Menurut portal Oddity Central, kisah unik itu bermula apa­bila Salalumarada Thimmak­ka berkahwin dengan seorang petani, Chikkaiah berpuluh-puluh tahun dahulu, tetapi tidak dikurniakan zuriat sehingga me­nyebabkan mereka dicemuh oleh orang kampung.
Mengetepikan ce­mu­han tersebut, Thimmakka dan suami mengambil keputusan untuk menanam dan me­mu­lihara pokok-pokok ara di kawasan lapang dan di tepi-tepi jalan di Kampung Hulikal dekat Karnataka, menurut laporan itu.
Malah, Thimmikka menga­kui dia menjaga pokok terbabit seperti anaknya sendiri dengan memastikan tumbuh-tumbuhan itu tidak dijangkiti penyakit atau dirosakkan oleh haiwan liar.
Pada awalnya, dia menanam 10 batang pokok ara, sebelum menambah bilangannya setiap tahun, dan kini jumlahnya telah mencecah 384 batang pokok yang kesemuanya bernilai kira-kira 1.5 juta rupee (RM99,419).
Namun, selepas kematian suaminya pada 1991, kerajaan negeri Karnataka mengambil alih pokok-pokok tersebut, dan Thimmakka menerima banyak anugerah daripada kerajaan dan pertubuhan alam sekitar atas usahanya itu.
Bagaimanapun, nenek berusia 103 tahun itu masih dibelenggu kemiskinan selepas popularitinya dipergu­nakan pihak tertentu yang ma­hu mengaut keuntungan tanpa berkongsi dengannya.
Malah, katanya, tanah milik­nya dan mendiang suaminya juga dirampas oleh saudara-maranya yang tamak, tetapi dia bersyukur kerana kerajaan memberikan sebidang tanah dan pencen sebanyak 500 rupee (RM33) setiap bulan kepadanya.