Pages

Tuesday, December 29, 2015

Pasangan beli rumah agam berusia lebih 300 tahun
MEMPUNYAI 94 buah bilik, rumah agam ini sedang menjalani proses pengubahsuaian sejak dua tahun lepas sebelum dibuka kepada umum. - Agensi


PERTH – Sepasang suami isteri di sini nekad membeli sebuah rumah agam yang telah mengalami kerosakan teruk dan melakukan kerja-kerja pengubahsuaian selama dua tahun.
Rumah besar itu dibeli oleh Karina dan Craig Waters yang dinamakan sebagai Chateau de Gudanes pada tahun 2013 dan terletak di selatan Perancis.
Dalam proses pengubahsuaian tersebut, mereka turut menemui beberapa penemuan mengejutkan seperti sebuah lorong bawah tanah misteri, artifak lama dan lukisan besar di bawah lapisan kertas dinding.
“Selepas selesai pengubahsuaian, rumah ini akan dibuka kepada orang ramai kerana kami bercadang untuk membuka kafe dan mengadakan program lawatan ke seluruh bahagian rumah selain menjadikannya sebagai hotel,” ujar Karina.
Rumah agam yang dibina sekitar tahun 1700-an itu mempunyai 94 buah bilik dan mengalami kerosakan yang sangat teruk dengan kebanyakan bilik tidak mempunyai siling selain tiada bekalan elektrik. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1228&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3vhdnYa1p 
Hakcipta terpelihara 

Guna keldai bawa wanita hamil ke hospital


Keldai yang siap dipakaikan tali pinggang keselamatan.

BADAN
 kebajikan British sedang mencuba untuk memasang tali pinggang keselamatan pada keldai yang membawa wanita hamil ke hospital di negara-negara miskin.
Tali pinggang itu disesuaikan supaya wanita hamil itu mampu memanjat ‘ambulans keldai’ tersebut, lapor Mirror.com yang memetik daripada Sunday People.
Keldai masih menjadi kenderaan biasa yang membawa wanita-wanita hamil di negara-negara dunia ketiga.
Kebanyakan keluarga seperti di Afrika tidak mempunyai kereta tetapi kebanyakan penduduk kampung mempunyai akses kepada keldai atau kuda untuk ke hospital.
Penggunaan tali pinggang pada pelana ini akan dapat mengurangkan risiko wanita-wanita hamil ini jatuh.
Pelana itu dicipta oleh badan kebajikan SaddleAid di Anglesey, North Wales yang telah diuji oleh keldai di Welsh dipanggil Queenie untuk memperbaiki tahap keselamatan alat tersebut.
Ia juga telah diuji di Afghanistan dan dijangka akan digunakan untuk bakal-bakal ibu di Ethiopia, tahun depan.
Badan itu juga dilaporkan mahu melatih penduduk untuk menggunakan pelana itu yang dikatakan boleh juga digunakan di UK untuk membantu golongan kurang upaya menyertai menunggang kuda atau keldai dengan selesa
.

Miliki bakat 'ngeri' boleh pusing kepala 180 darjah


Sedutan rakaman video yang dimuatnaik oleh Sergio Tapia, kelmarin.

"OH Tuhan saya tak boleh teruskan menonton," kata seorang pelayar YouTube pada sebuah video yang dimuatnaik kelmarin.
Video tersebut menunjukkan seorang remaja yang mempunyai bakat pelik: dia mampu memusingkan kepalanya 180 darjah!
Selain memusingkan kepalanya, remaja tersebut juga menunjukkan kebolehan menari tanpa memusingkan kepalanya.
Sepanjang rakaman tersebut, seorang lelaki yang didakwa ayah kepada remaja terbabit membantu memegang kepala remaja tersebut supaya tidak bergerak.
Video tersebut yang dimuatnaik oleh Sergio Tapia sudah menarik hampir sejuta penonton.
Kebanyakan pelayar meluahkan rasa ngeri terhadap aksi-aksi yang terakam dalam video tersebut
.

Sotong gergasi muncul di pelabuhan Jepun


Sedutan video yang dirakam oleh Akinobu Kimura

TOKYO - JAPAN. Kemunculan tiba-tiba seekor sotong gergasi mengejutkan orang ramai di Toyama Bay, 25 Disember lepas.
Menurut laporan CNN, sotong tersebut didakwa berenang di bawah bot nelayan dan berada di lokasi tersebut selama beberapa jam sebelum berlalu pergi.
Seorang penyelam, Akinobu Kimura berjaya merakam gerak geri sotong tersebut selama beberapa minit.
"Sotong tersebut kelihatan sempurna, mengeluarkan dakwat dan cuba membelit saya menggunakan rungutnya," kata Akinobu.
Katanya, beliau kemudian memandu sotong tersebut ke tengah lautan dan sotong tersebut akhirnya hilang di laut dalam.
Sementara itu, penjaga akuarium Uozu, Yuki Ikushi memberitahu CNN terdapat 16 penampakan sotong gergasi pada musim menangkap ikan yang lepas.
"Kita mungkin akan nampak lagi (sotong gergasi) pada musim ini, tapi memang sangat jarang mereka berenang berdekatan bot milik nelayan," kata Yuki.
Difahamkan, sotong gergasi berkenaan berukuran kira-kira 13 meter (43 kaki) dan hanya terdapat di lautan dalam
.

Korea Selatan jadi lokasi pilihan untuk ubah wajah


Gambar-gambar sebelum dan selepas pembedahan

SEHINGGA
 kini, Korea Selatan masih menjadi destinasi utama untuk mereka yang mahu menjalani pembedahan kosmetik.
Ini termasuklah mereka yang mengalami kecederaan kekal pada wajah akibat kemalangan atau penyakit, mahu meningkatkan keyakinan diri ataupun sengaja mahu mengubah wajah tanpa alasan yang kukuh.
Foto-foto perubahan sebelum dan selepas pembedahan kosmetik yang banyak tersebar di laman sosial adalah bukti pembedahan kosmetik 'masih laku'.
Terbaru, seorang blogger berumur 28 tahun dari Singapura menjalani pembedahan kosmetik di Seoul kerana wajahnya menjadi 'longgar' selepas bersalin.
"Berat badan saya bertambah 35 kilogram selepas bersalin," kata Ang Chiew Ting kepada The New Paper.
"Di bawah dagu juga terdapat simpanan lemak yang langsung tidak mahu hilang," kata Chiew Ting yang memiliki ketinggian 1.72 meter.
Chiew Ting adalah antara penggemar pembedahan plastik dan sudah menjalani beberapa prosedur pada 2010, 2013 dan 2014
.

'Kek' najis lembu laris dijual di Internet

New Delhi: Sama seperti pengguna di seluruh dunia, rakyat India juga gemar membeli belah di Internet tetapi ada satu produk yang dilaporkan sangat laris jualannya di negara itu.
Beberapa syarikat jualan dalam talian di India memberitahu, ‘kek’ najis lembu adalah antara produk paling popular di Internet.
Najis lembu digaul dengan rumput kering sebelum dijemur dihasilkan di kawasan pedalaman dan biasanya dijadikan bahan bakar.
Sejak ratusan tahun, ‘kek’ najis lembu digunakan penduduk kampung di India untuk memanaskan rumah dan dalam upacara keagamaan.
Kini syarikat jualan dalam talian termasuk Amazon dan eBay mula menjual ‘kek’ najis lembu itu untuk penduduk di kawasan bandar.
Apa yang menarik, menurut syarikat berkenaan, sejak ‘kek’ najis lembu mula dijual di Internet beberapa bulan lalu, produk berkenaan mendapat sambutan yang luar biasa.
“Kek najis lembu disenaraikan beberapa penjual kami sejak Oktober lalu dan ia mendapat sambutan hangat pembeli,” kata jurucakap Amazon India, Madhavi Kochar. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 29 Disember 2015 @ 6:09 AM


SEORANG wanita membuat ‘kek’ najis lembu di sebuah kampung di India.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/103141#sthash.oreQXThs.dpuf