Pages

Monday, December 2, 2013

Lembing batu tertua wujud sebelum kemunculan manusia


Mata lembing berusia 280,000 yang ditemukan di kawasan Zaman Batu Ethiopia, kini dikaji bagi mencari kaitannya dengan spesies manusia prasejarah. - Agensi
ADDIS ABABA 1 Dis. - Lembing batu tertua di dunia yang berusia 280,000 tahun ditemukan di Afrika, menunjukkan ia wujud sebelum kemunculan manusia iaitu kira-kira 80,000 tahun kemudian.
Penemuan lembing tersebut membawa maksud senjata itu mungkin dicipta oleh nenek moyang kepada manusia purba berbanding spesies sama dengan manusia moden.
Ia juga menunjukkan nenek moyang manusia dengan nama saintifiknya, Homo heidelbergensis mempunyai teknologi lebih maju daripada yang disangkakan.
Penyelidik dari Universiti California di Pusat Penyelidikan Evolusi Manusia Berkeley, kini mengkaji mata lembing diperbuat batu tersebut yang baru-baru ini ditemui di kawasan Zaman Batu Ethiopia atau dikenali sebagai Gademotta di sini.
Dalam jurnal PLos ONE, mereka mendakwa senjata itu diperbuat daripada obsidian, sejenis gelas yang terhasil secara semula jadi melalui aktiviti gunung berapi.
"Penemuan ini sangat penting kerana ia memberi bukti langsung kepada kelebihan teknologi kompleks yang wujud sebelum kewujudan Homo sapiens,'' kata saintis berkenaan.
Penyelidik mempercayai, nenek moyang kepada Homo sapiens di Afrika, Neanderthal di Eropah dan Asia berasal daripada spesies Homo heidelbergensis.
Bukti sebelum ini menunjukkan Homo heidelbergensis mempunyai kemahiran bertukang dan membunuh haiwan besar.- AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131202/lu_10/Lembing-batu-tertua-wujud-sebelum-kemunculan-manusia#ixzz2mHAYrCxn
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Rumah permainan berharga RM28,491 untuk dijualBRIAN MCDONOUGH bergambar di samping rumah permainan yang dibelinya 11 tahun lalu untuk dua orang cucunya di Britain.


OXFORDSHIRE, Britain - Sebuah rumah permainan kanak-kanak akan dijual pada harga AS$8,837 (RM28,491).
Pemiliknya Brian McDonough, 69, telah membeli rumah dua tingkat mini tersebut 11 tahun lalu untuk dijadikan tempat permainan dua cucunya, Sophie dan Olivia.
McDonough mahu menjual rumah permainan itu berikutan cucu-cucunya telah meningkat dewasa dan tidak lagi berminat untuk bermain di dalamnya.
Dia menggunakan khidmat ejen hartanah untuk menjual rumah permainan tersebut.
Walaupun kecil, rumah setinggi 2.4384 meter itu lengkap dengan ruang tamu dan bilik tidur yang mempunyai dua katil di tingkat atas.
Kediaman tersebut, kata pemiliknya, turut dilengkapi bekalan elektrik dan air.
McDonough enggan menjual kediaman itu di laman niaga ebay kerana bimbang pembeli akan menyangka ia seperti rumah permainan lain yang dibuat daripada plastik.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1202&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2mGvy0caU 
Hakcipta terpelihara