Pages

Wednesday, April 16, 2014

Kerana Wudhu Beron Memeluk Islam


Prof Leopold Werner von Ehrenfels, seorang psikiater dan sekaligus neurology dari Austria, menemui sesuatu yang menakjubkan terhadap wudhu. Ia mengemukakan satu fakta yang sangat mengejutkan.
Bahawa pusat-pusat saraf yang paling peka dari tubuh manusia ternyata berada di sebelah dahi, tangan, dan kaki. Pusat-pusat saraf tersebut sangat sensitif terhadap air segar. Dari sini ia menemui hikmah di sebalik wudhu yang membasuh pusat-pusat saraf tersebut. Malah ia mencadangkan agar wudhu bukan hanya milik dan kebiasaan umat Islam, tetapi untuk umat manusia secara keseluruhan.

Dengan sentiasa membasuh air segar pada pusat-pusat saraf tersebut, maka bererti orang akan memelihara kesihatan dan keselarasan pusat sarafnya. Pada akhirnya Leopold memeluk agama Islam dan mengganti fakta nama menjadi Baron Omar Rolf Ehrenfels.

Hikmah Wudhu

Ulama Fekah juga menjelaskan hikmah wudhu sebagai bahagian dari usaha untuk memelihara kebersihan fizikal dan rohani. Anggota badan yang dibasuh dalam air wudhu, seperti tangan, kawasan muka termasuk mulut, dan kaki memang paling banyak bersentuhan dengan benda-benda asing termasuk kotoran. Kerana itu, wajar kalau anggota badan itu yang harus dibasuh. Ulama tasawuf menjelaskan hikmah wudhu dengan menjelaskan bahawa anggota badan yang dibasuh air wudhu memang daerah yang paling sering berdosa. Kita tidak tahu apa yang pernah diraba, dipegang, dan dilakukan tangan kita. Banyak pancaindera tersimpul di bagian muka.

Berapa orang yang jadi korban setiap hari dari mulut kita, berapa kali berbohong, memaki, dan membicarakan aib orang lain. Apa saja yang dimakan dan diminum. Apa saja yang baru diintip mata ini, apa yang didengar oleh telinga ini, dan apa saja yang baru dicium hidung ini? Ke mana sahaja kaki ini berjalan setiap hari? Tegasnya, anggota badan yang dibasuh dalam wudhu ialah anggota yang paling berisiko untuk melakukan dosa.Fakta Organ tubuh yang menjadi anggota wudhu disebutkan dalam ayat al-Maidah [5]:6, adalah wajah, tangan sehingga siku, dan kaki sehingga hujung kaki.

Dalam hadis riwayat Muslim juga dijelaskan bahawa, air wudhu mampu mengalirkan dosa-dosa yang pernah dilakukan oleh mata, hidung, telinga, tangan, dan kakinya, sehingga yang berkaitan bersih dari dosa. Kalangan ulama melarang mengeringkan air wudhu dengan kain kerana dalam redaksi hadis itu dikatakan bahawa proses pembersihan itu sampai titisan terakhir dari air wudhu itu (ma’a akhir qathr al-ma’).

Wudhu dalam Islam masuk di dalam Bab al-Thaharah (penyucian rohani), seperti halnya tayammum, syarth, dan mandi junub. Tidak disebutkan Bab al-Nadhafah (pembersihan secara fisik). Rasulullah SAW selalu berusaha mempertahankan keabsahan wudhunya. Yang paling penting dari wudhu ialah kekuatan simboliknya, yakni memberikan rasa percaya diri sebagai orang yang ‘bersih’ dan setiap waktu dapat menjalankan ketaatannya kepada Tuhan, seperti mendirikan solat, menyentuh atau membaca mushaf Al-Quran.Fakta Wudhu sendiri akan menghalang diri untuk menghindari apa yang secara spiritual merosak citra wudhu. Dosa dan kemaksiatan berkontradiksi dengan wudhu.

Cara Wuduk Rasulullah S.A.W.

Dari Abdullah bin Zaid bin Aasim al-Ansariy r.a, beliau telah ditanya: “Tunjukkan kepada kami cara Rasulullah S.A.W berwuduk.. Maka beliau pun meminta sebekas air, lalu menuang sedikit air ke atas tapak tangan dan membasuhnya sebanyak tiga kali. Kemudian beliau memasukkan tangan ke dalam bekas untuk mencedok air dengan tangannya dan berkumur-kumur serta memasukkan air ke dalam hidung dengan air yang sama sebanyak tiga kali. Kemudian beliau mencedok air sekali lagi lalu membasuh muka sebanyak tiga kali. Selepas itu beliau mencedok lagi dengan tangannya lalu membasuh tangan hingga ke paras siku dua kali. Kemudian beliau mencedok lagi lalu menyapu kepala dalam keadaan menyapu tangannya dari arah depan kepala ke arah belakang dan menyapu tangannya kembali ke arah depan kepala, kemudian beliau membasuh kedua kakinya hingga ke paras buku lali. Selepas itu beliau berkata: Beginilah cara Rasulullah s.a.w mengambil wuduk .”

Huraian

Wudhuk yang sempurna akan mendapat kekhusyukan dalam sembahyang. Sembahyang yang dimaksudkan ialah sembahyang yang mampu menegah seseorang itu daripada melakukan kerja-kerja yang keji dan mungkar kerana wudhuk itu bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran najis dan hadas sedangkan sembahyang pula dapat membersihkan diri daripada sifat-sifat mazmumah kerana sembahyang adalah merupakan kafarat (memadamkan) dosa-dosa yang telah lalu, selagi seseorang itu tidak melakukan dosa-dosa besar.

Wallahu’alam. sumber

Dahsyatnya, pencuri ini simpan berbagai barang curian dalam perutnya

16 Apr 2014
Maling di Polandia simpan beragam barang curian dalam perutnya
Barang curian pencuri di Poland . ©Daily Mail 

 Polis  di Ibu Kota Warsaw , Poland  , menangkap pencuri sebuah rumah bernama Darius Piotrowski, 39 tahun. Setelah ditahan dia mengeluh sakit perut dan ketika diperiksa di perutnya ditemui enam jam tangan, pemetik api, sudu, garpu,  pemotong kuku, dan sebatang pen .

Doktor menemui benda-benda curian itu setelah melakukan pemeriksaan dengan sinar rontgen, seperti dilapor surat khabar the Daily Mail, Rabu (16/4). Setelah dilakukan pembedahan selama beberapa jam benda-benda itu akhirnya dapat dikeluarkan dari perut Piotrowski.

Polis mengatakan dia ditangkap ketika bersembunyi di sebuah taman.

 Kes ini menjadi contoh aneh dalam bidang kedoktoran sehingga lembaga perubatan  Masyarakat Anestesi Poland  mempamerkan penemuan ini di laman media sosial Facebook, lengkap dengan foto benda-benda curian itu.

"Kemungkinan dia menelan semua barang curiannya itu ketika sedang bersembunyi di semak-semak," kata polis .

Piotrowski kemudian mengatakan kepada para penyiasat dia memang punya kemampuan menelan benda-benda sehingga membuat dia sering mencuri. Merdeka.com sumber

Buang kembar parasit

 Guangdong: Doktor berjaya membuang anggota tubuh berlebihan seorang bayi selepas dia dilahirkan dengan empat tangan dan empat kaki.

Kanak-kanak itu kini dalam keadaan stabil di sebuah hospital di wilayah Guangdong, selatan China, empat hari selepas pembedahan.

Ketua Pakar bedah di hospuital itu berkata: “Mereka sepatutnya kembar tetapi satu gagal membesar dan menjadi cacat.” Bayi lelaki berusia 13 hari itu dari Huizhou, dilahirkan bercantum dengan kembar parasit di perut pada 2 April lalu.
Kembar siam itu hanya kira-kira tiga kilogram sebelum dibedah.

Menurut Global Times, bayi itu didiagnos mengalami pneumonia dan penyakit jantung kongenital yang biasa dalam kalangan kanak-kanak di China, sebelum menjalani pembedahan.

Bapanya yang dikenali sebagai Chen berkata dia terpaksa membawa anaknya ke beberapa hospital berdekatan, tetapi tidak satu pun dapat menjelaskan punca kecacatan bayi itu. - Agensi
Foto
KEADAAN fizikal bayi kembar sebelum pembedahan.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/16

Keluarga pengamal poligami jadi perhatian ahli politik India


Chana bersama 39 isterinya yang tinggal di sebuah rumah empat tingkat yang mempunyai 100 buah bilik di Kampung Baktwang di negeri Mizoram, India. - AGENSI
NEW DELHI 15 April - Seorang pengamal poligami di India yang mempunyai 39 isteri, menarik perhatian ahli-ahli politik semasa berlangsungnya pilihan raya umum di negara ini yang bermula minggu lalu.
Ini adalah kerana, ahli keluarga Zionnghaka Chana yang ramai mampu mempengaruhi undi sesebuah parti yang bertanding kerana selain 39 isteri, lelaki itu turut mempunyai 94 orang anak dan 33 cucu.
“Kami sedang menyaksikan ahli-ahli politik yang sibuk 'memancing' undi dalam tempoh beberapa hari lalu," kata lelaki berusia 70 tahun itu yang tinggal bersama keluarganya di sebuah rumah empat tingkat yang mempunyai 100 buah bilik di Kampung Baktwang di negeri Mizoram, India.
Mail Online melaporkan Chana sebagai berkata, setiap kali musim pilihan raya, mereka sekeluarga sentiasa mendapat perhatian kerana margin kemenangan ahli politik di negeri ini amat tipis sekali gus jumlah 100 undi dari keluarganya amat bernilai buat mereka.
“Bila kami keluar mengundi, kami sentiasa mengundi untuk calon atau parti yang sama. Ini bermakna, lebih 160 undi adalah terjamin dari sebuah keluarga sahaja," katanya yang juga merupakan pemimpin agama di kawasannya.
Seperti pengundi-pengundi lain di India, Chana berkata, dia mahukan sebuah kerajaan yang bersih supaya keluarganya boleh hidup dalam keadaan makmur.
“Apa yang kami mahukan ialah sebuah kerajaan yang ditadbir dengan baik dan kesejahteraan di negeri ini dan bukannya keuntungan peribadi untuk keluarga kami dari ahli-ahli politik," katanya.
Sementara itu, pengundian di negeri Mizoram berlangsung Jumaat lalu, iaitu pada peringkat keempat daripada sembilan peringkat pengundian di India yang hanya akan berakhir pada 12 Mei depan dengan keputusan undian hanya diketahui empat hari kemudian.
Dalam perkembangan lain, tinjauan yang dijalankan oleh rangkaian berita swasta NDTV melaporkan, parti pembangkang, Parti Bharatiya Janata (BJP) dan sekutunya dijangka memenangi pilihan raya umum kali ini dengan keputusan majoriti tipis.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140416/lu_05/Keluarga-pengamal-poligami-jadi-perhatian-ahli-politik-India#ixzz2yzotGslV
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Penduduk tidur di atas tilam di jalan rayaBEBERAPA penduduk tidur di atas tilam di sebatang jalan raya di Managua kelmarin. - REUTERS


MANAGUA - Sejumlah penduduk di bandar Managua yang ketakutan terpaksa tidur di jalan-jalan raya selepas satu gempa bumi melanda negara Nicaragua kelmarin.
Pihak berkuasa berkata, gempa bumi itu sekuat 5.6 pada skala Ritcher.
Bagaimanapun, gempa bumi itu hanya menyebabkan tujuh buah rumah di Managua rosak.
Penduduk yang ketakutan enggan kembali ke rumah masing-masing kerana bimbang gempa susulan bakal melanda.
Mereka kemudiannya membawa tilam dan fail serta tidur di atas jalan raya dan di tepi jalan raya beramai-ramai sepanjang malam. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0416&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2yzmPw4WH 
Hakcipta terpelihara 

Bulan kelihatan merah seperti darahBULAN berwarna merah dapatdilihat di Los Angeles semalam.- REUTERS


MADRID - Satu fenomena gerhana bulan penuh yang digelar 'bulan berdarah' berlaku semalam.
Gerhana tersebut yang menyebabkan bulan kelihatan merah seperti darah boleh disaksikan oleh penduduk di selatan dan utara Benua Amerika.
Fenomena 'bulan berdarah' kali ini merupakan yang pertama daripada empat gerhana serupa yang diramalkan berlaku dalam tempoh dua tahun akan datang.
Gerhana itu berlaku apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0416&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2yzlpBwPZ 
Hakcipta terpelihara