Pages

Saturday, April 2, 2011

Kisah Haji Imam Hanafi


By Danang
Berrcermin kepada Imam Abu Hanifah, seorang mujtahid dan pendiri mazhab Hanafi, ulama besar pada zamannya. Sampai sekarang ia diakui kebesarannya. Jutaan pengikutnya. Ia menceritakan beberapa kesalahan yang dilakukannya ketika melaksanakan ibadah haji, sehingga dalam beberapa hal ia harus dituntun oleh seorang tukang cukur.
Ia menceritakan pengalamannya sendiri dengan mengatakan, "Aku telah membuat beberapa kesalahan dalam melaksanakan manasik haji. Ketika akan mencukur kepala, kepada tukang cukur aku bertanya, ''Berapa biaya cukur kepala?'' Dia balik bertanya, ''Anda orang Irak?'' ''Ya,'' jawabku. ''Duduklah,'' katanya. ''Dalam melaksanakan ibadah haji tak boleh tawar-menawar.'' Aku pun duduk.
''Balikkan mukamu ke kiblat,'' katanya mengajarkan, melihat aku duduk tanpa menghadapi kiblat. Setelah perintahnya kulakukan, aku ingin ia mulai mencukur dari bagian kiri. Tetapi dia berkata, ''Putarkan kepalamu ke bagian kanan.'' Kuputarkan kepalaku. Sementara dia sedang mencukur aku duduk diam saja, membisu. Tetapi dia berkata lagi, ''Bertakbirlah.'' Aku pun bertakbir. Sesudah selesai, aku berdiri, akan pergi. Tetapi dia masih bertanya, ''Mau ke mana?''
''Akan pergi,'' jawabku lugu. ''Salat dulu dua rakaat. Setelah itu, pergilah,'' perintahnya. Apa yang kualami ini tak mungkin keluar dari pikiran orang tukang cukur seperti ini. Lalu kutanyakan kepadanya, ''Semua yang Anda perintahkan kepadaku itu, dari mana Anda belajar?'' ''Aku melihat Ata' bin Abi Rabahmelakukan semua itu.'' Memang, dalam bercukur harus dimulai dari bagian kanan, kemudian ke kiri dengan menghadapi kiblat, bertakbir, dan sesudah selesai, salat. (Fiqhus Sunnah)
Kisah Haji Imam Hanafi | Bekatul Port

Kalau Allah itu Maha Baik..Kenapa Cipta Neraka.Oleh : Amin Fadzlan
Ini kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.


Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.


Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peratura n ni bukan semata-mata peraturan
majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."


Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri,tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?" Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar
nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..


Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab:"Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti
masuk syurga... Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"


Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan: "perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di syurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak..takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz.


"Ah...mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.


Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"


Gadis tu terdiam.


Ustaz mengakhiri kata-katanya:"Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak.


Assalamu'alaikum. "
Kalau Allah itu Maha Baik..Kenapa Cipta Neraka.

TERTAWA DIDUNIA MENANGIS DI AKHIRATDalam satu hadith, Nabi saw bersabda'Banyak tertawa dan tergelak-gelak itu mematikan hati'.

Banyak tertawa menjadikan hati semakin malap dan tidak berseri. Lampu hati tidak bersinar dan akhirnya terus tidak menyala. Hati tidak berfungsi lagi.

Nabi Muhammad saw melarang ummatnya dari bergelak-ketawa yang melampuai batas. Menurut hadith, banyak ketawa menghilangkan akal dan ilmu. Barangsiapa ketawa berdekah-dekah, akan hilang satu pintu daripada pintu ilmu.

Kenapa dilarang ketawa berdekah-dekah?Dalam keadaan suka yang keterlaluan, hati kita lalai dan lupa suasana akhirat dan alam barzakh yang bakal kita tempuhi kelak. Sedangkan dahsyatnya alam tersebut tidak dapat dinukilkan dalam sebarang bentuk media.

Kita sedang menuju ke satu destinasi yang belum tentu menjanjikan kebahagiaan abadi.Sepatutnya kita berfikir bagaimana kedudukan kita di sana nanti, samaada berbahagia atau menderita. Berbahagia di dunia bersifat sementara tetapi di akhirat berpanjangan tanpa had. Penderitaan di dunia hanya seketika tetapi di akhirat azab yang berterusan dan berkekalan. Merenung dan memikirkankeadaan ini cukup untuk kita menghisab diri serta menyedarkan diri kita tentang bahaya yang akan ditempuh.

"Tertawa-tawa di masjid menggelapkan suasana kubur". Demikian ditegaskan oleh Nabi saw. Kita sedia maklum, kuburialah rumah yang bakal kita duduki dalam tempoh yang panjang. Kita keseorangan dan kesunyian tanpa teman dan keluarga. Kubur adalah satu pintu ke syurga atau neraka. Betapa dalam kegelapan di sana, kita digelapkan lagi dengan sikap kita yang suka terbahak-bahak di dunia.

Ketawa yang melampaui batas menjadikan kita kurang berilmu. Apabila kurang ilmu, akal turun menjadi kurang. Kepekaan terhadap akhirat juga menurun. Nabi saw pernah bersabda: "Barangsiapa tertawa-tawa nescaya melaknat akan dia oleh Allah (Al-Jabbar). Mereka yang banyak tertawadi dunia nescaya banyak menangis di akhirat."
Saidina Ali sentiasa mengeluh '....jauhnya perjalanan ... sedikitnya bekalan ....' Walaupun hebat zuhud dan ibadat beliau, namun merasakan masih kurang lagi amalannya. Betapa kita yang kerdil dan malas beribadat ini sanggup bergembira 24 jam.

Dalam hadith lain, Nabi saw bersabda"Barangsiapa banyak tertawa-tawa, nescaya meringankan oleh api neraka."Maksudnya mudah dimasukkan ke dalam neraka.

Kita tidak pula dilarang menunjukkan perasaan suka terhadap sesuatu. Cuma yang dilarang ialah berterusan gembira dengan ketawa yang berlebihan. Sebaik-baik cara bergembira ialah seperti yang dicontohkan oleh Nabi saw. Baginda tidak terbahak-bahak tetapi hanya tersenyum menampakkan gigi tanpa bersuara kuat.

Para sahabat pernah berkata "Ketawa segala nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu tergelak-gelak."

Wallahualam
TAZKIRAH: TERTAWA DIDUNIA MENANGIS DI AKHIRAT

Punca kebocoran radioaktif loji nuklear ditemui


TOKYO 2 April - Pihak pengurusan loji tenaga nuklear di Fukushima, Jepun hari ini menemui punca kebocoran radioaktif yang mengalir ke laut iaitu keretakan di lubang konkrit reaktor Nombor Dua.
Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) berkata, radiasi di lubang berkenaan diukur sebanyak 1,000 milisievert sejam.
Pemerhati nuklear Jepun berkata, TEPCO kini bersiap sedia untuk menuang konkrit ke dalam lubang berkenaan bagi menghentikan kebocoran itu. - Reuters

Tentera dikerah cari mayat


TENTERA Jepun dan Amerika Syarikat hari ini masih mengadakan operasi mencari mangsa gempa bumi, di ladang padi Ishinomaki yang ditenggelami air, akibat tsunami yang melanda Jepun, tiga minggu lalu. - Foto AFPANGGOTA-anggota tentera Jepun menggunakan bot dan helikopter untuk mencari mayat mangsa gempa bumi dan tsunami di sepanjang perairan pantai Ishinomaki di Jepun, semalam. - AP


TOKYO 1 April - Beribu-ribu askar Jepun dan Amerika Syarikat (AS) hari ini melancarkan operasi besar-besaran di laut dan udara untuk mencari mayat mangsa tsunami di sepanjang pantai Pasifik di utara Jepun.
Kedua-dua negara bersekutu itu mengerahkan 120 pesawat udara dan helikopter serta 65 bot dan kapal untuk mencari sekurang-kurangnya 16,441 mangsa yang masih hilang ekoran gempa bumi dan tsunami pada 11 Mac lalu, menurut Pasukan Pertahanan Jepun.
Sekurang-kurangnya 11,532 orang lagi disahkan terkorban dalam bencana itu.
"Fokus operasi di sepanjang pantai, muara sungai dan kawasan darat yang masih ditenggelami air laut.
"Mayat yang dihanyutkan ke laut selalunya tenggelam dulu, tetapi biasanya terapung semula beberapa minggu kemudian, jadi operasi ini adalah untuk mencari mangsa tersebut," kata seorang pegawai tentera darat Jepun.
Seramai 17,000 askar Jepun dan 7,000 anggota tentera AS menyertai operasi itu, lapor akhbarYomiuri Shimbun.
Bagaimanapun gerakan mencari itu tidak meliputi kawasan dalam lingkungan 30 kilometer dari loji nuklear yang rosak di wilayah Fukushima.
Kerajaan telah memindahkan penduduk dalam lingkungan 20 kilometer dari loji itu, manakala mereka yang tinggal 30 kilometer darinya diminta tidak keluar rumah.
Pasukan kecemasan belum dapat mengeluarkan 1,000 mayat mangsa gempa bumi dan tsunami dari zon 20 kilometer di sekitar loji nuklear Fukushima Daiichi itu kerana persekitarannya dicemari radiasi.
Operator loji, Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) melaporkan, radiasi melebihi paras selamat sudah menyerap ke dalam air bawah tanah di bawah loji tersebut tetapi belum menjejaskan bekalan air minum.
Namun pencemaran air bawah tanah 10,000 kali lebih tinggi daripada piawai kerajaan boleh menimbulkan masalah jangka panjang dan sekurang-kurangnya menunjukkan TEPCO belum dapat membendung kebocoran radiasi dari loji itu. - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

China longgar polisi satu anak

BEIJING 1 April - China telah melonggarkan polisi satu anak bagi sebuah keluarga berikutan semakin ramai pasangan yang membuat keputusan untuk mempunyai lebih daripada seorang anak, lapor Suruhanjaya Penduduk dan Perancangan Keluarganya.
Sebelum ini, terdapat spekulasi mengatakan kerajaan China merancang untuk melonggarkan polisi tersebut sebahagian besarnya kerana bilangan penduduk yang semakin tua sehingga memberi tekanan kepada sistem negara yang masih belum sempurna di samping kekurangan dana untuk golongan pesara.
Polisi tersebut memperuntukkan denda yang tinggi bagi sesiapa sahaja yang mempunyai anak lebih daripada seorang dan ia turut menimbulkan kebimbangan tentang perbezaan nisbah antara golongan lelaki dan perempuan muda.
Walaupun perubahan yang dibuat berhubung polisi itu tidak ketara, tetapi ditambah dengan perasaan ramai pihak yang menganggap denda yang dikenakan sebagai tidak adil, rakyat China berharap polisi itu akan dibubarkan.
Di bawah pelan baru itu, pasangan di Beijing yang mempunyai dua orang anak hanya akan disaman sekiranya si-ibu berumur 28 tahun ke bawah dan anak kedua dilahirkan dalam tempoh empat tahun berbanding anak pertama.
Sebelum ini, pasangan suami isteri terpaksa membayar denda sebanyak 20 peratus daripada pendapatan tahunan mereka jika melahirkan anak kedua.
Bagaimanapun, pasangan yang mempunyai lebih satu adik beradik tidak digalakkan mempunyai lebih daripada seorang anak dan mereka masih perlu membayar denda.
Bekas profesor undang-undang di Beijing, Yang Zhizhu memberitahu China Daily, pelaksanaan saman terhadap pasangan yang mempunyai anak kedua tetap dianggap tidak adil walaupun ramai di antara mereka yang tidak membayar saman.
Tahap purata kesuburan wanita di China adalah antara 1.4 dan 1.8 bagi setiap wanita yang boleh melahirkan anak, namun ia perlu dikekalkan pada 2.1 untuk memastikan bilangan penduduk tidak merosot. - Agensi
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

11 maut selama tiga hari pertempuran

AJDABIYA 2 April - Seramai 11 orang maut dalam pertempuran antara pasukan pemberontak dan pasukan tentera yang setia terhadap pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang tercetus sejak tiga hari lalu.


Menurut laporan seorang doktor dari hospital berhampiran, jumlah korban tersebut termasuk lapan orang awam.


Lima orang awam terbunuh Rabu lalu, tiga lagi pada Khamis dan tiga pemberontak terbunuh semalam, 10 lagi pemberontak dilaporkan tercedera. - AFP"
Utusan Malaysia Online - Terkini: "

Tentera Bersekutu lakukan 'jenayah kemanusiaan': Libya

Berita Harian Online | Tentera Bersekutu lakukan 'jenayah kemanusiaan': Libya: "
TRIPOLI: Rejim Presiden Muammar Gaddafi hari ini menuduh pasukan tentera antarabangsa melakukan 'jenayah kemanusiaan' berikutan tindakan berterusan melancarkan pengeboman terhadap orang awam.

Jurucakap kerajaan, Mussa Ibrahim, berkata tindakan tentera Bersekutu yang melakukan serangan udara dan laut dengan mensasarkan rakyat Linya sebenarnya 'penjenayah' dan 'golongan tidak bermoral' sehingga sanggup melakukan jenayah kemanusiaan.

Ibrahim berkata, enam orang awam terbuhih semalam selepas serangan di perkampungan Bouargoub, berdekatan bandar minyak Brega, di timur Tripoli.
Kawasan itu kini tercetus penentangan sengit antara tentera Kadhafi dengan kumpulan pemberontak. - AFP"

3 warga Palestin maut serangan Israel di Gaza

Berita Harian Online | 3 warga Palestin maut serangan Israel di Gaza: "
BANDARAYA GAZA: Tiga warga Palestin maut dan seorang cedera akibat serangan udara tentera Israel di selatan Semenanjung Gaza, awal hari ini.

Serangan kali ini mensasarkan sebuah kereta yang sedang dipandu mangsa dalam perjalanan antara Bandar Khan Yunis dan kem pelarian Deir al-Balah.

Identiti mangsa yang maut setakat ini belum diketahui.
Jurucakap tentera Israel berkata, serangan itu adalah hasil gabungan dengan agensi keselamatan tenpatan, Shin Bet bagi melemahkan kedudukan militan selain menangani kegiatan menculik warga Israel yang masuk bagi menghadiri satu majlis keagaan Yahudi di Passover.

“Pesawat Tentera Udara Israel berjaya menembak kawasan penjara Hamas yang turut menghancurkan rancangan penculikan di Semenanjung Sinai serta majlis keagamaan di Passover,” katanya. - AFP"

Australia: Penangkapan Patek boleh cetuskan serangan balas

SYDNEY: Australia semalam memberi amaran bahawa penangkapan seorang yang didakwa mendalangi serangan bom di Bali pada 2002, Umar Patek, di Pakistan boleh mencetuskan serangan balas ke atas orang Barat di Indonesia, sambil menasihati warganya jangan ke Indonesia.
Rabu lalu, para pegawai berkata seorang lelaki yang dipercayai Patek, antara orang yang paling dikehendaki di Asia Tenggara, kini dalam tahanan Pakistan.Patek, yang ada ganjaran AS$1 juta ( $1.3 juta) bagi penangkapannya, dituduh menjadi penyelaras lapangan bagi serangan ke atas kelab malam di Bali yang membunuh lebih 200 orang, hampir 90 daripada mereka warga Australia.Dalam nasihatnya di laman webnya, Jabatan Ehwal Luar dan Perdagangan Australia berkata warga Australia yang hendak ke Indonesia, terutamanya Bali, harus menimbang semula rancangan mereka.'Maklumat pada Mac 2011 menunjukkan pengganas mungkin merancang serangan di Indonesia, mungkin pada bila-bila masa,' kata kenyataan itu, tanpa menyebut apakah maklumat baru itu atau sumbernya.'Kami menyangka sebarang serangan pengganas itu mungkin tertumpu pada tempat ramai warga Barat, termasuk, tetapi tidak terhad, pada kawasan pelancongan seperti Bali, Jakarta dan tempat lain di Indonesia.'Patek disyaki ahli Jemaah Islamiyah yang dituduh terlibat dalam beberapa pengeboman yang menjadikan orang Kristian dan Barat di Indonesia sasaran mereka sejak 1999.Sementara itu, Indonesia dikatakan mahu Patek dibawa balik dari Pakistan dan diadili di bawah undang-undang Indonesia, lapor akhbar Jakarta Post semalam.Patek dilaporkan diberkas di Pakistan pada 2 Mac lalu. -- AFP, Agensi.Cyberita Online Luar Negara

Kabinet Kuwait letak jawatan

BANDAR KUWAIT: Amir Kuwait telah menerima peletakan jawatan kabinetnya selepas penggubal undang-undang cuba menyoal siasat tiga menteri daripada keluarga yang memerintah itu.
Sheikh Sabah al-Ahmed alSabah, yang memerintah negara pengeluar minyak kelima terbesar Pertubuhan Negara Pengeksport Minyak (Opec) itu, meminta kabinet meneruskan peranannya sebagai pemerintah sementara hingga satu pemerintah baru dibentuk, lapor Agensi Berita Kuwait.Beliau mungkin melantik semula Perdana Menteri Sheikh Nasser al-Mohammed al-Sabah atau memilih seorang ketua pemerintah baru.Peletakan jawatan itu, yang keenam dalam pemerintah yang diketuai Sheikh Nasser sejak 2006, membayangkan ketegangan antara cawangan eksekutif dengan perundangan, sedang penggubal undang-undang mencari peranan lebih luas dalam menggubal dasar.Ia juga datang ketika bantahan melanda Timur Tengah dan dua minggu selepas kaum Syiah di Kuwait berarak bagi menyokong pemberontak di Bahrain yang menuntut demokrasi dan kesamaan.Jika Sheikh Nasser dilantik semula, 'pilihan terbaik, paling cepat dan paling selamat ialah menyelaras semua lingkungan politik dalam membentuk kabinet baru ini,' kata seorang ahli ekonomi bebas Kuwait, Encik Hajjaj Bu Khudour.'Jika mereka menolak, satu cara ialah pilihan raya parlimen baru,' ujarnya.Proses soal siasat itu termasuk yang difailkan seorang penggubal dasar Syiah, Encik Saleh Ashour, terhadap Menteri Luar, Sheikh Mohammed al-Sabah, atas tudahan beliau gagal menghalang penyiar milik kerajaan Bahrain menyiarkan sebuah rancangan yang mengkritik Kuwait.Sekitar 1,000 penganut Syiah Kuwait berarak di Bandar Kuwait 17 Mac lalu bagi menunjukkan perpaduan dengan pemberontak di Bahrain, yang kebanyakannya kaum Syiah.Kuwait, yang sekitar 30 peratus penduduknya Syiah, menghantar pasukan laut ke Bahrain sebagai sebahagian kerahan Majlis Kerjasama Teluk bagi menyokong pemerintah Bahrain dalam mengawal pemberontakan.Pemberontak di Kuwait turut mengadakan beberapa perhimpunan mendesak Sheikh Nasser dan kabinet berundur. -- Agensi.Cyberita Online Luar Negara

Angka korban kini 25 orang

BANJIR DI SELATAN THAILAND


BENCANA BESAR: Jalan raya di wilayah Phatthalung, di selatan Thailand, ini masih ditenggelami air kelmarin. -- Foto AFP
15,000 pelancong luar negara terperangkap di beberapa pulau percutian
BANGKOK: Angka korban menyusuli banjir kilat dan tanah runtuh yang melanda selatan Thailand bertambah kepada 25 orang, kata pihak berkuasa Thailand semalam.
Lagi 181 orang dilaporkan cedera.Sebelum ini, kira-kira 15,000 pelancong luar negara telah terperangkap di beberapa pulau percutian Thailand selepas ribut dan banjir luar musim itu menyebabkan pengangkutan menggunakan feri dibatalkan.Daripada jumlah itu, 13,000 pelancong terkandas di Koh Samui dengan jurucakap persatuan pelancongan memberi amaran bahawa bekalan makanan dan bahan api mungkin kehabisan jika cuaca buruk itu berterusan.Bagaimanapun, usaha menyelamatkan pelancong berhasil selepas penerbangan ke Koh Samui kembali pulih kelmarin manakala pesawat pengangkutan juga menyertai kerja menyelamat.Hujan lebat berterusan sejak 23 Mac lalu di wilayah selatan Thailand menyebabkan jalan darat dan kereta api terputus hubungan selepas ditenggelami air.Ekoran daripada banjir besar itu, beratus-ratus bangunan, termasuk sekolah dan rumah, musnah sementara lebih 2,000 jalan raya dan 222 jambatan dilaporkan rosak.Kelmarin, tentera Thailand dikerah membantu kerja mencari dan menyelamat mangsa banjir dan tanah runtuh di wilayah Krabi.Pengarah Besar Jabatan Pencegahan Bencana, Encik Wibul Sanguanpong, berkata lebih 800,000 penduduk masih terjejas oleh banjir di lapan wilayah.Wilayah yang masih teruk terjejas oleh banjir itu ialah Nakhon Si Thammarat, Phatthalung, Surat Thani, Trang, Chumphon, Songkhla, Krabi dan Phangnga.Secara keseluruhan, 998,867 penduduk dari 87 daerah di lapan wilayah terjejas ekoran daripada banjir besar itu.Kelmarin, keadaan dilaporkan semakin baik dengan air mula surut di enam wilayah yang terjejas.Enam wilayah itu ialah Yala, Pattani, Narathiwat, Ranong, Satun dan Phuket.Semalam, Timbalan Perdana Menteri Thailand, Encik Suthep Thaugsuban, ditukil sebagai berkata para penduduk tidak sangka banjir besar serupa itu boleh berlaku di wilayah mereka dan lantas tidak membuat sebarang persiapan bagi menghadapinya.'Saya sangat bimbang nasib para penduduk kerana banyak jalan raya yang telah rosak menyusuli banjir itu dan banyak ladang tanaman ditenggelami air,' katanya.Semalam, lapangan terbang di wilayah Nakhon Si Thammarat masih ditutup kerana landasannya masih digenangi air. -- Agensi.Cyberita Online Luar Negara

Gaddafi terus ingkar walau rejim kian berpecah

TRIPOLI: Pemimpin Libya, Encik Muammar Gaddafi, mengambil pendirian ingkar kelmarin selepas dua pegawai kanannya berpaling tadah, sambil berkata bukan beliau yang patut pergi, tetapi pemimpin Barat yang patut meletak jawatan segera.
Namun mesej Encik Gaddafi itu terjejas oleh penyampaiannya, yang sekadar tatalan di layar televisyen sedangkan mukanya tersembunyi.Rumah Putih berkata golongan dalaman pemimpin itu jelas sedang berpecah dengan perginya Menteri Luar, Encik Mussa Kussa, yang tiba di Britain dari Tunisia Rabu lalu.Selain itu, seorang bekas menteri luar dan presiden perhimpunan agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Encik Ali Abdessalam Treki, mengumumkan esoknya peletakan jawatannya di beberapa laman pembangkang, sambil berkata 'Negara kita berhak hidup bebas dan berdemokratik, serta menikmati kehidupan baik.'.Encik Gaddafi menuduh ketua negara-negara yang menyerang tenteranya sebagai 'gila kuasa'.'Jalan penyelesaian bagi masalah ini ialah mereka harus letak jawatan segara dan rakyat mereka harus mencari alternatif lain,' kata Encik Gaddafi, ditukil agensi berita Libya.Tenteranya mendapat semula kekuatan di barisan depan pertempuran dengan pemberontak. Mereka menawan kembali bandar Brega selepas menolak pemberontak kembali ke timur Libya.Namun pemberontak berkata mereka tidak berputus asa kerana mendapat semangat daripada pembelotan itu.Ramai pegawai tinggi Libya cuba berpaling tadah tetapi tidak mudah keluar dari negara itu, kata timbalan duta dalam misi PBB Libya yang kini menyokong pemberontak, Encik Ibrahim Dabbashi.Dalam satu lagi tamparan ke atas rejim itu, Amerika Syarikat berkata Rabu lalu Agensi Risikan Pusat (CIA) telah menghantar beberapa kumpulan kecil operatif ke timur Libya yang dikawal pemberontak, sedang Rumah Putih mendebatkan apakah akan membekalkan senjata kepada pembangkang. - AP.Cyberita Online Luar Negara

Ribuan tunjuk perasaan sedang pasukan keselamatan dikerah ke seluruh Syria

DAMSYIK: Ribuan rakyat Syria yang melaung 'Kami mahu kebebasan!' berarak semalam di bandar selatan negara itu yang menjadi pusat pemberontakan, sedang pasukan keselamatan dikerahkan di seluruh negara, kata para saksi.
Para aktivis menggelarkan tunjuk perasaan besar-besaran semalam 'Jumaat Para Wira' bagi memperingati lebih 70 orang yang terbunuh dalam dua minggu pemberontakan di salah satu rejim paling autoritarian di Timur Tengah itu.Seorang saksi berkata sekitar 5,000 orang keluar ke jalanjalan di Daraa melaungkan 'Kami mahukan kebebasan!' dan 'Darah wira bukan murah!'.Pasukan keselamatan dikerahkan di dalam dan luar bandar itu tetapi tidak segera campur tangan, kata saksi-saksi yang enggan dinamakan.Bantahan tercetus di Syria pada 18 Mac lalu di daerah selatan yang miskin dan dilanda kemarau itu, dan cepat merebak ke kawasan lain.Aktivis-aktivis Syria telah menggesa diadakan bantahan besar-besaran selepas solat Jumaat di seluruh negara itu.Presiden Bashar Al-Assad telah menghancurkan harapan bahawa beliau akan mengumumkan pembaharuan meluas minggu ini, sebaliknya sekadar menuduh satu konspirasi telah membakar kemarahan rakyat Syria itu.Beliau telah membentuk kelmarin beberapa jawatankuasa bagi menyiasat kematian orang awam dan kemungkinan menggantikan satu perintah darurat yang telah berjalan berdekad lamanya.Gelombang bantahan itu telah mendatangkan cabaran terbesar sejak pemimpin berusia 45 tahun itu mewarisi kuasanya daripada ayahnya, Encik Hafez Al-Assad.Berpuluh-puluh ejen keselamatan berpakaian preman dikerah semalam di ibu kota Damsyik berhampiran Masjid Umayyad yang bersejarah, tempat pasukan penyokong dan pembangkang pemerintah bertempur minggu lalu.Ketika orang ramai keluar dari masjid itu selepas solat Jumaat, sekumpulan lebih 300 orang mengibarkan bendera Syria dan gambar Encik Assad sambil bertepuk tangan dan melaung 'Allah, Syria, Bashar!' selama 10 minit.Pasukan keselamatan tidak campur tangan.Terdapat laporan tentang bantahan lain di kawasan luar Daraa dan di bandar timur laut Qamishli, namun ia tidak dapat disahkan. -- AP.Cyberita Online Luar Negara

Bahrain bebaskan penulis blog ekoran kecaman Amerika

MANAMA: Pihak berkuasa Bahrain semalam membebaskan seorang penulis blog popular, Encik Mahmood al-Yousif, selepas penahanannya mencetuskan kecaman Jabatan Negara Amerika Syarikat.
Agensi berita Bahrain, BNA, semalam menukil seorang jurucakap pemerintah sebagai berkata Encik Yousif telah disoal siasat kelmarin.Namun, tiada butir lanjut didedahkan tentang kesnya.Rabu lalu, Amerika membidas penahanan Encik Yousif sambil mengulangi lagi kecaman ke atas kekerasan yang digunakan kerajaan ke atas penunjuk perasaan puak Syiah yang memulakan bantahan pertengahan Februari lalu.'Kami sangat prihatin atas penahanannya. Beliau merupakan penulis blog yang dihormati dan terkenal. Kami juga prihatin laporan mengenai penahanan dua lagi aktivis Internet yang telah melahirkan pandangan mereka mengenai perkembangan terbaru di Bahrain.'Kami berharap keputusan kerajaan Bahrain menahan penulis blog dan aktivis Internet tidak menyukarkan usaha memulakan dialog nasional,' kata jurucakap Jabatan Negara Amerika, Encik Mark Toner.Sebelum ini, Encik Yousif disaman Menteri bagi Ehwal Perbandaran dan Pertanian, Encik Mansur bin Rajab, atas tuduhan menulis kenyataan fitnah.Encik Rajab menafikan tuduhan Encik Yousif dalam blognya bahawa beliau telah melepaskan tanggungjawabnya berkaitan banjir pada Disember lalu.Sepanjang tunjuk perasaan selama sebulan ke atas kerajaan, sekurang-kurangnya 24 orang, termasuk empat pegawai polis, dilaporkan terbunuh.Encik Toner berkata Amerika 'mengecam keganasan ke atas orang awam dan penunjuk perasaan aman' di Bahrain.Rabu lalu, seorang pemimpin pembangkang puak Syiah, Encik Ali Salman, berkata kira-kira 300 tangkapan dibuat sejak 16 Mac lalu apabila pasukan keselamatan menyuraikan penunjuk perasaan di pusat Manama.Kelmarin, pihak berkuasa berkata seorang remaja yang meninggal dunia berdekatan Manama minggu ini tidak mati kerana ditembak seperti yang didakwa pemimpin pembangkang.Sebaliknya, kematian remaja itu disebabkan tengkuknya patah. -- AFP.Cyberita Online Luar Negara

Tidak kebal daripada pengadilan


SOLAT SEBELUM BANTAH: Warga Libya, termasuk seorang pemberontak dengan senjatanya tersandang di bahu, bersolat sebelum menyertai tunjuk perasaan di Benghazi kelmarin. -- Foto AP


Akhbar: Britain cuba hubungi 10 lagi pegawai kanan Gaddafi yang timbang paling tadah


LONDON: Menteri Luar Libya, Encik Mussa Kussa, tidak ditawar kekebalan daripada pengadilan berikutan ketibaannya yang tidak dijangka di Britain, kata London kelmarin.
London turut menggesa anggota lain rejim pemimpin Libya, Encik Muammar Gaddafi, yang 'semakin berderai' supaya meletak jawatan.Encik Kussa, bekas ketua perisikan Libya dan juga duta ke Britain, tiba 'atas kehendak sendiri' di lapangan terbang Farnborough, London, Rabu lalu, kata Setiausaha Luar Britain, Encik William Hague.Beliau, yang dituduh mendalangi serangan bom Lockerbie pada 1988, telah disoal siasat pegawai Britain, tetapi Encik Hague menegaskan tidak ditawar kekebalan daripada pengadilan Britain atau dunia.Encik Kussa, 59 tahun, tiba bersama anak lelakinya dari Tunisia, tempat beliau menghabiskan dua hari dalam 'lawatan peribadi'.Pemerintah Encik Gaddafi, yang berhadapan dengan pemberontakan, tidak mengendahkan tindakan paling tadah itu dan berkata rejimnya 'tidak bergantung pada individu'.Encik Hague berkata Encik Kussa kini diletak di 'tempat selamat' sementara Britain membincangkan 'pilihan beliau dan pilihan kami'.Seorang pegawai pentadbiran kanan Amerika Syarikat berkata tindakan Encik Kussa menunjukkan 'tanda-tanda jelas rejim itu akan disingkir'.Amerika berkata beliau boleh memberi maklumat penting tentang Encik Gaddafi.'Beliau salah seorang adikung paling dipercayai Encik Gaddafi yang boleh beri maklumat risikan tentang fikiran Encik Gaddafi dan rancangan ketenteraannya,' kata jurucakap Majlis Keselamatan Nasional, Encik Tommy Vietor.Akhbar Independent Britain melaporkan para pegawai Britain sedang menghubungi 10 lagi anggota kanan rejim Encik Gaddafi yang sedang menimbangkan berpaling tadah.Sebagai ketua risikan Libya selama 15 tahun sebelum menjadi menteri luar pada Mac 2009, Encik Kussa dihargai kerana meyakinkan Encik Gaddafi agar membatalkan program senjata nuklearnya dan membaiki hubungan dengan Barat.Namun, beliau disyaki merancang pengeboman pesawat Pan Am di ruang udara Lockerbie, Scotland, pada Disember 1988, yang membunuh 270 orang, kebanyakannya warga Amerika. -- AFP.Cyberita Online Luar Negara

11 maut selama tiga hari pertempuran

AJDABIYA 2 April - Seramai 11 orang maut dalam pertempuran antara pasukan pemberontak dan pasukan tentera yang setia terhadap pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang tercetus sejak tiga hari lalu.


Menurut laporan seorang doktor dari hospital berhampiran, jumlah korban tersebut termasuk lapan orang awam.


Lima orang awam terbunuh Rabu lalu, tiga lagi pada Khamis dan tiga pemberontak terbunuh semalam, 10 lagi pemberontak dilaporkan tercedera. - AFP"
Utusan Malaysia Online - Terkini: "

Lapan maut dalam siri bantahan bakar al-Quran

MAZAR-I-SHARIF, Afghanistan 2 April - Sekurang-kurangnya lapan petugas asing Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) maut, dua daripadanya dipenggal semalam dalam satu demonstrasi membantah pembakaran al- Quran oleh paderi Amerika Syarikat (AS).


“Lapan pekerja asing maut, dua telah dipenggal,” kata jurucakap polis daerah Lal Mohammad Ahmadzai.


Beribu-ribu penunjuk perasaan memenuhi jalan utama bandar tersebut selepas selesai menunaikan solat Jumaat. - Reuters"
Utusan Malaysia Online - Terkini: "

25 mangsa maut banjir di ThailandBANGKOK 2 April - Hujan lebat yang mencetuskan banjir di selatan Thai telah mengorbankan sekurang-kurangnya 25 orang penduduk.


Menurut pihak kerajaan, lebih sejuta penduduk di lapan wilayah selatan negara ini terjejas oleh banjir.


Usaha mencari dan menyelamat ke kawan terjejas semakin sukar disebabkan oleh jalan-jalan utama rosak teruk. - Agensi"
Utusan Malaysia Online - Terkini: "

Pesawat AS henti serangan

WASHINGTON: Amerika Syarikat akan menghentikan serangan udara terhadap Libya hari ini dan berharap sekutunya dalam Nato akan mengambil alih peranannya dalam operasi berkenaan.


Pengumuman itu mencetuskan pelbagai reaksi daripada anggota Kongres yang bertanya mengapa pentadbiran Obama tunduk kepada elemen utama dalam strategi melindungi orang awam Libya dan melumpuhkan tentera Gaddafi.
Pengumuman keputusan itu dibuat oleh Setiausaha Pertahanan, Robert Gates dan Pengerusi Ketua Turus Bersama, Laksamana Mike Mullen. - AP"
myMetro | Pesawat AS henti serangan:

Gaddafi tak berganjak

myMetro | Gaddafi tak berganjak: "TRIPOLI: Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi berkata semalam, bukan beliau yang sepatutnya meletak jawatan.

Sebaliknya, pemimpin Barat yang memusnahkan pasukan tenteranya dengan serangan udara yang sepatutnya berbuat demikian serta-merta.


Gaddafi menyifatkan pemimpin negara berkenaan yang menyerang negaranya sebagai mereka ‘yang gila kuasa.’ “Penyelesaian terhadap masalah ini ialah perletakan jawatan mereka serta-merta,” kata Gaddafi, dipetik oleh agensi berita Libya, Jana.

Tenteranya kembali mencapai kejayaan dalam menyekat kemaraan kumpulan pemberontak dengan menguasai semula bandar Brega selepas memaksa pengunduran kumpulan penentang itu beberapa kilometer ke wilayah yang mereka kuasai di timur Libya.


Sementara itu, kumpulan pemberontak menyifatkan Gaddafi sebagai haiwan yang cedera.


“Serigala yang cedera adalam lebih berbahaya daripada yang sihat. Kami berharap semakin ramai pegawainya berpaling tadah dan saya percaya beliau akhirnya akan mendapati tidak ada di sekelilingnya lagi,” kata jurucakapnya, Mustafa Gheriani. Dalam pada itu, bekas Menteri Luar dan Presiden Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Ali Abdelssalam mengumumkan perletakan jawatannya menerusi beberapa laman web pembangkang. semalam. - AP"

Militan penggal tiga pengawal kenderaan anggota NATO

Berita Harian Online | Militan penggal tiga pengawal kenderaan anggota NATO: "
PESHAWAR: Militan memenggal tiga pengawal keselamatan awal semalam di sebuah terminal trak anggota Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dan merosakkan 10 lori tangki di kawasan puak bergolak Pakistan bersempadan Afghanistan.

Pembunuhan itu berlaku di pusat bekalan kenderaan NATO di Landi Kotal, sebuah bandar di daerah puak bergolak Khyber di mana bekalan secara pukal dihantar kepada tentera asing di Afghanistan melaluinya.

“Kami temui tiga mayat pengawal keselamatan dipenggal dari terminal simpanan trak NATO awal Jumaat,” kata pegawai pentadbiran puak Khan Khattak.
“Serangan itu turut merosakkan 10 lori tangki dengan meriam dan senjata kecil namun tiada kebakaran kerana lori terbabit kosong dan kembali dari Afghanistan selepas menghantar bekalan,” kata Khattak.

Pemandu meletakkannya di terminal dalam perjalanan pulang untuk bermalam di hotel berhampiran, katanya.

“Ia kerja militan,” balas Khattak apabila ditanya siapa menjadi dalang di sebalik pembunuhan itu. – AFP"

Polis buru suspek curi sepit ketamSEORANG budak perempuan melihat ketam gergasi yang dibela di akuarium Sea Life di Timmendorfer Strand, utara Jerman.
SEORANG budak perempuan melihat ketam gergasi yang dibela di akuarium Sea Life di Timmendorfer Strand, utara Jerman.

HARRISBURG: Pihak polis daerah Dauphin di wilayah Pennsylvania kini memburu seorang lelaki yang dituduh mencuri sepit ketam bernilai AS$800 (RM2,400) dari sebuah pasar raya, kelmarin.

Pegawai keselamatan di sini berkata, suspek itu meletakkan sepit ketam bermutu tinggi itu dalam sebuah troli yang diletakkan di tempat lain apabila dia membayar untuk satu botol minuman di kaunter layan diri.
Selepas membuat bayaran itu, dia kembali ke troli itu dan menolaknya keluar dari pasar raya itu sebelum memasukkan barangan curi itu ke dalam sebuah kenderaan pacuan empat roda.

Pencuri itu dilaporkan sebagai seorang lelaki kulit hitam memakai baju kulit berwarna hitam, kemeja-T dan topi besbol dan melakukan perbuatan itu dengan bersahaja.

Kejadian berlaku jam 2 pagi waktu tempatan di pasar raya di Union Deposit Road. Video pengawasan menunjukkan lelaki itu meletakkan ketam dalam kenderaan berkenaan.

Tidak diketahui apakah spesies ketam yang menjadi mangsa pencuri itu. – Agensi
Berita Harian Online | Polis buru suspek curi sepit ketam

Britain pujuk 10 lagi sekutu Gaddafi belotKOMBINASI gambar menunjukkan antara orang kanan Libya yang mungkin belot  (dari kiri) ketua perisikan luar, Abuzeid Durda; Speaker Kongres, Mohamed Abdul Qasim al-Zwai dan Pengerusi Pertubuhan Minyak Kebangsaan, Shokri Ghanem.
KOMBINASI gambar menunjukkan antara orang kanan Libya yang mungkin belot (dari kiri) ketua perisikan luar, Abuzeid Durda; Speaker Kongres, Mohamed Abdul Qasim al-Zwai dan Pengerusi Pertubuhan Minyak Kebangsaan, Shokri Ghanem.


Utusan PBB, ahli majlis pemberontak bincang di Benghazi

LONDON: Kerajaan Britain mengadakan perbincangan sulit dengan kira-kira 10 orang kanan Muammar Gaddafi mengenai kemungkinan mereka berpaling tadah, selepas Menteri Luar, Mussa Kussa berbuat demikian.
Mussa dilaporkan ‘berbincang secara sukarela’ dengan pegawai Britain dan menyatakan pemimpin Libya itu sedang berusaha mengurangkan kesan tindakannya dengan menyifatkan beliau letih dan ada masalah mental.

Bagaimanapun, Gaddafi sukar menghalang lebih ramai pegawai kanan belot dan pegawai Britain kini mengadakan perbincangan dengan kira-kira 10 anggota kanan kerajaan Libya yang mahu berpaling tadah, lapor akhbar The Independent.

Sementara itu, spekulasi makin merebak di Tripoli bahawa ramai lagi pegawai kanan mahu berpaling tadah dan ia disahkan bekas Menteri Luar dan duta Libya ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ali Abdessalam Treki.

Walaupun pegawai kerajaan menafikannya, laporan stesen televisyen al-Jazeera menyatakan ketua perkhidmatan perisikan luar Mohamed Abdul Qasim al-Zwai dan Timbalan Menteri Luar Abdulati Al Obeidi yang mengiringi yang mengiringi Mussa sehingga ke Tunis berkemungkinan besar akan mengambil tindakan sama.

Pada masa sama, pertempuran sengit dilaporkan terus berlaku di Brega antara tentera kerajaan dan pemberontak yang mahu menguasai semula bandar minyak strategik itu.
Pemberontak menghalang orang awam dan wartawan meninggalkan bandar Ajdabiya untuk menuju ke Brega kira-kira 80 kilometer ke bahagian barat.

Beberapa hari sebelum ini, pasukan pemberontak dihujani bedilan meriam pasukan tentera Gaddafi apabila mereka melancarkan serangan balas di Brega untuk meneruskan kemaraan ke Tripoli.

Tanpa sokongan serangan udara tentera pakatan, tentera pemberontak dengan kelengkapan senjata yang lemah terpaksa berundur kira-kira 200 kilometer dari sebuah lagi bandar minyak Ras Lanuf di timur Brega. – AFP/Reuters
Berita Harian Online | Britain pujuk 10 lagi sekutu Gaddafi belot

1,000 mayat dicemari radiasi

 • Foto
  ANGGOTA Polis Metro Tokyo menjalankan kerja mencari mangsa gempa dan tsunami di Minamisoma, Fukushima, Jepun.
 • Foto
  IMEJ video menunjukkan kerosakan di reaktor nombor 4 loji nuklear Fukushima.
 • Foto
  TIGA wanita bertafakur di depan keranda mangsa gempa dan tsunami utara Jepun.


Foto
Paras radioaktif tinggi halang usaha kebumi mangsa, reaktor mungkin ditimbusTOKYO: Pihak berkuasa Jepun tidak dapat mengambil kira-kira 1,000 mayat di sekitar loji jana kuasa nuklear bermasalah Fukushima kerana bimbang tahap pencemaran radiasi, lapor agensi berita Kyodo, semalam.
Mayat mereka yang terkorban dalam gempa bumi dan tsunami yang meranapkan kawasan itu pertengahan Mac lalu tercemar apabila radiasi mula bocor dari reaktor yang rosak di loji terbabit.

“Selepas penduduk maut, mayat mereka terdedah kepada paras tinggi radiasi,” kata sumber polis.

Pakar mengesahkan maklumat itu, mengatakan mereka menemui paras radiasi tinggi dalam satu mayat ditemui di perkampungan Okuma, lima kilometer dari loji jana kuasa itu.

Polis memberi amaran bahawa mengumpul mayat itu mungkin menyebarkan radiasi ke luar zon perpindahan sejauh 20 kilometer.

Pekerja penyelamat, polis, doktor dan anggota keluarga diberi amaran bahawa mereka berisiko terdedah kepada radiasi jika mereka mengutip mayat terbabit.
Mayat tercemar radiasi akan mencetuskan masalah besar kerana membakarnya mungkin menyebarkan radiasi, sementara menanamnya mungkin menyebabkan tanah sekelilingnya tercemar.

Pihak berkuasa mahu menyahcemar mayat terjejas sebelum dapat dilupuskan. Lebih 11,000 penduduk maut dan 16,500 masih hilang akibat bencana berganda.
Sementara itu, pam konkrit terbesar di dunia milik kerajaan Amerika bernilai AS$4.86 bilion (RM14.67 bilion) di Sungai Savannah, akan dibawa ke Jepun dalam satu langkah kecemasan untuk membantu menstabilkan reaktor di Fukushima.

Pam itu dipindahkan kelmarin dari lokasinya di Aiken County di Hanahan, ke Selatan Carolina untuk menjalani pengubahsuaian kecil.

Dari situ ia akan dibawa dengan trak ke Lapangan Terbang Antarabangsa Hartsfield-Jackson di Atlanta dan akan dibawa dengan pesawat kargo terbesar dunia Antonov 225 buatan Russia yang akan menerbangkannya ke Tokyo.

Pam seberat 86,363 kilogram (190,000 paun) dibuat oleh syarikat Jerman Putzmeister pengepam setinggi 70 meter dan boleh dikawal menggunakan alat kawalan jauh, sesuai digunakan di persekitaran yang mempunyai kadar radioaktif tinggi seperti loji nuklear itu.

“Jepun amat memerlukan pam ini untuk menstabilkan keadaan di loji Fukushima dan kerana itulah pam terbabit akan dihantar ke sana,” kata pengarah syarikat Ashmore Concrete Contractors Inc yang memiliki pam berkenaan, Jerry Ashmore.

Ada kemungkinan reaktor Fukushima ditimbus simen seperti di Chernobyl
Beliau berkata, setakat anya ada tiga pam seperti itu di dunia dan dua daripadanya sesuai untuk menjalankan kerja penstabilan seperti di Fukushima.

“Apa yang saya difahamkan ialah mereka perlukan banyak simen dan konkrit. Pam setinggi 70 meter itu mampu memasukkan 210 meter padu konkrit sejam,” katanya.

Sehingga kini ramai mangsa gempa bumi di Fukushima belum dapat kembali ke rumah selepas gempa 9.0 skala Richter melanda 11 Mac lalu. – Reuters/Agensi
Berita Harian Online | 1,000 mayat dicemari radiasi

Lebuh raya sesak 5 jam


LALUAN di susur keluar Rawang di Lebuh Raya Utara-Selatan menjadi sesak ekoran kemalangan membabitkan dua buah treler di Kilometer 445.3 semalam.


RAWANG – Laluan di Lebuh Raya Utara-Selatan menghala ke ibu negara semalam sesak hampir lima jam selepas dua buah treler membawa buatan simen dan acuan sarung tangan terbalik di Kilometer 445.3 berhampiran susur keluar Rawang di sini.
Kejadian pada pukul 6 pagi itu dipercayai berlaku apabila treler membawa muatan simen yang dipandu seorang lelaki berusia 32 tahun terbabas dan merempuh sebuah treler membawa acuan sarung tangan di hadapannya. Treler membawa simen itu kemudian terhumban ke dalam longkang.
Jurucakap bomba berkata, sebaik tiba, pihaknya mendapati pemandu lori simen tersepit di tempat duduk.
“Kita mengambil masa hampir dua jam untuk mengeluarkan kaki pemandu lori simen yang tersepit pada stereng dan semua mangsa hanya cedera ringan walaupun kedua-dua kenderaan itu terbalik,” katanya ketika dihubungi semalam.
Kosmo! Online - Negara

Imej Bumi rakaman AS, Rusia berbeza


GAMBAR Bumi rakaman satelit Elektro-L milik Rusia.

LONDON - Imej Bumi yang dirakamkan satelit Rusia, Elektro-L kelihatan berbeza dengan gambar Bumi yang dirakamkan menerusi satelit Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) milik Amerika Syarikat, lapor sebuah akhbar semalam.
Rakaman gambar Bumi menerusi satelit Rusia itu dianggap lebih tepat berbanding dengan rakaman misi NASA di angkasa lepas.
Menurut seorang ahli astronomi, Dr. Robert Simmon dari Balai Cerap Bumi NASA di Pusat Penerbangan Angkasa Lepas Goddard, Maryland, imej yang dirakamkan satelit Rusia itu merupakan kombinasi penglihatan dan jarak gelombang hampir inframerah.
Keadaan itu menyebabkan Bumi kelihatan berbeza dengan rakaman NASA yang menggunakan pelbagai gelombang inframerah dan ditukar menjadi imej tiga dimensi (3-D). - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Polis rampas dua kereta Ferrari milik pekerja bank


GAMBAR yang disiarkan agensi berita Antara menunjukkan Inong Malinda bersama sebuah kereta Ferrari miliknya.

JAKARTA - Polis semalam merampas tiga buah kereta mewah milik Pengurus Hubungan Pelanggan di Citibank, Inong Malinda kerana disyaki menyeleweng wang milik pelanggan bank itu hampir AS$1.95 juta (RM5.74 juta), lapor agensi berita Antara semalam.
Polis merampas dua buah kereta Ferrari dan sebuah Mercedes-Benz milik wanita tersebut.
"Polis sedang melakukan usaha untuk merampas aset-aset Inong dan melakukan siasatan dari mana dia memperoleh kereta berkenaan," kata Ketua Detektif Polis Indonesia, Jeneral Ito Sumardi.
Polis turut merancang untuk merampas sebuah kereta Hummer H3 yang dibeli atas nama suami wanita tersebut, Andika Gumilang.
Menurut Ito, polis perlu berhati-hati kerana kemungkinan sebahagian aset Inong diperoleh secara sah di sisi undang-undang.
"Kami meminta sesiapa sahaja yang menjadi mangsa wanita itu membuat laporan polis," katanya.
Setakat ini seramai tiga orang memfailkan laporan polis berhubung jenayah yang dilakukan oleh wanita berkenaan yang melibatkan kerugian hampir AS$1.95 juta.
Ketua Unit Jenayah Polis, Brigedier Jeneral Arif Sulistyo berkata, Inong yang bertugas di bankberkenaan lebih 10 tahun mengambil kesempatan terhadap hubungan baik dengan pelanggan untuk memperdayakan mereka.Menurutnya, wanita itu memalsukan dokumen pengeluaran wang atau gagal untuk mendepositkan wang ke dalam akaun pelanggannya seperti yang dijanjikan.
Inong kini ditahan di pusat tahanan ibu pejabat polis Indonesia di sini. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia