Pages

Thursday, July 22, 2010

Ketua agama di India mencium kaki wanita memohon berkat
..
يقوم زعيم طائفة البهرة غرب الهند بإسباغ "بركاته" على أبناء طائفته من النساء بالتقبيل المفرط لأقدامهن وسط قبول وتوافد من أبناء الطائفة إلى محل إقامته.
أغا خان أحدٌ أعمدة هذه الطائفة هو أول من وضع منهجية التقبيل هذه والتي تعد ظاهرة جديدة استحدثت "للحفظ والدعاء"، بحسب رأيه.
وفي كلمة له أمام حشد من أبناء الطائفة في الهند قال أغا خان "التقبيل لغة دعاء ورسالة حفظ من العين وها أنا انذر نفسي لكم لكي تتبركون وتكونون بمأمن من الأرواح الشريرة والشياطين".
ويقول سكان مدينة بومباي عن هذه المحدث المنهجي الجديد "تروم النساء بالذهاب إلى مقر إقامة أغا للحصول على الدعاء والبركة، فبعضن يشعرن بكآبة أو ضيق في الصدر أو قد يجدن أنفسهن أمام حالات نفسية صعبة تتعلق بمشروع زواج معطل أو خطبة لم تتم أو خلافات مع الزوج أو انعدام فرص العمل

Video menunjukkan 11 Sep diletupkan dengan menggunakan bom tentera amerikahttp://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v33374/115/48/100000218150532/b100000218150532_144086905608580_1442.jpg
Rakyat amerika menuntut kerajaan mereka menjelaskan, kenapa Bush sanggup membunuh ribuan rakyat amerika dalam peristiwa  11 September ?.

MELEMBUTKAN HATI YANG KERAS


FENOMENA kesukaran membentuk akhlak anak-anak, terutama di peringkat awal remaja, bukanlah masalah baru dalam institusi kekeluar¬gaan hari ini.

Banyak faktor yang mendorong wujudnya imp¬likasi yang kronik ini. Antaranya berpunca daripa¬da pengaruh persekitaran seperti pergaulan serta menularnya pengaruh liar akibat kernasukan budaya Barat.

Justeru itu tidak hairanlah sekiranya kebe¬lakangan ini kita mendengar berlakunya kes-kes di mana wujudnya penentangan secara terbuka di kalangan anak-anak terhadap ibu bapa. Lebih membimbangkan lagi, jumlah tersebut meningkat pada kadar yang tinggi dan tahun ke tahun.

Dalam institusi kekeluargaan Islam, penekanan terhadap nilai hubungan yang murni dan kukuh dalam konteks disiplin dan penghormatan antara anak-anak dan ibu bapa arnat ditekankan. Ia dianggap sebagai landasan kepada pembentukan satu tamadun kekeluargaan yang utuh dan men¬jamin kepada kestabilan sosial.

Allah menganugerahkan kepada manusia apa yang dikenali sebagai 'qalbun' yang terjemahan¬nya bermaksud jantung. Tetapi dalam konteks membicarakan persepsi psikologi manusia ia lebih cenderung disebut sebagai hati.

Peranan penting

Dengan merujuk pada qalbun ini sebagai hati nurani manusia maka sudah tentu fokus manifes¬tasi kita terhadap persoalan ini ialah hal hal yang menyentuh secara meluas mengenai hati nurani atau budi bicara secara rohaniah.

Hati nurani ini juga yang memainkan peranan penting dalam rujukan kita untuk menganalisis sama ada dalam diri manusia wujud atau tidak sifat tunduk pada kekuasaan Allah.

Qalbun ini juga yang menentukan sama ada manusia itu keras hatinya ataupun tidak. Dalam persoalan ini sudah tentu menyentuh hubungan anak anak dengan ibu bapa mereka

Ini termasuk juga persepsi hati yang disentuh dalam Al-Quran yang antaranya ialah:

"Ada hati manusia yang keras seperti batu dan ada yang lebih keras daripadanva."

Ada juga hati yang terkunci yang dikenali seba¬gai khatan yang bermaksud 'tutup yang boleh dibuka,

Al-Quran menyebut segala macam penyakit hati manusia dengan pelbagai nama yang lain.

Masalah anak-anak masa kini yang kebanyakannya gemar memperlihatkan akan sikap degil dan menentang ibu bapa lebih diklasifikasikan sebagai 'keras hati' iaitu sukar untuk menerima teguran dan nasihat.

Banyak peristiwa sejarah yang boleh dijadikan teladan bagi umat Islam dalam usaha mengupas dan menganalisis masalah keras hati.

Ini termasuk sikap Ahu Jahal atau Abu Lahap yang memilih untuk terus mempertahankan kedegilan tanpa mahu tunduk pada seruan Nabi Muhammad yang juga merupakan anak saudara sendiri.

Malah kedua-dua mereka memilih untuk mati bersama kedegilan dan sikap keras hati masing ¬masing.

Bagaimanapun, dalam usaha mencari konklusi yang positif ke arah membina pembentukan akhlak anak-anak agar watak mereka sejajar den¬gan tuntutan akhlak Islam, adalah wajar bebera¬pa petikan peristiwa dalam sejarah Islam teruta¬ma yang bersangkutan dengan keislaman dan ketakwaan para sahabat Rasulullah diberikan perhatian yang serius.

Ada hati yang pada mulanya amat keras malah lebih keras daripada batu iaitu seperti hati yang dimiliki oleh Umar Al-Khattab, Khalid Al-Walid dan Hamzah Abdul Mutalib.

Ketiga-tiga perwira Islam ini amat keras hati sebelum menerima petunjuk Allah untuk akur pada seruan Islam yang dibawa oleh Rasulullah. Tetapi pada pertengahan zaman sejarah Islam pimpinan Rasulullah, ketiga-tiga perwira ini akhirnya menemui kelembutan qalbun mereka.

Kelembutan hati itulah akhirnya mendorong mereka menerima nur Islam dan tunduk pada Allah dengan mengucapkan kalimat syahadah di hadapan Rasulullah.

Umar yang ternyata memiliki hati yang cukup keras itu pada mulanya pernah mengambil tin¬dakan drastik untuk membunuh Rasulullah. Namun tiba-tiba hatinya menjadi lunak hingga sentiasa mengalirkan air mata keinsafan dalam setiap solat hajatnya setelah memeluk Islam.

Melihat kepada peristiwa yang mengubah hati mereka yang keras sebelum memeluk Islam, maka pada kita ternyata ada jalan yang boleh diusa¬hakan untuk melembutkan hati mereka yang sela¬ma ini amat degil.

Peristiwa yang mengubah hati Umar ialah kerana pada saat-saat kemuncak amarahnya, beliau mendengar lima ayat daripada surah Thoha (ayat satu hingga lima) yang kebetulan berkumandang di telinganya sebanyak tiga kali.

Kali pertama Umar mendengarnya ialah sewak¬tu beliau memecahkan pintu masuk ke rumah adiknya. Fatimah kerana geram mendengarkan khabar wanita mulia itu sudah memeluk Islam.

Kali kedua pula beliau mendengar bacaan tersebut ialah sesudah berjaya memecahkan pintu rumah dan merampas tulisan ayat-ayat itu dari tangan adiknya. Umar membacanya sendiri. Akhirnya untuk kali ketiga, Fatimah membacakan sekali lagi ayat-ayat itu dengan suara yang nyaring.

Hati Umar tiba-tiba bertukar menjadi lembut dan lunak sekali serta-merta hilang marahnya.

Beliau segera berlari mendapatkan Rasulullah lalu memeluk Islam di hadapan baginda dengan melafazkan dua kalimah syahadat.

Melalui bahan-bahan bacaan dan pengalaman, saya sendiri telah menggunakan ayat-ayat tersebut menjadi ramuan untuk dibaca bagi tujuan melembutkan hati anak-anak yang keras.

Bacalah ayat-ayat itu ketika anak-anak sedang tidur dan kemudian hembuskan perlahan-lahan ke dalam hidung mereka sewaktu anak-anak menarik nafas dalam lenanya.

Sebaik-baiknya, ulang beberapa kali dan cubal¬ah pada beberapa malam yang termampu.

Dalam rujukan saya, ada juga ditemui kaedah untuk rawatan melembutkan hati anak-anak ini dengan menggunakan bacaan surah Al-Hasvr (avat 21 hingga ayat 24).

Setelah dibacakan ayat-ayat tersebut, tiupkan pada ubun-ubun anak-anak dan sertakan doa pada Allah agar dilembutkan hati mereka

Petikan dari: www.grenbarabravejournal.com :Bila hubungan dengan ibu bapa renggang Akhlak anak sukar dibentukOleh:PROF. DR. HARON DIN.Klinik Darussyifa, Bangi

Bercakap benar lebih penting daripada berpuasa-Hadis


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs185.snc4/37583_112131485503707_100001205673343_91393_3663888_n.jpg
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: “Barangsiapa yang tidak meninggalkan kata dusta (bohong semasa berpuasa) maka Allah s.w.t. tidak berhajat padanya untuk meninggalkan makan minumnya. (Riwayat Bukhari)

3 Perkara membawa kita ke Syurga


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs028.ash2/34779_114676388580984_100001158693186_99541_5580395_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs038.ash2/35244_115953895119036_100001132772768_103084_3552517_n.jpg
Dari Khalifah Umar bin Abdul Aziz berkata, Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: “Sembahyang itu membawa ketengah jalan, berpuasa memajukan kamu kehadapan dan sedekah (saling membantu) memasukkan kamu kedalamnya”

3 Jenis Doa Yang Paling Mustajab


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs167.snc4/37693_139129189442093_100000350392863_311729_3110940_n.jpg
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: “Tiga doa yang sangat mustajab iaitu doa orang yang berpuasa, doa orang yang dizalimi dan doa orang yang musafir” (Riwayat Ahmad, Bukhari,Abu Daud &al-Tarmizi)

Mengenal Dan Mencegah Stroke


http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos2/stroke.jpg&h=235&w=355&zc=1
Dalam Bahasa Indonesia petikan daripada :   (www.rumahfarmasi.com)
STROKE adalah penyebab kematian kedua di dunia dengan angka lebih dari 5.1 juta. Angka kematian pada pria dan wanita relatif sama, tetapi angka kematian di negara-negara miskin dan sedang berkembang jauh lebih besar dari pada angka kematian stroke di negara-negara maju. Tahun 2020, angka kematian karena stroke diperkirakan akan mencapai 7.6 juta orang.
Stroke terjadi apabila pembuluh darah di otak pecah atau tersumbat. Gejala-gejala stroke berlangsung lebih dari 24 jam.
Berdasarkan penyebabnya, stroke terbagi menjadi dua macam, yakni:
1.    Cerebral haemorrhage (stroke hemorajik), yaitu stroke yang terjadi karena pecahnya pembuluh darah.
2.    Ischaemic stroke (stroke iskemik), yaitu stroke yang terjadi karena sumbatan pembuluh darah.
Dilihat dan gejalanya, stroke terbagi menjadi tiga macam, yakni:
1. Stroke sementara (sembuh dalam beberapa menit atau jam).
2. Stroke ringan (sembuh dalam beberapa minggu).
3. Stroke berat (sembuh dengan meninggalkan cacat, tidak bisa sembuh total, bahkan dalam beberapa bulan (tahun) bisa mengakibatkan kematian.
Baik stroke sementara, ringan maupun berat mempunyai lima gejala utama, yaitu:
1. Pusing atau sakit kepala tiba-tiba tanpa tahu sebabnya.
2. Tiba-tiba kehilangan keseimbangan, koordinasi dan kontrol tubuh.
3. Kehilangan penglihatan pada salah satu atau kedua mata.
4. Kehilangan kesadaran dan bicara tidak jelas.
5. Kelemahan dan kelumpuhan pada wajah, lengan, tangan, terutama pada salah satu sisi tubuh.

Tindakan dan Pencegahan 

Meskipun hanya terserang stroke sementara, namun dianjurkan pada penderita untuk cepat-cepat ke rumah sakit atau dokter terdekat. Penanganan dokter atau pihak rumah sakit tersebut akan menentukan kesembuhan penderita itu.
Sejurnlah penderita dapat sembuh dan stroke, namun banyak yang meninggal atau mengalami cacat permanen (kelumpuhan, gangguan bicara dan kehilangan sebagian daya ingat). Stroke hemorajik memiliki probabiliitas lebih besar sebagai penyebab cacar atau kematian ketimbang stroke iskemik.
Seorang yang pernah mengalami stroke ringan bisa mendapatkan serangan stroke ulangan. Bahkan risiko berulangnya stroke sangat tinggi. Kurang lebih dan lima penderita akan mendapat stroke sekunder dalam waktu lima tahun. Namun seiring perkembangan pengobatan stroke, risiko berulangnya penyakit itu bisa dikurangi. Asam asetil salisilat yang banyak dipakai oleh penderita stroke iskemik (TIA) dapat mengurangi risiko stroke sekunder sebesar 25 – 33 %.
Operasi untuk menghilangkan sumbatan pada arteri karotid yang mengalirkan darah ke otak juga dapat mengurangi risiko stroke pada penderita stroke iskemik (TIA). Akan tetapi hanya sebagian kecil penderita yang dapat menjalani operasi in Obat-obat anti pembekuan darah dapat pula digunakan untuk mengurangi risiko stroke yang dikarenakan gangguan irama jantung. Namun, hanya sebagain kecil penderita yang menerimanya.
Siapapun tidak akan pernah tahu kapan stroke datang. Tapi, langkah-langkah pencegahan di bawah ini mungkin bisa menjadi angin segar bagi semua orang:
+ Rutin memeriksa tekanan darah
Tingkat tekanan darah adalah faktor paling dominan pada semua jenis stroke. Makin tinggi tekanan darah makin besar risiko terkena stroke. Jika tekanan darah meningkat, segera konsultasikan dengan seorang dokter. Tekanan darah yang harus diwaspadai adalah jika angka tertinggi di atas 135 dan angka terbawah adalah 85.
+ Waspadai gangguan irama jantung (attrial fibrillation)
Detak jantung tidak wajar menunjukkan perubahan fungsi yang mengakibatkan darah terkumpul dan menggumpal di dalam jantung. Detak jantung yang mampu menggerakkan gumpalan darah sehingga masuk pada aliran darah itu mengakibatkan stroke. Gangguan irama jantung dapat dideteksi dengan menilai detak nadi.

+ Berhenti merokok dan anti alkohol

Rokok dapat meningkatkan risiko stroke dua kali lipat. Sebagaimana rokok, alkohol dapat meningkatkan risiko stroke dan penyakit lain seperti liver.
+ Periksa kadar kolesterol dalam tubuh
Mengetahui tingkat kolesterol dapat meningkatkan kewaspadaan stroke. Kolesterol tinggi mengarah pada risiko stroke. Jika kolesterol tinggi, maka segeralah untuk menurunkannya dengan memilih makanan rendah kolesterol. Agar kolesterol dalam tubuh tidak berlebihan, maka gantilah asupan lemak jenuh dengan asupan asam lemak tak jenuh, seperti: omega 3, 6 dan 9.

+ Kontrol kadar gula darah

Diabetes mampu meningkatkan risiko stroke. Jika Anda penderita diabetes, konsultasilah dengan seorang dokter mengenai makanan dan minuman yang bisa dikonsumsi untuk menurunkan gula darah.

+ Olabraga teratur

jalan cepat minimal 30 menit sehari bisa menurunkan risiko stroke. Anda juga bisa melakukan olahraga renang, sepeda, dansa, golf, atau tenis. Pilih olahraga yang Anda sukai dan lakukan secara teratur tiga kali seminggu.
+ Konsumsi garam rendah sodium dan diet lemak
Kurangi konsumsi garam bersodium tinggi. Sebaliknya konsumsilah buah, sayuran, dan gandum untuk mengurangi risiko stroke.
+ Waspadai gangguan sirkulasi darah
Stroke berkaitan dengan jantung, pembuluh arteri dan vena. Tiga bagian ini penting bagi sirkulasi darah ke seluruh tubuh, termasuk dan jantung ke otak. Ketika terdapat tumpukan lemak yang menghambat aliran, maka risiko stroke meningkat. Masalah ini dapat diobati. Operasi pula mampu mengatasi tumpukan lemak yang menghambat pembuluh arteri.
Sumber : (www.rumahfarmasi.com)

'Saya Mike, bukan Tyson'

SESIAPA yang mengenali dengan rapat karakter Mike Tyson sebelum ini pasti terkejut dengan perubahan yang dialami bekas juara heavyweight dunia itu.

pix_topright
Jika sebelum ini, Tyson lebih dikenali dengan sikap panas barannya, dia kini lebih tenang, merendah diri dan lembut daripada kebiasaannya.
Siapa sangka juga baru-baru ini Tyson sanggup beratur panjang di Mark & Spencer untuk membeli sandwic ketika waktu makan tengah hari di Peterborough, England.

Kenapa Peterborough? Itulah yang menjadi persoalan ramai warga pekan Cambridgeshire minggu lalu.

Tyson kini memiliki perwatakan berbeza. Dia agak kurus, lebih suka makan sayur-sayuran dan merendah diri.

Dia lebih taat menunaikan sembahyang lima waktu. Dia asalnya memeluk agama Islan ketika berada dalam penjara pada awal 1990-an dan tiba di Peterborough dari Makkah, menerusi Milan.

Akhbar Peterborough Evening Telegraph memaparkan gambar bekas juara heavyweight dunia berusia 44 tahun itu di muka depan - mengetahui dia berada di pekan itu bagi menjayakan rancangannya: 'Sepetang Bersama Mike Tyson.'
Dia tampil dengan menyarung jersi Peterborough United pada hari pertama ketibaannya, berarak di padang pada babak pertama perlawanan persahabatan menentang West Ham, kemudian menyertai penggemar burung merpati hari berikutnya, bersenam setiap pagi di Smashdown Gym dan makan lewat malam di restoran sayur-sayuran, The Bombay Brasserie.

“Mike Tyson dan rombongannya seramai 12 orang sampai, mereka duduk di meja nombor 24,” jelas pemilik restoran itu, Rony Choudhury penuh bangga.
“Saya letakkan mereka jauh daripada pelanggan lain. Ia satu kejutan. Tapi dia amat pendiam, merendah diri.”
Apabila Tyson meninggalkan restoran itu, paparazzi Peterborough tiba. 'Lelaki Paling Jahat di Planet' ditemui kembali.
pix_middle
'Mike' berjaya mengagumkan ramai lebih daripada 1,000 orang yang membayar £50 (RM245) untuk mendengar celotehnya, hampir keseluruhannya bercakap mengenai dirinya sekarang bukannya karier peninju itu dan £50 lagi untuk bergambar dengannya. Penonton itu, yang diketuai pengulas tinju, Steve Bunce, terpegun dengan kejujuran Tyson menilai semula dirinya.

Tyson memiliki ego yang amat tinggi, sesuatu yang wajib bagi seorang peninju sepertinya, dan kurang harga diri. Kebanyakan peminat di sekitarnya mengingatkannya mengenai kegemilangan lalunya, namun pujian mereka mengganggu jiwanya.

Egonya semakin berkurangan dan maruah dirinya makin bertambah baik.
“Ada satu 'Mike' dan satu lagi 'Tyson',” jelasnya. “Tyson adalah orang lain. Saya Mike sekarang.”
Dia berkata Tyson yang melakukan insiden menggigit telinga Evander Holyfield, namun adakah dia menyesal? “Saya tidak menyesal. Adalah satu pembohongan jika saya berkata saya menyesal.

“Saya dilahirkan dalam huru-hara. Saya mencari kedamaian.”
Tyson baru-baru ini kembali ke Brownsville, Brooklyn, kawasan tempatnya dibesarkan, dipenuhi pencuri dan samseng jalanan. Dia kembali ke blok kediamannya.

“Ia adalah sebuah jalan yang dipenuhi jenayah ketika saya membesar di sana tapi apabila saya kembali, ada ramai kaum kulit putih tinggal di sana. Ia amat menarik. Ia kelihatan seperti sepanjang kehidupan saya di sana bagaikan satu pembohongan.”
Jadi apa kenangan malam-malam indah di gelanggang tinju? “Saya tidak saksikan pertarungan lama saya. Saya ingat separuh daripadanya. Ia agak pelik, tapi ia adalah satu era yang gila. Ia hanya mengenai kemenangan. Saya tidak akan bertinju lagi. Saya seorang pencinta kedamaian sekarang.

“Saya masih sukakan pertarungan menarik. Klitschko (adik-beradik Vitaliy dan Wladimir) mendominasi tapi mereka tidak menarik. Menarik adalah sesuatu yang dimahukan peminat daripada pertarungan heavyweight.”
Jadi adakah dia sudah menemui kedamaian? “Tidak mungkin saya boleh berkata, 'Ya, saya memiliki kedamaian. Saya seorang Muslim yang taat, saya dipenuhi kejahatan sebelum ini. Saya mahu memperbaiki setiap kesalahan lalu dengan amal kebaikan.”

Diancam tembak

SEPANG: “Kini, kebanyakan penduduk Palestin di Gaza tidak berani menghampiri kawasan sempadan kerana bimbang ditembak tentera rejim Israel.
“Malah, apa yang saya perhatikan, ramai penduduk Palestin terpaksa hidup dalam keadaan serba kekurangan dan menganggur disebabkan sekatan ekonomi rejim Israel, sejak beberapa tahun lalu,” kata Naib Pengerusi Kebangsaan Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM), Datuk Wira Dr Bahari Abu Mansor, semalam.
Bukan itu saja, Dr Bahari mengakui kebanyakan penduduk Palestin yang ditemui mengakui sedih dengan sekatan ekonomi dilakukan Israel selain tidak boleh meninggalkan negara sendiri. “Ada seorang penduduk Palestin memberitahu kami...dia memiliki tanah pertanian di sempadan, tetapi tidak boleh menghampiri kawasan itu kerana bimbang rejim Israel menetapkan peraturan bahawa mereka yang memasuki jarak tertentu ditembak,” katanya ketika ditemui sebaik tiba bersama kumpulan sukarelawan PBSM termasuk wakil media di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Kaherah, Mesir, kira-kira jam 2 petang, semalam.

Rombongan itu yang berjaya memasuki Gaza melalui pintu sempadan Rafah di Mesir, Jumaat lalu, disambut keluarga masing-masing yang menanti dengan sabar dan kegembiraan sebaik pulang dari negara bergolak itu.

Turut sama dalam rombongan itu, Pengerusi Jawatankuasa Publisiti PBSM Malaysia, Datuk Ahmad A Talib dan Pengurus Pengurusan Bencana, Nasir Khan Abdul Rahman.

Kehadiran rombongan PBSM Malaysia ke Gaza itu bagi memantau perbelanjaan sumbangan RM1.7 juta yang diserahkan kepada PBSM Palestin untuk membeli peralatan perubatan dan keperluan pesakit di Gaza, tahun lalu.

Tanpa berselindung, Dr Bahari mengakui penduduk Palestin memerlukan bantuan kewangan bagi membolehkan mereka membeli ubat-ubatan dan peralatan baru untuk merawat pesakit di kebanyakan hospital.

Oleh itu, katanya, beliau meminta rakyat Malaysia supaya menderma dana kepada PBSM bagi membantu persatuan itu membeli ubat, peralatan baru dan membaik pulih hospital untuk memenuhi keperluan rakyat Palestin.

Iran: Perangi keganasan AS, Britain


TEHERAN 21 Julai – Pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei hari ini menyeru umat Islam agar menentang ‘keganasan buta dan kejam’ yang dilakukan Amerika Syarikat (AS) dan Britain, yang didakwanya menjadi dalang pengeboman di sebuah masjid Iran.
“Di rantau ini... keganasan buta dan kejam dilahirkan dari dasar jahat AS, Britain dan askar upahan dari negara atau bukan dari negara mereka.
“Semua umat Islam perlu melawan dan menentang ‘kelahiran’ jahat dan menakutkan yang merupakan punca utama korupsi di atas muka bumi dan melaksanakan perang terhadap Tuhan,” tegas Khamenei yang sangat berpengaruh itu dalam satu kenyataan sempena memperingati hari ketujuh insiden pengeboman sebuah masjid di tenggara negara ini.
Khamis lalu, dua pengebom berani mati meletupkan diri di sebuah masjid Syiah di Zahedan, bandar utama wilayah Sistan-Baluchestan yang bersempadan dengan Afghanistan dan Pakistan, menyebabkan 28 terbunuh dengan beratus-ratus lagi cedera.
Khamenei menegaskan, ‘insiden berdarah’ itu didalangi ‘kumpulan Wahabi yang licik dan taksub dan disokong organisasi perisikan asing’.
“Pemikir Syiah dan Sunah di semua negara Islam dan Arab perlu menaksirkan niat jahat musuh untuk memulakan keganasan berpuak dan menghalang negara Islam dari bersatu,” ujar beliau lagi.
Katanya, Iran menjadi ‘sasaran perkhidmatan perisikan AS dan rejim Zionis dan Britain’ yang mahu berlaku ketegangan agama sehingga timbul konflik Syiah-Sunah.
Menurutnya, republik Islam ini tidak akan membenarkan ejen keangkuhan global menghasut perpecahan di kalangan umat Islam yang bersaudara. – AFP

Pencipta kotak hitam meninggal


DAVID Warren, bersama prototaip kotak hitam data penerbangan yang diciptanya pada 1956. Warren meninggal dunia Isnin lalu. - AGENSI


SYDNEY 21 Julai - Saintis Australia, David Warren yang mencipta 'kotak hitam' perakam data penerbangan, meninggal dunia pada usia 85 tahun, Isnin lalu.
Warren, tampil dengan idea ciptaan perakam suara kokpit selepas melakukan siasatan ke atas sebuah pesawat jet komersial pertama yang terhempas iaitu The Comet pada 1953.
Beliau yakin perakam suara di kokpit dapat membantu penyiasat dalam penyiasatan nahas pesawat.
Warren menghasilkan sebuah prototaip kotak hitam pada 1956 tetapi ia mengambil beberapa tahun sebelum pihak berkuasa memahami betapa berharganya alat tersebut dan mula memasangnya di pesawat-pesawat komersial di seluruh dunia.
Warren dilahirkan pada 1925 di sebuah kawasan terpencil di timur laut Australia. Pada 1934, bapanya terbunuh dalam nahas pesawat di Australia.
Beliau menjadi penyelidik utama di Makmal Penyelidikan Aeronautikal, Pertubuhan Keselamatan Sains dan Teknologi di Melbourne dari 1952 hingga 1983.
"Perakam data penerbangan Dr. Warren telah memberikan sumbangan yang tidak ternilai kepada keselamatan penerbangan dunia," kata Jabatan Pertahanan dalam satu kenyataan.
Pada 2002, Warren dianugerahkan Order of Australia, satu darjah penghormatan tertinggi kepada orang awam hasil ciptaannya itu.
Warren meninggalkan isterinya, Ruth, empat anak dan tujuh orang cucu. - AP

Pembantu rumah jadi jutawan sekelip mata

GAMBAR menunjukkan apartmen yang dipercayai menjadi tempat tinggal Christine bersama majikannya di Singapura.

SINGAPURA 21 Julai - Seorang pembantu rumah Filipina mewarisi S$6 juta (RM14.4 juta) daripada mendiang majikannya selepas lebih 20 tahun berkhidmat, lapor akhbar Straits Times hari ini.
Wanita yang hanya dikenali sebagai Christine, 47, itu berkata, dia merupakan pembantu rumah paling bertuah sama ada mendapat aset sebanyak itu atau tidak dan meminta namanya dirahsiakan kerana bimbang nyawanya terancam jika pulang ke negara asalnya.
'Rezeki' itu yang termasuk wang tunai dan apartmen mewah dekat kawasan membeli-belah Orchard Road, adalah wasiat daripada bekas majikannya, Quek Kai Miew yang merupakan doktor dan dermawan yang meninggal dunia pada tahun lalu ketika dia berusia 66 tahun.
Christine yang ketika ditemu ramah hanya memakai blaus dan seluar dengan rambut dipotong pendek, kini memohon status penduduk tetap di Singapura dan menyatakan bahawa kekayaan yang diwarisi tidak mengubah gaya hidupnya. - AFP

Nombor plat jadi kegilaan


KUALA LUMPUR 21 Julai - Percaya atau tidak, rakyat Malaysia telah membelanjakan lebih RM500 juta dalam tempoh empat tahun hanya sekadar untuk mendapatkan nombor plat kenderaan mereka.
Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan, Jelaing Anak Mersat, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah memperoleh sejumlah RM70 juta hasil bayaran tender nombor pendaftaran kenderaan dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini.
"Walaupun hanya lima bulan, jumlah tersebut sudah melebihi separuh daripada kutipan sepanjang tahun lalu iaitu sebanyak RM137 juta," katanya.
Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan Senator Datuk Sim Kheng Hui pada sidang Dewan Negara hari ini.
Kheng Hui meminta Menteri Pengangkutan menyatakan sama ada tindakan menaikkan harga tender nombor plat kereta oleh pihak berkuasa bersesuaian dengan polisi kerajaan dan bagaimana dengan harga tender tertinggi yang ditetapkan.
Dalam pada itu, Jelaing berkata, tiada had harga tertinggi ditetapkan oleh JPJ bagi tempahan nombor pendaftaran kenderaan.
Katanya, sistem tender atau tawaran nombor pendaftaran yang dilaksanakan oleh pihak JPJ adalah berdasarkan kepada konsep tempahan melalui jawatankuasa yang ditubuhkan.
Jelasnya, mana-mana pemohon yang menempah sesuatu nombor pendaftaran pada harga tempahan yang tertinggi akan ditawarkan nombor pendaftaran tersebut.
Beliau berkata, pihak JPJ tidak menaikkan harga tempahan nombor pendaftaran kenderaan baik sebelum atau semasa mesyuarat Jawatankuasa Pemilihan Tempahan Nombor Pendaftaran.
"Ini bagi memastikan ketelusan sistem Pengurusan Tempahan Nombor Pendaftaran Kenderaan," katanya.

Dua pejuang Palestin terkorban, 10 cedera dalam serangan pengganas Israel


22/07/2010 2:52am

GAZA CITY, Palestin 22 Julai - Dua pejuang Palestin terkorban manakala 10 yang lain cedera dalam serangan tentera pengganas rejim zionis Israel di selatan Genting Gaza semalam, menurut pasukan perubatan dan para saksi.
Ketua Perkhidmatan Kecemasan Gaza, Dr. Muawiya Hassanein mengesahkan angka tersebut dan berkata dua daripada mereka yang cedera dalam keadaan serius.
Menurut jurugambar AFP yang berada dekat hospital berkenaan, kebanyakan mangsa serangan tentera pengganas rejim zionis adalah kanak-kanak.
Namun tentera pengganas zionis seperti biasa mendakwa, mereka melepaskan tembakan ke arah beberapa suspek yang kelihatan cuba menghampiri sempadan di selatan Gaza.
Kumpulan Pejuang Jihad Islamik mengenalpasti mangsa pertama yang terkorban adalah salah seorang pejuang mereka yang dikenali sebagai Mohammed Al-Kafarna, 22 tahun. - AFP