Pages

Sunday, May 29, 2016

Bas atas kenderaan lain


Beijing: Jurutera di China - negara paling ramai penduduk di dunia - berjaya mendapat jalan penyelesaian untuk mengatasi masalah kesesakan lalu lintas teruk di negara itu dengan bas yang ditinggikan sehingga mampu bergerak di atas kenderaan lain.

Reka bentuk bas itu didedahkan di Ekspo Teknologi Tinggi Antarabangsa Beijing ke-19. Bas berkenaan mampu membawa sehingga 1,200 penumpang.

Model skala ‘Bas Transit Ditinggikan’ (TEB) dipamerkan minggu ini menunjukkan seolah-olah kenderaan berkenaan berjalan di atas rel yang dibina di atas jalan raya, tidak ubah seperti gabungan tram dan bas.

Jurutera berharap reka bentuk bas itu membolehkan lebih banyak ruang di jalan raya seterusnya mengurangkan kesesakan berbanding jika bas biasa digunakan.

Ia juga dijangka menjimatkan kos berbanding pilihan pengangkutan awam lain seperti kereta api bawah tanah atau subway.

Ketua Jurutera projek TEB berkata: “Dengan kapasiti membawa sehingga 1,200 pada satu masa, TEB mempunyai fungsi sama dengan kereta api bawah tanah sedangkan kos pembinaannya hanya seperlima daripada yang diperlukan untuk subway.” - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Mei 2016 @ 7:23 AM

MODEL bas ditinggikan dipamerkan pada ekspo teknologi di China.

Bila sudah terlalu kaya


Dubai: Imej amat penting di Dubai, termasuk polis yang kini memiliki barisan kereta berkuasa tinggi sama ada kereta sport atau SUV sebagai kereta peronda yang dikumpul sejak beberapa tahun lalu.

Kereta peronda polis itu bukan untuk bertugas mengawal lalu lintas, mengejar pesalah trafik, kemalangan atau mengejar penjenayah sebaliknya hanya sebagai hiasan untuk menggambarkan ‘kehebatan’ polis Dubai.

Leftenan Saif Sultan Rashed al-Shamsi yang mengetuai mengendali pasukan polis pelancong Dubai berkata, kenderaan terbabit untuk acara tertentu di Dubai atau dipandu di kawasan tumpuan pelancong bagi memberi imej glamour polis.

Menurutnya, ia juga antara cara menarik penerimaan orang ramai terhadap polis di negara yang mempunyai ramai pekerja asing.

“Kenderaan itu memang menarik perhatian kerana ada pelancong menghubungi talian kecemasan polis, 999, bertanya di mana kenderaan berkenaan berada kerana mereka mahu bergambar,” katanya.

Leftenan Saif Sultan Rashed al-Shamsi yang mengetuai polis pelancong Dubai bersama BMW i8, antara kereta mewah sebagai kenderaan peronda polis Dubai. - Foto AP
Antara kereta yang digunakan ialah BMW i8 yang pintunya terbuka seperti sayap, berharga kira-kira RM570,000 setiap satu dengan nombor plat 2020 sempena Ekspo Dunia 2020 di Dubai. Ia juga mempunyai Bentley Continental dua pintu, Nissan GTR dan SUV Brabus Mercedes-Benz G63 AMG berharga lebih RM820,000.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Mei 2016 @ 4:58 PM

Polis wanita Dubai berjalan ke barisan kereta peronda polis yang menggunakan kereta mewah ketika pertunjukan di Dubai. - Foto

Bayi baru lahir paling besar di dunia

New Delhi: Seorang suri rumah melahirkan bayi terbesar di dunia.
Bayi perempuan yang belum dinamakan itu dilahirkan dengan berat 6.8 kilogram, sama dengan purata berat kanak-kanak berusia enam bulan.
Si ibu yang hanya dikenali sebagai Nandini, 19, melahirkan anak sulungnya itu di selatan India, Isnin lalu, menerusi Caesarean.
Purata berat bayi yang baru dilahirkan ialah kira-kira 3.4 kilogram.
Kanak-kanak berkenaan dipercayai mengatasi pemegang rekod bayi paling berat di dunia, Carisa Rusack, yang dilahirkan dengan berat 6.58 kilogram di Massachesetts, Amerika Syarikat, pada 2014.
Pegawai kesihatan tempatan, Dr Venkatesh Raju berkata, ini kali pertama dia melihat bayi sebesar itu selepas 25 tahun bekerja.
“Saya percaya dia bukan setakat bayi paling berat di India, tetapi juga di dunia,” katanya.
Nandini yang seberat 94 kilogram dan tinggi 190 sentimeter tidak menghadapi masalah sepanjang mengandung.
Doktor turut mengesahkan, baik Nandini mahupun bayinya, tidak menghidap diabetes, yang biasanya menyebabkan obesiti dalam kalangan bayi yang baru lahir. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 Mei 2016 @ 7:13 AMPEMEGANG rekod baru bayi paling besar di dunia.