MAINPURI - INDIA . Gara-gara gagal menjawab soalan matematik yang dikemukakan, seorang pengantin perempuan mengambil keputusan nekad dengan membatalkan perkahwinannya yang berlangsung di Gulariapur, India Isnin lalu.
Menurut tetamu yang hadir, wanita itu merupakan lulusan tahap 8 dan ingin menjadi seorang guru.
Bapa pengantin perempuan, Srikrishna Babu Saxena, berasal dari Gulariapur menetapkan perkahwinan anak perempuannya Khushboo dengan seorang lelaki yang berasal dari Saraia, Omveer.
Semasa upacara perkahwinan bermula, salah seorang rakan pengantin perempuan memberitahu kepada wanita itu bahawa bakal suaminya itu gagal untuk membaca mentera perkahwinan dengan sempurna.
Perkara tersebut menyebabkan Khusboo mengambil keputusan untuk bertanya beberapa soalan matematik kepada bakal suaminya sebelum mereka berkahwin.
Walaupun pada mulanya dihalang oleh ibu-bapnya, Khusboo tetap melakukan perkara demikian kerana dia tidak mahu berkahwin dengan seorang lelaki yang buta huruf dan kurang bijak.
Pengantin lelaki gagal mengira wang syiling malah turut tidak mampu untuk membezakan antara nombor 69 dan 79.
Selepas gagal menjawab beberapa soalan yang dikemukan Khusboo, dia nekad membatalkan perkahwinan dengan lelaki berkenaan.
Sementara itu, penduduk kampung bangga dengan tindakan Khusboo malah bapanya turut memohon maaf kerana mengaturkan perkahwinan dengan orang yang tidak mempunyai berpendidikan.
" Kami hanya melihat lelaki berkenaan dari jauh, malah turut tidak dibenarkan untuk bercakap.
"Oleh itu, kami tidak boleh membuat penilaian dan mengetahui bahawa lelaki berkenaan kurang bijak,' kata bapa pengantin perempuan dipetik Hindustantimes.
Walau bagaimanapun, pengantin lelaki tersebut kemudiannya berkahwin dengan wanita lain pada Rabu.