Pages

Friday, February 14, 2014

Afghanistan bebas 65 tahanan

Afghanistan bebas 65 tahanan
Isu pembebasan tahanan tersebut dilihat akan meningkatkan lagi ketegangan antara Kabul dan Washington. 
14 Februari 2014 KABUL - AFGHANISTAN. Seramai 65 tahanan dibebaskan dari pusat tahanan Parwan, semalam walaupun Amerika Syarikat (AS) membantah keras tindakan tersebut.

Jurucakap Badan Kajian Semula Afghanistan, Abdul Shukor Dadras memaklumkan kesemua kes melibatkan mereka yang didakwa sebagai anggota Taliban itu telah dikaji semula.

"Keputusan itu dibuat pada 10 Februari lalu selepas peguam negara mengeluarkan perintah muktamad. Panel peguam juga memaklumkan bahawa mereka akan mengkaji semula kes 23 tahanan lain," katanya menurut Press TV.

Kelmarin, Washington menyuarakan kebimbangan mereka terhadap pembebasan kesemua tahanan tersebut yang turut digelar sebagai  'anggota Taliban paling berbahaya'.

Difahamkan, AS dan Afghanistan telah menandatangani perjanjian yang memberi kuasa kepada tentera tempatan untuk mengawal penjara Parwan di wilayah timur laut Parwan, tahun lalu.

Janin 44 tahun dalam perut warga emas

Woman in Brazil has a 44-year-old baby inside her womb
Wordpress

Tocantins: Janin berusia 44 tahun ditemui dalam perut seorang wanita tempatan berusia 84 tahun di Brazil.

Ia ditemui selepas wanita berkenaan dimasukkan ke hospital di Natividade, Tocantins kerana sakit perut dan loya yang teruk.


Pasukan perubatan yang menjalankan imbasan X-ray pada wanita berkenaan hairan selepas mengesan “bayi beku” berusia 20 ke 28 minggu di dalam perut wanita itu.

Warga emas itu kemudiannya dipindahkan ke hospital Porto Nasional berhampiran Palmas untuk pemeriksaan lanjut.


Laporan menunjukkan wanita yang dirahsiakan identitinya pernah hamil 44 tahun lalu.


Selepas mengalami kesakitan yang teruk, dia berjumpa dukun memandangkan tiada khidmat doktor di kampungnya pada waktu itu.

Dia menyatakan selepas mengambil ubat yang diberikan, kesakitannya pulih dengan segera.

“Perutnya tidak membesar lagi dan bayi itu berhenti bergerak membuatkan dia menyangka pengguguran berjaya,” kata pakar sakit puan.

Kandungan yang mati itu kekal di dalam rahimnya dan sistem tubuh wanita itu cepat menyesuaikan dengan keadaan itu membolehkan dia membawa kandungan berkenaan tanpa disedari selama lebih 40 tahun. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/14