Pages

Thursday, May 29, 2014

Kisah Salman al-Farisi pinang gadis Ansar


Oleh Mohd Rizal Azman Rifin

Dalam kehidupan ini, cinta dan kasih sayang lumrah manusia. Perasaan itu suatu anugerah Allah yang dapat meneruskan impian hingga ke jenjang pelamin. Syukur kerana segala hajat dan niat akhirnya tercapai dengan izin Allah.

Namun, tidak kurang juga yang terkandas di pertengahan jalan dan diselubungi rasa kecewa. Sesetengahnya gagal membendung perasaan itu dan bertindak nekad untuk melakukan perbuatan negatif yang memudaratkan diri.


Perasaan kecewa sehingga menyusul dengan tindakan memudaratkan ditegah dalam Islam. Kita seharusnya menerima segala kemungkinan sebagai suratan takdir dengan hati yang lapang dan penuh reda. Mari kita ikuti satu kisah sahabat membabitkan Salman al-Farisi yang mengenali seorang wanita Muslimah solehah daripada kaum Ansar dan berhajat memperisterikannya. Sahsiah wanita itu begitu memikat hatinya. Bagaimanapun, jauh di lubuk hatinya timbul rasa sangsi sama ada beliau layak untuk meminang wanita berkenaan atau sebaliknya. Hal ini memandangkan beliau bukanlah penduduk asal Madinah. Beliau sedar hakikat itu. Namun, gelojak hatinya begitu ingin menikahi wanita Ansar berkenaan, lalu beliau berfikir cara menunaikan hasrat itu.Timbul di benak fikirannya yang beliau memerlukan orang lain sebagai jurubicara yang mempunyai latar belakang dan tahu adat tradisi penduduk Madinah. Akhirnya Salman memilih sahabat karibnya, Abu Darda sebagai pengantara. Abu Darda adalah sahabat Ansar dipersaudarakan dengannya. Salman tanpa segan silu kemudian meluahkan hasrat terpendam kepada sahabatnya itu dan ia disambut gembira.


Kata Abu Darda: “Maha Suci Allah dan segala puji bagi Allah.” Mereka berdua berpelukan kerana gembira dengan berita itu. Selepas itu, segala persiapan dilakukan dan mereka berdua berangkat ke rumah gadis yang ingin dipinang Salman. Tiba di rumah gadis berkenaan, berkatalah Abu Darda selaku jurubicara Salman: “Saya Abu Darda dan ini adalah saudaraku, Salman al-Farisi yang berasal dari Parsi. Allah memuliakannya dengan Islam dan beliau juga memuliakan Islam dengan amal dan jihadnya. “Beliau memiliki kedudukan utama di sisi Rasulullah SAW sehingga baginda menganggapnya sebagai sebahagian daripada ahli keluarganya. “Saya datang untuk mewakili saudaraku ini melamar anak gadis tuan bagi dipersuntingkannya.” Begitulah teratur dan beradabnya Abu Darda mengatur tutur bicara. Kemudian si ayah gadis itu pula membalas bicara: “Kami sangat berbesar hati menerima anak berdua, sahabat Rasulullah SAW yang mulia. “Kami juga berasa begitu bertuah jika bermenantukan seorang sahabat Rasulullah SAW yang utama. “Namun, jawapannya saya serahkan sepenuhnya kepada anak gadis kami.” Selepas mereka berbincang di sebalik tirai, si ibu gadis itu mengatakan keputusan anaknya. Kata ibu gadis itu: “Maafkan kami kerana terpaksa berterus terang, tetapi kerana anak berdua yang datang, maka dengan mengharapkan reda Allah saya menjawab bahawa anak gadis kami menolak pinangan Salman. “Namun, jika yang melamar anak gadis kami ialah Abu Darda anak gadis kami tidak menolaknya.” Dalam situasi beginilah kita akan dapat satu gambaran budi sahsiah terpuji yang cukup luhur pada diri Salman. Meskipun dia sangat terkejut dengan jawapan berterus terang itu, sikap berlapang dada nyata begitu tinggi dimiliki sahabat Rasulullah SAW ini.


Kata Salman: “Allahuakbar. Semua mahar dan nafkah yang kusediakan ini akan aku serahkan kepada Abu Darda, malah aku sendiri yang akan menjadi saksi pernikahan kalian berdua nanti.” Demikian sekelumit kisah yang terjadi dalam kalangan sahabat Rasulullah SAW. Dalam keadaan yang begitu genting yang pada sesetengah pihak pasti akan mencetuskan impak negatif, tetapi pada mereka menerima sesuatu takdir Allah menjadi sikap peribadi.

Pengajaran di sebalik kisah itu ialah kita seharusnya bersikap reda dan bersedia menerima apa-apa saja takdir dalam kehidupan ini dengan hati yang tabah. Ini kerana setiap perkara yang berlaku ke atas diri kita ada hikmah yang terselit bersamanya. Jangan cepat bertindak terburu-buru, mengikut nafsu dan emosi kerana akibatnya juga buruk. Hasan al-Basri ada satu nasihat kepada kita apabila dirundung rasa kecewa dalam hidup. Kata beliau: “Janganlah kamu membenci musibah yang menimpa, mungkin ada keuntungan di sebalik perkara yang kamu benci, mungkin ada kerugian di sebalik perkara yang kamu cintai.” Malah, Allah ada berfirman yang bermaksud: “...dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui sedang kamu tidak mengetahuinya.” (Surah al-Baqarah, ayat 216) Penulis Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Politeknik Muadzam Shah

Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/29

Mayat Uribe dibakar


Mayat Uribe diangkat bersama-sama katilnya, tempat dia menghabiskan sebahagian besar sisa hidupnya. 
Pengarah pusat pengurusan mayat Serorrey, Pedro Reyes berkata pusat berkenaan adalah satu-satunya tempat pengurusan mayat di Monterrey, bandar di utara Mexico yang mampu menguruskan mayat Uribe. 

“Suhu pembakar dipasang 60 peratus lebih tinggi daripada normal,” kata Reyes semalam.
Foto
MAYAT Uribe diangkut dengan trak ke pusat pengurusan mayat untuk dibakar.

Foto
URIBE meninggal dunia kelmarin.

Upacara keagamaan untuk memperingati Uribe diadakan sebelum itu. Bagaimanapun, tidak ada rancangan diatur untuk menempatkan abu mayatnya.

Uribe berjaya menurunkan berat badannya kepada 394 kilogram daripada 560 kilogram, catatan paling beratnya yang disahkan oleh Rekod Dunia Guinness pada 2007. 

Selama beberapa tahun kehidupannya terhad hanya di atas katil khas kerana tidak berupaya untuk berjalan sendiri. 

Uribe dibawa ke hospital 2 Mei lalu kerana keadaan jantungnya yang tidak normal. Dia terpaksa diangkut dengan kren oleh petugas kecemasan dan pertahanan awam. 

Sehingga kini doktor masih belum mengesahkan punca kematian. 

Bagaimanapun, selain jantung, dia juga dipercayai menghidap sakit hati. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/29

Juana mungkin manusia paling tua


Menurut akhbar tempatan Siglo 21, Juana Chox Yac yang berasal dari suku kaum Kaqchikel Maya, dilahirkan pada 29 November 1893 di Santa Lucia Utatlan, di wilayah Solola. 
Ketika muda, Juana bekerja sebagai pemetik buah kopi dan menjaga biri-biri sebelum berkahwin pada usia 15 tahun. 

Selepas berkahwin selama sembilan tahun, suaminya meninggal dunia. Dua anaknya juga mati beberapa tahun kemudian.
Foto
JUANA

Juana berkahwin sekali lagi pada usia 29 tahun dan melahirkan tujuh anak sebelum menjadi balu sekali lagi pada 1964.

Ketika ini, dia mempunyai 75 ahli keluarga, termasuk anak, cucu, cicit dan piut. 

Akhbar itu turut menyiarkan dokumen sijil kelahiran Juana. 

Setakat ini tidak dapat dipastikan sama ada maklumat mengenai wanita itu dikemukakan kepada Rekod Dunia Guinness untuk pengesahan. 

Jika disahkan, Juana lebih tua empat tahun berbanding Misao Okawa, wanita Jepun yang berusia 116 tahun pada 5 Mac lalu dan pemegang rasmi rekod untuk wanita paling tua yang masih hidup. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/29

Google keluarkan kereta tanpa sterengGAMBAR yang disiarkan Google semalam menunjukkan versi awal sebuah kereta tanpa stereng keluaran syarikat enjin carian di internet itu. - AP


WASHINGTON - Syarikat enjin carian internet, Google mula membina kereta tanpa stereng yang dijadualkan diuji seawal tahun ini.
"Kereta itu tidak mempunyai stereng, pedal minyak atau brek kerana semua itu tidak diperlukan. Pemanduan akan menggunakan perisian dan sensor kami," kata firma berkenaan dalam kenyataan di sebuah laman blog kelmarin.
Pembuatan kereta keluaran Google merupakan inisiatif baharu firma itu yang sebelum ini hanya mengubah suai kenderaan lain seperti Honda dan Lexus bagi tujuan tersebut.
Menurut Google, ia merancang membina kira-kira 100 prototaip kereta tanpa pemandu itu.
"Pemandu kami akan memandu uji versi awal kereta prototaip itu secara kawalan manual," kata Google dalam kenyataan tersebut.
"Jika semuanya berjalan lancar, kami akan mewujudkan satu program perintis di California selama beberapa tahun untuk menguji prototaip kereta tersebut," tambah kenyataan sama.
Kereta itu mempunyai kelajuan maksimum 40 kilometer sejam.
Dalam pada itu, portal berita San Jose Mercury News pula melaporkan bahawa kereta prototaip itu akan mempunyai dua tempat duduk.
Menurutnya, kereta itu menggunakan kuasa bateri dan dilengkapi ciri-ciri keselamatan seperti cermin hadapan yang fleksibel dan bahagian hadapan yang dibina daripada bahan berasaskan buih. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0529&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz333V0p7TT 
Hakcipta terpelihara 

Layari Internet lebih 4 jam undang penyakit mental


LONDON 28 Mei - Kanak-kanak yang suka menghabiskan masa terlalu lama melayari Internet boleh mengundang risiko menghidap penyakit mental, lapor pakar kesihatan Britain.
Jabatan Kesihatan England (PHE) memberi amaran, kanak-kanak tersebut berisiko menghadapi masalah kesihatan termasuk tekanan perasaan, kerisauan, kesunyian, rendah keyakinan diri dan bersikap agresif akibat tabiat buruk itu.
Portal berita Daily Mirror yang memetik laporan PHE melaporkan, jumlah masa yang dihabiskan melayari laman sosial dan tahap kesihatan saling berkaitan terutamanya ke atas golongan muda.
Jelas laporan berkenaan, satu daripada 10 kanak-kanak di seluruh dunia mempunyai masalah mental dan satu pertiga daripada golongan remaja menghadapi masalah sedih atau tekanan perasaan sekurang-kurangnya sekali setiap minggu.
"Maklumat terbaharu ini diperolehi berdasarkan jumlah ibu bapa atau kanak-kanak yang menghubungi talian khas, Childline untuk melaporkan kes buli di dalam talian, kes bunuh diri dan kes mencederakan diri sendiri yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini.
"Selain Internet, kanak-kanak yang meluangkan masa terlalu lama menonton televisyen dan bermain permainan video lebih daripada empat jam sehari boleh mengundang penyakit tersebut," kata laporan itu.
PHE berkata, peningkatan tahap kesihatan dalam kalangan kanak-kanak sejak 20 tahun lalu juga terjejas akibat pengaruh media baharu itu dan mungkin perkembangan itu semakin buruk sejak akhir-akhir ini.
Jelasnya, kebanyakan kanak-kanak pada masa ini berpuas hati dengan tahap kehidupan mereka dengan meluangkan masa melayari laman sosial atau menonton televisyen, tetapi tidak mengambil berat tentang kesihatan diri.
"Penyakit mental boleh mengancam golongan kanak-kanak seawal usia antara lapan dan 15 tahun.
"Isu ini perlu diberi perhatian serius oleh semua pihak berwajib, terutama ibu bapa untuk mengehadkan aktiviti anak-anak mereka dalam dunia alam maya supaya tidak melebihi empat jam sehari," lapor PHE.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140529/lu_10/Layari-Internet-lebih-4-jam-undang-penyakit-mental#ixzz333Mw7lN7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Anggota polis letak kaki di Hajar Aswad dikecam


Seorang anggota polis meletakkan kakinya di Hajar Aswad ketika berkawal di Kaabah, sehingga mengundang kecaman pelbagi pihak termasuk Gabenor Mekah, Putera Mishaal bin Abduilah. - AGENSI
RIYADH 28 Mei - Gabenor Mekah, Putera Mishaal bin Abdullah marah terhadap gelagat seorang anggota polis yang meletakkan kakinya di kawasan Kaabah ketika berkawal di Hajar Aswad, di sini baru-baru ini.
Menurut laman web arabnew,com, gabenor itu menggesa Ketua Polis Mekah, Majer Jeneral Abdul Aziz Al-Souli menyiasat kejadian itu dan mengambil tindakan terhadap pegawai polis berkenaan atas perbuatannya itu.
Perbuatan anggota polis tersebut yang meletakkan kakinya di kawasan Hajar Aswad itu tersebar luas di media sosial.
Putera Mishaal mengarahkan ketua polis supaya mengadakan kempen kesedaran khas kepada anggota keselamatan, tentera dan pegawai awam yang bekerja di kedua-dua masjid suci (Masjidil Haram dan Masjid Nabi) bagi menghormati kesucian di kawasan sekitar kedua-dua masjid itu serta berurusan dengan jemaah secara sopan.
Beberapa orang penulis blog Arab Saudi, mengutuk tindakan anggota polis itu dengan berkata, seseorang yang tidak menghormati tempat-tempat suci tidak harus dilantik bagi menguatkuasakan undang-undang dan berkawal di tempat suci.
Seorang lagi penulis blog yang merupakan seorang pelajar di United Kingdom di bawah Program Biasiswa Luar Negeri, Raja Abdullah, menggesa pegawai-pegawai keselamatan supaya mempelajari daripada pengawal diraja Britain yang sanggup berdiri beberapa jam seperti berhala.
"Kita perlu mempunyai satu pasukan khas untuk berkawal di kedua-dua masjid suci yang mempunyai kecerdasan fizikal dan memakai uniform tentera terutama yang direka khas untuk disesuaikan dengan tempat suci," katanya.
Beliau berkata, anggota polis yang bertugas di kedua-dua masjid itu juga perlu diberikan latihan khas untuk menangani jemaah secara sopan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140529/lu_05/Anggota-polis-letak-kaki-di-Hajar-Aswad-dikecam#ixzz333KVDWaZ
© Utusan Melayu (M) Bhd