Pages

Tuesday, July 31, 2012

Asal Usul Kaum Yahudi

Pada masa ini ramai orang yang beranggapan bahawa Hebrew, Bani Israel dan Yahudi itu adalah sama sahaja. Tapi sebenarnya, setiap satu dari yang disebutkan itu adalah berbeza.Hebrew merupakan satu bahasa dan bukan rumpun bangsa. Bahasa Hebrew digunakan oleh puak nomad Semitic yang tinggal di Timur Mediterranean sebelum tahun 1300 sebelum Masihi.

Bani Israel pula adalah merupakan satu rumpun bangsa yang sememangnya pernah wujud dalam sejarah manusia. Manakala Yahudi pula adalah satu kumpulan manusia yang telah mengamalkan peradaban Hebrew dan Bani Israel.

Orang-orang Yahudi sebenarnya tergolong dari berbagai-bagai rumpun bangsa dan bukan satu bangsa yang tulen. Ia merupakan tidak lebih daripada sekumpulan komuniti manusia yang berjaya memelihara identity mereka selama 1900 tahun. Iaitu dari tarikh musnahnya wilayah kekuasaan Rom yang dikenali sebagai Judea dalam tahun 135 Masihi sehinggalah penubuhan negara Israel dalam tahun 1948. 
Dalam tahun 1970, Parlimen Israel telah meluluskan satu undang-undang yang mentafsirkan Yahudi sebagai seorang yang dilahirkan daripada seorang ibu Yahudi. Satu tafsiran yang tidak mempunyai erti langsung. Apa yang telah mengekalkan perpaduan mereka ini ialah keteguhan mereka dalam memegang dan mengamalkan agama yang dikenali sebagai Judaisme.

Orang-orang Yahudi mengabadikan diri mereka yang begitu mendalam dan bersungguh-sungguh terhadap ilmu pengetahuan. Kepada mereka, mempelajari ilmu pengetahuan adalah satu-satunya amalan keagamaan yang mesti dilakukan di dalam apa jua keadaan sekalipun. Bagaimanapun, rata-rata, Yahudi adalah orang yang tidak sepatutnya diberi muka di atas bumi ini. Bangsa-Bangsa Bersatu, mereka telah dengan mudah tunduk kepada tekanan-tekanan dan desakan Yahudi. Bagaimanakah hanya sekumpulan komuniti manusia boleh diberikan sebuah Negara. Negara itu pula adalah sebuah Negara milik orang lain.

Yahudi tidak dikehendaki walau di mana-mana pun. Di antara tahun 132 hingga 135 Yahudi telah diharamkan memasuki Jerusalem. Sesiapa sahaja di kalangan mereka yang melanggar perintah itu akan dihukum bunuh. Dalam kurun ke-enam pula, orang-orang Yahudi yang merempat di Sepanyol telah diletakkan ke satu taraf kedudukan yang paling hina sekali.Semasa kebangkitan agama Kristian di Eropah, ramai orang Yahudi telah dibunuh di atas tuduhan telah menyebabkan kematian Nabi Isa. Dalam zaman Perang Salib yang berlaku di antara kurun Masihi yang ke-11 hingga kurun Masihi yang ke-13, ramai lagi orang Yahudi yang telah dibunuh.

Dalam tahun 1215, majlis Gereja Roman Katholik telah mengarahkan supaya semua orang Yahudi memakai tanda pengenalan. Perkara yang sama juga dilakukan oleh Khalifah Omar semasa beliau memerintah Baghdad. Dalam tahun 1920 pula, Raja Edward I,iaitu Raja England ketika itu, telah menghalau Yahudi dari bumi England. Perbuatan ini dituruti pula oleh Raja Perancis, Charles IV dalam tahun 1394.

Dalam abad yang ke-14 dalam satu era yang dipanggil ‘Black Death’, pembunuhan secara beramai-ramai ke atas orang-orang Yahudi menjadi sebagai satu perkara biasa sahaja.Sepanyol menghalau penduduk-penduduk Yahudi dari Negara mereka dalam tahun 1494.Portugal pula berbuat demikian dalam tahun 1497.

Sejarah juga telah membuktikan bahawa orang-orang Yahudi ini telah merempat dari satu tempat ke satu tempat. Ada di antara mereka telah lari ke Turki. Nasib baiklah ketika itu Turki adalah sebuah Negara Islam yang diperintah oleh Constantinople. Islam adalah satu-satunya agama yang sangat bertoleransi. Selain dari Turki, mereka juga lari ke Rusia dan Poland. Dalam tahun 1648 terdapat kira-kira setengah juta Yahudi di Poland. Tapi tidak lama kemudian, di sekitar tahun 1648 hingga 1658, di bawah pemerintahan Bogdani Chmielnicki, sebilangan besar dari mereka telah dibunuh dan harta mereka dimusnahkan.

Selepas tahun 1650, satu era baru muncul pula di Eropah Barat berikutan dengan Reformasi Puak Protestan. Dalam era itu orang-orang Yahudi telah digalakkan pula berhijrah ke tanah jajahan British yang baru, iaitu Amerika. Dalam tahun 1791, Majlis Kebangsaan Perancis membenarkan kemasukan orang-orang Yahudi ke Negara itu. Ini dilakukan sebagai memenuhi konsep demokratik Revolusi Perancis. Namun begitu, tidak beberapa lama kemudian,Napoleon I telah membantah keras dasar itu. Sementara kedatangan orang-orang Yahudi disambut baik di Eropah Barat, Eropah Timur pula mengamalkan dasar yang berlawanan.Rusia dan Poland telah mengamalkan dasar pembunuhan beramai-ramai ke atas orang-orang Yahudi. Pembunuhan ini samalah seperti apa yang telah berlaku di Eropah Barat satu ketika dahulu.

Apabila Poland Timur menjadi sebuah tanah jajahan Rusia di antara tahun-tahun 1772 hingga 1796, orang-orang Yahudi yang masih ramai lagi hidup di situ telah dikenakan sekatan-sekatan yang hebat. Mereka juga hilang hak untuk menuntut ilmu dan berniaga. Mereka tidak dibenarkan tinggal di luar tempat-tempat yang tertentu. Bukan itu sahaja, malah Kerajaan Rusia telah menggalakkan serta membiayai pembunuhan orang-orang Yahudi secara beramai-ramai.Peristiwa inilah yang dikenali sebagai ‘pogrom’, iaitu pembunuhan orang-orang Yahudi secara beramai-ramai di zaman moden. Ia berlaku dalam tahun 1881 berikutan terbunuhnya Czar Alexander II.

Kemudian dalam tahun 1903 dan tahun 1905, ekoran dari kegagalan Revolusi Rusia, berlaku sekali lagi pogrom. Pogrom kali ini hebat dan berlaku di 600 buah kampung orang-orang Yahudi. Mereka dicincang hidup-hidup sementara harta benda mereka serta rumah-rumah mereka dibakar. Pogrom yang mengorbankan beratus-ratus ribu orang Yahudi pula berlaku semasa Perang Saudara Rusia akibat dari Revolusi Bolshevik dalam tahun 1917. Dalam tahun 1938, pogrom juga telah berlaku di Jerman. Dan pogrom yang terbesar sekali yang pernah berlaku dalam sejarah ialah pogrom yang berlaku dalam Perang Dunia Kedua di mana seramai enam juta orang-orang Yahudi telah dibunuh secara sistematik dalam apa yang dinamakan oleh Kerajaan Jerman sebagai ‘penyelesaian terakhir kepada masalah orang-orang Yahudi’.
sumber

Kat Malaysia Menara Berkembar... Kat Kuwait Pulak Menara Ular "Mengawan"... Amazing...

Gempa bumi gegar Mexico.WASHINGTON 30 Julai - Satu gempa bumi berukuran 6.0 pada skala Rithcer berlaku di pantai Pasifik Mexico yang terletak berhampiran sempadan Guatemala semalam, tetapi tiada laporan kerosakan dilaporkan.
Menurut Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS), gempa itu berlaku pada pukul 6.22 pagi (12.22 tengahari waktu tempatan) kira-kira 28 kilometer dari arah barat daya Suchiate, Mexico.
Pusat gempa berada pada kedalaman 35 kilometer.
Pada 20 Mac lalu, satu gempa bumi berukuran 7.4 skala Rithcer menggegarkan barat daya Mexico dan mengorbankan dua orang selain mencederakan 13 lagi. Ia juga meranapkan beribu-ribu buah rumah. - AFP

Baitulmaqdis diiktiraf milik IsraelMitt Romney
BAITULMAQDIS 30 Julai - Calon Presiden Amerika Syarikat (AS) dari Parti Republikan, Mitt Romney semalam mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.
Tindakan beliau itu adalah satu sokongan pemilikan ke atas wilayah yang diduduki oleh rejim Zionis walaupun ia tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.
"Ia adalah satu pengalaman bermakna berada di Baitulmaqdis, ibu negara Israel," ucap Romney ketika berada di sini, sempena lawatannya ke Israel, semalam, menjelang pilihan raya AS November ini.
Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berterima kasih kepada beliau dan menyifatkannya sebagai kenyataan sokongan yang paling lantang dan hubungan persahabatan dengan Israel.
"Hari ini penduduk di bandar ini memperingati kemusnahan kota suci ini beribu-ribu tahun lalu. Apa yang anda lihat kini, ia telah dibina semula oleh orang Yahudi, kemudiannya dibuka kepada ketiga-tiga agama besar dan berubah menjadi bandar yang bersemangat serta sibuk.
"Seperti yang anda katakan iaitu Baitulmaqdis adalah ibu negara Israel, bandar ini akan terus menjadi ibu negara penduduk Yahudi," katanya sejurus selepas tamatnya upacara Tisha B'Av.
Status Baitulmaqdis adalah isu utama dalam konflik Israel-Palestin selepas rejim Zionis menjajah sebahagian besar bahagian timur Arab ketika perang 1967 dan mendakwa bandar yang terbahagi dua itu sebagai 'ibu negaranya'.
Namun, Palestin mahu Baitulmaqdis menjadi ibu negaranya serta menentang usaha Israel memperluaskan kedaulatan mereka di bandar itu dan masyarakat antarabangsa termasuk AS, turut tidak secara rasmi mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel kerana konflik yang masih berterusan.
Semalam, Romney turut mengiktiraf hak Israel untuk mempertahankan diri dan berjanji akan 'menghormati' tindakan ketenteraan rejim Zionis itu ke atas kemudahan nuklear Iran.
"Menghalang Iran daripada menjadi negara kuasa nuklear 'perlu menjadi matlamat utama keselamatan kebangsaan," katanya. - AFP/dpa

Tentera Syria tawan sebahagian AleppoGambar dikeluarkan saluran pembangkang Syria, Shaam News Network semalam, menunjukkan sebuah kereta kebal tentera yang dimusnahkan pemberontak di bandar al-Tall, barat daya Syria. - AFP
DAMSYIK 30 Julai - Tentera Syria hari ini berjaya menawan semula beberapa bahagian yang dikuasai pemberontak di daerah Salaheddin di bandar hub komersial Aleppo.
Menurut satu sumber keselamatan di Damsyik, tentera kerajaan telah menguasai sebahagian daerah Salaheddin dan terus melancarkan serangan, selepas tiga hari tentera melancarkan serangan ke atas pemberontak di bahagian utara di bandar itu.
Bagaimanapun, ketua majlis Tentera Pembebasan Syria (FSA) di Aleppo, Kolonel Abdel Jabbar al-Oqaidi, menafikan laporan itu dan bertegas tentera kerajaan 'masih tidak mencapai sebarang kejayaan'.
"Kami melancarkan serangan baru di Salaheddin malam tadi dan memusnahkan empat kereta kebal tentera kerajaan," kata komander pemberontak itu melalui panggilan telefon.
Agensi berita rasmi SANA semalam mengumumkan bahawa tentera Syria dalam misi 'membersihkan' daerah Salaheddin daripada 'pengganas'.
Pemberontak semalam turut mendakwa berjaya mematahkan semua serangan tentera di bandar yang paling ramai dihuni penduduk di Syria itu.
Sementara itu, Ketua Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Valerie Amos berkata, kira-kira 200,000 penduduk awam melarikan diri dari Aleppo dalam tempoh dua hari lalu dan ramai lagi yang terperangkap.
Menurutnya, ramai penduduk di bandar itu berlindung di sekolah dan bangunan awam. Mereka kini memerlukan bantuan kecemasan seperti makanan, tilam, selimut dan air bersih. - AFP

Tentera Syria gagal tawan AleppoDAMSYIK 29 Julai - Tentera Syria yang menggunakan senjata berat termasuk meriam, kereta kebal dan helikopter masih gagal menawan semula daerah-daerah di bandar Aleppo yang dikuasai pemberontak, selepas serangan dilancarkan semalam.
Menurut aktivis, pemberontak masih menguasai daerah-daerah tersebut, sekali gus menyifatkan kumpulan itu berjaya mematahkan serangan awal tentera kerajaan.
Masyarakat antarabangsa meningkatkan kebimbangan mengenai kemungkinan berlaku pembunuhan beramai-ramai di bandar yang dihuni oleh tiga juta penduduk tersebut, tetapi mengakui hanya sedikit yang boleh mereka lakukan untuk menghentikan pertumpahan darah di Syria.
Pemberontak dilaporkan masih menguasai kira-kira satu pertiga daripada daerah-daerah di Aleppo, terutamanya di utara dan timur kawasan penempatan Sakhour serta bahagian barat dan selatan, sejak mereka mula menggempur bandar terbesar di Syria ini, seminggu lalu.
Pertempuran sengit berlaku di daerah Bab al-Hadid, Zahraa, Arkub dan Kem al-Hindrat ketika letupan kedengaran dan pesawat pejuang terbang pada paras rendah, menurut pertubuhan Pemantau Syria Bagi Hak Asasi Manusia.
Helikopter tempur turut berlegar di ruang udara di daerah Saif al-Dawla dan Salaheddin, tempat pemberontak berjaya mematahkan serangan tentera darat yang turut disokong oleh kereta kebal, semalam.
Di bandar Homs, tengah Syria, satu pertempuran tercetus antara tentera dan pemberontak berhampiran ibu pejabat polis dan menyebabkan seorang terbunuh.
Berhampiran ibu negara Damsyik pula, tembakan penembak tepat mengorbankan seorang penduduk awam di pekan Irbin, manakala dua lagi maut dalam bedilan di wilayah Idlib.
Keganasan semalam menyebabkan 168 orang terkorban terdiri daripada 94 orang awam, 33 pemberontak dan 41 tentera, menurut pertubuhan Pemantau Syria.
Lebih 20,000 orang telah terkorban sejak tercetusnya kebangkitan rakyat di Syria pada Mac tahun lalu. - AFP/ AGENSI

12,000 penduduk Syria cari perlindungan di AlgeriaALGIERS 30 Julai - Lebih 12,000 rakyat Syria melarikan diri dari keganasan di negara sendiri dan mencari perlindungan di Algeria, kata satu sumber terdekat Kementerian Dalam Negeri.
Pihak berkuasa bagaimanapun memutuskan untuk bertanggungjawab dan memberikan perlindungan kepada rakyatnya yang berada di negara itu yang dijangkakan seramai 12,000 orang walaupun pihak pembangkang meletak jumlah yang lebih tinggi daripada jumlah tersebut.
Satu sumber pihak pembangkang Syria yang berada di Algeria berkata, terdapat juga rakyat Syria yang mencari perlindungan di tempat lain termasuk di negara Afrika Utara yang dianggarkan berjumlah 18,000 hingga 20,000. - AFP

Myanmar nafi dakwaan penganiayaan etnik RohingyaYANGON 31 Julai - Myanmar semalam menafikan tuduhan beberapa pihak yang mendakwa pasukan keselamatan negara ini melakukan penganiayaan ke atas etnik Rohingya, selepas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menyuarakan kebimbangan berhubung tindakan keras yang dikenakan terhadap komuniti Islam tersebut.
Penafian tersebut dinyatakan oleh Menteri Luar Myanmar, Wunna Maung Lwin ketika mengadakan sidang media yang turut dihadiri oleh wakil khas PBB dari kumpulan hak asasi manusia Rapporteur, Tomas Ojea Quintana.
Lwin berkata, kerajaan negara itu mengambil langkah ‘pengendalian maksimum’ untuk menamatkan krisis keganasan yang berlaku di Rakhine.
“Oleh itu, Myanmar menafikan sekeras-kerasnya tuduhan sesetengah pihak yang mendakwa pasukan keselamatan negara ini melakukan penindasan dan menggunakan kekerasan untuk menangani krisis berkenaan," katanya.
Awal bulan ini, Amnesty International memberi amaran bahawa terdapat laporan kes pembunuhan dan rogol yang dilakukan oleh pasukan keselamatan dan penduduk Buddha Rakhine terhadap etnik Rohingya. - AFP

Pegawai tertinggi tentera Syria belot sertai pemberontakISTANBUL 31 Julai - Seorang pegawai kanan tentera Syria berpangkat Brigadier Jeneral dilapor telah berpaling tadah untuk menyertai kumpulan pemberontak negara itu yang berpangkalan di Turki semalam.
Satu sumber diplomatik berkata, Jeneral tersebut yang enggan dikenali telah membelot bersama 11 lagi pegawai tentera yang lain, sekali gus menjadikan jumlah pegawai tertinggi tentera yang berpaling tadah meningkat kepada 28 orang.
Sejak beberapa bulan lalu, sejumlah pegawai kanan tentera Syria telah dilaporkan melarikan diri ke Turki untuk bergabung dengan kumpulan pemberontak Tentera Pembebasan Syria (FSA). - AFP

370 juta bergelap


Penumpang menunggu di sebuah stesen kereta api di pinggir New Delhi selepas perkhidmatan terhenti berikutan bekalan elektrik terputus semalam. - Foto AFP
Penumpang menunggu di sebuah stesen kereta api di pinggir
 New Delhi selepas perkhidmatan terhenti berikutan
bekalan elektrik terputus semalam. - Foto AFP

Utara India alami masalah bekalan elektrik terburuk
New Delhi: Sistem penyambungan bekalan tenaga elektrik di seluruh utara India lumpuh semalam, menyebabkan lebih 370 juta penduduk terpaksa bergelap dalam satu daripada masalah tenaga elektrik terburuk sejak beberapa dekad lalu, kata pihak berkuasa.
Beratus-ratus kereta api termasuk Rangkaian Metro di ibu kota India terpaksa memberhentikan perkhidmatan manakala hospital menggunakan generator, apabila sistem penyambungan bekalan di bahagian utara negara itu tiba-tiba gagal berfungsi kira-kira jam 2.30 pagi, selepas tidak lagi mampu menampung permintaan berlebihan ketika musim panas.

Menjelang lewat pagi, 60 peratus bekalan kuasa dipulihkan di lapan negeri utara terjejas akibat terputus bekalan”. - Sushil Kumar Shinde, Menteri tenaga
Bandar bertukar gelap

Penduduk terjaga daripada tidur apabila kipas dan penghawa tidak berfungsi sebelum keluar rumah dalam keadaan panas di ibu kota ini ketika keseluruhan bandar bertukar gelap.

“Menjelang lewat pagi, 60 peratus bekalan kuasa dipulihkan di lapan negeri utara yang terjejas akibat terputus bekalan,” kata Menteri tenaga Sushil Kumar Shinde.

Bekalan di sebahagian lagi wilayah, dijangka kembali pulih menjelang lewat tengah hari, katanya, menambah bahawa beliau membentuk satu jawatankuasa untuk menyiasat kejadian itu.
Kegagalan itu adalah kali pertama sejak 2001 ketika sistem penyambungan gagal berfungsi. Namun permintaan untuk bekalan elektrik di India semakin meningkat sejak ekonomi bertumbuh mendadak.

Sebagai tambahan, musim monsun menyebabkan suhu bertambah tinggi tahun ini, menambah penggunaan elektrik ketika penduduk mahu menyejukkan diri.

Menteri kuasa di Uttar Pradesh, Shivpal Singh Yadav, kediaman 200 juta penduduk, berkata ketika permintaan waktu puncak mencecah 11,000 megawatt, negeri itu hanya mampu menyediakan 9,000 megawatt.

Sistem bekalan lumpuh kerana sesetengah negeri jelas mengambil lebih banyak tenaga berbanding yang dibenarkan bagi memenuhi permintaan musim panas, kata ketua Uttar Pradesh Power Corporation, Avnish Awasthi.

Grid elektrik usang

Bekalan elektrik terputus kerap berlaku di kebanyakan bandar di India kerana kekurangan bekalan dan sistem grid elektrik usang. Pada masa sama, puluhan juta penduduk tinggal di perkampungan di utara India tiada capaian kepada grid elektrik sama sekali.

Awal bulan ini, orang ramai yang berang menyekat lalu lintas dan bertembung dengan polis selepas bekalan elektrik terputus di pinggir Delhi di Gurgaon yang menempatkan kebanyakan blok pangsapuri dan pejabat tinggi. Tanpa bekalan elektrik di beberapa kejiranan lebih 24 jam, orang ramai mendirikan halangan yang melumpuhkan lalu lintas selama beberapa jam.

50 peratus kehilangan agihan dan transmisi sesetengah negeri disebabkan kecurian dan kecuaian kakitangan dalam industri jana kuasa. - AP/Agensi

200,000 penduduk tinggalkan Aleppo


Seorang tentera Syria melihat mayat yang didakwa sebagai tentera militia Presiden Bashar al-Assad di wilayah al-Sukkari, Aleppo, kelmarin.  - Foto Reuters
Seorang tentera Syria melihat mayat yang didakwa sebagai
tentera militia Presiden Bashar al-Assad di wilayah
al-Sukkari, Aleppo, kelmarin. - Foto Reuters

Tentera Syria, pemisah terus bertempur 


Aleppo: Pasukan tentera Syria dan pemisah bertempur di dalam dan sekitar Aleppo sebelum awal pagi semalam ketika pertempuran di utara bandar raya itu memasuki hari ketiga dengan kedua-dua pihak mendakwa kian mara.
Pertempuran menyebabkan 200,000 penduduk awam meninggalkan Aleppo, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang memberi amaran bencana kemanusiaan manakala Perancis berkata mereka akan menggesa satu mesyuarat Majlis Keselamatan PBB segera mengenai Syria.

“Tentera Syria mengawal bahagian daerah Salaheddin dan meneruskan serangannya,” kata satu sumber keselamatan di Damsyik kepada AFP.

Bagaimanapun Kolonel Abdel Jabbar al-Oqaidi, ketua majlis tentera FSA Aleppo menegaskan tentera kerajaan tidak bergerak satu meter pun.

“Kami melancarkan satu serangan baru dari Salaheddin ketika waktu malam dan memusnahkan empat kereta kebal,” kata komander pemisah kepada AFP melalui telefon.

Sejak pelancaran serangan regim terhadap Aleppo, FSA melakukan tiga serangan terhadap Salaheddin, katanya sambil menambah pemisah mengawal antara 35 hingga 40 peratus Aleppo.
Rami Abdel Rahman, Ketua Pemerhati Hak Asasi Syria berkata tentera regim pada Isnin tiba di kejiranan Salaheddin.”

Kolonel Oqaidi berkata beberapa bahagian Aleppo dibom dengan pesawat pejuang MiG dan helikopter.”

Aktivis melaporkan bahawa beberapa daerah pemisah di Aleppo dibedil atau diserang mesingan ketika waktu malam.

Ada di antaranya diserang dengan helikopter.

Di luar Aleppo, pemisah merampas sebuah kawasan pemeriksaan strategik selepas pertempuran selama 10 jam, membolehkan mereka bergerak bebas antara bandar raya utara dan Turki, kata seorang komander FSA dan seorang wartawan AFP.

“Pusat pemeriksaan Anadan dirampas pada 5 pagi selepas 10 jam bertempur,” kata Jeneral Ferzat Abdel Nasser, seorang pegawai pemisah yang berpaling dari tentera Syria sebulan lalu.

Seorang wartawan AFP di tempat kejadian berkata pemisah menahan tujuh kereta kebal dan kenderaan armour dan memusnahkan kenderaan kelapan.

Enam askar terbunuh dan 25 orang dipenjarakan, kata Jeneral Ferzat melalui telefon sambil menambah empat orangnya turut terbunuh.
AFP

Amerika masih gila senjata api


       
SEORANG kanak-kanak perempuan berusia lima atau enam tahun cuba mengangkat sepucuk raifal di sebuah kedai menjual senjata di Aurora.

“Sayang, ia terlalu besar untuk kamu. Kita cari yang lain,” kata ibunya.


, seolah-olah tidak tahu mengenai beramai-ramai yang berlaku di bandar Colarado itu beberapa hari sebelum ini.

Ia pemandangan biasa di negeri di tengah Amerika Syarikat itu, tempat yang mungkin memerlukan beberapa kejadian tembakan rambang hingga membunuh beberapa orang sebelum dapat menyedarkan rakyat yang bersemangat patriotik mengenai hak mereka untuk memiliki senjata seperti yang terkandung dalam Pindaan Kedua Perlembagaan negara itu. Pindaan Kedua Perlembagaan Amerika Syarikat memberi hak kepada rakyat negara itu memiliki dan menyimpan senjata.


Satu hujah yang dinyatakan oleh penyokong tegar hak untuk memiliki senjata itu ialah jika rakyat biasa mempunyai senjata, lelaki bersenjata tidak berakal seperti James Holmes akan ditembak mati sebelum dia membunuh lebih ramai orang.


“Jika saya ada di situ, saya sudah pasti membunuhnya,” itu yang diungkapkan mereka. Bercakap selepas Holmes menembak mati 12 orang dan mencederakan 58 yang lain dalam pawagam di Aurora, John Oberly, jurulatih ragbi berusia 51 tahun berkata, bukan hak untuk memiliki senjata yang mencetuskan masalah itu.

“Jika saya berada di situ, saya akan menghalang pembunuhan mangsa seramai itu. Malah, jika ada sesiapa yang membawa senjata, mereka pasti dapat menghalang sebahagian pembunuhan berkenaan,” katanya.


Pencabar Presiden Barack Obama pada pilihan raya November depan, Mitt Romney mengulangi sokongan padunya terhadap Pindaan Kedua Perlembagaan Amerika Syarikat seperti yang ditegaskannya minggu lalu bahawa kini bukan masanya untuk berusaha mewujudkan undang-undang baru mengenai senjata.

“Dengan keadaan emosi yang begitu tinggi ketika ini, sekarang bukan masa untuk berbincang mengenai politik yang berkait dengan apa yang terjadi di Aurora,” katanya.


Gesaan supaya dikaji semula undang-undang senjata meningkat selepas tragedi itu setelah diketahui Holmes membeli empat senjata berkenaan secara sah.


Selama lapan minggu dia mengumpulkan senjata dengan membelinya menerusi Internet. Ia termasuk 6,300 peluru: 3,000 untuk raifal separuh automatik AR-15, 3,000 lagi untuk dua pistol Glock dan 300 untuk senapang patahnya.


Holmes, 24, pelajar universiti, juga membeli satu magazin peluru khas untuk raifal AR-15 gaya tentera yang membolehkannya melepaskan 50 hingga 60 tembakan seminit.


Romney berkata, undang-undang senjata sudah cukup ketat dan tidak menjadi masalah.


“Saya masih percaya bahawa Pindaan Kedua kepada Perlembagaan Amerika Syarikat adalah hala tuju yang betul untuk mengekal dan mempertahankan diri dan saya tidak percaya undang-undang baru akan menghalang tragedi seperti itu daripada berulang. “Undang-undang amat ketat wujud di Aurora, Colorado. Pencabar kita bukannya undang-undang itu tetapi mereka yang mencabar undang-undang berkenaan, yang jelas terpesong daripada realiti dan melakukan perkara yang tidak pernah terfikir, terbayang dan yang tidak boleh kita jelaskan.


Oberly memerhati dengan teliti rak peluru di sebuah kedai menjual senjata di Aurora.


Khusus untuk memenuhi keperluan pemburu, kedai itu dihias dengan patung haiwan, termasuk singa, kerbau dan beruang serta menawarkan pelanggan senjata, raifal, pistol, kelengkapan pakaian dan perkhemahan. “Membeli senjata agak mudah sekiranya anda bukan penjenayah. Ia hanya memerlukan satu kertas kerja yang amat senang. Mereka akan memeriksa serta-merta dan selepas itu anda boleh membawa senjata itu pulang. Anda juga boleh meminta mereka menghantar senjata itu menerusi pos,” katanya.


Memang benar. Seorang wartawan AFP mendapati dia hanya perlu memberikan lesen memandu kepada penjual. Dengan lesen berkenaan, penjual terbabit boleh memeriksa rekod jenayah pembeli dan jika tidak ada, proses jual-beli itu boleh dilaksanakan dalam masa seminit.


Kerana itu Holmes boleh mengumpulkan senjatanya — dia tidak mempunyai rekod jenayah kecuali satu kesalahan memandu laju.


Aurora kini termasuk dalam senarai bandar di Amerika Syarikat yang pernah mengalami tragedi menggerunkan membabitkan senjata. Bandar lain termasuk Columbine (1999), Virginia Tech (2007) dan Tucson (2011).


Aktivis yang menyokong kawalan ketat terhadap senjata berkata, Amerika lebih terdedah kepada kejadian menembak secara rambang yang mengorbankan ramai mangsa berbanding negara lain kerana undang-undang di kebanyakan negeri di Amerika adalah terlalu longgar.


Mereka kecewa dengan pendirian Presiden Barack Obama. Bagaimanapun, pemerhati politik berkata, Obama boleh dianggap membunuh diri jika menjadikan soal undang-undang senjata sebagai isu pilihan raya ketika ini.


Beberapa kawasan penting yang menjadi rebutan pada pilihan raya November depan - Ohio, Pennsylvania dan Virgina misalnya, mempunyai populasi mesra senjata yang kekal dengan hak mereka untuk memiliki dan menyimpan senjata. - AFP

Palestin kecam dasar Romney
         
JERICHO (Tebing Barat): Kenyataan Mitt Romney bahawa Baitulmaqdis adalah ibu negara Israel sama sekali tidak boleh diterima, kata pemimpin kanan Palestin, semalam, ketika menyatakan kritikan kerasnya ke atas calon presiden dari Republikan itu.

Pembantu Presiden Palestin, Saeb Erakat, berkata kenyataan dan dasar Romney itu akan mendorong wilayah Timur Tengah ke arah “ekstremis” serta bercanggah dengan polisi Amerika Syarikat selama ini. “AS memiliki kepentingan di rantau ini dan ia mempunyai 57 kedutaan di negara Arab dan Islam.


“Saya tak fikir mereka akan mengorbankan segala-galanya untuk membuat kenyataan sebegitu,” katanya. Kelmarin, Romney dalam lawatannya ke Baitulmaqdis berkata, bandar raya itu adalah ibu negara Israel dan akan mencadangkan Kedutaan AS dipindahkan ke situ jika dia memenangi pilihan raya presiden nanti.

Kebanyakan pegawai Palestin mengekalkan sikap menutup mulut sepanjang tempoh lawatan Romney ke rantau itu.


Romney juga mengelak daripada bertemu Presiden Palestin, Mahmoud Abbas. AS menjadi broker utama dalam usaha komuniti antarabangsa mencari perdamaian di Palestin melalui penubuhan negara melalui rundingan dengan Israel.


Palestin enggan menimbulkan masalah besar dengan usaha itu, termasuk memberi kenyataan negatif terhadap Romney.

Bagaimanapun, komennya kelmarin menimbulkan bantahan keras di Palestin. - AP

Perbezaan dasar Russia, Barat tak besar


         
LONDON: Perbezaan pendapat di antara Moscow dan Barat dalam isu Syria tidak sebesar disangka, kata Perdana Menteri Russia, Dmitry Medvedev, dalam temu bual disiar akhbar tempatan semalam.

Menurut The Times, Medvedev menegaskan di sebalik perbezaan pendapat itu, kedua-dua pihak bersetuju untuk mengelak berlaku perang saudara di Syria. “Kita semua bersetuju bahawa perang saudara menyeluruh boleh berlaku di Syria dan ia perlu dielakkan,” katanya. Menurut Medvedev, masa depan Syria mesti ditentukan sendiri rakyat negara itu.


“Saya tak tahu rupa politik masa depan di Syria dan apa peranan Presiden Bashar al-Assad di dalamnya.

“Ia mesti ditentukan rakyat Syria,” katanya. - AFP

Iran dituduh dalang serangan diplomat Israel di India


       
NEW DELHI: Polis India mendapati, anggota Pengawal Revolusi Iran melakukan serangan ke atas seorang diplomat Israel di New Delhi pada Februari lalu.

Akhbar The Times of India semalam melaporkan, lima suspek dipercayai bekerjasama dengan seorang wartawan tempatan untuk merancang serangan itu.


Ia dilakukan seorang penunggang motosikal melekatkan bom magnetik pada sebuah kereta Kedutaan Israel.

Interpol sebelum ini mengeluarkan waran tangkap ke atas empat suspek yang dinamakan dalam laporan berkenaan pada Mac, tetapi inilah kali pertama polis mengaitkan serangan itu dengan Pengawal Revolusi, “Butiran mengenai suspek dikongsi dengan Iran,” kata akhbar itu. Ia menamakan Houshang Afshar Irani, sebagai perancang serangan itu.


Houshang juga didakwa mendalangi beberapa cubaan membunuh warga Israel dalam serangan lain di Thailand dan Georgia ketika itu. - AFP

Tentera Syria ‘tawan’ kubu FSA
         
DAMSYIK: Tentera Syria semalam menawan kembali sebahagian daripada kawasan Salaheddin yang dikuasai pemberontak di Aleppo, kata sumber keselamatan.

Katanya, tentera kerajaan juga meneruskan serangan ke atas pemberontak di bandar yang paling padat penduduk di Syria itu.


Bagaimanapun, ketua Tentera Pembebasan Syria (FSA), Abdel Jabbar al-Oqaidi, menafikan laporan berkenaan dan menegaskan, tentera kerajaan “tidak mara walaupun satu meter” ke kawasan mereka. “Kami melancarkan serangan baru dari Salaheddin ketika malam dan memusnahkan empat kereta kebal,” katanya. Menurut Abdel Jabbar, sejak Aleppo digempur tentera rejim Bashar al-Assad Sabtu lalu, FSA mematahkan tiga serangan di Saleheddin dan pemberontak juga menguasai antara 30 hingga 40 peratus Aleppo. - AFP

Baj rempuh rumah setingganAFP
BEBERAPA penduduk mencari barang-barang mereka selepas sebuah baj merempuh kawasan perumahan setinggan.


MANILA - Dua buah baj (bot besar membawa barangan) merempuh 100 buah rumah di sebuah kawasan setinggan di Tondo di sini malam kelmarin ekoran angin kencang dan hujan lebat.
Baj besar itu ditolak oleh angin kencang sehingga ke kawasan setinggan tersebut.

AFP
SEBAHAGIAN penduduk mencari barang-barang mereka 
di tepi sebuah baj.


Kejadian itu berlaku disebabkan oleh ribut tropika Saola yang membawa hujan lebat dan angin kencang.
Kedua-dua baj itu tidak menurunkan sauh di Teluk Manila kerana angin kencang.
Tiada laporan tentang kecederaan dan kematian akibat kejadian tersebut.
Bagaimanapun, menurut pemerintah, seorang terbunuh dan berjuta-juta lagi terputus bekalan elektrik kerana ribut tersebut. - Agensi

Robot dikawal dengan telefon pintarAFP
ANNA duduk di ruang kawalan robot itu.


TOKYO - Syarikat Suidobashi di Jepun mencipta robot setinggi empat meter yang boleh dikawal dengan menggunakan telefon iPhone, lapor akhbar MailOnlone kelmarin.
Ia juga boleh dikawal dengan sebarang telefon bimbit yang mempunyai rangkaian 3G.
Robot yang bernama Kuratas itu dijual pada harga AS$1 juta (RM3.16 juta).
AFP
ORANG ramai melihat robot Kuratas pada Festival Takjub di Chiba kelmarin.


Bagaimanapun, pergerakan robot itu juga boleh dikawal di ruang kokpit.
Dalam demontrasi pada Festival Takjub di Chiba, kelmarin, seorang wanita yang dikenali sebagai Anna duduk di dalam kokpit itu yang mengandungi peralatan untuk mengawal pergerakan robot tersebut.
Dua jurutera, Wataru Yoshizaki dan Kogoro Kurata terlibat dalam penciptaan robot tersebut sejak 2010. - Agensi

300 maut kerana sindrom angguk


AP
GAMBAR fail 20 Februari lalu menunjukkan seorang kanak-kanak menghidap sindrom angguk di Kitgum, Uganda.


KITGUM, Uganda - Lebih 300 remaja di Uganda maut kerana penyakit misteri yang menjangkiti semakin ramai kanak-kanak di utara negara Afrika dan di beberapa kawasan di Sudan Selatan.
Penyakit itu dikenali sebagai sindrom angguk kerana pesakit akan menganggukkan kepala mereka dan berkelakuan seperti diserang sawan.
Penyakit berkenaan turut membantutkan tumbesaran kanak-kanak dan memusnahkan keupayaan kognitif dengan menyebabkan mereka gagal melakukan tugas mudah.
Sebahagian pesakit tidak mengenali ibu bapa mereka.
"Kami melakukan ujian ke atas beberapa kanak-kanak ini dan mendapati keadaan sebahagian mereka tidak berubah manakala sebahagian lain terus merosot tetapi tiada seorang pun yang beransur sembuh," kata Scott Dowell yang merupakan Pengarah Divisyen Pengesanan Penyakit Global dan Tindak Balas Kecemasan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC).
Beberapa pegawai Uganda berkata, sekitar 3,000 kanak-kanak di negara Afrika Timur itu menghidap penyakit berkenaan.
Menurut mereka, setakat ini punca penyakit maut itu tidak dapat dipastikan.
Saintis CDC kini berusaha untuk mengenal pasti mengapa penyakit itu cuma menyerang kanak-kanak berusia antara lima hingga 15 tahun. - AP

Israel tembak lelaki Palestin


BAITULMUQADDIS - Polis sempadan Israel menembak mati seorang lelaki Palestin dan mencederakan dua yang lain di sebuah pusat pemeriksaan untuk memasuki bandar ini semalam.
Jurucakap polis sempadan, Shai Hakimi berkata, lelaki berkenaan yang berusia 40 tahun, Akram Badr berada di dalam sebuah kereta yang dipandu laju melintasi sebuah pusat pemeriksaan.
Kereta yang dinaikinya cuba merempuh beberapa anggota polis yang mengarahkannya supaya berhenti.
Namun, polis Palestin memberitahu, kereta mangsa berada di laluan salah dan bergerak mengundur untuk memasuki laluan betul apabila polis sempadan Israel melepaskan tembakan kerana menyangka kenderaan itu cuba melanggar mereka.
Hakimi berkata, polis tidak pasti sama ada lelaki Palestin itu bersenjata. - AP

Lebih 300 juta bergelap di India
AFP
SEJUMLAH penumpang menunggu ketibaan kereta api di sebuah stesen semasa bekalan elektrik terputus sehingga menjejaskan perkhidmatan itu di New Delhi semalam.NEW DELHI - Kegagalan rangkaian penghantaran elektrik menyebabkan lebih 300 juta orang di sini dan di sebahagian besar utara India terpaksa bergelap semalam apabila negara itu mengalami gangguan bekalan tenaga yang terburuk dalam tempoh lebih sedekad.
Bekalan elektrik di sini dan tujuh negeri lain terputus selepas tengah malam dan masih belum pulih pada awal pagi.
Gangguan itu menyebabkan beribu-ribu pekerja terkandas ekoran banyak perkhidmatan tren elektrik di sini terpaksa dibatalkan.
"Saya lewat selama 45 minit untuk ke tempat kerja. Pada mulanya bekalan elektrik terputus sejak pukul 2 pagi dan selepas itu, perkhidmatan tren tergendala selama 13 minit," kata seorang lelaki berusia 32 tahun, Keshav Shah yang berkerja di sebuah firma perisian komputer sekitar 30 kilometer dari sini.
Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Tenaga, Sushilkumar Shinde tanpa mengulas lanjut menyalahkan satu insiden dekat Agra sebagai punca gangguan elektrik berlaku.
Menurutnya, 60 peratus bekalan elektrik pulih menjelang lewat pagi dengan keseluruhan perkhidmatan kembali seperti biasa pada tengah hari semalam.
Gangguan bekalan elektrik sehingga lapan jam sehari kerap berlaku di sebahagian besar negara itu yang mencetuskan bantahan orang ramai ketika India kini mengalami cuaca paling panas dalam tempoh beberapa tahun. - Reuters

Calon Presiden AS sokong Israel serang Iran


WARTAWAN SINAR HARIAN
29 Julai 2012
Mitt Romney
Mitt Romney mengadakan pertemuan dengan Benjamin Netanyahu hari ini.
TEL AVIV - Calon Republikan bagi jawatan Presiden Amerika Syarikat (AS), Mitt Romney berkata, beliau akan menghormati keputusan Israel menggunakan tindakan ketenteraan bagi menghalang Iran daripada membangunkan senjata nuklear, kata salah seorang pembantunya hari ini.
Romney yang berada di Israel dijangka menjanjikan hubungan yang rapat antara Washington dan Tel Aviv jika beliau dipilih sebagai presiden November ini.
Beliau dijangka menegaskan pendiriannya semasa menyampaikan ucapan sempena lawatan ke Israel.
Presiden AS, Barack Obama memfokus pada pendekatan mengenakan sekatan bagi menghalang cita-cita nuklear Iran.
Romney sedang mengadakan lawatan ke Israel dan Britain, yang sedang menganjurkan Sukan Olimpik 2012 di London.
Pagi tadi, Romney mengadakan perbincangan dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Presiden Shimon Peres.
"Jika Israel perlu mengambil tindakan sendiri, dalam usaha menghalang Iran daripada membangunkan keupayaannya, gabenor (Romney) akan menghormati keputusan itu," kata penasihat dasar luarnya, Dan Senor kepada pemberita sebelum Romney menyampaikan ucapannya.

Isu Rohingya: OIC panggil mesyuarat gerak sokongan30 Julai 2012
KUALA LUMPUR - Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) akan menganjurkan beberapa mesyuarat untuk menggerakkan sokongan dan mengambil langkah praktikal untuk membantu masyarakat Rohingya beragama Islam di Myanmar, terutamanya yang menjadi sasaran kempen sistematik penghapusan etnik sejak lebih dua bulan lepas.

OIC merancang mengadakan mesyuarat berkenaan di peringkat negara-negara Islam dan antarabangsa di beberapa ibu negara negara Islam, menurut kenyataan OIC yang memetik sumber.

Jumaat lepas, OIC mengadakan mesyuarat dengan wakil dari 57 negara anggotanya di Geneva untuk menggariskan mekanisme bagi tindakan antarabangsa untuk mencari penyelesaian terhadap krisis yang dihadapi masyarakat  Rohingya.

Mesyuarat di Geneva itu turut membincangkan masalah yang dihadapi untuk menghantar delegasi pencarian fakta ke Myanmar. Ia juga menegaskan pentingnya untuk membenarkan duta-duta negara anggota OIC memasuki Myanmar  untuk menilai keadaan penganut Islam itu di negara tersebut.

Masyarakat Rohingya pada asasnya adalah beragama Islam yang menetap di wilayah Arakan. Setakat 2012, 800,000 masyarakat Rohingya tinggal di Myanmar dan menurut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), mereka merupakan kaum minoriti yang paling ditindas di dunia.
  
Menurut kenyataan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Nasional Myanmar pada 11 Julai, sekurang-kurangnya 78 orang telah dibunuh sejak keganasan bermula, tetapi angka tidak rasminya ialah lebih 100 orang, malahan kira-kira 50,000 (angka lebih rendah dikeluarkan oleh kerajaan dan agensi-agensi PBB) hingga 90,000 orang dianggarkan kehilangan tempat tinggal.

Sementara itu, Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) berkata badan itu bersama-sama Persatuan Palang Merah Myanmar (MRCS) telah menyediakan keperluan asas tetapi bantuan amat diperlukan untuk masyarakat Islam  itu yang terperangkap dalam keganasan antara kaum di negeri Rakhine di barat Myanmar.   

Timbalan Ketua Operasi (Asia dan Pasifik) Anne Ryniker, berkata pasukan kecemasan ICRC terdiri daripada staf tempatan dan antarabangsa yang ditempatkan di Sittwe (ibu negeri Rakhine) telah memberikan bantuan teknikal, logistik  dan kewangan kepada MCRS sejak 16 Jun.

Sejurus selepas tercetusnya keganasan, para sukarelawan MRCS telah menghulurkan bantuan kepada penduduk yang kehilangan tempat tinggal di 17 tapak utama yang termasuk bantuan kecemasan kepada kira-kira 2,000 yang  cedera, sokongan psikologi kepada lebih 1,500 orang dan juga bantuan air dan sanitasi, kata Ryniker dalam temubual yang disiarkan di laman web ICRC.

Katanya dua loji penulenan air didirikan untuk orang awam daripada kedua-dua kaum - sebuah di Sittwe dan sebuah lagi di kampung Thee Chaung - manakala air bersih diagihkan secara terus kepada lebih 8,000 orang di 116 tapak.  Barangan asas seperti set memasak, kain tarpaulin dan sabun juga diagihkan, katanya.

"Dengan saling bekerjasama,  ICRC dan MRCS setakat ini boleh bergerak tanpa dihalang dan tanpa diiringi tentera," jelas Ryniker. - Bernama

Olimpik 2012 kemuncak teori konspirasi?


MARLISSA MOHAMMAD KAMAL
30 Julai 2012
Binaan segi tiga di sekeliling Stadium Olimpik juga didakwa menyerupai piramid dalam logo Illuminati
Binaan segi tiga di sekeliling Stadium Olimpik juga didakwa menyerupai piramid dalam logo Illuminati.
Salah satu kad, Combined Disasters (gabungan bencana) dalam permainan Illuminati
Salah satu kad, Combined Disasters (gabungan bencana) dalam permainan Illuminati ini dikatakan bakal menjadi kemuncak teori konspirasi.
Logo 2012 ini jika disusun semula akan menjadi perkataan Zion (Zionis).
Logo 2012 ini jika disusun semula akan menjadi perkataan Zion (Zionis).
Maskot Wenlock (kiri) dan Mandeville ini juga dikatakan menyerupai dajjal.
Maskot Wenlock (kiri) dan Mandeville ini juga dikatakan menyerupai dajjal.
Sukan Olimpik London 2012 baru sahaja membuka tirai Jumaat lalu, di mana Britain sekali lagi diberi penghormatan untuk menganjurkan temasya berprestij itu.

Majlis pembukaan turut diadakan dengan gilang-gemilang dan disaksikan lebih satu bilion penonton di seluruh dunia.

Penganjur memilih untuk mengetengahkan majlis perasmian yang penuh dengan kejutan termasuk kemunculan Ratu Elizabeth II diiringi oleh James Bond (aktor Daniel Craig).

Bagaimanapun, di sebalik kemeriahan itu, beberapa maklumat yang boleh diperoleh menerusi YouTube berpendapat Sukan Olimpik 2012 tersebut adalah kemuncak bagi segala teori konspirasi yang direncanakan oleh Illuminati (pertubuhan Yahudi terbesar di dunia yang bergerak secara rahsia tanpa diketahui siapa menganggotainya).

Illuminati dikatakan bergerak secara terancang dan telah menguasai hampir 80 peratus pelosok dunia.

Pertubuhan rahsia itu juga telah menguasai pelbagai aspek termasuk ekonomi, politik dan pendidikan dengan menerapkan pemikiran Illuminati yang dirancang sejak lebih 300 tahun lalu.

Sebagai contoh logo 2012 yang diperkenalkan pada Jun 2007 didakwa menelan kos sehingga 400,000 pound (RM2 juta) itu turut memaparkan maksud tersembunyi yang menjadi perkataan Zion (Zionis) serta lambang swastika (Nazi) jika ia disusun semula.

Petunjuk dan maksud tersembunyi tersebut dikaitkan dengan Freemason, sebuah lagi pertubuhan rahsia Yahudi mempunyai matlamat sama seperti Illuminati.

Aspek lain dalam Olimpik London yang mempunyai pengaruh Illuminati adalah dua maskot bermata satu diperbuat daripada logam digelar Wenlock dan Mandeville.

Sesetengah pihak mungkin menganggap kedua-dua maskot tersebut seperti watak animasi filem Monsters, Inc. tetapi jika diamati dengan teliti ia sebenarnya menyerupai dajjal yang diketahui sebagai makhkluk bermata satu.

Kedudukan mata maskot tersebut turut dikaitkan dengan lambang mata satu (all seeing eye) iaitu mata yang melihat semua  yang terdapat dalam puncak segi tiga simbol Illuminati.

Sebagai contoh, pada bahagian atas kepala Wenlock yang kononnya direka sebagai teksi di London juga sebenarnya menunjukkan lambang segi tiga piramid dalam logo Illuminati.

Selain itu, beberapa pemerhati turut mempertikaikan reka bentuk Stadium Olimpik London yang telah meraih Anugerah Institut Arkitek Diraja Britain 2012 (Riba).

Mereka mendakwa binaan segi tiga di sekeliling stadium itu menyerupai piramid separuh siap lambang Illuminati walaupun arkitek firma Populous itu, Philip Johnson menyatakan idea reka bentuknya menandakan era baru dalam acara sukan.

Seperti apa yang dipaparkan menerusi YouTube, mungkinkah akan berlaku satu lagi kejadian dahsyat seperti serangan ke atas Pusat Dagangan Dunia (WTC) di Amerika Syarikat?

Ini kerana, ada beberapa peristiwa yang terdapat pada 330 kad permainan Illuminati tersebut telah benar-benar berlaku sebelum ini, sekali gus membuktikan teori konspirasi sememangnya sudah lama wujud walaupun kad tersebut dikeluarkan pada 1995.

Ada pengguna YouTube membuat kajian mereka sendiri berdasarkan fakta yang boleh diterima akal.

Dan, mereka menganggap salah satu kad tertera perkataan Combined Disasters (gabungan bencana) adalah kemuncak bagi teori konspirasi ini.
Rancangan jahat yang didalangi oleh agen Illuminati dan Freemason ini sebenarnya bertujuan untuk mencapai matlamat One World Government (satu kerajaan dunia) dengan melaksanakan dasar Novus Ordo Seclorum (Pemerintahan Dunia Baru).

Pertubuhan itu kini bertapak dengan kukuh di Amerika Syarikat (AS) dan melaksanakan pelbagai konspirasi yang berlindung di sebalik undang-undang serta hanya memberi keuntungan kepada sekutunya.

Situasi ini dapat dilihat dengan jelas dalam Kongres AS, yang mana kebanyakan ahlinya terdiri daripada bangsa Yahudi dan keseluruhan dasar negara Barat itu turut menyokong sepenuhnya segala keputusan Israel terutamanya jika ia berbentuk penindasan terhadap orang Islam.

Adakah ia hanya kebetulan? Atau sememangnya telah dirancang dengan teliti oleh pertubuhan rahsia Yahudi ini?

ALLAH telah berfirman dalam Surah al-Baqarah, ayat 120;
“Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad SAW) sehingga engkau menurut agama mereka (yang terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka) sesungguhnya petunjuk ALLAH (Islam) itulah petunjuk yang benar.”

Pembangkang Syria minta bantuan senjata30 Julai 2012
Penunjuk perasaan di Istanbul turut mengutuk kekejaman yang dilakukan oleh rejim Assad, kelmarin.
Penunjuk perasaan di Istanbul turut mengutuk kekejaman yang dilakukan oleh rejim Assad, kelmarin.
ABU DHABI - Ketua Majlis Kebangsaan Syria (SNC), kelmarin menegaskan Presiden Bashar al-Assad perlu dibicarakan di atas kekejamannya selepas lebih setahun negara itu bergolak dan tidak layak mendapat perlindungan politik pada masa hadapan.

Semasa sidang media di Abu Dhabi itu, Abdelbaset Sayda turut menuntut mana-mana pihak memberikan bantuan bekalan senjata kepada mereka.

"Saya berharap, saudara kami di seluruh rantau Arab akan menyokong SNC dan Tentera Pembebasan Syria (FSA)," katanya.

Sayda turut memaklumkan SNC akan mengadakan perbincangan untuk menubuhkan kerajaan peralihan dengan kumpulan pemberontak yang kini  telah menawan kebanyakan bandar utama di Syria.

Menurutnya, SNC juga bercadang untuk melantik pengganti Assad yang telah berjuang secara habis-habisan sejak bermulanya kebangkitan revolusi rakyat tercetus pada Mac tahun lalu.

Difahamkan, SNC kini sedang mengkaji keberkesanan terhadap penubuhan kerajaan peralihan yang kukuh dan mampu mengambil alih pemerintahan rejim Assad selepas beliau digulingkan.

Skandal bank Iran: 4 dihukum mati30 Julai 2012
Presiden Iran: Israel hanya nyamuk
Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad
TEHERAN - Empat orang dikenakan hukuman mati atas peranan mereka dalam skandal penyelewengan bank terbesar Iran tahun lalu.
Dua yang lain menerima hukuman penjara seumur hidup manakala 33 lagi akan menjalani hukuman penjara 25 tahun.
Skandal itu melibatkan pemalsuan dokumen, yang digunakan oleh sebuah syarikat pelaburan untuk mendapatkan pnjaman AS$2.6 bilion (RM7.8 bilion).
Seramai 39 orang telah dibicarkan ekoran pembabitan mereka dalam skandal ini.
"Kami sedang menaip hukuman mereka sekarang dan berdasarkan hukuman yang telah dijatuhkan, empat yang tertuduh dalam kes ini dihukum mati," kata jurucakap kehakiman, Gholam-Hossein Mohseni-Ejei kepada agensi berita Iran.
Bagaimanapun nama-nama individu terbabit didedahkan.

Kelebihan Beriktikaf di Masjid...


Ganjaran untuk orang beriktikaf adalah selama mana dia duduk dalam masjid akan mendapat rahmat Allah dan walaupun ia sengaja tidur (dengan niat beriktikaf) maka akan tetap mendapat pahala yang berterusan.

Diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari yang bermaksud:-

Dari Abi Hurairah Radiallahu-Anhu ia berkata, sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam, “Apabila sesorang itu sudah berwudhu dengan sempurna dan berjalan ke masjid dengan niat semata-mata hendak bersembahyang, maka setiap langkah yang dilaluinya itu akan mendapat pahala dan menghapuskan satu dosanya. 

Kalau dia beriktikaf pula dalam masjid (dengan ada wudhu) selepas selesai sembahyang, para malaikat berdoa kehadrat Allah Subhanahu Wataala memohon ampun untuknya. Dan selagi dia beriktikaf di dalam masjid menunggu untuk bersembahyang, dia akan terus menerus mendapat pahala seolah-olah dia itu sedang sibuk melakukan sembahyang”.

Subhanallah, Maha Suci Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Kaya.

Solat Sunat Tahiyyatul Masjid::

Menurut Dr. Wahbah al-Zuhailiy dalam kitab al-Fiqh al-Islami Wa"adillatuh didalam bab sembahyang Tahiyat al-Masjid :

' Sesiapa yang memasuki masjid disunatkan membuat sembahyang sunat dua rakaat sebagai penghormatan kepada pemilik masjid kerana terdapat hadis Rasulullah s.a.w,

Maksudnya : Apabila salah seorang kamu memasuki masjid, janganlah dia duduk sebelum melakukan ruku" dua rakaat sembahyang dua rakaat.

Berikut persoalan-persoalan yang mungkin kita biasa tertanya:

· Jika jemaah masjid sudah mula untuk mendirikan solat fardhu, perlu kah bagi kita solat sunat tahiyyatul masjid terlebih dahulu?

Apabila seseorang itu memasuki masjid dan sembahyang jemaah telah mula dilakukan, dia tidak perlu melakukan sembahyang Tahiyatul Masjid kerana Rasulullah s.a.w bersabda :

Maksudnya : Apabila sembahyang jamaah telah mula dilakukan maka tidak ada lagi sembahyang kecuali sembahyang fardhu.

· Bagaimana jika masuk itu terus duduk, masih bolehkan melakukannya?

Jika duduk itu dengan sengaja, maka tiada lagi disunatkan solat itu. Jika duduk itu dengan terlupa ada 2 keadaan. Terlupa yang sekejap kemudian ingat kembali, maka dibolehkan bangun dan terus solat. 

Jika terlupa yang panjang waktunya, kemudian teringat, tiadalah lagi dibolehkan bangun bersolat. Adapun bagi orang yang tidak dapat mengerjakan solat sunat tahiyatul masjid disebabkan dia telah duduk atau dia sekadar masuk sebentar untuk sesuatu keperluan, maka dianjurkan membaca: (Subhanallah Walhamdulillah Walailahailallah Wallahu Akbar) sebanyak 4 kali.

· Jika masuk ke dalam masjid dan didapati azan sudah berkumandang, bagaimana?

Bila azan sudah berkumandang, maka berdiri ia menjawab azan tersebut, kemudian melakukan solat sunat rawatib. Solat sunat rawatib itu dikira sudah memadai sebagai memenuhi tuntutan solat sunat tahiyatul masjid.

· Bolehkah dilakukan solat sunat tahiyatul masjid ini di tempat lain daripada masjid?

Tiadalah dibolehkan yang demikian seperti surau atau musolla (bilik solat). Hanya sanya yang dituntut untuk solat tersebut adalah pada bangunan yang dibina khusus sebagai masjid...

Waallahukhlam...