Pages

Wednesday, October 26, 2011

Biodata Muammar Gaddafi

Sungguh sebaik-baik dan setepat-tepat sumber adalah para ulama Libya sendiri yang bertauhid, berdakwah, dan berjihad fi sabilillah, kerana mereka puluhan tahun menjadi saksi secara terus atas seluruh kekafiran dan kekejaman Qaddafi .

Qaddafi : Anak zina, ibunya wanita Yahudi

Moammar Qaddafi dilahirkan pada tanggal 7 Jun 1942 M di padang pasir dalam wilayah Sirte. Ia berasal dari suku Qadadafah, sebuah suku nomad yang hidup berpindah-randah di gurun pasir kering dan hanya tinggal di khemah. Karakter Badwi yang keras, dan baran inilah yang kemudian mewarnai corak kekuasaan Qaddafi

Qaddafi sewaktu muda

Nasabnya dari ayah dan ibunya diperselisihkan oleh berbagai sumber di kota kelahirannya, Sirte. Namun semua sumber tersebut sepakat menyatakan Qaddafi adalah anak hasil perzinaan. Ibunya adalah seorang wanita Yahudi.

Adapun ayahnya diperselisihkan oleh berbagai sumber tersebut. Sebahagian sumber menyatakan ayahnya adalah seorang pedagang berkewarganegaraan Itali. Sumber lainnya menyebutkan ayahnya adalah pembantu dari pedagang Itali tersebut, yang mengaku bernama Muhammad Abu Niyar Qaddafi.

Semua penduduk kota Sirte mengerti asal usul keyahudian ibunya, sehingga sejak kecil Moammar Qaddafi terkenal dengan julukan ‘anak Yahudi’.

Moammar Qaddafi menjalani kehidupan penduduk badwi yang keras. Meskipun demikian, ia mampu menduduki bangku sekolah dan masuk Akademi Militer Benghazi pada tahun 1963 M.

Sebelum lulus dari akademi tentera, pada tahun 1965 M ia juga meneruskan pendidikannya dengan masuk Universiti Libya, Fakulti Adab jurusan sejarah.

Di fakulti inilah, pensyarahnya seorang warga negara Itali mengenali nasab ke-Yahudi-an Qaddafi dari jalur ibunya. Maka ia menggunakan Qaddafi untuk merealisasikan tujuan-tujuan zionis Yahudi di kemudian hari.

Qaddafi lulus dari akademi tentera pada tahun 1965 M. Pada tahun 1966 M ia dihantar ke UK untuk mengikuti pendidikan (kursus) inteligen dan tentera peringkat tinggi.

Dari UK, Qaddafi mulai menjalankan rancangan yang telah digariskan oleh tuan zionis Yahudinya dengan membentuk Tanzhim adh-Dhubbat al-Wahdawiyyun al-Ahrar (organisasi rahsia para perwira bebas dan kebebasan).

Organisasi perwira tentera inilah yang melakukan ‘sandiwara’ kudeta tentera pada tahun 1969 M.

Sandiwara kudeta tenteta Qaddafi dan pengusiran tentera Barat
Ketika berusia remaja, Qaddafi sangat mengagumi Presiden Mesir, Jamal Abdul Nashir dan menganut ideologi sosialis nasionalis, yang membuatnya benci dengan bentuk pemerintahan kerajaan seperti yang berlaku di Libya pada masa itu.

Jamal Abdul Nashir adalah taghut represif yang sangat sekuleris, sosialis, anti syariat Islam, dan menindas gerakan dakwah Islam.

Pada masa kekuasaannya, ribuan aktivis Islam dan ulama yang bergabung dalam Ikhwanul Muslimin ditangkap, dipenjara, disiksa secara keji, dan beberapa di antaranya dihukum mati.

Padahal mereka tidak melakukan tindakan jenayah. Mereka hanya menuntut ditegakkan syariat Islam di Mesir dan membantu jihad rakyat muslim Palestin melawan penjajah zionis Israel.


Sejak mendapat pendidikan di akademi tentera Bengazhi, rupanya pandangan sosialis-nasionalis Khadafi yang anti kerajaan, mulai disalurkan dalam wujud jelas. Ia mulai mengumpulkan rakan-rakan calon perwira yang sama dengan idea-ideanya.

Hal itu berterusan dengan pembentukan organisasi rahsia para perwira bebas dan kebebasan semasa kuliah tentera lanjutan di England. Sudah tentu, sejak masa itu Inggeris mulai berperanan besar mengarahkan pemikiran dan langkah-langkah Qaddafi pada masa yang akan datang.

Tiga tahun setelah pulang dari pendidikan tentera lanjutan di UK, tepatnya, 1 September 1969, semasa usianya hampir 27 tahun, Qaddafi melancarkan kudeta ‘damai’, menggulingkan Raja Idris yang pada masa itu sedang berada di Turki untuk menjalani perubatan.

Dipimpin Qaddafi, para pengkudeta ini menahan Putera Mahkota Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanusi anak saudara Raja Idris, sebagai tahanan rumah. Para pengkudeta lantas mengisytiharkan Libya sebagai negara republik, menggantikan kerajaan.

Selama ini, kekuatan zionis-kristian antarabangsa mengembangkan kepada dua jenis pemerintahan di dunia ketiga, terutamanya di negeri-negeri berpenduduk maoriti muslim.

Pertama, rejim diktator yang pro Barat dan anti rakyat. Mereka mengendalikan seluruh aspek kehidupan berbangsa dan bernegara dengan berkuku besi, menindas rakyat, dan menjalankan arahan tuan besar AS dan Barat.

Terkadang pemerintahan dijalankan dalam bentuk monarki, tapi lebih sering dalam bentuk negara republik-demokrasi. Jenis inilah yang paling sering dipakai oleh AS dan Barat. Majoriti negara Arab, Afrika, dan Asia Tenggara termasuk dalam jenis ini.

Kedua, rejim diktator yang secara lahiriah mempamerkan sikap anti-Barat, anti-zionisme dan imperialism, pro rakyat, bahkan pro-Islam dan pro-Palestin.

Namun di sebalik sikap tersebut, mereka memainkan peranan sebagai agen pelaksana segala titah AS dan Barat. Mereka memerangi syariat Islam, melarang dakwah dan jihad, dan menjalin konspirasi tersembunyi dengan tuan besar AS dan Barat.

Secara ‘kulit’, mereka pahlawan Islam dan musuh Barat, namun secara ‘isi’ musuh Islam dan boneka Barat. Jenis ini muncul, misalnya, pada regim Sadam Husain dan Moammar Qaddafi.

Kudeta ‘tanpa kekerasan’ yang dilancarkan oleh Qaddafi dan para perwira tersebut berlangsung sangat halus. Pemerintahan monarki Libya pro-Barat digantikan oleh pemerintahan baru Qaddafi yang ‘anti-Barat’.

Tujuh bulan setelah kudeta tersebut, hanya dengan mengerahkan 150 tentera bersenjatan pistol, pemerintahan Qaddafi berhasil ‘menutup’ dan ‘mengusir’ dua kekuatan ketenteraan Barat.
Pertama, pangkalan tentera Adam milik UK di bandar Tobruk. Pangkalan tentera ini mengangkut personal, persenjataan, ubat-ubatan, dan perbekalan tentera UK dari kota Tobruk ke Libya Timur, Libya Barat, negara-negara Afrika lainnya dan Teluk Arab. Beberapa markas tentera UK yang terdapat di beberapa wilayah Libya juga ikut ‘ditutup’.

Kedua, pangkalan tentera AS di kota Huwailis. Pangkalan ini merupakan salah satu pusat komando AS yang kuat untuk menguatkan cengkaman dominasi AS di benua Afrika.

Kejayaan Qaddafi mengusir ‘musuh’ iaitu tentera UK dan AS dari Libya dengan modal 150 pucuk pistol, tanpa seorang pun maut sebagai korban boleh dikata merupakan peristiwa paling menggemparkan dunia.

Sangat ganjil dan mencurigakan. Pangkalan tentera AS dan UK memiliki kekuatan tentera yang sangat besar dan dahsyat. Fungsinya sangat jelas, mengamankan kepentingan AS-UK di kawasan Timur Tengah dan Afrika, dan memperkukuh hegemoninya atas kedua kawasan tersebut.

Mungkinkah kedua pangkalan tentera tersebut beserta markas-markas tentera lainnya di seluruh negeri Libya rela diusir? Mungkinkah pangkalan-pangkalan tentera tersebut sudah bosan menjalankan misinya? Ataukah ada sandiwara dan konspirasi tersembunyi yang membawa misi zionis dan kristian internasional di sebalik kudeta tak berdarah dan pengusiran tentera asing dari Libya ini?

Seorang yang berakal sihat tentu telah mengetahui jawapannya. Qaddafi hendak dinampakkan oleh kekuatan zionis dan kristian antarabangsa sebagai PAHLAWAN REVOLUSI yang akan membawa dunia Islam kepada kejayaan, kemerdekaan, kebebasan, kemakmuran, dan perlawanan terhadap Barat. Itulah langkah awal pembangunan citra Qaddafi.

Seterusnya ia akan memainkan peranan yang pernah dimainkan oleh diktator Yahudi Turki Musthafa Kamal Pasya Ataturk atas senario dan arahan pengarah kekuatan zionis dan kristian internasional. Dahulu Musthafa Kamal dimunculkan sebagai perwira bijak yang berhasil mengusir tentera Barat dari Turki, tanpa pengorbanan sebutir peluru pun.

Ia adalah pahlawan revolusi, pengusir penjajah Barat, dan pembangun Turki modern. Lalu perjalanan waktu membuktikan peranannya sebagai boneka zionis-kristian untuk memerangi syariat Islam dan menanamkan sekulerisme di dunia Islam. Sungguh sebuah konspirasi yang sangat jijik dan keji untuk memerangi Islam dan kaum muslimin.
Gaya Peneroka: Biodata Muammar Gaddafi:

'via Blog this'

AS dakwa rakyat Singapura bekal Iran komponen bom

WASHINGTON: Amerika Syarikat mendakwa empat rakyat Singapura dan seorang rakyat Iran atas pertuduhan mengeksport secara haram peralatan radio ke Iran yang digunakan membuat bom tepi jalan bagi menyerang tentera bersekutu di Iraq.

Menurut Jabatan Kehakiman, AS juga memohon ekstradisi rakyat Singapura terbabit yang ditahan semalam di republik itu.
Bagaimanapun, rakyat Iran berkenaan masih bebas dan berada di negaranya.
Tiga syarikat berpangkalan di Singapura dan sebuah syarikat Iran turut didakwa dalam pertuduhan itu.

Pertuduhan itu mendakwa rakyat Iran, Hossein Larijani, mendalangi eksport secara haram 6,000 modul frekuensi radio dari syarikat yang berpangkalan di Minnesota ke Iran.

Modul dengan keupayaan menghasilkan kod rahsia itu boleh menghantar data sejauh 65 kilometer.

Sekurang-kurangnya 16 modul itu ditemui digunakan dalam sistem untuk meletupkan bom tepi jalan yang menyebabkan 60 peratus daripada kemalangan jiwa di kalangan tentera AS di Iraq antara 2001 dan 2007.
“Semalam, pihak berkuasa di Singapura menahan Wong Yuh Lan, Lim Yong Nam, Lim Kow Seng dan Hia Soo Gan Benson, semua mereka rakyat Singapura, berhubung permohonan AS untuk ekstradisi," menurut Jabatan Kehakiman. - AFP Berita Harian Online | AS dakwa rakyat Singapura bekal Iran komponen bom:

'via Blog this'

35 tentera NTC cedera, dua terbunuh di Sirte

SIRTE: Pertempuran sengit di jalan raya meletus antara tentera rejim baru dengan saki baki penyokong Muammar Gaddafi di Sirte, kubu terakhir bekas pemimpin Libya itu, semalam.

Puluhan tentera Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) cedera dan sekurang-kurangnya dua mati dalam masa 40 minit pertama pertempuran pagi semalam.


Ratusan mereka dilihat berlari di jalan raya di Dollar dan Number Two, dua kawasan kejiranan yang masih dikuasai penyokong Gaddafi.

Pikap digunakan untuk mengangkut mereka yang cedera ke hospital terbuka yang didirikan di pinggir bandar itu.


Menurut wartawan AFP, sekurang-kurangnya 35 orang tentera NTC cedera.


Mayat dua rakan mereka yang terkena tembakan mortar, dibawa ke hospital itu dengan dibalut selimut dan masih berasap. - AP

myMetro | 35 tentera NTC cedera, dua terbunuh di Sirte:

'via Blog this'

Pertukaran banduan Mesir dan Israel pula dipersetujui

BAITULMAQDIS 25 Okt. - Israel mencapai perjanjian dengan Mesir untuk menyerahkan 25 rakyat Mesir yang dipenjarakan oleh Tel Aviv sebagai pertukaran dengan seorang warga Israel-Amerika Syarikat (AS) yang ditahan oleh Kaherah atas tuduhan mengintip.

Pertukaran tahanan tersebut dilihat sebagai langkah yang boleh meredakan ketegangan antara dua negara jiran itu.

Perjanjian tajaan AS itu dicapai tidak lam a selepas Israel dan pergerakan Hamas menerusi perantaraan Mesir melaksanakan pertukaran tahanan yang menyaksikan askar Yahudi, Gilad Shalit dibebaskan sebagai pertukaran dengan lebih 1,000 tahanan Palestin.

Menurut satu kenyataan pejabat Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, Kabinet keselamatan Israel dijadual bersidang hari ini untuk membincangkan perjanjian bagi membebaskan 25 rakyat Mesir, termasuk tiga tahanan bawah umur yang tidak didakwa dengan kesalahan berkaitan keselamatan, sebagai pertukaran untuk Ilan Grapel, 27.

Pertukaran itu dijangka dilaksanakan pada Khamis ini sebaik sahaja mendapat kelulusan Kabinet, kata pegawai Israel di Baitulmaqdis dan sumber perisikan Mesir di Kaherah.

"Dalam kerangka usaha Israel dan Mesir dengan bantuan AS, Mesir bersetuju untuk membebaskan Ilan Grapel, manakala Israel bersetuju untuk membebaskan 25 tahanan Mesir atas permintaan Kaherah," menurut kenyataan pejabat Netanyahu. - Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Banyak minum soda tingkatkan kelakuan ganas remaja

PARIS 25 Okt. - Sepasukan penyelidik Amerika Syarikat (AS) hari ini mendedahkan wujudnya kaitan antara perlakuan ganas golongan remaja dengan jumlah air soda yang mereka minum.

Dalam kajian yang dilakukan terhadap sekumpulan pelajar sekolah menengah di Boston, mereka yang minum lima tin minuman ringan setiap minggu didapati mudah terlibat dengan perlakuan agresif berbanding pelajar yang kurang mengambil minuman tersebut.

''Apa yang kami temui ialah wujud kaitan yang kuat antara jumlah minuman ringan yang diambil oleh remaja dengan perlakuan ganas mereka.

''Bukan hanya keganasan terhadap rakan sebaya malah perlakuan ganas terhadap teman masing-masing serta adik-beradik.

''Ia satu penemuan yang mengejutkan bagi kami apabila kajian yang dijalankan cukup jelas memperlihatkan perkaitan itu,'' kata Profesor di Sekolah Kesihatan Awam, Harvard University, David Hemenway.

Katanya, kajian itu berdasarkan kepada soal selidik terhadap 1,878 responden yang terdiri daripada golongan pelajar berusia antara 14 dan 18 tahun di pusat Boston, kawasan yang mencatatkan jumlah jenayah yang tinggi berbanding pinggir bandar Boston.

Antara soalan yang dikemukakan adalah sama ada mereka pernah meminum arak atau merokok serta membawa senjata dan melakukan keganasan terhadap rakan serta ahli keluarga.

Hemenway berkata, di kalangan mereka yang minum 14 tin minuman ringan dalam seminggu, 43 peratus daripada mereka didapati membawa senjata api atau pisau manakala 27 peratus lagi melakukan keganasan terhadap teman masing-masing dan lebih 58 peratus pula bertindak ganas kepada rakan sebaya. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Tiga maut dalam siri letupan di Yala


26/10/2011 4:04am

YALA 26 Okt. – Beberapa siri letupan yang menggegarkan seluruh bandar di selatan Thailand menyebabkan sekurang-kurangnya tiga maut dan berpuluh lagi cedera.

Pihak berkuasa melaporkan sebanyak 15 letupan kedengaran di sekitar Yala, sekali gus menimbulkan keadaan tegang di bandar tersebut.

“Siri letupan tersebut dipercayai dilakukan oleh kumpulan pemberontak Islam, sekurang-kurangnya tiga maut termasuk dua pemberontak dan lebih 50 cedera,” kata Gabenor Krisada Boonrach. – AFP

Utusan Malaysia Online - Terkini:

'via Blog this'

325 bilion baht untuk pulih ekonomi thailandMANGSA banjir menggunakan rakit buatan sendiri untuk bergerak dari kediaman mereka yang ditenggelami air di Rangsit, Pathum Thani di luar Bangkok, semalam. - AFP


BANGKOK 25 Okt. - Kerajaan Thailand hari ini meluluskan 325 bilion Baht (kira-kira RM32.5 bilion) untuk memulihkan ekonomi negara setelah negara itu masih berdepan dengan bencana banjir paling buruk dalam beberapa dekad.

Menteri Kewangan, Thirachai Phuvanatnaranubala berkata, belanjawan berkenaan bertujuan untuk membantu usahawan kecil hingga usahawan utama yang terjejas oleh banjir bagi membina semula perniagaan mereka.

Katanya, 65 bilion Baht (kira-kira RM6.5 bilion) telah diperuntukkan untuk usahawan utama, 170 bilion Baht (kira-kira RM17 bilion) untuk usahawan kecil dan sederhana manakala baki 90 bilion Baht (RM9 bilion) adalah untuk usahawan kecil.

Lebih daripada 14,000 kilang, yang mempunyai kira-kira 660,000 pekerja, terjejas oleh banjir yang melanda negara ini secara berperingkat-peringkat sejak 25 Julai lepas.

Kira-kira satu pertiga daripada negara ini masih dibanjiri dengan 2.4 juta orang daripada lebih 10,000 kampung di 28 wilayah di kawasan utara dan tengah yang terjejas oleh banjir.

Mengenai perkembangan banjir, tumpuan pada kawasan dalam ibu negara, setelah bahagian utara, timur dan barat telah dilanda banjir.

Malah Pusat Arahan Operasi Bantuan Banjir (FROC), yang terletak di Lapangan terbang Don Muaeng, tidak terkecuali daripada ancaman banjir setelah air banjir melanda jalan raya di hadapan pusat itu hari ini.

Pengarah FROC Pol Gen Pracha Promnok, yang juga Menteri Keadilan, berkata pusat itu akan kekal di situ dan usaha-usaha telah dibuat untuk melindunginya daripada banjir.

"Kami tidak akan memindahkan pusat banjir pada masa ini. Kami masih boleh bekerja dari sini," kata beliau kerana kira-kira setengah daripada daerah Don Muaeng terletak di utara Bangkok telah dibanjiri air sedalam 0.5 meter.

Lapangan terbang Don Muaeng, yang mengendalikan penerbangan domestik, menghentikan sementara perkhidmatan mulai hari ini dan dua syarikat penerbangan tempatan "Nok Air" dan "One 2 Go Airlines" telah memindahkan operasi mereka buat sementara waktu ke Lapangan terbang Antarabangsa Suvarnabhumi.

Lembaga Metropolitan Bangkok semalam memberi amaran bahawa empat bilion meter padu air banjir akan melanda ibu negara esok tetapi dewan bandar raya boleh menyalurkan 400 juta meter padu air sehari.

Bagaimanapun, Jabatan Pengairan Diraja berkata ia tidak bermakna ibu negara itu akan serta-merta di bawah satu hingga dua meter air memandangkan aliran akan datang dengan perlahan-lahan, dan sedikit demi sedikit dalam satu hari ia boleh meningkat kepada hanya dua hingga tiga sentimeter.

Ia akan mengambil masa kira-kira sebulan bagi isi padu besar itu disalirkan ke laut, katanya.

Dalam perkembangan lain, kerajaan hari ini mengumumkan cuti khas untuk pejabat-pejabat kerajaan di semua wilayah yang dilanda banjir dari 27 Okt hingga 31 Okt, ditambah hujung minggu.

Jurucakap kerajaan, Thitima Chaisang berkata cuti itu akan membolehkan mereka bersedia untuk keadaan banjir semasa yang dijangka lebih mencabar dengan air pasang laut yang tinggi dalam tempoh tersebut.

Bagi sektor swasta, ia terpulang kepada mereka untuk membuat keputusan sama ada mahu mengikutnya, kata beliau. - BERNAMA

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Sisa tsunami Jepun menuju ke HawaiiSISA-sisa sampah dan barangan kesan daripada tsunami di Jepun kini menuju ke Hawaii dan gambar yang dirakam oleh anak kapal Rusia jelas menunjukkan ia dalam bilangan yang besar. - AGENSI


HONOLULU 25 Okt. - Dianggarkan sehingga 20 juta tan sampah sarap termasuk perabot, bot nelayan dan peti sejuk yang disedut ke Lautan Pasifik selepas gempa bumi dan tsunami di Jepun pada 11 Mac lalu sedang bergerak pantas menuju ke Hawaii, Amerika Syarikat (AS).

Penyelidik di Universiti Hawaii menjangka sampah sarap itu menghampiri Pantai Barat AS dalam tempoh tiga tahun akan datang, lapor akhbar Daily Mail di United Kingdom, semalam.

"Secara kasarnya kami menganggarkan antara lima juta hingga 20 juta tan sampah sarap dihanyutkan dari Jepun," kata penyelidik Universiti Hawaii, Jan Hafner kepada stesen televisyen KITV di Hawaii.

Anak kapal di dalam kapal latihan Rusia, STS Pallada melihat sampah sarap itu 3,333 kilometer dari Jepun selepas mereka lalu di Kepulauan Midway, lapor Daily Mail.

"Mereka melihat beberapa buah perabot, sebilangan perkakas rumah, apa sahaja yang boleh terapung, dan mereka membawa naik sebuah bot nelayan," kata Hafner.

Perkataan 'Fukushima' dicat pada bot sepanjang enam meter itu.

"Itulah laporan pertama yang kami terima dan disahkan mengenai sampah sarap tsunami," kata saintis itu.

Gempa bumi 9.0 pada skala Richter dan tsunami yang melanda timur laut Jepun pada 11 Mac lalu menyebabkan sekurang-kurangnya 20,000 orang terbunuh atau hilang. - Agensi

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Siasat pembunuhan pengikut GaddafiMAYAT pengikut Gaddafi kelihatan diikat tangan dan dipercayai dihukum bunuh oleh tentera pemberontak di Sirte, Libya pada 22 Oktober lalu. - AFP


SIRTE 25 Okt. - Human Rights Watch (HRW) semalam menggesa kerajaan sementara Libya menyiasat satu insiden yang disyaki pembunuhan beramai-ramai terhadap 53 pengikut Muammar Gaddafi di bandar ini, minggu lalu.

Kumpulan hak asasi manusia yang beribu pejabat di New York itu turut menuntut pihak berkuasa Libya menghentikan keganasan atau jenayah oleh anggota tentera yang membantu menyingkirkan bekas pemimpin Libya itu.

Menurut HRW, mereka menemui 53 mayat yang dikumpulkan di satu kawasan yang dipenuhi dengan kelongsong peluru minggu lalu di sebuah hotel terbiar di bandar Sirte, bandar yang sebelum ini dikuasai oleh Gaddafi.

Pegawai HRW yang melihat mayat-mayat itu kelmarin berkata, beberapa mangsa turut diikat tangannya ketika ditembak dan penduduk tempatan mengesahkan mereka adalah pengikut Gaddafi.

HRW menggesa Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) Libya, melakukan siasatan 'segera dan telus' berhubung pembunuhan itu.

"Insiden ini memerlukan perhatian segera daripada NTC supaya melakukan siasatan dan menahan mereka yang bertanggungjawab," kata Pengarah Kecemasan HRW, Peter Bouckaert dalam satu kenyataan.

NTC bagaimana pun masih berdiam diri dan enggan membuat kenyataan.

Menurut HRW, berdasarkan keadaan mayat itu, mangsa mungkin dibunuh di Hotel Mahari antara 14 hingga 19 Oktober lalu.

Penduduk tempatan memberitahu HRW, mereka menemui mayat itu ketika kembali ke bandar ini pada 21 Oktober lalu, sehari selepas Gaddafi ditahan dan dibunuh. - REUTERS

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Gaji profesor di Indonesia lebih rendah dari guru


JAKARTA 25 Okt. - Percaya atau tidak, gaji serta elaun yang diterima oleh seorang profesor penyelidikan di Indonesia setiap bulan jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan gaji yang diterima oleh seorang guru sekolah rendah di Jakarta.

Gaji pokok seorang profesor penyelidikan kategori IV (E) di Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI) misalnya hanyalah sebanyak Rupiah 3.6 juta (RM1,288) dan elaun-elaun sampingan sebanyak Rupiah 1.6 juta (RM565) sebulan.

"Jumlah gaji yang saya terima sebulan ialah sebanyak Rupiah 5.2 juta (RM1,837) sebulan," kata Profesor Dr. Ir Jan Sophaeluwakan, seorang pakar geologi mendedahkan gaji yang diterimanya biarpun sudah 30 tahun berkhidmat di LIPI, lapor akhbar Kompas hari ini.

Bagaimanapun, pendapatan yang diterima seorang profesor penyelidikan yang menduduki jabatan struktur adalah sedikit tinggi kerana mereka menerima elaun jabatan sebanyak Rupiah 3.2 juta (RM1,132) setiap bulan.

"Gaji pokoknya masih sama iaitu Rupiah 3.6 juta setiap bulan dan tidak akan naik lagi kerana tangga gaji tersebut sudah sampai ke kedudukan pangkat tertinggi IV (E)," ujar Prof. Dr. Ir Bambang Subiyanto, pakar biomateria yang juga Ketua Pusat Inovasi LIPI.

Biarpun menerima elaun sampingan, namun gaji profesor penyelidikan yang juga pemegang ijazah sarjana dan doktor falsafah dari luar negara masih belum boleh menandingi pendapatan guru di sekolah rendah.

Gaji seorang guru sekolah rendah di daerah Serang, Wilayah Banten misalnya, boleh membawa pulang gaji sebesar Rupiah 6.5 juta (RM2,300).

Pendapatan sebanyak itu merupakan jumlah gaji pokok sebanyak Rupiah 2.3 juta (RM813) serta elaun sampingan sebanyak Rupiah 3.87 juta (RM1,370).

"Tidak ketinggalan pemerintah daerah Serang juga memberikan elaun sebanyak Rupiah 440,000 setiap bulan kepada kami," kata Turman, guru sekolah rendah di Serang yang sudah 29 tahun bergelar pendidik.

Pendapatan seorang guru sekolah rendah di Jakarta dilaporkan jauh lebih tinggi kerana selain menerima gaji pokok Rupiah 2.3 juta serta elaun-elaun lain juga sebanyak itu, guru-guru juga berpeluang mendapat elaun kerja daerah sebanyak Rupiah 4 juta RM1,414) daripada pemerintah Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

"Lumayan setiap bulan boleh memperoleh pendapatan sebanyak Rupiah 8.6 juta (RM3,040) setiap bulan," komen guru besar Sekolah Rendah Negeri Duri Pulo 1, Jakarta yang berpengalaman selama 26 tahun sebagai guru sekolah.

Menurut Bambang, kurangnya perhatian pemerintah terhadap kerjaya seorang profesor bukan hanya pada pendapatan yang rendah ditawarkan.

Sebaliknya, kemudahan untuk melakukan penyelidikan juga amat terbatas sehingga memaksa golongan cendekiawan tempatan mengadakan kerja-kerja kajian akademik secara kerjasama dengan institusi pengajian tinggi sama ada di dalam atau luar negara.

Jan pula berpendapat, ekoran tidak mendapat perhatian daripada pemerintah, ahli-ahli akademik Indonesia ada masanya melakukan kajian dan penyelidikan yang tidak relevan dengan bidang dan kepakaran mereka.

Berdasarkan laporan berkenaan, gaji yang diterima profesor penyelidikan di negara jiran Indonesia mencecah angka Rupiah 90 juta (RM31,000) sebulan sementara di Jepun dianggarkan antara Rupiah 600 juta hingga Rupiah 900 juta (RM212,000) hingga (RM318,000). - Utusan

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Gaddafi dikebumi secara rahsia di gurunMAYAT Gaddafi dan anaknya, Mutassim terbujur kaku dalam gambar yang dirakam 22 Oktober lalu. - AFP


MISRATA 25 Okt. - Jenazah Muammar Gaddafi dikebumikan awal pagi ini dalam satu upacara ringkas di kawasan gurun yang dirahsiakan di Libya.

Ia sekali gus menamatkan spekulasi berhubung pengebumian bekas pemimpin Libya itu yang jenazahnya sebelum ini dijadikan 'bahan pameran' di sebuah bilik sejuk beku di Misrata.

Pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) berkata, anak Gaddafi, Mutassim bersama bekas Menteri Pertahanan, Abu Bakr Yunis Jaber yang turut terkorban dalam serangan Khamis lalu juga dikebumikan di upacara sama.

''Jenazahnya (Gaddafi) mula mereput dan majlis pengebumian diadakan di satu lokasi yang dirahsiakan.

''Ia dijalankan selepas tiada kata sepakat diambil melibatkan puak-puak yang menyokong Gaddafi yang sebelum ini dikatakan mahu menuntut jenazah beliau,'' katanya.

Sementara itu, seorang lagi anak Gaddafi, Saif al-Islam dikatakan berada berhampiran sempadan antara Niger dan Algeria.

Sumber NTC berkata, Saif dipercayai merancang untuk melarikan diri dari Libya menggunakan pasport palsu.

''Dia kini di selatan Ghat, sempadan antara Niger dan Algeria. Dia telah diberikan pasport palsu untuk melarikan diri,'' katanya.

Menurut sumber itu, bekas ketua risikan, Abdullah Senussi turut berada di sempadan untuk membantu membawa keluar Saif.

Dalam perkembangan lain, Pengerusi NTC, Mustafa Abdel Jalil memberi jaminan pihaknya akan menubuhkan satu jawatankuasa menyiasat kematian Gaddafi.

Ini kerana sehingga kini, kematian Gaddafi masih menimbulkan persoalan tentang bagaimana beliau terbunuh dan siapa yang bertanggungjawab membunuhnya. - REUTERS

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Harapan selamat makin tipisANGGOTA penyelamat mendukung bayi perempuan berusia dua minggu yang berada dalam dakapan ibunya semasa terperangkap lebih dua hari selepas gempa bumi di Van, Turki, semalam. - REUTERS


ANKARA 25 Okt. - Jumlah kematian akibat gempa bumi berukuran 7.3 skala Richter yang melanda wilayah Van dan bandar Ercis di timur Turki meningkat kepada 432 orang, kata Pentadbiran Kecemasan dan Bencana hari ini.

Katanya, seramai 1,352 orang turut dilaporkan cedera manakala 2,262 buah bangunan runtuh ekoran akibat bencana itu.

Sementara itu, wartawan TelevisyenReuters berkata, seorang bayi berusia 14 hari dan ibunya diselamatkan daripada runtuhan bangunan di Ercis selepas 46 jam gempa bumi melanda kawasan tersebut.

Namun harapan untuk menemui lebih ramai penduduk yang terselamat semakin pudar ketika pasukan penyelamat berusaha keras mencari mangsa di celah-celah runtuhan bangunan.

Beribu-ribu penduduk bermalam untuk hari kedua di bawah kanvas, kereta dan berkumpul dalam kumpulan kecil mengelilingi api di pekan-pekan ekoran dilanda beratus-ratus gegaran susulan selepas gempa kuat tersebut.

"Saya masih menggigil (kerana ketakutan). Selagi gegaran susulan masih berlaku, kami akan tinggal di atas jalan," kata seorang wanita Kurdis berusia 40-an yang memanaskan badan di depan unggun api di Van.

Dengan suhu waktu malam diramal menurun kepada dua darjah Celsius dan salji turun esok, penduduk berlindung mencari perlindungan sama ada di dalam kereta, khemah dan ada juga yang menggunakan sehelai selimut saja.

Di Ercis, pasukan penyelamat bekerja keras untuk mengeluarkan mangsa yang terselamat dari runtuhan bangunan, manakala berpuluh-puluh ambulans dan bantuan perubatan dari seluruh negara dihantar ke kawasan kejadian.

Stadium di bandar itu yang merupakan tempat bersukan dijadikan sebagai hospital padang yang besar.

Mangsa yang patah tulang dirawat di atas bangku, luka dibersihkan di gelanggang bola keranjang dan proses memasukkan darah dilakukan di atas lantai gelanggang.

"Peranan kami memberi bantuan awal serta menstabilkan mangsa sebelum menghantar mereka ke hospital di pekan berdekatan menggunakan ambulans atau helikopter.

"Kami mula bertugas sejam selepas gempa tersebut berlaku dan seramai 500 pesakit dirawat," kata Niyazi Celik, seorang doktor yang terlibat menghulurkan bantuan di bandar itu. - AFP/REUTERS

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Dapat anak tidak sah tarafANTARA sijil dan dokumen sindiket nikah palsu yang dikesan oleh Jakim.


KUALA LUMPUR – Pasangan yang menggunakan khidmat sindiket nikah palsu di negara ini mungkin terdedah kepada bahaya dosa melahirkan anak tidak sah taraf.

Itu amaran Pengarah Bahagian Pembangunan Keluarga, Sosial dan Komuniti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Saimah Mukhtar mengenai senario pasangan bernikah di luar undang-undang di Malaysia.

“Masalah yang paling serius ialah melibatkan isu nasab dan sistem kekeluargaan Islam kerana pernikahan dengan menggunakan sindiket dikhuatiri tidak sah dari hukum syarak dan menyebabkan hubungan seks luar nikah dan melahirkan anak tidak sah taraf,” katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Menurut Saimah, selain itu, masalah yang bakal dihadapi pasangan ialah kesukaran untuk mendaftarkan pernikahan, kelahiran dan pendidikan anak-anak pada masa depan.

“Malah golongan wanita juga berisiko apabila hak-hak dan nasib anak-anak mereka terabai apabila suami mereka meninggal dunia atau berlaku perceraian.

“Selain itu, timbul masalah hak pewarisan harta pusaka, hak hadhanah, hak mut'ah serta lain-lain perkara melibatkan sijil pernikahan yang sah,” ujar beliau.

Saimah memberitahu, kes-kes sedemikian dikesan oleh Jakim apabila pasangan yang dinikahkan itu ingin mendaftarkan perkahwinan mereka dengan jabatan agama Islam di negeri-negeri.

“Apabila kita periksa dan semak kesahihan dokumen didapati kesemua dokumen itu palsu malah ada kes di mana satu pasangan cuba untuk mendaftarkan perkahwinan mereka sebanyak dua kali dan kedua-dua sijil yang diberikan didapati tetap palsu,” katanya.

Mengenai modus operandi sindiket yang sama, katanya, rata-rata mereka menjalankan operasi di tempat-tempat yang tidak disangka-sangka.

Katanya, ada pernikahan dilakukan di restoran makanan segera, dalam kereta dan rumah kedai sebagai taktik sindiket itu mengelak daripada dihidu pihak berkuasa.

Saimah berkata, selain lokasi pernikahan, sindiket yang sama turut menyediakan pelbagai kemudahan termasuk perkhidmatan pengangkutan bagi memastikan segala urusan pernikahan berjalan lancar.

Menurutnya, pada bayaran di antara RM3,000 hingga RM5,000 sahaja, setiap pasangan dimaklumkan pernikahan mereka kononnya mendapat kelulusan daripada jabatan agama dan sijil disediakan sedangkan ia sebenarnya dokumen palsu.

Menurut Saimah, ciri-ciri umum nikah sindiket pernikahan palsu ialah mereka tidak mendapat tauliah daripada pihak berkuasa agama dan tidak mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

“Biasanya, ia bertujuan untuk mengaut keuntungan dengan mengenakan bayaran tertentu kepada pasangan yang hendak berkahwin dengan cara yang mudah tanpa melalui syarat serta prosedur yang ditetapkan oleh pihak berkuasa agama di negeri-negeri.

“Bagaimanapun, tidak dinafikan ada juga jurunikah palsu yang mengenakan hanya beberapa ratus ringgit sahaja iaitu sekadar melebihi kadar mas kahwin biasa,” ujarnya.

Saimah menjelaskan, kebanyakan daripada kes didapati berpunca daripada hasrat lelaki yang ingin berpoligami tanpa pengetahuan isteri, terlanjur sehingga mengandung anak tidak sah taraf, halangan keluarga dan jahil mengenai hukum berkaitan pernikahan.

Selain itu, katanya, kebanyakan masyarakat Islam pada masa kini juga masih lagi tidak memahami konsep pernikahan dan perbezaannya dengan nikah di selatan Thailand atau di luar negara.

“Mereka selalunya keliru dan mungkin telah dikelirukan oleh pihak-pihak tertentu yang mengatakan bahawa nikah itu mudah dan tidak perlu bersusah payah semata-mata hendak bernikah,” jelasnya.

Tegas beliau, isu tersebut dipandang serius oleh Jakim dan menganggap ia tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ia melibatkan kesahihan sesebuah pernikahan, pelaksanaan serta pematuhan undang-undang Islam di sesebuah negara.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Anak berhenti sekolah jika tak bayar yuranKeratan Kosmo! semalam.


KUALA LUMPUR – Bekas isteri penyanyi Zainal Abidin mendakwa, dia telah menanggung keseluruhan perbelanjaan pendidikan dua anak mereka sejak sekolah rendah pada tahun 2002 sehingga sekarang.

Natasha Gabriel Abdullah, 52, memberitahu Mahkamah Tinggi Syariah di sini semalam, sekiranya dia gagal membayar perbelanjaan berkenaan, anak-anaknya bakal diberhentikan sekolah serta tidak dibenarkan mengambil peperiksaan.

Wanita itu selaku plaintif berkata demikian di hadapan Hakim Syarie, Mohd. Amran Mat Zain dalam perbicaraan tuntutan hutang nafkah dua orang anak, Timur, 16, dan Mikhail, 18, dari tahun 2002 berjumlah RM167,102.04 terhadap Zainal Abidin.

Dia yang disoal peguam syarie, Norhusniah Husin yang mewakilinya berkata, perbelanjaan itu meliputi yuran tahunan, yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), yuran tambahan, pengangkutan dan juga perbelanjaan tambahan untuk pendidikan khas Mikhail yang merupakan seorang pelajar autisme.

“Saya juga menanggung perbelanjaan persekolahan rendah dan menengah anak perempuan, Timur yang kini bersekolah di sekolah menengah swasta di ibu negara dengan jumlah sebanyak RM56,729.90,” katanya.

Merujuk kepada pendidikan Mikhail, Natasha berkata, anaknya itu dihantar ke sebuah sekolah bantuan kerajaan yang menyediakan pendidikan khas untuk kanak-kanak istimewa sebelum ditukarkan ke sekolah swasta khusus dalam pendidikan khas di Wangsa Maju di sini.

Zainal Abidin atau nama sebenarnya Zainal Abidin Mohamed, 51, yang dinamakan sebagai defendan hadir bersama peguam syarie, Abdul Halim Bahari.

Perbicaraan bersambung pada 15 November ini.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Kopi kurangkan risiko kanser kulit


WASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Meminum kopi boleh melindungi seseorang daripada mendapat penyakit kanser kulit terutamanya dalam kalangan wanita.

Kajian mengenainya yang dibentangkan di sebuah persidangan perubatan utama AS di bandar raya Boston kelmarin menunjukkan wanita yang meminum lebih tiga cawan kopi berkafein pada setiap hari dapat mengurangkan risiko mereka menghidap kanser kulit yang dikenali sebagai karsinoma sel basal (BCC) sebanyak 20 peratus.

Kajian sama menyatakan lelaki yang mengambil kopi dalam jumlah yang sama dapat menurunkan risiko mereka mendapat BCC sebanyak sembilan peratus.

"Ekoran hampir sejuta kes baharu BCC dicatat di AS pada setiap tahun, faktor amalan harian seperti meminum kopi dapat memberi kesan besar kepada kesihatan orang ramai dalam memerangi kanser ini," kata penyelidik kajian tersebut, Fengju Song.

Beberapa kajian sebelum ini juga membuktikan mereka yang kerap minum kopi kurang dijangkiti kanser payu dara, prostat, kolon dan uterus. - AFP

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Lima beradik malang dibela


DALI Md. Hussain (kanan) menyampaikan bantuan kepada Zulkifli di Kota Bharu semalam.


KUALA LUMPUR – Sehari selepas pendedahan mengenai nasib malang lima beradik yang terpaksa bergilir-gilir ponteng kerana mahu menjaga bapa mereka, Zulkifli Deraman, 44, yang diserang angin ahmar, mereka terus mendapat perhatian.

Dalam reaksi segera, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) semalam bersetuju menghulurkan bantuan menerusi skim Bantuan Kanak-Kanak (BKK) sebanyak RM450 sebulan kepada kesemua anak-anak Zulkifli, 44, yang kini mendiami rumah usang di Kampung Tok Ku, Sering, Kota Bharu berkuat kuasa serta-merta.

Ketua Pengarahnya, Hadzir Md. Zain berkata, keluarga malang itu juga mendapat bantuan peribadi daripada Pengerusi Majlis Kebajikan dan Pembangunan Penyayang (Mayang) Pengkalan Chepa, Datuk Dali Hussain sebanyak RM400.

“JKM akan sama-sama memantau dari masa ke semasa supaya keluarga ini dan anak-anak ini dapat belajar dengan sempurna,” katanya dalam satu kenyataan kepada Kosmo! di sini semalam.

Beliau diminta mengulas mengenai nasib malang lima beradik itu yang terpaksa mengorbankan zaman persekolahan mereka dengan bergilir-gilir ponteng sekolah sejak Januari lalu demi menjaga bapa yang sakit serta datuk dan nenek mereka yang uzur.

Anak-anak Zulkifli terpaksa tidak ke sekolah sekurang-kurangnya sehari dalam seminggu untuk menjaga bapa, datuk dan nenek mereka bagi meringankan beban ibu mereka yang mengambil alih tugas menyara keluarga.

Sementara itu, di Kota Bharu, Dali berkata, siasatan telah dilakukan terhadap keluarga berikutan laporan Kosmo! semalam.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Kamera rakam gambar bogel penyanyi LebanonHAIFA WAHBI


BEIRUT - Penyanyi Lebanon, Haifa Wahbi merancang untuk menyaman sebuah kedai pakaian tempatan kerana meletakkan beberapa kamera tersembunyi di bilik persalinan dan merakam gambarnya dalam keadaan tidak berpakaian seterusnya menyebarkan gambar-gambar itu di Internet, lapor akhbar Al-Bawabasemalam.

Walaupun penyanyi yang popular dengan laguAgoul Ahwak itu cuma membeli-belah di beberapa gedung pakaian terpilih, dia telah terpedaya satu komplot jahat yang dilakukan di kedai pakaian yang kerap dikunjunginya itu.

Haifa yang berang melihat gambar-gambar bogelnya tersebar di Internet segera menelefon pemilik kedai pakaian tersebut untuk memarahinya selain memberi amaran bahawa dia akan mengambil tindakan mahkamah berhubung isu tersebut.

Ekoran insiden tersebut, Haifa yang mendapat tempat kedua dalam pertandingan Ratu Cantik Lebanon, mengarahkan seorang peguamnya mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak pengurusan kedai pakaian berkenaan sebagai pengajaran.

Sementara itu, penyanyi itu sedang melakukan persiapan untuk album terbaharunya yang turut menampilkan lagu duet bersama bintang rap Amerika Syarikat, Snoop Dog.

Haifa juga akan membintangi sebuah drama televisyen yang dijadual disiarkan dalam bulan Ramadan tahun depan. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Lelaki miliki tindikan paling banyak di duniaReuters
SEJUMLAH tindikan terdapat di bahagian muka Rolf Bucholz yang didedahkan kepada jurugambar di Dortmund, Jerman kelmarin.


DORTMUND, Jerman - Rolf Bucholz yang merupakan seorang pakar komputer berusia 52 tahun mempunyai tindikan sebanyak 453 di tubuhnya.

Dia merupakan pemilik rekod Guinness World of Records lelaki yang paling banyak bertindik di dunia.

Muka lelaki tersebut juga mempunyai banyak tindikan seperti di kening, bibir dan hidung.

Dia juga mempunyai 278 tindikan di bahagian kemaluannya. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Cuti lima hari kerana Bangkok banjirReuters - BEBERAPA lelaki memindahkan televisyen dan barang lain milik mereka dekat sebuah stesen minyak yang dilanda banjir di daerah Bang Phlat, Bangkok semalam.


BANGKOK - Lapangan terbang kedua di ibu kota Thailand di sini iaitu Lapangan Terbang Don Mueang ditutup semalam ketika air banjir semakin menghampiri bandar raya ini sekali gus memaksa pihak berkuasa mengisytiharkan sekolah dan pejabat ditutup selama lima hari sebagai persediaan menghadapi banjir.

Kabinet turut mengarahkan cuti bermula 27 hingga 31 Oktober di sini dan 20 wilayah lain yang terjejas akibat banjir terburuk pernah melanda negara itu dalam tempoh 50 tahun.

Pengumuman cuti tersebut dibuat berikutan kebimbangan pihak berkuasa mengenai air pasang besar yang diramal berlaku akan menyebabkan air sungai utama di sini melimpah dan memburukkan lagi krisis banjir.

Cuti umum itu dibuat bagi membolehkan 12 juta penduduk di sini mengelakkan banjir yang semakin menghampiri pusat bandar raya ini selepas menenggelamkan bahagian-bahagian lain di Thailand dengan menyebabkan 360 orang terbunuh manakala jutaan kediaman musnah.


Reuters - SEORANG gadis membawa seekor itik semasa meredah banjir di daerah Bang Phlat di Bangkok semalam.


Keputusan memberikan cuti umum tersebut dibuat dalam satu mesyuarat di lapangan terbang berkenaan di utara bandar raya ini.

Lapangan Terbang Don Mueang yang menguruskan penerbangan domestik turut berfungsi sebagai tempat perlindungan mangsa banjir dan ibu pejabat operasi bantuan mangsa-mangsa banjir.

"Air banjir akan mengalir di bahagian utara lapangan terbang ini, ia boleh menyebabkan pesawat tergelincir di landasan," kata pihak pengurusan lapangan-lapangan terbang Thailand.

Menurut kenyataan sama, dua landasan di lapangan terbang itu akan ditutup sehingga 1 November ini.

Hampir 100 penerbangan domestik beroperasi dari lapangan terbang berkenaan setiap hari. - AFP

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Ribut rosakkan bumbung lapangan terbangBEBERAPA pekerja berjalan dekat bumbung Lapangan Terbang Faro di Portugal yang hampir runtuh kelmarin.


LISBON - Pihak berkuasa menyatakan ribut merosakkan sebahagian bumbung Lapangan Terbang Faro di rantau Algarve, selatan Portugal.

Sebanyak lima orang cedera dalam kejadian tersebut manakala beberapa penerbangan turut terjejas kelmarin.

Beberapa panel bumbung di terminal berlepas di lapangan terbang itu rosak apabila ribut kencang melanda sekitar pukul 5 pagi waktu Portugal.

Beratus-ratus penumpang terkandas di lapangan terbang itu dengan pihak berkuasa terpaksa membatalkan atau menangguhkan penerbangan keluar selain melencongkan beberapa pendaratan pesawat.

Media tempatan menyatakan kerosakan di lapangan terbang berkenaan memaksa beberapa kafe dan restoran ditutup dengan menyebabkan sejumlah penumpang tidak dapat membeli makanan dan minuman.

Rantau Algarve merupakan destinasi percutian utama di Portugal dan antara lokasi percutian paling popular di Eropah.

Lapangan Terbang Faro mengendalikan lebih 4 juta penumpang setahun. - AP

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Bayi hidup dikeluarkan dari celah runtuhanSEORANG anggota penyelamat memangku bayi berusia dua minggu yang dikeluarkan dari celah runtuhan sebuah apartmen di Ercis, Turki semalam.WAJAH bayi berusia dua minggu yang dikeluarkan dari celah
runtuhan apartmen di Ercis, Turki semalam.


ERCIS, Turki - Bayi perempuan berusia dua minggu dikeluarkan dari celah-celah runtuhan sebuah bangunan apartmen 72 jam setelah gempa bumi berukuran 7.2 pada skala Richter melanda timur Turki.

Imej-imej di televisyen semalam menunjukkan beberapa anggota penyelamat yang memakai pakaian berwarna oren bertepuk tangan semasa bayi berkenaan dikeluarkan dari celah-celah runtuhan.

Seorang anggota penyelamat mengendong bayi dalam keadaan bogel itu yang bernama Azra Karaduman.

Bayi itu kemudian dibalut dengan selimut dan diserahkan kepada anggota-anggota paramedik.

Ibu bayi itu mendakap bayi tersebut di dada semasa para anggota penyelamat menemui mereka.

Mereka turut melakukan usaha untuk mengeluarkan ibu bayi itu termasuk neneknya yang masih hidup.

"Saya amat teruja. Apa lagi yang perlu saya perkatakan. Biarkan Tuhan membantu mereka," kata seorang lagi nenek bayi itu, Sevim Yigit kepada Reuters.

Menurutnya, bayi itu dilahirkan dua minggu lalu.

Gempa bumi itu yang berlaku pada Ahad lalu telah meruntuhkan lebih 2,000 bangunan dan menyebabkan 366 orang terbunuh.

- Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Jenazah Gaddafi dikebumikan


SEORANG jurugambar semalam merakamkan tempat mayat Muammar Gaddafi diletakkan di dalam sebuah bilik sejuk beku di Misrata sebelum ia dipindahkan untuk dikebumikan di gurun Sahara.


MISRATA - Jenazah bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi telah dikebumikan di sebuah lokasi rahsia di gurun Sahara semalam bersama dengan seorang anak lelakinya, Motassim, kata seorang pegawai kerajaan sementara.

"Jenazah itu telah dibawa pada awal pagi dan baru dikebumikan di gurun bersama dengan anaknya," kata pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) itu, Abdel Majid Mlegta.

Menurutnya, hanya dua orang yang amanah diberikan kepercayaan untuk melakukan misi rahsia itu.

"Mereka itu bukannya pengawal tetapi orang amat dipercayai NTC," katanya.

"Apa yang boleh saya katakan adalah proses pengebumian itu memakan masa dan dilakukan jauh daripada pihak media," tambahnya.

Solat jenazah dua beranak itu dilakukan oleh guru agama peribadi Gaddafi, Khaled Tantoush.


SEORANG wanita melihat jenazah Muammar Gaddafi di sebuah bilik sejuk beku di Misrata kelmarin.


Khaled ditangkap bersama dengan Gaddafi sebelum mereka berpindah dari Misrata.

Dua sepupu Gaddafi, Mansour Dhao Ibrahim dan Ahmed Ibrahim yang ditangkap bersama Gaddafi selepas konvoi dinaiki mereka diserang jet Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dekat Sirte, bandar kelahiran Gaddafi, turut menghadiri penghormatan terakhir untuknya.

Jenazah itu dikebumikan pada waktu subuh.

Gaddafi, 69, mati akibat kecederaan ditembak di bandar kelahirannya selepas dia ditemui dalam saluran pembetungan di bawah sebuah lebuh raya pada Khamis lalu.

Anaknya, Motassim turut mati ditembak dekat leher selepas ditangkap oleh para pejuang NTC.

Mayatnya itu kemudian dipamerkan kepada orang ramai di dalam sebuah bilik sejuk di sebuah pasar di Misrata.

Sebelum dikebumikan, pemerintah sementara Libya telah bertindak melarang orang ramai daripada melihat jenazah Gaddafi, anak lelakinya, Mutassim dan seorang ketua tenteranya, Abu Bakr Younis.


JENAZAH Motassim Gaddafi yang dipamerkan kepada orang ramai di sebuah bilik sejuk beku di Misrata kelmarin.


Keputusan itu dibuat selepas ribuan penduduk Libya melihat sendiri jenazah bekas pemimpin Libya itu.

Beberapa pengawal mengunci pintu pagar yang menempatkan bilik sejuk beku tempat jenazah Gaddafi bersama dua yang lain disimpan di Misrata.

Pintu peti sejuk beku itu yang kerap dibuka bagi membolehkan orang ramai masuk menyebabkan ketiga-tiga jenazah tersebut cepat mereput dan berbau busuk.

Pengawal-pengawal memberikan topeng bedah kepada pelawat untuk melindungi mereka daripada bau busuk. Mereka juga menyembur bahan pembasmi kuman pada jenazah tersebut.

Menurut beberapa pengawal di pintu pasar tersebut, satu konvoi empat hingga lima buah kenderaan terlibat dalam proses membawa jenazah berkenaan pada lewat malam kelmarin ke sebuah lokasi rahsia. Kerajaan sementara Libya akan menubuhkan suruhanjaya untuk menyiasat kematian Gaddafi.

Menurut seorang pengawal di pasar itu, dia melihat permit pengebumian tersebut yang menyatakan terdapat dua tembakan, satu di kepala dan satu lagi di dada Gaddafi. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'