Pages

Sunday, September 14, 2014

Pasangan dihukum penjara abai kesihatan anakPASANGAN kekasih (gambar kecil) dihukum penjara kerana membiarkan dua orang mereka hidup dalam rumah kotor di Thornaby-on-Tees, Britain. - Agensi


YORKSHIRE UTARA - Sepasang kekasih dari bandar Thornaby-on-Tees di sini dihadapkan ke mahkamah atas kesalahan mengabaikan kesihatan dua orang kanak-kanak dalam sebuah rumah yang kotor dan bersepah, lapor portal MailOnline, kelmarin.
Pasangan itu, Gillian Hendry bersama kekasihnya, Craigh Dick masing-masing berusia 34 tahun didapati gagal mendapatkan rawatan katarak terhadap seorang anak lelaki mereka yang berusia 12 tahun sehingga kanak-kanak itu buta sebelah mata.
Mereka juga didapati gagal memastikan seorang lagi anak perempuan yang berusia dua tahun tinggal dalam keadaan bersih dan sempurna.
"Anda berdua mendakwa terlalu sibuk walaupun tidak bekerja dan hidup atas manfaat yang diberikan," kata Hakim Mahkamah Diraja Teesside, Corwson.
Mahkamah yang mengadili mereka menjatuhkan hukuman penjara selama dua tahun setengah terhadap Hendry, manakala Dick dipenjarakan selama dua tahun dua bulan. Pasangan itu tidak mungkin akan mendapat hak penjagaan lagi ke atas kedua-dua anak mereka. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0914&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3DG8dZAAe 
Hakcipta terpelihara 

Isteri selamatkan suami terjatuh gaung


Faith berjaya memegang tangan suaminya Peter yang hilang imbangan badan ketika memperbaharui ikrar perkahwinan mereka di Gunung Atalay, Santa Fe, New Mexico. - AGENSI
NEW MEXICO 13 Sept. - Seorang wanita bertindak tangkas menarik suaminya yang hilang imbangan badan daripada terjatuh ke dalam gaung ketika suaminya sedang membaca ikrar perkahwinan mereka di tepi sebuah tebing gunung.
Mail Online melaporkan ketika kejadian Peter Bolton sedang membaca ikrar perkahwinannya berupa sajak karya Walt Whitman bertajuk Leaves of Grass di Gunung Atalay, Santa Fe, di sini apabila dia tiba-tiba hilang imbangan badan dengan tangannya terkapai-kapai di udara sambil menjerit meminta bantuan.
Isterinya, Faith yang kebetulan berada di sisinya ketika itu bertindak pantas memegang tangan Bolton dan menariknya daripada terjatuh ke dalam gaung.
Ketangkasan Faith itu berjaya menyelamatkan nyawa suaminya, sekali gus mengelak saat gembira mereka bertukar menjadi mimpi ngeri.
Pasangan itu berkahwin pada 22 Ogos 2009.
Kejadian itu berlaku pada bulan lalu sempena ulang tahun kelima perkahwinan pasangan itu yang turut dihadiri beberapa rakan terdekat.
Saat-saat mencemaskan itu berjaya dirakamkan oleh salah seorang rakan Bolton yang bertindak memuat naik ke dalam laman sosial.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140914/lu_07/Isteri-selamatkan-suami-terjatuh-gaung#ixzz3DG4GEZSa
© Utusan Melayu (M) Bhd