Pages

Wednesday, January 22, 2014

Misteri Api Abadi Tidak Pernah Terpadam Sejak 4,000 Tahun Lalu.
Fenomena alam memang kadang tidak boleh diterima oleh akal manusia . Tuhan mencipta sesuatu tanpa boleh kita duga sebelumnya . Salah satu fenomena alam yang mungkin pernah anda dengar adalah tentang api abadi .

Disiarkan dari amusingplanet.com , adalah Baba Gurgur sebuah lombong  minyak yang besar  dekat bandar Kirkuk . Lombong yang pertama kali ditemui di Iraq Utara pada tahun 1927 ini mempunyai api abadi . Api abadi yang terletak di tengah ladang ini dipercayai telah ada sejak 4000 tahun yang lalu .

Cerita tentang Baba Gurgur ini dipercayai sudah ada dalam Kitab Suci . Api ajaib ini dipercayai digunakan untuk menghangatkan binatang   ternakan  pada musim sejuk pada zaman dulu kala . Selain itu , banyak orang datang memuja api abadi ini jika mereka ingin mempunyai anak lelaki .

Api yang seakan tidak  pernah padam  ini berada di dekat dengan  telaga yang mengandungi lumpur . Telaga ini ditutup dengan sampah yang terkumpul dan mengandungi banyak sulfur . Beberapa ratus meter ke Timur dari telaga ini ada 100 lubang atau bahkan lebih . Lubang - lubang yang ditemui ini mempunyai diameter 50 meter . Api ini dijumpai oleh penduduk Iraq, dari mana asalnya asap yang setiap hari muncul . Setelah dicari tahu , ternyata dalam salah satu lubang ini dijumpai api yang terus menyala walaupun disiram air .
sumber 

Tawar RM430 juta kahwini lesbian


Taikun berpengaruh di Hong Kong, Cecil Chao menawarkan ganjaran HK$1 bilion (RM430 juta) kepada mana-mana lelaki yang berjaya mengahwini anak perempuannya, Gigi Chao yang merupakan seorang lesbian. - AGENSI
HONG KONG 21 Jan. - Taikun berpengaruh di Hong Kong, Cecil Chao menggandakan ganjaran kepada HK$1 bilion (RM430 juta) kepada mana-mana lelaki yang berjaya mengahwini anak perempuannya, Gigi Chao yang merupakan seorang lesbian.
Cecil berkata, Gigi masih bujang walaupun dia mengaku sudah 'berkahwin' dengan teman wanitanya, Sean Eav di Paris pada 2012.
Menerusi wawancara dengan sebuah akhbar perniagaan awal bulan ini, Cecil berkata, walaupun sebelum ini beliau membuat tawaran awal berjumlah HK$500 juta (RM215 juta) pada 2012 dan berjaya menarik lebih 20,000 lelaki untuk mencuba nasib, namun anak perempuannya masih tetap menyukai kaum sejenis.
Cecil bagaimanapun berkata, beliau tidak akan campur tangan dalam kehidupan peribadi anak perempuannya.
"Saya hanya mengharapkan agar dia menjalani alam perkahwinan dengan baik dan mempunyai cahaya mata bagi mewarisi perniagaan saya," kata Cecil.
Beliau juga percaya corak pemikiran Gigi akan berubah satu ketika nanti kerana anak perempuan itu baru berusia 33 tahun.
Menurut Cecil, Gigi pernah memberitahunya sebelum ini bahawa dia masih belum menemui lelaki yang sesuai. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140122/lu_11/Tawar-RM430-juta-kahwini-lesbian#ixzz2r4hYWLbE
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Bekerja syif jejaskan kesihatan


LONDON 21 Jan. - Satu kajian mendedahkan bahawa bekerja syif boleh merosakkan hampir 1,500 daripada 24,000 gen manusia, sekali gus menjelaskan mengapa masalah itu sering dikaitkan dengan pelbagai risiko kesihatan.
Gangguan masa tidur akibat bekerja syif dan gangguan ritma harian (jet lag) turut dikhuatiri meningkatkan risiko orang ramai menghidap barah payu dara, penyakit jantung, kencing manis dan penyakit-penyakit lain yang mengancam nyawa manusia.
Penyelidik dari Universiti Surrey mendapati, gangguan kepada kitaran 24 jam secara semulajadi ke atas badan manusia boleh mengganggu ritma gen-gen manusia.
Bagi menilai kesan ke atas manusia dengan ujian gangguan ini, penyelidik menggunakan sebanyak 28 responden yang diletakkan dalam jadual kerja selama 28 jam sehari tanpa kitaran semula jadi cahaya gelap.
Hasil ujian itu mendapati kitaran bangun tidur responden-rsponden itu tertunda selama empat jam setiap hari sehingga mereka tidur 12 jam lagi selari dengan hari-hari biasa.
Sampel darah turut menunjukkan selepas eksperimen ke atas responden-responden dijalankan, mereka mengalami pengurangan enam kali ganda gen yang memaparkan 'ritma sirkadian' atau kitaran aktiviti harian yang dipantau dalam kebanyakan benda hidup dalam tempoh 24 jam.
Prof. Derk-Jan Dijk dari Pusat Penyelidikan Tidur Universiti Surrey berkata, mereka menemui kira-kira enam peratus daripada gen-gen itu mengalami ritma sirkadian yang bermakna aktiviti mereka seharian lebih tinggi pada satu tempoh masa tertentu berbanding dengan orang lain.
''Kami berpendapat, mereka yang terlibat dalam syif siang sepatutnya rasa bimbang tentang fungsi lali dan mereka yang bekerja syif malam terlibat dalam mengawal selia gen lain.
''Kajian ini mempunyai kesan penting kerana kami kini perlu mencari mengapa ritma-ritma ini wujud dan berfikir tentang kesan seterusnya.
''Sekiranya kami meletakkan sesiapa menjalani protokol-protokol ini, kami mempengaruhi proses paling asas yang boleh menjelaskan mengapa bekerja syif mempunyai kaitan dengan peningkatan risiko kesihatan,'' tambah beliau. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140122/lu_12/Bekerja-syif-jejaskan-kesihatan#ixzz2r4hCoxAp
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemandu merentasi sungai membeku di China, elak bayar tol


Seorang pemandu kereta bertindak merentasi sebatang sungai yang membeku di China, semata-mata mahu mengelak daripada membayar tol jambatan. - AGENSI
BEIJING 21 Jan. - Seorang pemandu kereta sanggup membahayakan diri sendiri apabila bertindak berani merentasi sebatang sungai yang membeku di China, semata-mata mahu mengelak daripada membayar tol jambatan.
Aksi berbahaya selama 10 minit itu sempat dirakamkan oleh seorang saksi di Sungai Kuning, Ordos di Mongolia Tengah, baru-baru ini, walaupun pemandu itu berdepan risiko tenggelam dalam air yang membeku di sungai itu, jika ais beku itu pecah.
Pada mulanya, pemandu berkenaan dilihat memandu perlahan dan berhati-hati untuk menguji tahap kekerasan ais di sungai itu.
Beberapa saksi lain berkata, mereka berasa cemas setiap kali terdengar bunyi rekahan ais ketika kenderaan berkenaan bergerak di permukaan sungai yang membeku itu.
Namun, tidak lama kemudian pemandu tersebut mula memandu dengan penuh yakin untuk melintasi sungai selebar satu kilometer itu dan berjaya merentasi sungai beku itu dengan selamat, sekali gus dia berjaya menjimatkan wang sebanyak AS$0.50 (RM1.60) untuk membayar tol.
Laluan terdekat untuk menyeberangi sungai sepanjang 5,464 kilometer itu adalah dengan menggunakan Lebuh Raya Jingsang dengan memandu sejauh kira-kira 111 kilometer melalui bandar Ordos.
Sungai itu bermula dari Pergunungan Bayan Har dan merentasi sembilan wilayah China serta dua wilayah autonomi menuju ke Laut Bohai, di wilayah Shandong, timur China. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140122/lu_13/Pemandu-merentasi-sungai-membeku-di-China-elak-bayar-tol#ixzz2r4gmmaAA
© Utusan Melayu (M) Bhd