Pages

Tuesday, October 8, 2013

Kopi luwak, musang jadi mangsa

Kopi luwak, musang jadi mangsaMusang dipaksa makan biji kopi pada jumlah yang banyak setiap hari bagi memastikan kapasiti najis untuk menghasilkan pengeluaran kopi luwak dapat ditampung.

PENGEMAR  kopi pastinya mengetahui asal usul kopi luwak. Kopi paling mahal itu dikatakan mampu mencecah harga sehingga 60 pound (RM307) secawan atau 300 pound (RM1,500) sekilo di Harrods, London.
Namun, ramai tidak mengetahui bagaimana kopi itu dihasilkan.

Kopi luwak dihasilkan melalui najis musang Asia yang banyak terdapat di Indonesia dan Filipina. Najis dan biji itu kemudiannya, diasingkan dan kopi tadi dipanggang bagi menghasilkan aroma menarik, tidak berasid dan rasanya lebih lembut. 

Seorang pengusaha kopi luwak di Indonesia menjelaskan, musang biasanya disimpan dalam sangkar selama kira-kira tiga tahun bagi menggelakkan terdedah kepada asap rokok dan diberi nutrisi serta vitamin terbaik.

Siaran BBC baru-baru ini mendedahkan, musang-musang itu dikurung dalam kandang kotor dengan ruangan terhad.

“Musang-musang ini bakal mengalami tekanan mental akibat dikurung selama tiga tahun. Dalam usaha mengekalkan permintaan kopi di pasaran antarabangsa, sedarkah kita bahawa musang-musang ini menjadi mangsa,” menurut laporan berkenaan.

Jurucakap pengedar kopi Sari Makmur berkata, mereka tidak boleh membebaskan musang-musang itu kerana tidak boleh melanggar polisi syarikat.

“Kami perlu memastikan musang terjaga demi mengekalkan hasil permintaan kopi di pasaran Britain dan Eropah,” katanya dipetik Daily Mail

Aktivis haiwan Britain,  Mimi Bekhechi menyelar tindakan itu dan menyifatkannya sebagai tidak berperikemanusiaan serta kejam.

“Kami sarankan Harrods selaku mengimport utama perlu memboikot syarikat pengeluar yang tidak menyediakan tempat selesa untuk musang-musang ini.

Jangan hanya kerana ingin mengaut keuntungan, nasib haiwan-haiwan ini tergadai,” katanya.

Lelaki cemburu cerai isteri cium kuda


Riyadh: Seorang lelaki Arab menceraikan isterinya kerana cemburu wanita itu mencium kuda menerusi gambar dalam laman sosial.

Lelaki itu menceraikan isterinya selepas melihat gambar wanita itu mencium haiwan itu di ladang kuda di Riyadh.
Wanita itu yang enggan dikenali memberitahu tidak menyesal dengan insiden terbabit.

Menurutnya, lelaki itu terus menceraikannya selepas melihat gambar yang dihantarnya ke laman sosial.


“Saya tidak sedih dengan perceraian ini kerana lelaki itu tidak dapat membezakan antara haiwan dan manusia,” katanya kepada akhbar Sada.


Wanita terbabit bangga berkongsi gambar itu menerusi laman sosial kerana menyayangi haiwan negara itu. - Agensi

Pokok fir dalam menara kaca di Kazakhtan


KEDIAMAN berdinding kaca ini dibina jauh dari kesibukan kota raya.


ALMATY - Sebuah rumah kaca dibina mengelilingi sebatang pokok fir setinggi lebih 12 meter di sebuah kawasan hutan di Kazakhstan.
Kediaman unik itu dibina sebagai tempat percutian idaman jauh daripada kesibukan kota raya.
Dinamakan 'Pokok Dalam Rumah' itu dibina di sebuah hutan kawasan pergunungan dekat sini.
"Rumah dinding kaca empat tingkat ini mempunyai empat tiang besi dan dihubungkan dengan tangga berbentuk lingkaran,"kata arkiteknya, Aibek Almasov.
Kediaman mesra alam tersebut katanya, dibina untuk seorang ahli perniagaan tempatan berusia 38 tahun pada tahun lalu.
Di kelilingi oleh pokok fir, rumah kaca itu dibina dengan kos mencecah £240,000 (RM1.2 juta). - Agens


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1008&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2h4zLlTwq 
Hakcipta terpelihara 

Berlian putih dilelong RM87 juta di Hong KongBERLIAN putih yang berjaya dibida oleh seorang pembeli dari Afrika semalam.


HONG KONG - Sebutir berlian putih seberat 118 karat yang mempunyai saiz sebesar sebiji telur ayam dijual pada harga AS$27.3 juta (RM87 juta) dalam satu acara lelong di sini.
Berlian itu berjaya dibida oleh seorang pembeli dari Afrika menerusi panggilan telefon pada malam semalam.
Nilai tersebut mengatasi rekod lelongan berlian putih yang dijual pada Mei lalu oleh firma lelongan Christie di Geneva dengan harga AS$26.7 juta (RM85.2 juta).
Kemuncak acara lelong di Hong Kong itu turut tertumpu kepada berlian biru seberat 7.6 karat yang dijual pada harga AS$16.1 juta (RM51.4 juta).
Bagaimanapun, kedua- dua permata tersebut dijual kurang daripada nilai anggaran asal. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1008&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2h4yC7fbu 
Hakcipta terpelihara