Pages

Saturday, August 2, 2014

Kurang tidur cenderung jadi pelupa


LONDON 1 Ogos - Tidur bukan sahaja berfungsi untuk merehatkan badan tetapi seseorang yang tidak mendapat tidur mencukupi juga boleh menyebabkan memorinya terganggu, bahkan mampu membawa kepada risiko-risiko buruk yang lain.
Umumnya, waktu tidur normal seseorang adalah antara enam dan tujuh jam sehari bagi orang dewasa dan 10 jam bagi kanak-kanak yang bersekolah rendah.
Bagaimanapun, kekurangan tidur boleh menyebabkan seseorang cenderung menjadi seorang yang pelupa dan suka mereka-reka cerita.
Satu kajian ke atas 104 pelajar yang diberikan gambar-gambar jenayah mendapati mereka memberikan maklumat salah berhubung gambar-gambar berkenaan.
Separuh daripada mereka mendapat tidur yang cukup, manakala separuh lagi berjaga sepanjang malam.
Peserta yang tidak mendapat tidur yang mencukupi cenderung mereka-reka maklumat yang mereka lihat berbanding mereka yang mendapat tidur yang mencukupi.
Kajian sebelum ini mendapati kurang mendapat tidur yang sempurna selama lapan jam boleh mengganggu fungsi kognitif (pemikiran).
"Selama beberapa tahun saya mendapati jika saya tidak mendapat tidur yang mencukupi, ingatan dan memori saya seolah-olah kabur sehinggalah saya mendapat tidur yang mencukupi," ujar Frenda.
Frenda berkata, dia sangat terkejut selepas mendapati beberapa kajian emperikal (nyata) berkaitan dengan kekurangan tidur dan gangguan memori.
"Kajian mendapati kebanyakan orang yang tidak mendapat tidur yang mencukupi mempunyai memori yang lemah dan tidak mampu mengingati sesuatu secara tepat," ujarnya yang menerbitkan hasil kajian tersebut di dalam jurnal Sains Psikologi.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140802/lu_10/Kurang-tidur-cenderung-jadi-pelupa#ixzz39BFDgfGc
© Utusan Melayu (M) Bhd