Pages

Friday, November 16, 2012

Lelaki tangkap belut gergasi


DEVON: Seorang pengail, Andy Parker berjaya menangkap seekor belut seberat 43 kilogram di perairan Britain semalam.
Dia berjuang selama 40 minit untuk menarik naik haiwan itu ketika memancing kiar-kira 35 batu di perairan Torquay, di Devon.

Batang kailnya melendut sebaik belut berkenaan memakan umpan dan cuba untuk melarikan dirinya ke dasar laut. Parker, 42 dari Huddersfield, barat Yorks, berkata: “Ia bagaikan perlawanan tinju. Ia adalah belut terbesar yang saya pernah lihat apalagi menangkapnya.
“Kami seolah-olah tidak percaya dengan saiznya. Ia kelihatan seperti makhluk dasar laut dalam filem seram,” katanya. Parker dan rakannya menaikkan haiwan berukuran 17 kaki itu dan merakam hasil tangkapannya itu sebelum melepaskan ia semula ke laut.

“Memang sangat sukar untuk menangkapnya tetapi berbaloi akhirnya,” katanya. Rekod belut terbesar pernah ditangkap di perairan Britain adalah 60 kilogram dan ditangkap oleh Vic Evans pada 1996 di Brixham, Devon. - TS

Kembar tiga terberat di dunia

JASON memangku (dari kiri) Sidney, Jenson dan Elliot sambilrhatikan Brittany.
JASON memangku (dari kiri) Sidney, Jenson dan Elliot sambilrhatikan Brittany.
SACRAMENTO: Seorang ibu di California melahirkan tiga bayi lelaki yang mencatatkan rekod baru sebagai kembar tiga paling berat di dunia.
Jason dan Brittany Deen dari Sacramento, California, menyambut kelahiran tiga bayi lelaki mereka pada 8 November lalu.

Gabungan berat ketiga-tiga bayi itu ialah sembilan kilogram bermakna mereka mencatat rekod baru dalam Buku Rekod Dunia Guiness, menurut Sacramento Bee. Bayi sulong, Sidney adalah seberat 3.5 kilogram dan adiknya, Elliot seberat 3.3 kilogram, manakala anak bongsu Jenson mencecah 2.5 kilogram.
Pihak hospital telah merekod berat kelahiran kembar tiga itu dan kini keluarga itu telah menyerahkan dokumen berkenaan kepada Guiness untuk pengesahan.

Rekod sedia ada dipegang sepasang suami isteri dari Carolina Utara yang mempunyai kembar tiga dengan jumlah berat keseluruhan ialah 8.2 kilogram pada tahun lalu.

Brittany, 32, yang memberi makan bayi itu secara normal menghadiri kelas mingguan di Sutter Memorial’s Moms untuk mempelajari bagaimana memberikan penjagaan terbaik bayi baru lahir kepada kembar tiga miliknya.
“Menjadi ibu kepada bayi kembar tiga amat menakutkan,” katanya kepada Sacramento Bee.

“Anda dengar mengenai kesukaran dan cabarannya.
“Saya harap dengan menyaksikan saya dan mendengar pengalaman positif yang saya lalui akan memberi inspirasi kepada ibu lain agar tidak berasa takut dan membantu mereka menyedari bahawa mereka tidak sendirian,” katanya. Brittany, seorang jururawat onkologi di Pusat perubatan Universiti California Davis berazam melanjutkan tempoh kehamilan kembar tiga itu dengan sempurna.

Dia memberi perhatian khas mempelajari cara pemakanan untuk empat orang yang bermakna mengambil makanan hingga 6,000 kalori dalam sehari. - DM

Ramai lelaki Jepun bekerja sehingga berumur lebih 70 tahun
KOBUNA bekerja di kedai ikannya di Tokyo pada 26 Oktober lalu.


TOKYO - Ramai lelaki di Jepun terus bekerja walaupun selepas mereka memasuki usia persaraan.
Seorang lelaki warga emas, Mitsumi Kobuna masih menguruskan gerai milik keluarganya di sini sejak 55 tahun lalu walaupun usianya kini mencecah 73 tahun.
Kobuna bekerja selama 15 jam sehari dan bangun pada pukul 5 pagi untuk pergi bekerja.
Sementara itu, seorang lelaki, Koji Sato yang berusia 75 tahun dan mengendalikan sebuah kedai teh berkata, dia akan berasa tua jika berhenti bekerja. Sato bekerja 12 jam sehari.
Pada kebiasaannya, dia bekerja tujuh hari seminggu.
Rata-rata warga emas di Jepun akan bekerja sehingga 16 jam setiap hari selama enam hari dalam seminggu.
"Kami bekerja bukan hanya kerana wang," kata seorang peguam yang juga berusia 73 tahun, Kenji Wada.
"Apa yang penting adalah untuk memberikan sumbangan kepada masyarakat," tambahnya.
Purata usia persaraan lelaki Jepun ialah 69 tahun dan bagi pekerja wanita ialah 67 tahun.
Usia persaraan tersebut lima tahun lebih lama berbanding di negara-negara maju. - AFP

28 orang disumbat dalam kereta mini
SEORANG jurugambar merakamkan gambar 28 orang wanita yang melakonkan semula cara mereka berada di dalam sebuah kereta mini di London semalam.LONDON - Seramai 28 wanita berjaya berada di dalam sebuah Mini Cooper di sini semalam sekali gus mencipta rekod baharu Guinness World Records.
Rekod sebelum ini mencatatkan seramai 27 orang berjaya berada di dalam kereta kecil tersebut. Kejayaan rekod terbaharu itu dibuat dalam tempoh 18 minit. - AP

Topi, tongkat Charlie Chaplin dilelong


Sebatang tongkat dan topi milik pelakon komedi filem bisu terkenal, Charlie Chaplin, merupakan antara barangan yang bakal dilelong di Los Angeles, hujung minggu ini. - Reuters
LOS ANGELES 14 Nov. - Satu daripada topi dan tongkat yang digunakan pelakon komedi filem bisu terkenal, Charlie Chaplin dalam filemnya, akan dilelong di Los Angeles pada hujung minggu ini, lapor dewan lelongan Bonhams semalam.
Tongkat dan topi yang digunakan dalam filem seperti City Lights dan Modern Times itu, dijangka akan dibida antara AS$40,000 (RM124,000) dan AS$60,000 (RM186,000) dalam lelongan yang akan diadakan pada 18 November ini.
Pakar barangan Memorabilia Bonhams, Lucy Carr berkata, tidak dapat dipastikan berapa banyak topi dan tongkat Chaplin yang masih wujud.
"Barangan yang akan dilelong ini merupakan koleksi peribadi,'' katanya.
Tongkat dan topi Chaplin tersebut merupakan barangan bidaan utama dalam lelongan artifak popular berkenaan.
Selain barangan Chaplin itu, saksofon milik pemuzik jazz, Charlie Parker dan surat tulisan anggota kumpulan Beatle, John Lennon juga akan dilelong. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121115/lu_06/Topi-tongkat-Charlie-Chaplin-dilelong#ixzz2CMw4RZ2A
© Utusan Melayu (M) Bhd