Pages

Tuesday, July 23, 2013

AIR MATA DARI SURAT ADIK FATIMAH.''Pada malam 24 Disember setelah kakak saya menceritakan sebuah kisah dari daerah tetangga kami yang baru saja dihentam oleh US B52 (pesawat tempur) di Qandahar (Kandahar), Saya berhenti di pejabat utama NY Post, di 33rd & 8th Avenue, NYC, markas untuk USPS, sebuah program “Operasi Santa Claus”. Saya kembali ke stan berita dan mengambil satu copy New York Times.

Sementara seseorang sedang memegang akhbar dan berbicara kepada isterinya saat dia sibuk memilih-milih hadiah untuk Hari Natal, tiba-tiba saya terdengar seseorang menghadapnya dan mengatakan, “Ya, kita adalah orang-orang yang lurus dari semua bangsa, kita tidak mengebom rakyat miskin Afghan, tetapi pempimpin mereka yang menuntut kempen pengeboman yang intensif, kita dari grand canyon, hahaha, cheers !!, dan Natal ini akan sangat berbeza bagi orang Amerika.”

Saya tidak mudah untuk menunjukkan emosi saya, tetapi saya mendengar kisah satu per satu, dengan air mata mengalir di wajah saya. Inilah sebuah kisah yang saya pilih dari telepon kakak saya.

Fathimah berusia 6 tahun, ia tinggal dengan ayah dan ibunya, dan dengan 2 adik beradik perempuan dan seorang adik lelaki di kota Qandahar, suka bermain dengan kawan-kawan sebayanya di ladang di sekitar rumahnya. Ayahnya bekerja berjam-jam lamanya untuk membeli makanan bagi keluarganya.

Fathimah, di hari ketiga sewaktu peneboman oleh Amerika di kota Qandahar,ia mengatakan kepada ayahnya agar ayah nya membawanya kepada Allah dan ia berhasrat akan mengatakan kepada-Nya untuk menyingkirkan orang-orang Amerika (penjajah) dari dunia damai ini dan menghancurkan pesawat-pesawat mereka, dan jika ayahnya tidak membawa nya kepada Allah maka ayahnya harus membiarkan ia pergi ke gurun-gurun untuk berdoa kepada Allah (apa lah si kecil fatimah mengerti namun di sebalik tidak tahu apa-apa,fatimah mempunyai azam utk melawan penjajah).

Ahmad berusia 11 tahun,abang kepada Fathimah, juga meminta mati syahid dan mengatakan untuk membiarkannya meninggalkan rumah untuk memerangi para penjajah ketika mereka mendarat.Subhanallah..begitu anak-anak kecil ini sudah mengerti tentang kemuliaan syahid.

Sang ayah tidak mampu menjawab, sehingga akhirnya ia meminta ibunya untuk meyakinkan mereka. “Kamu masih terlalu muda untuk melawan para penjajah kotor itu, Ahmad,dan kamu harus menunggu hingga kamu dewasa. Usia untuk berperang paling tidak (minimal) 16 tahun,” kata sang ibunda menasihati puteranya itu..lantas si ibu pun memujuk Fathimah yang masih anak-anak itu.

“Dan kamu Fathimah, beritahukan permintaanmu kepada Allah, (apa yang kamu mohon dariNya) dan berikan kepada ayahmu untuk menulisnya dan kemudian ayah akan mengirimnya ke rumah Allah: Ka’bah. Dan tentu saja Allah akan memberikan kemurkaanNya terhadap seluruh orang-orang kafir.”kata si ibu sebagai memujuk anak kecil nya itu.

Akhirnya, mereka berdua si anak-anak kecil itu merasa lega setelah di pujuk dan Fathimah segera mengambil selembar kertas dengan pensil yang telah rusak sebahagiannya dan memberikannya kepada ayahnya dan mengatakan kepada ayahnya untuk menulis:

SURAT FATIMAH...

“Aku, Fathimah dan semua anak-anak Muslim Afghanistan sedang diserang oleh para penjajah, pesawat-pesawat mereka datang dari negara yang jauh ke tanah kami dan mengebom kami. Mereka bukan saja musuh bagi negara kami dan hidup kami tetapi juga musuh bagi agamamu, Islam, mereka datang untuk menyingkirkan Imarah Islam dari Afghanistan. Dan lebih dari itu, mereka membunuh anak-anak kecil yang tidak bisa melakukan apapun maupun untuk menyakiti siapapun. Ya Allah-ku! Kirimlah kemurkaanMu yang sangat besar terhadap mereka (para penjajah) dan terhadap seluruh pendukung mereka, baik mereka orang Afghan maupun orang lainnya. Kami membenci Amerika dan para pengikut mereka, bunuhlah mereka semua.”


Setelah menyelesaikan menulis surat itu, ayahnya dan Ahmad pergi ke Masjid untuk melaksanakan shalat Isya’. Dan bom telah menghentam rumah Fathimah dan semua anggota keluarga.. kecuali Ahmad dan ayahnya yang ketika itu di Masjid. Sang ayah mengatakan bahawa Fathimah membisikkan ke telinganya saat nafas terakhirnya, “Jangan kirimkan suratnya sekarang, aku akan bertemu dengan Allah segera dan aku akan mengatakan semuanya yang kita sedang hadapi di negeri kita.”

ADMIN :TAK MAMPU MENAHAN AIRMATA .....OH FATIMAH..!!.

Artikel ini Diterjemahkan dan dari Shahamat- (salah satu site rasmi Mujahidin Imarah Islam Afghanistan)

keterangan gambar :SURAT FATHIMAH

Angka korban gempa bumi Gansu meningkat 92 orang

MEICHUAN, China 23 Julai - Anggota penyelamat hari ini bertungkus-lumus menjalankan operasi mencari dan menyelamat mangsa-mangsa gempa bumi di bawah runtuhan, ketika angka korban akibat dua gegaran kuat semalam meningkat kepada sekurang-kurangnya 92 orang hari ini.
Stesen penyiar CCTV menyiarkan rakaman anggota tentera menggali runtuhan dan pasir bagi mencari mangsa yang dikhuatiri tertimbus di wilayah Gansu, barat laut China.
Mangsa-mangsa yang cedera parah pula diterbangkan menaiki helikopter ke hospital berhampiran di bandar Lanzhou.
Dua gempa bumi masing-masing sekuat 5.9 dan 5.6 skala Richter menggegar wilayah Gansu semalam, mengakibatkan beribu-ribu buah rumah musnah dan rosak. - DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130723/lu_12/Angka-korban-gempa-bumi-Gansu-meningkat-92-orang#ixzz2ZsaMTnlp
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Lelaki India dakwa paling tua di dunia


Feroz-ud-Din Mir (gambar) masih kuat berjalan walaupun didakwa lebih tua 27 tahun berbanding penyandang rekod manusia tertua sekarang.


NEW DELHI - Seorang lelaki di India mendakwa dirinya individu tertua di dunia pada usia 141 tahun, menurut laporan sebuah majalah India.
Bapa kepada 10 orang anak, Feroz-ud-Din Mir yang tinggal di daerah Uri, utara Kashmir hidup lebih lama berbanding empat orang isterinya.
Menurut laporan tersebut, Mir memiliki sijil kelahiran yang menunjukkan dia lahir pada 10 Mac, 1872.
Jika maklumat tersebut sahih, isterinya sekarang, Misra adalah 60 tahun lebih muda daripada dirinya.
Mir yang pernah bekerja sebagai peniaga buah dan kekacang juga 27 tahun lebih tua berbanding individu tertua dunia sekarang, Misao Okawa.
Menurut Guinness World Records, wanita Jepun itu berusia 115 tahun. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0723&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2ZpjacOhR 
Hakcipta terpelihara 

Menara kedua tertinggi dunia siap 2015

Menara Shanghai setinggi 121 tingkat dan berkeluasan 380,000 meter persegi.


SHANGHAI - Menara Shanghai bakal menjadi bangunan tertinggi di China dan kedua di dunia apabila ia siap dibina dua tahun lagi, lapor sebuah akhbar semalam.
Apabila siap pada 2015, menara tersebut akan menjadikan beberapa bangunan pencakar langit di daerah kewangan Lujiazui di sini kelihatan kerdil.
Bangunan tertinggi di China akan dibuka secara rasmi pada tahun yang sama.
Bangunan yang mempunyai 121 tingkat dengan keluasan 380,000 meter persegi itu akan memiliki ketinggian 632 meter apabila palang bumbungnya dipasang.
Ketinggian itu mengatasi bangunan Pusat Kewangan Dunia Shanghai yang mencatat ketinggian 492 meter dan Menara Jinmao setinggi 421 meter.
Menara tersebut dibina bersebelahan bangunan ikonik Menara Mutiara Oriental dekat Pudong, di sini. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0723&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2ZpiyWfD7 
Hakcipta terpelihara 

Penduduk bertempiaran lari bila Gunung Merapi muntah abu

BEBERAPA penduduk kampung Cangkringan melihat Gunung Merapi memuntahkan asap dan abu semalam.- AFP


YOGYAKARTA - Seorang pegawai bencana memberitahu beratus-ratus orang meninggalkan kampung mereka di sepanjang lereng Gunung Merapi di sini.
Mereka berbuat demikian selepas gunung paling aktif di Indonesia itu mula mengeluarkan asap dan abu.
Jurucakap Agensi Pengurusan Bencana, Sutopo Purwo Nugroho berkata, Gunung Merapi di Pulau Jawa mengeluarkan bunyi dentuman ketika hujan lebat di sekitar kawahnya semalam.
"Gunung itu kemudian memuntahkan abu setinggi 1,000 meter ke udara," katanya.
Abu Gunung Merapi menyebabkan air hujan di beberapa buah kampung menjadi gelap dan berselut ketika penduduk kampung bertempiaran lari menyelamatkan diri.
Katanya, bunyi dentuman didengari sejauh 30 kilometer tetapi tiada letusan berlaku dengan amaran kecemasan gunung berapi itu juga tidak dibunyikan.
Gunung setinggi 2,968 meter itu adalah yang paling aktif antara 500 gunung berapi di Indonesia.
Kali terakhir Merapi meletup adalah pada 2010 yang meragut 347 nyawa. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0723&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2ZpigbApk 
Hakcipta terpelihara 

Skylon terbang 4 jam ke mana-mana destinasi di dunia

Dua jurutera Reaction Engines giat bekerja untuk membangunkan teknologi sistem enjin pra-pendingin.


LONDON - Sebuah syarikat aeroangkasa di Britain sedang membangunkan pesawat baharu yang mampu sampai ke mana-mana destinasi di dunia dalam masa singkat.
Selain itu, pesawat berteknologi tinggi itu juga boleh terbang ke angkasa lepas.
Firma aeroangkasa Britain, Reaction Engines dikatakan sedang membangunkan sebuah pesawat yang dipercayai mampu membawa para penumpang ke mana-mana sahaja di dunia dalam masa empat jam.
Pihak Reaction Engines berkata, perkara itu mampu dilakukan melalui teknologi sistem pra-pendingin.
Dalam satu rakaman video, Ketua Kejuruteraan Reaction Engines, Alan Bond berkata, udara sejuk itu membolehkan enjin jet mengeluarkan kuasa yang jauh lebih tinggi berbanding sekarang.
"Teknologi ini membolehkan pesawat mencapai lima kali ganda kelajuan bunyi dengan mudah," kata Bond.
Syarikat itu berharap dapat menggunakan teknologi tersebut untuk membina sebuah pesawat yang mampu memuatkan 300 penumpang.
Ia yang dinamakan Skylon, sepanjang 84 meter dan dan dianggar berharga AS$1.1 bilion (RM3.49 bilion).
Pesawat tersebut dijangka melakukan penerbangan pandu uji pada 2019. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0723&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2ZpiQASBn 
Hakcipta terpelihara 

75 maut gempa bumi kuat di China


SEORANG wanita menunjukkan rumahnya yang runtuh selepas gempa bumi kuat melanda daerah Minxian, dalam wilayah Gansu di China semalam.- REUTERS


BEIDAO - Lebih 75 orang terbunuh apabila dua gempa bumi cetek menggegarkan barat laut China semalam, kata seorang pegawai tempatan kepada agensi berita AFP ketika pasukan penyelamat bergegas untuk mencari mangsa.
Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat menyatakan, gempa kuat berukuran 6.6 pada skala Richter itu melanda pada pukul 7.45 pagi (waktu tempatan) dan berpusat 151 kilometer ke barat bandar ini, dalam wilayah Gansu.
Gempa bumi itu berlaku pada kedalaman hanya 9.8 kilometer dari permukaan Bumi.
Gegaran kedua bermagnitud 5.6 melanda kawasan sama pada pukul 9.12 pagi pada kedalaman 10.1 kilometer.
Pegawai berkenaan berkata, sebanyak 75 orang setakat ini disahkan terbunuh dengan lebih 600 lagi mengalami kecederaan serius.
"Lebih 21,000 bangunan di beberapa buah bandar rosak teruk dan lebih 1,200 lagi runtuh," katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, portal berita internet 163.com melaporkan, sebanyak 500 anggota tentera termasuk 120 petugas khas penyelamat telah dikerah ke tempat kejadian.
Stesen-stesen televisyen tempatan menyiarkan rakaman menunjukkan beberapa buah kampung dan jalan raya yang runtuh akibat gempa bumi itu.
Sebahagian besar barat laut China terdedah kepada gempa bumi.
Beberapa penduduk di daerah Minxian dilapor sebagai berkata, mereka melihat banyak pokok dan rumah bergegar.
Menurut mereka, gempa itu berlaku sekitar satu minit.
Gegaran turut dirasakan di ibu negeri wilayah Gansu, Lanzhou dan hingga ke bandar Xian.
Xian merupakan ibu negeri wilayah Shaanxi yang berjiran dengan Gansu.
Sebanyak 200 orang terbunuh apabila gempa bumi berukuran 6.6 pada skala Richter melanda wilayah Sichuan awal tahun ini selepas hampir 90,000 orang maut dalam satu gempa bumi dahsyat di wilayah sama. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0723&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2ZphlPMI3 
Hakcipta terpelihara 

Pedang Salahuddin al-Ayubbi paling tajam di dunia?


Pedang Salahuddin Al-Ayyubi diakui paling tajam di dunia oleh pakar metalurgi. Ketajamannya mampu menembus baju zirah crusader, memotong dua pedang lawan, membelah perisai dan batu tanpa mengalami kerosakan pada matanya. Kehebatan pedang buatan Damsyik dan terkenal dengan panggilan Pedang Persia ini telah mengatasi kehebatan pedang Katana dari Jepun dan pedang Excalibur milik Raja Arthur.

Pedang ini diperbuat besi baja "damarcus" dengan teknik rahsia yang disaluti CNT (Carbon Nano Tubes) yang menjadikan ianya AMAT TAJAM dan LENTUR. Seni pembuatan pedang yang terahsia ini amat dikagumi oleh puak Barat dan kajian metalurgi moden setakat hari ini juga, masih tidak berkeupayaan untuk menghasilkan pedang berteknologi tinggi (teknologi NANO) dari peradaban Islam pada kurun ke-12 ini.

Apa itu CNT?

CNT merupakan suatu rantaian atom karbon yang terikat di antara satu sama lain secara heksagonal berbentuk silinder yang mempunyai diameter sekecil 1-2 nanometer. Silinder CNT ini boleh mencapai panjang sehingga berpuluh-puluh mikron dan tertutup di bahagian hujung seolah-olah sebatang paip yang ditutup dikedua-dua hujungnya.

Pencirian yang dilakukan terhadap bahan ini juga menjelaskan bahawa CNT mempunyai kekuatan paling tinggi berbanding bahan lain. Ia juga mempunyai sifat kekonduksian elektrik melebihi kuprum dan logam. Keunikan tiub karbon nano yang lain ialah mempunyai ketahanan terhadap suhu tinggi serta mempunyai jisim yang lebih ringan dari aluminium.

Teknologi NANO.

Kehebatan Pedang Salahuddin Al-Ayyubi telah dibongkar oleh Prof Dr. Peter Paufler dari Jerman. Prof tersebut menjumpai CNT di dalam pedang tersebut bersama senjata2 yang digunakan oleh tentera-tentera Islam pada ketika itu sewaktu perang Salib. CNT ini yang menjadikan pedang tentera Islam ini sangat tajam tetapi mudah lentur. Teknologi NANO ini menggunakan besi baja "damarcus" yang juga dipanggil wootz. Bijih besi ini mengandungi sejumlah peratusan unsur Karbon. Selain besi dan karbon, unsur-unsur seperti Kromium, Mangan, Kobalt juga ditambah bagi menambahkan lagi kekuatan, ketajaman dan kelenturannya.

Salahuddin Al-Ayyubi memimpin Tentera Islam dalam perang salib kurun ke-12.

Teknik pembuatan pedang ini begitu rahsia sehinggakan hanya beberapa keluarga tukang besi di Damsyik saja yang menguasainya. Akhirnya pada kurun ke-18, teknologi pembuatan pedang ini telah pupus. Apa yang tinggal hanyalah pedang-pedang, tombak dan Pisau yang kini tersebar di pelbagai Museum di seluruh dunia. Sekadar mengingatkan kita bahawa Teknologi Hebat Peradaban Islam ini telah hilang di telan zaman.

Wallahua'lam.


cdt: End Justice
 

AKU BERNIAT MENENTANG ISLAM AKHIRNYA AKU MEMELUK ISLAM.


Ibrahim Killington, pada mulanya ingin menyertai tentera untuk melawan Islam, tapi kemudian hatinya terpaut oleh Al Quran dan Islam!

Berikut ini adalah kisah seorang mualaf asal dari Eropah. Berpunca dari keinginan untuk mengkaji paganisme dan "bahkan" berniat bergabung dalam tentera untuk melawan Islam, namun akhirnya boleh mencari cahaya dan hidayah Islam,
ini kisahnya:

MY NAME IS IBRAHIM KILLINGTON

Sebelum saya menuju Islam, hidup ini benar-benar tertumpu pada minuman (mabuk-mabukan), ubat-ubatan (ganja, dadah, ekstasy), dan berseronok semata-mata.

Seluruh tujuan hidup saya hanya untuk bersenang-senang, ketawa, dan tidak ada yang dilakukan lagi selain bersenang-senang, mungkin sampai mati, dan berkumpul dengan orang-orang yang mempunyai kebiasaan yang sama, dan tentunya itu tidak membuat diri menjadi semakin lebih baik.

Pengalaman pertama saya mengenal Islam adalah pada saat terjadi serangan 9/11.Saya ingat saya masih sangat muda pada waktu itu, saya tidak sepenuhnya menyedari apa yang sedang berlaku. Bahkan, saya berlari ke teman-teman saya setelah melihat laporan berita itu, dan saya mengatakan kepada mereka bahawa "Pelancong" telah menyatakan perang terhadap Amerika .. kerana saya belum pernah mendengar tentang pengganas sebelumnya.

Dan ketika perang itu berlangsung, saya melihat semakin banyak maklumat tentang perang di Afghanistan, saya mula memahami bahawa orang-orang "yang diperangi ini" adalah Muslim..orang islam. Kaum Muslim melakukan kekejaman dahsyat di seluruh dunia, begitu katanya yang terus di "bombardment" (= bertubi-tubi) di gencarkan oleh media-media. Saya mula sangat membenci Islam. bahkan saya cuba untuk bergabung dengan tentera sebanyak tiga kali dengan maksud agar boleh pergi ke sana (Afghanistan), dan membunuh banyak muslim yang saya boleh, sebagai bahagian demi membela negara serta melindungi dan memberi rasa aman bagi keluarga saya. Saya fikir pada masa itu mereka adalah jenayah besar dunia.

MENGENALI ISLAM

Saya selanjutnya mula mendengar lebih banyak tentang Islam, kali terakhir saya meminta perkerjaan dengan tentera, saya datang ke stesen radio, pada waktu itu saya mendengar radio yang mendedahkan tentang teori konspirasi, dan seumpamanya. Stesen radio itu membicarakan tentang suatu perang melawan keganasan dan tentang kehidupan Nabi Muhammad (sallallahu alaihi wa sallam).

Ini sangat tidak masuk akal bagi saya, bagaimana orang-orang itu "percaya" dan "mengikuti" Nabi ini, setelah semua macam saya dengar perihal "evil things" (hal-hal jahat) yang "mereka katakan" tentang dia (Nabi). Jadi, saya mula mempersoalkan apa yang diyakini Muslim pada waktu itu, dan 'ketika itu pun' saya sedang tertarik untuk mengetahui hal-hal keagamaan ..

Pada saat saya sedang mencari Norse Mythology, (kepercayaan terhadap mitos, legenda dan kekuatan supranatural), and Paganism (penyembahan terhadap berhala), Salah satu teman saya mengatakan kepada saya sebelum saya memutuskan mengkaji paganisme ada baiknya saya melihat-lihat ajaran spiritual yang lain.

Oleh sebab itu, menjadi terfikir buat saya untuk mencari maklumat tentang Muslim di Internet. Saya fikir salah satu muslim pertama yang saya lihat di Internet adalah Baba Ali (muallaf, pembuat filem-filem keislaman yang ditanyangkan dalam "Islam channel" Inggeris).

Dia mematahkan stereotaip tentang Islam bagi saya. Saya terkejut bahawa orang ini lucu (tidak berdarah dingin) dan pembawaannya juga perwatakan nya tenang. Dia tidak seperti apa yang "mereka" tuduhkan perihal muslim dari apa yang pernah saya dengar.konon nya muslim itu ganas,tapi dia sebaliknya.

Bagi memenuhi kehausan saya akan Islam, saya membuat keputusan untuk meminjam Al-Quran dari tempat saya kuliah (kampus). Ketika saya memegangnya, saya fikir ini adalah "Buku Pegangan pengganas," dalam genggaman saya, dan saya khuatir bahawa agen MI5 (Agen rahsia Inggeris) akan datang untuk menahan saya. Saya memutuskan untuk cepat-cepat keluar dari perpustakaan dan membawa pulang Al-Quran yang saya pinjam.

Tapi begitu mulai saya membaca Al-Quran (terjemahan), ".. it hit me immediately", itu menghentam saya, .. dan saya tidak dapat menghentikan untuk tidak membacanya; itu benar-benar menjunam jauh ke dalam hati saya.; Saat saya membaca surat-surat yang ada di Al Quran, Saya tak sengaja membaca tentang orang-orang di neraka yang keadaannya meminum air mendidih sehingga membakar tekak mereka. Membaca ini, hati saya bergetar, seakan-akan saya boleh merasakan tekak saya terbakar, dan saya boleh merasakan bagaimana sebenarnya hal ini, sehingga saya memutuskan saya perlu berubah.

Dalam usaha untuk berubah, hal pertama yang saya lakukan adalah saya pergi ke masjid, saya menghabiskan sepanjang hari di sana dengan membaca. Bahkan ibu saya menelefon di malam hari dan bertanya di mana saya berada sepanjang hari. Saya katakan "Saya sedang berada di masjid! ..."

Dengan terkejut Ibu saya mengatakan, "Tidak, kamu tidak boleh di Masjid, kamu seorang Kristian. Kristian tidak pergi ke masjid."

Ibu saya sangat terkejut dan sangat yakin bahawa saya akan menyusuri jalan yang buruk.

Itu reaksi ibu saya yang wajar, (mengingat gencarnya media dalam melakukan stereotaip negatif tentang islam "war on terror"). namun setelah beberapa waktu, dia mula dapat menerimanya. Dia banyak menangis. Saya tidak terlalu yakin mengapa dia menangis, saya fikir dia merasa saya menolak semua yang diajarinya ke saya selama ini.

Banyak orang mengatakan bahawa ketika mereka mencari Islam, seolah-olah mereka sudah pulang ke rumah asalnya. Dan itulah perasaan yang saya dapatkan. Saya di masa lalu bukanlah saya yang sesungguhnya, saat itu bukanlah diri saya yang sebenarnya. Dan inilah sekarang diri saya sebenarnya.! Saya menjadi diri yang lebih baik setelah saya masuk Islam.

Dan saran saya bagi orang lain (non muslim) yang berfikir / meragukan Islam, Janganlah mencari hanya di internet untuk mengetahuinya, tapi datangilah ke masjid dan berbicara dengan orang yang mempunyai pengetahuan tentang hal itu. kerana terdapat banyak propaganda dan fitnah-fitnah dari laman-laman web anti Islam yang tidak benar. dan jika anda tidak tahu apa-apa tentang Islam. Anda akan kesulitan untuk menilai mana yang benar dan mana yang dusta. Jadi jauh lebih baik untuk bercakap dengan seseorang yang paham dan berilmu.

Dan jangan takut dengan apa yang akan difikirkan keluarga anda; banyak orang bahkan saya sendiri pada mulanya bimbang tentang apa yang akan orang tua saya fikirkan, namun setelah masuk Islam. justeru saya berharap yang terbaik bagi kedua-dua orang tua. bahawa mereka akan mengikuti jejak saya untuk segera memeluk Islam.

dari GLobalmuslim.web.id