Pages

Saturday, February 21, 2015

Baju Modi RM2.5j

New Delhi: Sut dipakai Perdana Menteri India, Narendra Modi ketika menemui Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dengan jaluran monogram tertulis namanya dijual semalam dengan harga 43 juta rupee (RM2.5 juta).
Sut itu dibeli peniaga berlian Lalji Patel - juga berasal dari Gujarat seperti Modi - selepas memenangi bidaan diadakan semalam.
Sut itu dianggarkan bernilai lebih 1 juta rupee (RM59,000) dan diselar pembangkang kerana dianggap tidak sensitif kerana dilelong ketika jutaan rakyat India hidup dengan belenggu kemiskinan.
Pegawai Gujarat, Milind Toravane berkata, sut berkenaan dan barangan lain yang dijual sebenarnya hadiah diterima Modi selepas menjadi perdana menteri pada Mei tahun lalu.
Antara hadiah lain termasuk barangan perhiasan perak dan gangsa.
Wang hasil jualan akan digunakan untuk mencuci Sungai Ganges.
Sepanjang menjadi Ketua Menteri Gujarat dari 2001 hingga 2014, Modi kerap menjual barangan dihadiahkan kepadanya dengan wang jualan digunakan untuk program pendidikan kanak-kanak perempuan di negeri itu. -AP
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 21 Februari 2015 @ 5:07 AM


BAJU yang dipakai Modi ketika menemui Presiden Amerika Syarikat.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/32097#sthash.EUY2rpm8.dpuf

Nelayan cipta alat pemanas badan sambil memancing


Aleks MIJATOVIC mencipta alat pemanas khas untuk mengelakkannya
Aleks MIJATOVIC mencipta alat pemanas khas untuk mengelakkannya dari kesejukan ketika memancing. – AGENSI
BELGRADE 20 Feb. – Seorang nelayan, bertindak kreatif mencipta sebuah alat pemanas mudah alih yang boleh dipakai seperti beg galas untuk memanaskan badan ketika memancing dalam cuaca sejuk.
Paling menarik, rekaan Aleks Mijatovic, 45, itu juga boleh digunakan untuk memasak hasil tangkapannya, sambil dia terus memancing.
Menurut portal Daily Mail, alat pemanas mudah alih itu dicipta daripada besi terbuang dan menggunakan arang batu sebagai bahan api.
“Saya selalu pergi memancing ikan pada waktu Subuh atau malam. Walaupun saya memakai baju tebal, pakaian itu tidak mampu melindungi saya dari kese­jukan”, katanya yang berasal dari Leskovac, selatan Serbia.
Mijatovic berkata, idea untuk membuat alat pemanas yang unik itu tercetus apabila dia bermimpi mempunyai ‘ketuhar’ mudah alih yang boleh dipakai seperti beg galas yang bukan sahaja mampu memanaskannya, malah memasak hasil tangkapannya.
Walaupun rekaan itu menjadi kebanggaan nelayan tersebut, penduduk kampung menyifatkan ciptaan Mijatovic sebagai berbahaya.
Rakannya, Ilija Kovacevic, 40, berkata, dia bimbang alat pemanas itu boleh mendatangkan bahaya kepada Mijatovic.
“Dia berkata, alat itu selamat dan boleh memanaskan badannya. Namun, saya tetap bimbang,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/nelayan-cipta-alat-pemanas-badan-sambil-memancing-1.61813#sthash.FvMD29PS.dpuf

Kerana sambal, suami 
penggal kepala isteri


Gara-gara dimarahi kerana menghabiskan sambal, Hendi sanggup bertindak
Gara-gara dimarahi kerana menghabiskan sambal, Hendi sanggup bertindak kejam memenggal kepala isterinya, Riska dalam pergaduhan di Jambi, baru-baru ini. – Gambar hiasan
SAROLANGUN, Jambi – Hanya kerana sambal, seorang suami sanggup bertindak kejam memenggal kepala isterinya sehingga putus dalam kejadian tragis di Desa Taman Bandung dekat daerah Paud, di sini baru-baru ini.
Ketua Polis Pauh, AKP Darmawan berkata, pembunuhan sadis itu berlaku di kebun milik pasangan suami isteri terbabit, Hendi, 35, dan Riska, 37, ketika waktu makan tengah hari.
Jelas Darmawan, pada awalnya mangsa dan suspek bertengkar selepas makan bersama, tetapi tindakan Riska memarahi suaminya kerana menghabiskan sambal, membuatkan Hendi berang sehingga bertindak melibas parang ke leher mangsa sehingga luka.
“Tidak cukup setakat itu, 
Hendi terus mengayunkan 
parang sebanyak dua kali lagi 
ke bahagian leher isterinya 
sehingga putus.
“Apabila selesai, Hendi ­meninggalkan lokasi kejadian dengan membawa kepala Riska dan me­ninggalkan tubuh mangsa,” katanya seperti yang dilaporkan portal berita Tribunjogja.
Polis kemudiannya dimaklumkan tentang hal tersebut oleh orang ramai dan bertindak menahan Hendra untuk tindakan lanjut.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kerana-sambal-suami-8232-penggal-kepala-isteri-1.61729#sthash.VnV2Tp6X.dpuf

Monyet bakal jutawan


Suami isteri wariskan harta kepada haiwan peliharaan

Shabista memberi makanan kepada anak angkatnya yang juga merupakan
Shabista memberi makanan kepada anak angkatnya yang juga merupakan seekor monyet yang diberi nama Chunmun. – AGENSI
NEW DELHI 20 Feb. - Sepasang suami isteri hartawan India, mengambil keputusan menamakan seekor monyet sebagai waris tunggal harta bagi memastikan haiwan yang dianggap sebagai ‘anak’ itu hidup selesa selepas ketiadaan mereka nanti.
Brajesh Srivastava dan isterinya, Shabista tidak memiliki zuriat dan mengambil keputusan menjadikan monyet yang diberi nama Chunmun sebagai anak angkat mereka.
Srivastava merupakan pemilik sebuah syarikat penyiaran termasuklah kilang tepung dengan kesemuanya diberi nama Chunmun, manakala isterinya, Shabista merupakan seorang peguam terkenal.
Jelas lelaki itu, perkahwinannya dan isteri diaturkan keluarga dan hidup mereka sangat susah sehinggalah Chunmun muncul pada 2004.
“Orang ramai mungkin fikir kami sudah gila. Tapi itulah hakikatnya. Chunmun begitu bermakna dalam hidup kami.
“Saya tidak memiliki zuriat dan Chunmun adalah satu-satunya anak yang saya ada. Kami mahu pastikan hidupnya tidak terjejas sekiranya kami tiada nanti,” jelasnya.
Srivastava berkata, sekiranya monyet kesayangannya itu mati, segala harta yang diwasiatkan atas namanya akan digunakan bagi melindungi semua monyet di negara ini yang sering didera oleh manusia.
Bagaimanapun, jumlah harta itu tidak pula didedahkan. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/monyet-bakal-jutawan-1.61811#sthash.UR221NTl.dpuf

SALJI DI BAITULMAQDIS


Kawasan pekarangan Kubah As-Sakhrah di Kompleks al-Aqsa, Baitulmaqdis,
Kawasan pekarangan Kubah As-Sakhrah di Kompleks al-Aqsa, Baitulmaqdis, diselaputi salji berikutan cuaca sejuk melampau, semalam. - AFP
Cuaca sejuk melampau menyaksikan Baitulmaqdis di Palestin dan Bukit Height yang dikuasai tentera Israel di Syria, diselaputi salji setebal berpuluh-puluh sentimeter pada awal pagi semalam.
Laluan trafik ke Baitulmaqdis termasuk perkhidmatan bas, tergendala buat sementara waktu sehingga salji setebal 25 sentimeter itu dibersihkan.
Laman web jabatan kaji cuaca, Meteo-Tech meramalkan, cuaca sejuk, hujan, dan ribut diramal berlaku di Baitulmaqdis dan kawasan sekitarnya sehingga hujung minggu ini.
Selain lokasi itu, sebahagian besar Tebing Barat turut mengalami cuaca sejuk.
Salji juga dilaporkan berlaku di Lebanon dan Amman, Jordan sejak kelmarin.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/salji-di-baitulmaqdis-1.61820#sthash.Bgh7Eio1.dpuf