Pages

Monday, December 30, 2013

Anjakan kutub bumi

Anjakan kutub bumi30 Disember 2013
KEADAAN cuaca tidak menentu dan bencana alam semakin kerap berlaku sejak akhir-akhir ini dipercayai mempunyai kaitan dengan perubahan kecondongan paksi bumi.

Selain itu, pemanasan global juga dikatakan turut mengubah lokasi geografi kutub bumi menurut kajian Geophysical Research Letters.

Laporan penyelidik Universiti Texas, Austin mendedahkan, pencairan bongkah ais semakin meningkat di Greenland menyebabkan kedudukan Kutub Utara berubah beberapa sentimeter pada setiap tahun sejak 2005.

Difahamkan, bermula 1982 hingga 2005, kutub tersebut berubah secara perlahan dari tenggara ke bahagian utara Labrador, Kanada pada jarak kira-kira 2 milliarcsecond atau 6 sentimeter setahun.

Sejak 2005, kutub mula bertukar haluan dan bergerak ke arah timur Greenland pada jarak lebih 7 miliarsecond setahun.

Kumpulan saintis telah sekian lama mengetahui bahawa lokasi kutub bumi tidak tetap dan ia juga menjadi penyebab musim menjadi tidak menentu seperti yang berlaku pada ketika ini.

Selain itu, pencairan ais juga menjadi punca utama paras air meningkat kepada lebih 90 peratus akibat daripada anjakan kutub pada 2005.

Medan magnet bumi berganjak

Pada 2011, medan magnet bumi dilaporkan berganjak pada jarak 64 kilometer setahun, dan saintis menyifatkan ia sebagai fenomena normal yang berlaku sekali pada setiap 100,000 tahun.

Keadaan itu menyebabkan arah kompas berubah dan berkemungkinan tidak lagi menghala ke arah Kutub Utara berikutan kutub kini telah berganjak dari utara Kanada menghampiri ke Rusia.

Susulan daripada perubahan itu, Lapangan Terbang Antarabangsa Tampa di pantai barat Florida terpaksa melakukan pengubahsuaian terhadap tanda arah di tiga landasan berdasarkan anjakan medan Kutub Utara.

Saintis menganggarkan pada setiap lima hingga 10 tahun, arah kompas akan berubah akibat anjakan kutub bumi.

Bagaimanapun, pendedahan pada pertengahan tahun lalu yang turut dimuat naik ke dalam Youtube menunjukkan Kutub Utara berganjak 260 kilometer dalam tempoh enam bulan.

Perubahan itu menyebabkan medan magnet bumi beralih dari Kanada ke Siberia dalam tempoh kurang daripada 24 bulan.

Apabila peralihan tersebut berlaku,  kutub akan berada pada kedudukan 40 darjah merentasi hemisfera utara.

Menurut Conall Mac Niocaill, seorang saintis di Universiti Oxford, medan magnet bumi semakin lemah dan ia telah berganjak lebih 1,500 km sejak berabad lalu.

“Kekuatan medan magnet Kutub Utara berkurangan 10 peratus sejak 150 tahun lalu.

"Setiap 250,000 tahun sekali, medan magnet ini akan berubah arah ke selatan dan fenomena tersebut dipercayai kali terakhir berlaku kira-kira 800,000 tahun lalu iaitu sebelum kewujudan manusia,” katanya lagi.

Sehingga kini, saintis gagal menemui jawapan bagaimana fenomena penyongsangan medan magnet itu terjadi.

Waktu lebih singkat

Ahli geofizik Nasa, Richard Gross mendedahkan, kadar putaran bumi menjadi lebih cepat kira-kira 1.8  mikrosaat akibat gempa berkekuatan 9.0 skala Richter yang melanda Jepun pada 2011.

“Gempa kelima terkuat di dunia sejak 1900 itu juga menyebabkan waktu sehari yang sepatutnya bersamaan 24 jam menjadi lebih singkat tanpa disedari masyarakat,” katanya.

Difahamkan, gegaran dahsyat tersebut mengakibatkan kepulauan Honshu berganjak sehingga 2.4 meter dengan pembentukan rekahan di bawah dasar laut sepanjang ratusan kilometer selain paksi bumi berubah pada jarak hampir 10 sm.

Ahli Geofizik Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS), Kenneth Hudnut memaklumkan, peta dari Lembaga Maklumat Geospatial (GSI) menunjukkan terdapat corak peralihan melibatkan kawasan yang besar selepas gempa berlaku.

Lelaki tidak sangka beli lukisan jutaan ringgit


Fiona Bruce (kiri) menerangkan sesuatu kepada Jamie MacLeod tentang lukisan Anthony Van Dyck yang dianggarkan bernilai RM2.2 juta. - AGENSI
LONDON 29 Dis. - Seorang paderi, Jamie McLeod tidak menyangka lukisan yang dibelinya di sebuah kedai antik di Cheshire pada harga 400 pound (RM2,165), sebenarnya boleh mencecah sehingga 400,000 pound (RM2.2 juta) selepas dikenal pasti merupakan karya pelukis terkenal, Anthony Van Dyck.
Perkara itu didedahkan pengacara rancangan televisyen Antiques Roadshow, Fiona Bruce selepas McLeod membawa lukisan itu ke Newstead Abbey Nottinghamshire, untuk dinilai.
Bruce yang baru-baru ini menghasilkan program televisyen tentang Van Dyck berpendapat, lukisan tersebut mungkin adalah karya asli pelukis itu dan menunjukkan lukisan terbabit kepada pakar penilai, Dr. Christopher Brown.
Brown mengesahkan karya itu dilukis oleh Van Dyck yang merupakan pelukis mahkamah untuk King Charles I dan ia dianggap karya terhebat pada abad ke-17.
Ini kerana lukisan yang memaparkan potret seorang majistret di Brussels itu dipercayai sebagai persediaan untuk menghasilkan lukisan yang lebih besar pada tahun 1634.
Bagaimanapun, lukisan utamanya dikatakan telah musnah pada tahun 1695, namun lukisan potret itu terselamat dan ditemukan di Nantwich, Cheshire.
McLeod berkata, dia membeli lukisan potret itu kerana tertarik dengan bingkai gambarnya yang berwarna emas.
"Perkara ini jarang berlaku dan kemahiran yang ditunjukkan Van Dyck dalam lukisan berkenaan sangat mengagumkan," katanya.
Lukisan tersebut akan dijual oleh McLeod bagi menampung perbelanjaan membaik pulih loceng gerejanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131230/lu_07/Lelaki-tidak-sangka-beli-lukisan-jutaan-ringgit#ixzz2ovf7gigB
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Demonstrasi rawatan guna lintah di India
TIGA ekor lintah diletakkan pada kaki gadis tersebut.


AHMEDABAD - Seorang pengamal perubatan purba ayurvedic di India, Vyasadeva Mahanta menggunakan lintah dalam rawatan ke atas pesakitnya.
Mahanta menunjukkan demonstrasi penggunaan beberapa ekor lintah yang menyedut darah pesakit di Kampus Sekolah Antarabangsa SGVP di pinggir bandar ini kelmarin.
Rawatan yang menggunakan lintah telah diamalkan sejak tahun 800 Sebelum Masihi.
Penggunaan lintah itu mampu merangsang pembentukan semula kulit, menangani masalah kekejangan otot, tromboflebitis atau keradangan pada urat darah dan osteoartritis. Sejumlah pelajar turut menyaksikan demonstrasi yang dibuat Mahanta itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1230&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2ou1Fl4kU 
Hakcipta terpelihara 

Demonstrasi rawatan guna lintah di India
TIGA ekor lintah diletakkan pada kaki gadis tersebut.


AHMEDABAD - Seorang pengamal perubatan purba ayurvedic di India, Vyasadeva Mahanta menggunakan lintah dalam rawatan ke atas pesakitnya.
Mahanta menunjukkan demonstrasi penggunaan beberapa ekor lintah yang menyedut darah pesakit di Kampus Sekolah Antarabangsa SGVP di pinggir bandar ini kelmarin.
Rawatan yang menggunakan lintah telah diamalkan sejak tahun 800 Sebelum Masihi.
Penggunaan lintah itu mampu merangsang pembentukan semula kulit, menangani masalah kekejangan otot, tromboflebitis atau keradangan pada urat darah dan osteoartritis. Sejumlah pelajar turut menyaksikan demonstrasi yang dibuat Mahanta itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1230&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2ou1Fl4kU 
Hakcipta terpelihara 

53 sudu melekat pada tubuh ElchiyevSEBANYAK 53 sudu melekat pada tubuh Elchiyev di Tbilisi, Georgia kelmarin.


TBILISI - Seorang lelaki warga Georgia, Etibar Elchiyev mencipta rekod dunia apabila sebanyak 53 sudu melekat pada tubuhnya di sini kelmarin.
Elchiyev memecahkan rekod Guinness World Records yang diciptanya pada tahun 2011 selepas 50 sudu melekat pada tubuhnya ketika itu.
Dia yang merupakan pengajar sukan tinju tendang dikenali dengan nama jolokan lelaki magnet.
Bagaimanapun, terdapat pihak yang berasa ragu-ragu sama ada badan lelaki tersebut boleh bertindak seperti magnet. Walaupun terdapat dakwaan yang meragukan, dia menegaskan bahawa tubuhnya itu boleh bertindak sama seperti magnet.
Menurut Elchiyev, dia hanya mengetahui badannya boleh bertindak seperti magnet sejak beberapa tahun lalu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1230&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2ou0t7Ssu 
Hakcipta terpelihara 

Kapal Rusia terkandas di Antartika
GAMBAR yang disiarkan semalam menunjukkan bahagian depan kapal Akademik Shokalskiy yang terkandas di Antartika Timur.


PERTH - Lapisan ais yang menyebabkan sebuah kapal Rusia yang membawa 74 orang terkandas di Antartika Timur semakin merekah semalam sekali gus memberi harapan bahawa mereka akan dapat diselamatkan.
Rekahan itu membolehkan sebuah kapal pemecah ais milik Australia menghampiri kapal tersebut untuk melakukan kerja-kerja menyelamat.
Kapal yang terkandas itu, Akademik Shokalskiy meninggalkan New Zealand pada 28 November lalu bagi melakukan ekspedisi untuk meraikan ulang tahun ke-100 pelayaran ke benua tersebut yang diketuai pengembara dari Australia, Doughlas Mawson.
Namun, kapal tersebut terkandas pada 24 Disember lalu.
Para penumpang kapal itu terdiri daripada saintis dan pelancong yang kebanyakannya dari Australia.
Sebelum ini, sebuah kapal pemecah ais dari China tidak dapat memecah ais yang tebal untuk mendekati kapal Akademik Shokalskiy.
"Terdapat rekahan pada lapisan ais," kata seorang penyelaras misi menyelamat itu, Lisa Martin dari Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia.
Para penumpang dan kru kapal tersebut berada dalam keadaan baik.
"Kami menunggu kapal Aurora (kapal penyelamat) untuk membawa kami keluar," kata seorang profesor dari Australia, Chris Turney. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1230&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2ou0iEbS9 
Hakcipta terpelihara 

Pesta tangkap ikan di Tasik Chagan, China


SEBAHAGIAN ikan yang ditangkap oleh orang ramai di Tasik Chagan, wilayah Jilin pada Sabtu lalu.


CHANGCHUN - Sejumlah penduduk etnik Mongolia menangkap ikan dengan menggunakan teknik yang diamalkan 1,000 tahun lalu.
Mereka menebuk lapisan ais sebelum menggunakan jaring untuk menangkap pelbagai jenis ikan antaranya, ikan kap di Tasik Chagan di wilayah Jilin pada Sabtu lalu.
Suhu di kawasan itu ialah - 22 darjah Celsius.
Ikan pertama yang dapat ditangkap dianggap bertuah dan dijual pada harga kira-kira AS$47,000 (RM154,545).
Suasana di kawasan tasik itu seperti sebuah pesta apabila ribuan orang yang mengambil bahagian untuk menangkap ikan.
Tasik itu mempunyai 70 spesies ikan.
Orang ramai yang menangkap ikan itu memakai topi yang diperbuat daripada bulu haiwan dan baju kulit kambing. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1230&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2otzdXnzf 
Hakcipta terpelihara