Pages

Thursday, October 21, 2010

Mahathir Yang Terus Fobia

Oleh MOHD RASHIDI HASSAN | rashidi@harakah.net.my
BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad nampaknya masih terus fobia dengan kehadiran bekas Timbalannya, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam politik negara.
Fobianya Mahathir seolah-olah beliau sentiasa dihantui bayang-bayang Anwar, walau ke mana beliau pergi.
Sepatutnya pada usia extra emas seperti sekarang ini, bekas Presiden Umno itu harus banyak berehat dan meluangkan masa dengan anak cucu cicit. Tidak perlu hirau politik negara.
Baru-baru ini pun bekas PM itu dimasukkan ke sebuah hospital di Australia kerana keadaan kesihatannya tidak stabil. Ingatkan bila beliau dalam keadaan tidak sihat, beliau akan berhenti bersuara.
Namun, nampaknya Mahathir ini kata orang Utara jenis ‘ketegaq’ (keras kepala). Tidak hirau sakit demam, tidak hirau usia dah lanjut, masih hendak campur urusan politik juga.
Dalam satu sesi dialog pada program forum antarabangsa baru-baru ini, Anwar yang sudah dipecat, dipukul dan dihumban dalam penjara sejak 12 tahun lepas, masih menjadi ‘ulam’ beliau.
Katanya, keputusan mengheret Anwar ke muka pengadilan atas tuduhan meliwat kira-kira 12 tahun lalu merupakan satu tindakan tepat dan bukan konspirasi.
“Sebagai seorang yang rasional mustahil kes Anwar ini hasil daripada konspirasi. Kes Anwar membabitkan institusi kehakiman dan di dalam institusi ini, konspirasi sukar dilakukan kerana kita terpaksa berhadapan dengan banyak pihak.
“Kita bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan satu dua orang tetapi lebih 100 orang. Antaranya hakim, pendakwa, polis, saksi-saksi dan mangsa. Ini bukan kerja mudah kerana banyak pihak yang akan terlibat,” katanya pada sesi soal jawab itu.
Dakwanya, sepanjang 22 tahun memimpin negara, beliau tidak pernah sekali mempelawa hakim hadir untuk majlis-majlis rasmi sama ada di kediamannya atau di tempat lain kecuali Ketua Hakim Negara.
“Saya faham kedudukan hakim dan etika yang harus mereka patuhi. Sebagai hakim mereka perlu bebas daripada dipengaruhi oleh mana-mana pihak termasuk golongan pemimpin kerana akhirnya mereka yang akan membuat keputusan bagi satu-satu kes,” katanya.
Bagi penulis, ironinya, mengapa selepas 12 tahun Anwar dipecat dan selepas tujuh tahun Mahathir bersara, beliau masih terpaksa mempertahankan tindakan memecat Anwar?
Bagaimana mungkin Mahathir boleh menafikan campur tangan beliau dalam urusan kehakiman negara. Semua orang tahu walaupun Ketua Hakim Negara dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong, tetapi ianya adalah di atas nasihat Perdana Menteri. Dalam logik mudah, PM yang berkuasa melantik Ketua Hakim.
Isu Mahathir campur tangan dalam kehakiman bukannya baru. Rakyat tidak lupa bagaimana beliau terbabit dalam konspirasi memecat Tun Salleh Abas pada tahun 1988 yang lalu.
Kes Tun Salleh adalah satu isu besar yang merosakkan sistem kehakiman negara, sehingga menyebabkan rakyat meragui keadilan mahkamah kita. Ini berlaku zaman Mahathir menjadi PM.
Jika pada waktu itu (1988) pun beliau sudah campur tangan, apakah tidak mungkin tahun 1998 beliau tidak campur tangan? Dah tua-tua begini usahlah Mahathir hendak nafi. Budak-budak sekarang sudah cerdik.
Dalam kes Anwar secara spesifik. Bagaimana Mahathir boleh mengatakan beliau tidak ada konspirasi dan tidak campurtangan, sedangkan Peguam Negara, Tan Sri Mohtar Abdullah (arwah) dan penggantinya, Tan Sri Abdul Gani Patail, duduk di bawah ketiak PM?
Ketika Anwar dibawa ke mahkamah selepas beberapa hari ditahan dan diseksa, dipukul sehingga lebam mata, Mahathir beriya-iya mendakwa Anwar memukul diri sendiri untuk meraih simpati rakyat.
Akhirnya terbukti melalui satu suruhanjaya, didapati Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor (ketika itu) yang memukul Anwar.
Ketegaqnya Mahathir ketika itu Allah sahaja yang tahu. Beliau beriya-iya mendakwa Anwar memukul dirinya sendiri, bila didapati sebaliknya, sedikit pun beliau tidak mahu meminta maaf.
Isu itu sudah lama berlalu, penulis sekadar mencatat sedikit rentetan sahaja.
Seterusnya, selepas Anwar dibebaskan pada November 2004, beliau tidak pernah menyerang Mahathir, malah enggan memburuk-burukkan bekas ketuanya.
Walaupun banyak kepahitan dialami Anwar, akibat daripada gelagat Mahathir, Anwar cuba ‘berjiwa besar’. Beliau enggan bertelingkah dengan orang yang sudah bersara. Biar banyak mana salah bekas PM tersebut, biarlah rakyat yang menghukumnya.
Namun bekas PM itu masih enggan duduk diam. Beliau terus menyerang dan mempersalahkan Anwar, di mana sahaja platform yang beliau sempat bersuara.
Mengapa Mahathir fobia sangat? Mengapa alergi sangat dengan Anwar? Khabarnya begitu fobia Mahathir dengan Anwar sehingga beliau enggan hadir ke majlis makan malam sempena 50 tahun Parlimen di PWTC, 15 Oktober lepas.
Pada majlis itu Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menjadi tetamu VVIP. Tun Abdullah Ahmad Badawi hadir, Dato’ Seri Najib Tun Razak hadir, semua VIP dan sebahagian besar bekas Ahli Parlimen turut hadir. Entahlah mungkin juga masa itu Mahathir tidak sihat.
Oleh itu, jika Umno-BN semakin lemah, semakin ditolak rakyat, bukan semuanya 100 peratus kerana Anwar. Ada salah Mahathir, ada salah Abdullah Badawi dan ada juga salah Najib.
Apakah semua ini disuarakan kerana Mahathir bimbang, jika Pakatan Rakyat menerajui Kerajaan Persekutuan nanti, beliau akan disumbat ke dalam penjara?
Usahlah fikir macam itu, beliau dah terlalu tua, kesian juga kita kepadanya.
Sepatah komen Anwar sewaktu sembang-sembang sambil menunggu lif di Parlimen dengan penulis, dalam nada berseloroh, “Orang tua ini tidak habis-habis menyerang saya, nanti kalau dikata nyanyuk, marah pula.”
Kata-kata spontan Anwar itu disambut gelak besar rakan-rakan Ahli Parlimen yang berada di situ
.http://anwaribrahimblog.com

3 Kemerdekaan sebenar Anugerah daripada Allah SWT


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs157.snc4/37164_108672249197002_100001626833275_75754_570172_n.jpg
  1. Kemerdekaan orang awam daripada segala syahwat.
  2. Kemerdekaan khas dari segala kehendak kerana kehendakknya telah hancur apabila melihat kehendak Allah SWT. ( Segala kehendak nafsu jiwanya akan hancur apabila mendengar perintah Allah SWT, kerana Cintanya kepada Allah SWT melebihi segala-galanya).
  3. Kemerdekaan khas dalam khas-iaitu segala kehendak dunia dalam genggamannya dan dunia tidak memberi kesan kepada jiwanya, walaupun sedikit. Contohnya Rasulullah telah dianugerah oleh Allah SWT kunci kekayaan dunia tetapi dunia tidak boleh menguasai jiwa Rasulullah SAW.
Syarah Hikam. m/s : 135.

Zionis dan Penjajahan Iraq ( 20 Mac 2003 )Umum mengetahui yang menguasai di sebalik pentadbiran kerajaan Amerika Syarikat ialah sekumpulan tokoh-tokoh intelek Zionis Yahudi yang bekerja bagi pihak Parti Likud dan Parti Buruh di negara haram Israel. Kumpulan ini merangkumi keturunan Yahudi dan penganut-penganut Kristian Kanan yang digelar sebagai kumpulan neo-konservatif, yang tidak penah putus asa dan berusaha keras untuk menjamin keselamatan dan peluasan negara Israel – “Israel Raya”. Kelompok Zionis Yahudi ini telah memulakan komplot politik pada tahap tertinggi dalam kerajaan Amerika sejak 1970-an lagi. Mereka berusaha membina Amerika sebagai sebuah empayar yang memiliki kuasa terunggul menerusi gagasan “New World Order”. Matlamat akhirnya, Amerika akan menjadi kuda yang ditunggang oleh mereka bagi mencapai cita-cita mereka di Timur Tengah iaitu – “Israel Raya”.


Semasa tahun 1990-an, para neo-konservatif telah menulis sebuah kertas kerja untuk Ariel Sharon dan Benyamin Netanyahu yang menjelaskan penguasaan Israel di Timur Tengah. Ketika tempoh ini juga pelan memperkasakan empayar global Amerika telah disiapkan oleh para neo-konservatif, iaitu Projek Abad Baru Amerika - PNAC (September 1998). Semasa pemerintahan Bush pertama, di bawah setiausaha pertahanan Richard Dick Cheney, Amerika telah bertindak menyerang Iraq di atas alasan Iraq melanggar Kuwait. namun neo-konservatif tidak berjaya mendesak pentadbiran Bush untuk menjajah Iraq. Selepas pengunduran Bush pertama, Dick Cheney mengedarkan draf dokumen yang disediakan sekumpulan neo-konservatif diketuai oleh Paul Wolfowitz supaya mendesak polisi kerajaan Amerika diubah kepada dasar sepihak di mana Amerika perlu bertindak sebagai “negara polis dunia” dan kerajaan Clinton mengambil tindakan ketenteraan terhadap Iraq.

Oleh kerana dasar pentadbiran Clinton mementingkan diplomasi, serangan ke atas Iraq tidak berlaku, namun neo-konservatif telah berjaya mendesak kerajaan merangka dan meluluskan Akta Pembebasan Iraq 1991, yang memperuntukkan sejumlah besar dana agensi CIA kepada kumpulan pembangkang Iraq yang terdiri daripuak-puak Syiah dan Kurdis di selatan dan utara Iraq, yang berhimpun di bawah payung pertubuhan INC yang dipimpin oleh Ahmad Chalabi seorang Syiah yang rapat dengan think tankIsrael dalam kelompok neo-konservatif.

Peranan neo-konservatif menjadi lebih luas dengan penyertaan secara langsung tokoh-tokoh pelobi Yahudi dan penyokong-penyokong negara Israel ini ke dalam kerajaan sewaktu pemerintahan Bush. Semasa pemerintahan Bush ini, telah berlaku persepakatan Bush-Sharon yang menyatakan, dasar Bush merupakan sebahagian daripada rancangan untuk merealisasikan impian Zionis untuk“Israel Raya”Doktrin Bush yang diwujudkan pula, menekankan tindakan serangan awal ke atas mana-mana negara yang dianggap mengancam keselamatan Amerika kononnya untuk mempertahankan diri dari serangan pengganas. Bagi tujuan ini, Bush telah berbohong kepada dunia bahawa Saddam Husein mempunyai kaitan dengan kumpulan al-Qaeda dan Osama bin Laden dan Iraq memiliki senjata WMD yang boleh mengancam dan membahayakan negara Amerika.

Paling penting untuk diketahui ialah bersama-sama cita-cita kekuasaan fanatik imperial Zionis ini, eksekutif syarikat minyak Amerika yang digelar Big Oil telah merancang serangan habis-habisan untuk menguasai kekayaan minyak di seluruh Timur Tengah. Pada masa yang sama mereka mengimpikan penghapusan negara Arab dan mengembangkan sempadan Israel yang merangkumi Lembah Nil ke Sungai Furat di Iraq. Justeru kejatuhan Iraq dan Saddam Husein menjadi langkah permulaan kepada empayar Israel raya. Sementara negara Arab lain di rantau Teluk akan menjadi sasaran seterusnya. Akhbar American Free Press menyatakan, sekiranya Amerika berjaya menghancurkan Saddam dan menduduki Iraq, Israel akan menjadi rakan utama dalam konsortium, berdasarkan pengaruh Israel di Washington dan juga media. Penjajahan Iraq dengan meletakkan rejim boneka – rejim Syiah Iraq hari ini, merupakan keberkesanan peluasan sempadan Israel, menyempurnakan sebahagian besar daripada impian untuk “Israel Raya" .

Sehari selepas pengeboman Iraq, akhbar Wall Street Jurnal (21 Mac 2003 ) memuatkan satu artikel bertajuk ; “Timur Tengah Baru – Impian Presiden : Bukan Hanya Menukar Pemerintahan Tetapi Kawasan Serantau. Satu Kawasan Yang Pro-Demokratik Amerika Adalah Objektif Yang Mempunyai Dasar Israel dan Neo-Konservatif ”. Artikel ini mengisytiharkan, ketika sedang menghantar tentera ke Iraq, Presiden Bush bertujuan lebih dari menukar rejim sebuah negara. Impiannya ialah untuk menjadikan seluruh Timur Tengah satu tempat yang berbeza dan satu tempat yang selamat untuk kepentingan (empayar global) Amerika”. Tiga hari kemudian akhbar New York Times (24 Mac 2003 ) memetik ucapan seorang pegawai pentadbiran yang tidak bernama mengatakan ‘perang Iraq hanyalah satu permulaan’. Serangan ke atas Iraq telah diumumkan pada malam 17 Mac 2003sempena perayaan purim Yahudi, perayaan tradisi kaum Yahudi yang merayakan kemenangan kaum kaum Yahudi purba terhadap musuh yang dibenci oleh mereka.http://tenteradajjal.blogspot.com

Penunjuk perasaan di depan istana Presiden

ANGGOTA-ANGGOTA polis bertempur dengan penunjuk perasaan dekat Istana Presiden di Jakarta semalam.
JAKARTA - Beratus-ratus penunjuk perasaan antipemerintah membaling batu dan kayu ke arah anggota-anggota polis di luar istana Presiden Indonesia di sini semalam.
Lebih 150 pelajar membuat sekatan jalan di kawasan penduduk Menteng di tengah Jakarta dengan kayu dan menyerang polis yang cuba menyuraikan mereka.
Beberapa pertempuran kecil berlaku antara polis manakala persekitaran istana itu diselubungi asap gas pemedih mata.
Tunjuk perasaan yang bertukar ganas itu diadakan pada hari ulang tahun pertama pelantikan Susilo Bambang Yudhoyono sebagai Presiden Indonesia bagi penggal kedua.
Mereka membantah pemerintahan Susilo yang dianggap gagal menunaikan janji-janji sebelum ini termasuk membanteras rasuah dan melindungi hak rakyat.
Sementara itu, beberapa perhimpunan antipemerintah melibatkan beribu-ribu penunjuk perasaan turut diadakan di Bandung, Surabaya Palu dan Bogor semalam. - AFP

Stewie kucing terpanjang di duniaGAMBAR menunjukkan Stewie yang sepanjang 1.23 meter.


LAS VEGAS - Seekor kucing yang berusia lima tahun telah memecahkan rekod dunia Guinness sebagai kucing domestik paling panjang di dunia. Kucing tersebut yang diberi nama Stewie diukur dari hujung hidungnya ke hujung ekor sepanjang 1.23 meter.
Rekod kucing terpanjang sebelum ini adalah 1.21 meter.
Pemilik Stewie, Robin Hendrickson dan Erik Brandsness dari Reno, Nevada, memberitahu, ramai orang terpegun dengan kepanjangan kucing itu. - AP

Robot bedah pesakit prostat


DR. A APRIKAN menggunakan robot DaVinci bagi melakukan pembedahan di Hospital Besar Montreal, Kanada.


MONTREAL - Seorang lelaki Kanada yang menghidap kanser prostat dibedah dengan menggunakan robot di Hospital Besar Montreal baru-baru ini, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebuah robot yang diberi nama jolokan McSleepy diberi tugas membius pesakit itu manakala robot DaVinci melakukan pembedahan.
Seorang pakar Pusat Kesihatan Universiti McGill di hospital itu, Dr. A. Aprikan berkata, doktor-doktor bekerja dari sebuah pusat operasi peralatan bagi menggerakkan robot DaVinci.
Menurutnya, robot itu boleh menggerakkan jari dengan tepat yang tidak boleh dilakukan oleh manusia bersendirian.
Dia dan pasukan pembedahannya mengendalikan robot itu dengan menggunakan alat kawalan video mengandungi imej tiga dimensi yang berkualiti tinggi.
Pasukan itu memindahkan sebahagian daripada kelenjar prostat pesakit tersebut dengan menggunakan robot DaVinci.
Seorang anggota pasukan itu, Dr. Thomas Hemmerling berkata, robot tidak akan menggantikan doktor tetapi ia membantu doktor melakukan pembedahan dengan standard tinggi. - Agensi

Gerhana di angkasa lepasGAMBAR yang dirakamkan Balai Cerap Solar Dinamik menunjukkan bulan melintasi matahari pada 7 Oktober lalu.


WASHINGTON - Satelit yang dikenali sebagai Balai Cerap Solar Dinamik (SDO) milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) merakamkan gambar bulan melintasi matahari di angkasa lepas buat pertama kali, lapor sebuah akhbar semalam.
Fenomena tersebut yang dianggap sebagai gambaran gerhana di angkasa lepas dirakamkan satelit itu pada 7 Oktober 2010.
Satelit itu dihantar ke angkasa lepas dari pusat pelancaran Cape Canaveral, Florida pada Februari 2010 dengan misi selama lima tahun dengan melibatkan kos sebanyak AS$864.76 juta (RM2.7 bilion).
Ia akan mengelilingi orbit 35,405 kilometer dari Bumi.
Satelit itu dilengkapi dengan alat perlindungan tambahan kerana ia berada di kawasan radiasi Bumi. - Agensi

Ibu mati hidup semula

BORDEAUX: Seorang wanita Perancis yang diisytihar ‘mati secara klinikal’ di sebuah hospital tiba-tiba sedar semula beberapa jam selepas anak-anaknya enggan mematikan mesin sokongan hayat, semalam.
Sebelum itu, doktor di Hospital Rive Droite sedang menyiapkan peralatan bagi menjalankan rawatan kemoterapi ke atas Lydie Paillard, 60, apabila wanita itu tidak sedarkan diri secara mengejut.

Pengarah hospital itu, Yves Noel, berkata seorang doktor kemudian berusaha menyedarkan Lydie dan dia disambungkan dengan mesin sokongan hayat.

“Selepas berunding dengan pakar perubatan, mereka memaklumkan kepada waris Lydie bahawa wanita itu hampir pasti tidak mampu diselamatkan,” katanya.

Bagaimanapun, kata Noel, anak-anak Lydie enggan memberi kebenaran kepada hospital mematikan alat bantuan hayat itu dan Lydie dipindahkan ke sebuah hospital universiti di barat daya Perancis.

Di situ, kata Noel, doktor menjalankan imbasan dan mendapati sebenarnya otak Lydie belum mati.
Difahamkan, doktor yang memeriksa Lydie tersilap ketika menganggapnya ‘mati’.

Sementara itu, Lydie berkata, kejadian menimpanya itu adalah luar biasa.

“Apa yang saya ingat, selepas disuntik alat mencegah muntah sebelum rawatan kemoterapi, saya berasa tidak sihat.

“Saya berasa sangat lesu berbanding rawatan sebelum ini,” katanya selepas 14 jam tidak sedarkan diri.

Menurut Lydie, anak lelakinya memberitahu doktor mahu mematikan sambungan alat sokongan hayat dipasang padanya.

“Saya tidak pasti apa sebenarnya berlaku, tapi anak-anak saya pasti terkejut,” katanya.

Sementara itu, pentadbiran hospital itu mencadangkan keluarga Lydie berjumpa dengan pasukan perubatan yang merawatnya bagi membincangkan isu ‘masalah komunikasi’ itu. - AFP

Piranha gergasi berjaya dipancing

IKAN spesies piranha ini ditangkap ketika penggambaran River Monsters.
IKAN spesies piranha ini ditangkap ketika penggambaran River Monsters.

WADE berhati-hati ketika bergambar dengan ikan harimau gergasi yang ditangkapnya.
WADE berhati-hati ketika bergambar dengan ikan harimau gergasi yang ditangkapnya.

LONDON: Pemancing Britain, Jeremy Wade kelihatan bimbang ketika memegang ikan 'harimau gergasi'.
Pemancing berusia 52 tahun itu menangkap ikan spesies piranha itu ketika menyertai ekspedisi memancing di Sungai Kongo, Afrika.

Ikan harimau gergasi itu adalah antara ikan air tawar yang digeruni di dunia dan dikatakan lebih besar dan bahaya berbanding spesies piranha lain.


Ia memiliki 32 gigi yang saiznya sama dengan gigi ikan jerung putih dan diketahui menyerang manusia dan juga buaya.

Hanya segelintir pemancing pernah menangkapnya kerana bahaya dan habitatnya yang sukar dijejaki.

Wade, hos rancangan River Monsters terbitan ITV berkata, dia begitu berhati-hati ketika menaikkan ikan berkenaan yang beratnya lebih 45 kilogram dan panjang 1.6 meter.

Mengulas mengenai ikan itu, Wade berkata, amat sukar untuk menangkapnya lebih-lebih lagi oleh orang luar kerana habitatnya yang jauh di pedalaman.

“Tiada penunjuk arah untuk ke kawasan habitatnya,” kata Wade.

Dia yang menghabiskan masa lapan hari untuk menangkap ikan melepaskan semula ikan itu tidak lama selepas menangkapnya. - Agensi

Pencuri pulang semula isi kandungan komputer riba
2010/10/21

STOCKHOLM: Seorang pencuri yang mencuri komputer bimbit milik seorang profesor universiti menunjukkan belas ihsan apabila memulangkan semua isi kandungan dalam alat komunikasi terbabit menggunakan penyimpan memori USB. 

Profesor yang mengajar di Umea Universiti di Sweden benar-benar kecewa apabila hasil kerja beliau selama 10 tahun tersimpan dalam komputer riba beliau dicuri.Bagaimanapun beliau kembali ceria selepas pencuri terbabit memulangkan semua isi kandungan dalam komputer terbabit seminggu selepas kejadian itu dengan mengirimkan beliau alat menyimpan memori USB. – Agensi

Rozaliya lari ke Kuala Lumpur


Oleh Abdul Razak Raaff dan Irwan Shafrizan Ismail
bhnews@bharian.com.my
2010/10/21

Mohd Helmi Mohd Noor (kiri) dan  Rozaliya Mat Lazim.
Mohd Helmi Mohd Noor (kiri) dan Rozaliya Mat Lazim.
Gadis hilang bekerja di kedai serbaneka, enggan teruskan perkahwinan 

KUANTAN: Kehilangan Rozaliya Mat Lazim, 20, yang bakal berkahwin pada 12 November ini sejak seminggu lalu, terjawab apabila beliau melarikan diri dan bekerja di sebuah kedai serbaneka 24 jam di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur kerana enggan meneruskan perkahwinan dengan tunangnya, Mohd Helmi Mohd Noor, 24.Gadis yang dikatakan hilang ketika membeli-belah kelengkapan perkahwinan di sebuah pusat beli-belah di sini bersama Mohd Helmi, Rabu lalu, bekerja di kedai serbaneka di ibu kota sejak dua hari lalu.Rozaliya bagaimanapun dikesan jam 12.30 tengah hari semalam, selepas pengurus kedai serbaneka itu yang terlihat gambar Rozaliya dalam akhbar menghubungi polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), di sini. 

Bapanya, Mat Lazim Mat Ismail, 52, berkata anaknya memaklumkan perubahan sikap Mohd Helmi menjadi pemarah dan suka mengongkong membuatkan Rozaliya tawar hati dan memutuskan melarikan diri bagi mengelak perkahwinan diteruskan. 

Beliau berkata, berikutan tindakan yang diambil anaknya itu, keluarganya bersetuju membatalkan perkahwinan dirancang sebelum ini dan perkara berkenaan akan dibincangkan dengan lebih lanjut antara dua pihak. 

"Mereka bertunang pada April tahun lalu selepas saling mengenali empat bulan. 
"Rozaliya tawar hati untuk mengahwini Mohd Helmi lalu bertindak melarikan diri selepas takut dan tidak tahu bagaimana mahu memaklumkannya kepada keluarga," katanya ketika ditemui pada sidang media yang diatur di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di sini, malam tadi. 

Hadir sama ialah Mohd Helmi dan beberapa ahli keluarga Rozaliya, manakala ibu Rozaliya, Sabariah Mansor, 42, tidak datang kerana kakinya dipatuk ular, Isnin lalu. 

Rozaliya yang kelihatan sugul dan hanya menundukkan muka enggan ditemuramah dan hanya mendiamkan diri sepanjang sidang media berlangsung. 

Terdahulu pada hari kejadian, mangsa dikatakan keluar dari rumah keluarganya dengan berpakaian blaus berwarna hitam dan seluar jeans gelap bersama Mohd Helmi kira-kira jam 11 pagi. 

Selepas membeli-belah di sebuah kedai peralatan pengantin di sini, Mohd Helmi dikatakan terpaksa pulang ke pejabatnya di Bandar Cheneh Baru kerana terpaksa menyelesaikan satu urusan penting dan berjanji untuk menemui Rozaliya semula pada kira-kira jam 3 petang pada hari yang sama. 

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Mohd Jasmani Yusoff, berkata Rozaliya pergi ke Kuala Lumpur sehelai sepinggang pada hari dia dilaporkan hilang. 

“Sebaik menerima maklumat, sekumpulan anggota polis bergegas ke kedai terbabit dan membawa pulang gadis berkenaan dan tiba di balai polis kira-kira jam 8 malam sebelum kita menghubungi keluarganya bagi memaklumkan penemuannya,” katanya. 

Sementara itu ketika ditanya mengenai pembatalan perkahwinannya, Mohd Helmi berkata, beliau menyerah perkara itu kepada kedua-dua pihak keluarga untuk membincangkannya. 

"Saya maafkan dia (Rozaliya) atas apa yang berlaku. Saya memang sayangkan dan suka kepadanya, tapi selepas perkara ini saya tidak tahu nak gambarkan macam mana perasaan saya," katanya yang bersyukur Rozaliya ditemui semula dengan keadaan selamat. 

Hamburg iktiraf Islam


HAMBURG 20 Okt. - Hamburg dijangka menjadi bandar raya pertama di Jerman yang mengiktiraf masyarakat Islam secara rasmi sebagai sebuah komuniti agama dan memberi penduduk Islam hak-hak yang sama di sisi undang-undang seperti yang diberikan kepada penganut Kristian dan Yahudi semasa berurusan dengan kerajaan tempatan.
Rundingan tanpa publisiti selama empat tahun mengenai pembinaan masjid, pembukaan tanah perkuburan Islam dan pengajaran agama Islam di sekolah kerajaan semakin hampir ke penghujungnya.
Perkembangan itu berlaku ketika rakyat Jerman terlibat dalam perbahasan hangat mengenai Islam dan integrasi pendatang beragama Islam yang kebanyakannya dari Turki.
Perjanjian mengenai pengiktirafan tersebut dipercayai akan dicapai tidak lama lagi tetapi perbahasan di peringkat kebangsaan mengenai Islam dan arus perubahan politik tempatan boleh menyebabkan kelulusannya menjadi lebih sukar daripada yang dijangka, kata ahli politik dan pemimpin Islam.
"Penting bagi kami bahawa perjanjian ini menegaskan kami adalah sebahagian daripada masyarakat Jerman," kata Pengerusi DITIB cawangan Hamburg, Zekeriya Altug.
DITIB ialah sebuah rangkaian masjid Turki Jerman yang merupakan antara pertubuhan Islam terbesar di negara ini. - Reuters

Satu perempat Thailand ditenggelami air banjir


Penduduk di wilayah Nakhon Ratchasima, timur laut Thailand meredah banjir, kelmarin. - REUTERS


BANGKOK 20 Okt. - Banjir terburuk yang melanda Thailand dalam tempoh berpuluh-puluh tahun menyebabkan satu perempat daripada kawasan di negara ini ditenggelami air dan angka kematian meningkat kepada 12 orang.
Pasukan penyelamat menggunakan bot untuk memindahkan mangsa yang terperangkap setelah banyak kawasan kediaman dan tanah pertanian ditenggelami air, sementara di Bangkok penduduk yang tinggal di tepi Sungai Chao Phraya bersiap sedia untuk berpindah jika air melimpahi tebing.
"Banjir di banyak wilayah masih kritikal dan telah merebak sehingga menyebabkan kira-kira satu perempat daripada Thailand ditenggelami air," kata Menteri Dalam Negeri, Chavarat Charnvirakul.
Empat mangsa terkorban di Buriram, timur Thailand apabila air deras membanjiri jalan, sementara angka kematian di wilayah Nakhon Ratchasima yang teruk dilanda bencana itu meningkat kepada empat orang, kata pegawai di Kementerian Dalam Negeri.
Wilayah-wilayah Rayong dan Trat masing-masing melaporkan satu kematian sementara dua lagi maut di Lopburi.
Lebih ramai penduduk di Nakhon Ratchasima, di mana 30 daripada 32 daerah sudah pun ditenggelami air, diarah berpindah selepas tebing sebuah takungan air pecah, kata seorang pegawai.
"Kami mengarahkan penduduk berpindah jika rumah mereka hanya setingkat tetapi di rumah dua tingkat, mereka boleh lari ke tingkat atas," katanya.
Chavarat berkata, kerajaan akan meningkatkan dana kecemasan yang disalurkan kepada wilayah yang dilanda banjir.
Perdana Menteri, Abhisit Vejjajiva berkata, Nakhon Ratchasima mengalami banjir terburuk dalam tempoh antara 40 hingga 50 tahun.
Beliau menganggarkan wilayah di kawasan pergunungan itu, kira-kira 250 kilometer ke timur laut Bangkok, mengalami hujan dua kali lebih lebat berbanding tahun lepas. - AFP

Megi menghala ke selatan China


SEBAHAGIAN rumah di sebuah perkampungan di tepi pantai di bandar Maconacon, utara Filipina rosak teruk setelah dibadai taufan Megi, semalam. - AFP


HONG KONG 20 Okt. - Penduduk mula menyimpan bekalan makanan, sementara pihak berkuasa mengarahkan kapal-kapal supaya berada di limbungan, ketika selatan China hari ini bersiap sedia berhadapan taufan Megi selepas ia membunuh 15 orang dan merosakkan tanaman ketika melanda utara Filipina.
Ribut itu yang menghentam Filipina kelmarin sebelum ia bertukar lemah, dijangka menuju pantai di selatan China dan mencecah daratan Sabtu ini.
Taufan tersebut membawa angin selaju 225 kilometer sejam semasa melanda Filipina kelmarin, mengakibatkan rumah-rumah roboh dan merosakkan tanaman padi serta jagung.
Pihak berkuasa melaporkan 15 kematian di wilayah Cagayan, Isabela dan Pangasinan, termasuk beberapa mangsa yang lemas selepas dihempap pokok tumbang.
Biro kaji cuaca Filipina melaporkan, Megi hari ini berada di Laut China Selatan kira-kira 350 kilometer di barat Pulau Luzon, dengan kelajuan angin antara 175 hingga 210 kilometer sejam, namun ia diramal bergerak selepas 12 jam.
Biro Meteorologi Guangdong, China melalui laman webnya melaporkan, taufan itu dijangka mencecah daratan di bahagian tengah atau barat pantai wilayah Guangdong.
Agensi berita Xinhua melaporkan, di Guangdong, pegawai mengarahkan semua bot nelayan supaya kembali ke darat malam semalam, meletakkan ibu pejabat kawalan banjir wilayah dalam keadaan berjaga-jaga dan memberi amaran kepada kawasan tadahan supaya memerhatikan paras air.
Di hab perdagangan utama Hong Kong, penduduk diminta membatalkan aktiviti hujung minggu, namun tiada arahan berpindah dikeluarkan setakat ini.
Cuaca di sini agak mendung hari ini, tetapi balai cerap Hong Kong meramalkan, angin kencang dan hujan lebat bakal berlaku beberapa hari lagi.
Media tempatan memberi amaran kepada penduduk agar bersedia menghadapi situasi paling buruk dengan akhbar Apple Daily menyiarkan satu laporan di muka hadapan bertajuk 'Taufan paling kuat dalam sejarah, Megi, sedang menuju Hong Kong'. - AP

Rusuhan dekat Istana Presiden
JAKARTA 20 Okt. – Beribu-ribu penunjuk perasaan berhimpun di jalan-jalan di beberapa bandar utama Indonesia hari ini sempena ulang tahun pertama pentadbiran kedua Presiden Susilo Bambang Yudhoyono.
Perhimpunan antikerajaan dilancarkan di Jakarta, Bandung, Surabaya, Palu dan Bogor, di mana pelajar-pelajar dilaporkan bertempur dengan polis.
Di depan kediaman Presiden di Jakarta, beratus-ratus penunjuk perasaan anti-kerajaan melontar batu dan kayu ke arah polis dan polis membalasnya dengan melepaskan gas pemedih mata.
Pertempuran tercetus antara polis dengan penunjuk perasaan ketika kawasan sekitar kediaman itu dipenuhi dengan gas pemedih mata.
Sementara itu, sekumpulan kira-kira 60 penunjuk perasaan menyekat sebatang jalan di Menteng, di tengah Jakarta dengan batang kayu dan menyerang polis yang cuba menyuraikan mereka.
Penunjuk perasaan itu melemparkan batu dan kayu ke arah polis antirusuhan yang turut bertindak balas dengan melepaskan gas pemedih mata.
Media tempatan melaporkan, polis turut melepaskan beberapa tembakan, tetapi ia masih belum disahkan.
Menurut agensi berita Antara, hampir 20,000 polis diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga di ibu negara Jakarta untuk menangani sebarang kemungkinan tetapi tiada laporan kekacauan berlaku di bandar raya ini.
Di Makassar, wilayah Sulawesi Selatan pula, penunjuk perasaan melempar bom botol ke arah polis yang membalasnya dengan gas pemedih mata ketika Susilo melawat bandar itu, semalam.
Sementara itu, polis Indonesia turut memberi amaran supaya penunjuk perasaan tidak membawa haiwan ke Jakarta ketika melancarkan demonstrasi.
Polis mengingatkan bahawa haiwan-haiwan diharamkan dibawa menyertai demonstrasi selepas kumpulan pembantah pada tahun lalu, mengecat kerbau dengan singkatan nama Susilo (SBY) dan membawanya berarak mengelilingi jalan-jalan di Jakarta.
Susilo yang membuat ucapan di khalayak ramai selepas itu berkata, beliau tersinggung dengan tindakan itu kerana menggambarkannya sebagai ‘besar, lembab dan bodoh seperti kerbau’ dan kerajaan kemudian mengharamkan tindakan protes sedemikian.
“Membawa haiwan ketika demonstrasi tidak dibenarkan, terutamanya haiwan liar.
“Sebelum ini ada pembantah yang membawa kerbau yang dicat dengan SBY ke jalanan. Ini satu penghinaan dan saya gesa orang ramai menggunakan hati nurani dan bukan menghina kerajaan seperti itu,” kata jurucakap polis, Marwoto Soeto, semalam. – AFP

Rozaliya Larikan Diri, Rozaliya Bekerja di 7 Eleven Bukit Bintang
Rozaliya Mat Lazim ditemui akhirnya, dia ditemui di kedai 7 Eleven Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Rozaliya tak diculik tapi larikan diri.  Ada seseorang yang nampak Rozaliya di sana dan menghubungi polis di IPD Kuantan dan memaklumkan perkara tu.

Lihat gambar, Rozaliya kelihatan sugul ketika ditemui. Polis mendapati tiada unsur jenayah. Apa sebab Rozaliya larikan diri?

Rozaliya Mat Lazim Ditemui di Bukit Bintang

Baca berita berikut:


Rozaliya Mat Lazim, 20, gadis yang dilapor hilang selepas keluar bersama tunangnya untuk membeli barangan perkahwinan di sini 13 Oktober lepas ditemui di kawasan Bukit Bintang di ibu negara, Rabu.
Ketua Polis Daerah Kuantan Asisten Komisioner (ACP) Mohd Jasmani Yusoff berkata Rozaliya dibawa pulang oleh anggota polis yang mendapat maklumat mengenai lokasi gadis itu dan diserahkan kepada keluarganya.

Beliau berkata berdasarkan siasatan, polis mendapati Rozaliya ke Kuala Lumpur bersendirian dengan menaiki bas tanpa paksaan daripada pihak lain dan tindakan Rozaliya melarikan diri itu berpunca daripada masalah keluarga.

"Rozaliya juga sempat bekerja selama dua hari di Bukit Bintang dan hasil siasatan mendapati tiada unsur jenayah dalam kes itu. Kes ini dianggap selesai," katanya kepada pemberita di sini Rabu malam.
Rozaliya yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 12 November ini dilapor hilang ketika keluar membeli barangan persiapan perkahwinannya di sini, Rabu lepas.

Rozaliya yang berasal dari Bandar Baru Cheneh, Kemaman keluar bersama tunangnya Mohd Hilmi Mohd Nor, 24, yang menjemput gadis itu di rumahnya kira-kira pukul 11 pagi dan dia dilapor hilang selepas menghantar SMS kepada tunangnya di sebuah pasar raya di sini.

Mohd Jasmani berkata bertindak atas laporan polis mengenai kehilangan gadis itu yang dibuat pada pukul 10.41 malam Rabu lepas, polis menubuhkan pasukan khas bagi mengesan Rozaliya.
Hasil laporan media dan gambar yang dikeluarkan, polis menerima panggilan daripada orang ramai pada pukul 12 tengah hari tadi yang memaklumkan gadis itu berada di Bukit Bintang, katanya.
Beliau berkata Rozaliya tiba di Kuantan kira-kira pukul 8 malam ini dan disambut oleh saudara mara dan keluarga tunangnya, Mohd Hilmi Mohd Nor.

Ayah Rozaliya, Mat Lazim Mat Ismail, 52, berkata dia amat gembira dan lega dengan kepulangan anaknya itu dan akan mengadakan majlis kesyukuran.

sumber- BERNAM
A