Pages

Monday, October 24, 2011

10 PERKARA YANG MEMBATALKAN ISLAM.

Saudara muslim! Ketahuilah, bahawa terdapat beberapa perkara yang boleh  membatalkan Islam seseorang. Antara yang paling banyak terjadi ialah sepuluh perkara. Maka hindarilah diri anda daripadanya.
Pertama:
Syirik iaitu mempersekutukan Allah dalam ibadat. Firman Allah swt:
إِنَّهُ ُ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصَارٍ } (المائدة: 72)
“Sesungguhnya sesiapa yang mempersekutukan Allah, nescaya Allah, mengharamkan Syurga baginya dan tempat tinggalnya (kelak) adalah neraka, dan tiada penolong bagi orang-orang yang zalim”. (Al-Maidah: 72)
Antara perbuatan syirik tersebut ialah: Meminta doa dan pertolongan dari orang-orang  yang telah mati, bernazar dan  menyembelih korban kepada mereka.
Kedua:
Menjadikan sesuatu sebagai perantara di antara dirinya dengan Allah, meminta doa dan syafaat serta berserah diri (tawakkal) kepada perantara itu. Orang yang melakukan perkara tersebut, menurut kesepakatan (ijma’)  ulama’ adalah kafir.
Ketiga:
Tidak mengkafirkan orang musyrik atau ragu-ragu terhadap kekufuran mereka atau membenarkan fahaman mereka. Dengan melakukan demikian,  ia telah kafir.
Keempat:
Berkeyakinan bahawa petunjuk  yang lain daripada petunjuk Nabi saw adalah lebih sempurna atau berkeyakinan bahawa hukuman yang lain daripada hukuman Nabi saw lebih baik seperti mereka yang mengutamakan peraturan thaghut (peraturan manusia yang melampaui batas dan menyimpang dari hukum Allah) dan mengenepikan hukum Rasulullah saw. Maka orang yang berkeyakinan seperti itu adalah kafir.
Sebagai contoh:
a-Berkeyakinan bahawa peraturan atau perundangan yang dibuat oleh manusia lebih utama daripada Syariat Islam;
 • atau perundangan Islam tidak sesuai dilaksanakan di abad kedua puluh satu.
·        atau Islam adalah sebab kemunduran kaum muslimin.
·        atau Islam hanya mengatur hubungan manusia dengan Tuhannya sahaja dan bukan urusan kehidupan dunia.
b-Berpendapat bahawa melaksanakan hukum Allah swt dalam perkara hukum hudud seperti memotong tangan pencuri dan merejam penzina yang telah berkahwin (muhsan) tidak sesuai lagi pada masa kini.
c- Berkeyakinan bahawa dibolehkan untuk mengamalkan perundangan yang lain daripada syariat yang diturunkan oleh Allah swt samada dalam hukum mu’amalat (perdagangan) atau dalam melaksanakan hukum hudud (jenayah) atau lainnya sekalipun tidak disertai dengan keyakinan bahawa hukum-hukum tersebut lebih utama daripada Syariat Islam, kerana dengan sedemikian ia telah menghalalkan perkara yang diharamkan oleh Allah menurut ijma’ ulama.
Setiap orang yang menghalalkan perkara yang sudah jelas dan tegas diharamkan oleh Allah swt dalam agama seperti zina, arak, riba dan melaksanakan perundangan yang lain dari syariat Islam adalah kafir menurut kesepakatan umat Islam (ijma’).
Kelima:
Membenci sesuatu yang telah ditetapkan oleh Rasulullah saw sebagai syariat walaupun ia mengamalkannya. Dengan melakukan demikian, ia telah menjadi kafir, kerana firman Allah:
ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ كَرِهُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأَحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ  }
“Demikian itu adalah kerana mereka benci terhadap sesuatu yang diturunkan oleh Allah, maka Allah menghapuskan (pahala) segala amal perbuatan mereka”. (Muhammad: 9)
 Keenam:
Mempersendakan Allah swt atau kitab-Nya atau Rasulullah saw atau sesuatu daripada ajaran agama, maka ia telah menjadi kafir, kerana firman Allah  swt:
قُلْ أَبِاللَّهِ وَآَيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنْتُمْ تَسْتَهْزِئُونَ، لا تَعْتَذِرُوا قَدْ كَفَرْتُمْ بَعْدَ إِيمَانِكُمْ } (التوبة: 65-66)
 “Katakanlah (wahai Muhammad): Adakah terhadap Allah dan ayat-ayat-Nya serta Rasul-Nya kamu sekelian memperolok-olok main? Tiada ertinya kamu meminta maaf kerana kamu telah kafir setelah beriman”. (At-Taubah: 65-66)
Ketujuh:
Sihir, di antaranya ilmu guna-guna (sarf), iaitu mengubah kecintaan seorang suami terhadap isterinya menjadi benci dan ilmu pengasih, iaitu menjadikan seseorang mencintai sesuatu yang tidak disenanginya dengan cara-cara syaitan. Mereka yang mengamalkan sihir atau rela dengannya adalah kafir kerana firman Allah swt:
وَمَا يُعَلِّمَانِ مِنْ أَحَدٍ حَتَّى يَقُولا إِنَّمَا نَحْنُ فِتْنَةٌ فَلا تَكْفُرْ } (البقرة: 102)
“Sedangkan kedua-dua malaikat itu tidak mengajarkan (suatu sihir) kepada sesiapa pun sebelum mengatakan: sesungguhnya kami hanya cubaan bagimu, oleh itu janganlah kamu menjadi kafir”. (Al-Baqarah: 102)
Kelapan:
Membantu dan menolong orang musyrikin untuk memusuhi kaum muslimin kerana firman Allah swt:
{ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ  }  (المائدة: 51)
“Dan barangsiapa di antara kamu yang mengambil mereka (Yahudi dan Nasrani) menjadi pemimpin, maka dia termasuk di dalam golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim”. (Al-Maidah: 51)
Kesembilan:
Berkeyakinan bahawa sesetengah individu diperbolehkan untuk tidak mengikuti syariat Muhammad saw. Orang yang berkeyakinan sedemikian adalah kafir kerana firman Allah swt:
وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآَخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ  } (آل عمران: 85)
“Dan sesiapa yang menghendaki selain Islam sebagai agama, maka tidak akan diterima agama itu darinya, dan di akhirat ia tergolong di kalangan orang-orang yang rugi”. (Aali Imran: 85).
Kesepuluh:
Berpaling daripada agama Allah swt atau perkara-perkara yang menjadi syarat sah sebagai muslim tanpa mempelajarinya dan tanpa melaksanakan ajarannya. Firman Allah swt:
وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ ذُكِّرَ بِآَيَاتِ رَبِّهِ ثُمَّ أَعْرَضَ عَنْهَا إِنَّا مِنَ الْمُجْرِمِينَ مُنْتَقِمُونَ } (السجدة: 22)
“Tiada yang lebih zalim daripada orang-orang yang telah mendapat peringatan melalui ayat-ayat Tuhannya kemudian ia berpaling daripadanya. Sesungguhnya kami akan menimpakan balasan kepada orang-orang yang berdosa”. (As-Sajadah: 22)
Firman Allah swt:
وَالَّذِينَ كَفَرُوا عَمَّا أُنْذِرُوا مُعْرِضُونَ  } (الأحقاف: 3)
 “Dan orang-orang yang kafir berpaling daripada perkara yang diperingatkan kepada mereka”. (Al-Ahqaf: 3).
Dalam perkara yang membatalkan Islam ini, hukumnya tidak berbeza sama ada secara bergurau atau bersungguh-sungguh, sengaja melakukannya atau takut, kecuali apabila diancam dan dipaksa.
Semoga Allah melindungi kita semua daripada melakukan perbuatan yang mendatangkan kemurkaan Allah swt dan seksaan yang sangat pedih.
Dari Buku: Panduan Untuk Jemaah Haji Dan Umrah Serta Pengunjung Masjid Rasul Saw.
20 Oktober 2011 – 22 Zulqa’dah 1432H.

10 perkara yahudi taknak kita tahu


1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.

2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.

3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda bercakap padanya di perut.

4) McDonald di israel telah membuat pengubahsuaian contohnya dari segi minuman. Mereka menggantikan kopi berkafein kepada teh yang mengandungi polyphenols, iaitu unsur kimia yang berfungsi sebagai antioksidan berkekuatan besar untuk membuang sel rosak dan mencegah kanser. Kita disini masih lagi menggunakan KAFEIN BERBAHAYA!

5) Di Israel, mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan makanan utama. Ini kerana hakikatnya dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah. Sedangkan disini kita dimomokkan dengan memakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.

6) Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

7) Majoriti buku sejarah di dunia mengatakan Negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?

8 ) Di Palestin, penduduk kristian Palestin dan Palestin Muslim bersatu melawan penjajah yahudi

9) Pelajar-pelajar di sekolah dilatih dengan taktik ketenteraan dalam bersukan seperti menembak dan mamanah bagi melatih otak memfokus sesuatu perkara dan mempersiapkan diri jika perkhidmatan diperlukan dimasa akan datang.

10) Hosni Mubarak merupakan tulang belakang Israel dan Amerika selama 30 tahun!

By: Islam- The way of Life

Hotel terdalam bawah tanah di SwedenSala Silvermine di Sweden yang terletak 155 meter di bawah tanah kini dijadikan hotel. - AGENSI


STOCKHOLM 23 Okt. - Sebuah hotel terletak paling dalam di bawah tanah di dunia dibina di wilayah Västmanland, Sweden.

Hotel terletak 155 meter di bawah tanah itu pada asalnya adalah sebuah lombong perak dikenali sebagai Sala Silver Mine yang beroperasi sehingga 1908.

Namun, ia kini telah diubah suai dan menempatkan sebuah muzium, panggung wayang, dua bilik makan yang penuh dengan hiasan dan sebuah hotel.

Pelanggan hotel akan dibawa melawat kemudahan yang disediakan sebelum ditinggalkan bersendirian di waktu malam. Penjaga hotel akan berada di atas tanah.

Hotel itu tidak mempunyai tandas dan pengunjung perlu ke paras dalaman 50 meter di bawah tanah jika mahu membuang air di waktu malam.

Bayaran untuk menginap di hotel ini untuk semalam ialah AS$580 (RM1,825). - AGENSI

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Bangkok terus dilanda banjir


Beratus-ratus kenderaan terperangkap di sebatang jalan raya di kota Bangkok akibat banjir, semalam. - AFP


BANGKOK 23 Okt. - Tujuh daerah di Bangkok terus ditenggelami air sedalam 30 sentimeter awal hari ini, sementara pihak berkuasa memberi amaran banjir di ibu negara Thailand ini dijangka berlarutan selama beberapa minggu lagi.

Sesetengah jalan di daerah Don Muang, utara Thai, menjadi laluan air yang digunakan oleh bot-bot kecil, dengan paras air setinggi tayar kereta, tetapi lapangan terbang domestik masih beroperasi.

Beberapa kilometer ke barat daya pusat bandar raya Bangkok, jentera berat digunakan untuk mengukuhkan benteng sebatang terusan yang menyilangi jalan utama, Chang Wattana Road.

Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra berkata, paras air di Bangkok dijangka naik kepada satu meter.

Beliau memberi amaran kepada penduduk, beberapa bahagian Bangkok akan ditenggelami air dan penduduk perlu menjangka banjir berterusan empat hingga enam minggu lagi.

Lebuh raya akan terus dibuka dan kerajaan akan melindungi sistem bekalan air minum, loji tenaga dan bangunan-bangunan penting di ibu negara, katanya.

Gabenor Bangkok, Sukhumbhand Paribatra berkata, paras air meningkat lebih dua meter di sepanjang Sungai Chao Phraya yang mengalir di kawasan yang padat dengan penduduk di Bangkok.

Banjir yang bermula di utara Thailand pada Julai lalu mendatangkan kemusnahan meluas sepanjang laluannya menghala ke selatan.

Setakat ini, sekurang-kurangnya 356 orang terkorban, manakala dua lagi masih hilang, menurut Pusat Pencegahan Bencana Negara, semalam.

Lebih 40 daripada 78 wilayah di Thailand ditenggelami air, termasuk tujuh kawasan perindustrian yang menjejaskan hampir 400,000 pekerja, dan 75 jalan raya di kawasan luar bandar.

Menteri Kesihatan Awam, Wittiya Buranasiri berkata, 720,000 kes penyakit berkaitan banjir dilaporkan di seluruh negara, dengan hampir 100,000 orang dirawat kerana stres. - dpa

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

NTC isytihar pembebasan Libya


Seorang pejuang NTC mengacu pistol ke arah Gaddafi semasa bekas pemimpin Libya itu ditahan di bandar Sirte pada 20 Oktober lalu. - REUTERS


BENGHAZI 23 Okt. - Pemimpin baru Libya hari ini mengisytiharkan pembebasan negara ini berikutan pembunuhan Muammar Gaddafi, sekali gus membuka laluan untuk menubuhkan sebuah kerajaan interim disusuli dengan pilihan raya bebas yang pertama dalam tempoh 42 tahun.

Namun, perisytiharan yang sudah lama ditunggu-tunggu itu dibayangi kontroversi berlarutan berhubung pembunuhan Gaddafi selepas beliau ditangkap hidup-hidup dalam satu serangan di bandar kelahirannya, Sirte pada Khamis lalu.

Pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) berkata, perisytiharan itu dibuat di Benghazi, bandar di timur Libya yang merupakan pusat pemberontakan bermula pada Februari lalu.

NTC, sebelum ini berjanji untuk mengisytiharkan pembebasan negara ini apabila Sirte, benteng sokongan terakhir Gaddafi, jatuh ke tangan pejuang NTC.

Mengikut pelan NTC, sebuah kerajaan interim akan dibentuk dalam masa sebulan selepas perisytiharan pembebasan, disusuli dalam tempoh lapan bulan dengan pilihan raya untuk memilih anggota sebuah Dewan Perhimpunan yang akan menggubal Perlembagaan baru.

Pilihan raya Parlimen dan Presiden akan diadakan dalam tempoh setahun.

Sementara itu, Pengerusi NTC, Mustafa Abdel Jalil berkata, siasatan akan dijalankan mengenai situasi pembunuhan Gaddafi selepas beberapa kerajaan asing dan pertubuhan hak asasi manusia menyuarakan persoalan.

"Kami sedang menangani perkara ini secara telus," kata Abdel Jalil kepada televisyen Al-Jazeera. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Gempa di Turki, 1,000 maut


Orang ramai mengangkat seorang wanita yang cedera dalam gempa bumi di Kampung Tabanli untuk dihantar ke ambulans, semalam. - REUTERS


ANKARA 23 Okt. - Dianggarkan antara 500 hingga 1,000 orang terbunuh selepas gempa bumi berukuran 7.3 pada skala Richter menggegarkan timur Turki, hari ini.

Stesen televisyen NTV melaporkan 10 bangunan runtuh dan banyak rumah ranap di wilayah Van di timur Turki akibat gempa itu diikuti dengan gegaran susulan berukuran 5.6 skala Richter selepas itu.

Datuk Bandar Van, Bekir Kaya berkata, gempa itu mencetuskan panik dan menyebabkan perkhidmatan telekomunikasi terputus.

Beliau berkata, gempa turut dirasai di wilayah-wilayah berdekatan.

Sementara itu, agensi bencana di pejabat Perdana Menteri Turki dalam satu kenyataan berkata, gempa tersebut menyebabkan kehilangan nyawa yang banyak dan kemusnahan harta benda.

"Banyak bangunan, hotel dan kediaman runtuh.

"Kami boleh mendengar suara orang meminta tolong dari celah-celah runtuhan bangunan," kata seorang pegawai tempatan. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Simoncelli temui ajal

MALANG...kombinasi   kemalangan yang mengakibatkan Simoncelli maut di Litar Sepang, semalam.
MALANG...kombinasi kemalangan yang mengakibatkan Simoncelli maut di Litar Sepang, semalam.
pix_topright

TIDAK sampai dua pusingan dilangsungkan, perlumbaan kategori MotoGP Grand Prix Motosikal Malaysia semalam bertukar menjadi tragedi ngeri apabila penunggang Itali, Marco Simoncelli mengalami kemalangan maut.

Simoncelli, 24, mengalami kemalangan pada pusingan kedua dan dilanggar oleh jentera ditunggang Colin Edwards dan Valentino Rossi ketika dia terseret ke tepi litar dengan jentera Honda miliknya.


Topi keledarnya tercabut dalam kejadian itu dan perlumbaan di Litar Antarabangsa Sepang itu diberhentikan dengan bendera merah dan kemudiannya dibatalkan terus.

Edwards dari pasukan Yamaha turut mengalami kemalangan tetapi tidak mengalami kecederaan serius, manakala Rossi mampu untuk meneruskan tunggangan bersama jentera Ducati.


Simoncelli terbaring kesakitan di litar sebelum dikejarkan ke pusat perubatan litar itu apabila dia disahkan meninggal dunia pada jam 4.56 petang akibat kecederaan teruk di bahagian kepala, leher dan dada.


“Setiap orang yang terbabit dengan MotoGP mengucapkan takziah kepada keluarga Marco, rakan-rakan dan pasukan dalam apa yang dianggap kehilangan tragik ini,” kata MotoGP dalam satu kenyataan.

Casey Stoner, yang memenangi kejuaraan MotoGP dunia kedua pada Grand Prix Australia minggu lalu, berkata: “Sebaik saya saksikan sorotan itu, ia membuatkan saya rasa sedih. Apabila topi keledar tercabut, ia satu petanda yang tidak baik.” Kematian Simoncelli adalah yang pertama dalam kelas perdana itu sejak seorang lagi penunggang Honda, Daijiro Kato, terbunuh pada Grand Prix Jepun 2003.


Shoya Tomizawa turut maut dalam kemalangan serupa seperti Simoncelli dalam Moto2, satu kelas di bawah MotoGP, tahun lalu.

Simoncelli, yang lebih dikenali dengan potongan rambut ala afro, bermula dalam kelas 125cc pada 2002 sebelum berpindah ke kelas 250cc pada 2006. Dia menjuarai kelas 250cc dunia pada 2008.


Ia juga tragedi kematian pertama berlaku di Sepang.


Pengarah Perubatan MotoGP, Dr Michele Macchiagodena mengesahkan kematian Simoncelli.


“Simoncelli terbabit dengan tragedi kemalangan teruk yang menyebabkan kecederaan teruk di kepala, leher dan dada. Ketika tiba di kawasan kemalangan, pasukan perubatan mendapati dia sudah tidak sedarkan diri.


“Sebaik menaiki van ambulans, kakitangan perubatan memberi rawatan kecemasan dan diteruskan sehingga tiba di pusat perubatan, namun gagal untuk diselamatkan,” kata Macchiagodena.


“Satu siasatan akan dilakukan mengenai bagaimana topi keledarnya boleh tercabut,” kata Pengarah Perlumbaan MotoGP, Paul Butler yang menjawab pertanyaan wartawan mengenai insiden itu.

myMetro | Simoncelli temui ajal:

'via Blog this'

Lindsay Lohan cuci tandas di rumah mayat


BEREHAT... Lindsay merokok sebelum menyambung tugas menyental bilik air di rumah mayat.
BEREHAT... Lindsay merokok sebelum menyambung tugas menyental bilik air di rumah mayat.

LOS ANGELES: Usaha Lindsay Lohan untuk mengubah imejnya dan membersihkan rumah mayat di Los Angeles, akhirnya bermula.
Sumber memberitahu TMZ, bintang bermasalah yang berusia 25 tahun itu bekerja keras selama lapan jam dalam kerja komuniti semalam.
Dia membasuh kain kotor, membersihkan tandas dan juga memberus lantai.

Pelakon ‘The Mean Girls’ itu seronok melakukan tugas yang diberikan dan bersosial dengan sukarelawan lain.

Dia sepatutnya memulakan tugasnya jam 7 pagi tetapi terlewat dan tidak menghadiri sesi orientasi.

Selesai melakukan ‘tugasnya,’ Lohan menghantar tiga dozen kek cawan dan burger dari sebuah kedai makanan segera terkenal In-And-Out kepada staf dan sukarelawan sebagai tanda minta maaf.

Sayangnya, permohonan maafnya maafnya itu ditolak.

Penolong Ketua Koroner Ed Winter memberitahu TMZ, dia menolaknya kerana dia menganggap cara itu ‘tidak boleh diterima.’

“Kami di sini bukan untuk menerima makanan,” katanya. - Agensi myMetro | Lindsay Lohan cuci tandas di rumah mayat:

'via Blog this'

Rakyat Tunisia mengundi kali pertama lepas revolusi

myMetro | Rakyat Tunisia mengundi kali pertama lepas revolusi: "TUNIS: Rakyat Tunisia semalam mula mengundi buat kali pertama selepas ‘Kebangkitan Arab’ yang juga menjadi pilihan raya bebas julung kali dalam sejarah negara itu.

Pilihan raya berkenaan yang dijangka memberi perkongsian kuasa kepada parti berhaluan Islam, dijangka menjadi kayu pengukur untuk negara Arab lain yang berdepan dengan kebangkitan rakyat hingga mengubah keadaan politik atau kerajaan.


Pilihan raya semalam ialah untuk memilih anggota Dewan yang akan merangka perlembagaan baru.

Ia turut bertujuan melantik kerajaan sementara dan menentukan pilihan raya untuk memilih presiden baru dan Parlimen. Parti Islam Ennahda yang diharamkan di bawah pemerintahan Ben Ali yang kini hidup dalam buangan di Arab Saudi dijangka menang besar.


Sementara itu, ibu Mohamed Bouazizi, pemuda yang membakar diri Disember lalu hingga mencetuskan revolusi di Tunisia berkata, pilihan raya itu adalah kejayaan untuk maruah dan kebebasan. - AFP"

'via Blog this'

Nayef dilantik pengganti Sultan

myMetro | Nayef dilantik pengganti Sultan: "RIYADH: Menteri Dalam Negeri Arab Saudi, Putera Nayef bin Abdul Aziz hampir pasti dilantik menjadi Putera Mahkota negara itu berikutan kematian abangnya, Putera Sultan bin Abdul Aziz, Sabtu lalu.

Pada masa lalu, pemilihan Putera Mahkota ditentukan secara sulit oleh raja.


Tetapi menurut peraturan baru yang diperkenalkan pada 2006, Majlis Kesetiaan yang diwakili oleh setiap cabang keluarga Al Saud, hanya mengundi untuk mengesahkan calon yang dinamakan Raja Abdullah. Nayef yang juga adik tiri Abdullah, hampir pasti dipilih memandangkan beliau dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri Kedua pada 2009, jawatan yang biasanya diberikan kepada mereka yang berada di tangga kedua pewaris senarai pewaris takhta.

Nayef, 78, terkenal kerana tindakannya menentang pengaruh al-Qaeda secara kekerasan.


Beliau dilihat sebagai lebih konservatif berbanding Raja Abdullah, tetapi pada hakikatnya bersifat pragmatik dan suka menganggap dirinya seorang tentera di bawah pemerintahan keluarga diraja Saudi. - Agensi"

'via Blog this'

MILF didakwa bunuh lima pekerja ladang

myMetro | MILF didakwa bunuh lima pekerja ladang: "ZAMBOANGA: Tentera Filipina semalam menuduh Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) membunuh lima pekerja ladang getah dalam satu keganasan terbaru di wilayah berkenaan.

Bagaimanapun, belum ada kumpulan mengaku bertanggungjawab dalam serangan awal pagi di Pulau Basilan itu, beberapa hari selepas MILF melancarkan serangan yang menyebabkan 27 pegawai kerajaan terbunuh.
Menurut pihak berkuasa, lapan pekerja lain turut cedera dalam kejadian itu.

Jurucakap tentera, Leftenan Kolonel Randolph Cabanbang berkata, motif dan identiti penyerang masih belum diketahui.


Katanya, pejuang MILF memang diketahui beroperasi dalam hutan di kawasan itu dan serangan mungkin bertujuan mengalihkan perhatian tentera daripada meneruskan serangan terhadap anggota MILF yang bertanggungjawab dalam serangan sebelum ini. - AFP"

'via Blog this'

Banjir makin buruk

BANGKOK: Pihak berkuasa bandar raya ini semalam bertungkus lumus untuk mengelak dua kawasan perindustrian daripada ditenggelami banjir selepas paras air semakin meningkat di utara kota itu.

Pihak berkuasa mengambil langkah melencongkan laluan air memasuki Bangkok dengan mengalirkannya masuk ke Teluk Thailand.

Namun keadaan masih membimbangkan kerana kemungkinan hujan lebat akan menyebabkan air di terusan dan sungai melimpah.

Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra berkata, pihak berkuasa mengambil semua langkah untuk mengalirkan air keluar dari Bangkok tetapi masa terlalu suntuk.


“Air mengalir masuk dari banyak arah. Kami cuba membina tembok tetapi ia tetap tidak memberi kesan,” kata Yingluck kepada wartawan.


Menurutnya, air pasang di Teluk Thailand akhir minggu ini, mungkin akan menyukarkan lagi keadaan.

Ia adalah banjir terburuk pernah melanda Thailand sejak 50 tahun lalu. Hampir 2.5 juta rakyat dan 28 daripada 77 wilayah negara itu terjejas akibat air yang naik di kawasan sebesar negara Kuwait.

Pihak berkuasa berkata, keadaan itu mungkin berterusan selama enam minggu sebelum air surut.

Sejak akhir Julai lalu, sejumlah 356 orang terbunuh dan kira-kira 113,000 yang lain terpaksa berpindah di 1,700 khemah perlindungan.

Keadaan paling teruk ialah di wilayah tengah dan mereka yang tinggal agak jauh dari bandar Bangkok apabila air naik setinggi tiga meter menyebabkan kenderaan tenggelam dan penduduk terperangkap. - AFP

myMetro | Banjir makin buruk:

'via Blog this'

Bah ragut 100 nyawa di Myanmar

myMetro | Bah ragut 100 nyawa di Myanmar: "YANGON: Lebih 100 orang terbunuh dalam banjir klilat berpunca daripada hujan lebat di tengah Myanmar beberapa hari lalu.

“Setakat ini, 35 mayat ditemui dan 106 orang dilapor hilang.


“Seramai 71 orang lagi juga dipercayai terbunuh akibat banjir. Kami belum menemui mayat mereka,” kata seorang pegawai yang enggan namanya disiarkan, Menurutnya, lebih 2,000 rumah musnah akibat bencana itu yang melanda empat bandar di wilayah Magway. - AP"

'via Blog this'

Gempa gegar timur Turki

ANKARA: Satu gempa bumi berukuran 7.3 magnitud melanda timur Turki, semalam dan institut seismologi negara itu menganggarkan kira-kira 1,000 orang maut akibat terperangkap di bawah runtuhan puluhan bangunan.

Gegaran gempa terkuat yang melanda negara itu sejak beberapa tahun lalu dan gempa susulan dikesan berlaku di Van, bandar di timur khususnya dihuni oleh suku Kurdis. “Seramai 500 hingga 1,000 orang dianggarkan terbunuh akibat gempa,” kata Pengarah Institut Seismologi Kandili di Istanbul, Profesor Mustafa Erdik. Laporan awal tidak mengemukakan jumlah kemalangan jiwa tetapi ramai dibimbangi terperangkap di bawah runtuhan bangunan dan pihak berkuasa memberi amaran mereka masih berusaha memantau sejauh mana kerosakan yang berlaku. Menurut agensi berita kerajaan, Anatolia, sekurang-kurangnya 50 orang dikejarkan ke hospital di bandar Van. Datuk bandar Van, Bekir Kaya berkata, dua bangunan di tengah bandar itu runtuh.


“Dua bangunan runtuh di Van. Penduduk cemas. Perkhidmatan komunikasi turut musnah. Kami tidak dapat menghubungi sesiapa,” katanya.

Petugas penyelamat cuba menyelamatkan penduduk yang terperangkap dalam runtuhan bangunan tujuh tingkat di Van, berhampiran dengan sempadan Iran.


Menurut Datuk Bandar Ercis pula, Zulfikar Arapoglu, terdapat ramai mangsa yang terkorban. Beberapa bangunan runtuh dan terlalu banyak kemusnahan dilapor berlaku di bandar itu. “Kami memerlukan bantuan segera, kami perlukan petugas perubatan,” katanya. Gempa dengan ukuran 7.3 magnitud itu melanda timur Turki kira-kira jam 1.41 petang waktu tempatan, kata badan Penyelidikan Geologi Amerika Syarikat. - AFP

myMetro | Gempa gegar timur Turki:

'via Blog this'

PM kesal bekas pemimpin dibunuh

myMetro | PM kesal bekas pemimpin dibunuh: "LONDON: Perdana Menteri Libya, Mahmoud Jibril kesal dengan pembunuhan bekas pemimpin negara itu, Muammar Gaddafi.

Dalam wawancara dengan Perbadanan Penyiaran Britain (BBC), Mahmoud berkata, dia lebih suka jika Gaddafi ditangkap hidup kerana ia akan membolehkan bekas pemimpin Libya itu dibicarakan ke atas jenayah yang dilakukannya selama 42 tahun memerintah.
Mayat Gaddafi diletakkan untuk tatapan umum di Libya, kelmarin dengan kecederaan yang didakwa dilakukan oleh kumpulan pemberontak yang menangkapnya dari saluran pembetung air di Sirte.

“Secara peribadi dengan jujurnya saya katakan saya lebih suka jika Gaddafi masih hidup. Saya mahu tahu mengapa beliau lakukan jenayah terhadap rakyat Libya,” katanya dalam wawancara yang disiarkan BBC, semalam.


“Saya berharap untuk menjadi pendakwa raya dalam perbicaraannya kerana ia menjadi pertanyaan dalam fikiran setiap orang. Mengapa? Adakah rakyat Libya berhak ditindas dan dibunuh selama 42 tahun?” katanya. - AFP"

'via Blog this'

Gaddafi tawar wang supaya tak dibunuh

MISRATA: Muammar Gaddafi merayu supaya dia tidak dibunuh dengan menawarkan emas serta wang kepada mereka yang menangkapnya.

Anggota pemberontak, Hammad Mufti Ali, 28, memberitahu akhbar Itali, Corriere Della Sera: “Gaddafi berkata, beliau rela menawarkan apa saja sebagai pertukaran dengan nyawanya. Beliau berkata, beliau mempunyai emas dan wang untuk kami.” Sementara itu, terdapat pertikaian mengenai cara bagaimana Gaddafi patut dikebumikan. Mayat bekas pemimpin berusia 69 tahun itu masih dikawal di setor daging beku di Misrata.


Seorang pemimpin NTC menyarankan mayatnya dibuang di padang pasir supaya dimakan oleh musang. “Beliau tidak layak dikebumikan dengan sempurna,” katanya. Kebanyakan tentera NTC menolak cadangan supaya beliau dikebumi mengikut syariat Islam.

Walaupun mengikut ajaran Islam pengebumian mayat perlu dilakukan dalam tempoh 24 jam tetapi kerajaan baru Libya berhasrat untuk menjalankan ujian DNA bagi mengesahkan identiti Gaddafi. Keluarganya yang kini hidup dalam buangan menggesa NTC menyerahkan mayat pemimpin itu kepada suku kaum mereka di Sirte, tempat beliau dibunuh bagi membolehkan upacara pengebumian dilakukan. Jurucakap NTC malam tadi berkata, mayat Gaddafi mungkin diserahkan kepada anggota keluarganya. Ulama Libya yang disegani, Sheikh Sadiq al-Geryani dibenarkan untuk memandi dan menyembahyangkan jenazah Gaddafi. Kemungkinan beliau akan dikebumikan di satu tempat yang tidak dinamakan berhampiran Sirte.


Sementara itu, tentera NTC yang terbabit dengan pembunuhan Gaddafi berkata: “Kami bergilir-gilir menampar mukanya dengan kuat. Sesetengah daripada kami memukulnya dengan kasut, satu penghinaan tradsional masyarakat Arab.


Satu sumber NTC berkata: “Kami tahu siapa yang membunuh Gaddafi. Dia rakyat Libya di bawah umur. Dia tidak boleh didakwa. Dia adalah wira dan identitinya tidak akan didedahkan. “Ia sebagai langkah berdamai, cara untuk meredakan penyokong Gaddafi supaya mereka tidak menentang kami lagi. Pada masa sama, kami perlu melakukan perkara yang

myMetro | Gaddafi tawar wang supaya tak dibunuh:

'via Blog this'

Saif ditangkap di Bani Walid

myMetro | Saif ditangkap di Bani Walid: "BANI WALID: Anak lelaki sulong Gaddafi, Saif al-Islam sudah ditangkap hidup-hidup dan tidak cedera, dakwa pegawai kerajaan sementara Libya, semalam.

Terdapat pelbagai laporan mengenai keadaan Saif ekoran kematian bapanya. Beberapa laporan mengatakan dia ditembak, sementara yang lain mendakwa dia kehilangan kedua-dua belah tangannya.
Bagaimanapun, jurucakap NTC memberitahu NBC malam tadi, Saif dan bekas jurucakap regim Gaddafi, Moussa Ibrahim ditangkap di Nessma, dekat Bani Walid.

Jurucakap itu berkata, briged Osoud el Wadi yang bermaksud ‘Singa dari Lembah’ bertanggungjawab ke atas penangkapan itu.


Namun, dakwaan itu tidak dapat disahkan. - Agensi"

'via Blog this'

Remaja dakwa diliwat guru

2011/10/24

MIRI: Seorang pelajar Tingkatan Tiga di sebuah sekolah menengah di sini mendakwa menjadi mangsa liwat seorang guru dikenalinya di laman sosial Facebook, sejak setahun lalu.

Guru lelaki terbabit berusia lingkungan 30-an dan masih bujang serta mengajar di sekolah berasingan dengan pelajar terbabit, dikatakan melakukan perbuatan terkutuk itu ketika mangsa datang ke rumahnya di sini.
Difahamkan pelajar lelaki berusia 15 tahun itu sering menghabiskan masa bersama guru berkenaan di rumahnya selepas berkenalan melalui Facebook sehingga wujud hubungan rapat antara mereka.
Bapa pelajar itu bertanyakan anaknya mengenai hubungan mereka dan selepas didesak, pelajar berkenaan mengakui menjalin hubungan dengan guru lelaki berkenaan. - Jamaluddin Ibrahim, Ketua Polis Daerah Miri
Bagaimanapun, bapa pelajar terbabit mengesyaki sesuatu apabila mendapati anaknya amat mesra dengan guru lelaki itu.

“Bapa pelajar itu bertanyakan anaknya mengenai hubungan mereka dan selepas didesak, pelajar berkenaan mengakui menjalin hubungan dengan guru lelaki berkenaan.

“Terkejut dan marah dengan pendedahan itu, bapa pelajar berkenaan membuat laporan Jumaat lalu di Balai Polis Pusat Miri,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Miri, Asisten Superintendan Jamaluddin Ibrahim, ketika dihubungi semalam, mengesahkan laporan kes berkenaan. Katanya, polis menjalankan siasatan terperinci berikutan mangsa mendakwa beberapa kali diliwat suspek di rumahnya.

“Kita belum membuat tangkapan dan kes disiasat mengikut Seksyen 377 Kanun Keseksaan,” katanya.
Berita Harian Online | Remaja dakwa diliwat guru:

'via Blog this'

138 maut dalam gempa bumi di Turki

Berita Harian Online | 138 maut dalam gempa bumi di Turki: "2011/10/24

ANKARA: Panik dan ketakutan menyelubungi mangsa ketika gempa 7.2 magnitud di timur Turki mengorbankan 138 orang apabila banyak bangunan runtuh.

Angka korban dijangka meningkat ketika anggota penyelamat giat mencari mangsa di bawah runtuhan dan tiba di kawasan perkampungan.
Puluhan ribu orang meluru keluar ke jalan raya untuk menyelamatkan diri sambil menjerit atau cuba menghubungi sanak saudara menerusi telefon ketika bangunan pejabat kediaman retak atau runtuh.
"Ramai terperangkap di bawah runtuhan. Mereka sedang menderita," kata Datuk Bandar Daerah Celebibag, Veysel Keser.

Celebibag terletak berhampiran kawasan paling turuk dilanda bencana itu, Ercis, berhampiran sempadan Ran dan antara zon gempa bumi.

Gemps bumi itu melanda pada 1.41 petang (1041 GMT). - AP "

'via Blog this'

Satelit 'mati' diramal jatuh di China

GAMBAR tidak bertarikh dikeluarkan EADS Astrum menunjukkan  satelit penyelidikan saintifik ROSAT  yang dilancarkan pada  1990.
GAMBAR tidak bertarikh dikeluarkan EADS Astrum menunjukkan satelit penyelidikan saintifik ROSAT yang dilancarkan pada 1990.
Serpihan ROSAT memasuki bumi pada kelajuan 450 kilometer sejam

BERLIN: Sebuah satelit yang tidak lagi berfungsi dilaporkan memasuki atmosfera awal pagi semalam dan serpihannya dijangka jatuh ke bumi, lapor Pusat Aerospace Jerman.
Jurucakap agensi berkenaan, Andreas Schuetz berkata tiada sebarang bukti jelas untuk menentukan di negara atau benua mana satelit penyelidikan saintifik ROSAT itu akan jatuh.
Kebanyakan bahagian satelit bersaiz van mini itu dijangka terbakar ketika menghampiri bumi tetapi lebih 30 serpihan seberat 1.7 tan boleh terhempas apabila menuju ke bumi pada kelajuan lebih 450 kilometer sejam.

“Saintis tidak lagi dapat berkomunikasi dengan satelit yang sudah ‘mati’ itu dan ia perlu mengembara kira-kira 20,000 kilometer dalam tempoh 30 minit terakhir sebelum memasuki atmosfera,” kata Schuetz.

“Pakar menanti perkembangan lanjut untuk ‘pemantauan dari seluruh dunia,” katanya.

Saintis berkata beberapa jam sebelum memasuki semula ruang atmosfera satelit terbabit dijangka tidak jatuh di Eropah, Afrika atau Australia. Sebaliknya berdasarkan laluan perkiraan awal, ia mungkin terhempas di sekitar Asia, kemungkinan China ketika memasuki semula ruang atmosfera.
Bagaimanapun Schuetz berkata beliau tidak dapat mengesahkan sama ada satelit terbabit sebenarnya memasuki kawasan yang dinyatakan.

Satelit saintifik ROSAT seberat 2.4 tan itu dilancarkan pada 1990 dan tidak lagi beroperasi pada 1999 selepas digunakan untuk penyelidikan lubang hitam dan bintang neutron selain melakukan kajian sumber X-ray pertama di langit menggunakan imej teleskop.

Rangka tunggal terbesar ROSAT yang boleh berlanggar dengan bumi adalah cermin tahan panas teleskopnya.

Agensi berkenaan menyatakan, ketika misinya, satelit itu berada pada kedudukan orbit kira-kira 600 kilometer di atas permukaan bumi tetapi sejak tidak lagi digunakan ia kehilangan altitud, berlegar pada kelajuan hanya 330 kilometer di atas bumi pada Jun.

Malah, ketika hari-hari terakhirnya, satelit itu masih lagi berlegar setiap 90 minit mengelilingi planet, menjadikan sukar untuk diramalkan di mana sebenarnya ia akan mendarat di bumi.

Sebuah satelit mati NASA dilaporkan jatuh ke selatan Lautan Pasifik bulan lalu, tidak menyebabkan sebarang kemusnahan walaupun dibimbangi akan terkena penduduk di kawasan terbabit dan menyebabkan kecederaan atau kematian manusia.

Pakar percaya bahawa kira-kira 24 kepingan serpihan besi dari satelit bersaiz bas itu akan jatuh kira-kira 800 kilometer jauh dari kawasan yang diduduki di dunia.

Satelit penyelidikan iklim NASA memasuki atmosfera Bumi secara umumnya di Samoa Amerika, bagaimanapun, serpihannya yang jatuh, tidak mengenai air kira-kira 480 kilometer ke timur laut, Pulau Krismas. – Agensi
Berita Harian Online | Satelit 'mati' diramal jatuh di China:

'via Blog this'

Reputasi pemimpin baru tercalar
2011/10/24

LONDON: Setiausaha Pertahan Britain yang baru, Philip Hammond semalam berkata, reputasi pemimpin baru Libya 'tercalar' berikutan pembunuhan pemimpin diktator yang digulingkan, Muammar Gaddafi.

Hammond berkata beliau mahukan siasatan dibuat terhadap kematian Gaddafi, yang ditangkap masih hidup selepas kejatuhan bandar kelahiran beliau, Sirte Khamis lalu.
“Ia pastinya bukan cara yang patut kita lakukan dan kita juga tidak suka ia terjadi seperti itu. Kita mahu melihat Kolonel Gaddafi menjalani perbicaraan paling baik di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICJ).
“Kita mahu beliau menjawab apa yang dilakukannya bukan saja di Libya tetapi pastinya kebanyakan perbuatan jenayah yang beliau sokong dan lakukan di luar Libya, di mana kita di Britain menjadi juga menjadi mangsa,” katanya kepada stesen televisyen Perbadanan Penyiaran Britain (BBC).

Beliau berkata, kerajaan Libya sekarang akan faham bahawa reputasi mereka di mata masyarakat antarabangsa tercalar dengan kejadian yang berlaku.

Hammond menyambut baik pengumuman pilihan raya bebas pertama Libya dalam tempoh 42 tahun dan berkata, sebuah kerajaan baru akan mengambil kira semua bahagian di negara Afrika utara itu.

“Kami campur tangan dalam cara yang kami lakukan di bawah resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk melindungi penduduk awam Libya ketika mereka membebaskan diri daripada Gaddafi.
“Mereka kini perlu bekerja keras untuk membawa Libya menuju masa depan, apa masa depan mereka. Pengumuman pilihan raya dalam tempoh lapan bulan adalah satu langkah yang terbaik.”

“Ia membolehkan penduduk Libya sekarang memikirkan bagaimana, membentuk keadaan yang dapat memberi kestabilan dan kemakmuran negara pada masa depan,” katanya. – AFP
Berita Harian Online | Reputasi pemimpin baru tercalar:

'via Blog this'

Tembakan di kepala punca maut

GAMBAR video amatur yang dikirim ke laman web menunjukkan Gaddafi menyapu darah di mukanya. Beliau dipercayai ditembak di kepala oleh seorang pengawal peribadinya sendiri.
GAMBAR video amatur yang dikirim ke laman web menunjukkan Gaddafi menyapu darah di mukanya. Beliau dipercayai ditembak di kepala oleh seorang pengawal peribadinya sendiri.
Gaddafi mati selepas ditembak satu das, mayat diserah kepada saudara jauh

TRIPOLI: Ketua jabatan forensik Libya, Dr Othman al-Zintani, berkata bedah siasat yang dijalankan, mengesahkan bekas pemimpin Libya yang digulingkan, Muammar Gaddafi mati berikutan satu tembakan di kepalanya.
Dr Othman al-Zintani berkata, sekumpulan doktor menjalankan pemeriksaan semalam tetapi beliau tidak mendedahkan maklumat lanjut sehingga satu laporan dihantar kepada peguam negara.
Imej Gaddafi yang berlumuran darah dilayan secara hina dan dipukul oleh orang yang menangkapnya di bandar kelahiran beliau di Sirte menimbulkan persoalan mengenai sama ada bekas pemimpin itu sengaja ditembak mati atau terbunuh dalam kejadian berbalas tembakan seperti yang dikatakan kerajaan atau dibunuh.

Masyarakat antarabangsa yang prihatin dengan kejadian itu meminta kerajaan peralihan mengisytiharkan pembebasan pada Ahad, beberapa bulan selepas pertumpahan darah berikutan pemberontakan menyingkirkan pemimpin yang dibenci dan sudah berkuasa selama hampir 42 tahun.

Sementara itu, seorang penasihat kanan kerajaan Libya berkata pihaknya akan menyerahkan mayat Gaddafi kepada saudara maranya, selepas berunding dengan mereka mengenai lokasi pengebumian.

“Keputusan dibuat untuk menyerahkan mayat beliau kepada keluarga jauh, kerana tiada keluarga terdekat yang hadir menuntut setakat ini,” katanya Ahmad Jibril kepada AFP.
“Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) berunding dengan keluarganya. Ia terpulang kepada keluarga untuk menentukan di mana Gaddafi akan dikebumikan selepas berunding dengan NTC,” katanya.

Jibril yang juga penasihat kepada perdana menteri sementara rejim baru, Mahmud Jibril, enggan mengulas bila penyerahan itu akan dilakukan.

Sejak terbunuh ketika cuba meninggalkan bandar kelahirannya Sirte Khamis lalu, mayat Gaddafi diletakkan di sebuah bilik dingin beku di luar Misrata, menarik sekumpulan orang ramai yang mahu melihat pemimpin yang memerintah Libya selama beberapa dekad itu.

NTC mengambil sikap berdiam diri mengenai rancangan pengebumian kerana tidak mahu melihat kubur Gaddafi menjadi pusat perhimpunan penyokong setia beliau dan pemimpin NTC manakala pegawai tentera berkata pengebumian mungkin di satu lokasi rahsia.

Pelbagai pihak menyuarakan rasa tidak puas hati mengenai bagaimana Gaddafi menemui ajalnya Khamis lalu selepas pejuang NTC membawa beliau keluar dari tempat persembunyiannya berikutan satu serangan udara NATO terhadap konvoi pemimpin itu yang cuba meninggalkan bandar kelahirannya itu. – AFP
Berita Harian Online | Tembakan di kepala punca maut:

'via Blog this'

Bangkai makhluk asing ditemuiIMEJ bangkai makhluk asing yang dirakam pada 26 September lalu di Brazil dan disiarkan di laman YouTube sejak awal Oktober lalu. - YouTube


ITAJUBA, Brazil - Satu mayat makhluk asing ditemui di sini dan dirakamkan pada 26 September 2011 yang berukuran 45 sentimeter tinggi.

Mayat itu dikatakan ditemui oleh seorang pegawai tentera polis, Jose Luis yang berusia 44 tahun dan berasal dari negeri Minas Gerais.

Semasa dia merakamkan imej itu, dia bersama dengan anak lelakinya.

Menurutnya, makhluk asing itu mengeluarkan bau yang amat kuat.

Namun, bangkai makhluk asing itu hilang degan tiba-tiba selepas empat hari dibiarkan.

Imej itu disiarkan di laman YouTube sejak awal Oktober lalu. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Dibebaskan selepas 30 tahun silap dipenjarakanHENRY JAMES bercakap kepada pemberita selepas dia dibebaskan daripada penjara di New Orleans pada Jumaat lalu.


NEW ORELEANS, Amerika Syarikat - Seorang lelaki berkulit hitam, Henry James dibebaskan pada Jumaat lalu selepas dia silap dipenjarakan selama 30 tahun.

Peguamnya memberitahu berita gembira itu pada Khamis lalu bahawa seorang hakim sudah menggugurkan hukuman penjara seumur hidup yang dijatuhkan ke atasnya kerana kesalahan merogol.

James yang berusia 50 tahun didapati bersalah merogol seorang wanita pada 1981.

Namun, berdasarkan ujian asid deosiribonukleik (DNA), dia didapati tidak bersalah pada bulan lalu.

"Saya berasa terkejut. Selepas 30 tahun, akhirnya anda mendapat satu peluang keadilan," katanya pada satu temu bual Projek Tidak Bersalah New Orleans.

Pada Jumaat lalu, dia tidak pernah putus harapan semasa dipenjarakan.

"Anda putus harapan, anda akan hilang semuanya," katanya.

Lelaki itu menulis surat kepada pihak Projek Tidak Bersalah New Orleans bagi membantunya dibebaskan.

James ditangkap selepas seorang wanita yang dirogol menyatakan bahawa dia tidak mengenali penyerang.

Namun, wanita itu memilih James semasa proses pengecaman penyerangnya dibuat.

Tiada sebarang bukti DNA James ditemui oleh makmal jenayah Jefferon Parish dalam bukti kes merogol wanita itu.

James merancang untuk tinggal di New Orleans dengan seorang anak perempuannya.

Anak perempuannya itu berusia tiga tahun semasa dia dipenjarakan.

James berharap akan menggunakan kemahiran pertukangan kayu yang dipelajarinya semasa dipenjara untuk mendapatkan pekerjaan. - AP

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Wasiat bekas pemimpin Libya tiga hari sebelum mati


KAHERAH – Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi telah meminta supaya dia dikebumikan di bandar kelahirannya di Sirte.

Laman web pro-Gaddafi, Seven Days News melaporkan semalam bahawa permintaan itu dibuat tiga hari sebelum bekas pemimpin tersebut mati.

Berdasarkan satu nota yang dipercayai ditulis sendiri oleh Gaddafi, laman tersebut menyatakan, dia meminta dikebumikan dekat dengan saudara-maranya.

Bekas pemimpin itu juga meminta, keluarganya termasuk wanita dan anak-anaknya diberi layanan yang baik. – Dpa

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Doktor sahkan Gaddafi mati akibat ditembak


MISRATA – Muammar Gaddafi mati akibat kecederaan ditembak, kata seorang doktor yang terlibat dalam bedah siasat ke atas bekas pemimpin Libya itu.

“Dia (Gaddafi) mati kerana satu kecederaan tembakan. Itu adalah jelas,” kata doktor berkenaan tanpa memberikan butiran lanjut sama ada tembakan berkenaan adalah dari bahagian kiri kepala Gaddafi.

Bedah siasat itu dilakukan di sebuah rumah mayat di bandar Misrata, 200 kilometer ke timur Tripoli.

Beberapa penduduk berkata, mayat Gaddafi akan dibawa kembali ke sebuah bilik sejuk di sebuah pasar di Misrata.

Sementara itu, Perdana Menteri Libya, Mahmoud Jibril menyatakan, laporan koroner menyebut Gaddafi sudah cedera semasa pemimpin tersebut berada dalam saluran pembentungan.

Menurutnya, kepala Gaddafi mungkin ditembak oleh salah seorang pengawal keselamatannya sendiri. – Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Pemuda 17 tahun didakwa tembak Muammar Gaddafi


SEORANG pejuang Majlis Peralihan Kebangsaan mengacukan sepucuk pistol ke arah Muammar Gaddafi di Sirte dalam rakaman video yang disiarkan kelmarin. - Reuters


TRIPOLI – Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi mati ditembak oleh seorang pejuang antipemerintahannya yang berusia di bawah umur, lapor beberapa buah akhbar semalam.

Menurut akhbar The London Times, Gaddafi mati ditembak dengan menggunakan sepucuk pistol bersadur emas miliknya.

Gaddafi membawa pistol itu semasa dia ditangkap oleh para pejuang Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) di dalam saluran pembentungan di luar bandar kelahirannya di Sirte pada Khamis lalu selepas beberapa pengikutnya turut terbunuh.

Dalam kejadian itu, konvoi Gaddafi diserang oleh jet Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) menyebabkan dia melarikan diri ke dalam saluran pembentungan tersebut.

“Gaddafi pada mulanya ditangkap oleh para pejuang dari timur,” kata satu sumber.

“Kemudian, kumpulan pejuang Misrata muncul untuk membawanya.

“Kumpulan pejuang dari timur tidak suka dengan (tindakan itu) menyebabkan seorang pejuang menarik pistol Gaddafi dan menembaknya. Kumpulan itu memberitahu kumpulan dari Misrata bahawa anda boleh mengambilnya sekarang,” tambah sumber tersebut.

Sumber itu memuji pemuda yang membunuh Gaddafi sebagai wira Libya.

“Kami tahu siapa yang membunuhnya. Dia merupakan seorang rakyat Libya. Justeru, kami akan melindunginya. Dia di bawah umur, justeru, dia tidak boleh dihadapkan ke mahkamah,” kata sumber tersebut.

Akhbar Mail Online melaporkan bahawa pemuda yang menembak Gaddafi itu berumur 17 tahun. – Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Mayat Gaddafi akan diserah kepada saudaranyaMAYAT Muammar Gaddafi dipamerkan di sebuah bilik sejuk di Misrata semalam. - Reuters


TRIPOLI – Kerajaan sementara Libya akan menyerahkan mayat Muammar Gaddafi kepada saudara-maranya selepas berunding dengan mereka, kata seorang penasihat pemerintah semalam.

“Keputusan telah dibuat untuk menyerahkan mayatnya kepada keluarganya yang besar kerana tiada keluarganya yaang rapat hadir buat masa ini,” kata penasihat itu, Ahmed Jibril.

“Terpulang kepada keluarganya untuk memutuskan di mana Gaddafi akan dikebumikan,” tambahnya.

Sementara itu, Ketua Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), Mustafa Abdel Jalil menafikan bahawa mayat Gaddafi telah dirosakkan.

“Secara peribadinya, saya memilih untuk gaddafi terus hidup selepas penangkapannya bagi meletakkan dia di dalam perbicaraan,” katanya. – Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'