Pages

Thursday, May 7, 2015

Cetak surat letak jawatan atas kek


Mark HERMAN mengambil pendekatan unik mencetak surat peletakan
MARK HERMAN mengambil pendekatan unik mencetak surat peletakan jawatannya di atas sebuah kek di Tuscon, Amerika Syarikat, baru-baru ini. Agensi
TUSCON 6 Mei – Seorang lelaki yang ingin meletakkan jawatan di sebuah stesen televisyen, bertindak mencetak surat peletakan jawatannya di atas sebuah kek.
Portal UPI melaporkan, Pengarah Siaran Berita di KOLD-TV, Mark Herman mencetak surat peletakan jawatannya di atas sebuah kek besar dan menyerahkannya kepada majikan dan pekerjanya.
“Hari ini saya serahkan surat peletakan jawatan paling sedap,’’ katanya dalam akaun laman sosial, Reddit.
Herman yang bekerja dengan stesen televisyen itu sejak empat tahun lalu meletakkan jawatan selepas menerima pekerjaan baharu di stesen televisyen, WKRN-TV di Nashville.
“Saya sedar rakan-rakan sekerja akan merasa sedih dengan peletakan jawatan saya, jadi saya membuat kek ini untuk mengurangkan kesedihan mereka,’’ katanya.
Di atas kek tersebut, tertera notis peletakan jawatannya bermula 22 Mei lalu.
Beliau turut mengucapkan terima kasih kerana diberi peluang untuk bertugas di stesen televisyen itu selama empat tahun.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/cetak-surat-letak-jawatan-atas-kek-1.88717#sthash.c9S63QMV.dpuf

Gigi tertanam dalam tangan


Sebatang gigi tertanam pada bahagian sendi jari tangan seorang
Sebatang gigi tertanam pada bahagian sendi jari tangan seorang remaja Britain selepas dia secara tidak sengaja tertumbuk adiknya. AGENSI
LONDON 6 Mei – Seorang remaja lelaki Britain terkejut selepas dimaklumkan doktor yang merawatnya bahawa terdapat sebatang gigi yang tertanam pada bahagian sendi jari tangannya.
Remaja berusia 19 tahun itu yang namanya tidak didedahkan mendakwa, dia secara tidak sengaja telah menumbuk mulut adiknya dalam satu kejadian baru-baru ini dan tidak sedar bahawa adiknya itu telah kehilangan gigi.
Mail Online melaporkan, lelaki tersebut ketika itu sedang berlatih tinju sebelum adiknya secara tiba-tiba muncul.
Selepas tertumbuk adiknya, lelaki tersebut memaklumkan bahawa mangsa keluar tergesa-gesa dan dia tidak tahu adiknya cedera.
Dia kemudian mendapati, terdapat kesan luka pada tangannya dan segera mencuci luka itu sebelum tidur.
Bagaimanapun pada keesokan harinya, lelaki itu bangun daripada tidur dalam keadaan kesakitan dengan tangannya membengkak hingga membuatkan dia mengalami kesukaran untuk menggunakan jari.
Lelaki itu yang dibawa ke hospital terkejut selepas hasil x-ray mendapati terdapat sebatang gigi kacip tertanam di bahagian sendi antara jari kelingking dan jari manisnya sebelum dia menjalani pembedahan untuk membuang gigi tersebut.
Menurut doktor, kebanyakan tisu pada otot gigi yang ditemukan antara kedua-dua jari itu telah mati dengan tendon pada jari kelingking didapati masih kukuh.
Kes itu diterbitkan dalam jurnal Laporan Kes BMJ.
Sementara itu, pakar pembedahan plastik di Hospital Queen Victoria, West Sussex, Dr Roshan Vijayan dalam jurnal itu berkata, kes tersebut amat pelik kerana pesakit sendiri tidak menyedari bagaimana kejadian tersebut berlaku.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/gigi-tertanam-dalam-tangan-1.88715#sthash.pVi3HD98.dpuf

Pekedai Islam Xinjiang diarah jual arak


Penduduk Islam etnik Uighur di Xinjiang sering ditindas kerajaan
Penduduk Islam etnik Uighur di Xinjiang sering ditindas kerajaan China termasuklah dilarang berpuasa, menyimpan janggut, dan yang terbaharu pekedai Islam diarah menjual arak. AGENSI
XINJIANG 6 Mei – Kedai dan restoran milik peniaga Islam di sebuah perkampungan, di sini diarah untuk menjual minuman keras serta rokok atau bakal berdepan pendakwaan dan kedai mereka boleh ditutup jika gagal berbuat demikian.
Laman web International Business Times memetik kenyataan Radio Free Asia (RFA) semalam sebagai berkata, bentuk penindasan terbaharu terhadap penduduk Islam di wilayah Xinjiang itu, bertujuan mengurangkan pengaruh agama berkenaan di barat laut China.
Pihak berkuasa Majlis Perbandaran Laskuy mengeluarkan notis kepada penduduk di Kampung Aktash minggu lalu yang mengarahkan restoran dan pasar raya di kampung berkenaan perlu menjual lima jenama minuman keras dan rokok sebelum 1 Mei lalu.
Selain itu, peniaga turut diarah untuk mempromosikan barangan dalam bentuk yang menarik.
“Mana-mana peniaga yang enggan mengikuti arahan akan menyebabkan kedai mereka ditutup dan digantung, selain berdepan tindakan undang-undang.
“Peraturan ini merupakan arahan daripada pemimpin tertinggi parti pemerintah Parti Komunis,” jelas notis berkenaan.
Arahan tersebut merupakan tindakan terbaharu China dalam kempen yang disifatkan sebagai mahu menghapuskan pelampau agama dan melemahkan pengaruh Islam di barat laut negara ini.
Setiausaha Jawatankuasa Kampung Aktash, Adil Sulayman berkata, notis tersebut merupakan sebahagian daripada pelaksanaan kempen melemahkan Islam yang dijalankan oleh kerajaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pekedai-islam-xinjiang-diarah-jual-arak-1.88858#sthash.Hac1WHl1.dpuf