Pages

Tuesday, September 20, 2011

Lagi kisah sejadah berdiriKAMPUNG GERAI - Belum pun reda kisah mengenai sejadah berdiri di surau Hospital Besut Sabtu lalu, kes sama berlaku di Surau Kampung Gerai dekat Jertih pada keesokannya.

Kejadian itu disedari oleh imam surau berkenaan, Ibrahim Latif, 39, ketika dia hendak menunaikan solat Zuhur di surau berkenaan yang terletak bersebelahan rumahnya di sini.

Menurutnya, ketika dia masuk ke dalam surau tersebut dia terperanjat apabila mendapati sehelai sejadah berwarna biru dalam kedudukan berdiri menghadap ke arah kanan masjid.

Katanya, pada waktu kejadian, dia ingin menunaikan solat seorang diri sebelum ternampak sejadah berkenaan yang seolah-olah berada dalam kedudukan berdiri.

“Mulanya saya agak terkejut kerana pada waktu itu tidak ada orang yang ke surau ini yang terletak hanya di sebelah rumah saya.

“Saya tidak menolak kemungkinan kejadian ini dilakukan individu yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Menurut Ibrahim, dia hanya memberitahu seorang rakan mengenai hal itu dan tidak lama kemudian berita itu tersebar menyebabkan surau tersebut diserbu orang ramai yang mahu melihat sendiri.

Bagaimanapun katanya, dia tidak mahu perkara itu diperbesarkan dan menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk kampung.

Mayat Isteri Zina Diserang Ribuan LintahZaman sudah berubah..isteri sekarang semakin berani berlaku curang!”


Kadar gejala seks bebas kian meningkat dalam masyarakat hari ini. Lebih menyedihkan ianya bukan sahaja melibatkan remaja malah lebih ramai di kalangan individu dewasa yang bujang mahupun yang telah berkahwin! Seperti yang pernah penulis kisahkan tentang kecurangan isteri dan balasan yang diterima akibat perbuatan menduakan suami, kini sekali lagi penulis ingin menceritakan azab seksa seorang wanita yang berkahwin tetapi masih melakukan seks bebas.

Kisah ini diceritakan kepada penulis oleh Bomoh Pakar Rawatan Sakit Cinta, En. Idris Zakaria yang kini menetap di Kampung Tasik Berangan, Pasir Mas, Kelantan. Kini beliau bergiat cergas berikhtiar mengubati masalah rumah tangga dan masalah cinta tidak kesampaian, mendapat cerita ini dari kes-kes yang telah diadukan kepadanya. Semoga kita mendapat manfaat dan pengajaran darinya.

“Dalam saya merawat seorang pesakit, saya telah dikhabarkan satu kisah tragis mengenai seorang isteri curang. Jamilah isteri kepada Husin masih jelita walaupun telah beranak pinak. Beliau pandai bergaya, bertudung litup, berkulit putih dan memiliki bentuk badan yang menarik. Jamilah mendapat sumber kewangan dengan cara berniaga kecil-kecilan iaitu dengan menjual beras seludup dari Thailand bagi membantu suami yang ketika itu hanya seorang petani di kampung.

Ketika itu kegiatan penyeludupan beras tidak dikawal oleh kerajaan seperti sekarang maka ramai para wanita melibatkan diri dengan berniaga beras seludup dari Thailand. Pendapatan hasil penjualan beras seludup tidak seberapa hanya boleh menampung hidup seharian sahaja.” Jelas En.Idris.

Suami Jamilah Husin berumur 50an ( bukan nama sebenar ) merestui pekerjaan isterinya itu. Husin juga nampak tidak selincah isterinya, beliau berjiwa lembut dan menurut apa sahaja kata isterinya tanpa banyak bantahan. Semakin lama peranan Husin sebagai ketua keluarga semakin pudar dek ketidaktegasan dirinya terhadap Jamilah yang semakin bebas ke sana ke mari.

Husin baik dan jujur orangnya dan tidak banyak perangai. Jamilah keluar masuk rumah dan melakukan pekerjaan kadang-kadang pulang lewat malam bahkan pernah juga tidak pulang untuk sehari dua tidak menjadi masalah pada Husin. Husin percaya akan apa yang Jamilah lakukan demi mencari wang dan membela nasib keluarganya.

Ramai wanita sekitar kampung Jamilah melakukan pekerjaan menjual beras seludup namun ianya hanya sekadar boleh menyara kehidupan ala kadar sahaja. Berbeza dengan Jamilah yang menampakkan sedikit mewah dengan gelang dan rantai emas yang banyak pada tubuhnya. Ramai orang mempertikai akan kelebihan Jamilah menampakkan mewah sebegitu. Maka ada beberapa orang yang ingin tahu bagaimana dia bekerja, sedangkan ramai juga yang melakukan pekerjaan sama namun tidak semewah Jamilah.

Semenjak itu banyak mata yang mengintip setiap pergerakan Jamilah tanpa disedarinya. Pada mula-mulanya rahsia Jamilah terbongkar ketika pihak Imigresen Thailand membuat pemeriksaan di sempadan maka tertangkap beberapa orang yang cuba menyeludup masuk beras dari Thailand termasuklah Jamilah ditahan sama ketika itu.
Namun setelah beberapa jam kemudian nampak Jamilah dilepaskan oleh seorang pegawai kastam Thailand dengan muka yang senyum dan beras seludupnya juga selamat dibawa balik ke Malaysia. Beberapa orang lain yang menyeludup masuk beras terpaksa membayar denda dan beras terpaksa dirampas Sikap tidak puas hati rakan-rakan penyeludup lain mula membuak-buak mengapa Jamilah terlepas sedangkan mereka menerima nasib sebaliknya. Maka siasatan dibuat oleh beberapa orang yang tidak puas hati berkenaan. Maka pada suatu hari mereka mendapat tahu rupa-rupanya Jamilah telah memberikan rasuah dengan Pegawai Kastam Thailand berkenaan dengan meniduri dirinya.

Malah rasuah tersebut bukan sekali dua bahkan telah banyak kali berlaku setiap kali tidak boleh membolosi diri ditahan Kastam Thailand di sempadan. Tidak lama kemudian dapat lagi berita mengatakan Jamilah juga membuat perniagaan sampingan ketika berada di Thailand. Rupa-rupanya Jamilah memperdagangkan tubuhnya sebagai pelacur dengan lelaki Thailand. Maka tidak mustahil Jamilah mampu membeli emas yang banyak.

Maka heboh diceritakan akan kisah Jamilah yang sedemikian rupa, orang ramai tidak hairan dengan kemewahan yang Jamilah miliki malah dicemuhi dan dipandang jijik terhadapnya oleh orang kampung serta masyarakat setempat. Tergamak Jamilah melakukan perkara terkutuk sedemikian semata-mata mencari sedikit kemewahan. Husin telah diberitahu gejala isterinya itu namun Husin tidak percaya cerita sedemikian dan membuat tidak tahu sahaja.

Husin yang sudah lewat 50an mungkin juga tidak segagah dahulu lagi manakala Jamilah berusia lewat 40an masih bernafsu tidak mustahil ianya satu perlakuan yang terdesak disamping minat pada wang. Husin hanya berserah pada Allah, hendak menuduh isterinya curang beliau tidak mempunyai cukup bukti dan tidak melihat dengan mata kepala sendiri.

Selang beberapa tahun kemudian Jamilah diserang sakit kepala lalu demam dan jatuh sakit. Makin hari makin teruk sakit Jamilah. Selang beberapa minggu kemudian Jamilah mengalami nazak yang teruk. Pada hari sakaratul maut Jamilah dikatakan menyalak seperti anjing untuk beberapa kali kurang daripada sepuluh salakan sebelum nyawanya habis. Jamilah habis nyawa dalam keadaan menyedihkan matanya terbeliak manakala lidahnya terjelir. Ahli keluarga yang berkumpul turut merasa pelik akan kelakuan Jamilah menyalak sebelum menghembuskan nafas terakhir dan mati dalam keadaaan yang sebegitu.

Upacara kematian seperti biasa orang kampung lakukan bagi menyempurnakan jenazah Jamilah. Setelah dikafankan liang lahad disukat dan digali tibalah masa untuk dikebumikan. Sebaik sahaja jenazah Jamilah dimasukkan ke liang lahad tiba-tiba didapati panjang liang lahad itu tidak mencukupi untuk menyimpan mayatnya. Mayat Jamilah diukur semula dan liang lahad di panjang sekali lagi namun masih tidak cukup panjang lagi. Diulangi kali ketiga dipanjangkan lagi liang lahad itu pun begitu juga masih tidak cukup panjang. Satu kejadian luar biasa telah berlaku mayat Jamilah disimpan begitu tanpa memanjangkan lagi liang lahadnya.

Setelah semua keluarga pulang ke rumah tiba masa untuk Husin membuat sijil kematian Jamilah pada hari itu juga. Bila diminta kad pengenalan daripada anak perempuannya kata anaknya itu, “Allah, abah sewaktu mengkafankan mayat ibu saya terletak kad pengenalan atas jenazah mak, bermakna kad pengenalan itu ada bersama mayat mak dalam kubur” Husin agak terganggu memarahi anak perempuannya itu namun terpaksa memanggil penggali kubur di situ agar menggali kembali liang lahad kubur arwah Jamilah yang baru beberapa jam dikebumikan tadi.

Maka kubur itu digali semula, alangkah terkejutnya beberapa orang yang mengikut Husin termasuk diri saya sendiri melihat mayat Jamilah telah didatangi beberapa ekor ulat seperti lintah namun bertaring menggigit tubuh mayat Jamilah. Husin mengenepikan beberapa ekor ulat itu beberapa kali namun ulat yang sama itu kembali ke tempat asal di mana ianya menggigit tubuh mayat Jamilah tadi. Kejadian itu amat pelik sekali.

Setelah itu mayat Jamilah terpaksa dipusingkan agar tangan boleh diseluk ke dalam bungkusan kain kafannya untuk mendapatkan kad pengenalannya. Dalam mengiringkan mayat Jamilah itu sekali lagi kejutan berlaku. Terdapat beribu-ribu ekor ulat seperti lintah bertaring itu berada di bawah mayat Jamilah . Segera kami menimbusnya kembali setelah berjaya mendapatkan kad pengenalannya itu.

Saya tidak dapat membayangkan akan apakah rahsia sebenarnya kejadian yang Allah pertunjukkan sebegitu. Namun saya terasa agak seram dan insaf bila melihat kejadian aneh sebegitu buat pertama kali dalam sejarah hidup saya. Di dunia lagi Allah sudah menunjukkan azabnya apatah lagi diakhirat kelak.

Saya boleh memberikan gambaran atas kejadian begitu bahawa kita manusia tidak boleh lari daripada azab pembalasan jika melakukan salah yang besar atau dosa yang besar. Bagi isteri-isteri tetapkan iman, jangan berlaku curang pada suami kita nescaya dosanya amatlah besar.
Dosa berzina sudah cukup besar tidak tertanggung bagi yang masih bujang, apatah lagi wanita yang bergelar isteri melakukan zina. Nauzubillah…hanya Allah sahaja yang mengetahui akan azabnya kelak.

Di dunia lagi sudah Allah tunjukkan maka sama-sama kita ambil iktibarnya supaya ianya tidak berulang lagi dimasa hadapan pada diri kita atau keluarga kita, minta disisihkan Allah.

p/s: Tak tau lah sejauh mana kebenarannya…sekadar untuk dijadikan tauladan kepada kita semua.

kredit kepada : zzxmelayucyber


Read more: http://biaqpila.blogspot.com/#ixzz1YUrvYC2C

Strauss-Kahn akui kesnya 'kesilapan moral'PARIS 19 Sept. - Bekas Pengarah Urusan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), Dominique Strauss- Kahn semalam mengakui pertemuannya dengan seorang pekerja hotel di New York merupakan satu 'kesilapan moral'.
Bagaimanapun, beliau menegaskan tidak pernah melakukan cubaan untuk merogol pekerja hotel tersebut atau wanita lain.
Strauss-Kahn berkata, beliau telah mengecewakan isterinya dan rakyat Perancis ekoran kejadian itu.
Beliau juga mengaku 'putus' harapan untuk bertanding dalam pilihan raya Presiden Perancis.
''Apa yang berlaku tidak melibatkan keganasan atau perbuatan jenayah,'' katanya dalam wawancara pertama berhubung kes berkenaan dengan stesen televisyen TFI.
Beliau dalam nada kesal berkata demikian ketika ditanya berhubung apa yang berlaku di bilik hotel Manhattan pada 14 Mei lalu sebelum penahanannya berhubung dakwaan serangan seksual oleh wartawan, Claire Chazal, yang merupakan rakan baik isterinya.
Ahli politik Parti Sosialis berumur 62 tahun itu menyifatkan pertemuan selama tujuh minit dengan pekerja hotel itu, Nafissatou Diallo sebagai satu kesilapan moral dan perkara yang amat dikesalinya.
Beliau turut menegaskan penyiasat tidak menemui sebarang luka dan tanda keganasan di badan wanita itu.
Beliau juga menafikan menyerang secara seksual seorang penulis muda Perancis, Tristane Banon, 32, yang mendakwa Strauss- Kahn cuba merogolnya di sebuah flat di Paris pada 2003.
Walaupun menafikan melakukan perbuatan berkenaan, beliau mengaku tidak lagi boleh menjadi calon dalam pilihan raya presiden tahun depan. - AFP

46 penunjuk perasaan maut ditembak tentera Yaman

SANAA 19 Sept. - Seramai 46 orang terbunuh manakala 500 lagi cedera selepas tentera Yemen melancarkan serangan terhadap penunjuk perasaan anti-rejim di sebuah rumah tokoh kabilah berpengaruh di Sanaa, semalam.
Menurut kenyataan pegawai perubatan, kebanyakan yang terbunuh dan cedera adalah akibat terhidu gas pemedih mata selain terkena tembakan peluru hidup.
Daripada jumlah yang tercedera, 25 orang kini dilaporkan kritikal.
Antara yang terbabit adalah Ahli Majlis Kebangsaan Yemen, sebuah kumpulan sayap pembangkang, Mohammed al-Shaheri serta anggota kanan parti pembangkang Al-Islah, Ahmed al-Qumairi.
Sementara itu, para saksi memberitahu, anggota keselamatan terdiri daripada tentera 1 Briged Armor kemudiannya mengatur kedudukan di sekitar Dataran Pembaharuan.
Saksi menambah, tentera berkenaan dilaporkan berbalas tembakan dengan mereka yang setia terhadap Presiden Ali Abdullah Saleh.
Terdahulu, Kementerian Dalam Negeri mendakwa penunjuk perasaan telah mencederakan empat anggota keselamatan selain mengebom beberapa penjana elektrik menggunakan bom petrol dan membakar kenderaan milik pegawai kerajaan. - AFP

NTC tangguh umum kerajaan baru Libya

BENGHAZI 19 Sept. - Pengumuman mengenai kerajaan baru Libya yang dijadual dibuat semalam ditangguhkan ekoran perbalahan berhubung portfolio Kabinet, sementara penyokong setia Muammar Gaddafi memberikan tentangan sengit di kubu-kubu yang masih mereka pertahankan.
Timbalan Pengerusi Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), Mahmud Jibril berkata, pertelingkahan saat-saat akhir menyebabkan pengumuman barisan baru Kabinet terpaksa ditangguhkan ke tarikh yang belum diputuskan.
"Pengumuman mengenai sebuah kerajaan peralihan baru ditangguhkan bagi membolehkan rundingan akhir diselesaikan," kata Jibril kepada wartawan di sini, lewat semalam.
Katanya, banyak kemajuan telah dicapai untuk mengagihkan beberapa portfolio dan rundingan mengenai jawatan lain dijangka diselesaikan segera.
Kerajaan baru juga akan menimbangkan pelantikan wanita dan golongan muda sebagai timbalan menteri dan ketua pengarah kementerian supaya mereka dapat memainkan peranan utama dalam kerajaan, tambah beliau.
Jibril, bekas pegawai rejim Gaddafi, dituduh oleh sesetengah rakannya dalam NTC gagal mengadakan rundingan sewajarnya dengan kumpulan pembangkang peringkat akar umbi seperti Ikhwan Muslimin.
Beliau sendiri dijangka mengekalkan jawatan sebagai Perdana Menteri sementara, manakala Ali Tarhuni dipercayai akan dilantik sebagai Naib Presiden bagi hal-ehwal ekonomi.
Osama al-Juwili dijangka memegang portfolio pertahanan manakala portfolio minyak diberikan kepada Abdel Rahman bin Yezza.
Di medan pertempuran, penyokong setia Gaddafi di Sirte dan Bani Walid terus bertahan sementara tentera NTC cuba mematahkan semangat mereka dengan melancarkan serangan baru dari beberapa penjuru.
Jurucakap tentera NTC, Ahmed Omar Bani berkata, beliau menjangka tentera Gaddafi di Sirte dan Bani Walid dikalahkan dalam masa beberapa hari. - AFP

Taliban serang rumah polis
ANGGOTA keselamatan Pakistan memeriksa kawah kesan letupan sebesar tiga meter dan bangunan yang musnah dalam serangan berani mati pengganas Taliban ke atas rumah pegawai kanan polis di Karacho, semalam. - AGENSI


KARACHI 19 Sept. - Sekurang-kurangnya lapan orang maut, termasuk enam anggota polis, selepas seorang pengebom berani mati Taliban yang memandu sebuah kereta membawa muatan bahan peledak merempuh rumah ketua polis anti-pengganas Pakistan di sini hari ini.
Pegawai polis, Naeem Shaikh berkata, enam orang yang terbunuh merupakan anggota polis yang bertugas mengawal rumah Supritendan Polis Chaudhry, Muhammad Aslam yang terselamat dalam serangan tersebut.
Sebanyak 300 kilogram bahan letupan digunakan dalam serangan berani mati itu yang turut menyebabkan seorang wanita dan kanak-kanak terbunuh.
Aslam berkata kepada pemberita, beliau menerima beberapa ugutan daripada kumpulan militan, termasuk pemberontak Taliban di Pakistan, yang rapat dengan kumpulan al-Qaeda.
"Saya sedang tidur ketika mereka melakukan serangan ini dengan merempuh rumah saya menggunakan kenderaan yang membawa bahan letupan.
"Saya tidak gentar dengan serangan ini dan akan memberi pengajaran kepada generasi militan," katanya.
Taliban Pakistan mengaku bertanggungjawab dalam pengeboman tersebut dengan alasan Aslam telah menahan dan membunuh ramai pejuang kumpulan militan itu.
"Kami akan menyerang pegawai polis lain yang mengambil tindakan terhadap pejuang kami," kata jurucakap Taliban, Ehsanullah Ehsan kepada Reuters melalui panggilan telefon dari lokasi yang tidak diketahui.
Dia turut menamakan lima pegawai polis Karachi yang berada dalam senarai sasaran militan Taliban.
Ia merupakan serangan terbaru di Karachi sejak sekumpulan pemberontak menyerang pangkalan tentera laut pada Mei lalu. - REUTERS

Restoran kenakan caj jika pelanggan membazir

MANAMA: Sebuah restoran di Arab Saudi mula mengenakan caj kepada pelanggan sekiranya mereka memesan lebih makanan daripada yang mampu dimakan.
Tindakan Restoran Marmar di Dammam itu bertujuan menghentikan pembaziran dan mengurangkan pesanan secara berlebihan, kata pemilik restoran, Fahad al-Anezi.

“Terdapat ramai pelanggan yang membuat pesanan berlebihan semata-mata untuk berbangga dengan kedudukan mereka dan menunjuk-nunjuk kepada orang lain,” katanya.

Kereta putus lekat di tiang


REMUK...keadaan kereta selepas kemalangan.
REMUK...keadaan kereta selepas kemalangan.

PUTRAJAYA: “Ketika sampai di tempat kejadian, saya melihat kereta mangsa putus dua, kaki mangsa terperosok di bahagian pedal minyak manakala beberapa cebisan dipercayai otak mangsa melekat di tempat duduk belakang,” kata seorang saksi kemalangan maut di sini, semalam.
Menurut saksi yang enggan dikenali itu, dia adalah antara yang terawal melihat kejadian terbabit di Kilometer 7.2, Persiaran Selatan berhampiran susur keluar Pusat Konvensyen Antarangsa Putrajaya (PICC).

“Saya bergegas ke tempat kejadian selepas dimaklumkan rakan mengenai kemalangan berkenaan, namun sebaik tiba saya melihat anggota bomba sedang berusaha mengeluarkan mangsa yang tersepit di tempat duduknya.

“Ketika itu saya ingat mangsa masih hidup, tetapi rupanya dia sudah meninggal dunia. Keadaan kereta mangsa terputus dua, enjin serta dua tayar depan tercampak tidak jauh dari tiang lampu yang dilanggarnya,” katanya, ketika ditemui di tempat kejadian.

Dalam kemalangan pada jam 5.25 petang itu, mangsa Mohammad Rasydan Rasid, 20, yang dikatakan dalam perjalanan dari Dengkil, Sepang ke Putrajaya maut di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Polis, Abdul Razak Abdul Majid ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan.


Menurutnya, siasatan awal mendapati mangsa dipercayai memandu laju mengakibatkan kereta yang dipandunya hilang kawalan lalu merempuh tiang lampu.

Katanya, akibat rempuhan itu, kereta Proton Wira Aeroback yang dipandu mangsa terputus dua.

“Sebaik tiba di tempat kejadian, mangsa dipercayai gagal mengawal kenderaan ketika mengambil selekoh lalu merempuh tiang lampu di tempat kejadian.

“Mangsa meninggal di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala. Pihak Bomba mengambil masa kira-kira setengah jam untuk mengeluarkan mangsa, sebelum dihantar ke Hospital Putrajaya untuk bedah siasat,” katanya.

Guru, pelajar ratapi kematian warga Syria didera

RIYADH: Guru dan pelajar di sebuah sekolah swasta di timur bandar raya ini meratapi kematian seorang guru warga Syria akibat didera yang ditonton di YouTube, lapor sebuah akhbar, semalam.
Guru bahasa Arab, Luai Abdul Hakim Al-Amir, 40, pulang ke Syria untuk meluangkan cuti musim panas bersama keluarganya, tetapi dia ditahan oleh tentera Syria 7 Ogos lalu di sebuah desa kira-kira 20 kilometer dari Homs. Guru dan pelajar menyaksikan dia didera oleh tentera Syria di YouTube.

Bapa Luai berkata anak lelakinya dibunuh enam hari selepas ditahan.

Sirte terus dikepung

SIRTE (Libya): Pejuang Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) menghentikan serangan sementara ke atas bandar kelahiran Muammar Gaddafi di sini dan percaya seorang daripada anak lelakinya bersembunyi, manakala mereka turut diserang balas di kubu pertahanan di Bani Walid.
NTC turut mengalami masalah apabila pengumuman Kabinet baru terpaksa ditunda berikutan ‘rebutan’ dalam portfolio. Jurucakap Gaddafi, Moussa Ibrahim melalui perbualan telefon kepada stesen televisyen Arai di Syria, berkata, penyokong setia bekas pemimpin itu memenangi beberapa pertempuran menewaskan pejuang NTC, sejak beberapa hari lalu. Komander NTC briged al-Qabra, Walid al-Feturi berkata, semalam mereka mengosongkan laluan di Sirte untuk membolehkan orang awam melarikan diri sebelum melancarkan serangan baru di bandar Mediterranean itu yang dihuni 130,000 orang.

“Masalah pertama ialah terdapat kanak-kanak dan orang awam di sini dan kami tidak mahu menggunakan roket atau senjata artileri,” katanya. - AFP

17 ‘askar upahan’ ditangkap di Bani Walid

KAHERAH: Jurucakap Muammar Gaddafi, Moussa Ibrahim, semalam berkata kepada Stesen Televisyen Arrai di Syria, 17 askar upahan termasuk pakar teknikal Perancis dan Britain ditangkap di kubu Gaddafi di Bani Walid.
“Satu kumpulan terdiri daripada 17 askar upahan ditangkap di Bani Walid. Mereka adalah pakar teknikal dan pegawai perunding,” katanya. Kebanyakan daripada mereka warga Perancis, seorang dari negara Asia yang tidak dikenal pasti, dua lagi warga Britain dan juga seorang rakyat Qatar,” katanya.

Beliau berkata, 17 orang itu akan disiarkan di televisyen kelak, tetapi tidak memberi maklumat lanjut mengenainya. Bagaimanapun, Kementerian Luar Perancis berkata, pihaknya tidak mempunyai maklumat mengenai laporan itu. - Reuters

Gempa gegar wilayah terpencil di Himalaya: 53 maut

GANGTOK (India): Anggota penyelamat bertungkus-lumus mencari mangsa yang tertimbus dalam tanah runtuh dan hujan lebat selepas gempa bumi menggegarkan wilayah terpencil Himalaya, semalam, dan mengorbankan sekurang-kurangnya 53 orang.
Gempa sekuat 6.9 magnitud itu berpusat di kawasan terpencil di sempadan negeri Sikkim di India dan Nepal.

Kemungkinan besar jumlah korban meningkat kerana laporan dari kawasan bencana masih belum diperoleh sepenuhnya.

Hujan lebat dan awan tebal rendah menghalang helikopter digunakan di kawasan berkenaan.

Tanah runtuh pula memutuskan satu-satunya jalan ke ibu negeri Sakkim, Gangtok, menyebabkan cubaan penyelamat ke situ terhalang.

Jurucakap Pasukan Bertindak Bencana Kebangsaan berkata, penyelamat terkandas di pinggir Sakkim.


“Keadaan di tempat bencana sangat membimbangkan tetapi petugas melakukan apa yang terdaya bagi membolehkan bantuan dihantar ke sana,” katanya.

Lebih 5,000 tentera dihantar bagi memulihkan rangkaian jalan raya ke Gangtok dan utara Sakkim. Selain India dan Nepal, gempa itu turut melanda Tibet. - AFP

Rital, Ritag dipisah

SEBELUM... Kembar siam Rital dan Ritag yang bercantum di kepala.
SEBELUM... Kembar siam Rital dan Ritag yang bercantum di kepala.SEBELUM... Kembar siam Rital dan Ritag yang bercantum di kepala.


SELEPAS... Kembar siam Rital dan Ritag sihat  selepas pembedahan.
SELEPAS... Kembar siam Rital dan Ritag sihat selepas pembedahan


LONDON: Dua bayi perempuan kembar siam yang bercantum di kepala telah selamat dipisahkan oleh kumpulan doktor di Britain.
Rital dan Ritag Gaboura, yang berusia 11 bulan adalah pasangan kembar siam, satu antara 10 juta di dunia.


Pasangan kembar ini telah melalui empat pembedahan kompleks di Hospital Kanak-kanak Great Ormond Street di London.


Mereka yang dilahirkan di Khartoum, Sudan, dibawa oleh ibu bapa mereka, Abdelmajeed Gaboura 31 dan Enas, 27,kedua-dua mereka adalah doktor perubatan ke Britain untuk menjalani pembedahan. Sewaktu mereka tiba, jantung Ritag sungguh lemah.


Doktor melakukan empat fasa pembedahan. Dua pembedahan awal dilakukan Mei lalu sebelum penambahan tisu dilakukan Julai lalu.


Akhirnya pembedahan untuk memisahkan kembar siam itu dilakukan pada 15 Ogos lalu.
Ibu bapa bayi kembar itu telah meminta bantuan kewangan daripada satu badan kebajikan untuk kanak-kanak, Facing the World, yang bersetuju untuk membiayai kos pembedahan itu.


Bayi kembar siam itu mengalami keadaan yang jarang ditemui iaitu ‘craniopagus’ di mana mereka bercantum di bahagian kranium dan pembedahan itu dilakukan oleh sepasukan doktor yang diketuai oleh Dr David Dunaway.


Kenyataan Facing the World berkata, “Dalam masa beberapa hari saja, kembar itu sudah ditempatkan di wad biasa dan mereka berinteraksi dan bermain seperti biasa.


“Tawa dan kegembiraan mereka memberi inspirasi setelah berbulan merasa bimbang terhadap kesihatan mereka.


“Tidak lama lagi, ibu bapa mereka boleh membawa anak kembar mereka yang sihat, pulang.” Kata ibu bapa kembar itu, “Kami bersyukur kerana akan dapat membawa anak-anak kami yang sudah terpisah dan sihat, pulang.


“Kami juga berterima kasih kepada semua doktor atas usaha merka dan juga kepada Facing the World yang telah membantu dari segi logistik dan membiayai kos pembedahan ini. “Kami merasa bertuah anak kembar kami dapat menjalani pembedahan yang diperlukan, tapi kami juga faham ada kanak-kanak lain yang memerlukan pembiayaan pembedahan dan keluarga mereka yang terpaksa bertungkus-lumus cuba mendapatkan bantuan.” Kembar siam jarang berlaku. Ia hanya terjadi, satu dalam 100,000 kelahiran dan tiga kali ganda kes berlaku kepada bayi perempuan.


Dalam dua pertiga kes yang berlaku, kembar siam bercantum di bahagian tengah badan. Hanya empat peratus dari kes kembar siam yang bercantum di kepala dan kebanyakannya meninggal ketika dilahirkan atau tidak dapat hidup lebih daripada 24 jam.


Kembar Rital dan Ritag merupakan kes kembar siam yang sangat serius kerana mereka berkongsi salur darah dan aliran darah yang ketara ke otak mereka.


Ritag membekalkan separuh daripada darah ke otak saudara kembarnya dan mengalirkannya kembali ke tubuhnya - ini bermakna jantungnya bekerja untuk kedua-dua mereka. Sekiranya berlaku kekurangan dalam tekanan darah mereka yang ketara ketika pembedahan, akan menyebabkan kecederaan otak. - DM

3 murid dikurung ketika UPSROleh Misiah Taib 
misiah@bharian.com.my
2011/09/20

Dilarang ambil peperiksaan kerana bimbang jejas prestasi sekolah 

KUCHING: Tiga murid Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar Bintangor di Bintangor, dalam Bahagian Sarikei, tidak dibenarkan menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) kerana mereka dianggap lemah dan dibimbangi boleh menjejas prestasi keseluruhan sekolah itu.
Ketiga-tiga murid lelaki terbabit, Idie Ganyol, Edward Ujoh Augustine dan Richmend Mangi dikurung di bilik pemulihan sekolah, sementara rakan sekelas lain menduduki peperiksaan berkenaan pada 13 dan 14 September lalu.
Mereka hanya dibenarkan menduduki peperiksaan pada 15 September, iaitu pada hari terakhir UPSR, selepas ibu bapa mereka membuat aduan kepada polis. 

Difahamkan ketiga-tiga murid terbabit dikunci di dalam bilik pemulihan mulai jam 8 pagi hingga tengah hari pada kedua-dua hari berkenaan. Pasukan polis yang tiba di sekolah itu pada 15 September menemui murid terbabit dikurung dalam bilik berkenaan. 

Sementara itu, Ketua Polis Bintangor, Deputi Superintendan (DSP) Mohd Hafifi Mohd Salim, mengesahkan pihaknya menerima laporan mengenai kejadian itu daripada ibu bapa murid terbabit. 

“Kita mendapati ketiga-tiga murid itu dikunci dalam bilik untuk mengelak mereka daripada menduduki peperiksaan kerana pihak sekolah mendakwa murid terbabit lemah dalam pelajaran dan boleh menjejas pencapaian sekolah,” katanya ketika dihubungi semalam. 
Bagaimanapun, beliau menyifatkan kes itu sudah ditutup kerana ibu bapa murid terbabit bersetuju menarik balik laporan polis yang dibuat. 

“Pihak Jabatan Pelajaran juga sudah dimaklumkan. Kami dimaklumkan tindakan akan diambil terhadap guru besar sekolah terbabit,” katanya. 

Mengulas perkembangan sama, Menteri di Pejabat Ketua Menteri, Datin Fatimah Abdullah, kesal dengan tindakan pengurusan sekolah terbabit. 

“Saya belum menerima laporan secara rasmi. Kita serahkan kepada polis untuk menyiasat. Bagaimanapun, kejadian seperti ini tidak seharusnya berlaku kerana semua murid Tahun Enam berhak menduduki UPSR, tak kira sama ada mereka bijak atau lemah,” katanya. 

Guru besar sekolah itu dan Jabatan Pelajaran Sarawak bagaimanapun tidak dapat dihubungi untuk komen. 

27 maut, 600,000 dipindahkan banjir makin buruk di Sichuan

BEIJING: Sekurang-kurangnya 27 orang terkorban manakala berpuluh lagi hilang selepas banjir melanda utara dan barat daya China, memaksa pemindahan ratusan ribu penduduk ke tempat selamat.

Agensi berita melaporkan, hujan luar jangka yang melanda sejak Jumaat menenggelamkan sebahagian besar Wilayah Sichuan sehingga wilayah itu diramal berdepan bencana lebih buruk berikutan hujan lebat masih bwrterusan.
Agensi berita Xinhua melaporkan, pihak berkuasa Sichuan di Dazhou dan Guangan sudah mengarahkan pemindahan sementara lebih 600,000 mangsa banjir selepas paras Sungai Yangtze, sungai terbesar di China semakin dinaiki air. - AFP

Kornea mata koyak tertusuk jari sendiriSITI NUR HIDAYAH menunjukkan mata kanannya yang cedera di Kuala Berang semalam.


HULU TERENGGANU – Seorang pelajar tingkatan empat, Siti Nor Hidayah Rosli, 16, cedera pada mata kanan sehingga terkoyak korneanya gara-gara tertusuk jari telunjuk sendiri pada bulan Ramadan lalu.
Akibatnya, dia terpaksa menjalani pembedahan yang memerlukan tempoh selama tiga tahun untuk sembuh sepenuhnya.
Siti Nor Hidayah yang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Berang dekat sini berkata, dia secara tidak sengaja tertusuk jari telunjuknya ke matanya ketika bermain dengan anak saudaranya.
“Perkara sudah berlaku dan saya terpaksa menjalani pembedahan bagi memasukkan kornea baharu yang memerlukan tiga tahun untuk sembuh sepenuhnya.
“Tahun depan saya akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia dan itulah yang paling merisaukan saya jika mata saya masih belum sembuh,” katanya ketika ditemui selepas menerima bantuan kewangan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Hulu Terengganu di rumahnya di Kuala Berang di sini semalam.

Thailand bantu rakyat Malaysia mangsa letupan bom
KESAN letupan bom sudah dibersihkan di Jalan Charoen Khet, bandar Sungai Golok semalam.


SUNGAI GOLOK (Selatan Thailand) – Kerajaan Thailand akan memberi sumbangan wang tunai kepada warga Malaysia yang maut dan cedera dalam kejadian letupan bom di bandar Sungai Golok malam Jumaat lalu.
Pemangku Datuk Bandar Sungai Golok, Rosdi Che Omar (gambar kecil) memberitahu, keluarga setiap mangsa yang maut akan diberi RM10,000 manakala mangsa yang cedera dan dirawat di hospital di Thailand akan ditanggung kos rawatannya di antara RM1,000 dan RM5,000.
“Selain itu, Bahagian Keselamatan Bencana Alam Wilayah Narathiwat juga akan memberi RM5,000 kepada mangsa yang maut dan RM500 hingga RM2,000 kepada yang cedera,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini semalam.
Katanya, untuk mendapatkan sumbangan itu, mereka yang terlibat perlu membuat laporan kecederaan yang dialami terlebih dahulu di Pejabat Daerah Sungai Golok.
Dalam perkembangan lain, Rosdi memberitahu, jumlah mereka yang tercedera termasuk maut dalam kejadian itu adalah 120 orang.
Katanya, sebanyak 40 orang daripadanya dirawat di Hospital Sungai Golok dengan lima daripadanya rakyat Malaysia.

Gejala Emo mula menularANTARA gambar yang dimuatkan pengikut fanatik kumpulan Emo di Facebook yang memaparkan perlakuan sumbang ahlinya seperti bercium antara lelaki dan wanita.


KUALA LUMPUR – Sanggup kelar tangan, menjilat darah sendiri serta melakukan seks bebas merupakan antara perlakuan dan amalan sumbang pengikut-pengikut kumpulan yang dipanggil Emo yang mula dikesan menular di negara ini.
Kosmo! difahamkan, kumpulan itu di negara ini biasanya dianggotai oleh remaja perempuan bermasalah terutama mereka yang sering tertekan kerana kesedihan, kekecewaan serta dihimpit kenangan buruk semasa kecil.
Kegiatan kumpulan itu ialah mengadakan pertemuan beramai-ramai di satu tempat dan mendengar muzik beberapa kumpulan yang membawa imej kumpulan Emo dari Barat antaranya, My Chemical Romance, Jimmy Eat World dan The Promise Ring dari Amerika Syarikat.
Sambil itu, mereka mula menghayati mesej membunuh diri berdasarkan lirik-lirik lagu berkenaan dan ada antara mereka mula mencederakan diri masing-masing dengan senjata tajam ketika mendengar lagu itu.
Antara lagu yang mempunyai unsur kepada perbuatan membunuh diri ialah yang bertajuk Welcome to the Black Parade nyayian kumpulan My Chemical Romance dari Amerika Syarikat dengan liriknya ‘And though you’re dead and gone, believe me your memory will carry on’ (Walaupun anda telah mati, percayalah saya, kenangan anda akan terus kekal).
Bagi lebih menjiwai suasana, ada antara mereka mengambil pelbagai jenis dadah terutama heroin, syabu dan ekstasi.
Ritual paling popular di kalangan mereka ialah mengelar tangan sendiri dan mati dalam keadaan perlahan-lahan dan ia berbeza dengan kumpulan songsang lain seperti gothic, black metal, Nazi, punk dan sebagainya.
Penampilan kumpulan Emo mudah dikenali kerana mereka biasanya memakai celak di mata, gaya rambut panjang dan berwarna menutupi sebahagian daripada wajah mereka selain berseluar ketat.
Pengarah Urusan Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah, Rosmawati Zainal (gambar) yang mendedahkan trend terbaharu remaja perempuan itu berkata, pengikut fanatik kumpulan Emo mendakwa mendapat kepuasan apabila mereka melakukan semua ritual tersebut.
“Mereka rasa puas terutama ketika mereka mengelar tangan dan menjilat darah sendiri termasuk melakukan semua perbuatan tidak berakhlak membuatkan diri mereka rasa begitu hebat,” katanya ketika dihubungi semalam.

Paku tertusuk ke dalam kepala


GAMBAR X-ray menunjukkan sebatang paku tertusuk ke dalam kepala Dina.


URUMQI, China - Seorang budak perempuan berusia tujuh tahun, Dina dibedah di sebuah hospital di sini untuk mengeluarkan paku sepanjang lima sentimeter di kepalanya, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Kejadian itu berlaku selepas seorang pekerja pembinaan di rumah ibu Dina di wilayah Xinjiang tertembak sebatang paku dengan menggunakan pistol paku ke arah kepala budak perempuan tersebut semasa sedang bekerja.
Sebelum itu, dia secara berjenaka mengacukan pistol tersebut ke arah sekumpulan kanak-kanak termasuk Dina sambil berkata: "Pergi jauh-jauh".
"Dia menjerit dan kami dapat melihat lubang kecil pada kepalanya dengan darah mengalir keluar. Bapanya segera membawanya ke hospital," kata ibu Dina, Ha Mina. - Agensi

Kereta Ferrari putus duaKereta Ferrari putus dua
BAHAGIAN belakang kereta Ferrari yang terputus.


LOS ANGELES – Seorang penumpang kereta Ferrari terbunuh manakala pemandunya cedera teruk apabila kereta yang mereka dinaiki putus dua setelah melanggar sebatang tiang elektrik sebelum terjatuh ke tebing curam, lapor sebuah akhbar semalam.
Penumpang itu, Basil Max Price III, 23, dari Los Angeles, tercampak dari kereta dan mati di tempat kejadian.
Pemandunya Vladimir Skortsov, 24, dari Upland berada dalam keadaan kritikal dan mendapat rawatan di Pusat Perubatan
UCLA di sini.
Polis memberitahu, Ferrari 350 M keluaran 1999 yang kini bernilai sekitar AS$100,000 (RM311,375) terjunam ke dalam tebing curam
di tepi pantai pada awal pagi
di Lebuh Raya Pantau Pasifik.
Tiang elektrik itu patah dua.
Kenderaan tersebut dilaporkan hilang kawalan semasa dipandu pada awal kelmarin.
Beberapa pegawai berkata, bekalan elektrik terputus buat sementara waktu ekoran tiang elektrik tersebut patah. – Agensi

Trend baharu bergambar dalam tandasTrend baharu bergambar dalam tandas
SALAH satu aksi terbaharu meniarap di dalam tandas.


LONDON - Terdapat trend terbaharu dalam kalangan pengguna rangkaian sosial seperti Facebook iaitu bergambar dengan kepala berada dalam mangkuk tandas, lapor sebuah akhbar semalam.
Pengguna-pengguna rangkaian sosial itu yang terdiri daripada lelaki dan wanita juga melakukan aksi seperti meniarap di dalam tandas.
Ia merupakan trend terbaharu selepas bergambar dalam keadaan meniarap di pelbagai lokasi, bertenggek seperti burung hantu dan berdiri dalam keadaan terbalik seperti kelawar. - Agensi

Padah menyamar untuk program TVBEN BOYCE menyamar sebagai juruterbang di Lapangan Terbang Auckland, New Zealand pada Sabtu lalu.


WELLINGTON - Seorang lelaki yang menyamar dirinya sebagai juruterbang sebuah syarikat penerbangan dan cuba untuk memasuki kawasan larangan di Lapangan Terbang Auckland di New Zealand mungkin merupakan sebahagian daripada lawak jenaka untuk satu program televisyen.
Bagaimanapun, polis New Zealand mendakwa perkara itu bukannya satu gurauan.
"Percubaan untuk melanggar keselamatan lapangan terbang perlu diambil perhatian yang serius," kata seorang pegawai polis, Andy Lovelock dalam satu kenyataan.
Polis berkata, seorang lelaki memasuki pekarangan lapangan terbang dengan memakai pakaian seragam juruterbang dan lencana perak di topi pada Sabtu lalu.
Dia juga didapati membawa beg bimbit yang besar.
Polis memberitahu, lelaki itu cuba memasuki kawasan larangan sebelum dia dikejar oleh kakitangan-kakitangan di lapangan terbang tersebut dan melarikan diri dengan menaiki sebuah van Toyota berwarna hitam.
Juruterbang itu, Ben Boyce yang menyedari kesilapannya berkata dalam satu kenyataan: "Saya meminta maaf berhubung semua masalah yang telah berlaku.
"Kami tidak berhasrat untuk melanggar peraturan atau menyebabkan sebarang kebimbangan atau kerisauan. Ia merupakan satu percubaan gurauan yang kami menerima sepenuhnya sebagai berlaku di tempat yang silap."
Dia dan seorang deejay radio, Bryce Anthony Casey dan penerbit program televisyen, Andrew Logan Robinson dihadapkan ke sebuah mahkamah semalam ekoran kejadian itu.
Menurut dokumen mahkamah, kesemua mereka didakwa di bawah Akta Penerbangan Awam.
Mereka didakwa memasuki satu kawasan keselamatan di lapangan terbang tersebut walaupun mengetahui ia merupakan satu kesalahan.
Ketiga-tiga mereka dibenarkan diikat jamin dan diminta tampil di mahkamah pada 18 Oktober depan. - Agensi

Parti Lanun menang 15 kerusi Parlimen Berlin
SEJUMLAH penyokong Parti Lanun menjerit kegembiraan selepas mengetahui keputusan pilihan raya Berlin di Berlin kelmarin.


BERLIN - Parti Lanun yang ditubuhkan pada 2006 dan mempunyai lebih 50 anggota menang 15 kerusi dalam pilihan raya Parlimen Berlin, lapor sebuah akhbar semalam.
Parti itu menang sembilan peratus daripada undi yang kebanyakannya daripada pengundi berusia di bawah 30-an.
Ia pada asalnya berkempen untuk perlindungan perkongsian fail dan data di Internet sebelum berkempen dalam isu pendidikan dan hak asasi manusia.
Selepas keputusan diumumkan, seorang anggota parti tersebut yang menjadi calon, Andreas Baum memberitahu stesen televisyen ZDF: "Kami mempunyai hak untuk bekerja."
Parti itu sebelum ini tidak pernah menenangi kerusi dalam pilihan raya parlimen di peringkat Persekutuan.
Pengerusi parti itu, Sebastian Nerz berkata, buat masa kini, anggota-anggota parti tersebut bekerja secara sukarela.
Menurutnya, parti tersebut mahu menjadi setelus-telusnya, berjuang menghapuskan paten dan mengehadkan kawalan hak cipta yang dimiliki oleh sesuatu pertubuhan.
Dalam pilihan raya itu, Parti Kristian Demokrat yang disertai pemimpin Jerman, Angela Merkel menduduki tempat kedua.
Parti Sosial Demokrat menduduki tempat pertama dalam pilihan raya itu. - Agensi