Pages

Thursday, November 8, 2012

Kekal presiden, 5 perkara Obama tidak harus abai
7 November 2012
Infografik Pemilihan Presiden AS: Negeri Dimenangi Obama-Romney
Infografik Pemilihan Presiden AS: Negeri Dimenangi Obama-Romney
Kekal presiden, 5 perkara Obama tidak harus abai
Reaksi penyokong Barack Obama di Georgia, Atlanta, semalam sebaik keputusan diumumkan. - Foto EPA
SELEPAS pemilihan presiden berakhir, Barrack Obama berjaya kekal dan memenangi bagi penggal kedua dan amanah untuk mentadbir Amerika Syarikat (AS) sekali lagi bermula. Peti mesej khas menunggu presiden dan terlalu sukar untuk diketahui isi kandungannya. Bagaimanapun antara isu utama yang bakal dihadapi oleh Obama ialah:


Mencari tapak di dunia Arab baru

Jelas pilihan raya presiden kali ini mengenai ekonomi pertama, dua dan ketiga, tetapi ia agak mengganggu dunia. Ini kerana kempen pilihan raya kali ini tidak ada  menyimpan pengganas dari membunuh diplomat AS di Benghazi dan tidak pula menghentikan keganasan di Syria. Apabila undi sudah dikira dan disapu bersih, Obama harus memikirkan apa yang sedang berlaku dan bagaimana mahu menyelesaikan konflik dunia ini.

Campur tangan di Libya adalah untuk menyingkirkan diktator besar yang membuatkan negara itu dalam keadaan huru-hara tetapi setakat ini tiada lagi campur tangan untuk menyingkirkan diktator paling buruk di Syria.

Kematian semakin meningkat dan Presiden Syria telah mengakibatkan kemusnahan dan kematian kaumnya sendiri. Selepas kejadian 11 September, kita terus menuduh Iran mewujudkan senjata nuklear. Adakah benar iran membangunkan senjata nuklear atau kita terlalu bimbang hingga menuduh yang bukan-bukan? Adakah kita juga akan berperang dengan Iran?


Mencari tebing fiskal

Walaupun Obma berjaya kekal sebagai presiden, warga Washington masih lagi mengharapkan pemulihan dalam ekonomi dan mereka sudah lama menderita akibat kenaikan cukai. Tebing fiskal ini terjadi akibat kerakusan ahli-ahli politik sendiri. Adakah perkara ini akan berterusan atau akan berlaku tawar-menawar besar-besaran hingga meletakkan negara kepada defisit yang lebih kecil?

Terdapat banyak rancangan yang menunggu termasuk mereka meletakkan harapan bagi mengurangkan defisit besar pengurangan komisyen seperti Simpson/Bowles dan Rivlin/Domenici. Isunya sekarang ialah bukan kekurangan rancangan tetapi kurangnya keberanian.

Demokrat mempunyai kuasa bagi memberi beberapa perbelanjaan terutama kepada mereka yang layak manakala Republikan pula akan mewujudkan sistem cukai yang baru. Ini juga merupaka isu yang terpaksa dihadapi oleh Obama.


Berurusan dengan Republikan

Obama juga harus memikirkan cara untuk berurusan dengan Republikan di Kongres yang sudah tidak lagi berfungsi.  Pada 2010, sekumpulan kecil yang menggelar diri mereka sebagai Tea Party melancarkan serangan mengejut terhadap kepimpinan Republikan. Di bawah pemerintahan Presiden Bush, Republikan mendapat sedikit penguasaan dunia dan sedikit sebanyak mengetepikan kebimbangan tradisional untuk dasar fiskal.

Tetapi, sekali lagi undi majoriti Dewan Rakyat dimenangi kepimpinan yang ‘overreacted’ bukannya menjalin hubungan yang boleh membawa kepada perubahan. Hasilnya masih tiada lagi kemajuan. Sekali lagi Obama perlu memikirkan cara bekerja dengan mereka.

Kedua-dua calon presiden berjanji akan menurunkan kadar cukai korporat sehingga 25 peratus tetapi pembaharuan ini akan menjadikan defisit dalam masa panjang. Potongan cukai bagi industri minyak dan gas merupakan sasaran Obama.


Mengadakan perjanjian berkenaan reformasi cukai

Sudah 25 tahun sejak Kongres Demokrat dan Presiden Reagan merangka kod cukai dan mencapai kadar yang rendah dan sedikit kekurangan. Bagaimana lompong cukai sudah wujud kembali. Kod cukai semasa sunguh tidak teratur. Sudah tiba masanya pentadbiran semasa mewujudkan suasana kod cukai yang teratur.


Perubahan iklim

Isu ini tidak disebut dalam kempen presiden iaitu perubahan iklim. Cubaan Demokrat pada undang-undang perubahan iklim, mangsa yang menghadapi kemelesetan dan ketakutan yang terpaksa mereka hadapi meningkatkan kos dan orang ramai turut merasai bahang melesetan ini.

Pada minggu terakhir kempen, taufan gergasi Sandy melanda AS dan memusnahkan Pantai Jersey dan menutup Manhanttan. Paras laut juga semakin meningkat selepas berlaku taufan gergasi itu. Apa yang Obama boleh lakukan untuk pulihkan keadaan ini? Mungkin taufan Sandy sekali lagi boleh mengubah keadaan ini.

* Dipetik dari CNN

Kediaman Palestin di Hebron dirobohWARTAWAN SINAR HARIAN
8 November 2012
Kediaman Palestin di Hebron diroboh
Dua lelaki Palestin mencari barangan penting selepas rumah mereka dirobohkan tentera rejim.
HEBRON - Lagi kekejaman tentera Israel terhadap penduduk Palestin yang mana kali ini, kediaman penduduk di Hebron dirobohkan seawal subuh, kelmarin.

Media tempatan melaporkan, tentera rejim menyerbu kawasan perkampungan Durah dan Al-Shioukh selain memecah masuk kejiranan Bab Al-Zawiya.

Sumber sama mengesahkan, askar rejim turut meruntuhkan rumah penduduk Islam Palestin dalam Al-Derat, selatan Hebron.

Sementara itu, pihak berkuasa tempatan mendedahkan, seorang penduduk di penempatan haram Yahudi melepaskan beberapa das tembakan ke arah rakyat Palestin di bandar lama, Hebron namun tidak menyebabkan kecederaan. - PNN

Gempa bumi Guatemala 48 maut

Gempa bumi Guatemala 48 mautKemusnahan ekoran gempa bumi di San Marcos, Guatemala. - Foto EPA
GUATEMALA CITY - Sekurang-kurangnya 48 orang terbunuh dan ramai masih hilang dalam kejadian gempa bumi yang melanda kawasan pantai Guatemala semalam.

Menerusi Twitter, Presiden Guatemala, Otto Perez Molina mengisytiharkan amaran kecemasan dan menasihatkan rakyatnya meninggalkan bangunan-bangunan tinggi sebagai langkah berjaga-jaga.

Pegawai pasukan mencari dan menyelamat berkata pihaknya memerlukan 24 jam untuk memulihkan hubungan di kawasan dilanda gempa bumi pada magnitud 7.4.

Gempa bumi melanda negara itu kira-kira 10.35 pagi waktu tempatan (12.35 tengah malam waktu Malaysia), di kawasan 23 kilometer dari bandar Champerico, sebelah barat daya Guatemala.

Rompakan ala filem James Bond


ENAM perompak menunggang motosikal  berkuasa tinggi merompak kedai emas.
ENAM perompak menunggang motosikal berkuasa tinggi merompak kedai emas.
LONDON: Enam perompak mengejutkan orang ramai apabila melakukan rompakan bermotosikal dengan pantas.
Mereka mengenakan pakaian hitam dan topi keledar penuh sambil menunggang tiga motosikal berkuasa tinggi dalam sebuah pusat beli-belah sebaik saja ia dibuka, semalam.
Pembonceng ketiga-tiga motosikal itu melompat turun lalu memecahkan dinding kaca kedai barang kemas menggunakan kapak dan kayu pemukul.

Saksi berkata, perompak itu menunggang motosikal ke bahagian atas menuju ke kedai barang kemas Fraser Hart di pusat beli-belah Brent Cross di utara London.


Mereka dipercayai mengambil jam tangan jenama Cartier dan Rolex serta barang kemas lain sebelum melarikan diri.

Menurut saksi, orang ramai menjadi panik apabila melihat kejadian itu. Ada yang melarikan diri ke pintu keluar manakala beberapa kedai tidak membenarkan pelanggan mereka keluar ketika rompakan itu berlaku.

Michelle Webber, 36, yang berada di situ berkata, dia masuk dari pintu yang digunakan oleh kumpulan itu, berdekatan dengan kedai John Lewis dan New Look.

Katanya, dia masuk kira-kira 10 minit sebelum rompakan itu berlaku dan mendengar seorang lelaki di belakangnya berkata, “Mari mulakan keseronokan.”

Tidak lama selepas itu, Michelle berkata, keadaan di dalam pusat beli-belah itu menjadi tegang.

“Seorang lelaki berlari ke arah kami dan menjerit supaya semua orang keluar. Waktu itu saya terfikir mungkin ada bom dan saya mula teringatkan anak saya dan keluarga. Saya mula ketakutan dan orang ramai mula berlari keluar dalam keadaan panik,” katanya.

Michelle berkata, orang ramai mula berlari ke arahnya dan cuba menjauhkan diri daripada tempat rompakan itu.

“Di sekitar kami, kedai mula ditutup dan barulah kami sedar sesuatu yang serius telah berlaku. Seorang lelaki memberitahu saya ada perompak bermotosikal di bahagian atas memecah kedai emas dengan kapak,” katanya.

Seorang jurugambar, Rick Treister yang dalam perjalanan ke kedai Apple di Brent Cross mendengar suara orang berteriak dan kaca pecah.

Beberapa saat kemudian, tigag motosikal dipecut dengan laju ke arahnya melepasi kedai kasut Clarks.

Katanya, “Saya tidak sempat untuk merasa takut, kejadian itu seperti mimpi.”

“Ia seperti filem James Bond dan anda tidak percaya kejadian seperti ini berlaku dalam pusat beli-belah Brent Cross,” katanya.

Rick terus mengeluarkan telefon bimbit dan berjaya merakam satu gambar.

“Lelaki yang menunggang motosikal di hadapan menjerit sesuatu kepada saya ketika dia melintas di hadapan saya,” katanya.

Katanya, keadaan menjadi huru hara. Wanita yang bekerja di kedai John Lewis menjerit manakala lelaki yang bekerja di kedai emas itu menjerit mengeluarkan kata-kata kesat ke arah perompak. - Daily Mail

Bolivia pulangkan mumia kepada Peru

 Foto budak mumia kecil  ini disiarkan oleh Kementerian Kebudayaan Peru.Foto budak mumia kecil ini disiarkan oleh Kementerian Kebudayaan Peru.Lima: Bolivia menyerahkan satu mumia budak kepada Peru kelmarin selepas merampasnya daripada sekumpulan penyeludup antikuiti.

Mumia itu yang terkenal di Peru berusia sekurangnya 700 tahun dan hanya setinggi 30.48 sentimeter.
Peru menyambut baik langkah Bolivia menyerahkan mumia itu dan menganggapnya sebahagian daripada usaha melindungi warisan budayanya.


“Mumia itu kecil saja. Ia melambangkan bagaimana sejarah warisan kita dicabul,” kata Menteri Kebudayaan Peru, Luis Peirano kepada wartawan.

Polis rampas

Polis Bolivia merampasnya selepas seorang penduduk memasukkannya dalam kotak kadbod dan cuba menghantarnya dengan kapal ke satu alamat di Compiegne, Perancis, dua tahun lalu.

Menteri Kebudayaan Bolivia, Pablo Groux, secara rasmi me nyerahkannya kepada Peru dalam sidang akhbar.
Ia dibungkus dengan kain linen dengan lapisan kapas dan wool di bawahnya bagi melindungi keadaan mumia itu.

“Penyeludup cuba meningkatkan harganya dengan meletakkan bahan lain pada mumia itu,” kata pegawai Kementerian Kebudayaan Peru, Blanca Alva.

Jantina mumia itu tidak dapat dipastikan. Pakar arkeologi percaya, mumia budak itu berasal dari kawasan pantai Peru sebelum era Inca dan berusia dua tahun.

Peru adalah pusat empayar Inca dan menjadi tempat simpanan berpuluh warisan budaya zaman itu.

Banyak warisan zaman itu dicuri termasuk seramik, kraftangan emas dan perak serta tekstil dan lukisan sebelum era penjajahan.

Mumia budak diserahkan kepada Peru itu adalah yang kedua dipulangkan selepas Jerman menyerahkan satu lagi mumia tahun lalu. - AP

Rangka gajah purba ditemui
GAMBAR fail menunjukkan seekor gajah purba dan anaknya.


MEAUX, Perancis - Satu rangka seekor gajah purba yang hampir lengkap dipercayai hidup antara 200,000 dan 500,000 tahun dahulu ditemui berhampiran Paris, kata Institut Penyelidikan Arkeologi Penyenggaraan Kebangsaan Perancis kelmarin.
Rangka itu ditemui di Changis-sur-Marne, timur laut Paris.
Penemuan tersebut melibatkan tulang paha, pelvis, rahang dan empat bahagian vertebra.
Gajah itu diberi nama Helmut oleh pasukan yang menemuinya dan dianggarkan berusia antara 20 dan 30 tahun. - AFP

Ikan kap panggang jadi menu istimewa di Iraq

SEORANG penjaja memanggang seekor ikan kap di Baghdad pada 5 Oktober lalu.BAGHDAD - Rata-rata pengunjung yang tiba di al Khadra, Iraq pasti akan memilih menu istimewa masgouf yang merupakan santapan popular Iraq dengan menggunakan ikan kap yang dipanggang.
Ikan segar itu dibelah dua dan dimasak dengan kombinasi bawang, rempah-ratus dan sos tomato.
Haiwan tersebut kemudian dipanggang di atas rak di dalam sebuah lubang yang dipenuhi bara api.
Pelanggan dikenakan bayaran sekitar 40,000 dinar (RM100) untuk setiap hidangan masgouf.
Harga untuk hidangan ini dipercayai mahal mengikut standard restoran di Iraq.
Bagaimanapun, kebanyakan penduduk di sini memilih untuk membeli ikan di pasar dan memasaknya di rumah.
Seorang penduduk Iraq Umm Ahmed memilih seekor ikan kap di sebuah pasar di Shawka yang terletak di pusat bandar Baghdad untuk dijadikan menu masgouf.
"Saya memasak menu masgouf dan ia menjadi memori untuk anak dan suami saya.
"Mereka terbunuh dalam satu serangan pada tiga tahun lalu, semasa solat Jumaat," katanya sedih.
Seorang peniaga, Harith Faraj, yang mengusahakan sebuah gerai jualan ikan segar bersetuju dengan mendakwa bahawa harga ikan lebih murah berbanding daging.
"Sekilo ikan berharga 6,500 dinar (RM15.25).
"Kini, ikan semakin mampu dibeli oleh setiap orang. Beberapa tahun lalu ia terlalu mahal," katanya. - AFP