Pages

Saturday, February 5, 2011

Bayi dalam kandungan beri isyarat bagus
IMEJ menunjukkan bayi yang dikandung Donna Sayer membuat isyarat bagus dalam pemeriksaan imbasan di sebuah hospital di Kent.


MAIDSTONE - Seorang ibu yang bimbang mengenai kesihatan bayi yang dikandungnya mendapati anaknya itu membuat isyarat bagus semasa perutnya diimbas di sebuah hospital di Kent, Britain, lapor sebuah akhbar semalam.
Ibu bayi itu, Donna Sayer, 29, dan seorang jururawat tergelak selepas mereka melihat bayi itu memberikan isyarat bagus semasa diimbas.
Menurut Donna yang merupakan seorang pengurus makanan dan minuman di Kelab Kriket Kent, bayi itu seolah-olah mahu memberitahu bahawa dirinya berada dalam keadaan baik.
Wanita itu berkata, pemeriksaan itu dibuat selepas jururawat berkenaan menyatakan bayi dalam kandungannya normal.
Namun, bagi mendapatkan kepastian mengenai bentuk bayi itu, satu pemeriksaan imbasan dibuat.
Donna dari Whitstable yang dijangka melahirkan anak dalam bulan Mei ini berkata, semua pihak berasa hairan apabila melihat gambar tersebut. - Agensi

Puluhan ribu solat di Dataran Tahrir
PULUHAN ribu penunjuk perasaan anti-Presiden Mesir, Hosni Mubarak bersolat di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Puluhan ribu penduduk Mesir bersolat di Dataran Tahrir, Kaherah dan berdoa bagi menuntut supaya Presiden Mesir, Hosni Mubarak berundur dengan segera.
Perhimpunan itu menumpukan usaha ke arah meminta Hosni yang memerintah selama 30 tahun berundur dengan segera.
"Hari ini merupakan hari terakhir, hari ini adalah yang terakhir," kata para penunjuk perasaan.
Suasana di Dataran Tahrir kelmarin umpama satu pesta dengan nyanyian beramai-ramai para penunjuk perasaan anti-Hosni.
Menteri Pertahanan, Mohamed Hussein Tantawi turut hadir di dataran itu manakala tentera mengawal ketenteraman.
Mohamed kelihatan berbual dengan beberapa askar di dataran tersebut.
Hosni dibenci oleh para penunjuk perasaan kerana beliau dianggap gagal membawa kemajuan di negaranya ekoran kadar pengangguran yang tinggi, menindas ahli politik pembangkang dan pentadbirannya dianggap melakukan korupsi. - Agensi

Alamat Internet sudah habisMIAMI 4 Feb. - Gudang alamat Internet dunia sudah kehabisan bagi kegunaan penyedia Internet (IP) baru dan sedia ada, selepas format yang digunakan ketika ini dikenali sebagai IPv4 sudah mencapai hadnya.
Syarikat Internet Pemberi Hak Nama dan Nombor (ICANN) telah mengeluarkan lima kumpulan terakhir nombor alamat penyedia Internet (IP) yang mengenal pasti destinasi aliran digital.
''Lebih empat bilion alamat Internet sudah dikeluarkan sehingga pagi ini. Ia sudah habis, Tidak ada lagi,'' kata Ketua ICANN, Rod Beckstrom.
Bagaimanapun, katanya, masalah itu tidak akan menimbulkan masalah besar kerana Pendaftar Internet Wilayah (RIR) di seluruh dunia akan mengeluarkan alamat-alamat untuk menyokong penukaran kepada format baru yang dikenali sebagai IPv6.
Penukaran terebut akan membenarkan penggunaan melebihi angka trilion alamat Internet baru, sedangkan format standard ketika ini, IPv4 hanya membenarkan sehingga empat bilion alamat Internet.
Kebanyakan usaha dan kos penukaran tersebut akan ditanggung oleh penyedia perkhidmatan Intenet, laman web, operator jaringan yang harus memastikan sistem mereka mampu mengendalikan alamat-alamat baru itu dan menjaga aliran digital.
Beckstrom menjangka penukaran sepenuhnya kepada IPv6 akan memakan masa bertahun-tahun dan menelan kos sehingga mencecah berbiilion dolar.
Bagaimanapun, masalah penukaran berkenaan tidak akan memberi kesan kepada pengguna kerana nombor IP yang kompleks masih akan kelihatan seperti perkataan dan domain seperti icaan.org.
Alamat IPv4 dijangka habis terlebih dahulu di Asia di mana permintaan di rantau itu paling tinggi ketika orang ramai dan perniagaan menerima pasaran baru iaitu secara talian.
''(Jika tidak ditukar format) Internet tidak akan berhenti berfungsi, tetapi grednya akan menurun perlahan-lahan, Ia akan menjadi perlahan,'' kata jurutera Google, Lorenzo Colitti. - AFP