Pages

Tuesday, October 12, 2010

Facebook atasi muzik


SYDNEY - Muzik bukan lagi kaedah ekspresi diri dan menajdi pilihan utama golongan muda kerana mereka kini lebih gemar menggunakan laman sosial seperti Facebook, menurut satu kaji selidik di Australia yang didedahkan semalam.
Semasa ditanya mengenai pengenalan diri terhadap sejumlah golongan muda, jawapan paling popular yang diterima ialah rakan-rakan yang merujuk sahabat di dalam talian.
Jawapan itu meminggirkan muzik buat kali pertama sebagai pilihan utama golongan muda.
Penemuan itu diperoleh menerusi Kaji Selidik Pasaran Bandar.
"Hasil kajian kali ini agak memeranjatkan," kata Ketua eksekutif firma media LifeLounge Group, Dion Appel yang menaja kaji selidik tersebut.
Ia melibatkan lebih 1,750 warga Australia berusia 16 tahun hingga 30 tahun.
Katanya, Facebook merupakan laman web nombor satu yang dilawati oleh semua responden dengan 47 peratus mengakui mereka menghabiskan masa lima jam atau lebih pada setiap minggu di laman sosial berkenaan. - AFP

Pemuzik kudung juara China's Got TalentGAMBAR fail menunjukkan Liu Wei bermain piano dengan kakinya di Shanghai pada 26 Ogos lalu.


SHANGHAI - Seorang pemuzik yang kudung tangannya, Liu Wei menjuarai program pencarian bakat, China's Got Talent, selepas dia bermain piano dengan menyampaikan lagu cinta You're Beautifulnyanyian James Blunt dengan menggunakan kakinya di hadapan penonton di Stadium Shanghai, di sini.
Ketiga-tiga juri program tersebut kelmarin memuji Wei, 23, kerana keazamannya dan menggesa pemuda itu supaya terus mengejar impiannya.
Wei yang berasal dari ibu negara China, Beijing, berkata, dia akan terus berusaha menggapai impiannya.
"Sekurang-kurangnya saya memiliki kaki yang sempurna," katanya.
Sebagai pemenang, Wei akan diundang untuk menunjukkan persembahannya bersama penyanyi wanita popular Taiwan, Jolin Tsai selain memenangi kontrak persembahan muzik.
Program berkenaan yang bermula Julai lepas merupakan sebahagian program francais televisyen Britain's Got Talent yang diasaskan oleh Simon Cowell dan ditayangkan di lebih 30 negara. - AP

Bayi 10.10.10.10:10:10KEELIE HEARNE dan Dean Bond bersama anak mereka, Nianh Bond di Hospital Good Hope di Sutton Coldfield kelmarin.


SUTTON COLDFIELD, Britain - Seorang ibu melahirkan bayi perempuan pada pukul 10 pagi 10 minit dan 10 saat pada 10 Oktober 2010 di Hospital Good Hope di Sutton Coldfield, Britain, lapor sebuah akhbar semalam.
Ibu itu, Keelie Hearne melahirkan anak perempuannya itu seberat 1.68 kilogram yang diberi nama Niamh Bond.
Sebuah jam digital mencatatkan masa kelahiran bayi itu dengan tepat.
Hearne yang berusia 20 tahun berkata:"Apabila saya merenung ke arah jam dan melihat sepuluh saat, saya berasa terkejut besar."
Menurutnya, tarikh lahir anaknya dianggap terlalu istimewa kerana kelahiran itu merupakan yang pertama buat dirinya.
"Dia (anaknya) amat kecil dan mempunyai jari-jari yang halus. Dia amat cantik," katanya.
Bayi itu dilahirkan lapan minggu lebih awal daripada jangkaan asal.
Namun, air ketubannya pecah semasa dia bekerja sebagai pelayan pub menyebabkan dia dihantar ke hospital itu pada malam Sabtu lalu.
Pada pukul 9.40 pagi kelmarin, dia mula menunjukkan tanda-tanda akan melahirkan anak.
Pasangan hidup Hearne, Dean Bond yang berumur 22 tahun yang masih belajar cara-cara menurap bata di sebuah kolej menganggap kelahiran anaknya itu merupakan hari yang paling bertuah dalam abad ini.
Bond berharap kelahiran anaknya itu akan memberi tuah untuk keluarganya. - Agensi

AKTIVIS KUWAIT HINA ISTERI NABI


Saudi keluarkan fatwa tegas pertahan Aisyah


RIYADH: Badan tertinggi Islam Arab Saudi mengeluarkan fatwa tegas mempertahankan isteri Nabi Muhammad saw, Aisyah, selepas seorang aktivis Kuwait menghinanya.
Menurut Majlis Fatwa Arab Saudi, tindakan menghina isteri Rasulullah atau meragui keluarga baginda melalui isterinya - terutama Aisyah - adalah jenayah amat berat.'Kenyataan itu adalah satu fitnah, penghinaan dan keji,' kata badan itu.Kenyataan itu dianggap reaksi terhadap komen seorang aktivis Syiah Kuwait yang hidup dalam buangan di London, Encik Yasser al-Habeeb, awal September lalu.Encik Yasser mengeluarkan kata-kata menghina Aisyah dalam satu majlis memperingati kematian isteri Rasulullah di London.Bagi kebanyakan pengikut Syiah, Aisyah dibenci kerana kononnya dianggap berperanan menyebabkan perpecahan di kalangan umat Islam.Komen Encik Yasser sekali gus meningkatkan kembali ketegangan di antara pengikut Sunnah Kuwait dengan minoriti Syiah di negara itu.Selepas Encik Yasser mengeluarkan kenyataan itu, pihak berkuasa Kuwait melarang sebarang protes bagi mengelak tercetus keganasan.Kewarganegaraan Encik Yasser juga dilucutkan.Encik Yasser telah menetap di England sejak 2004 selepas melarikan diri daripada hukuman penjara kerana mengeluarkan kenyataan menghina dua khalifah terawal Islam, Abu Bakar dan Umar.Sesetengah pihak berpendapat, Encik Yasser sengaja membuat kenyataan itu untuk mencetuskan konflik Sunni-Syiah di rantau Teluk.Bagaimanapun, menurut laporan, pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei, mengeluarkan fatwa pada 2 Oktober lalu melarang penganut Syiah menghina Aisyah atau mana-mana pemimpin sunni.Pengikut Syiah membentuk sekitar 10 peratus daripada keseluruhan penduduk di Arab Saudi.Para pemimpin Syiah di negara itu telah turut mengutuk kenyataan Encik Yasser. -- AFP.

Jaga 7 Sunnah Rasul

"Cerdas nya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:Pertama:
tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.


Kedua:
membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.


Ketiga:
jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.


Keempat:
jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.


Kelima:
jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.


Keenam:
jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".


Ketujuh:
amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar       masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah
ajaran Islam

40 ilmu kebatinan berbahaya masih diamal


Oleh Azrul Affandi Sobry
azr@bharian.com.my
2010/10/12

BUKAN sedikit ilmu yang dimiliki masyarakat Bisaya. Difahamkan ada 40 jenis kepakaran dalam masyarakat itu yang berbahaya dan boleh menyebabkan sesiapa saja hidup tidak selesa jika terkena buatannya. Dalam zaman moden ini, ilmu itu semakin kurang diamalkan tetapi masih kekal diwarisi hampir kebanyakan masyarakat itu. 

Jika sesiapa pernah terbaca mengenai ilmu menghilangkan kemaluan seseorang, itulah antara yang paling digeruni ada pada dimiliki orang Bisaya. Ia adalah ilmu yang sudah lama ada dalam masyarakat itu dan difahamkan sehingga kini masih ramai yang mahir mengamalkannya.Kehebatan orang Bisaya dalam ilmu kebatinan sudah terbukti ketika perang Padas Damit. Ketika itu mereka boleh ‘mencipta’ tebuan yang hanya akan menyerang orang bukan Islam. Ia menjadi senjata sakti mereka menentang musuh.Kehebatan ilmu dalaman yang digelar ‘Gayong Dalam’ oleh Ketua Kampung Padas Damit, Said Masi, sebenarnya bukan sekadar bertujuan untuk melepaskan kemarahan tetapi ada ketikanya sekadar digunakan sebagai bahan permainan dan uji menguji. 

“Dulu kerap ilmu itu dijadikan permainan. Seorang yang hebat akan sengaja mengirim ‘tuju’ kepada seorang lagi untuk menguji kehebatannya. Ia akan berbalas-balas sehingga kedua-duanya puas. Jika sesama mereka memang tak ada kesan teruk tetapi jika terkena orang yang tak tahu membela diri, sakitnya boleh membawa maut. 

“Malah, ada juga ilmu yang kerap digunakan untuk mengganggu sesuatu majlis perkahwinan. Seseorang yang tak puas hati atas apa saja sebab akan menghantar ‘ilmu’ yang membuatkan ada orang dalam majlis menjadi gila. Jika ada sesiapa yang memegang orang itu, dia juga akan menjadi gila. 

“Ada pula yang mengkhianati majlis perkahwinan dengan membuatkan nasi atau lauk pauk jamuan kenduri kahwin tidak masak. Ia selalunya disebabkan rasa tak puas hati atau mungkin juga sekadar mencuba dan main-main. 
“Sekarang sudah tak ramai yang guna ilmu itu sebarangan sebab pegangan agama yang kuat tetapi sebenarnya masih ramai yang mahir termasuk orang muda dan remaja. Namun, adat dalam permainan dalaman, jika ada bisa pasti ada penawarnya. Semua sakit akibat ‘tuju’ itu boleh diubati dan ramai pakarnya di kampung ini,” katanya. 

Paling menakutkan tentulah apabila tiba-tiba menyedari yang ‘anu’ hilang atau terasa ada di dahi. Dikatakan, jika terkena buatan itu, ada yang tak tahu untuk menceritakan kepada sesiapa. Ubat yang paling popular adalah menggunakan kura-kura kerana sifat penyakit itu sama seperti tabiat haiwan itu yang menyorokkan kepala ketika takut. 

Mengejutkan apabila Said memberitahu bahawa semua ilmu itu bukan sukar untuk diamalkan menyebabkan dengan mudah ramai orang muda turut menguasainya. 

Kini, sebenarnya masih ada ‘orang lama’ yang menguasai semua 40 ilmu itu. Kadangkala pemilik ilmu dalaman itu sengaja menguji kemampuan diri. Sekiranya dia memiliki 30 ilmu, sudah tentu dia mudah memenangi permainan dengan orang yang hanya ada 20 ilmu. Begitulah permainan pelik orang Bisaya dulu dan sebahagiannya kini. 

Teringat cerita Ali Karimi Dahlan mengenai orang Bisaya dulu: “Dulu, mana ada sangat orang berani lawan bola sepak dengan orang Bisaya, apatah lagi di kampung mereka kerana ada saja ilmu yang digunakan ketika perlawanan. Silap-silap, terlanggar kaki mereka pun kita boleh sakit teruk.” 

“Jangan risau. Jika kamu tak buat apa-apa dan tak ganggu sesiapa, tak perlu takut terkena buatan orang sini. Dulu memang mereka suka mencuba tapi sekarang orang Bisaya kuat beragama. Jika ada rasa apa-apa yang pelik, ramai boleh tolong ubatkan,” kata seorang penduduk di Suasa, meredakan rasa risau penulis dengan semua cerita itu. 

Kehebatan orang Bisaya juga mungkin ada kaitan amalan mereka suatu ketika dulu yang begitu percaya kepada sesuatu yang pelik termasuk konon ada berita buruk yang disampaikan oleh burung ‘juriak’ setiap kali ia berbunyi. Difahamkan, kejadian buruk pasti akan berlaku jika burung itu berbunyi. 

Namun, kini kepercayaan sebegitu sudah semakin terhakis dan tidak pula ada kejadian buruk berlaku meskipun berpuluh kali burung itu berbunyi. Ia mungkin disebabkan pegangan agama yang kuat dalam kalangan mereka selain pencerapan gaya pemikiran moden akibat perubahan zaman. 

Kepercayaan terhadap pantang larang ketika mengandung dan kehidupan seharian juga sudah semakin ditinggalkan meskipun dulu merekalah antara masyarakat paling kuat berpegang dengan pantang larang sehinggakan suami tidak boleh berulang alik keluar masuk rumah jika isteri mengandung kerana khuatir anak dalam kandungan susah untuk dilahirkan.

'Gadis ghaib henti guna bomoh'


2010/10/12

PENGAMAL perubatan dilantik YIT dan orang ramai membaca surah Yasin sebagai sebahagian daripada rawatan  gadis ghaib dari rumahnya.
PENGAMAL perubatan dilantik YIT dan orang ramai membaca surah Yasin sebagai sebahagian daripada rawatan gadis ghaib dari rumahnya.
JERTIH: Pengamal perubatan Islam yang dilantik Yayasan Islam Terengganu (YIT) merawat gadis ghaib, Siti Balqis Mohd Nor, 22, meminta keluarga itu tidak menggunakan khidmat bomoh lain untuk sementara waktu bagi memastikan proses rawatan dilaksanakan dengan berkesan. 

Permintaan itu diutarakan tiga pengamal perubatan berkenaan semalam selepas mereka menangkap 12 lagi jin di rumah gadis itu di Kampung Gong Nangka, Apal, dekat sini, termasuk makhluk dipercayai ditinggalkan bomoh lain yang merawat gangguan misteri terbabit.Pengamal perubatan berkenaan yang juga anggota skuad khas ditubuhkan YIT untuk menangani penyakit misteri dan histeria, meminta langkah sedemikian selepas mendapati ikhtiar mereka sejak beberapa hari lalu menunjukkan hasil apabila gadis itu tidak lagi ghaib pada waktu senja.

Anggota skuad khas itu dibawa Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat ke rumah Siti Balqis untuk merawat mengikut cara Islam sejak Sabtu lalu dan sesi rawatan awal tamat tengah hari semalam. 

Ketua skuad perubatan khas YIT, Fauzi Yusof, berkata pasukan itu sudah menangkap 12 jin dengan berlandaskan kaedah Islam dengan membaca ayat al-Quran dan turut 'memagar' rumah itu dengan menabur beras, garam dan lada hitam di keliling rumah. 

Katanya, beliau tidak menggalakkan pihak lain untuk mengubati gadis itu dalam tempoh terdekat kerana tidak mahu mengganggu keadaan yang kini sudah menampakkan tanda positif. 

Sementara itu, Ibu Siti Balqis, Norizan Said, 47, berkata anaknya kini menunjukkan banyak kemajuan selepas tiga sesi rawatan pasukan berkenaan dan dalam tempoh 48 jam lalu tiada lagi gangguan misteri yang berlaku. 
Norizan berkata, dia akur dengan syarat ditetapkan pengamal perubatan Islam berkenaan dan akan berusaha mengikut apa yang diarahkan supaya anaknya pulih seperti sedia kala. 

Tinjauan Berita Harian ke rumah keluarga terbabit semalam mendapati pengamal perubatan Islam berkenaan menjalankan sesi rawatan dengan solat hajat, doa, bacaan ayat suci al-Quran dan memandikan gadis terbabit dan ibunya. 

Kira-kira 14 kakitangan YIT dari daerah Besut dan Setiu menyertai solat hajat dan doa sebelum tiga pengamal perubatan Islam terbabit memulakan sesi merawat gadis berkenaan serta ibunya mulai pagi semalam. 

Hadir sama pada sesi rawatan itu Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamarudin Mohd Zakaria. 

Mandela nafi cekik isteri pertama
2010/10/12

MANDELA menunjukkan buku Conversations with Myself yang menceritakan pengalaman hidupnya sebagai orang biasa ketika melancarkannya di Johannesburg, semalam.
MANDELA menunjukkan buku Conversations with Myself yang menceritakan pengalaman hidupnya sebagai orang biasa ketika melancarkannya di Johannesburg, semalam.
Buku kedua dedah pahit manis jadi ketua keluarga 

JOHANNESBURG: Nelson Mandela gagal dalam peperiksaan, merungut kerana tingkah laku anak-anaknya dan bergaduh dengan isterinya adalah antara isi buku Conversations with Myself yang mula dijual hari ini dalam 20 bahasa termasuk Catalan dan Turki.Ia bukan autobiografi ikon antiaparteid yang diterbitkan pada 1995, Long Walk to Freedom tetapi menampilkan kehidupan Mandela sebagai manusia biasa, yang membuat kesilapan seperti orang lain.Buku Coversations with Myself, yang dijual mulai hari ini di 22 negara dan dalam 20 bahasa, daripada bahasa Catalan hingga Turki. 

Dalam buku berkenaan, Mandela menafikan beliau pernah cuba mencekik isteri pertamanya. 

Sebenarnya apa yang berlaku ialah isterinya itu mengugut untuk melecurkannya dengan besi panas. 

“Jadi, saya terpaksa memegangnya dan memulas tangannya untuk mengambil besi itu,” katanya. 
Mandela berkata, isteri pertamanya tidak memahami atau menyokong aktivisme politiknya. Perkahwinan keduanya, kepada Winnie Madikizela-Mandela, juga berakhir dengan perceraian. 

Buku yang diterbitkan itu adalah hasil kompilasi aktivis, editor dan pengumpul maklumat yang mengumpulkan nota, surat, perbualan yang dirakam dan bahan lain, dengan kebenaran bekas presiden Afrika Selatan berusia 92 tahun itu. 

Dalam prakatanya, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, menyatakan Mandela yang sudah bersara daripada kehidupan awam pada 2004, adalah sumber inspirasi. 

“Di sebalik sejarah yang diciptanya, terdapat seorang manusia yang menaruh harapan tinggi kepada mencapai matlamatnya tanpa rasa bimbang. 

“Bagi saya, walaupun beliau satu legenda, kita akan lebih menghormatinya jika kita mengenalinya,” tulis Obama. 

Conversations wajar dibaca bersama Long Walk, yang dihasilkan oleh Mandela dan anggota parti Kongres Kebangsaan Afrika (ANC) lain untuk memperoleh sokongan bagi aktivis anti aparteid ketika mereka melangkah ke peranan baru sebagai pemimpin yang berusaha untuk membaiki sebuah negara miskin yang berpecah belah. – AP 

Warga Malaysia paling ramai kawan dalam web sosial
2010/10/12

LONDON: Rakyat Malaysia yang menggunakan rangkaian web sosial untuk berinteraksi mempunyai kawan paling ramai manakala warga Jepun paling sedikit, menurut tinjauan besar-besaran yang menilai peri laku online di seluruh dunia. 

Tinjauan itu juga mendapati, 61 peratus pengguna memilih teknologi digital mengatasi saluran media lain untuk komunikasi termasuk televisyen, radio dan akhbar.
Kajian itu dilakukan oleh firma penyelidikan TNS yang mewawancara 50,000 pengguna di 46 negara.

Hasilnya, secara purata, warga Malaysia mempunyai 233 rakan web sosial diikuti rapat Brazil dengan 231 dan Norway, 217. Ini amat berbeza dengan Jepun yang hanya mencatat 29 dan China, 68. 

“Keputusan itu menunjukkan kewujudan budaya menekankan kepada kawan yang kurang tetapi lebih rapat,” kata Ketua Pegawai Pembangunan TNS, Matthew Froggatt. 

Selain memiliki rakan paling ramai, pengguna internet di Malaysia juga paling lama berinteraksi menggunakan laman sosial iaitu sembilan jam setiap minggu, diikuti dengan Russia (8.1 jam) dan Turki, 7.7 jam, lapor Perbadanan Penyiaran Britain (BBC). 

Kajian itu mendapati, pengguna juga lebih banyak menggunakan laman sosial daripada emel, sebahagiannya berpunca daripada peningkatan akses teknologi telefon bimbit. 
Majalah Time mengemukakan soalan sama ada seseorang yang sosial di alam siber juga mesra di alam nyata. 

Di Amerika, satu pertiga pengguna online menjangka dapat mengakses rangkaian sosial menggunakan telefon bimbit dalam tempoh 12 bulan lagi. – Agensi 

Warga Malaysia paling ramai kawan dalam web sosial
2010/10/12

LONDON: Rakyat Malaysia yang menggunakan rangkaian web sosial untuk berinteraksi mempunyai kawan paling ramai manakala warga Jepun paling sedikit, menurut tinjauan besar-besaran yang menilai peri laku online di seluruh dunia. 

Tinjauan itu juga mendapati, 61 peratus pengguna memilih teknologi digital mengatasi saluran media lain untuk komunikasi termasuk televisyen, radio dan akhbar.Kajian itu dilakukan oleh firma penyelidikan TNS yang mewawancara 50,000 pengguna di 46 negara.
Hasilnya, secara purata, warga Malaysia mempunyai 233 rakan web sosial diikuti rapat Brazil dengan 231 dan Norway, 217. Ini amat berbeza dengan Jepun yang hanya mencatat 29 dan China, 68. 

“Keputusan itu menunjukkan kewujudan budaya menekankan kepada kawan yang kurang tetapi lebih rapat,” kata Ketua Pegawai Pembangunan TNS, Matthew Froggatt. 

Selain memiliki rakan paling ramai, pengguna internet di Malaysia juga paling lama berinteraksi menggunakan laman sosial iaitu sembilan jam setiap minggu, diikuti dengan Russia (8.1 jam) dan Turki, 7.7 jam, lapor Perbadanan Penyiaran Britain (BBC). 

Kajian itu mendapati, pengguna juga lebih banyak menggunakan laman sosial daripada emel, sebahagiannya berpunca daripada peningkatan akses teknologi telefon bimbit. 
Majalah Time mengemukakan soalan sama ada seseorang yang sosial di alam siber juga mesra di alam nyata. 

Di Amerika, satu pertiga pengguna online menjangka dapat mengakses rangkaian sosial menggunakan telefon bimbit dalam tempoh 12 bulan lagi. – Agensi 

Penumpang dakwa bas ekspres dipandu laju


pix_gal0
Pemandu dikatakan sentiasa berada di lorong kanan

SEREMBAN: Beberapa penumpang bas Ekspres Delima yang terbabit dalam kemalangan di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara Selatan (Plus) kelmarin, mendakwa kenderaan itu dipandu laju hingga hilang kawalan sebelum terbabas ke laluan bertentangan.Pelajar kolej swasta, Shanor Amir, 18, dari Padang Temu, Melaka, berkata dia sedar ketika kejadian berlaku dan dapat merasakan bas berpusing selepas melanggar penghadang jalan.
“Saya tidak tidur seperti sebahagian penumpang lain dan dapat merasakan bas dipandu laju, sebelum berpusing dan terbabas ke laluan bertentangan. 

Kejadian berlaku terlalu pantas dan ramai penumpang tidak menyedarinya kerana ramai yang tidur,” katanya yang cedera muka dan badan ketika ditemui di Hospital Tuanku Ja'afar Seremban (HTJS), selepas lawatan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam. 

Aisyah Mohd Nor, 18, dari Sungai Udang Melaka, juga mendakwa bas dipandu laju, sebaik memulakan perjalanan dari Stesen Melaka Sentral. 

“Bas memang dipandu laju sebaik memulakan perjalanan dan kemudian memasuki lebuh raya,” katanya yang kali kedua menaiki bas itu dari Melaka ke Kuala Lumpur. 
Tox Xue Hui, 23, yang mengakui bas bukan saja dipandu laju, malah sejak awal perjalanan, pemandu dilihat sentiasa mahu berada di lorong kanan dengan memotong kenderaan lain. 

“Sehari sebelum kejadian, saya menaiki bas yang sama untuk ke Melaka dan perasan, ia dipandu pemandu sama. Ketika perjalanan, dia juga memandu laju dan saya anggarkan perjalanan hanya mengambil masa sejam setengah untuk sampai ke Melaka,” katanya yang menerima rawatan di Hospital Pantai Keroh, Melaka. 

Kemalangan menyebabkan Tok Xue dari Ayer Hitam, Batu Pahat dan bekerja di Kuala Lumpur, menerima 15 jahitan pada kepala, selain retak tulang pinggang dan patah tulang selangka. 

Sementara itu, polis tidak menolak kemungkinan faktor kelajuan antara punca bas berkenaan terbabit dalam kemalangan. 

Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom, berkata ia akan dikaji pasukan teknikal dengan menghantar bas menjalani pemeriksaan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM). 

“Kelajuan memang dalam perkiraan polis, tetapi kita juga melihat faktor lain seperti kerosakan mekanikal yang boleh menyebabkan kemalangan,” katanya. 

Ketua Bahagian Komunikasi dan Pembangunan Perniagaan PUSPAKOM, James Lee, berkata walaupun tiada kotak hitam, kaedah lain boleh digunakan untuk mengetahui kelajuan bas berdasarkan keadaan di lokasi kejadian seperti kesan brek pada jalan dan keterangan saksi.