Pages

Thursday, October 10, 2013

61 tahun guna ‘paru-paru’ besi


New York: Seorang wanita Amerika Syarikat menghabiskan 61 tahun hidup dalam tiub besi untuk terus bernafas selepas penyakit polio menyebabkan dia lumpuh.

Martha Mason terbaring dalam tiub yang digelar sebagai paru-paru besi yang berfungsi sebagai sejenis pengalih udara, menambah dan mengurangkan tekanan udara bagi mengembang dan mengecutkan paru-paru Martha kerana ototnya amat lemah. Martha terbaring dalam silinder besi berukuran 2 meter panjang dan seberat 362 kilogram itu, membaluti tubuhnya kecuali kepala.


Martha lumpuh ketika berusia 11 tahun selepas menghidap polio sejurus selepas wabak itu membunuh adik lelakinya, Gaston.

Selepas adik lelakinya dikebumi, Martha menyedari yang dia juga menghidap simptom sama, tetapi merahsiakan kebimbangannya untuk tidak membuat ibu bapanya sedih.


Dalam bukunya ‘Bernafas: Hidup Dalam Rentak Paru-Paru Besi,’ Martha menulis: “Saya tahu saya menghidap polio. Saya tidak mahu orang lain tahu mengenainya. “Sehari sebelum itu saya dengar ibu bercakap dengan rakannya mengenai paru-paru besi yang dipakai Gaston. “Saya tahu saya tidak akan berdepan kesukaran itu kerana saya ada paru-paru yang sihat.” Dalam video dirakam sebelum kematiannya pada 2009, Martha berkata: “Saya sering berfikir bagaimana perasaan ibu bapa saya apabila saya jatuh sakit - mereka turut mengebumikan satu-satunya anak lelaki mereka. “Orang lain dan saya sendiri menyangka ibu bapa saya akan hidup lebih lama daripada saya. Doktor berkata, paling lama pun, saya hanya akan hidup setahun, tetapi sehingga hari ini saya masih hidup. Terima kasih kepada paru-paru besi itu.” Mereka yang menulis mengenai kisah hidupnya berkata, semangat dan keinginan Martha untuk menjalani kehidupan biasa adalah kunci kepada umur panjangnya.


Walaupun mengalami keadaan yang sukar, Martha yang dilahirkan pada 1937 dan tinggal di Lattimore, North Carolina berjaya menamatkan pembelajaran sekolah menengah dengan keputusan terbaik, selain turut menganjurkan parti makan malam.

Foto
MARTHA memilih untuk kekal dalam paru-paru besi kerana ia memberinya kebebasan.

Foto
MARTHA dibantu dua pembantunya sepanjang hidup dalam mesin paru-paru besi.
Dalam video itu Martha berkata: “Hidup seperti ini sudah menjadi perkara biasa buat saya saya tidak pernah memikirkan mengenainya.” “Mesin ini berfungsi daripada gegendang telinga saya seperti beg udara besar. Terdapat kaedah lain pengalihan udara, tetapi saya memilih untuk tidak melakukannya. - Agensi

Harimau Sumatera dibedahAP
BEBERAPA pakar perubatan haiwan melakukan pembedahan ke atas seekor harimau Sumatera di Zoo Sacramento, California kelmarin.


SACRAMENTO, California - Seekor harimau Sumatera yang berusia 15 tahun menjalani pembedahan di Zoo Sacramento di sini kelmarin.
Harimau yang bernama Castro itu mengalami masalah pundi kencing tersumbat akibat batu karang.
Pembedahan itu dilakukan adalah untuk memasukkan tiub dari buah pinggangnya ke pundi kencing.
Kira-kira 30 pakar perubatan haiwan terlibat dalam pembedahan tersebut yang berjaya dilakukan.
Kos untuk melakukan pembedahan itu ialah AS$10,000 (RM31,947).
Namun, disebabkan terdapat sumbangan peralatan untuk pembedahan itu, kos tersebut hanya berjumlah AS$2,000 (RM6,388). - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1010&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2hGf8ToOn 
Hakcipta terpelihara 

Keputusan DNA dapati tengkorak bukan milik bekas Raja Perancis


AP
GAMBAR yang dirakamkan pada tahun 1930-an menunjukkan tengkorak manusia yang 
disangka milik Raja Henry IV.


LONDON - Satu tengkorak manusia yang mempunyai kesan kecederaan didapati sekumpulan penyelidik Perancis sebagai bukan milik bekas Raja Perancis abad ke-17, Raja Henry IV seperti didakwa tiga tahun lalu.
Kesimpulan awal yang dibuat tiga tahun lalu berdasarkan kepada pembentukan semula teknik-teknik muka dan tanda-tanda pada tengkorak yang seakan- akan sama dengan kecederaan yang dialami oleh raja itu.
Namun, laporan kajian asid deoksiribonukleik (DNA) mendapati, tiada padanan genetik antara tengkorak itu dan tiga saudara lelaki Raja Henry IV yang masih hidup.
Kajian itu telah diterbitkan secara online dalam European Journal of Human Genetics semalam.
"Adalah mustahil tengkorak itu milik Henry IV," kata salah seorang pengkaji yang juga Profesor Emeritus di Universiti Leuven, Jean-Jacques Cassiman.
Kajian yang sama juga mendapati, DNA itu tidak sepadan dengan sampel yang terdapat dalam rekod keluarga diraja itu.
Henry IV merupakan salah seorang raja yang disayangi rakyat.
Ia berjaya membawa keamanan di negara tersebut dan memerintah pada tahun 1589 hingga 1610.
Tengkorak itu kini disimpan di dalam bilik kebal sebuah bank sementara menunggu untuk dikebumi- kan semula. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1010&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2hGdpaDuW 
Hakcipta terpelihara