Pages

Tuesday, January 15, 2013

Mali: Jerman berhasrat tolong PerancisBERLIN 14 Jan. - Kerajaan Jerman semalam menyatakan hasrat untuk membantu Perancis dalam operasi di Mali serta menyediakan beberapa keperluan.
“Sokongan itu boleh diteruskan menerusi bantuan logistik, perubatan dan juga bantuan kemanusiaan,’’ kata jurucakap Menteri Luar, Andreas Peschke.
Katanya, bagi kerajaan persekutuan, pihaknya tidak akan meninggalkan Perancis bersendirian dalam keadaan yang kritikal. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130115/lu_08/Mali-Jerman-berhasrat-tolong-Perancis#ixzz2I3WVA8nO
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Thailand janji hantar pulang etnik RohingyaBANGKOK 15 Jan. - Polis Thailand menahan dan berjanji untuk mengusir lebih daripada 150 pendatang etnik Islam Rohingya yang bersembunyi di sebuah kem di selatan negara ini.
Menurut polis tempatan, kolonel Krisakorn Pleetanyawong, kesemua mereka yang terdiri daripada 71 lelaki dan 85 wanita itu ditemui di sebuah ladang getah di wilayah Songkhla.
“Kesemua mereka akan dibicarakan sebagai pendatang tanpa izin dan akan dihantar pulang,’’ katany


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130115/lu_09/Thailand-janji-hantar-pulang-etnik-Rohingya#ixzz2I3WPk0gn
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Palestin kecam pemimpin Israel kempen di masjidHEBRON 15 Jan. - Pihak Berkuasa Palestin (PA) mengecam tindakan pemimpin parti nasionalis Israel, Avigdor Lieberman yang mengadakan lawatan ke sebuah masjid di Tebing Barat, semalam sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum rejim Zionis itu pada minggu depan.
Jurucakap PA, Nour Odeh berkata, lawatan Lieberman yang merupakan pemimpin Parti Yisrael Beitenu itu merupakan satu tindakan provokatif dan tidak boleh diterima oleh penduduk Palestin.
“Lawatan ke masjid oleh mana-mana pemimpin politik Israel itu memang tidak boleh diterima, lebih-lebih lagi dilakukan oleh Lieberman yang pernah menyuarakan penentangannya terhadap rakyat Palestin dan menyokong penempatan haram Yahudi," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130115/lu_13/Palestin-kecam-pemimpin-Israel-kempen-di-masjid#ixzz2I3WKKUEz
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tentera darat Perancis mula bergerak ke MaliBAMAKO 15 Jan. - Tentera Perancis mula menggerakkan pasukan darat ke Mali selepas menggempur kedudukan kubu-kubu kuat kumpulan pemberontak yang diketuai militan al-Qaeda di utara negara ini semalam.
Menurut Kementerian Pertahanan Perancis, kira-kira 650 askar negara itu telah tiba di Mali untuk menyerang kumpulan-kumpulan pemberontak yang berundur dari kubu kuat mereka di Timbuktu, Douentza dan beberapa pekan lain.
Menurut saksi, sekurang-kurangnya 30 kereta kebal Perancis dan sejumlah lori tentera dilihat menyeberangi Ivory Coast menuju Mali, diiringi sebuah helikopter penggempur semalam. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130115/lu_14/Tentera-darat-Perancis-mula-bergerak-ke-Mali#ixzz2I3WEN6l9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Perang di Syria: 60,000 penduduk terkorbanDAMSYIK 14 Jan. - Sekurang-kurang 13 orang wanita dan kanak-kanak terkorban dalam serangan udara oleh pemberontak di bandar ini, semalam.
Menurut Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria, beberapa buah rumah di bandar Moadamiyat al-Sham barat daya Damsyik musnah akibat serangan tersebut dan menyebabkan lapan kanak-kanak serta lima wanita terbunuh.
Badan pemerhati berkata, lebih daripada 3,500 kanak-kanak menjadi mangsa keadaan sepanjang 22 bulan konflik melanda di Syria.
Sementara itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pula memberitahu jumlah keseluruhan yang terkorban adalah melebihi 60,000. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130115/lu_10/Perang-di-Syria-60000-penduduk-terkorban#ixzz2I3VVlmqq
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pesawat AS masuki ruang udara SomaliaPesawat AS masuki ruang udara Somalia
Tentera AS didakwa tidak akan terbabit dalam pertempuran di Somalia.
WASHINGTON - Pesawat pejuang Amerika Syarikat (AS) didakwa memasuki ruang udara Somalia dalam menyokong usaha Komando Perancis untuk membebaskan ejen tebusan warga itu yang ditawan kumpulan militan Al Shabab di Somalia.

Presiden Obama berkata, AS hanya memberikan sokongan teknikal terhadap kepada tentera Perancis.

“Pesawat pejuang tidak melakukan serangan dan tidak terlibat dalam operasi ini,” katanya ketika mesyuarat Kongres, kelmarin.

Menurutnya, tujuan pesawat itu memasuki ruang udara Somalia adalah sebagai memenuhi keperluan di bawah Resolusi Kuasa Perang.

Terdahulu, misi gempur ke bandar Bulomarer, Somalia itu dilancarkan serentak dengan serangan udara tentera Perancis ke kubu kuat pemberontak di Konna, Mali.

Media melaporkan, Perancis dikatakan mempunyai misi di Afrika iaitu membantu kerajaan Mali menangani pengganas dan membebaskan seorang tebusan.

Pergerakan Al-Shabbab didakwa menahan Denis Allex sejak tiga tahun lalu yang dikatakan masih hidup dan kini berada dalam tahanan.

Lima helikopter penggempur tentera Perancis terbabit dalam misi itu.

Allex diculik di Somalia pada 14 Julai 2009 dan kali terakhir rakaman videonya dipaparkan adalah pada Oktober lalu merayu Presiden Perancis membebaskannya. - AP

Militan Islam tawan DiabalyTentera Perancis bersiap sesia menaiki pesawat di N'Djamena, Chad pada 12 Januari lalu menuju ke Mali. - REUTERS
BAMAKO, Mali 14 Jan. - Kumpulan militan Islam berjaya menawan pekan Diabaly di tengah Mali, hari ini walaupun dihujani dengan pengeboman oleh pesawat-pesawat pejuang Perancis.
Perkara itu disahkan oleh Menteri Pertahanan Perancis, Jean-Yves Le Drian, sambil berkata, ''Pemberontak diketuai al-Qaeda menawan Diabaly selepas berlaku pertempuran sengit dengan tentera kerajaan Mali.''
Katanya, kumpulan militan Islam turut berjaya menawan beberapa wilayah di Mali dan sedang menuju menghampiri ibu kota Bamako.
Tentera Mali gagal bertahan dan banyak pekan telah jatuh ke tangan pemberontak sejak pemberontakan berlaku di negara barat laut Afrika ini.
Pasukan tentera Perancis yang mula menyertai perang di Mali pada Jumaat lalu memperluaskan serangan udara ke atas militan Islam yang menguasai wilayah utara Mali, termasuk serangan udara pertama di tengah Mali.
Seorang komander Mali dekat bandar Niono berkata, pengebomanan oleh pesawat pejuang Perancis tidak menghalang militan Islam mara dan menawan pekan Alatona, dan hari ini mereka berjaya sampai ke jalan utara-selatan yang menghubungkan pekan Diabaly ke Segou, pusat pentadbiran tengah Mali.
Dalam perkembangan lain, Le Drian berkata, seorang komander tentera Perancis yang hilang dalam operasi menyelamatkan tebusan warga Perancis di Somalia pada Jumaat lalu dilaporkan terbunuh.
Pertubuhan perubatan kemanusiaan antarabangsa Doctors Without Borders berkata, 12 orang cedera dalam konflik itu dan sedang dirawat oleh pasukan itu di sebuah hospital di Timbuktu, kira-kira tujuh jam dari zon konflik.
Presiden Perancis, Francois Hollande berkata, Perancis menghantar 550 anggota tentera Perancis ke Mali, yang kini diumpamakan seperti 'Afghanistan Afrika'.
Perancis menggunakan jet pejuang Mirage yang berpangkalan di Chad, yang mampu membawa bom 250-kilogram.
Perancis juga menggunakan helikopter Gazelle dan jet Rafale yang berpangkalan di Perancis.
Britain turut menghantar beberapa pesawat pengangkut C-17 untuk membantu Perancis membawa lebih banyak anggota tentera.
Amerika Syarikat pula menghantar pesawat drone, serta bantuan sokongan komunikasi dan logistik.
Jerman turut menyatakan akan menghantar tentera untuk membantu Perancis dalam operasi di Mali. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130115/lu_01/Militan-Islam-tawan-Diabaly#ixzz2I3Ry4QUL
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tentera Syria guna bom berangkaiPENDUDUK Syria berkumpul di lokasi yang menjadi sasaran serangan jet pejuang tentera kerajaan Syria di utara bandar Aleppo, kelmarin. - REUTERS
BEIRUT 14 Jan. - Tentera Syria meningkatkan serangan ke atas kubu pemberontak dengan melancarkan roket membawa bom berangkai, walaupun penggunaan senjata itu dikutuk badan antarabangsa.
Pemantau Hak Asasi Manusia (HRW) hari ini berkata, sebelum ini Syria menggunakan bom yang sama dalam serangan udara, dan serangan itu kini diperhebatkan lagi melalui pelancaran roket dari darat.
"Syria kembali meningkatkan serangan menggunakan bom berangkai yang lebih berbahaya dan mengancam penduduk awam, walaupun tindakan itu dikutuk badan antarabangsa," kata pengarah HRW, Steve Goose dalam satu kenyataan.
Berdasarkan wawancara dengan saksi, menganalisis rakaman video yang dirakam oleh aktivis dan wartawan antarabangsa, Goose berkata, pihaknya menyimpulkan bahawa tentera Syria telah menggunakan senjata buatan Mesir itu sejak awal Disember lalu.
Menurutnya, bukti menunjukkan tentera Syria menggunakan pelancar roket pelbagai laras BM-21 Grad yang berupaya membawa senjata berangkai dalam serangan dekat bandar Idlib pada bulan lalu dan di Latamneh, barat laut Hamas pada 3 Januari lalu.
"Ini merupakan bukti pertama penggunaan bom berangkai yang dilancarkan dari darat oleh tentera Syria," katanya.
Dalam perkembangan terbaru, sekurang-kurangnya 20 terbunuh hari ini, selepas tentera Syria melancarkan serangan udara ke atas kubu pemberontak di barat daya ibu negara Syria, Damsyik.
Aktivis yang tidak mahu dikenali berkata, mangsa terkorban terdiri daripada dua buah keluarga, termasuk wanita dan kanak-kanak.
Satu rakaman video aktivis tersebut menunjukkan mayat seorang budak lelaki yang dikeluarkan daripada runtuhan kediamannya, dengan badan diselimuti debu dan berlumuran darah. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130115/lu_02/Tentera-Syria-guna-bom-berangkai#ixzz2I3RFvB00
© Utusan Melayu (M) Bhd 

cantik

cantik

cantik

 

cantik

 

kita minum dulu

Peristiwa pahit wanita SyriaPeristiwa pahit wanita Syria
Bandar Syria kini bagaikan kawasan larangan yang mengundang ketakutan kepada wanita serta kanak-kanak.
Peristiwa pahit wanita Syria
Langkah mereka sentiasa diperhati kumpulan penyerang yang tidak bertanggungjawab.
Peristiwa pahit wanita Syria
Wanita Syria bukan sahaja berhadapan serangan berpeluru tetapi keganasan oleh lelaki bersenjata.
Peristiwa pahit wanita Syria
Mereka terpaksa merawat luka fizikal dan mental sendirian kerana kekurangan bantuan daripada kumpulan antarabangsa.
GOLONGAN wanita dan gadis Syria bukan sahaja perlu melindungi diri dari serangan berpeluru serta mortar, tetapi mereka juga terpaksa melarikan diri daripada menjadi mangsa serangan seksual.

Sejak kebangkitan rakyat lebih 21 bulan lalu, golongan yang dilabelkan sebagai tidak berdaya ini, terpaksa melarikan diri ke negara jiran kerana tidak sanggup menjadi mangsa perang yang memusnahkan maruah diri.

Pengarah Lokasi Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa (IRC), Sanj Srikanthan melaporkan, sebahagian wanita dan gadis Syria mengaku telah diserang sekumpulan lelaki bersenjata di rumah termasuk diperkosa di hadapan khalayak ramai.

"Kebanyakan mangsa mengaku diperkosa lebih daripada seorang penyerang dan ia sering berlaku di hadapan ahli keluarga mangsa.

"Semua pengakuan yang kami peroleh daripada wanita Syria betul-betul menakutkan. Ramai antara mereka melalui pengalaman diperkosa dan diseksa oleh lelaki bersenjata.

"Oleh kerana berstatus pelarian, mereka tidak mampu mendapatkan bantuan fizikal dan emosi," katanya.

Sewaktu menemu bual 240 wanita dan gadis Syria di Lubnan dan Jordan, petugas-petugas IRC diberitahu bahawa kesemua mangsa terlibat dengan jenayah penculikan, penderaan dan pembunuhan dalam sekatan jalan raya tertentu.

"Amat mustahil untuk kita mendapatkan jumlah sahih mangsa serangan seksual ini, tetapi ia jelas menunjukkan serangan yang memusnahkan maruah golongan wanita mahupun kanak-kanak Syria,  salah satu strategi peperangan," kata Srikanthan.

Keganasan seksual dilaporkan menjadi isi utama dalam setiap krisis kemanusiaan seperti yang pernah berlaku sewaktu peperangan Balkan dan konflik di Afrika termasuk Syria.

Pada Jun lalu, kumpulan pemerhati hak asasi kemanusiaan melaporkan tentera kerajaan Syria dengan sewenang-wenangnya mengguna tindakan keganasan seksual terhadap golongan lelaki, wanita dan remaja yang ditahan sepanjang konflik kebangkitan rakyat sejak Mei 2011.

Tahun lalu, Program Inisiatif Mengelak Serangan Seksual diketengahkan Setiausaha Luar Britain, William Hague bagi menangani masalah yang berlaku di Syria.
Seramai 70 doktor, peguam, pakar forensik dan psikologi dihantar ke kawasan konflik.

"Beberapa pakar dari Britain dihantar dan akan menyalurkan latihan untuk mangsa bertindak terhadap serangan seksual, meningkatkan siasatan dan pendakwaan," kata Hague.

Tambah Hague, Britain akan menggunakan kuasa G8 mereka pada tahun ini bagi menolak beberapa protokol antarabangsa baru yang menyekat siasatan terhadap isu serangan seksual dalam negara bergolak.

Setakat ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan jumlah kematian sejak konflik Syria tercetus melebihi 60,000 orang. Lebih 2.5 juta orang daripada 22.5 juta rakyatnya melarikan diri dengan 612,000 orang didaftarkan sebagai pelarian di negara-negara jiran.

Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) melaporkan, musim sejuk melampau sejak pada Jumaat lalu, termasuk hujan telah menyukarkan keadaan pelarian Syria yang berlindung kem Zaatari, Jordan.

Sementara itu, Program Makanan Sedunia PBB turut mengingatkan bahawa keadaan musim sejuk melampau termasuk kekurangan bahan bakar mengekang usaha penghantaran bekalan makanan kepada lebih 1 juta pelarian Syria yang kelaparan.

PBB pula mendedahkan, mengalami masalah kekurangan dana dan mengaku telah membuat rayuan meminta sebanyak AS$1.4 bilion (RM4.52 bilion) bagi enam bulan pertama tahun ini.

"Sebahagian penduduk Syria yang tidak melarikan diri berlindung di rumah-rumah keluarga dalam keadaan yang cukup sempit dan tiada kemudahan asas. Selainnya menghuni bangsal, kandang dan bilik bawah tanah yang terbiar," kata jurucakap IRC.

Lapor IRC, kemudahan pendidikan, perubatan dan sumber air di bandar musnah dibom sekali gus menambah tekanan terhadap pelarian.

"Keganasan antara tentera kerajaan dan kumpulan pemberontak turut menyekat kemudahan perubatan awam kepada penduduk di mana hospital kerajaan terpaksa ditutup kerana ancaman bom," katanya.

IRC yang memperjuangkan hak kemanusiaan mangsa konflik Syria menegaskan, negara-negara penderma dana sepatutnya mengiktiraf keganasan seksual sebagai salah satu ciri konflik perang saudara negara.   -  TheGuardian

Tokyo lumpuh dilanda salji Salji tebal  sukarkan perjalanan  pemandu.
Salji tebal sukarkan perjalanan pemandu.
Tokyo: Ibu negara Jepun, Tokyo dan kawasan sekitarnya diselimuti salji tebal semalam selepas musim sejuk bermula.

Keadaan itu melumpuhkan lalu lintas selain turut menyebabkan penduduk yang terbabit dalam majlis menyambut usia dewasa, terkandas.
Orang ramai berjalan dengan berhati-hati di kawasan komersial mewah Ginza kerana keadaan licin akibat salji.
Salji mengecewakan saya kerana saya mengharapkan cuaca yang baik," Wanita Jepun

Polis dilihat membantu pemandu selepas kenderaan mereka terkandas di jalan raya bersalji tebal manakala pekerja sibuk membersihkan laluan di hadapan kedai mereka.

Batal penerbangan domestik

Syarikat penerbangan Jepun membatalkan lebih 460 penerbangan domestik terutama dari atau ke Tokyo di lapangan terbang Haneda apabila landasan terpaksa ditutup sementara bagi membolehkan pekerja mengalihkan salji, kata stesen televisyen NHK.

Operasi berpuluh-puluh kereta api yang berkhidmat di ibu negara juga terpaksa dibatalkan.
Lebuh raya juga ditutup di kebanyakan tempat di Tokyo dan kawasan sekitar berikutan salji setebal tujuh sentimeter turun di ibu negara, menurut laporan berita dan pegawai.

Cuaca teruk menjejaskan majlis ‘menyambut usia dewasa’ di seluruh negara Matahari Terbit itu, sambutan hari kebangsaan yang diraikan oleh mereka yang mencecah usia 20 tahun.

“Salji mengecewakan saya kerana saya mengharapkan cuaca yang baik,” kata seorang wanita berusia 20 tahun yang mengenakan pakaian tradisi kimono dan berlindung di bawah payung memberitahu TV Asahi pada satu majlis yang diadakan di daerah barat Oume.

Gadis lain yang turut mengenakan kimono berwarna warni berjalan di jalanan yang dipenuhi salji dalam upacara terbabit. - AFP

Karavan dalam hotel


pix_topright
Berlin: Jika dulu peminat aktiviti perkhemahan banyak bergantung kepada cuaca, pembukaan taman karavan tertutup pertama di dunia kini memberi lebih banyak kemudahan untuk sesiapa yang berminat.
Pengalaman dalam hotel unik itu boleh dirasai sendiri di Berlin, apabila pelbagai jenis karavan klasik serta pondok kayu ditawarkan untuk pelanggan, termasuk di kalangan mereka yang cerewet.

Dikenali sebagai Huttenpalast (Istana Pondok) menampilkan semua ciri klasik yang ada pada sesebuah karavan, termasuk kawasan bersantai di luar dan lampu gantung di ‘pokok’ yang membantu penyewa bergerak di kawasan sekitar perkhemahan. Huttenpalast lahir daripada idea Silke Lorenzen dan pereka hiasan dalaman, Sarah Vollmer, yang ingin membina sebuah hotel yang mengekalkan suasana serta pengalaman asal seperti tapak perkhemahan.
Ia terletak di bekas kilang pencuci hampa gas dan ditukar Silke dan Sarah sebagai ‘tapak perkhemahan’ menggunakan karavan serta kabin kayu.

Kata Silke, walaupun mahu mengekalkan ciri asal bangunan itu, mereka juga mencipta suasana yang mesra bagi membolehkan penghuninya saling bertemu. Pada asalnya, kata Silke, mereka memikirkan bilik dengan konsep “bilik di dalam bilik” dengan menyediakan kabin kayu kecil di ruang tamu.

“Tetapi kami juga mahukan ruang luas bagi membolehkan ia dijadikan tempat pelbagai aktiviti.
“Kami memikirkan memasang roda di bawah kabin, tetapi kemudian tersedar bahawa memang ada kabin yang beroda, iaitu karavan,” katanya. Tanpa membuang masa, kata Silke, mereka membeli tiga unit karavan.

Setiap kemudahan dalam karavan berkenaan ditanggalkan sebelum dihias semula dengan tema unik. Satu daripadanya kini bertukar menjadi seperti kepompong yang hiasan dalaman kayu.
Satu lagi karavan pula dihias dengan begitu cantik dan dilengkapi katil yang bersaiz besar. Seseorang yang ingin merasai pengalaman “perkhemahan bandar” itu dikenakan bayaran kira-kira RM250 satu malam. - Daily Mail

Lubang besar di sawah padi
LUBANG besar yang terbentuk di sawah padi di China pada Sabtu lepas.


BEIJING - Pihak berkuasa China menyiasat kejadian 20 lubang besar yang terbentuk di sebuah kawasan sawah padi di negara berkenaan.
Setakat ini lebih 20 lubang misteri itu terbentuk di daerah Fukou, dalam wilayah Hunan sejak empat bulan lalu.
Menurut media tempatan, siasatan awal mendapati fenomena itu berpunca daripada industri perlombongan setempat yang menyebabkan sistem saliran bawah tanah di kawasan berkenaan musnah.
Keadaan itu membawa kepada tanah jerlus yang membentuk lubang-lubang besar tersebut. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0115&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2HzUaLtlE 
Hakcipta terpelihara 

Lebih 100 juta dijangka sertai festival agama terbesar
BERPULUH-PULUH ribu penganut Hindu berkumpul di sebuah padang di tebing Sungai Ganga sempena festival Kumbh Mela semalam.


INDIA - Berjuta-juta penganut Hindu beramai-ramai berkumpul di Sungai Ganga semalam untuk memulakan festival agama terbesar di dunia.
Dikenali sebagai Kumbh Mela, upacara berkenaan yang diadakan di bandar Allahabad itu disertai oleh 100 juta penganut agama Hindu.
Mereka akan berkumpul selama 55 hari untuk menyertai upacara mandi di Sungai Ganga bertujuan membersihkan dosa dan mendapatkan keberkatan.
Menurut Pegawai Maklumat Negeri, Ashok Kumar, seramai enam juta orang telah tiba di Kumbh Mela setakat pukul 2 petang semalam dengan 10 juta lagi dijangka tiba pada hari yang sama. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0115&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2HzUlrl6Q 
Hakcipta terpelihara 

18 wanita maut di SyriaSEORANG lelaki meraung kesedihan selepas ahli keluarganya terbunuh dalam satu serangan udara rejim Syria di Azaz, utara Aleppo, kelmarin.


DAMSYIK - Satu serangan udara di kawasan yang ditawan para penentang rejim Presiden Bashar Al-Assad berhampiran bandar ini semalam telah mengakibatkan 13 orang wanita dan seorang kanak-kanak terbunuh, kata Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Untuk Syria.
Pemerhati sama berkata, serangan turut berlaku di bandar Moadamiyat Al-Sham, barat daya Damsyik yang membunuh sekurang-kurangnya lapan orang kanak-kanak dan lima wanita.
"Semua kanak-kanak yang terbunuh daripada keluarga yang sama dan berusia antara enam bulan hingga sembilan tahun," kata pengarah badan pemerhati berkenaan, Rami Abdel Rahman.
Pemerhati yang beribu pejabat di Britain itu berkata, lebih daripada 3,500 kanak-kanak dilaporkan terbunuh sejak konflik di Syria meletus pada Mac 2011.
Penentangan terhadap pentadbiran Bashar sehingga kini telah mengorbankan lebih 43,000 nyawa dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pula melaporkan lebih 60,000 orang terkorban. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0115&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2HzUBXnLQ 
Hakcipta terpelihara