Pages

Thursday, December 31, 2015

Lelaki temui cangkerang gergasi
AFP - SEORANG lelaki tempatan menunjukkan cangkerang Glyptodont yang ditemui di tebing sebuah sungai dekat bandar Carlos Spegazzini, Argentina pada 25 Disember lalu.


BUENOS AIRES, Argentina – Seorang lelaki menemui satu cangkerang haiwan prasejarah selebar satu meter di tebing sebatang sungai di Carlos Spegazzini, 40 kilometer ke selatan Buenos Aires pada 25 Di­sember lalu.
Cangkerang itu dipercayai milik seekor tenggiling gergasi yang dikenali sebagai Glyptodont, kata beberapa pakar kelmarin.
Lelaki itu, Jose Antonio Nievas menyangka cangkerang bersisik hitam itu merupakan sebiji telur dinosaur selepas melihat objek tersebut melekat di dalam lumpur di tebing sungai itu di ladang miliknya.
Nievas memberitahu stesen televisyen tempatan, Todo Noticias bahawa dia me­nemui cangkerang itu separuh tenggelam di dalam selut dan mula menggali di sekeliling objek tersebut.
Beberapa pakar yang melihat gambar objek itu di televisyen memaklumkan ia dipercayai cangkerang Glyptodont.
“Tiada keraguan bahawa ia kelihatan seperti Glyptodont. Haiwan ini pupus beberapa ribu tahun lalu dan fosilnya ba­nyak ditemui di rantau ini,” kata pakar paleontologi di Muzium Sains Semula Jadi Bernadino Rivadavia, Alejandro Kramarz kepada agensi berita AFP.
Glyptodont merupakan nenek moyang kepada tenggiling mo­den. Haiwan itu mempunyai perisai cangkerang bulat yang besar dan mencapai berat sehingga satu tan.
Spesies itu tinggal di Amerika Selatan berjuta-juta tahun lalu. Kramarz menganggarkan spesimen yang ditemui Nievas itu berusia sekitar 10,000 tahun. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1231&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3vrD9rWpt 
Hakcipta terpelihara 

Dinding jadi pemisah antara si kaya dan miskinLIMA - PERU. Di Lima, Ibu Kota Peru, didirikan sebuah dinding setinggi 3.5 meter dengan panjang mencapai 10 kilometer yang dibangunkan dengan hanya satu tujuan iaitu untuk memisahkan antara si kaya dan si miskin.
Dinding itu juga dilapisi kawat berduri di bahagian atasnya, bagi memastikan golongan miskin tidak menggangu kehidupan si kaya.
Memetik laporan Daily Mail, dinding yang digelar sebagai tembok Berlin Peru itu, baru-baru ini mencuri tumpuan dunia, apabila terdapat gelombang massa yang bangkit untuk merobohkan dinding itu kerana dianggap sebagai 'dinding penindas' dan diskriminatif.
Dalam pada itu, beberapa foto yang bertebaran di media sosial, para demonstrasi yang kesal dengan pembinaan dinding itu mengecat dinding dengan mural dan menulis kata-kata sindirian serta kecaman.
Sementara itu, para demonstrasi mengelar dinding itu sebagai dinding Wall of Shame (Dinding Rasa Malu) memisahkan wilayah Casuarinas  tempat si kaya dengan wilayah Vista Hermosa yang menjadi tempat tinggal si miskin.
Tidak hanya masyarakat Peru, masyarakat di seluruh dunia mengecam adanya dinding Wall of Shame. Bagi beberapa warga miskin disana, dinding itu dianggap sebagai aib. Namun bagi warga kaya di Las Casuarinas, dinding itu dianggap sebagai alat yang tepat untuk melindungi diri mereka
.

Moeraki boulders berusia 60 juta tahun


Ia dipercayai terbentuk lebih 60 juta tahun lalu daripada sedimen dasar laut purba. Penghabluran kalsium dan karbonat sekitar zarah bercas dan membentuk batu secara beransur-ansur seperti pembentukan mutiara yang mengambil masa selama empat juta tahun.
Batu lumpur itu kemudiannya dibawa naik dari dasar laut sekitar 15 juta tahun lalu dan angin, ombak serta hujan memisahkan ia satu demi satu.
Setiap satu batuan besar ini juga mempunyai diameter sehingga 3 meter dan berat beberapa tan.
Menurut legenda masyarakat Maori, Moeraki Boulders adalah batu yang terdampar dari kanu Araiteuru apabila ia rosak berdekatan Shag Point (Matakaea).
Terdapat juga di antara batuan tersebut mempunyai kesan retak luar biasa yang dikenali sebagai septaria.  – Moerakiboulders

Tradisi asli Spider RockBATU 
labah-labah atau lebih dikenali sebagai Spider Rock setinggi 245 meter adalah ciri geologi paling ketara di Monumen Negara Canyon de Chelly dekat bahagian timur laut Arizona.
Ia juga merupakan salah satu menara berdiri bebas paling tinggi di dunia.
Malah ia dianggap sebagai sebuah tempat suci bagi masyarakat Navajo dan destinasi mendaki kepada pendaki dan pelawat.
Ada yang mengatakan pembentukannya bermula 230 juta tahun lalu dan gabungan pasir dimampatkan dari semasa ke semasa akhirnya membentuk batu pasir merah monolit yang dinamakan Spider Rock oleh kaum Red Indian atau Navajo.
Masyarakat Navajo dahulunya membina gua di atas puncak menara dan tinggal di bahagian tebing. Kebanyakan gua terletak tinggi bagi melindungi mereka daripada musuh dan banjir kilat.
Tugu Negara Canyon de Chellyini meliputi kawasan seluas 3,393 kilometer persegi dan pada tahun 2009, ia diiktiraf sebagai salah satu monument kebangsaan paling kerap dilawat di Amerika Syarikat. – Ilhawa
i