Pages

Tuesday, September 2, 2014

Bebas daripada penjara kerana terlalu tinggiMEDCALF dibebaskan daripada penjara kerana terlalu tinggi sehingga dia sukar untuk tidur di katil penjara selain memakai pakaian seragam banduan.


DEVON - Seorang pemuda yang didapati bersalah oleh mahkamah di sini baru-baru ini telah dibebaskan daripada hukuman penjara apabila dia mempunyai masalah badan yang terlalu tinggi.
Berikutan itu, Jude Medcalf, 23, cuma dijatuhi hukuman perintah berkurung selama enam bulan dan 12 bulan melakukan kerja kebajikan.
Sebelum itu, Medcalf didapati bersalah dan dihukum penjara kerana mencuri makanan dan hadiah Krismas di pejabat NHS dan melepaskan tembakan pistol angin ke arah seorang wanita.
Bagaimanapun, Hakim Mahkamah Diraja Exeter membebas remaja itu selepas dia disahkan menghidap penyakit sindrom Klinefelter yang mengakibatkan dia mengalami penambahan ketinggian tubuh badan secara luar biasa sehingga sukar untuk dia tidur di katil penjara dan memakai pakaian seragam.
Remaja berusia 23 tahun itu kini mempunyai saiz tubuh yang terlalu tinggi sehingga mencapai 213 sentimeter.
Dia bagaimanapun telah diperintah hadir semula ke mahkamah selepas didapati melanggar hukuman perintah berkurung itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0902&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3C6Whiqow 
Hakcipta terpelihara 

Selebriti wanita jadi sasaran penggodam siber


JENNIFER LAWRENCE
LOS ANGELES 1 Sept. - Berpuluh-puluh selebriti wanita termasuk aktres Jennifer Lawrence dan model, Kate Upton didapati menjadi sasaran penggodam siber yang menyebarkan gambar peribadi mereka dalam Internet.
Menurut laman web, Mail Online, gambar-gambar tersebut diperoleh daripada laman web penyimpanan dokumen, iCloud sebelum penggodam menyiarkan gambar tersebut dalam laman web, 4chan.
Satu senarai turut mendedahkan sebanyak 101 nama mangsa yang disiarkan secara dalam talian baru-baru ini, antaranya Aubrey Plaza, Candice Swanepoel, Cara Delevingne, Cat Deeley, Hillary Duff dan Kaley Cuoco.
Jurucakap Lawrence mengesahkan gambar-gambar yang digodam adalah milik aktres itu.
"Ini merupakan satu ke­salahan melanggar hak peribadi Lawrence. Kami telah melaporkan kepada pihak berkuasa dan akan mengenakan tindakan kepada sesiapa yang mencuri gambar peribadinya," kata jurucakap tersebut menerusi satu kenyataan e-mel.
Pada masa sama, aktres Mary Elizabeth Winstead yang juga merupakan mangsa penggodam siber ber­kenaan berkata, dia berasa simpati kepada mangsa yang terbabit dalam jenayah tersebut.
"Saya hanya boleh memikirkan tentang bagaimana mereka boleh mendapatkan gambar lama saya yang telah dibuang. Saya berasa simpati kepada semua," katanya menerusi laman web, Twitter.
Twitter turut bertindak menutup akaun pihak yang menyebarkan gambar-gambar tersebut.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140902/lu_10/Selebriti-wanita-jadi-sasaran-penggodam-siber#ixzz3C6M6f79l
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kucing jadi rebutan

SEEKOR kucing baka Siam menjadi rebutan dua keluarga
di Wellington, New Zealand selepas didapati tinggal
 di dua buah rumah sejak 10 tahun lalu. - AGENSI

WELLINGTON 1 Sept. - Seekor kucing baka Siam mencetuskan perbalahan dua keluarga di New Zealand selepas haiwan itu tinggal di dua rumah berasingan sejak 10 tahun lalu.
Menurut laporan portal berita Mail Online, kucing berkenaan dibeli pada tahun 2000 oleh Alice Alexander dan dinamakan sebagai Ming, kerana sifatnya yang sukar merayau di rumah jiran, manakala keluarga Smith menamakan kucing itu sebagai Cleo.
Selepas berpindah ke Strathmore di selatan Wellington pada 2005, Ming akan menghilangkan diri untuk tempoh tertentu sebelum pulang ke rumah dalam keadaan dijaga rapi tetapi tidak memakai gelang leher yang tertera namanya dan nombor telefon keluarga Ale­xander.
Kemudian, kucing baka Siam itu menghilangkan diri selama empat tahun bermula 2010 sebelum muncul semula pada Mei tahun ini di atas bumbung rumah pemilik asalnya, menyebabkan Alice memasang mikrocip dan gelang leher pada Ming untuk memastikan kucing itu tidak hilang dan mudah dikesan.
Malangnya, sekali lagi Ming menghilangkan diri selama sebulan sebelum ditemukan dalam keadaan kakinya dicukur dan dipercayai te­lah dibawa berjumpa dengan doktor haiwan.
Seminggu kemudian, Alice dihubungi oleh keluarga Smith yang tinggal berhampiran, yang selama ini menjaga Ming ketika kucing itu menghilangkan diri, sekali gus mendapati haiwan terbabit tinggal di dua tempat berbeza.
Glenda Smith berkata, dia tidak tahu Ming mempunyai penjaga sehingga dia ternampak satu daripada poster kehilangan kucing siam itu yang ditampal oleh Alice.
"Kami menamakannya sebagai Cleo dan kucing tersebut menjadi sebahagian daripada keluarga kami untuk sembilan tahun.
"Kami tidak boleh melepaskannya buat masa sekarang kerana kami sangat menyayanginya," kata Glenda.
Nasib kucing Siam terbabit masih belum dapat dipastikan ketika kedua-dua keluarga saling berebut untuk hak penjagaan dan mahu haiwan itu berasa gembira.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140902/lu_09/Kucing-jadi-rebutan#ixzz3C6Lw2Ngy
© Utusan Melayu (M) Bhd