Pages

Wednesday, August 6, 2014

Soya berlebihan bawa kesan buruk

Air soya kaya dengan antioksidan isoflavone yang juga bersifat xenoestrogen. - Foto Internet
Air soya kaya dengan antioksidan isoflavone yang juga bersifat xenoestrogen. - Foto Internet
GOLONGAN lelaki yang makan 20 gram kacang soya setiap hari selama dua minggu mengundang risiko mengalami penurunan paras hormon testosteron. Malah mereka juga akan mengalami peningkatan paras hormon kortisol.

Kombinasi penurunan paras testosteron dan peningkatan paras kortisol ini mendedahkan seseorang kepada pembentukan pelbagai penyakit. Penemuan tersebut berdasarkan kajian saintis dari University of Connecticut yang membandingkan kesan pengambilan protein kacang soya dan protein dadih susu (whey) terhadap proses pengembalian dan tumbesaran otot.

Kajian berbentuk rawak dan plasebo terkawal bersilang (randomized, placebo-controlled crossover) yang dilaporkan dalam Journal of the American College of Nutrition (JACN) menunjukkan kesan pengambilan suplemen soya kepada testosteron, kortisol dan paras hormon seks lekatan globulin (SHBG, sex hormone-binding globulin) pada lelaki yang menjalankan senaman dan latihan berhalangan (resistance exercise). Saintis membandingkan kesan itu dengan mereka yang mengambil suplemen dadih susu.


Fenomen keperempuanan

Dalam kajian tersebut hormon 10  lelaki berusia awal 20an diarahkan hanya mengambil suplemen berdasarkan jenis yang dirancang. Subjek kajian dibahagikan tiga kumpulan iaitu mengambil protein dadih susu; mengambil protein soya; dan mengambil plasebo maltodextrin.

Setiap subjek kajian diarahkan mengambil 20 gram suplemen seperti dirancang untuk dua minggu. Mereka kemudian diarah untuk menjalankan enam set cangkungan berhalangan berat yang melebihi 80 peratus keupayaan daya angkatan mereka. Pada penghujung hari ke 14, penyelidik mengambil profil hormon daripada setiap subjek dan seterusnya menjalankan perbandingan.

Mereka mendapati setiap subjek kajian yang mengambil protein kacang soya mengalami penurunan paras testosteron dan pada masa sama mengalami peningkatan paras kortisol. Kombinasi penurunan paras testosteron dan peningkatan kortisol mendedahkan diri mereka kepada peningkatan berat badan serta meningkatkan risiko untuk mengalami pelbagai penyakit.

Fenomena ‘keperempuanan’ (feminization phenomenon) memang boleh berlaku kepada lelaki jika mereka mengalami paras testosteron rendah dan pada sama paras kortisol tinggi. Lelaki yang mengalami fenomena tersebut akan mengalami sifat fizikal orang perempuan iaitu pertumbuhan puting payu daya, pembesaran payu dara dan hot flashes.

Pada masa sama mereka juga boleh mengalami masalah kesihatan seperti tulang menjadi rapuh, fungsi tiroid terganggu, masalah tidur, fungsi seks terganggu dan masalah reproduktif.

Penemuan utama saintis tersebut ialah pengambilan suplemen protein kacang soya selama 14 hari menyebabkan paras testosteron darah berkurangan. Protein dadih susu pula mempengaruhi pengeluaran kortisol selepas seseorang menjalani senaman berhalangan dengan cara menghalang peningkatannya.

Dengan kata lain, protein kacang soya bukanlah bahan sesuai diambil oleh mereka yang melakukan latihan jenis berat bagi mengembalikan dan membesarkan otot. Protein kacang soya dikatakan memiliki kekurangan dari segi profil asid amino untuk membina otot.

Ini jelas menyebabkan seorang lelaki mengalami kekurangan kemaskulinan seperti kehilangan sifat dan imej kelelakian. Penulis pernah diberitahu seseorang mengenai kanak-kanak yang sering mengambil produk berasaskan kacang soya secara berpanjangan boleh menyebabkan mereka menjadi ‘lembut’. Maksud lembut di sini ialah kelakuan dan tindak-tanduk kanak-kanak itu lebih keperempuanan. Penulis hanya tersenyum dan menganggapnya hanya gurauan.

Namun pada masa sama penulis tahu kacang soya kaya dengan bahan kimia yang dikenali sebagai xenoestrogen. Xenoestrogen ialah bahan kimia yang boleh melekap pada reseptor estrogen dalam tubuh manusia. Struktur kimia xenoestrogen tidak serupa dengan struktur kimia estrogen. Selain kacang soya, bahan diperbuat daripada pelbagai jenis plastik dikatakan bertindak sebagai xenoestrogen.

Pada zaman moden ini boleh dikatakan setiap hari kita terdedah kepada bahan plastik terutama dalam bentuk bungkusan makanan. Air berasid dan panas, contohnya air teh limau panas dan mi sup panas yang dibungkus dengan plastik dikatakan menyebabkan bahan kimia plastik larut ke dalam air dan makanan.

Gelas yang digunakan di kebanyakan restoran juga turut menggunakan bahan plastik. Ia juga tidak ketinggalan digunakan di sesetengah rumah terutama jika penghuninya tidak ambil berat mengenai keterlarutan bahan plastik oleh air panas dan larutan berasid.


Bersifat karsinogen

Bagaimana dengan melamin yang pernah heboh digunakan sebagai bahan tambahan dalam susu tepung keluaran kilang di China suatu ketika dahulu? Melamin ialah sejenis polimer yang biasa digunakan boleh dikatakan oleh sebahagian besar restoran di negara kita.

Tomyam dihidang dalam mangkuk melamin. Nasi menggunakan pinggan melamin. Begitu juga mangkuk atau piring. Sesungguhnya melamin juga tergolong dalam kategori xenoestrogen. Air panas dan larutan berasid akan melarutkannya.

Sesungguhnya pelbagai jenis plastik yang biasa digunakan untuk membungkus makanan boleh larut dalam air akibat suhu air atau makanan yang panas. Xenoestrogen daripada bahan plastik dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan seperti ketidakseimbangan hormon, penyakit jantung, pertumbuhan otak terganggu, pembentukan organ seksual terganggu/bertukar dan pelbagai jenis kanser.

Sesetengah plastik seperti HDPE (polyethylene ketumpatan tinggi), LDPE (polyethylene ketumpatan rendah) dan polypropylene dikatakan lebih stabil berbanding plastik lain.

Plastik tertentu dikatakan menyumbang risiko yang lebih tinggi berbanding plastik lain contohnya PVC (polyvinyl chloride), polystyrene dan polycarbonate dikenalpasti sebagai agen pengganggu hormon dan bersifat karsinogen. Polstysrene dikaitkan juga dengan kerosakan saraf dan masalah reproduktif.

Pendedahan kepada xenoestrogen seperti pengambilan kacang soya secara berlebihan dan menggunakan bekas plastik yang diisi makanan/air panas secara berpanjangan tetap mendedahkan diri seseorang kepada risiko untuk mengalami beberapa masalah kesihatan seperti disebutkan. Sesungguhnya xenoestrogen bertindak pada kedua-dua golongan lelaki dan wanita!

Guo terlanjur mengikut nafsu


Guo Meimei, 23, menjadi fenomena di laman sosial Weibo kerana sering memuat naik gambarnya bersama kereta mewah di beberapa lokasi eksotik.

Melalui laman sesawang itu Guo mendakwa kononnya kenderaan berkenaan adalah hadiah sebagai penghargaan terhadap tugasnya sebagai pengurus kanan pertubuhan Palang Merah.
Bagaimanapun, selepas ditahan di bawah akta perjudian China, Guo terpaksa mengakui dia hidup dengan wang sebagai pelacur kelas atasan dan menjadikan golongan kaya sebagai sasaran.

Malah Guo mengaku dia tidak mempunyai sebarang hubungan dengan pertubuhan kebajikan berkenaan.

Bagi pertubuhan Palang Merah pula, mereka sukar mendapatkan sumbangan sejak tingkah laku Guo tersebar.
Foto
GUO bermesra dengan salah seorang pelanggannya.
Mereka kemudian menuntut Guo memohon maaf secara terbuka di stesen televisyen China.

Kata Guo, dia mengaku bersalah kerana suka berlagak dan mengikut nafsu semata-mata. “Saya memohon maaf kepada Pertubuhan Palang Merah China yang sukar mendapat bantuan kerana tindakan saya,” katanya.
Guo juga mengakui terbabit dalam skandal perjudian ketika pertandingan Piala Dunia 2014 berlangsung di Brazil bulan lalu.

Dia ditangkap hasil siasatan unit khas polis China.

Tidak cukup dengan itu, Guo mendedahkan dia membuka pusat perjudian tanpa lesen di Beijing selain melacur untuk mendapatkan wang.

“Ia adalah sebahagian daripada cara saya mendapatkan semula perhatian orang ramai,” katanya. Pada kemuncak ‘kegemilangannya’ Guo mempunyai hampir 1.9 juta pengikut di Weibo dan kebanyakan mereka amat kagum dengan kemewahannya.

Dengan kekayaan dimiliki Guo pernah membiayai penerbitan filem mengenai dirinya pada tahun lalu.

Melalui filem itu Guo digambarkan sebagai kanak-kanak bermasalah di Hunan sebelum belajar di Akademi Filem Beijing. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/06

Maut tertembak diri sendiri ketika 'selfie'

Oscar Otero Aguilar
Oscar Otero Aguilar
MEXICO CITY - MEXICO. Seorang pemuda maut tertembak diri sendiri ketika mengambil gambar 'selfie', minggu lalu.

Sebelum kejadian, Oscar Otero Aguilar, 21, dikatakan sedang minum bersama dua orang kawannya di utara Mexico City, lapor DailyMail.

Bagaimanapun, ketika mahu mengambil 'selfie' bersama sepucuk pistol, Oscar tertembak dirinya sendiri kerana tidak mengetahui pistol berkenaan mempunyai peluru.

Jiran Oscar memberitahu bahawa beliau terdengar bunyi tembakan dan segera menelefon polis.

"Oscar masih hidup ketika polis menjumpainya," tambah beliau.

Bagaimanapun Oscar disahkan mati ketika dalam perjalanan ke hospital.

Haiwan misteri gemparkan penduduk

Haiwan misteri gemparkan penduduk
CALIFORNIA – LOS ANGELES. Komuniti masyarakat di selatan California gempar dengan kehadiran seekor binatang misteri berjalan-jalan di sekitar kawasan perumahan di pinggir bandar Norwalk, Los Angeles.

Kelibat binatang tersebut dirakamkan oleh kamera litar tertutup (CCTV), awal pagi pada Jumaat lepas.

Dalam rakaman tersebut, binatang tersebut dilihat berjalan tenang melepasi kawasan parkir kereta di kejiranan tersebut.

Memetik laporan oleh sebuah portal hari ini, haiwan tersebut mempunyai saiz sebesar anjing dewasa, berkaki empat dan mempunyai ciri-ciri seperti harimau atau singa gunung.

Namun kenyataan tersebut disangkal oleh Jabatan Ikan dan Hidupan Liar California bahawa ia bukan dari jenis singa gunung.

Dalam pada itu, seorang Professor dari Pusat Penyelidikan Universiti Minnesota, menyokong kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Ikan dan Hidupan Liar California.

Menurutnya, haiwan tersebut tidak mempunyai persamaan dari jenis harimau kumbang atau singa gunung namun ia lebih menunjukkan ciri-ciri seperti singa Afrika.

Menurut jurucakap Zoo San Diego, haiwan itu digambarkan sebagai salah satu daripada haiwan jenis ‘kucing besar’ namun tidak dapat dipastikan sejauh mana kebenarannya.

Pihak peronda sudah diarah untuk melakukan rondaan dan kawalan di kawasan kejiranan tersebut dan para penduduk yang melihat kelibat haiwan tersebut pada masa akan datang diminta untuk menghubungi pihak berkuasa dengan segera.

Orang berjanggut dilarang naik bas di sebuah bandar di China


2014/08/06 - 11:01:53 AM
BEIJING: Sebuah bandar di wilayah Xinjiang, China yang mempunyai ramai penduduk Islam melarang orang berjanggut atau memakai pakaian Islam daripada menaiki bas awam, sekaligus mencetuskan kemarahan kumpulan hak asasi di negara asing.

Pihak berkuasa di Karamay melarang orang yang memakai hijab, niqab, burka atau pakaian yang mempunyai simbol bulan bintang daripada menaiki bas tempatan, lapor akhbar tempatan Karamay.
Larangan itu juga meliputi ‘jambang’, kata akhbar berkenaan.

“Mereka yang tidak memberi kerjasama dengan petugas yang melakukan pemeriksaan akan diserahkan kepada polis,” katanya.

Xinjiang, sebuah wilayah berhampiran Asia Tengah yang mempunyai jumlah penduduk Muslim Uighur minoriti, sering menghadapi pertempuran antara penduduk tempatan dengan pasukan keselamatan yang mengakibatkan ratusan orang terkorban tahun lalu.

Bulan lalu China menguat kuasa larangan ke atas pelajar dan kakitangan kerajaan daripada berpuasa pada Ramadan, manakala pegawai kerajaan berusaha untuk meminta penduduk tempatan di Xinjiang supaya tidak memakai tudung.

“Larangan di Karamay itu adalah langkah diskriminatori...yang menambahkan lagi konfrontasi antara Uighur dan Beijing,” kata Dilxat Raxit, jurucakap Kongres Uyghur Sedunia (WUC) yang kini berada dalam buangan.
Media China melaporkan hampir 100 orang termasuk 59 pengganas terbunuh dalam serangan di Xinjiang minggu lalu.

Laporan itu menyusuli kejadian di mana imam masjid terbesar China di Kashgar, dibunuh selepas solat Subuh.

Larangan Karamay itu juga dikuat kuasakan bagi pertandingan sukan yang akan berakhir pada 20 Ogos ini, kata laporan berkenaan.

Pihak berkuasa di Urumqi bulan lalu melarang penumpang bas daripada membawa barangan tertentu termasuk pemetik api rokok dan yogurt, kata media kerajaan. - AFP 

Pindah bot kerana air tasik di AS semakin keringGAMBAR menunjukkan sebuah bot diangkut dengan menggunakan kren.


BANDAR SALT LAKE - Beberapa buah bot di Marina Tasik Great Salt di negeri Utah, Amerika Syarikat (AS) terpaksa dipindah dengan menggunakan sebuah kren kelmarin.
Setakat ini, sebanyak 70 buah bot terpaksa dipindahkan ke tempat lain kerana air di tasik berkenaan surut dengan mendadak.
Air tasik berkenaan berada pada tahap yang paling rendah sejak tahun 1963 selepas kemarau melanda negeri tersebut sejak beberapa bulan lalu.
Keadaan tersebut menyebabkan bot-bot yang diletakkan di tasik berkenaan tidak dapat belayar akibat paras air terlalu cetek.
Tasik itu sepanjang 120.70 kilometer dan selebar 56.32 kilometer.
Seorang pemilik bot, Ian Jacobson, 25, merancang untuk memindahkan botnya ke pantai Oregon selepas air di tasik itu kering. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0806&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz39Yin4CeD 
Hakcipta terpelihara 

Trend miliki rumah kecil di ColoradoSEBUAH rumah kecil keluaran Tumbleweed dipamerkan di Boulder, Colorado kelmarin.


BOULDER, Colorado - Sekumpulan penduduk di Amerika Syarikat (AS) memilih untuk tinggal di rumah yang lebih kecil kerana bimbang dibebani masalah hutang dan kesan terhadap alam sekitar kerana memiliki rumah yang besar, lapor akhbar MailOnline semalam.
Komuniti yang digelar sebagai Pergerakan Rumah Kecil dianggotai sekumpulan individu dewasa yang gembira mengecilkan saiz kediaman mereka dan hidup dalam keadaan yang penuh kesederhanaan.
Purata keluasan rumah penduduk di AS adalah sekitar 241 meter persegi tetapi kumpulan berkenaan gembira tinggal di rumah yang mempunyai keluasan dari 9.29 meter persegi hingga 37.16 meter persegi.
Sebuah syarikat pembinaan, Tumblewee memperkenalkan rumah kecil yang diperbuat daripada kayu dan mempunyai ruang untuk empat lelaki dewasa tidur dengan selesa.
Rumah berkenaan mempunyai pelbagai bentuk dan saiz serta ia juga masih mempunyai kemudahan asas termasuk tandas, bilik air dan dapur. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0806&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz39YiA9hFt 
Hakcipta terpelihara