Pages

Thursday, October 3, 2013

Lelaki paling pendek di dunia

Lelaki paling pendek di duniaMaster Nau mempunyai ketinggian 41sm.

KATHMANDU - NEPAL. Seorang warga emas sanggup pergi ke Kathmandu bagi menunaikan hasratnya untuk diiktiraf dalam Rekod Dunia Guinness sebagai lelaki paling pendek di dunia.

Master Nau, 73, dari Bhairahawa mempunyai ketinggian 41 sentimeter (sm).

Anak saudaranya, Seema Sheikh berkata, kehadiran Nau disambut meriah media dari pelbagai agensi.

"Master Nau gemar melancong dan suka berkongsi tentang kehidupan hariannya," katanya.

Difahamkan, rekod manusia paling pendek di dunia ketika ini dipegang seorang lelaki warga Nepal, Chandra Bahadur Dangi, 74, dengan ketinggian 54.6sm, laporan dipetik dari AP.

Makan tikus gergasi

Hunan: Petani di sini menangkap dan membunuh seekor tikus raksasa yang mengganas di pedalaman Shaoyang dan memakan ikan, menurut akhbar Sanxiang Metropolis Daily.
Mereka mendakwa melihat tikus besar itu menerkam seekor ikan seberat 3 kilogram dari kolam sebelum mengepung dan membunuh haiwan seberat 5 kilogram dan satu meter panjang. 
“Dua pisau patah ketika memotong daging tikus itu sebelum dimasak”, kata petani.
Tikus menjadi makanan ruji di Guangdong, dihidangkan secara panggang, kukus dan sup.
Foto
SEORANG petani menunjukkan seekor tikus gergasi ditangkap sebelum dimasak untuk dimakan

Pakai kostum pada majlis pengkebumianSERAMAI 250 orang hadir ke majlis pengkebumian Pattison telah menunaikan hasrat rakan mereka buat kali terakhir di pusat pengkebumian Newcastle Crematorium Britain pada 27 September.- Agensi


NEWCASTLE - Seorang penggemar motosikal berkuasa tinggi, Gary Pattison, meminta rakan-rakan dan saudara-mara yang berkabung atas kematiannya memakai pakaian beragam, kata sebuah akhbar kelmarin.
Mendiang Pattison yang dikenali dengan sifat suka bergurau itu telah mewasiatkan bahawa semua individu yang datang bagi memberi penghormatan terakhir di majlis pengkebumiannya mengenakan pakaian berwarna-warni.
Majlis pengkebumian itu diadakan di pusat pengkebumian Newcastle Crematorium di Newcastle-Under-Lyme, Britain pada 27 September lalu.
Pattison, 42, yang merupakan seorang bapa kepada seorang anak telah membuat permintaan pelik itu sebelum terlibat dalam satu kemalangan jalan raya membabitkan motosikal di Lower Elkstone, Staffordshire di sini awal bulan lalu.
Seramai 250 orang tetamu hadir ke majlis pengkebumiannya itu. Ada antara mereka memakai kostum watak Fred Flintstone, Star Wars stormtrooper, Super Mario dan banyak lagi.
Seorang rakannya, Vanda Kaminski, 31, menggambarkan Pattinson sebagai bapa yang penyayang kepada anak perempuannya Becca, 13, ketika mereka tinggal bersama di Newcastle-under-Lyme.
"Gary merupakan seorang penunggang motosikal tegar, peminat aktiviti berkayak dan seorang pendaki bukit. Dia seorang yang ramah dengan rakan-rakannya," kata Kaminski. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1003&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2gbgpRQua 
Hakcipta terpelihara 

Ratu cantik ayam akan diadakan di Arab SaudiPERTANDINGAN ratu cantik ayam ini julug kali diadakan berbanding haiwan ternakan lain di negara Teluk tersebut.- Agensi


RIYADH - Satu pertandingan ratu cantik untuk ayam akan diadakan di ibu kota Arab Saudi pada Jumaat ini, lapor akhbar berbahasa Arab, Sabq kelmarin.
Acara itu akan diadakan oleh seorang peladang di Arab Saudi yang turut menjemput peladang-peladang di beberapa negara Teluk lain ke pertandingan berkenaan.
Puluhan ekor ayam betina dan jantan akan berhimpun di ladang tersebut untuk pertandingan ratu cantik ayam yang julug kali diadakan di negara berkenaan.
Peladang itu, Mutaab Al-Othman berkata, pertandingan tersebut diadakan di ladang miliknya dekat ibu kota Riyadh pada hari Jumaat.
"Pertandingan ini akan melibatkan satu acara lelongan untuk ayam yang jarang ditemui. Sebahagian ayam ini pernah menyertai pertandingan yang sama di Jerman dan mendapat kedudukan yang baik," katanya
Al-Othman berkata, ayam yang dipertandingkan mampu mencecah harga di antara SR$2,000 hingga SR$10,000 (RM1,726 hingga RM8,630) setiap seekor di acara lelongan tersebut.
"Sebahagian baka ayam pernah dijual lebih dari SR$35,000 (RM30,208) pada satu acara lelongan sebelum ini," tambahnya yang tidak menjelaskan bagaimana ratu ayam itu akan dipilih kelak dalam acara berkenaan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1003&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2gbgKMTVw 
Hakcipta terpelihara 

Mr. Bean masuk Islam?


Mr. Bean dikatakan memeluk Islam selepas menonton fil
em Innocent of Muslim.- Agensi


LONDON - Pelakon komedi yang terkenal dengan watak Mr.Bean, Rowan Atkinson dilaporkan memeluk agama Islam pada 1 Oktober.
Berdasarkan kepada dua media sosial, sadabladi.com dan israellycool.com, Mr. Bean berkata, dia memilih Islam selepas menonton filem Innocent of Muslim.
Sementara itu, laman web, Islampos.com pula berkata, pelakon itu tidak banyak bercakap apabila pihak media bertanya mengenai perkara itu.
Dia hanya mengangkat jari sebagai isyarat dia bersyahadah.
Bagaimanapun, sehingga kini media-media di United Kingdom masih belum menyiarkan khabar angin itu, biarpun media Arab sudah heboh mengenainya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1003&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2gbfSi6MU 
Hakcipta terpelihara