Pages

Friday, May 25, 2012

Suara dari Palestin: Kami masih terpenjara

Suara dari Palestin: Kami masih terpenjara - Global - Sinar Harian:

 Suara dari Palestin: Kami masih terpenjara
Seramai 1,027 pejuang Palestin dibebaskan secara dua peringkat menerusi
perjanjian pertukaran tahanan pada tahun lalu.
GENTING GAZA - “Kami masih terpenjara di Gaza”. Itu suara hati Nihad Abu Kishk, 34, lelaki Palestin yang sebelum ini dihukum penjara seumur hidup oleh rejim Zionis sebelum dia dibebaskan, tahun lalu.

Menurutnya, seramai 163 daripada 1,027 pejuang Palestin yang dibebaskan menerusi perjanjian pertukaran tahanan bersama askar rejim Zionis, Gilad Shalit pada tahun lalu telah diusir oleh Israel dari tempat tinggal asal mereka di Tebing Barat dan dihantar ke Gaza.

“Kebanyakan daripada kami berhadapan dengan masalah kewangan dan kesukaran untuk meneruskan hidup di Gaza kerana ia seperti hidup dalam buangan gara-gara sekatan haram Israel,” jelasnya.

Namun, ada juga bekas tahanan yang berjaya membina semula kehidupan mereka dengan menyambung semula pengajian di Gaza dan mendapat pekerjaan seperti pemandu teksi untuk menyara hidup.

“Kehidupan di sini tidak banyak berbeza dengan Tebing Barat tetapi kami tetap merindui keluarga kami di sana,” kata Ibarahim Elian, yang telah meringkuk di penjara Israel selama 25 tahun.

'via Blog this'

Jurufoto mengembara 9,000km demi keadilan dan sebuah kamera

Jurufoto mengembara 9,000km demi keadilan dan sebuah kamera - Global - Sinar Harian:
BANGKOK - Elisabetta Polenghi telah mengembara sejauh 9,000km dari Milan ke ibu kota ini hanya untuk mencari keadilan dan sebuah kamera yang hilang.
   
Beliau mahu mendapatkan pembelaan atas kematian abangnya, Fabio, seorang jurufoto bebas yang terbunuh semasa membuat liputan pertempuran antara demonstran jalanan Baju Merah dan tentera di sini pada 19 Mei 2010.
   
"Ia bukan semata-mata mencari keadilan. Saya sebenarnya tidak mahu tahu siapa yang menembak abang saya. Saya lebih berminat untuk mengetahui sistem yang bertanggungjawab terhadap kematian beliau," katanya kepada Bernama di sini.
   
Fabio ialah seorang daripada dua petugas media yang terbunuh semasa membuat liputan pertempuran yang berlaku pada April-Mei 2010 di ibu kota ini. Seorang lagi ialah jurukamera Jepun Hiroyuki Muramoto yang bertugas dengan Reuters.

Lapan lagi petugas media, cedera.
   
Sejumlah 92 orang terbunuh dan lebih 1,800 lagi cedera semasa pertempuran selama dua bulan yang bermula dengan demonstrasi aman oleh kumpulan Baju Merah untuk mendesak kerajaan ketika itu berundur.

"Saya tidak marah dengan orang yang menembak Fabio. Saya bukan mahu membalas dendam," katanya.
   
Elisabetta, 48, berkata abangnya yang tua dua tahun daripadanya ialah mangsa kepada sistem yang gagal untuk menangani krisis itu hingga menyebabkan pertumpahan darah di jalanan.
   
"Jika ini berlaku di Eropah, ia mungkin sama juga. Fabio ialah mangsa sistem politik yang teruk. Kerajaan ketika itu dan ahli politiknya juga bersalah," katanya.
   
Pertempuran itu bertukar menjadi zon perang dengan kehadiran senjata M-16, AK-47, bom tangan dikuasakan roket (RPG), bom dan penembak hendap.
   
Elisabetta percaya Fabio sedar akan situasi bahaya yang dihadapinya, tetapi sebagai jurufoto, beliau mahu menjadi mata berkecuali terhadap peristiwa itu.

Beliau datang ke bandar raya ini sebanyak lima kali untuk mengikuti perkembangan kes abangnya sejak dua tahun lalu.
   
"Tidak banyak perkembangan berlaku untuk kes ini dalam tahun pertama, tetapi ada perubahan sekarang dan sudah menampakkan kemajuan," katanya.
   
Elisabetta berkata pendakwaan yakin tembakan yang mengenai abangnya datang dari arah pasukan tentera dan inkues mengenai kematiannya akan diadakan pada Julai.
   
Kes Fabio dan Muramoto ialah sebahagian daripada 25 kes yang pihak berkuasa disyaki bertanggungjawab, menurut Jabatan Siasatan Khas Polis  (DSI).
   
DSI juga mendapati sekurang-kurangnya 12 orang mati akibat tindakan para demonstran, Baju Merah. Mereka yang disyaki bertanggungjawab ke atas kematian 55 kes lagi, masih belum dinyatakan.

Seperti Fabio, Elisabetta ialah jurufoto bebas yang berpangkalan di Milan.
   
Bezanya cuma Fabio mengambil gambar untuk berita sementara Elisabetta mengambil gambar untuk iklan dan potret.
   
Elisabetta berkata beliau masih mencari kamera Canon D5 yang digunakan abangnya semasa dia ditembak.
   
"Ia mungkin mengandungi bukti-bukti penting. Kalau pun ia tidak mengandungi apa-apa bukti, kamera itu amat penting kerana ia merupakan mata abang saya sebelum dia ditembak. Saya hanya mahu melihat apa yang ada dalam fikiran Fabio ketika itu," katanya.
   
Kamera itu hilang sejak Fabio ditembak di Jalan Ratchadamri pada 19 Mei 2010.
   
"Pertalian darah dan profesion kami yang mengeratkan hubungan kami." katanya.
   
Elisabetta berkata kehidupannya berubah sejak kehilangan Fabio kerana dia terpaksa berulang-alik antara Milan dan Bangkok serta belajar mengenai birokrasi Thai dalam menyelesaikan kes ini.
   
"Saya tak boleh katakan saya akan mengusahakan perkara ini selama-lamanya tetapi selagi saya ada semangat, saya akan teruskan," katanya. - Bernama
'via Blog this'

Presiden Mesir: Ikhwanul Muslim dakwa dahului kiraan undi

Presiden Mesir: Ikhwanul Muslim dakwa dahului kiraan undi - Global - Sinar Harian:

Presiden Mesir: Ikhwanul Muslim dakwa dahului kiraan undi
Seorang wanita mengundi pada hari pengundian kedua semalam. - Foto EPA
KAHERAH - Proses mengira undi pemilihan presiden yang pertama selepas Hosni Mubarak digulingkan sedang berlangsung dengan Ikhwanul Muslim mendakwa calonnya mendahului kiraan undi.

Pengundian diadakan selama dua hari sejak kelmarin.

Pada sidang media, Ikhwanul Muslim mendakwa calonnya Mohammed Mursi sedang berada di depan.

Dakwaan itu berdasarkan kiraan pihak berkenaan.

Kira-kira 50 juta orang layak untuk mengundi dalam pilihan kali ini, yang menyaksikan 13 orang bertanding merebut jawatan presiden selepas Hosni digulingkan awal tahun lalu.

'via Blog this'

Hilang daya penarik Aishwarya Rai dikritik

Hilang day a penarik Aishwarya Rai dikritik - Hiburan - Sinar Harian:

Hilang  day a penarik  Aishwarya Rai dikritik
Ramai yang terkejut melihat kemunculan Aish selepas bersalin.
Gelaran Ratu Cantik Dunia 1994 yang pernah dianugerahkan kepadanya sedikit masa dahulu kini dipertikaikan.

Mana tidaknya, rupa paras serta susuk tubuh yang dulu layak menerima gelaran wanita tercantik dunia itu kini berubah menjadi wanita tembam yang mengalami kesukaran menurunkan berat badan selepas melahirkan anak sulungnya, Aaradhya November lalu.

Mungkin jika Aishwarya Rai atau mesra disapa Aish dulu bukan pemenang Ratu Cantik Dunia, hal ini tidak akan dijadikan isu besar.

Tetapi disebabkan sang ratu ini dikenali di peringkat antarabangsa, maka masalah berat badannya ini dipandang sebagai perkara penting buat peminatnya juga rakyat di India.

Malah, aktres ini juga dikritik kerana gagal dapat kembali potongan asal badannya seperti selebriti lain yang pernah melahirkan anak.

Hampir enam bulan masih lagi kekal dengan tubuh badan berisi, Aish mula dikritik peminat apabila gambarnya yang ketika itu dengan dagu berlapis tersebar di internet.

Foto yang terpampang di laman sesawang itu kini dilihat sebanyak 500,000 kali dengan pelbagai komen negatif dan kecaman terhadap kemunculan terbaru aktres itu.

Tidak kurang juga salah seorang peminat meninggalkan komen yang bertulis, “Sebagai aktres Bollywood adalah menjadi tugasnya untuk tampil menarik dan cantik.”

Penghantar komen turut membandingkan aktres itu dengan beberapa selebriti Hollywood lain seperti Angelina Jolie, Victoria Beckham dan Beyonce yang berjaya mendapatkan susuk tubuh asal selepas melahirkan anak dalam tempoh yang singkat.

Sementara itu, ada yang mendesak Aish mengupah pelatih profesional yang dapat membantu mengembalikan potongan badan asal seperti zaman bujangnya.

Memaluka negar a?

Sebagai ratu cantik juga, Aish dianggap memalukan negaranya kerana hadir di khalayak ramai dengan potongan badan sebegitu.

Baru-baru ini, Aish yang merupakan duta Longines dijemput menyampaikan anugerah Most Elegant Lady yang dimenangi Carolyn Coe di acara Dubai World Cup.

Tindakannya yang hadir ke acara-acara penting tanpa sebarang rasa malu membuatkan ramai peminat memperkatakan mengenai aktres ini.

Namun, aktres berusia 39 tahun ini juga seperti tidak menghiraukan cakap-cakap orang mengenai dirinya dengan tampil di khalayak ramai.

Terbaru, Aish juga dijangka bakal memeriahkan Festival Filem Cannes 2012 yang kini berlangsung di Perancis Biarpun belum lagi berjaya menurunkan berat badan, namun undangan daripada pelbagai pihak yang menjemputnya hadir ke acara-acara
penting tidak berkurangan.

Berpegang kepada prinsip tidak mahu tertinggal menikmati saat bergelar ibu, Aish terbuka menerima kritikan.

Malah, Aish membalas komen peminat dengan memberitahu dia kini sedang menikmati saat-saat bahagia bergelar ibu.

Sementara itu, seorang yang pakar dalam industri hiburan di India, Shohini Ghosh berkata, masyarakat di India dibesarkan dengan pemikiran untuk menikmati kehidupan mereka bergelar ibu.

Namun, terdapat perbezaan antara wanita biasa dengan kehidupan aktres di negara itu.

“Ramai orang keliru kerana mereka tidak tahu sama ada untuk menyanjung Aishwarya yang ingin merasai kehidupan barunya bergelar ibu atau pun mengutuk kerana dia (Aish) gagal menunjukkan contoh yang baik sebagai role model,” katanya.

Masih punya peminat setia

Walaupun menerima banyak komen negatif, namun Aish masih disokong peminat-peminatnya yang lain.

“Dia (Aish) seperti perempuan lain yang punya keinginan menjaga anak. Kita seharusnya ambil berat mengenai kesihatan dan kegembiraannya.

“Bukannya seperti negara Barat yang hanya mementingkan penurunan berat badan. Jika dia berdiet, apa akan terjadi kepada bayinya,” kata peminat.

Salah seorang peminat yang lain memuji Aish kerana tidak mementingkan diri semata-mata untuk kecantikan.

“Aish berbeza dengan selebriti di Hollywood kerana tidak mahu ketinggalan rasai pengalaman sebagai ibu dengan menyusukan anak. Negara Barat hanya melihat yang cantik sahaja tanpa ambil kira perasaan orang lain,” katanya.

Aish sebelum ini kerap muncul di karpet merah acara gemilang dengan menggayakan pelbagai fesyen menarik dan mendapat perhatian media.

'via Blog this'

Warga emas dikebumi hidup-hidup

myMetro | Warga emas dikebumi hidup-hidup:

BEIJING: Satu pasangan muda ditahan semalam selepas disyaki menanam seorang wanita hidup-hidup setelah melanggarnya dengan kereta.
Kes itu yang mencetuskan kemarahan orang ramai, berlaku di wilayah Zhejiang, timur China, membabitkan seorang wanita berusia 68 tahun.

Pasangan berkenaan disyaki melanggar wanita itu ketika memandu pulang selepas minum di sebuah bar karaoke pada 30 April lalu dan mereka menanam mangsa bagi mengelak tindakan undang-undang, lapor akhbar China Daily.
“Wanita itu dipercayai belum mati ketika ditanam,” kata anggota polis Zhejiang, Zhou, kepada Chinda Daily.

Menurutnya, pakar perubatan mengesan partikel yang sama dengan tanah sekitar kawasan itu dalam paru-paru mangsa.

Seorang anggota polis tempatan yang dihubungi menerusi telefon mengesahkan pasangan itu, masing-masing berusia 25 tahun, ditahan dan disyaki menanam wanita terbabit.
Tidak dapat dipastikan sama ada mereka tahu wanita itu masih hidup ketika menanamnya.

Mayat mangsa ditemui tertanam di kawasan pembinaan pedalaman pada 1 Mei, tidak jauh dari kereta yang didakwa dipandu pasangan muda itu.
Kes itu mencetuskan semula perdebatan mengenai kemerosotan moral di kalangan penduduk China selepas kematian seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun yang tidak dipeduli oleh orang ramai ketika dia terbaring di jalan raya selepas dilanggar sebuah kenderaan.

“Kita perlu meneliti punca tingkah laku itu dengan mengkaji sistem pelajaran dan sosial negara,” kata seorang pengguna dalam laman blog popular, Sina weibo.

Kes itu juga dibandingkan dengan Yao Jiaxin, pelajar muzik berusia 21 tahun yang membunuh seorang ibu muda selepas melanggarnya dengan kereta di Xian, utara China, pada 2010.

Mangsa hanya cedera ringan tetapi Yao menikamnya lapan kali sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.

Pemuda itu kemudian ditangkap dan dihukum mati selepas dilapor mengaku membunuh mangsa kerana bimbang sukar menghadapi masalah dengan wanita itu jika mangsa hidup. - AFP

'via Blog this'

Pengedar dadah bodoh dijel tiga setengah tahun

GAMBAR Ayub dengan wang dan dadah.
GAMBAR Ayub dengan wang dan dadah.
LONDON: Seorang pengedar dadah ‘bodoh’ ditangkap oleh polis selepas gambarnya ditemui dalam telefon bimbit, menunjukkan dia memakai mahkota diperbuat daripada not �20 (RM100) dan satu beg kokain tergantung pada mulutnya.
Ayub Hagos dari Abbey Wood, London, ditangkap selepas polis menyelongkar rumah pangsanya di Southsea, Hampshire Oktober lalu dan menemui sejumlah dadah dan wang tunai.

Lelaki berusia 19 tahun itu menafikan dadah itu miliknya sehingga polis memeriksa telefon bimbitnya dan menemui gambar wang tunai, pistol, pisau dan serbuk putih.
Dia mengaku terhadap dua tuduhan memiliki dadah gred A dengan niat untuk mengedar.

Ayub semalam dijatuhi hukuman penjara tiga setengah tahun oleh Mahkamah Portsmouth.

Polis yang menyerbu rumah pangsa berkenaan menemui 23 bungkusan kokain yang bernilai �920 (RM4,600), 11 bungkusan heroin bernilai �440 (RM2,200), dan wang tunai berjumlah �500 (RM2,500).
Ayub didakwa meninggalkan kediamannya di London untuk menjual dadah itu di kawasan pantai selatan.

Ketika perbicaraan, peguamnya, Alexander Thompson memberitahu mahkamah, lelaki itu mempunyai sikap lurus bendul.
“Dia merakam gambar itu untuk menunjukkan keberaniannya dengan tujuan menjadikan dirinya lebih penting di hadapan rakannya.” kata Thompson. - DMmyMetro | Pengedar dadah bodoh dijel tiga setengah tahun:

'via Blog this'

Helikopter pengangkut CH-46 'bersara'

Kosmo! Online - Dunia:


SEBUAH helikopter CH-46 terbang di tepi pantai dekat Kem Pendleton, California kelmarin. - Agensi


WASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Helikopter pengangkut, CH-46 menamatkan perkhidmatan dalam tentera AS kelmarin.
Helikopter itu digunakan dalam semua konflik melibatkan pasukan Marin AS sejak tahun 1964.
CH-46 kini digantikan dengan helikopter model baharu, MV-22 'Osprey'.
Sebanyak 500 buah helikopter CH-46 telah dibina sejak hampir 50 tahun lalu. - Agensi

'via Blog this'

Saintis Eropah minta bulu Bigfoot

Kosmo! Online - Dunia:


GAMBAR fail 5 Jun, 2000 menunjukkan seorang sukarelawan Muzium Willow Creek, California memegang acuan kaki Bigfoot.


LONDON, Britain - Sekumpulan penyelidik Eropah merancang menggunakan teknologi baharu analisis asid deoksiribonukleik (DNA) bagi merungkai kewujudan makhluk berbulu separa manusia, Bigfoot.
Projek tersebut diumumkan oleh pasukan saintis Universiti Oxford dan Muzium Zoologi Lausanne kelmarin.
Mereka merayu pihak muzium, saintis dan peminat Bigfoot di seluruh dunia agar berkongsi sampel bulu yang dipercayai berasal daripada makhluk misteri tersebut.
Teknologi baharu itu cuma memerlukan beberapa helai bulu dengan keputusan ujian dijangka diketahui dalam tempoh beberapa minggu.
Jika sampel tersebut didapati berasal daripada spesies yang tidak diketahui, teknologi berkenaan dapat membantu saintis mengesan sama ada Bigfoot mirip kepada spesies lain termasuk manusia dan beruk.
Seorang penyelidik berkenaan daripada Universiti Oxford, Bryan Sykes berkata, mereka telah menerima beberapa tawaran sampel untuk diuji termasuk darah, bulu dan barangan yang dikunyah oleh Bigfoot.
Sykes dan saintis lain akan meneliti semua sampel yang mereka terima sebelum memilih spesimen yang akan diuji.
Mereka akan menyiarkan hasil kajian tersebut dalam sebuah jurnal saintifik. - Agensi

'via Blog this'

Ular sawa kuning jenis Anaconda lahir 30 anak

Kosmo! Online - Negara:MEMBIAK. Sebahagian daripada 30 ekor anak ular Anaconda Kuning yang lahir pada 3 dan 19 Mei lepas di Taman Ular Sawa di Kuala Pilah.


KUALA PILAH – Taman Ular Sawa Hutan Rekreasi Ulu Bendul dekat sini menerima ahli baharu apabila dua ekor ular sawa jenis Anaconda Kuning melahirkan sebanyak 30 ekor anak pada 3 dan 19 Mei lepas.
Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan, Ahmad Fadzil Abdul Majid berkata, ibu pertama ular itu melahirkan tiga ekor anak manakala ibu kedua pula sebanyak 27 ekor.
“Ular spesies ini tidak menetaskan telur tetapi melahirkan anak. Anak-anak ular itu berukuran 30 sentimeter dan berat antara 200 hingga 300 gram.
“Kami mengasingkan anak-anak ular ini daripada ibunya dan dikuarantin selama enam bulan. Selepas itu, kami akan lihat perkembangannya sebelum ia dipamerkan,” katanya kepada Bernama di sini semalam.

'via Blog this'

Pesawat tentera patah dua

Kosmo! Online - Dunia:ANGGOTA bomba memindahkan serpihan pesawat tentera An-30 yang patah dua.


PRAGUE, Republik Czech - Sebuah jet tentera Rusia terbabas dari landasan, patah dua dan terbakar semasa mendarat di sebuah pangkalan tentera udara di Caslav, 32 kilometer dari sini kelmarin.
Beberapa pegawai Rusia berkata, tujuh orang cedera dengan seorang parah dalam nahas tersebut yang berlaku ketika pesawat itu pulang daripada misi pemantauan.
Jurucakap tentera Republik Czech, Jana Ruzickova memberitahu, pesawat Antonov An-30 buatan Rusia itu membawa 23 orang.
Menurut jurucakap Kementerian Pertahanan Rusia, Kolonel Igor Konashenkov, sistem pendaratan hadapan pesawat patah semasa mendarat.
Namun, punca sebenar nahas masih disiasat. - Agensi

'via Blog this'

Meterai bukti kota Baitul Laham wujud

Kosmo! Online - Dunia:GAMBAR yang disiarkan dalam laman web Pihak Berkuasa Antikuiti Israel kelmarin menunjukkan meterai kuno yang tertera nama Baitul Laham. - Agensi


BAITULMUQADDIS - Sepasukan ahli arkeologi Israel menemui sebuah meterai (cop mohor) berusia 2,700 tahun yang tertera perkataan Baitul Laham dalam bahasa Ibrani, kata Pihak Berkuasa Antikuiti Israel kelmarin.
Ia dipercayai bukti terawal kewujudan kota Baitul Laham seperti yang disebut dalam kitab Injil.
Penganut Kristian percaya bahawa Nabi Isa dilahirkan di kota Baitul Laham.
Diperbuat daripada tanah liat, meterai itu ditemui semasa kerja ekskavasi di Kota Nabi Daud, berhampiran Bandar Lama di sini.
Pengarah ekskavasi berkenaan, Eli Shukron berkata, artifak berdiameter 1.5 sentimeter itu dihasilkan antara 700 hingga 800 tahun Sebelum Masihi ketika raja-raja Yahudi memerintah kerajaan Judah atau 700 tahun sebelum kelahiran Nabi Isa. - Agensi

'via Blog this'

Harga petrol naik 42 sen di India

Kosmo! Online - Dunia:
PENUNGGANG motosikal menunggu giliran mengisi petrol di Ahmadabad susulan pengumuman kenaikan harga minyak di India kelmarin.NEW DELHI, India - Harga petrol naik mencecah 7.5 rupi (42 sen) seliter di India berkuat kuasa semalam.
Ia kenaikan harga bahan api itu yang tertinggi di India dalam tempoh satu dekad.
Harga baharu petrol tersebut dikuatkuasakan di sini dan beberapa bandar raya lain di negara berkenaan.
Beberapa syarikat minyak utama India memberitahu, kenaikan itu perlu bagi menampung kerugian akibat pelaksanaan harga subsidi, peningkatan harga minyak antarabangsa dan penurunan nilai mata wang rupi.
India mengimport lebih tiga perempat keperluan minyak mentah negara tersebut. - AFP

'via Blog this'

KEUTAMAAN HARI JUM’AT

KEUTAMAAN HARI JUM’AT 

Hari Jum’at memiliki beberapa keutamaan sebagaimana terdapat dalam beberapa hadis Nabi, diantaranya: 

Pertama. Hari Jum’at adalah hari yang paling utama diantara hari-hari lainnya. 

Kedua. Nabi Adam Alaihissalam diciptakan pada hari Jum’at dan pada hari ini pula diwafatkan. Pada hari ini ia dimasukkan ke dalam syurga dan pada hari ini pula dikeluarkan dari syurga. 

Ketiga. Hari kiamat akan terjadi pada hari Jum’at.

[3] Abu Hurairah Radhiyalahu 'anhu meriwayatkan, bahawa Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

خَيْرُ يَوْمٍ طَلَعَتْ عَلَيْهِ الشَّمْسُ يَوْمُ الْجُمُعَةِ، فِيْهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيْهِ أُدْخِلَ الْجَنَّةَ، وَفِيْهِ أُخْرِجَ مِنْهَا، وَلاَ تَقَوْمُ السَّاعَةُ إِلاَّ فِي يَوْمِ الْجُمُعَة . 

"Sebaik-baik hari yang matahari terbit padanya adalah hari Jum’at; pada hari ini Adam as diciptakan, pada hari ini (Adam Alaihissalam) dimasukkan ke dalam syurga, dan pada hari ini pula ia dikeluarkan dari syurga. Dan tidaklah kiamat akan terjadi kecuali pada hari ini.[HR Muslim, no. 854] 

Dalam riwayat Aus bin Aus Radhiyallahu 'anhu dengan lafal: 

إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمُ الْجُمُعَةِ، فِيْهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيْهِ قُبِضَ، وَفِيْهِ النَّفْخَةُ، وَفِيْهِ الصَّعِقَةُ ....... 

"Sesungguhnya seutama-utama hari kalian adalah hari Jum’at ; pada hari ini Adam Alaihissalam diciptakan, pada hari ini pula ia dimatikan, pada hari ini ditiupkan sangkakala (tanda kiamat), dan pada hari ini pula hari kebangkitan"

[4] Keempat. Hari Jum’at merupakan keistimewaan dan hidayah yang Allah berikan kepada umat Islam yang tidak diberikan kepada umat-umat lain sebelumnya. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

نَحْنُ اْلآخِرُوْنَ اْلأَوَّلُوْنَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَنَحْنُ أَوَّلُ مَنْ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ بَيْدَ أَنَّهُمْ أُوْتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِنَا وَأُوْتِيْنَاهُ مِنْ بَعْدِهِمْ فَاخْتَلَفُوْا فَهَدَانَا اللهُ لِمَا اخْتَلَفُوْا فِيهِ مِنَ الْحَقِّ، فَهَذَا يَوْمُهُمُ الَّذِيْ اخْتَلَفُوْا فِيْهِ هَدَانَا اللهُ لَهُ –قَالَ: يَوْمُ الْجُمْعَةِ-، فَالْيَوْمُ لَنَا وَغَداً لِلْيَهُوْدِ وَبَعْدَ غَدٍ لِلنَّصَارَى. 

"Kita adalah umat yang datang terakhir tapi paling awal datang pada hari kiamat, dan kita yang pertama kali masuk syurga, cuma mereka diberi Kitab sebelum kita sedangkan kita diberi Kitab setelah mereka. Kemudian mereka berselisih, lalu Allah memberi kita hidayah terhadap apa yang mereka perselisihkan. Inilah hari yang mereka perselisihkan, dan Allah berikan hidayah berupa hari ini kepada kita (Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam menyebut hari Jum’at). Maka hari (Jum’at) ini untuk kita (umat Islam), besok (Sabtu) untuk umat Yahudi dan lusa (Ahad) untuk umat Nasrani".[HR Muslim, no. 855] 

Dalam riwayat lain dari Hudzaifah Radhiyallahu 'anhu dengan lafadz:

أَضَلَّ اللهُ عَنِ الْجُمُعَةِ مَنْ كَانَ قَبْلَنَا، فَكَانَ لِلْيَهُوْدِ يَوْمُ السَّبْتِ وَكَانَ لِلنَّصَارَى يَوْمُ اْلأَحَدِ، فَجَاءَ اللهُ بِنَا فَهَدَانَا اللهُ لِيَوْمِ الْجُمُعَةِ فَجَعَلَ الْجُمُعَةَ وَالسَّبْتَ وَاْلأَحَدَ، وَكَذَلِكَ هُمْ تَبَعٌ لَنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ، نَحْنُ اْلآخِرُوْنَ مِنْ أَهْلِ الدُّنْيَا وَاْلأَوَّلُوْنَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ الْمَقْضِيَّ لَهُمْ قَبْلَ الْخَلاَئِقِ. 

Allah telah menyesatkan orang-orang sebelum kita dari hari Jum’at, maka umat Yahudi memperoleh hari Sabtu, umat Nasrani memperoleh hari Ahad. Lalu Allah mendatangkan kita dan memberi kita hidayah untuk memperoleh hari Jum’at. Maka Allah menjadikan hari Jum’at, Sabtu dan Ahad, dan mereka (umat sebelum kita) berada di belakang kita pada hari kiamat. Kita datang paling akhir di dunia, tetapi paling awal datang di hari kiamat yang telah ditetapkan untuk mereka sebelum diciptakan seluruh makhluk" [HR Muslim, no. 856] 

Kelima. Pada hari Jum’at ini terdapat saat-saat terkabulnya do’a, terutama pada akhir-akhir siangnya setelah Ashar. Berdasarkan riwayat dari Abu Hurairah bahwa Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

إِنَّ فِي الْجُمُعَةِ لَسَاعَةً لاَ يُوَافِقُهَا مُسْلِمٌ قَائِمٌ يُصَلِّيْ يَسْأَلُ اللهَ خَيْراً إِلاَّ أَعْطَاهُ إِيَّاهُ، قَالَ: وَهِيَ سَاعَةٌ خَفِيْفَةٌ. 

“Sesungguhnya pada hari Jum’at ada saat-saat, iaitu seorang muslim tidaklah ia berdiri sholat dan meminta kebaikan kepada Allah, melainkan Allah akan memberinya.” Lalu Beliau berkata,”Dan saat-saat tersebut adalah saat yang singkat.” [HR Muslim, no. 852] Dalam riwayat Jabir Radhiyallahu 'anhu Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

يَوْمُ الْجُمُعَةِ اثْنَتَا عَشْرَةَ سَاعَةً لاَ يُوْجَدُ فِيْهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ يَسْأَلُ اللهَ شَيْئاً إِلاَّ آتَاهُ إِيَّاهُ، فَالْتَمِسُوْهَا آخِرَ سَاعَةٍ بَعْدَ الْعَصْرِ. "

(Siang) hari Jum’at itu dua belas jam. Tidaklah didapati seorang hamba muslim pada saat-saat ini meminta sesuatu kepada Allah, melainkan Allah akan memberinya. Maka carilah pada akahir saat-saat tersebut setelah Ashar"

[5]. PERKARA-PERKARA YANG DISYARI’ATKAN PADA HARI JUM’AT Hari Jum’at, disamping memiliki keutamaan sebagaimana telah disebutkan di atas, Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menetapkan syari’at khusus untuk hari ini, yaitu; 

Pertama : Sholat Jum’at. Mengenai sholat Jum’at ini akan dikupas beberapa hal berikut ini. a). Kewajiban menunaikan sholat Jum’at. Hal itu berdasarkan firman Allah Subhanahu wa Ta'ala,

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسَعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ. 

"Hai orang-orang yang beriman, apabila diseru untuk menunaikan sholat pada hari Jum'at, maka bersegeralah kamu kepada mengingat Allah dan tinggalkanlah jual-beli. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui" [Al Jumu’ah: 9] 

Kewajiban ini bersifat fardhu ‘ain atas setiap muslim secara berjama’ah, kecuali lima golongan iaitu: hamba sahaya, wanita, anak kecil (yang belum baligh), orang sakit dan musafir. Hal ini berdasarkan beberapa riwayat berikut. Dari Thariq bin Syihab dari Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,

الْجُمْعَةُ حَقٌّ وَاجِبٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ فِيْ جَمَاعَةٍ إِلاَّ أَرْبَعَةٌ: عَبْدٌ مَمْلُوْكٌ، أَوِ امْرَأَةٌ، أَوْ صَبِيٌّ، أَوْ مَرِيْضٌ. 

"(Shalat) Jum’at itu adalah wajib atas setiap muslim secara berjama’ah, kecuali empat (golongan) iaitu: hamba sahaya, wanita, anak kecil (yang belum baligh) atau orang sakit" [6] Dari Ibnu Umar dari Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, 

لَيْسَ عَلَى الْمُسَافِرِ جُمْعَةٌ 

"Tidak ada kewajiban atas musafir (untuk menunaikan) sholat Jum’at" [HR Ad-Daruquthni.II/4] b). Keutamaan menunaikan sholat Jum’at. Tidaklah syari’at memerintahkan suatu perkara, melainkan diiringi dengan janji berupa balasan kebaikan, keutamaan dan pahala sebagai pendorong bagi orang-orang yang mau menunaikan perintah tersebut. Diantaranya, Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, 

مَنِ اغْتَسَلَ ثُمَّ أَتَى الْجُمُعَةَ فَصَلَّى مَا قُدِرَ لَهُ ثُمَّ أَنْصَتَ حَتَّى يَخْلُوَ مِنْ خُطْبَتِهِ ثُمَّ يُصَلِّي مَعَهُ غُفِرَ لَهُ مَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْجُمُعَةِ اْلأُخْرَى وَفَضْلُ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ. 

"Barangsiapa mandi (wajib) kemudian mendatangi (sholat) Jum’at, lalu ia sholat –sunnat- (sebelum imam datang) sekuat kemampuannya, kemudian diam seksama (mendengarkan imam berkhuthbah) sampai selesai dari khutbahnya, lalu sholat bersamanya, maka akan diampuni (dosanya) antara Jum’at tersebut dengan Jum’at lainnya (sebelumnya) ditambah tiga hari". [HR Muslim, no. 857] Dalam hadits yang lain Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,

الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ وَالْجُمُعَةُ إِلَى الْجُمُعَةِ وَرَمَضَانُ إِلَى رَمَضَانَ مُكَفِّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ إِذَا اجْتُنِبَتِ الْكَبَائِرُ. 

"(Antara) sholat lima waktu, Jum’at ke Jum’at dan Ramadhan ke Ramadhan, terdapat penghapus dosa-dosa, selama tidak melanggar dosa-dosa besar." [HR Muslim, no. 233] c). Ancaman terhadap orang yang meninggalkan sholat Jum’at. Disamping menjelaskan tentang keutamaan menunaikan sholat Jum’at, syari’at juga menjelaskan ancaman terhadap orang-orang yang meninggalkan sholat Jum’at kerana meremehkannya. Dalam hal ini terdapat beberapa hadits dari Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam, diantaranya: Sabda Beliau Shallallahu 'alaihi wa sallam,

لَيَنْتَهِيَنَّ أَقْوَامٌ عَنْ وَدْعِهِمُ الْجُمُعَاتِ أَوْ لَيَخْتِمَنَّ اللهُ عَلَى قُلُوْبِهِمْ ثُمَّ لَيَكُوْنُنَّ مِن الْغَافِلِيْنَ. 

"Sungguh hendaknya orang-orang itu berhenti dari meninggalkan sholat Jum’at atau (kalau tidak maka) Allah akan mengunci hati-hati mereka kemudian mereka akan menjadi orang-orang yang lalai."[ [HR Muslim, no. 856] Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, 

لَقَدْ هَمَمْتُ أَنْ آمُرَ رَجُلاً يُصَلِّي بِالنَّاسِ ثُمَّ أَحْرَقَ عَلَى رِجَالٍ يَتَخَلَّفُوْنَ عَنِ الْجُمُعَةِ بُيُوْتَهُمْ. 

"Sungguh saya bertekad untuk memerintahkan seseorang mengimami sholat bagi manusia, kemudian saya bakar rumah orang-orang yang meninggalkan (sholat) Jum’at." [HR Muslim, no. 652] Sabda Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam,

مَنْ تَرَكَ ثَلاَثَ جُمَعٍ تَهَاوُناً بِهَا طَبَعَ اللهُ عَلَى قَلْبِهِ. "Barangsiapa meninggalkan sholat Jum’at sebanyak tiga kali kerana meremehkannya, maka Allah akan mengunci hatinya." [7] Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam juga bersabda,

مَنْ تَرَكَ ثَلاَثَ جُمُعَاتٍ مِنْ غَيْرِ عُذْرٍ كُتِبَ مِنَ الْمُنَافِقِيْنَ. 

"Barangsiapa meninggalkan tiga kali sholat Jum’at tanpa uzur, maka dia tercatat sebagai golongan orang-orang munafik." [8] d). Waktu pelaksanaannya. Waktu pelaksanaannya adalah pada waktu Dhuhur, berdasarkan riwayat dari Anas Radhiyallahu 'anhu, 

أَنَّ النَّبِيَّ كَانَ يُصَلِّي الْجُمُعَةَ حِيْنَ تَمِيْلُ الشَّمْسُ. 

"Bahawa Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam menunaikan sholat Jum’at ketika matahari tergelincir (yakni masuk waktu Zuhur)." [HR Al-Bukhari, no. 862] Sebahagian ulama membolehkan pelaksanaannya –beberapa saat- sebelum masuk waktu Zuhur (sebelum matahari benar-benar tergelincir). Mereka berdalil dengan riwayat dari Jabir bin Abdullah Radhiyallahu 'anhu ketika ia ditanya, “Bila Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam menunaikan sholat Jum’at?” Dia menjawab,”(Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam) pernah menunaikan sholat Jum’at, kemudian (selesai sholat) kami pergi menuju unta-unta kami untuk mengistirahatkannya ketika matahari tergelincir." [HR Muslim, no. 858] (Bererti Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam pernah sholat Jum’at sebelum matahari tergelincir). Kedua. Khuthbah Jum’at. a). Hukumnya. Khutbah Jum’at hukumnya wajib, kerana Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam tidak pernah meninggalkannya, dan berdasarkan keumuman sabda Beliau Shallallahu 'alaihi wa sallam,

صَلُّوْا كَمَا رَأَيْتُمُوْنِيْ أُصَلِّيْ. 

"Sholatlah sebagaimana kalian melihat aku shalat." [HR Al-Bukhari, no. 605] Khuthbah Jum’at ini termasuk dalam rangkaian pelaksanaan sholat Jum’at yang dilakukan oleh Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam dan Beliau Shallallahu 'alaihi wa sallam melakukannya sebelum sholat.

Ketua Perkhidmatan Rahsia AS minta maaf
BEBERAPA ejen Perkhidmatan Rahsia mengawal keselamatan calon pilihan raya Presiden Amerika Syarikat, Mitt Romney semasa beliau tiba di Jacksonville, Florida pada 17 Mei lalu. AgensiWASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Ketua Perkhidmatan Rahsia AS memohon maaf kelmarin berhubung skandal seks di Colombia yang mencemarkan imej pasukan keselamatan elit itu ketika semakin banyak tuduhan salah laku timbul.
Anggota Perkhidmatan Rahsia didakwa melanggan pelacur sebelum Presiden AS, Barack Obama menghadiri Persidangan Kemuncak Amerika di Cartagena, Colombia.
Akibatnya, lebih 24 anggota ejen Perkhidmatan Rahsia dan tentera yang ditugaskan untuk mengawal keselamatan menjelang lawatan Obama telah dihantar pulang. Sementara sembilan lagi ejen meninggalkan agensi terbabit.
"Saya sangat kecewa dan memohon maaf atas salah laku anggota-anggota ini. Kami tiada alasan untuk perbuatan ini. Apa yang boleh saya beritahu adalah kami bertindak dengan cepat," kata Mark Sullivan (gambar) kepada Senat AS dalam penampilan awam pertamanya sejak skandal itu tercetus.
Dalam perkembangan lain, empat anggota Perkhidmatan Rahsia mengambil keputusan untuk mencabar pemecatan mereka dengan mendakwa telah dijadikan kambing hitam untuk tingkah laku yang sebelum ini tidak diambil kisah oleh agensi tersebut. - AFP