Pages

Thursday, June 14, 2012

Zine El Abidine Ben Ali dipenjara seumur hidup

pix_gal0
TUNIS: Mahkamah Tunisia menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas bekas Presiden, Zine El Abidine Ben Ali didapati bersalah bertindak terhadap penunjuk perasaan di negara berkenaan.

Bekas Menteri Dalam Negeri, Rafik Belhaj Kacem dan beberapa yang lain bersubahat dihukum sehingga 15 tahun penjara tetapi beberapa pemimpin utama lain dilepaskan dan menyebabkan kemarahan di kalangan keluarga mangsa.
Pihak pendakwaraya memohon supaya hukuman mati dijatuhkan terhadap Ben Ali yang meninggallkan negara itu selepas digulingkan dan tinggal dalam buangan di Arab Saudi, didapati bersalah membunuh 22 orang ketika cuba mengetatkan kawalan di bandar tengah iaitu Thala dan Kasserine. - AFP

28 mati dalam rusuhan kaum di Myanmar

SITTWE: Seramai 28 orang maut dan 53 lagi cedera dalam rusuhan kaum selama beberapa hari di barat Mynamar, kata pegawai kerajaan, hari ini. 

Darurat sudah diisytiharkan bagi wilayah Rakhine yang dikejutkan dengan rusuhan dan membakar harta benda sekali gus menjadi ujian terbesar kepada kerajaan reformis yang mula memerintah pada tahun lalu.
"Angka terbaru kematian disahkan 28 orang dan 53 orang cedera," kata pegawai itu yang enggan disiarkan namanya dan tidak menjelaskan sama ada mangsa adalah pengikut Budhha atau Islam Rohingya. -

6 perkara Allah sembunyikan

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara 
timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu 
Jibrail as memandang dirinya sendiri danberkata: 

'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.' 

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak' 

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun. 

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telahmenyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir 
zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atasperintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.'

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?' 

Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...' 

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud: 

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? ' 

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yangtelah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu : 

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat. 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat. 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran. 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan. 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu). 
* Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari. 

#wahai rakan rakan ku yg dikasihi sekalian, sebarlah ilmu ini, agar semua kwn kwn kita diluar sana kembali ke pangkal jalan, ikut islam sebenar benarnya, sesiapa yang mengajak kebaikkan, pahala seseorang yang diajak kebaikkan itu dapat padanya tanpa dikurangkan sedikitpun. inshaAllah... Allah always with us.

PBB sahkan Syria di kancah perang saudara

PBB sahkan Syria di kancah perang saudara
Situasi semasa di Syria, termasuk dakwaan bahawa kanak-kanak dijadikan perisai. - Foto ihsan CNN
DAMSYIK - Syria kini berada di kancah perang saudara manakala kerajaan pula sudah hilang kawalan ke atas sebahagian besar bandar, demikian menurut ketua pasukan pengaman semalam.

Ia pendirian pertama seorang pegawai Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang secara formal membuat kenyataan seumpama itu. PBB menghantar pasukan pengaman awal bulan lalu.

Komen itu muncul ketika pasukan pengaman PBB di Syria dilepaskan tembakan ketika mereka cuba tiba di Haffa, bandar yang menjadi kepungan di sebalik krisis yang berlarutan lebih setahun.

"Ya, saya rasa kami boleh mengatakan begitu (Syria di kancah perang saudara)," kata Herve Ladsous, dipetik CNN dan BBC.

"Sangat jelas, apa yang berlaku sekarang menunjukkan kerajaan Syria sudah hilang (kawalan) di sebahagian besar wilayah, beberapa bandar jatuh kepada pembangkang dan mahu mendapatkan semula kawalan," katanya.

Jurucakapnya, Kieran Dwyer mengesahkan kenyataan itu, yang diberikan kepada dua agensi berita, dengan stesen antarabangsa CNN.

Bagaimanapun katanya, melabelkan perkembangan semasa sebagai "konflik" tidak penting.

"Sama ada kita memanggilnya sebagai perang saudara, sama ada kita memanggilnya sebagai separa perang saudara, perang saudara di beberapa tempat, pokoknya ia semakin meningkat, di sebahagian besar kawasan di Syria," kata beliau.

Sementara itu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton mendakwa Rusia menyediakan helikopter-helikopter penyerang kepada kerajaan Syria.

Katanya, tindakan itu akan meningkatkan konflik di Syria secara "dramatik."

Rusia pula mempertahankan pendiriannya dengan mengatakan bahawa bekalan senjata kepada Syria tiada kaitan dengan konflik.

Gunung berapi Gamkonora di Maluku Utara meletus

JAKARTA - Gunung berapi Gamkonora yang terletak di Pulau Halmahera, daerah Halmahera Barat, Maluku Utara meletus pada pukul 11.55 pagi Rabu, menyemburkan asap setinggi 3,000 meter.
   
Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) berkata abu letusan gunung berapi itu ditiup angin ke arah utara.
   
"Masyarakat tidak perlu berpindah kerana lokasi kawasan penempatan masyarakat berjarak 15km dari Gunung Gamkonora.
   
"Letusan gunung ini dilaporkan tidak memberi ancaman bahaya bagi masyarakat," kata BNBP dalam kenyataan, Rabu.
   
Antara tahun 1564 dan 1989, gunung berapi itu meletus sebanyak 12 kali dan letusan terbesar berlaku pada tahun 1673 sehingga mengakibatkan tsunami yang memusnahkan beberapa buah perkampungan di sekitarnya.
   
Gunung berapi setinggi 1,560 meter itu kali terakhir meletus pada tahun 2007 dan ribuan penduduk terpaksa dipindahkan ke kawasan selamat. - Bernama

Yemen tawan semula pekan Jaar

Tentera Yemen melepaskan tembakan roket ke arah kubu al-Qaeda di Loder, selatan wilayah Abyan pada 10 Jun lalu. Tentera Yemen berjaya menawan semula pekan Jaar daripada militan al-Qaeda selepas berlaku pertempuran sengit di pekan itu, semalam. - AFP
ADEN 12 Jun - Tentera Yemen berjaya menawan semula pekan Jaar, hari ini selepas berlaku satu pertempuran sengit dengan militan al-Qaeda, yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 24 orang terbunuh.
Menurut saksi, saki-baki kumpulan militan tersebut telah berundur ke kawasan berdekatan Shuqra selepas tentera melancarkan serangan secara besar-besaran.
Penduduk tempatan berkata, mereka melihat kenderaan yang membawa militan dan senjata menuju ke timur Shuqra, yang dipercayai merupakan tempat persembunyian pemimpin al-Qaeda.
Kementerian Pertahanan berkata, sementara itu, pihak tentera masih berusaha untuk merampas semula wilayah Abyan yang ditawan oleh militan pada tahun lalu selepas meletus pemberontakan menentang Presiden Ali Abdullah Salleh pada tahun lalu.
Kumpulan pengganas itu turut menyebarkan risalah memohon maaf kepada penduduk tempatan atas kemusnahan di pekan Jaar akibat pertempuran antara kedua-dua belah pihak.
Namun, tentera kerajaan yang disokong Amerika Syarikat itu tidak memasuki Jaar dan mengekalkan kedudukan mereka dua kilometer dari pekan tersebut setakat awal pagi ini.
Sekurang-kurangnya 485 orang dilaporkan terbunuh, termasuk 368 militan, 72 tentera, 26 anggota kumpulan bersenjata tempatan dan 19 orang awam sejak berlaku pertempuran dengan militan pada tahun lalu.
- REUTERS/AFP

NASA lancar teleskop pengesan lubang gelap

Gambar tidak bertarikh yang diperoleh NASA semalam, menunjukkan juruteknik menjalankan kerja-kerja menyediakan teleskop NuSTAR sebelum dilancarkan bersama roket Pegasus ke orbit malam ini. - AFP
WASHINGTON 13 Jun - Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), hari ini bersiap sedia untuk melancarkan teleskop baru ke orbit yang menggunakan daya penglihatan tenaga tinggi X-ray bagi mengesan lubang gelap di angkasa lepas.
Teleskop yang diberi nama Teleskop Spektroskopi Nuklear (NuSTAR) itu akan dibawa ke orbit menggunakan jet sebelum dilancarkan dengan roket Pegasus.
"Pelancaran di udara menggunakan bantuan jet lebih menjimatkan kos berbanding pelancaran di darat, malah penggunaan minyak juga dapat diminimumkan," kata NASA menerusi satu kenyataan.
Projek tersebut bertujuan untuk mengkaji fenomena tenaga seperti lubang gelap dan letupan bintang.
Jet yang membawa teleskop itu akan berlepas dari Kwajalein Atoll di Kepulauan Marshall pada kira-kira pukul 10.30 malam ini.
"NuSTAR akan membuka mata seluruh dunia mengenai misteri angkasa lepas dan menjadi teleskop pertama yang menggunakan tenaga X-ray.
"Penggunaan tenaga itu membolehkan teleskop tersebut merakam gambar 10 kali lebih jelas dan 100 kali lebih sensitif berbanding teleskop lain," kata Profesor Fiona Harrison dari Institut Teknologi California.
Dilengkapi dengan 133 cermin pada setiap dua unit optikal, teleskop tersebut juga menggunakan pengesan imej yang dapat mengenal pasti jarak kedudukan, sekali gus merakam gambar yang lebih tajam.
Teleskop sepanjang 10 meter itu akan dilancarkan pada posisi dilipat ke atas, namun akan berkembang sehingga menjadi panjang sebuah bas sekolah dalam masa seminggu selepas pelancaran. - AFP

Rakyat Rusia terus desak Vladimir Putin letak jawatan

Aktivis pembangkang membawa replika sel penjara yang dimuatkan dengan gambar Putin semasa mengadakan bantahan terhadap pemerintahan pemimpin itu di Saint Petersburg, Rusia, kelmarin. - AFP
MOSCOW 13 Jun - Berpuluh-puluh ribu penduduk Rusia berhimpun di sekitar ibu negara ini semalam, bagi menuntut Presiden Vladimir Putin meletakkan jawatannya.
Kumpulan tunjuk perasaan turut mencabar undang-undang baharu yang digubal Putin bagi menyekat demonstrasi menentang pentadbirannya.
Perhimpunan itu turut menyaksikan penunjuk perasaan melaungkan slogan 'Rusia tanpa Putin!' dan 'Putin seorang penyangak!'.
"Kami tidak memerlukan seorang pemimpin yang 'mencuri' dan mahu berkuasa seumur hidup," kata bekas Timbalan Perdana Menteri, Boris Nemtsov kepada kumpulan tunjuk perasaan.
Perhimpunan tersebut dikawal oleh sejumlah anggota polis antirusuhan.
Putin, 59, berulang kali dituduh melakukan penipuan ketika pilihan raya Presiden pada Mac lalu, sekali gus mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan penduduk, terutamanya daripada parti pembangkang.
Presiden tersebut dalam ucapannya pada satu sambutan kemerdekaan Rusia daripada Kesatuan Soviet di Kremlin semalam, tidak menyentuh langsung mengenai protes berkenaan.
Bagaimanapun, beliau berkata, tindakan mana-mana pihak yang cuba menimbulkan masalah boleh melemahkan Rusia.
"Kami tidak boleh menerima apa-apa perlakuan yang melemahkan negara dan memecah-belahkan masyarakat,'' katanya.
Isnin lalu, polis memanggil beberapa pemimpin parti pembangkang untuk disoal siasat berhubung keganasan yang berlaku pada hari pelantikan Putin sebagai Presiden pada Mei lalu. - REUTERS

71 mangsa gempa bumi Afghanistan disahkan maut

Pihak berkuasa dan penduduk kampung menggunakan jentolak bagi mengeluarkan mayat di lokasi tanah runtuh akibat gempa bumi di daerah Burka, wilayah Baghlan, Afghanistan, semalam. - Reuters
KABUL 13 Jun - Seramai 71 orang yang dipercayai terperangkap di bawah runtuhan dalam gempa bumi yang melanda daerah Burka, utara Afghanistan semalam, hari ini disahkan maut.
Ketua polis daerah, Habib Rahman berkata, mereka yang terkorban kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.
"Operasi menyelamat masih diteruskan untuk mencari mayat yang tertimbus di bawah runtuhan bangunan," katanya kepada wartawan, hari ini.
Gempa berukuran 5.7 pada skala Richter menggegarkan beberapa bahagian utara Afghanistan, semalam termasuk di Kabul dan Burka di wilayah Baghlan.
Menurut penduduk tempatan, anggota keluarga lelaki di kawasan terjejas berada di ladang ketika kejadian menyebabkan korban kebanyakannya terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.
Gempa turut mencetuskan kejadian tanah runtuh di daerah pergunungan Burka dan memusnahkan 25 rumah kediaman.
Burka merupakan kawasan pedalaman dan kekurangan kemudahan komunikasi. Penduduk tempatan percaya angka korban mungkin lebih tinggi.
Pihak berkuasa Afghanistan, hari ini menggunakan jentolak untuk menggali bertan-tan batu setinggi kira-kira 30 meter yang menimbus Sayi Hazara, perkampungan yang dihuni kira-kira 20 keluarga.
Menurut pihak berkuasa, setakat ini mereka baru menemui dua mayat dan 69 orang lagi masih tertimbus di bawah runtuhan. - AP/AGENSI

Penduduk Rakhine kurang makanan

Anggota polis mengawal keselamatan etnik Rohingya Islam yang terpaksa meninggalkan rumah masing-masing bersama barangan peribadi berikutan keganasan kaum dan agama yang berterusan di Sittwe, ibu negeri Rakhine, Myanmar, kelmarin. - AFP
SITTWE, Myanmar 13 Jun - Penduduk di negeri bergolak Rakhine di barat Myanmar, yang menghadapi keganasan kaum dan agama di negeri itu sejak lima hari lalu berdepan krisis kekurangan bekalan makanan.
Hujan lebat hari ini juga memburukkan lagi keadaan, setelah etnik Rakhine beragama Buddha dan Rohingya beragama Islam terpaksa meninggalkan rumah masing-masing akibat keganasan tersebut.
Kebimbangan tentang keganasan baru yang mungkin tercetus menyebabkan perkhidmatan bas dan feri dari Yangon dihentikan, sekali gus menjejaskan penghantaran makanan ke Sittwe, ibu negeri Rakhine.
Keadaan itu menyebabkan bekalan makanan sedia ada di bandar itu semakin berkurangan dan harganya naik mendadak.
Konflik itu juga menyebabkan kedai-kedai, bank, sekolah dan pasar ditutup.
Penasihat khas kepada Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Ban Ki-moon, Vijay Nambiar tiba di Rakhine, hari ini dan mengunjungi bandar Maungdaw yang bersempadan dengan Bangladesh bagi memantau dan menilai bantuan yang diperlukan Rakhine.
Sehingga kini, kira-kira 1,600 kediaman dilapor terbakar berikutan konflik kaum dan agama terburuk di Myanmar.
Seorang pegawai berkata, kira-kira 25 maut, sementara 41 yang lain cedera sepanjang lima hari rusuhan itu.
Seramai 1,500 etnik Rohingnya juga dilapor melarikan diri ke Bangladesh bagi mencari perlindungan, namun bot mereka tidak dibenarkan memasuki negara itu.
Pengarah Program Pelarian Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan, Bill Frelick hari ini mengeluarkan kenyataan mendesak Bangladesh membuka sempadan bagi membolehkan etnik Rohingnya berlindung. - AFP

Rusia tuduh AS bekal senjata kepada pemberontak Syria

TEHERAN 14 Jun - Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov semalam menuduh Amerika Syarikat (AS) membekalkan senjata kepada pemberontak Syria, sekali gus memburukkan lagi konflik di negara tersebut.
Lavrov berkata, Rusia sebelum ini membekalkan sistem pertahanan udara kepada Damsyik menerusi satu perjanjian yang sah mengikut undang-undang antarabangsa.
“Perbezaaan yang dilakukan oleh AS ialah negara Barat itu membekalkan senjata kepada kumpulan penentang yang menggunakannya untuk berperang dengan tentera kerajaan," katanya. - AFP

Bekas presiden dijel 20 tahun

TUNIS: Mahkamah tentera Tunisia semalam menjatuhkan hukuman penjara 20 tahun terhadap bekas Presiden Zine el Abidine Ben Ali yang digulingkan awal tahun lalu.
Bekas pemimpin itu didapati bersalah atas pelbagai tuduhan, termasuk mendorong pembunuhan, pada perbicaraan yang diadakan tanpa kehadirannya.

Zine el Abidine yang kini hidup dalam buangan di Arab Saudi juga didapati bersalah kerana menyebabkan keganasan hingga menyebabkan empat pemuda ditembak mati di bandar Ouardanine Januari tahun lalu.
Empat mangsa itu ditembak mati ketika cuba menghalang pesawat anak saudaranya, Kais, meninggalkan negara itu. - AFP

Damsyik nafi berlaku perang saudara

BEIRUT: Kementerian Luar Syria semalam menyangkal kenyataan Ketua Pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Herve Ladsous bahawa Syria kini dilanda perang saudara.
“Kenyataan mengenai perang saudara di Syria tidak selari dengan apa yang sebenarnya berlaku di negara ini. “Apa yang berlaku di Syria adalah perang terhadap kumpulan bersenjata yang memilih keganasan,” menurut kenyataan yang dikeluarkan kementerian itu seperti yang dipetik oleh agensi berita kerajaan, SANA.

Ladsous kelmarin berkata konflik 15 bulan di Syria, yang bermula dengan bantahan secara aman terhadap pemerintahan Presiden Bashar al-Assad bertukar menjadi perang saudara dengan Damsyik cuba menawan semula sebilangan besar wilayah yang dikuasai pembangkang.
Bagaimanapun, Damsyik melihat konflik itu yang disokong pihak asing sebagai usaha menggulingkan Bashar. - Reuters

MOSCOW: Menteri Luar Russia semalam mempertahankan penjualan senjata negaranya ke Syria. Sergei Lavrov sebaliknya menuduh Amerika Syarikat membekalkan senjata kepada pemberontak Syria untuk memerangi kerajaan Presiden Bashar al-Assad. “Kami tidak melanggar sebarang undang-undang antarabangsa dalam memenuhi kontrak yang sudah ditandatangani,” kata Lavrov. Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Teheran sebagai menjawab soalan mengenai penghantaran helikopter penggempur buatan negara itu kepada tentera Bashar. “Mereka (Amerika Syarikat) membekalkan senjata kepada pemberontak Syria,” katanya. Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton kelmarin menuduh Russia menghantar kelengkapan perang itu kepada Damsyik baru-baru ini. - AFPEksport senjata Russia ke Syria ikut peraturan

MOSCOW: Menteri Luar Russia semalam mempertahankan penjualan senjata negaranya ke Syria.
Sergei Lavrov sebaliknya menuduh Amerika Syarikat membekalkan senjata kepada pemberontak Syria untuk memerangi kerajaan Presiden Bashar al-Assad.

“Kami tidak melanggar sebarang undang-undang antarabangsa dalam memenuhi kontrak yang sudah ditandatangani,” kata Lavrov.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Teheran sebagai menjawab soalan mengenai penghantaran helikopter penggempur buatan negara itu kepada tentera Bashar.

“Mereka (Amerika Syarikat) membekalkan senjata kepada pemberontak Syria,” katanya.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton kelmarin menuduh Russia menghantar kelengkapan perang itu kepada Damsyik baru-baru ini. - AFP

AS pengeluar minyak terbesar dunia 10 tahun lagi

MONTREAL: Amerika Syarikat menyaksikan peningkatan dramatik dalam pengeluaran minyak serta gas dan menjangka mampu mengatasi pengeluaran Russia dan Arab Saudi 10 tahun lagi.
“Beberapa jumlah pengeluaran minyak kami mengejutkan,” kata Pesuruhjaya Jabatan Sumber Bahan Semula Jadi di Alaska, Daniel Sullivan kepada panel pakar pada Forum Ekonomi Antarabangsa Amerika di Montreal. “Pada suku akhir tahun lalu, AS mengeluarkan enam juta tong minyak konvensional dan bukan konvensional sehari.

“Kami tidak pernah mencatatkan jumlah sebanyak itu sejak 15 tahun lalu.
“Sejak 2008, AS mengeluarkan 1.6 juta tong minyak tambahan dan pada tahun lalu, ia mencatatkan peningkatan terbesar dalam pengeluaran minyak berbanding negara bukan anggota OPEC,” kata Sullivan.

Jumlah itu sama dengan pengeluaran 9.923 juta tong sehari pada Mac lalu oleh Arab Saudi, pengeluar terbesar negara anggota OPEC dan 9.920 juta oleh Russia, menurut data yang disediakan oleh Organisasi Data Inisiatif Bersama. - AFP

56 korban keganasan

BAGHDAD: Satu siri serangan bom dan tembakan melanda beberapa wilayah Iraq ketika upacara sambutan agama penganut fahaman Syiah semalam, menyebabkan sekurang-kurangnya 56 orang mati dan mencederakan puluhan yang lain.
Serangan itu adalah yang terburuk melanda negara berkenaan sejak 68 orang terbunuh pada 5 Januari lalu dan berlaku ketika upacara memperingati Imam Musa Kadhim, imam ketujuh daripada 12 imam paling dihormati di kalangan pengikut Syiah. Menurut pegawai kanan polis yang juga ahli perubatan, Doktor Ali al-Khafaji, dua serangan bom kereta di bandar raya Hilla di tengah Iraq membunuh 19 orang dan mencederakan 48 yang lain.

Sekurang-kurangnya 19 orang juga terbunuh di kawasan Baghdad dalam 10 serangan bom berturut-berturut yang juga menyebabkan puluhan orang cedera.
Serangan itu termasuk satu di Karrada di tengah Baghdad yang membunuh 16 orang dan mencederakan 32 yang lain.

Serangan bom kereta itu disasarkan ke arah puluhan ribu penduduk Syiah yang membanjiri makam Imam Musa di kawasan Kadhimiyah, utara Baghdad.

Bom meletup di kawasan tempat penduduk bersarapan di dalam khemah masing-masing.
Cebisan mayat bertaburan di sepanjang jalan, manakala kereta dan kedai di kawasan sekitar musnah, kata jurugambar media.

Sementara itu sembilan orang maut dalam serangan di Baquba, di utara Baghdad.
“Terdapat satu siri serangan dengan sembilan serangan bom jalanan di kawasan berbeza di pinggir Baquba yang membunuh empat orang dan mencederakan tujuh yang lain,” kata seorang kolonel polis.

Kumpulan lelaki bersenjata turut menyerang sebuah kediaman di utara Baquba, membunuh seorang bapa dan mencederakan isteri serta tiga anaknya manakala serangan bom kereta yang disasarkan ke arah pusat pemeriksaan polis mencederakan empat anggota pasukan keselamatan. Sumber perubatan di hospital Baquba mengesahkan jumlah kematian itu. - AFP

Yaman mahu teruskan usaha usir kumpulan militan

JAAR (Yaman): Yaman bertekad meneruskan usaha mengusir semua pemberontak yang mempunyai hubungan dengan al-Qaeda dari selatan negara itu dengan sokongan padu Amerika Syarikat.
Kenyataan itu dibuat sehari selepas tentera mencatat kemenangan besar apabila menawan semula dua bandar strategik. Tiga serangan udara yang disasarkan ke bandar Azzan yang dikuasai pemberontak, membunuh sekurang-kurangnya 30 pejuang dan mencederakan puluhan yang lain, kata ketua tentera wilayah Shabwa, Kolonel Ahmed al-Maqdashi dalam satu kenyataan dimuat naik di laman web Kementerian Pertahanan. Serangan itu menyemarakkan lagi keazaman tentera selepas menawan semula bandar Jaar dan Zinjibar kelmarin, memaksa ratusan pemberontak melarikan diri. - Reuters

Netanyahu dikecam

BAITULMAQDIS: Badan pemerhati Israel semalam mengecam Perdana Menteri Benjamin Netanyahu atas tindakannya dalam menangani serbuan terhadap flotila bantuan ke Gaza pada 2010 yang menyebabkan sembilan rakyat Turki terbunuh dan hubungan dengan Ankara terjejas.
Dalam laporan 153 halaman, penasihat kerajaan, Micha Lindenstrauss mengecam proses membuat keputusan yang mendorong kepada serbuan ganas sebelum Subuh terhadap enam kapal pada 31 Mei 2010 yang diketuai oleh Mavi Marmara, kapal Turki yang membawa lebih 600 orang.

Serangan itu menimbulkan bantahan antarabangsa dan mencetuskan ketegangan dalam hubungan Turki dan Israel.
Ankara menuntut rejim Zionis itu memohon maaf secara rasmi serta pampasan untuk keluarga mangsa. “Dalam proses membuat keputusan yang diketuai perdana menteri dan di bawah tanggungjawabnya menangani flotila yang membawa bantuan untuk rakyat Palestin itu, terdapat kesilapan ketara,” tulis Lindenstrauss dalam laporan itu. Katanya, Netanyahu tidak mengadakan perbincangan secara rasmi dengan menteri kanan mengenai isu flotila itu dan hanya mengadakan perbincangan berasingan mengenainya dengan Menteri Pertahanan, Ehud Barak dan Menteri Luar, Avigdor Lieberman. “Proses membuat keputusan dilakukan tidak tersusun, tidak ada persetujuan bersama, diselaraskan atau didokumentasi,” katanya. - AFP

Suu Kyi abai Rohingya

TEKNAF (Bangladesh): Komuniti Rohingya dari Myanmar yang berlindung di kem pelarian Bangladesh semalam meminta ikon demokrasi negara mereka, Aung San Suu Kyi, segera membantu.
Bangladesh yang berkongsi sempadan dengan Myanmar sejauh 200 kilometer, dihuni kira-kira 300,000 masyarakat Islam Rohingya.

Dianggarkan 25 orang terbunuh dan 41 cedera sepanjang tempoh lima hari pergaduhan antara penganut Buddha dan Islam di negeri Rakhine, Myanmar.
Pemimpin masyarakat Islam setempat di Teknaf, Mohammad Islam, berkata mereka menggesa PBB, negara luar dan kerajaan Myanmar - terutama Suu Kyi - segera bertindak.

“Suu Kyi belum melakukan apa-apa untuk kami setakat ini walaupun kami berkempen menyokongnya dalam pilihan raya 1990.

“Seperti warga Myanmar lain, dia hanya berdiam diri mengenai hak masyarakat Rohingya,” katanya.
Dalam lawatan pertamanya ke luar Myanmar dalam tempoh 24 tahun, bulan lalu Suu Kyi bertemu ribuan pelarian Myanmar yang tinggal di sempadan Thailand.

Dia berjanji membantu sedaya upaya bagi membolehkan mereka kembali ke Myanmar.
Mohammad berkata, ketika Suu Kyi memperjuangkan hak pelarian - terutama suku Karen, dia tidak bersuara langsung untuk pelarian Rohingya.

“Kami dengar, hubungannya dengan kerajaan semakin baik dan berlaku reformasi menyeluruh.

“Namun, untuk masyarakat Rohingya, perubahan itu tidak bermakna,” katanya. - AFP

Balut tubuh dengan 10 meter kertas jawapan

ASTANA: Seorang pelajar Kazakhstan membalut dirinya dengan kertas bercetak 25,000 jawapan sepanjang 10 meter bagi ‘membantunya’ menjawab soalan peperiksaan memasuki universiti.
Austrian Times semalam melaporkan, pelajar itu menduduki peperiksaan beberapa subjek, termasuk matematik, sejarah, bahasa Russia dan Kazakhstan.

Ekoran cubaan menipu itu, pelajar terbabit diarah keluar dari dewan dan tidak dibenarkan meneruskan peperiksaan.
Kementerian Pelajaran berkata, pelajar itu sepatutnya tidak bermasalah untuk lulus peperiksaan jika berusaha sedikit untuk menelaah pelajaran. - DM

Mangsa serangan kanibal kian pulih

WAJAH asal Poppo (kiri) dan keadaannya selepas dirawat di hospital.
WAJAH asal Poppo (kiri) dan keadaannya selepas dirawat di hospital.
MIAMI: Seorang lelaki merempat yang cedera 80 peratus mukanya akibat diserang di pinggir lebuh raya baru-baru ini, kini “sedar dan bertindak balas,” kata doktor di Pusat Trauma Hospital Peringatan Jackson.
Sekeping gambar ditunjuk kepada media semalam menampakkan Ronald Poppo berjalan dengan bantuan kakitangan hospital.

Mata kiri Poppo terpaksa dibuang dan doktor berharap mata kanannya kembali berfungsi walaupun cedera parah dalam serangan itu.
Pakar bedah trauma Universiti Miami, Nicholas Namias, berkata Poppo semakin pulih dan muka mengambil makanan.

“Dia menjalani terapi fizikal dan mula bercakap dengan kami,” katanya.

Gambar dikeluarkan hospital itu pula menunjukkan dua per tiga bahagian atas muka Poppo berjahit, selain kehilangan hidungnya.
Kedua-dua soket matanya ditampal, masing-masing dengan kain kasa dan kulit dari bahagian lain badannya.

Doktor berkata, dada Poppo juga berlubang dipercayai cedera akibat peluru ditembak polis ketika mereka berdepan dengan penyerangnya.
Poppo dirawat di hospital itu sejak diselamatkan daripada serangan Rudy Eugene pada 26 Mei lalu.

Rakaman kamera litar tertutup menunjukkan Eugene menanggalkan pakaian Poppo sebelum membelasahnya.

Eugene juga menggigit dan mengunyah cebisan daging muka Poppo.

Eugene akhirnya ditembak mati selepas enggan menyerah kepada polis. - DM

Tertidur 2 bulan

STACEY bersama ibunya terpaksa berdepan banyak masalah, termasuk tanggapan serong orang ramai.
STACEY bersama ibunya terpaksa berdepan banyak masalah, termasuk tanggapan serong orang ramai.
LONDON: Gara-gara menghidap penyakit gangguan saraf, seorang pelajar tercicir daripada peperiksaan selepas tertidur pada April lalu dan hanya terjaga minggu lalu.
Disebabkan masalah itu, Stacey Comerford, 15, terlepas sembilan peperiksaan walaupun dia dijangka memperoleh markah A dalam setiap subjek diambilnya.

Insiden itu juga mencatat rekod tidur paling lama untuk Stacey.
Berasal dari Telford, Shropshire, Stacey menjadi seorang daripada kira-kira 1,000 penghidap Sindrom Kleine Levin atau turut dikenali sebagai Sindrom Sleeping Beauty.

Media semalam melaporkan, Stacey berharap dia dapat mengulang pembelajarannya secara sambilan dan kesal dengan kejadian menimpanya.

Bagaimanapun, kata Stacey, dia bersyukur di sebalik insiden itu kerana semakin ramai memahami masalah dihadapinya.
“Sebelum ini, orang tidak percaya pada apa yang saya alami dan ramai menyangka saya berdalih jika di sekolah, saya tiba-tiba minta izin untuk pulang kerana kepenatan,” katanya.

Sebelum ini, Stacey pernah tidur selama 20 jam sehari dan hanya bangun untuk menghirup sedikit minuman atau pergi ke tandas.
Ibunya, Bernie Richards, terpaksa menyuap sedikit makanan di antara waktu tidur itu bagi memastikan dia sihat sebelum kembali tidur.

Tidur melampau Stacey juga menyebabkan dia hilang berat badan hampir 13 kilogram.

Menurut Bernie, 53, apabila Stacey tertidur, tiada sebarang amaran atau tanda, sebaliknya berlaku secara tiba-tiba.

“Saya pernah terjumpa Stacey tertidur di lantai dapur,” katanya.

Apabila terjaga, kata Bernie, Stacey menyangka dia hanya tidur semalaman dan tiada sebarang ingatan mengenainya.

Menurut Bernie, Stacey mula mengalami simptom itu kira-kira setahun lalu tetapi hanya disahkan menghidap penyakit berkenaan pada Mac.

Pada peringkat awal, katanya, doktor menyangka perubahan emosi Stacey cuma disebabkan faktor usia seperti remaja lain.

“Doktor juga pernah mengesyaki Stacey mengalami ketumbuhan otak, tetapi nasib baik ujian dijalankan menunjukkan sebaliknya,” katanya.

Pengesahan mengenai Sindrom Kleine Levin diperoleh ketika Stacey dirawat pakar saraf di Hospital Kanak-kanak Birmingham. - TS

Surat, gambar Gandhi dilelong

LONDON: Himpunan beribu-ribu surat, dokumen dan gambar pemimpin India, Mahatma Gandhi ketika pemimpin itu berada di Afrika Selatan akan dilelong di London bulan depan dan dijangka meraih £500,000 hingga £700,000 (RM2.4 juta hingga RM3.3 juta). 

Dokumen berkenaan, berjumlah beberapa ribu dan disusun dalam 18 fail, milik Hermann Kallenbach, yang disifatkan rakan rapat Gan-dhi selepas mereka bertemu di Johannesburg pada 1904.
Walaupun ada sebahagiannya berada dalam simpanan Gandhi, material daripada keluarga, rakan, sekutu dan Kallenbach sendiri menjadikan koleksi itu adalah sumber utama biografi salah seorang tokoh paling tua bermula pada abad ke-20.
“Majoriti daripada koleksi ini tidak diketahui dan tidak pernah disiarkan serta tidak digunakan oleh sarjana sejak satu atau dua generasi terakhir. Ini adalah bahan penting yang menambah kepada pengetahuan kita mengenai Gandhi dan kehidupannya,” kata pakar buku dan manuskrip di Sotheby, Gabriel Heaton. Pusat lelongan berkenaan akan menjual arkib itu. 

Dokumen berkenaan akan dilelong sebagai lot tunggal pada 10 Julai dalam kategori jualan Sejarah dan Kesusasteraan Inggeris. 

Sotheby turut mengendali jualan surat Gandhi kepada Kallenbach pada 1986 yang meraih £140,000 (RM693,401). 

“Beliau adalah antara tokoh terkemuka pada abad ke-20. Cuma ada segelintir individu yang mempunyai kesan hebat seperti itu kepada sejarah dunia. 
“Tidak seperti tokoh lain, Gandhi tidak pernah membabitkan tentera, yang menjadikan beliau unik,” kata Heaton ketika diminta menjelaskan koleksi Gandhi kepada pengumpul dan sejarawan. 

Keghairahan kepada barangan kenangan Gandhi tidak menunjukkan tanda reda sejak dulu. Malah contoh tanah dan tompok rumput berdarah dikatakan dari tempat Gandhi dibunuh pada 1948 dijual pada harga £10,000 (RM50,000) dalam satu lelongan di Britain April lalu, manakala kaca mata tokoh itu dibeli pada harga £34,000 (RM166,600). 

Kallenbach bertemu Gan-dhi pada 1904 di Afrika Selatan, negara yang menjadi tempat tinggal pemimpin itu selama 20 tahun sebelum kembali ke India pada 1915. 

Kallenbach, Yahudi Afrika Selatan kelahiran Jerman, adalah arkitek yang terpengaruh dengan Gandhi dan ideanya. 

“Banyak surat merujuk kepada kepentingan persahabatan mereka dan bagaimana Kallenbach menyokong Gandhi meskipun ramai tidak mahu,” jelas Heaton. – Reuters

Syria meruncing, Iraq digegar bom

BEIRUT: Pertumpahan darah berterusan di rantau Arab selepas 72 maut di Syria akibat bedilan askar kerajaan manakala 61 lagi penduduk Syiah Iraq terbunuh kerana letupan bom ketika dalam perjalanan ke makam Imam Musa Kadhim semalam.

Majoriti daripada yang terbunuh adalah orang awam termasuk seorang wanita dan lima anaknya, kata pergerakan Syrian Observatory for Human Rights, awal minggu ini.
Di Aleppo, tentera kerajaan membedil beberapa perkampungan menyebabkan 19 orang maut termasuk 13 wanita dan kanak-kanak.
“Mayat seorang wanita dan lima kanak-kanak yang diculik pada Isnin lalu ditemui di perkampungan Qustal Mukhtar, Aleppo.

Pertubuhan Britain itu juga berkata, yang terbunuh termasuk 24 anggota tentera serta seorang pegawai. 

Di wilayah Homs, kawasan itu terus dibedil menyebabkan 18 orang awam terbunuh membabitkan kubu pemberontak di Khalidiyeh, Rastan dan Qusayr. 

Di Damsyik, seorang lelaki maut selepas diseksa anggota keselamatan. Selain itu, 13 lagi terbunuh di wilayah timur Deir Ezzor selepas tentera kerajaan mengepung dan membedil Jbeibla. 
Pembangkang utama, Majlis Kebangsaan Syria yang juga penentang utama, mengutuk bedilan askar kerajaan sambil menyifatkannya kejam serta menuduh pemerintah mengada-adakan cerita bagi membunuh orang awam. 

Keganasan meletus semula selepas ketua pengaman Pertubuhan-Bangsa Bersatu (PBB), Herve Ladsous memberi amaran bahawa perang saudara sudah meletus di Syria. 

Lebih 14,100 orang maut sejak pemberontakan meletus terhadap pemerintahan Presiden Bashar al-Assad. 

Di BAGHDAD, beberapa serangan menggegarkan Iraq ketika ramai penduduk Syiah menyambut ulang tahun kematian Imam Musa Kadhim menyebabkan 61 maut dan lebih 200 lagi cedera. 

Serangan itu turut mencederakan wartawan agensi berita yang dilancarkan ketika penduduk Syiah itu dalam perjalanan ke makam Imam Musa, salah satu daripada tujuh imam utama Syiah, apabila satu bom kereta meletup. 
– Agensi

Pemain bola Palestin dituduh militan


AKTIVIS  memegang poster Sarsak (kanan),  Akram Rikhawi (tengah) dan Samir al-Baraka  ketika mengadakan bantahan di depan penjara Israel,   di  Ramallah, baru-baru ini. - Foto EPA
AKTIVIS memegang poster Sarsak (kanan), Akram Rikhawi (tengah) dan Samir al-Baraka ketika mengadakan bantahan di depan penjara Israel, di Ramallah, baru-baru ini. - Foto EPA
Eric Cantona, FIFA desak Israel bebas ahli sukan Arab dari penjara

LONDON: Tidak cukup menindas ahli politik dan penduduk awam, Israel juga mengganggu, menahan tanpa mendakwa pemain bola sepak Palestin termasuk membunuh mereka, dedah persatuan pemain bola sepak profesional dunia (FIFPro).

FIFPro dalam satu kenyataan menyatakan kebimbangan dengan keadaan ramai pemain bola sepak profesional di Palestin.
“Ada cerita mereka diganggu, ditangkap malah dibunuh,” katanya.
FIFA, turut menggesa Persatuan Bola Sepak Israel menghubungi pihak berkuasa bertanggungjawab supaya membebaskan Sarsak dan pemain lain yang ditahan.

Ia menyebabkan ikon sukan Perancis dan Manchester United, Eric Cantona, menyertai desakan antarabangsa supaya seorang daripada pemain bola sepak Palestin, Mahmud Sarsak, yang melakukan mogok lapar di penjara Israel, segera dibebaskan.

Sarsak, 25, ditahan pada 2009 selepas keluar dari Gaza untuk menandatangani perjanjian dengan pasukan bola sepak Tebing Barat.

Tiga tahun kemudian, ahli sukan itu berada di klinik penjara Israel selepas tidak makan 80 hari bagi membantah tindakan rejim Zionis menahan tanpa mendakwanya. 
Sarsak dilahirkan di Gaza dan ketika remaja pernah bermain beberapa kali dengan pasukan kebangsaan Palestin di Eropah dan Asia Barat.

Pegawai Israel menyifatkan Sarsak sebagai pejuang Islam yang merancang serangan dan pengeboman tetapi tidak membuat dakwaan.

“Ini masanya menamatkan tindakan Israel dan bertegas pada keadilan dan penghormatan sama kepada undang-undang antarabangsa yang kita tuntut daripada negara lain,” menurut surat itu.

Surat itu dihantar kepada Menteri Sukan Britain, Hugh Robertson dan Presiden UEFA, Michel Platini.

Cantona juga menekankan, Israel perlu terikat kepada peraturan sama seperti hos bersama Kejohanan Piala Eropah 2012 (Euro 2012), Poland dan Ukraine.

Pengkritik hal-ehwal antarabangsa berhaluan kiri, Noam Chomsky dan pengarah filem, Ken Loach, turut menandatangani surat bantah itu. – AFP

Lokasi penemuan tulang gajah purba jadi tumpuanGADING turut ditemui di tepi tebing sungai itu.


BANDAR RAYA MEXICO - Lokasi penemuan beberapa tulang gergasi dan gading menjadi tumpuan penduduk di kawasan perbandaran Manuel Doblado, Guanajuato, Mexico kelmarin.
Tulang dan gading itu dipercayai tinggalan gajah purba yang dikenali sebagai mammoth.
Ia ditemui lima hari lalu di tebing sebatang sungai.
Pihak berkuasa majlis perbandaran itu menyita lokasi tersebut.
Pakar-pakar Institut Antropologi dan Sejarah Kebangsaan akan membuat kajian bagi mengesahkan sama ada ia ialah tinggalan gajah tersebut.
Berat gajah jantan itu boleh mencecah lebih 12 tan.
Gajah itu dipercayai pupus di benua Amerika kira-kira 12,000 tahun lalu. - Agensi

Rangka askar mati pada tahun 1815 ditemuiPELURU berbentuk bola yang terdapat pada celah rangka itu.


BRUSSELS - Hampir 200 tahun selepas tentera Prussia dan England menewaskan askar-askar Maharaja Perancis, Napoleon Bonaparte di Waterloo, sepasukan ahli arkeologi Belgium akhirnya menemui satu rangka seorang askar muda pada 8 Jun lalu.
"Anda hampir dapat membayangkan keadaan askar itu yang sedang nazak," kata seorang pakar arkeologi Belgium, Dominique Bosquet mengenai rangka manusia tersebut.
Peluru berbentuk bola berada di celah tulang rusuk askar itu.
"Rangka manusia ini masih sempurna," kata Bosquet kepada stesen televisyen RTL kelmarin.
Dipercayai mati pada 18 Jun 1815, rangka manusia tersebut ditemui tertanam 40 sentimeter di bawah tanah.
Pakaian seragam askar itu telah reput tetapi ahli arkeologi akan melakukan kajian ke atas sebatang sudu, kepingan duit syiling, serpihan kayu bertulisan C.B dan tali pengikat kulit yang ditemui bersama rangka tersebut. Ia dikaji bagi mengenal pasti identiti askar itu.
Rangka itu ditemui oleh pasukan arkeologi di sebuah kawasan yang dikuasai askar England ketika perang Waterloo berlaku.
Kawasan berkenaan diratakan pada bulan lalu bagi memberi laluan kepada satu projek pembangunan.
Peperangan itu yang melibatkan 125,000 askar Napoleon dan 210,000 anggota tentera Prussia dan England telah meragut lebih 12,000 nyawa. - AFP

70 orang maut di BaghdadSEBUAH bangkai van dialihkan dengan menggunakan sebuah kren selepas satu serangan bom berlaku di Baghdad semalam.


BAGHDAD - Satu siri serangan bom dan tembakan di sini dan beberapa tempat lain di Iraq semasa satu upacara agama puak Syiah diadakan telah mengorbankan lebih 70 orang dan mencederakan puluhan yang lain semalam, kata beberapa pegawai keselamatan dan perubatan.
Serangan itu yang turut menyebabkan lebih 200 orang cedera berlaku semasa penduduk Syiah memperingati kematian Imam Moussa al-Kadhim.
Seorang ketua polis dan doktor berkata, daripada jumlah itu, seramai 19 orang terbunuh dalam dua bom kereta di bandar Hilla, tengah Iraq.
Beberapa pegawai keselamatan dan perubatan memberitahu, sekurang-kurangnya 12 orang maut dalam sembilan letupan bom dan dua kejadian tembakan di sini yang turut mencederakan puluhan mangsa.
Di ibu negeri wilayah Diyala, Baquba, sembilan bom tepi jalan, sebuah bom kereta dan satu kejadian tembakan meragut nyawa lima orang dan mencederakan 15 yang lain.
Seorang ketua polis berpangkat leftenan kolonel memberitahu, serangan turut berlaku di Balad, utara bandar raya ini dengan empat orang terbunuh dan 24 lagi cedera dalam dua kejadian bom kereta.
Angka kematian tersebut disahkan oleh seorang pegawai pemerintah tempatan.
Keganasan seterusnya berlaku di bandar Al-Azizyah, selatan bandar raya ini yang melibatkan satu serangan bom kereta yang meragut dua nyawa dan mencederakan sekurang-kurangnya dua lagi mangsa.
Setakat ini belum ada pihak yang mengaku bertanggungjawab melakukan serangan itu. - Agensi

Bayi enam minggu ditemui dalam bot pelarian RohingyaSEKUMPULAN etnik Rohingya Islam duduk di dalam sebuah bot selepas mereka dipintas tentera pihak berkuasa Bangladesh semasa melintasi Sungai Naf di sempadan Bangladesh semalam.PULAU SHAHPURI, Bangladesh - Seorang bayi perempuan yang dibawa melintasi sebatang sungai di sempadan pada waktu malam bagi melarikan diri daripada keganasan di Myanmar ditemui bersendirian di dalam sebuah bot semalam.
Bayi berkenaan ditemui oleh beberapa pengawal keselamatan Bangladesh yang mengusir beratus-ratus pelarian Islam etnik Rohingya dari Myanmar.
Anak kecil berusia enam bulan itu kemudian diserahkan kepada sebuah keluarga Bangladesh.
Keluarga berkenaan memberitahu, bayi itu kurang sihat tetapi mereka akan berusaha menjaganya.
"Pasukan peronda sungai kami memintas sebuah bot pada pukul 2 pagi (waktu Bangladesh)," kata Mejar Shafiqur Rahman.
Beliau mengetuai operasi untuk menghantar pulang pelarian Rohingya yang cuba memasuki Bangladesh melalui bot di Sungai Naf bagi melarikan diri daripada keganasan agama di Myanmar.
"Mereka menggeledah bot berkenaan dan menemui seorang bayi perempuan Rohingya berusia dalam lingkungan satu setengah bulan," kata Rahman kepada agensi berita AFP dalam satu wawancara telefon.
"Bot berkenaan kosong. Ini satu keajaiban tetapi bayi tersebut kelihatan pucat," tambahnya.
Sejak kelmarin, pasukan peronda sungai Bangladesh telah mengusir 16 buah bot yang membawa lebih 660 pelarian Rohingya dengan kebanyakan mereka terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.
Sementara itu, beberapa pegawai Myanmar memberitahu, keganasan yang melanda negeri Rakhine di barat Myanmar telah meragut nyawa sekitar 25 orang setakat ini.
Kekacauan di Myanmar tercetus selepas sekumpulan penduduk beragama Buddha memukul sehingga mati 10 orang etnik Rohingya yang beragama Islam pada 3 Jun lepas kerana tersilap menyangka mereka membunuh dan merogol seorang gadis tempatan pada bulan lalu.
Tindakan tersebut mencetuskan serangan balas etnik Myanmar dengan banyak kediaman penduduk beragama Buddha dibakar sehingga memaksa campur tangan tentera. - AFP

Kisah Saad bin Abi Waqqas r.a

Antara Kisah Saad bin Abi Waqqas r.a


Kisah Sa’ad Abi Waqas memang menarik kerana keimanan beliau setelah memeluk Islam serta kehebatan beliau setelah diberi tanggung jawab memimpin tentera Islam dalam perang Al Qadisiyah yang membawa kejatuhan kerajaan Parsi.

Sa’ad Abi Waqas berasal dari keluarga Quraisy yang terhormat itu menerima bantahan keras daripada ibunya sendiri apabila beliau memeluk Islam. Ibunya menentang dengan pelbagai cara sehingga sanggup melakukan mogok lapar dengan harapan anak kesayangannya berubah pendirian. Namun Sa’ad Abi Waqas dengan tegas berkata.

“Wahai ibuku, demi Allah, jika ibu mempunyai seratus nyawa dan nyawa itu hilang satu demi satu aku tidak akan meninggalkan agamaku ini.”

Kata-katanya itu membuat ibunya kecewa dan marah lalu menghalau Sa’ad keluar dari rumah hanya dengan sehelai sepinggang. Kemudian Sa’ad Abi Waqas ikut berhijrah ke Madinah.

Antara kelebihan Sa’ad Abi Waqas doanya makbul dan apabila memanah tepat mengenai sasaran. Ini kerana Nabi Muhamad saw pernah mendoakannya.

“Ya Allah, jadikanlah sasaran panahnya tepat dan makbulkan doanya.”

Pada suatu hari ketika Rasulullah saw sedang berbual dengan para sahabat tiba-tiba baginda berkata, “Sekarang akan muncul di hadapan kamu seorang lelaki ahli syurga.”

Tidak lama kemudian muncul Sa’ad Abi Waqas. Mereka bertanya apakah ibadat yang dilakukannya sehingga mendapat kedudukan yang tinggi.

Kata Sa’ad Abi Waqas, “Saya beribadat seperti kamu juga. Hanya saya tidak pernah menaruh perasaan dendam atau berniat jahat terhadap seorang pun di antara kaum muslimin.”

Semasa Perang Badar Sa’ad Abi Waqas bertempur dengan gagah berani. Begitu juga dalam Perang Uhud beliau antara sahabat yang sentiasa berada di sisi Rasulullah serta melindunginya.

“Panahlah hai Sa’ad, ibu bapaku jadi jaminannya,” kata Rasulullah sambil menghulurklan anak-anak panah kepada Sa’ad Abi Waqas.

Sa'ad Abi Waqas juga mendapat gelaran “Singa yang menyembunyikan kukunya.”Kerana itu beliau diberi tanggung jawab oleh khalifah Umar al Khattab memimpin 30 ribu tentera Islam bagi membantu pasukan yang sedang bertempur dengan tentera Parsi.

Sebelum itu khalifah mendapat berita tentera Islam di bawah pimpinan panglima al Muthanna mengalami kekalahan dalam perang jambatan yang mana 4 ribu orang sudah syahid.

Pasukan tentera Islam yang dipinpin Sa’ad Abi Waqas akhirnya bertempur dengan tentera Parsi dalam Perang Al Qadisiyah. Akhirnya tentera Parsi mengaku kalah setelah ketua mereka Rustam terbunuh.

Kekalahan dalam Perang Al Qadisiyah menyebabkan maharaja Parsi mengerahkan seluruh kekuatan tentera bagi menghadapi tentera Islam. Kedua pasukan bertemu di Iraq dan mereka dipisahkan sungai Tigris.

Sa’ad Abi Waqas pun memohon doa kemudian menyuruh tenteranya membaca Hasbunallah wa ni’mal wakil yang ertinya “cukuplah bagi kita Allah dan Dia sebaik pemimpin” lalu memerintahkan tenteranya menyeberang sungai Tigris.

Dengan izin Allah, mereka meredah air sungai itu bagaikan berjalan di atas daratan sehinga ke semuanya tentera Islam berjaya menyeberangi dengan selamat. Melihat keajaipan yang luar biasa itu menyebabkan tentera Parsi lari bertempiaran….

Sa’ad Abi Waqas dilantik menjadi ganenor Kufah. Apabila timbul fitnah terhadapnya maka Khalifah Umar al Khattab menggantikannya dengan orang lain. Namun kepercayaan khalifah Umar terhadap Sa’ad Abi Waqas tidak berubah sehingga mahu melantiknya menjadi penggantinya sebagai khalifah tetapi ditolak oleh Sa’ad Abi Waqas.

Sebelum meninggal dunia Khalifah Umar berkata. “Aku bersetuju jika Sa’ad yang dipilih oleh majlis syura menjadi khalifah. Jika orang lain maka aku berpesan supaya khalifah selepas aku melantik Sa’ad untuk satu jawatan. Sesungguhnya aku memecat dia sebagai gabenor Kufah bukan kerana dia lalai atau kianat.”

Apabila majlis syura bersidang Sa’ad Abi Waqas menarik diri dari pencalunan sebagai khalifah. Saidina Uthman melantik Sa’ad Abi Waqas sebagai gabenor Kufah. Sekali lagi beliau difitnah sehingga beliau berdoa.

“Ya Allah, jika orang yang menfitnahku itu kerana riyak, dusta dan ingin mendapat nama maka butakanlah matanya dan biarkanlah dia menerima balasan fitnah.”

Doa Sa’ad Abi waqas dimakbulkan Tuhan. Orang yang menfitnah itu matanya menjadi buta.

Apabila berlaku perbalahan antara pengikut Saidina Ali dengan Muawiyah maka Sa’ad Abi Waqas bersikap berkecuali dengan tidak menyebelahi mana-mana pihak.

Ketika Khalifah Muawiyah berkuasa beliau mahu melantik Sa’ad Abi Waqas menjadi ketua panglimanya tetapi dengan tegas menolaknya dengan berkata.

“Apabila aku menghunus pedang jika dipukulkan kepada orang mukmin maka pedangku tidak melukai mereka tetapi jika dipukulkan kepada musuh Allah mereka akan terpotong.”

Sa'ad Abi Waqas lelaki Muhajirin yang terakhir meninggal dunia dan beliau berpesan.

“Kafani aku dengan jubah yang aku pakai semasa Perang Badar. Aku sengaja menyimpannya untuk keperluan tersebut.”Sumber : Nukilan Abu Latip novelis

http://www.facebook.com/profile.php?id=1342311210