Pages

Monday, December 21, 2015

Pasu RM2.3 juta

Leicestershire: Sebuah pasu yang selama ini dijadikan barang perhiasan di sebuah rumah di sini dijual pada harga RM2.3 juta selepas didapati ia dibuat untuk seorang maharaja China.
Nilai pasu setinggi 30.5 sentimeter itu diketahui selepas pemiliknya meninggal dunia dan jurulelong dipanggil untuk menilai harta peninggalannya.
Mereka menyedari pasu yang disimpan di atas pendiangan di rumah di Leicestershire itu memiliki tanda mohor enam karektor, menunjukkan ia dibuat untuk Maharaja Qianlong antara 1736 dan 1795.
Ia dinilaikan pada RM190,000 tetapi dijual pada harga RM1.9 juta, tidak termasuk cukai dan yuran berjumlah RM400,000.
Jurulelong dari Hansons di Derbyshire, Adrian Rathbone berkata: “Pasu itu sudah bertahun-tahun terletak di atas pendiangan. Ia sudah pasti dilihat setiap hari oleh mereka yang berada di rumah itu. Tetapi mereka tidak tahu menilainya.
“Masyarakat Cina memang berminat membeli semula warisan mereka. Dan yang membeli pasu ini juga dari China.”
Pasu itu dihiasi dengan tujuh simbol yang didakwa boleh membawa nasib yang baik kepada pemiliknya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 21 Disember 2015 @ 5:11 AM

PASU RM2.3 juta.

Bayi lebih cerdik, sihat jika dilahirkan ibu usia 30an


Gambar Hiasan.LONDON - UNITED KINGDOM. Ibu yang melahirkan anak mereka pada usia 30 tahun atau lebih dikatakan cenderung untuk memperoleh bayi yang lebih sihat dan cerdik, menurut sebuah kajian.
Manakala ibu yang melahirkan anak mereka pada usia 40 tahun atau lebih dikatakan cenderung untuk memperoleh bayi yang mempunyai masalah obesiti.
Memetik laporan portal antarabangsa, Metro.co.uk, kajian tersebut yang diterbitkan dalam jurnal bertajuk Biodemography dan Biologi sosial.
Memetik laporan itu lagi, kajian tersebut menyimpulkan bahawa usia ibu boleh memberi kesan kepada perkembangan anak-anak mereka.
Para saintis mendapati bayi yang berada dalam kandungan ibu yang berusia 30-an mempunyai tahap kognitif tertinggi.
Menerangkan keadaan tersebut, seorang pakar penyelidik, Dr Alice Goisis berkata, para ibu yang mengandung dan melahirkan anak pada usia 30-an mungkin lebih berpendidikan, mempunyai pendapatan yang lebih tinggi, mempunyai gaya hidup sihat dan lebih cenderung untuk berada dalam hubungan yang stabil.
Menurut Dr Goisis, kenyataan tersebut disokong oleh data yang diperoleh daripada kajian daripada Millennium Cohort iaitu satu program yang mengikuti perkembangan 18,000 kanak-kanak di United Kingdom.

Beri bonus RM428,852


Syarikat minyak hargai pekerja dengan ganjaran lumayan

Syarikat Hilcorp pernah memberi pilihan kepada pekerja sama ada
Syarikat Hilcorp pernah memberi pilihan kepada pekerja sama ada mahukan wang tunai RM214,426 atau sebuah kereta sebagai bonus pada tahun 2010. AGENSI
TEXAS 20 Dis. - Sebuah syarikat penerokaan, pengeluaran minyak dan gas asli mengambil keputusan untuk memberikan bonus sebanyak AS$100,000 (RM428,852) kepada setiap orang pekerjanya sempena perayaan Krismas.
Laman web Oddity Central me­laporkan, bonus tersebut diberikan oleh Hilcorp kerana syarikat ber­kenaan berjaya menjana pendapatan lumayan sepanjang tahun ini.
Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO), Jeff Hildebrand berkata, setiap 1,381 orang pekerjanya akan menerima wang bonus lumayan itu sebagai ganjaran kerja kuat mereka selama ini.
“Ini adalah hadiah yang sangat bermakna. Saya rasa kami sebagai pekerja telah memberikan segala-galanya kepada syarikat ini.
“Dengan hadiah seperti ini, tidak menghairankan jika Hilcorp diiktiraf sebagai satu daripada 100 buah syarikat terbaik dalam majalah Fortune untuk tiga tahun berturut-turut,” kata Amanda Thompson yang sudah berkhidmat dengan syarikat tersebut selama 10 tahun.
Kata Thompson lagi, ini bukanlah kali pertama syarikatnya memberi bonus yang mewah kepada pekerja kerana pada tahun 2010 syarikat pernah memberi hadiah yang tidak kurang lumayan.
“Pada tahun 2010 pihak pengurusan syarikat memberi pilihan kepada kami sama ada untuk memiliki sebuah kereta pada harga AS$50,000 (RM214,426) atau mahukan wang tunai sebanyak AS$35,000 (RM150,098),” ujarnya lagi.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/beri-bonus-rm428-852-1.171163#sthash.zhi6puTd.dpuf