Pages

Sunday, February 13, 2011

Sudah merebak ke Algeria,5 terbunuh 400 cedera,Internet dan Facebook disekat «

Sudah merebak ke Algeria,5 terbunuh 400 cedera,Internet dan Facebook disekat «People hold an Algerian flag as they demonstrate outside the Algerian consulate in Montreal on Saturday, Feb, 12, 2011, calling for president Abdelaziz Bouteflika to step down. In Algiers, Algeria, thousands defied a government ban on protests and a massive deployment of riot police to rally in the capital, demanding democratic reforms a day after similar protests toppled Egypt's authoritarian leader.
People hold an Algerian flag as they demonstrate outside the Algerian consulate in Montreal on Saturday, Feb, 12, 2011, calling for president Abdelaziz Bouteflika to step down. In Algiers, Algeria, thousands defied a government ban on protests and a massive deployment of riot police to rally in the capital, demanding democratic reforms a day after similar protests toppled Egypt’s authoritarian leader.
Algerian protesters chant slogans during a demonstration in Algiers, Algeria, Saturday, Feb. 12, 2011. Thousands of people defied a government ban on demonstrations and poured into the Algerian capital for a pro-democracy rally Saturday, a day after weeks of mass protests toppled Egypt's authoritarian leader.
Algerian protesters chant slogans during a demonstration in Algiers, Algeria, Saturday, Feb. 12, 2011. Thousands of people defied a government ban on demonstrations and poured into the Algerian capital for a pro-democracy rally Saturday, a day after weeks of mass protests toppled Egypt’s authoritarian leader.
Algerian policemen try to take away a banner from anti-government protesters during a demonstration in Algiers February 12, 2011. About 50 people shouted anti-government slogans in a square in Algeria's capital on Saturday but were encircled by hundreds of police determined to stamp out any attempt to stage an Egypt-style revolt.
Algerian policemen try to take away a banner from anti-government protesters during a demonstration in Algiers February 12, 2011. About 5000 people shouted anti-government slogans in a square in Algeria’s capital on Saturday but were encircled by hundreds of police determined to stamp out any attempt to stage an Egypt-style revolt.

Gambar-gambar rusuhan rakyat Mesir

30 terbunuh serangan bom berani mati Iraq

Utusan Malaysia Online - Terkini: "

13/02/2011 3:16am

SAMARRA, Iraq 13 Feb. - Seorang pengebom berani mati meletupkan diri lalu membunuh sekurang-kurangnya 30 orang di dalam sebuah bas yang penuh dengan jemaah Syiah yang dalam perjalanan pulang dari upacara amal berkabung di Samarra, hari ini.

Menurut polis, pengebom berani mati itu berlari masuk ke dalam bas ketika ia berhenti di tempat pemeriksaan lalu meledakkan bom yang terpasang di bajunya.

Seramai 28 orang lagi cedera di dalam serangan yang meragut nyawa paling ramai di Iraq sejak letupan kereta di sebuah majlis pengkebumian di Baghdad pada 27 Januari lalu yang mengorbankan 48 orang. - AFP"

Akhbar kerajaan puji revolusi MesirKAHERAH, 12 Feb. - Akhbar milik kerajaan Mesir yang menyokong kuat bekas Presiden Hosni Mubarak selama 30 tahun pemerintahannya, hari ini memberi penghormatan kepada "Revolusi Golongan Pemuda" yang berjaya mengulingkannya.
"Rakyat telah berjaya mengulingkan rejim Mubarak," dan "Golongan pemuda Mesir berjaya mendesak Mubarak berundur," lapor akhbar terkemuka Al-Ahram dalam tajuk utamanya, hari ini.
Di bahagian dalam pula, akhbar itu memberi penghormatan kepada rangkaian laman sembang soial Facebook, yang digunakan oleh aktivis muda untuk menyusun protes sehingga berjaya menamatkan pemerintahan Mubarak.
"Revolusi Facebook berjaya menumbangkan Mubarak dan simbol rejim pemerintahannya," lapor akhbar itu, sambil menyifatkan laman sembang sosial itu sebagai "ibu pejabat majlis pemerintah revolusi."
Sejak kebelakangan ini, media kerajaan mula menunjukkan simpati terhadap desakan penunjuk perasaan, satu perubahan mendadak bagi akhbar-akhbar yang sebelum itu saling bersaing untuk menunjukkan sokongan mereka kepada Mubarak.
"Selepas berlaku revolusi 25 Januari, tidak ada berpatah balik," lapor Al-Ahram.
Sisipan suplemen Al-Ahram menyediakan laporan khas yang ditujukan kepada "golongan muda Tahrir (Pembebasan)" di bawah tajuk "Kami berjaya menumbangkannya."
Sebuah lagi akhbar milik kerajaan, Al-Gomhouria, pula melaporkan: "Populariti Mubarak yang dibina .... atas kemiskinan rakyat, kemudian menjadi lemah dan akhirnya runtuh.
"Presiden baru mestilah seorang yang telus. Adalah menjadi tugas kita untuk mengetahui jumlah kekayaan yang dimilikinya sebelum dan selepas dia berkuasa," lapor akhbar itu, di tengah laporan yang mendakwa Mubarak dan ahli keluarganya mengaut kekayaan yang besar sepanjang pemerintahannya.
Televisyen kerajaan pula membawa mesej "mengucap tahnih kepada rakyat Mesir atas kejayaan revolusi," dan memberi penghormatan kepada tentera "atas peranan penting yang mereka mainkan dalam melindungi revolusi, negara dan rakyat Mesir." - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Pemberontakan merebak ke Algeria, Sudan, Yemen

Utusan Malaysia Online - Luar Negara: "

ALGIERS 12 Feb. – Pemberontakan di Mesir yang menyaksikan Presiden negara itu, Hosni Mubarak meletak jawatan, kini merebak ke beberapa buah negara Arab yang lain termasuk di Algeria, Sudan dan Yemen.

Kira-kira 2,000 rakyat Algeria berarak di Algiers bagi mendesak kerajaan Algeria digulingkan.

Penunjuk perasaan tersebut merempuh sekatan polis mengakibatkan berlakunya pergelutan.

Di Yemen pula, beribu-ribu penunjuk perasaan yang mendesak kerajaan pimpinan Presiden, Ali Abdallah Saleh dibubarkan bertempur dengan penyokong kerajaan di Sanaa.

Pertempuran dilaporkan berlaku selepas sejumlah lelaki bersenjatakan pisau dan kayu memaksa kira-kira 300 penunjuk perasaan menghentikan demonstrasi menuntut pembubaran kerajaan.

Di Sudan pula, beribu-ribu penduduk berarak ke pejabat badan penyiaran rasmi kerajaan bagi menuntut pembentukan kerajaan baru.

Mereka berarak ke badan penyiaran tersebut selepas ia menyatakan sokongan terhadap kerajaan yang kini dipimpin pihak tentera. – Agensi"

Mubarak masih berada di Mesir?
SEORANG pegawai tentera menulis kata-kata sokongan di atas baju seorang penunjuk perasaan di Dataran Tahrir selepas Presiden Hosni Mubarak mengumumkan peletakan jawatannya, semalam. - REUTERS


KAHERAH 12 Feb. Bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak dipercayai masih berada pusat peranginan di Sharm el-Sheikh di Laut Merah, kira-kira 570 kilometer dari sini.
Beliau dan keluarganya dipindahkan ke sebuah rumah agamnya di pusat peranginan itu selepas meletakkan jawatan, semalam.
Mubarak dan keluarganya dipercayai diberi kawalan ketat tentera elite Mesir bagi mengelakkan penunjuk perasaan mengancam keselamatannya.
Bagaimanapun, Mubarak dilihat tidak akan berada di rumah agam tersebut untuk jangka waktu yang lama.
Ini kerana selepas penubuhan kerajaan Mesir yang baru, Mubarak dijangka dikenakan tindakan undang-undang di atas pelbagai dakwaan.
Dalam pada itu, isteri Mubarak, Suzanne dan anaknya, Gamal dilaporkan sudah berangkat ke luar negara dan kini menetap di apartmen agam enam tingkat milik mereka di Knightbridge, London.
Mubarak kini dilihat cuba mengorak langkah untuk memilih destinasi bagi menyelamatkan dirinya.
Mubarak mungkin memilih Arab Saudi kerana menyediakan pelbagai kelebihan termasukdapat menyelamatkannya daripada waran tangkap antarabangsa.
Selain Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Libya turut menjadi destinasi Mubarak serta Amerika Syarikat yang merupakan negara sekutu rapatnya. - Agensi
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Mubarak tahu dia perlu letak jawatan - Bekas menteri Israel

Utusan Malaysia Online - Luar Negara: "


GAMBAR fail, dari kiri Allahyarham Presiden Palestin, Yasser Arafat, Mubarak, Perdana Menteri Sepanyol Jose Maria Aznar dan Menteri Luar Israel, Shimon Peres bergambar bersama semasa menghadiri Forum Euro-Mediteranean di Resort of Formentor di Pulau Majorca pada 2 November 2001. - Reuters

BAITULMAQDIS 12 Feb. - Bekas Menteri Pertahanan Israel, Benjamin Ben-Eliezer berkata, Presiden Mesir, Hosno Mubarak tahu bahawa beliau tiada pilihan selain terpaksa mengundurkan diri daripada jawatannya.

Ben-Eliezer berkata, Mubarak menyatakan perkara itu kepadanya semasa beliau menghubungi rakannya beberapa jam sebelum Mubarak menyampaikan ucapan melalui televisyen kepada rakyatnya kelmarin bagi memaklumkan bahawa beliau telah menyerahkan kuasanya kepada Naib Presiden, Omar Suleiman.

''Beliau (Mubarak) tahu beliau tidak mempunyai pilihan kecuali meletakkan jawatan. Tetapi Mubarak nampak keadaan yang amat berbahaya yang bakal dihadapi Mesir pada masa depan,'' ujarnya. - Agensi"

Pasangan kekasih sedang khayal dicekup khalwat

2011/02/13

GUA MUSANG: Seorang gadis dipercayai pernah melahirkan anak luar nikah, dicekup kerana berkhalwat dengan pasangan bukan beragama Islam di sebuah hotel bajet di Jalan Besar di sini, malam kelmarin.

Lebih mengejutkan, pasangan yang diberkas itu juga menjadikan bilik di hotel bajet terbabit sebagai tempat melepaskan gian menagih dadah, ketika diserbu jam 11.30 malam kelmarin.
Pegawai Agama Jajahan, Anuar Hashim, berkata gadis itu ditahan bersama pasangannya iaitu seorang lelaki Cina berusia 29 tahun dan berasal dari Kampung Baru, di sini.
“Ketika diserbu, lelaki terbabit cuba melarikan diri namun gagal kerana pintu bilik dikepung manakala gadis terbabit sedang khayal dadah,” katanya di sini, semalam.

Serbuan itu dikendalikan Skuad Amru dan Jabatan Agama Islam Kelantan (JAHEAIK) diketuai Iman Muda Masjid Tengku Muhammad Faiz Petra, Gua Musang, Hazuari Che Hamid, selepas menerima maklumat orang awam.

Anuar berkata, pasangan terbabit dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gua Musang untuk membuat laporan sebelum dibawa ke Pejabat Agama Jajahan bagi siasatan lanjut.

“Manakala lelaki bukan Islam itu dibebaskan kemudian,” katanya.
Anuar berkata, gadis itu akan didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Gua Musang kerana berkhalwat dengan lelaki bukan agama Islam pada 5 April depan.
“Dia akan didakwa mengikut Seksyen 9(2), Enakmen Kanun Jenayah Syariah Negeri Kelantan No 2/85.

“Jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak lebih RM2,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan,’ katanya.
Berita Harian Online 

Imam Muda nasihat lupakan Hari KekasihOleh A'isyah Sukaimi
bhnews@bharian.com.my
2011/02/13

Sambutan dorong kelakuan tak bermoral: Asyraf

PUTRAJAYA: Umat Islam di negara ini dinasihatkan tidak meraikan Hari Kekasih yang bakal disambut esok kerana selain bercanggah ajaran Islam, ia juga lebih cenderung kepada kegiatan yang mengundang keruntuhan moral di kalangan remaja.
Juara program Imam Muda kelolaan Astro, Muhammad Asyraf Ridzuan, berkata walaupun agama Islam tidak menghalang umatnya menunjukkan elemen kasih sayang tetapi Islam menyekat kegiatan maksiat yang sering dikaitkan dengan sambutan Hari Kekasih.
“Kita menghalang sambutan Hari Kekasih bukan kerana ia dari barat tetapi kerana menyalahi ajaran Islam.

“Lagipun, kita boleh meraikan Hari Bapa dan Hari Ibu yang juga amalan dari masyarakat barat tetapi tidak menyalahi ajaran agama kita,” katanya yang menjadi panel jemputan program Bicarawara dan pelancaran ‘Kempen Awasi Jerat Hari Valentine’s,’ di sini, kelmarin.

Program anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) itu akan disiarkan di saluran TV1 jam 11 malam, 18 Februari ini.

Selain Asyraf, program itu turut menampilkan dua lagi panel iaitu Pengarah Urusan Raudhatul Sakinah, Rosmawati Zainal dan wakil JAKIM, Mohamad Zarifi Mohamad Daud.
Lebih 1,000 penonton menghadiri program itu yang terdiri daripada penuntut institusi pengajian tinggi tempatan (IPT), pelajar sekolah menengah dan peserta Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Mengulas lanjut mengenai elemen kasih sayang yang ditampilkan dalam sambutan Hari Kekasih, Muhammad Asyraf berkata, kasih sayang antara dua jantina berbeza bukan hanya menggunakan janji manis tetapi perlu diikat dengan satu akad yang menyimpulkan ikatan kukuh bagi menjamin zuriat, akhlak dan peribadi.

“Perkahwinan bukan bertujuan menyusahkan hubungan sesama manusia tetapi ia bermatlamat menjadikan masyarakat yang stabil, aman dan harmoni.

“Untuk menunjukkan kasih sayang sesama manusia, kita bukan menunggu pada hari berkenaan tetapi ia boleh disemai setiap hari seperti yang dianjurkan oleh Islam,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz mahu lebih banyak program pendidikan diadakan bagi menyedarkan golongan muda mengenai percanggahan perbuatan menyambut Hari Kekasih dengan ajaran Islam.

“Program berbentuk pendidikan adalah lebih sesuai berbanding penguatkuasaan undang-undang kerana ia mampu meningkatkan kefahaman dan memberi kesan lebih baik dari segi jangka panjang,” katanya.
Berita Harian Online | Imam Muda nasihat lupakan Hari Kekasih

Pemimpin dunia kagum revolusi rakyat Mesir

2011/02/13

Peralihan kuasa, proses demokrasi secara aman dipuji

PARIS: Pemimpin dunia memuji tindakan rakyat Mesir menjatuhkan Presiden Hosni Mubarak dan menyifatkan ia sebagai kejayaan bersejarah untuk kuasa rakyat serta demokrasi, manakala China dan Russia berharap negara itu beroleh kestabilan, semalam.
Ucapan tahniah kepada rakyat Mesir mencurah-curah sebaik Mubarak menyerahkan kuasanya kepada pemimpin tentera selepas 18 hari bantahan dilakukan rakyat Mesir menentang pemerintahan kuku besinya selama 30 tahun.
Presiden Amerika Barack Obama berkata rakyat Mesir sudah bersuara dan ia boleh diselesaikan hanya dengan demokrasi yang sebenar.

Pasukan bersenjata kini perlu memastikan peralihan politik yang boleh diyakini rakyat Mesir, kata Obama yang turut memberi amaran mengenai cabaran hari-hari mendatang.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Ban Ki-moon memuji tindakan Mubarak yang tunduk kepada kehendak rakyat dan mengambil keputusan sukar demi rakyat Mesir.

Perdana Menteri Australia, Julia Gillard turut menyaran perubahan daripada peringkat asas bagi memastikan peluang dan kebebasan rakyat biasa Mesir dibuka.
China berharap peralihan kuasa itu akan mengembalikan kestabilan dan ketenteraman awam dengan akhbar berbahasa Inggeris China Daily memetik yang penunjuk perasaan antiMubarak menyebabkan kacau bilau.

Menteri Luar Russia turut menyarankan ke arah kestabilan.

“Kita harap dengan peristiwa terbaru ini dapat membantu mengekalkan kestabilan dan memastikan pihak berkuasa dapat menjalankan urusan seperti biasa,” katanya.

Bagi Israel yang juga sekutu damai Mesir, pegawai kerajaan berkata:
“Kita berharap peralihan kepada demokrasi ini akan dilakukan dengan sebaiknya untuk Mesir dan jirannya, Israel,” katanya.

Pegawai itu turut menekankan keperluan untuk mempertahankan perjanjian 1979 di antara Mesir dan Israel, ditandatangani dua tahun sebelum Mubarak mengambil alih kepemimpinan.

Canselor Jerman Angela Merkel berharap Mesir dapat meneruskan keamanan di Asia Barat, dengan perjanjian yang dibuat dengan Israel dihormati dan keselamatan Israel dijamin.

Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan, yang juga penyumbang utama Mesir berkata: “Saya berharap kerajaan baru ini akan melahirkan demokrasi.

“Saya mahu Mesir terus memainkan peranan membina di Asia Barat,”.

Dalam kenyataan bersama Ketua Suruhanjaya Eropah, Jose Manuel Barroso, Ketua Polisi Luar Kesatuan Eropah (EU) Catherine Ashton dan Presiden EU Herman Van Rompuy, turut menyanjung semangat rakyat Mesir.

“Kami menyeru pihak tentera terus bertindak dengan penuh tanggungjawab dan memastikan perubahan demokrasi mengambil tempat dengan aman,” kata mereka.

Presiden Perancis Nicolas Sarkozy turut memuji tindakan dan semangat Mubarak untuk berundur.

“Perancis menyeru semua rakyat Mesir berarak untuk kebebasan.”

Perdana Menteri Britain David Cameron mengajak untuk membebaskan Mesir menerusi demokrasi, manakala Perdana Menteri Kanada Stephen Harper menekankan pentingnya pilihan raya yang bebas dan adil serta menghormati hak asasi manusia termasuk golongan minoriti.

Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma memuji tindakan Mubarak yang berfikiran seperti pemimpin yang mengutamakan rakyat melebihi kepentingannya.

Gelombang kegembiraan melanda bandar Arab sebaik saja berita pengunduran Mubarak tersebar dengan orang ramai keluar di jalanan untuk meraikan berita gembira itu dari Gaza ke Beirut.

Dari Semenanjung Gaza, jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri memuji kejayaan terhadap revolusi Mesir dengan sambutan bagi melahirkan kegembiraan diadakan di segenap penjuru kawasan itu. – AFP
Berita Harian Online | Pemimpin dunia kagum revolusi rakyat Mesir

Kumpulan prodemokrasi langgar arahan

2011/02/13

ALGIERS: Beribu-ribu rakyat Algeria melanggar arahan polis agar tidak menyertai tunjuk perasaan prodemokrasi yang dianjurkan aktivis sehari selepas melihat rakyat Mesir menumbangkan presiden kuku besi, Hosni Mubarak.

Polis antirusuhan dikerah di ibu negara Algeria semalam bagi menghalang kumpulan prodemokrasi memasuki pusat bandar dengan sekatan keselamatan dipasang di beberapa jalan strategik menuju ke dataran 1 Mei di tengah ibu kota ini.
Namun, ribuan penunjuk perasaan berjaya melepasi sekatan itu dan membanjiri pusat bandar dengan sebahagian daripada mereka bergelut dengan anggota polis dan ditahan,
Penunjuk perasaan itu melaung slogan ‘tidak kepada negara polis’ dan ‘berambus Bouteflika’ – merujuk kepada Presiden Algeria, Abdelaziz Bouteflika, yang memerintah negara utara Afrika ini sejak 1999.

Di bawah perintah darurat Algeria yang berkuat kuasa sejak 1992, tunjuk perasaan diharamkan tetapi amaran berulang kerajaan agar orang ramai tidak menyertai bantahan semalam tidak dihindar.

Akhbar tempatan, La Liberte melaporkan anggota keselamatan jauh melebihi jumlah penunjuk perasaan semalam dengan kira-kira 30,000 polis rusuhan dikerah berbanding 10,000 yang menyertai perarakan antikerajaan itu.

Bantahan semalam menuntut Algeria beralih kepada sistem demokrasi tetapi tidak mendesak Bouteflika meletak jawatan. Ia dianjurkan Badan Penyelaras Perubahan Demokratik Algeria, kumpulan yang mengumpulkan aktivis hak asasi, kesatuan dan peguam. – AP
erita Harian Online | Kumpulan prodemokrasi langgar arahan

2,000 penyokong rempuh benteng polis

Berita Harian Online | 2,000 penyokong rempuh benteng polis: "


2011/02/13

ALGIERS: Lebih 2,000 orang merempuh benteng polis di sini, semalam dua jam sebelum rapat umum pro-demokrasi diadakan oleh pembangkang, sehari selepas presiden Mesir, Hosni Mubarak meletakkan jawatan.

Tindakan merempuh benteng polis itu mencetuskan pergelutan dengan anggota keselamatan mengakibatkan beberapa orang ditahan, kata saksi.

Pihak berkuasa sudah mengerahkan hampir 30,000 anggota polis bagi menghalang rapat umum di dataran 1 Mei di tengah ibu kota ini yang dianjur Penyelaras Kebangsaan Bagi Perubahan dan Demokrasi (CNCD).
Keseluruhan kawasan dataran itu dikepung oleh anggota pasukan keselamatan dengan kereta perisai bagi menghalang penunjuk perasaan memasukinya.

Kira-kira 50 penunjuk perasaan berjaya memasuki dataran itu dan berhimpun sambil melaung slogan anti-kerajaan. Bagaimanapun mereka segera dikepung pasukan keselamatan.

Wartawan AFP menyaksikan dua orang ditahan, termasuk ahli parlimen dari parti pembangkang RCD, Othmane Maazouz.

Presiden RCD, Said Sadi, berkata pihaknya mengecam tindakan polis mengasari aktivis veteran, Ali Yahia Abdelnour, 90.
CNCD adalah kumpulan penaung parti pembangkang, pergerakan masyarakat sivil, kesatuan sekerja yang ditubuhkan tiga minggu lalu selepas terangsang dengan bantahan rakyat di Tunisia dan Mesir yang berjaya menumbangkan pemimpin kuku besi. – AFP"

Pakistan arah tangkap Musharraf


Pakistan arah tangkap Musharraf


2011/02/13

BENAZIR Bhutto berucap ketika pilihan raya di Rawalpindi, Pakistan pada 27 Disember 2007 sejurus sebelum beliau ditembak mati. Gambar kecil Pervez Musharraf.
BENAZIR Bhutto berucap ketika pilihan raya di Rawalpindi, Pakistan pada 27 Disember 2007 sejurus sebelum beliau ditembak mati. Gambar kecil Pervez Musharraf.
Bekas presiden didakwa bersubahat dalam kes pembunuhan Benazir Bhutto

ISLAMABAD: Mahkamah antikeganasan Pakistan semalam mengeluarkan waran tangkap ke atas bekas presiden Pervez Musharraf, selepas didakwa terbabit dalam pembunuhan bekas perdana menteri Benazir Bhutto, kata Pendakwa Raya, Chaudhry Zulfiqar Ali.
“Hakim Rana Nisar Ahmad sudah mengeluarkan waran tangkap tidak boleh dijamin ke atas bekas presiden Musharraf dan mengarahkan beliau hadir di mahkamah 19 Februari ini,” katanya.
Beliau berkata pasukan siasatan bersama yang ditubuhkan untuk menyiasat pembunuhan itu menyatakan dalam laporannya bahawa Musharraf terbabit dalam kes itu dan perlu bertanggungjawab.

“Laporan itu juga menyatakan bahawa pembunuhan Benazir adalah satu konspirasi besar membabitkan Musharraf, dua pegawai kanan polis dan pengganas,” kata Ali selepas satu perbicaraan tertutup di Penjara Adiala di Rawalpindi.

Musharraf yang menjadi presiden Pakistan ketika Benazir dibunuh pada 2007, kini tinggal dalam buangan secara suka rela di London dan dipercayai tidak akan kembali ke Pakistan.

Ketika ditanya apa yang akan berlaku jika Musharraf tidak hadir ke mahkamah pada tarikh yang ditetapkan Ali berkata: “Kita akan memikirkan perkara itu apabila masanya tiba.”
Disember lalu, polis menahan dua pegawai kanan polis, Saud Aziz dan Khurram Shahzad atas dakwaan cuai dalam menjalankan tugas berikutan pembunuhan Benazir, selepas mahkamah mengeluarkan waran tangkap ke atas mereka.

Aziz yang menjadi ketua polis Rawalpindi ketika kejadian dan Shahzad, pegawai kanan polis di bandar raya itu ditahan berikutan kegagalan mereka melindungi Benazir.

Bagaimanapun, jurucakap Musharraf di London, Fawad Chaudhry berkata Musharraf tidak akan mematuhi waran itu.

“Tidak, beliau tidak akan pulang untuk perbicaraan ini,” katanya sambil menambah, waran yang dikeluarkan itu sesuatu yang ‘benar-benar bodoh’.

“Bagaimana mungkin seorang presiden sebuah negara dipertanggungjawabkan ke atas keselamatan yang tidak ada dalam peruntukan? Ia benar-benar bodoh.

“Anda tidak boleh mengenakan dakwaan jenayah kerana itu,” katanya.

Beliau bagaimanapun bertegas bahawa Musharraf merancang untuk kembali ke Pakistan bagi menyertai pilihan raya.

“Kepulangannya ke Pakistan adalah satu keputusan politik,” katanya.
Benazir dibunuh dalam satu serangan nekad selepas menyampaikan ucapan pada kempen pilihan raya di bandaraya itu pada 27 Disember 2007.

Benazir, yang pernah menyandang jawatan perdana menteri selama dua penggal, kembali dari dalam buangan dua bulan sebelum dibunuh untuk bertanding dalam pilihan raya.

Suaminya, Asif Ali Zardari, mengetuai Parti Rakyat Pakistan (PPP) yang menang pilihan raya 2008 dan kini menjadi presiden negara itu. – AFP

Berita Harian Online | Pakistan arah tangkap Musharraf

Belum berakhir

2011/02/13

PENDUDUK tempatan membantu membersihkan sekitar Dataran Tahrir, di Kaherah selepas tunjuk perasaan berakhir, kelmarin.
PENDUDUK tempatan membantu membersihkan sekitar Dataran Tahrir, di Kaherah selepas tunjuk perasaan berakhir, kelmarin.
 • Majlis Tentera Mesir didesak tunai tuntutan rakyat


 • Revolusi Kaherah jangkiti Algeria, Yaman
  KAHERAH: Setelah rakyat Mesir meraikan kejayaan 'revolusi rakyat' dengan tumbangnya Presiden Hosni Mubarak malam kelmarin, pemerintah tenteranya yang mengambil alih sementara pentadbiran berjanji membawa negara Arab itu beralih kepada kerajaan awam dipilih rakyat yang akan membina negara bebas dan demokratik. Kenyataan itu dibalas oleh aktivis prodemokrasi untuk kekal berhimpun di dataran Tahrir bagi memberi tekanan kepada Majlis Tentera supaya benar-benar melaksanakan tuntutan yang dibuat oleh rakyat.

  Dalam satu kenyataan yang dibaca menerusi televisyen semalam, Majlis Tertinggi Angkatan Tentera itu berkata barisan Kabinet dilantik bekas presiden Mubarak akan dikekalkan sehingga kerajaan baru ditubuhkan.

  "Kerajaan dan gabenor sedia ada diminta terus mengendalikan pentadbiran sehingga kerajaan baru ditubuhkan," menurut kenyataan dibaca seorang pegawai kanan tentera itu. Kenyataan itu dibuat sehari selepas Mubarak meletak jawatan dan melepas kuasa kepada tentera berikutan desakan rakyat dalam tunjuk perasaan besar-besaran sejak 18 hari lalu.

  Majlis tentera dipengerusikan panglima angkatan tentera, Fil Marsyal Mohammed Hussein Tantawi itu, berkata ia akan menghormati semua perjanjian yang dimeterai Mesir, satu berita yang akan melegakan negara Yahudi itu dan Amerika Syarikat.
  "Republik Arab Mesir komited terhadap semua obligasi dan perjanjian serantau dan antarabangsa yang dimeterainya," kata kenyataan itu.

  Perjanjian itu termasuklah perjanjian damai 1979 dengan Israel.

  Majlis tentera sebelum ini turut dijangka akan menggantung kedua-dua dewan parlimen dan mentadbir negara dengan mengekalkan ketua mahkamah agung perlembagaan.

  Tentera dijangka akan hanya mentadbir negara untuk tempoh beberapa bulan saja dengan pilihan raya presiden dijadualkan September ini.

  Majlis tentera itu juga dijangka akan meneruskan dialog dengan parti pembangkang dan kumpulan penunjuk perasaan yang dimulakan oleh bekas naib presiden Omar Suleiman minggu lalu.

  Sementara itu, dalam dua kenyataan semalam, kumpulan penganjur tunjuk perasaan itu menuntut perintah darurat yang digunakan Mubarak sejak berpuluh tahun lalu untuk menindas suara bantahan ditarik balik.

  "Kenyataan Rakyat No 1 menuntut Kabinet Mubarak dilantik pada 29 Januari dipecat dan Parlimen yang dipilih pada pilihan raya tercemar tahun lalu dibubarkan," kata kumpulan aktivis itu.

  Kumpulan itu mahu majlis presiden lima anggota dengan penyertaan empat orang awam dan seorang wakil tentera bagi membuat persediaan untuk pilihan raya parlimen dalam tempoh sembilan bulan.

  Sementara itu, ribuan penunjuk perasaan dilaporkan masih berhimpun Dataran Tahrir di sini menyambut kemenangan mereka menumbang Mubarak yang memerintah secara kuku besi sejak hampir 30 tahun lalu.

  Pekerja yang sebelum ini bertindak mengadakan mogok sudah mula bertugas semula dengan pelabuhan beroperasi seperti biasa dan bursa saham Mesir dijangka dibuka semula Rabu ini. - Reuters/Agensi


 • Mubarak mahu hidup dalam buangan di Dubai


  Mubarak mahu hidup dalam buangan di Dubai


  2011/02/13  • Foto
   KANAK-KANAK mengambil kesempatan bergambar atas kereta kebal berhampiran Dataran Tahrir, Kaherah setelah penunjuk perasaan bersurai selepas Mubarak umum letak jawatan, semalam.
  • Foto
   SEORANG penunjuk perasaan menunjukkan muka depan akhbar mengenai tindakan Mubarak berundur.
  Destinasi persaraan dipilih untuk elak pendakwaan

  KAHERAH: Bekas presiden Mesir, Hosni Mubarak yang sekarang berada di pusat peranginan Sharm el-Sheikh selepas meletakkan jawatan atas desakan rakyat kelmarin, kemungkinan akan berhijrah ke Dubai.
  Akhbar Britain, The Guardian melaporkan semalam perbincangan sudah diadakan di antara beberapa negara Arab dan Amerika Syarikat berhubung destinasi selanjutnya bagi Mubarak yang lari bersama keluarga ke pusat peranginan laut Merah Mesir ini, selepas melepaskan kuasa kepada tentera.
  Satu isu penting bagi memilih destinasi ‘persaraannya’ ialah bagi memastikan bekas presiden itu akan menikmati kekebalan daripada dikenakan tindakan undang-undang di atas tuduhan menyebabkan 300 kematian ketika bantahan rakyat selama 18 hari dan salah guna kuasa oleh pasukan keselamatan.

  Sebelum ini, Mubarak dilaporkan mungkin menuju ke Jerman tempat beliau berehat selama tiga minggu selepas menjalani pembedahan Mac tahun lalu.

  Bagaimanapun, bekas naib presiden, Omar Suleiman Rabu lalu menafikan laporan itu dan pihak berkuasa di Jerman juga menafikannya.

  Kemungkinan Mubarak bersara di Sharm el-Sheikh adalah sesuatu yang dijangkakan kerana beliau akan terdedah kepada kemungkinan diheret ke mahkamah di atas jenayah kemanusiaan dan rasuah.
  Menurut akhbar al-Quds al-Arabi yang berpangkalan di London, isu kekayaan yang dihimpun Mubarak dan keluarganya turut akan menentukan destinasi persaraan bekas presiden yang memerintah hampir 30 tahun itu.

  Pakar sebelum ini menganggarkan Mubarak dan keluarga berkemungkinan mempunyai harta £43.5 bilion (RM210 bilion) dengan kebanyakan di bank Britain dan Switzerland atau dilabur dalam hartanah di London, New York, Los Angeles dan pantai di pesisir Laut Merah.

  Sementara itu, seorang pegawai lapangan terbang Kaherah, berkata pihaknya menerima senarai nama pegawai yang dikaitkan dengan rejim Mubarak yang tidak dibenarkan keluar negara.

  Beliau enggan mendedahkan nama dalam senarai itu tetapi berkata bekas Menteri Penerangan, Anas el-Fiqqi menghantar begnya ke lapangan terbang tetapi tidak muncul untuk penerbangannya ke London, kemungkinan selepas mendengar namanya dalam senarai berkenaan.

  “Senarai nama itu dikeluarkan mungkin untuk mengelak mereka yang berkuasa sebelum ini daripada lari daripada dikenakan sebarang tindakan,” kata pegawai lapangan terbang itu.

  Pihak tentera yang kini berkuasa semalam melonggarkan perintah berkurung yang dikenakan sejak 18 hari lalu dan mengenakan larangan terhadap pegawai dan bekas pegawai kerajaan daripada meninggalkan negara itu. – AP/Agensi
  Berita Harian Online | Mubarak mahu hidup dalam buangan di Dubai

  AS bimbang siapa bakal pimpin Mesir

  WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama mengumumkan pengunduran secara aman Presiden Mesir Hosni Mubarak menandakan permulaan untuk pemerintahan demokrasi di negara paling ramai penduduk di dunia Arab itu.

  Namun, beliau menambah, “Detik sukar akan menanti.” Obama dan kerajaan AS meluahkan kebimbangan siapakah yang akan menerajui pemerintahan di Mesir dan sama ada pemerintah baru itu akan bersekutu dengan AS mengenai isu polisi negara itu di Timur Tengah.


  AS juga khuatir isu di Mesir itu akan merebak ke negara Arab lain dan kemampuan pihak tentera melaksanakan pilihan raya secara adil dan bebas. - AFP"

  Penduduk dunia Arab rai kejayaan


  BEIRUT: Penduduk di seluruh dunia Arab meraikan kegembiraan selepas Presiden Hosni Mubarak meletakkan jawatan, malam semalam.
  Dari Beirut ke Gaza, berpuluh-puluh ribu orang mengagihkan manisan, membakar bunga api dan melepaskan tembakan sebagai tanda sokongan kepada penunjuk perasaan selain kerajaan Jordan, Iraq dan Sudan turut menyampaikan ucapan kesyukuran di atas kejayaan rakyat Mesir.

  Malah, di Israel yang mengikuti perkembangan 18 hari kebangkitan rakyat Mesir itu berpendapat, penunjuk perasaan sudah menang. Bekas Menteri Pertahanan Israel, Ben-Eliezer dalam kenyataannya kepada televisyen saluran 10 negara itu, berkata: “Tiada apa lagi yang boleh dilakukan. Tindakan Hosni itu yang terbaik.” Pemimpin Hamas pula menyeru kerajaan baru Mesir supaya membuka sempadan di Gaza.
  “Hari ini, Mesir mencatat bab baru dalam sejarah dunia Arab dan saya lihat sekatan di Gaza mengalami keretakan sekarang,” kata Perdana Menteri kerajaan Hamas di Gaza, Ismail Haniyeh.

  Beribu-ribu penduduk Gaza pula keluar beramai-ramai memenuhi jalan raya meraikan kegembiraan mereka. “Tuhan merahmati Mesir, hari ini hari yang penuh kegembiraan dan Insha-Allah, semua pemimpin yang zalim di dunia ini akan digulingkan,” kata penduduk, Radwa Abu Ali yang mengagihkan manisan.

  Sementara itu, akhbar di Britain pula menyambut penyingkiran Hosni dan mengiktirafnya sebagai detik bermakna dalam sejarah walaupun terdapat kebimbangan terhadap masa depan yang belum pasti di Mesir. Kebanyakan muka depan akhbar di negara itu menyiarkan gambar penunjuk perasaan meraikan kemenangan mereka di Dataran Tahrir di Kaherah. ‘Sejarah Dicatat’, lapor tajuk muka depan akhbar The Times. Kejatuhan Hosni membawa kegembiraan, harapan dan kebebasan kepada rakyat Mesir tetapi turut menjanjikan keadaan tidak pasti terhadap perubahan di negara berkenaan, lapor akhbar itu. - AFPmyMetroPenduduk dunia Arab rai kejayaan

  Rama-rama pelik


  PELIK... gambar rama-rama bercorak kepala ular pada sayap yang sempat dirakam Siti Asian.
  PELIK... gambar rama-rama bercorak kepala ular pada sayap yang sempat dirakam Siti Asian.

  KOTA KINABALU: Seorang wanita yang nyenyak tidur terjaga selepas mendengar bunyi pelik di ruang tamu rumahnya di Kampung Suasa Beaufort, di sini, sebelum dikejutkan dengan kehadiran ‘ular berkepala dua’ berlingkar di lantai, menyebabkan dia menjerit ketakutan dan hampir pengsan.
  Bagaimanapun, ketakutan dialami wanita terbabit hanya seketika selepas haiwan dikatakan ‘ular berkepala dua’ adalah rama-rama bersaiz gergasi yang memiliki corak sayap seperti kepala ular.

  Detik mencemaskan dialami Siti Asian Ibrahim, 42, kira-kira 5.30 pagi kelmarin menyebabkan dia terjaga apabila terdengar bunyi dengusan seperti ular dalam rumahnya.
  “Saya lena tidur bersama tiga anak terjaga sebaik mendengar bunyi bising di ruang tamu dan menyangka rumah kami dimasuki pencuri,” katanya.

  “Saya terdengar bunyi dengusan namun tidak mengesyaki sesuatu kerana ketika membuat tinjauan, saya tidak menemui sesuatu yang pelik,” katanya.

  Katanya, ketika melangkah semula ke bilik, dia terkejut apabila terpandang ‘ular’ terbabit dan menjerit ketakutan hingga anak lelakinya berusia 14 tahun terjaga.
  “Anak saya lantas menangkap rama-rama berkenaan dan selepas diamati, memang ia bercorak seakan-akan kepala ular.

  “Lebih memeranjatkan, haiwan ini mengeluarkan bunyi sama seperti dengusan ular,” katanya.
  Menurut Siti Asian, ketika dia cuba mengurung rama-rama, haiwan terbabit terbang melalui tingkap.myMetroRama-rama pelik

  Norlia mangsa dua peragut


  NORLIA...letak wang dalam sampul surat.
  NORLIA...letak wang dalam sampul surat.

  KUALA LUMPUR: “Saya tergamam dan tak sempat melakukan apa-apa,” kata pelakon veteran, Norlia Ghani, 63, menceritakan detik cemas dia menjadi mangsa ragut dua lelaki menunggang motosikal di pusat beli-belah Ampang Park, dekat sini, kelmarin.
  Menurutnya, dia ditolak hingga tersandar di dinding oleh dua lelaki terbabit yang kemudian meragut beg tangannya ketika dalam perjalanan ke hentian teksi berhampiran untuk pulang ke rumahnya di Jalan Gurney.

  “Saya bernasib baik kerana tidak mengalami kecederaan serius, namun kejadian ini benar-benar meninggalkan trauma. Saya tergaman dan hanya berdiam diri.
  “Saya tidak terfikir langsung untuk menjerit atau mencatat nombor pendaftaran motosikal yang digunakan mereka kerana kejadian terlalu pantas,” katanya ketika dihubungi, semalam.

  Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang, Norlia baru saja mengeluarkan wang RM8,000 di bank berhampiran pusat beli-belah berkenaan dan dalam perjalanan ke hentian teksi berhampiran untuk pulang.

  Difahamkan, wang terbabit diterimanya sebagai pendahuluan untuk sebuah drama bersiri yang dilakonkannya dan setakat ini sudah menjalani penggambaran 10 episod.
  Norlia berkata, wang itu untuk membayar sewa rumah dan diletakkan dalam sampul surat sebelum dimasukkan ke dalam beg tangan.

  “Mungkin mereka memerhatikan gerak-geri saya dan menunggu masa sesuai untuk meragut... kebetulan pula ketika itu tiada orang lain di hentian teksi berkenaan.
  “Mereka juga hanya mengambil sampul surat yang berisi wang manakala beg tangan saya pula dicampakkan kembali,” katanya.

  Dia berkata, mujur peragut terbabit tidak melarikan beg tangannya kerana ada pelbagai dokumen penting serta telefon bimbit di dalamnya.

  “Apapun, saya reda dan menganggap ini semua ujian Allah SWT dan berharap orang lain berhati-hati jika mahu mengeluarkan wang dalam jumlah banyak daripada bank,” katanya.

  Berikutan itu, Norlia membuat laporan di pondok polis berhampiran pusat beli-belah berkenaan.myMetroNorlia mangsa dua peragut

  Profil Hosni Mubarak


  4 Mei 1928 - Muhammad Hosni Sayyid Mubarak dilahirkan di Kahel-el-Meselha, sebuah kampung di Delta Sungai Nil, anak kedua daripada lima beradik.
  1949 - Tamat latihan di Akademi Tentera Kebangsaan Mesir

  1950 - Sertai pasukan tentera udara.

  1975 - Dilantik menjadi Naib Presiden oleh Anwar Sadat.

  1981 - Menjadi Presiden Mesir yang keempat, tujuh hari selepas Presiden Anwar Sadat ditembak mati pada 6 Oktober 1981 kerana menandatangani perjanjian damai dengan Israel.

  1980 - Sokong Saddam dalam Perang Iraq-Iran.

  1991 - Sokong AS memerangi Saddam selepas Iraq menceroboh Kuwait.

  1995 - Terselamat daripada cubaan membunuhnya. Sepanjang 30 tahun pemerintahannya, Hosni terselamat daripada 10 cubaan membunuh.

  1999 - Bersetuju mengepam gas asli ke Israel dan wilayah Palestin.

  2005 - Membenarkan buat kali pertama pilihan raya pelbagai parti yang dimenangi secara selesa oleh Parti Demokratik Kebangsaan (NDP) yang diketuainya. Mengalahkan Ikhwanul Muslimin yang terpaksa meletak calonnya sebagai calon bebas kerana masih diharamkan.

  25 Januari 2011 - Beribu-ribu rakyat Mesir menunjuk perasaan membantah pemerintahannya, mencontohi pemberontakan rakyat Tunisia.

  28 Januari 2011 - Buat kali pertama lantik naib presiden.

  1 Februari 2011 - Umum tidak akan bertanding dalam pilihan raya September ini.
  10 Februari 2011 - Ulangi pendirian akan kekal menjadi presiden hingga September

  11 Februari 2011 - Berlepas ke Sharm El-Sheikh. Naib Presiden, Omar Suleiman umumkan peletakan jawatan Hosni.myMetroProfil Hosni Mubarak

  Tumec akan lapah bangkai paus  BEBERAPA pengunjung cuba menyentuh bangkai ikan paus yang ditemui mati terdampar di pantai Pulau Sayak, Kota Kuala Muda dekat Sungai Petani semalam.


  SUNGAI PETANI - Bangkai ikan paus spesies Bryde yang ditemui mati terdampar di kawasan pantai Pulau Sayak, Kota Kuala Muda di sini akan dilapah untuk proses penyelidikan.

  Pegawai Penyelidik Unit Mamalia Marin Pusat Penyu dan Ekosistem Marin (Tumec), Mohd. Lazim Mohd. Saif berkata, pihaknya akan melapah ikan itu untuk mendapatkan tulangnya bagi kerja-kerja penyelidikan dan pembangunan selain menjadi bahan pameran kepada orang ramai.

  "Kita akan memulakan kerja-kerja melapah bangkai ikan paus itu dalam masa terdekat.

  "Tulangnya akan diambil untuk kerja-kerja penyelidikan Tumec manakala dagingnya akan ditanam," katanya kepada pemberita di sini semalam.

  Tumec berpejabat di Rantau Abang, Terengganu.

  Menurut Mohd. Lazim, Tumec tidak dapat melakukan bedah siasat terhadap bangkai ikan paus tersebut memandangkan kulitnya yang menggelupas kerana dipercayai mati lebih seminggu lalu.

  "Bangkai yang sudah lama terbiar itu menyebabkan struktur badannya sudah tidak kukuh. Oleh itu, memadai kita hanya lapah daging dan ambil tulang," ujarnya.

  Kosmo! Online - Negara

  Eksekutif Google diangkat sebagai wira kebangkitan


  KAHERAH - Eksekutif pemasaran serantau syarikat enjin carian Internet terkemuka dunia Google, Wael Ghonim (gambar) menyatakan beliau sangat gembira apabila mendengar berita peletakan jawatan Presiden Mesir, Hosni Mubarak lewat malam semalam.
  Aktivis siber itu diangkat sebagai ikon revolusi kerana menghasilkan satu akaun Facebook untuk seorang mangsa kekejaman polis yang akhirnya menjadi pencetus kepada kebangkitan rakyat untuk menentang pemerintahan Presiden Mesir, Hosni Mubarak pada 25 Januari lalu.
  Beliau menulis di laman twitter miliknya: "Tahniah kepada Mesir. Selamat kembali Mesir. Penjenayah itu sudah meninggalkan istana. Hero sebenar ialah orang muda Mesir di Tahrir Square dan seluruh rakyat Mesir."
  "Saya menjangkakan masa depan yang cerah. Saya percayakan rakyat Mesir yang berjumlah 80 juta orang ini," kata Ghonim. Sebaik sahaja protes bermula, beliau telah ditahan serta-merta selama 12 hari.
  Lelaki berusia 30 tahun itu juga memberi kredit kepada syarikat Internet lain dalam usaha menjatuhkan Hosni. "Revolusi ini bermula di Facebook. Satu hari nanti, saya ingin bertemu dengan Mark Zuckerberg (pengasas Facebook) dan berterima kasih kepadanya," katanya. - Agensi
  Kosmo! Online - Dunia

  Aset Mubarak dibeku  GENEVA - Switzerland semalam membekukan semua aset milik bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak, ahli keluarganya dan beberapa individu yang mempunyai kaitan dengan pentadbirannya berkuat kuasa serta-merta, jelas jurucakap Kementerian Luar Switzerland, Lars Knuchel.
  Selain anak dan menantu Hosni, senarai tersebut turut meliputi bekas Menteri Perumahan, Perkhidmatan dan Pembangunan Bandar, Ahmed Alaa El Din Amin El-Maghrabi, bekas Menteri Pelancongan, Mohamed Zoheir Mohamed Wahid Garana, bekas Menteri Dalam Negeri, Habib Ibrahim El Adli, bekas Menteri Perdagangan dan Industri, Rachid Mohamed Rachid serta seorang ahli perniagaan terkenal yang juga bekas setiausaha Parti Demokratik Nasional, Ahmed Ezz.
  Knuchel bagaimanapun tidak memberi perincian tentang akaun bank apa atau aset-aset lain yang mungkin dimiliki oleh Hosni dan ahli keluarganya di Switzerland. "Kerajaan mahu mengelak daripada sebarang risiko menggelapkan aset milik negara Mesir," jelas Kementerian Luar Switzerland dalam satu kenyataan. Ia juga menghalang penjualan apa jua aset terutama pegangan hartanah.
  "Kami dalam proses mengenal pasti dan menyiasat perkara ini sebelum membuat tindakan sewajarnya," kata Menteri Kewangan Switzerland, Widmer-Schlumpf.
  Menurut Swiss National Bank, pada penghujung tahun 2009, wang deposit warga Mesir di akaun-akaun bank di Switzerland berjumlah AS$3.5 bilion (RM10.6 bilion).


  Hosni sebelum ini didakwa menjadi individu paling kaya di dunia dengan kekayaan mencecah AS$70 bilion (RM213.1 bilion). Angka itu sekali gus mengalahkan ahli perniagaan terkenal dari Mexico, Carlos Slim Helu yang mempunyai kekayaan sebanyak AS$54 bilion (RM164.7 bilion) dan pengasas Microsoft, Bill Gates dengan kekayaan AS453 bilion (RM161.3 bilion)
  Kekayaan itu dipercayai diperoleh daripada aktiviti pelaburan hartanah dan rasuah sepanjang memegang jawatan selaku Presiden Mesir selama hampir tiga dekad. - Agensi
  Kosmo! Online - Dunia

  Hosni mungkin lari ke luar negara
  BEBERAPA orang termasuk wanita membersihkan Dataran Tahrir di Kaherah semalam.


  KAHERAH - Selepas Hosni Mubarak meletakkan jawatan sebagai presiden Mesir, timbul spekulasi bahawa beliau akan melarikan diri ke luar negara, lapor beberapa buah akhbar dan laman web semalam.
  Hosni, 82, kini dikatakan sedang bersembunyi di sebuah villa miliknya di pusat peranginan Sharm el-Sheikh, Mesir di Laut Merah selepas beliau meninggalkan Istana Presiden dengan menaiki helikopter kelmarin.
  Menurut beberapa sumber diplomatik, antara lokasi yang mungkin menjadi pilihan Hosni dan keluarganya ialah Britain, Perancis, Arab Saudi atau Bahrain.
  Isteri Hosni, Suzanne memegang pasport Britain manakala seorang anak lelakinya, Gamal memiliki sebuah rumah besar di Belgravia, London menjadikan Britain pilihan terbaik untuknya tinggal di luar Mesir.
  Berbanding Arab Saudi, keluarga itu mungkin akan memilih negara Barat.
  Perancis juga boleh menjadi lokasi pilihan buat Hosni. Bekas presiden itu mungkin memilih untuk tinggal di Paris kerana beliau pernah menghabiskan masa di sana sebelum pergi ke Heidelberg, Jerman untuk mendapatkan rawatan sakit belakangnya sebelum ini.
  Sumber-sumber menyatakan Hosni juga mungkin memilih untuk tinggal di sebuah rumah di Bahrain.
  Beliau dan pemerintah Bahrain, Sheikh Hamad Ibn Isal Al Khalifa merupakan rakan rapat.
  Hosni dikatakan amat mempercayai Sheikh Hamad.
  Arab Saudi merupakan antara destinasi yang mungkin menjadi tempat tinggal Hosni kerana bekas Presiden Tunisia yang meletakkan jawatan atas desakan rakyat, Zine El Abidine Ben Ali kini dikatakan tinggal di Jeddah, Arab Saudi pada 14 Januari lalu.
  Sementara itu, punca Hosni meletakkan jawatan secara mengejut kelmarin disebabkan kata dua yang diberikan tentera kepadanya sama ada berundur atau berlaku satu rampasan kuasa, lapor akhbarWashington Post semalam.
  Menurut akhbar itu, Hosni yang memerintah hampir 29 tahun enggan meletakkan jawatan pada Khamis lalu selepas Pengarah Agensi Perisikan Pusat (CIA), Leon Panetta memberitahu Jawatankuasa Perisikan Dewan AS bahawa terdapat petunjuk bahawa Hosni akan meletakkan jawatan.
  Keengganan beliau meletakkan jawatan itu menimbulkan kemarahan pentadbiran Amerika Syarikat (AS) pada Khamis lalu.
  Pendedahan itu dibuat oleh seorang pegawai kanan, AS yang namanya tidak didedahkan.
  Para pegawai tentera memberi kata dua kepada Hosni supaya meletakkan jawatan beberapa jam sebelum pengumuman peletakan jawatan tersebut diumumkan pada pukul 10 malam waktu tempatan kelmarin. Pengumuman itu dibuat beberapa jam sebelum Hosni meninggalkan Istana Presiden di sini untuk menuju ke pusat peranginan Sharm el-Sheikh di Laut Merah bersama beberapa anggota keluarganya.
  Ribuan penunjuk perasaan di Dataran Tahrir di sini dikatakan tahu bahawa Hosni menerima arahan daripada AS supaya beliau meletakkan jawatan.
  Sementara itu, warga Mesir semalam masih meraikan perletakan jawatan Hosni yang menyerahkan kuasa pentadbiran negara kepada tentera dengan menangis kegembiraan, melompat, menjerit, menari serta berpelukan antara satu sama lain.
  Malah, ada juga yang berdiri tegak tidak percaya dengan apa yang berlaku.
  Kaherah juga meriah dengan letupan mercun, bunyi hon kereta dan tembakan yang dilepaskan ke udara.
  "Rakyat telah menumbangkan rejim. Ini merupakan hari paling gembira dalam generasi saya," kata seorang penunjuk perasaan, Ali al-Tayab.
  Di istana presiden, orang ramai menunjukkan tanda V yang membawa maksud kemenangan dan menjerit: "Bergembiralah rakyat Mesir. Hari ini ialah hari perayaan. Dia sudah meletakkan jawatan."
  Sejumlah penunjuk perasaan juga dilihat membersihkan Dataran Tahrir di Kaherah daripada sampah sarap dan bangkai kereta yang terbakar setelah ia menjadi tempat perhimpunan penunjuk perasaan sejak 25 Januari lalu.
  Para penunjuk perasaan menuntut Hosni meletakkan jawatan kerana pemerintahannya yang menindas kebebasan bersuara selain tidak membawa kemakmuran ekonomi kepada ramai penduduk yang masih miskin di Mesir. - Agensi
  Kosmo! Online - Dunia