Pages

Wednesday, February 2, 2011

Doa mengelak daripada sifat malas dan pengecut.


اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَالْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَالْهَمِّ وَعَذَابِ الْقَبْرِ اللَّهُمَّ آتِ نَفْسِي تَقْوَاهَا وَزَكِّهَا أَنْتَ خَيْرُ مَنْ زَكَّاهَا أَنْتَ وَلِيُّهَا وَمَوْلاَهَا اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عِلْمٍ لاَ يَنْفَعُ وَمِنْ قَلْبٍ لاَ يَخْشَعُ وَمِنْ نَفْسٍ لاَ تَشْبَعُ وَمِنْ دَعْوَةٍ لاَ يُسْتَجَابُ لَهَا. 

Maksudnya: “Ya Allah ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung diri dengan-Mu daripada kelemahan, kemalasan, sikap pengecut kekikiran, kerunsingan serta seksa azab kubur. Ya Allah ya Tuhanku, selubungilah jiwaku dengan ketaqwaan dan sucikanlah ia, sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik yang dapat menyucikannya kerana Engkaulah pentadbir dan penguasaannya. Ya Allah ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung diri dengan-Mu daripada ilmu yang tidak berguna, daripada hati yang tidak khusyuk, daripada jiwa yang tiada kenal kenyang dan daripada doa yang tidak akan diterima-Nya.” (Riwayat Muslim no. 7081)

(Petikan Doa, Zikir & Doa yang Didengari Allah, Ustaz Hj. Zahazan Mohamed, terbitan Telaga Biru Sdn. Bhd.) 

Ekonomi Mesir lumpuh

2011/02/02

PENUNJUK perasaan membawa poster di Kaherah, semalam.
PENUNJUK perasaan membawa poster di Kaherah, semalam.
Kilang terpaksa ditutup, bekalan makanan dan minyak meruncing 

KAHERAH: Ekonomi Mesir hampir lumpuh dengan kebanyakan kilang ditutup, mesin juruwang elektronik tidak lagi mengeluarkan wang tunai, bekalan makanan serta minyak kian meruncing.
Namun kebanyakan 80 juta rakyat negara Arab terbesar itu, menganggap segala keperitan yang dilalui itu berbaloi.
“Saya kerugian 10,000 pound Mesir (RM5,225) setiap minggu. 

“Bagaimanapun semuanya berbaloi. Saya pergi ke dataran Tahrir (tumpuan penunjuk perasaan di Kaherah) sejak tiga hari lalu dengan anak-anak saya. 

“Bantahan terhadap (Hosni) Mubarak menyebabkan saya kerugian besar tetapi presiden itu menyebabkan kerugian lebih besar sejak 30 tahun lalu,” kata Ayman Ibrahim, peniaga di bandar perindustrian Abu Rawash kepada akhbar Britain, The Guardian. 

Kilang dan gudang di Abu Rawash seperti Toyota, Hyundai, Mazda dan Jeep ditutup dan lengang. 
Penutupan kilang berkenaan menyusul desakan penunjuk perasaan kelmarin agar mogok umum dilancarkan di seluruh Mesir. 

Bukan hanya kilang, pusat beli belah Carrefour-Dandy dan kedai runcit turut kosong. 

“Keadaan ini menjejaskan perniagaan saya. 

“Masalah di antara rakyat dan presiden Mubarak ini tidak baik untuk perniagaan saya,” kata pemilik kedai pakaian Polo, Ah Mahmoud. 

Selain Abu Rawash, kilang di 6th October dan Sadat City juga kelihatan lengang. 

Pelabuhan di Iskandariah, bandar kedua terbesar Mesir yang banyak bergantung kepada internet untuk mengedar kargo dan kontena tidak dapat digerakkan berikutan langkah kerajaan mengehadkan perkhidmatan internet sejak tunjuk perasaan yang bermula awal minggu lalu. 

Walaupun keadaan ekonomi semakin terjejas, segelintir tokoh perniagaan Mesir tidak merungut. 

Seorang ahli perniagaan berprofil tinggi Mesir, Naguib Sawiris dari syarikat telekom Orascom, berkata beliau menyokong aspirasi penunjuk perasaan untuk memperjuang demokrasi. 

“Peralihan ke demokrasi adalah baik untuk Mesir,” katanya. 

Rakan kongsi sebuah syarikat pelancongan di Kaherah, Mohammed Rajaa, Ahmed Aggag dan Amr Anwar juga mengeluh kerana kerugian besar berikutan pengunjung asing meninggalkan negara itu. 

“Ia satu bencana. Kebanyakan pelancong membatalkan lawatan mereka. Kami kerugian dan mungkin bankrap dalam sebulan. 

“Namun kami tidak hiraukan lagi soal wang. Kami bersama rakyat Mesir mahu Mubarak disingkirkan.” – Agensi 

Generasi muda tuntut corak masa depan Mesir

Foto
PENYOKONG Mubarak mengangkat slogan menyokong presiden itu ketika berarak di Kaherah.
Foto
SEORANG penunjuk perasaan membawa gambar Mubarak dilukis seperti pemimpin diktator Jerman, Adolf Hitler.

Foto
KENDERAAN tentera mengawal Dataran Tahrir di Kaherah daripada penunjuk perasaan.
2011/02/02


 • Foto
  KENDERAAN tentera mengawal Dataran Tahrir di Kaherah daripada penunjuk perasaan.
 • Foto
  DUA gambar menunjukkan penunjuk perasaan mula berhimpun di Dataran Tahrir pada waktu pagi (bawah) dan lokasi sama terus dibanjiri penunjuk perasaan pada sebelah petang (atas).
  Foto
  SEORANG penunjuk perasaan membawa gambar Mubarak dilukis seperti pemimpin diktator Jerman, Adolf Hitler.


 • Foto
  SEORANG penunjuk perasaan membawa gambar Mubarak dilukis seperti pemimpin diktator Jerman, Adolf Hitler.
 • Foto
  PENYOKONG Mubarak mengangkat slogan menyokong presiden itu ketika berarak di Kaherah.
Remaja liberal mahu peranan lebih besar selepas Mubarak undur

KAHERAH: Kumpulan remaja yang melancarkan tunjuk perasaan demokrasi Mesir sejak seminggu lalu melalui laman sosial Facebook dan Twitter berkata generasi muda harus diberi peranan lebih penting dalam menentukan masa depan negara itu selepas Presiden Hosni Mubarak berundur.
“Remaja liberal perlu diberi peranan lebih besar kerana kamilah yang memulakan bantahan popular ini, sebelum parti pembangkang lain turut serta,” kata seorang doktor bedah Shadi Ghazali Harb, 32.
Ghazali Harb ditahan beberapa bulan lalu dengan beberapa orang lagi aktivis apabila mereka menampal poster mendesak naib presiden Omar Suleiman mengambil alih kepimpinan negara dari Mubarak.

Perjuangan mereka itu mula mendapat sokongan ramai selepas kumpulan itu mendesak rakyat Mesir keluar membantah. 

Penganjur tunjuk perasaan itu termasuk Pergerakan 6 April dilancarkan selepas tunjuk perasaan ganas di bandar Mahalla pada 2008, Pergerakan Kebebasan dan Keadilan dan pergerakan yang menyokong tokoh pembangkang dan bekas ketua badan atom Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Mohamed ElBaradei.

Satu lagi kumpulan remaja yang terbabit dalam penganjuran tunjuk perasaan besar-besaran itu ialah pergerakan “Kita Semua Khaled Said” yang dinamakan sempena nama seorang remaja berusia 28 tahun yang maut dibelasah polis di tengah-tengah jalan sibuk di Iskandariah. 
Kumpulan “Kita Semua Khaled Said” itu mempunyai hampir setengah juta ahli Facebook.

Penganjur tunjuk perasaan itu semalam berjaya menghimpunkan hampir dua juta orang di dataran Tahrir di tengah-tengah Kaherah bagi mendesak Mubarak meletak jawatan.

Tentera yang mengawal dataran itu dan lokasi strategik di Kaherah tidak menghalang orang ramai menghadiri perhimpunan berkenaan. 

Ghazali Harb berkata perbincangan sedang diadakan untuk melantik seorang atau sekumpulan untuk mewakili beberapa kumpulan remaja yang terbabit dalam tunjuk perasaan berkenaan bagi mengadakan rundingan dengan kerajaan.

Namun pemimpin kumpulan remaja itu berkata pergerakan mereka tidak akan berunding dengan kerajaan selagi Mubarak tidak berundur.

Beliau berkata tiga nama yang kemungkinan dipilih ialah pemenang anugerah keamanan Nobel Elbaradei: Ahmed Zewail yang juga memenangi hadiah Nobel dalam Kimia pada 1999; dan doktor terkenal Mohamed Ghoneim.

Tunjuk perasaan jalanan yang diadakan di seluruh negara itu sejak lapan hari lalu dengan paling besar semalam sudah menyaksikan sekurang-kurangnya 300 orang terkorban, mengikut anggaran PBB. – AFP 

Israel bimbang kesan kacau-bilau di Mesir

Hubungan dua negara dalam bahaya jika puak militan campur tangan
BAITULMAKDIS: Perdana Menteri Israel, Encik Benjamin Netanyahu, semalam berkata kebimbangan utama negaranya perihal krisis yang kini tercetus di Mesir ialah kemungkinan ia boleh mewujudkan satu ruang yang membolehkan campur tangan kumpulan militan dan membahayakan hubungan aman yang dijalin antara kededua negara itu sejak berdekad-dekad lamanya.
Di satu sidang akhbar bersama pemimpin Jerman, Canselor Angela Merkel, Perdana Menteri Israel itu berkata satu kumpulan militan Islam yang tersusun boleh mengambil alih di Mesir dalam keadaannya yang kacau-bilau sekarang.'Ia sudah terjadi. Ia sudah terjadi di Iran,' tegasnya.'Satu pengambilalihan kuasa oleh rejim-rejim fahaman pelampau Islam yang melanggar hak asasi, menghancurkannya menjadi debu... dan sejajar dengan itu juga menjadi satu bahaya besar terhadap keamanan dan kestabilan,' kata beliau.Ia merupakan kenyataan Encik Netanyahu yang paling berterus terang mengenai krisis di Mesir yang bimbang kemantapan di sana dan rantaunya boleh terjejas.Sebelum itu, Encik Netanyahu hanya berkata beliau 'mengikuti dengan cemas' suasana tersebut sedang Israel menekankan komitmennya kepada perdamaian dengan Kahirah.Mesir menjadi negara Arab pertama yang menandatangani perjanjian damai dengan Israel pada 1979, dan terus menghormatinya sehingga kini.Presiden Hosni Mubarak menjalin hubungan rapat dengan para pemimpin Israel dan telah bertindak sebagai 'jambatan' antara Israel dengan Palestin serta Dunia Arab umumnya.Cik Merkel juga melahirkan kebimbangannya mengenai suasana yang semakin buruk di Mesir.'Dialog amat perlu. Kebebasan berfikir perlu. Menangani pembantah secara aman juga perlu,' kata beliau.Cik Merkel dan sembilan anggota kabinetnya berada di Israel bagi satu sesi khas bersama, yang menonjolkan hubungan kukuh kededua negara itu enam dekad selepas peristiwa Holokus, apabila puak Nazi Jerman membunuh enam juta orang Yahudi.Sesi semalam adalah yang ketiga dalam pertemuan tahunan antara dua negara tersebut sejak kededua pihak menandatangani satu perjanjian khas.Encik Netanyahu berkata adalah penting buat masa ini rundingan damai Israel-Palestin dimulakan.Beliau menekankan bahawa pejabat Presiden Palestin, Encik Mahmoud Abbas, terletak hanya beberapa kilometer dari pejabatnya, sambil membayangkan peranan orang tengah tidak perlu.Rundingan itu gagal tiga minggu lalu selepas Presiden Amerika Syarikat, Encik Barack Obama, memulakannya semula September lalu akibat pertikaian mengenai kerja pembinaan di kawasan petempatan Israel di Tebing Barat. -- AP.

Gunung berapi Jepun ledak lagi
TIADA LAPORAN KECEDERAAN SERIUS: Saiz lahar dalam kawah Gunung Berapi Shinmoedake yang setinggi 1,421 meter membesar. -- Foto AP

TOKYO: Gunung Berapi Shinmoedake di Jepun meledak lagi semalam dengan mengeluarkan gas yang banyak, ketulan batu dan debu ke udara.Kejadian itu juga mengakibatkan tingkap pecah di hotel dan pejabat sejauh lapan kilometer di kawasan Kirishima, selatan Pulau Kyushu.Para pegawai berkata mereka meluaskan zon bahaya bagi menjauhkan penduduk.Letupan awal semalam adalah yang terbesar sejak Shinmoedake meletup minggu lalu. Saiz kawasan yang terkena debu dan sisa ledakan boleh dilihat sejauh beberapa kilometer.Letupan itu turut menumbangkan pokok dan ratusan tingkap hotel dan pejabat pecah.Setakat ini, tiada kecederaan serius dilaporkan sejak letupan pertama Rabu lalu.Namun, saluran televisyen NHK melaporkan seorang wanita mengalami luka menyusuli kaca yang pecah disebabkan letupan semalam.Sementara itu, kira-kira 1,100 penduduk yang tinggal di kawasan sekitar gunung berapi itu telah dipindahkan.Banyak sekolah pula ditutup dan perkhidmatan kereta api ditangguh buat sementara waktu. -- AP.- cyberita

Pasangan paling pelik di duniaDOMINIK SEJDA (kanan) dan Andrea Kajzarova dianggap pasangan paling pelik di dunia kerana kedua-duanya telah menukar jantina.


PRAGUE - Sepasang kekasih di Republik Czech layak digelar pasangan paling pelik di dunia kerana mereka jatuh cinta selepas kedua-duanya menjalani pembedahan menukar jantina.
Dominik Sejda, 45, atau nama asalnya Ilona Tomeckova, dilahirkan sebagai wanita pernah menjalani pembedahan menukar jantina untuk menjadi lelaki dan dia kini hidup bersama dengan seorang lelaki yang telah menukar jantina menjadi perempuan, Andrea Kajzarova, 32.
Sejda memainkan peranan sebagai lelaki manakala Andrea merupakan wanita dalam hubungan tersebut.
Mereka yang bekerja sebagai pembantu ambulans di dua hospital di sini, berkenalan dalam satu laman web pondan.
Lebih aneh, Sejda pernah melahirkan seorang anak lelaki 25 tahun dahulu, Radim, yang juga telah menjalani pembedahan untuk menukar jantinanya menjadi wanita. - Agensi

Empat cahaya misteri di Utah
EMPAT cahaya misteri (dalam bulatan) muncul di American Fork, Utah, Amerika Syarikat pada Rabu lalu.


AMERICAN FORK, Amerika Syarikat - Beberapa rakaman video dan telefon bimbit menunjukkan beberapa cahaya misteri yang berwarna putih dan merah muncul di sini pada waktu malam, lapor sebuah akhbar semalam.
Imej tersebut dirakamkan beberapa penduduk yang menyaksikan fenomena ganjil itu pada Rabu lalu di antara pukul 7.15 dan 7.30 malam.
Dalam rakaman itu, tiga cahaya tersebut didapati berwarna merah dan bergerak di langit selama 15 minit sebelum satu cahaya berwarna putih yang terang muncul.
Seorang penduduk tempatan yang ditemuramah stesen televisyen ABC, Lynette Chidester berkata, dia tidak mendengar bunyi semasa cahaya ganjil itu muncul.
Menurutnya, cahaya itu menarik perhatiannya kerana salah satu daripadanya tidak berkelip seperti lampu sebuah pesawat.
Dia berkata, daripada tiga cahaya ganjil itu, timbul satu cahaya berwarna putih.
Seorang lagi penduduk, Mike Galbraith yang berada di tempat meletak kereta sebuah pusat beli-belah juga menyaksikan fenomena misteri itu.
"Saya melihat ke langit dan terdapat tiga cahaya berwarna merah dan ia kemudian seperti menggugurkan satu cahaya berwarna terang," katanya di American Fork, Utah.
Beberapa pegawai tentera dan lapangan terbang melaporkan tiada kejadian ganjil dikesan berlaku semasa cahaya misteri itu muncul. - Agensi

Wajah Lauper tanpa mekap
KIRI:WAJAH Cyndi Lauper berwarna merah di pipi semasa dia berada di sebuah lapangan terbang di Los Angeles pada Isnin lalu. KANAN: PENAMPILAN Cyndi Lauper kelihatan anggun dalam majlis pencalonan anugerah Grammy di New York pada 20 Januari lalu.


LOS ANGELES - Wajah bintang pop, Cyndi Lauper yang terkenal dengan lagu-lagu seperti Time After Time dan Girls Just Want To Have Fun bertukar menjadi kemerahan, lapor sebuah akhbar semalam.
Keadaan itu kemungkinan berlaku kerana dia yang berumur 57 tahun mungkin berjemur atau kulitnya menggelupas akibat penggunaan mekap.
Namun, wajahnya itu bertukar menjadi kemerahan mungkin juga disebabkan rawatan kosmetik.
Lauper yang menyedari kehadiran paparazi di sebuah lapangan terbang di sini cuba menutup wajahnya dengan tangan bagi mengelak gambarnya dirakamkan pada Isnin lalu.
Sebelum ini, Lauper yang menghadiri majlis pencalonan anugerah Grammy di New York tampil dengan begitu elegan pada 20 Januari lalu.
Wajahnya ketika dia menghadiri majlis itu kelihatan putih dan jauh berbeza semasa dia ditemui di lapangan terbang berkenaan.- Agensi

Remaja Pakistan cipta rekod dapat 23A dalam O LevelIBRAHIM SHAHID ditemuramahwartawan agensi berita AFP di Sekolah Beacon House di Islamabad, Pakistan semalam.


ISLAMABAD - Seorang pelajar lelaki di Pakistan telah memecahkan rekod dunia apabila dia memperoleh 23A dalam peperiksaan Cambridge O Level.
Remaja itu, Ibrahim Shahid, 17, anak kepada seorang profesor kejuruteraan elektrikal mendapat pendidikan di sekolah swasta Beacon House di Islamabad.
Ibrahim berjaya mencatat rekod kerana mendapat 23A dalam 24 mata pelajaran dalam peperiksaan Cambridge itu.
Dia mendapat 23A selepas memperoleh ihlam daripada kisah bapa bom atom Pakistan, Abdul Qadeer Khan yang diangkat menjadi hero negara.
Abdul Qadeer dikritik negara-negara Barat selepas dia mengaku menjual rahsia nuklear kepada Iran, Libya dan Korea Utara pada 2004.
"Ini satu pengiktirafan kepada negara saya. Ia belum pernah dilakukan di peringkat O Level," kata Ibrahim yang berterima kasih kepada ibu bapa dan guru-gurunya.
Dia masih belum membuat sebarang keputusan mengenai bidang apa yang hendak diikutinya di universiti.
Namun, dia mengaku meminati bidang fizik dan ekonomi selain mahu memberi sumbangan kepada negaranya yang mundur akibat kemiskinan.
"Saya kagum dengan Doktor Qadeer Khan. Saya mahu berkhidmat kepada negara. Generasi akan datang perlu percaya dengan kerja keras dan tidak berputus asa. Mereka mesti bekerja keras untuk menjadikan sesuatu yang mustahil itu menjadi kenyataan," katanya.
Gurunya, Qurat-Ul-Ain menyifatkan kejayaan Ibrahim sebagai berita baik yang jarang berlaku.
Peperiksaan Cambridge 0 Level diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk pelejar berusia 14 dan 16 tahun.
Ia merupakan sebahagian daripada persediaan untuk kemasukan ke universiti. - AFP

Sejuta berhimpun tuntut Hosni undur
RATUSAN ribu penduduk berhimpun di Tahrir Square bagi menuntut peletakan jawatan Hosni Mubarak sebagai Presiden Mesir di Kaherah semalam.


KAHERAH - Sekurang-kurangnya satu juta penduduk berhimpun di serata Mesir semalam yang terdiri daripada pelajar, doktor dan penganggur dalam tunjuk perasaan paling besar bagi menuntut peletakan jawatan Presiden Hosni Mubarak.
Perhimpunan itu turut berlaku di bandar Iskandariah dan Suez.
Para penunjuk perasaan itu menolak janji pembaharuan yang dibuat oleh Hosni.
Ramai penunjuk perasaan itu melaungkan slogan revolusi dan selamat tinggal buat Hosni.
Tokoh pembangkang yang juga bekas Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Mohamed ElBaradei berkata, Hosni perlu meninggalkan Mesir sebelum pihak pembangkang memulakan rundingan dengan pemerintah mengenai masa depan negara berkenaan.
"Dialog boleh dilakukan tetapi ia akan hanya berlangsung selepas pemintaan daripada penduduk dipenuhi dan yang pertama daripada tuntutan itu ialah Presiden Hosni perlu meninggalkan (negara Mesir)," kata ElBaradei kepada stesen televisyen Al Arabiya.
Pada Isnin lalu, Hosni berjanji tidak akan melakukan kekerasan ke atas para penunjuk perasaan selepas para penentang menggesa sejuta orang berhimpun di Kaherah.
Ramai penunjuk perasaan mengibarkan bendera Mesir, termasuk sebuah bendera tertera perkataan yang meminta Hosni berundur bersama Zine El Abidine Ben Ali.
Zine El Abidine tersingkir sebagai Presiden Tunisia akibat perhimpunan rakyatnya pada bulan lalu.
Ahli-ahli jawatankuasa demonstrasi di bandar Iskandariah memeriksa kad-kad pengenalan para penyokong mereka bagi mengelak anggota-anggota polis cuba mensabotaj perarakan mereka dengan menyamar sebagai penunjuk perasaan dengan tujuan untuk mencetuskan kekacauan.
Di satu sudut kawasan pula, sekumpulan penunjuk perasaan membawa keranda Hosni dalam tindakan simbolik sambil melaungkan slogan: 'Hosni telah mati tanpa pengampunan Tuhan'.
Sementara itu, PBB menganggarkan sekurang-kurangnya 300 orang telah terbunuh dalam pertempuran dengan anggota-anggota polis sejak rakyat Mesir bermula pada 25 Januari lalu.
Mereka menuntut supaya Hosni berundur dan menggesa demokrasi dan peluang pekerjaan baru diwujudkan di Mesir selain rasuah dan pencabulan hak asasi manusia dihapuskan.
Seorang lelaki yang baru keluar dari hospital selepas satu tangannya putus dalam tunjuk perasaan pada Jumaat lepas menyertai semula protes antipemerintah di Iskandariah semalam.
Tangan lelaki berkenaan, Osama Maghazi terpaksa dipotong selepas jari jemarinya hancur terkena tembakan peluru senapang polis Mesir.
Osama yang bekerja di pelabuhan berkata, dia sedang melintas semasa bantahan diadakan pada Jumaat lalu dan terperangkap dalam rusuhan yang tercetus.
"Adalah menjadi hak rakyat untuk menentukan takdir mereka," kata Osama yang berusia dalam lingkungan 30-an.
Menurutnya, dia gembira kerana perbuatan polis mencederakan tangannya mencetuskan tunjuk perasaan besar-besaran pada Jumaat lepas.
"Orang ramai menuntut supaya Hosni disingkirkan, Orang ramai melaungkan slogan satu suara, satu tuntutan," jelas Osama.
Para penunjuk perasaan juga menegaskan bahawa tuntutan supaya Hosni menamatkan pemerintahannya selama 30 tahun adalah suara ramai dan bukan didorong oleh mana-mana parti politik.
Bagi menzahirkan realiti tersebut mereka menjerit kata-kata seperti tiada parti, tiada kumpulan dan ia merupakan revolusi pemuda Mesir.
Satu kain rentang besar yang tertera ayat: 'Kami (penunjuk perasaan) akan mati tetapi Mesir (negara) akan terus hidup.'
Hosni tidak disukai rakyat kerana pemerintahnya didakwa korup selain tiada perkembangan ekonomi dinikmati penduduk.
Ramai penduduk di Mesir miskin selain pemerintah melakukan penindasan politik terhadap para penentangnya. - Agensi

ElBaradei tak berhasrat jadi PresidenPARA ulama (berserban) menyertai ribuan rakyat Mesir berkumpul di Dataran Tahrir, Kaherah, semalam. – AFP


KAHERAH 1 Feb. – Reformis Mesir, Mohamed ElBaradei hari ini berkata, beliau tidak berhasrat menjadi Presiden Mesir tetapi sedia mengetuai kerajaan sementara sehingga pilihan raya dilaksanakan sekiranya itu yang dimahukan rakyat.
“Sekiranya rakyat sebulat suara mahu saya mengetuai kerajaan sementara, saya sedia melakukannya,” kata aktivis demokrasi itu kepada akhbar Britain, The Independent hari ini.
Elbaradei yang muncul sebagai tokoh pemimpin pembangkang utama Mesir turut mengulangi desakan supaya Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan jika mahu selamat.
“Apabila sesuatu rejim mengundurkan polis dari jalan-jalan, apabila pasukan polis dicemari samseng, cuba memberi gambaran bahawa tanpa Mubarak negara akan bergolak, ini adalah satu tindakan jenayah. Seseorang perlu bertanggungjawab.
“Orang ramai kini bukan sahaja menuntut pengunduran Mubarak. Mereka mahu beliau dibicarakan. Sekiranya beliau mahu selamat, Mubarak perlu berundur menjelang hari Jumaat ini,” katanya.
Sementara itu, Parti pembangkang utama Mesir, Ikhwanul Muslimin menyatakan sokongan tidak berbelah bagi kepada perjuangan ElBaradei dan menyokong pemimpin pembangkang itu bagi mengetuai kerajaan perpaduan Mesir.
Parti tersebut menerusi kenyataan yang dibuat di laman webnya hari ini berkata, ia juga tidak mahukan jawatan kepimpinan dalam kerajaan baru nanti, sebaliknya hanya akan memberi sokongan kepada kepimpinan akan datang.
“Kemahuan kami adalah kehendak rakyat. Kita perlukan satu rejim baru sekarang.
“Kami menghormati Elbaradei. Beliau adalah individu paling berpotensi untuk mencapai hasrat ini,” kata ketua cawangan Ikhwanul Muslimin di utara Kaherah, Helmi Gazzar.
Ikhwanul Muslimin dalam pada itu berkata, pihaknya kini sedang berbincang untuk menubuhkan satu jawatankuasa politik dengan Elbaradei bagi rundingan dengan pihak tentera.
Parti itu malam tadi turut menyeru tunjuk perasaan diteruskan di seluruh negara sehingga Mubarak tunduk kepada desakan meletak jawatan. – AFP/Agensi

Debat Professor ATHEIST dengan Pelajar Islam


Seorang atheist yang juga professor falsafah bercerita dalam kuliahnya mengenai masalah yang dihadapi oleh sains berkenaan dengan Tuhan. Dia meminta seorang pelajarnya bangun dan beliau bertanya…

Prof: Kamu percayakan Tuhan?

Pelajar: Sudah semestinya professor.

Prof: Adakah Tuhan itu baik?

Pelajar: Ya

Prof: Adakah Tuhan itu amat berkuasa?

Pelajar: Ya

Prof: Saudara saya meninggal kerana kanser walaupun dia berdoa kepada Tuhan agar dia boleh sembuh. Kebanyakan kita akan cuba membantu mereka yang sedang sakit tetapi Tuhan tidak. Jadi macamana Tuhan itu baik? Hmmm?

(Pelajar berdiam diri)

Prof: Kamu tidak boleh menjawabnya ya? Mari kita teruskan lagi anak muda. Adakah Tuhan baik?

Pelajar: Ya.

Prof: Adakah syaitan baik?

Pelajar: Tidak.

Prof: Siapa yang mencipta syaitan?

Pelajar: Tuhan.

Prof: Tepat sekali, beritahu saya anak muda, wujudkah kejahatan didunia ini?

Pelajar: Ya.

Prof: Kejahatan ada dimana-mana bukan? Dan Tuhan mencipta semuanya, betul?

Pelajar: Ya.

Prof: Jadi siapa yang mencipta kejahatan?

(Pelajar tidak menjawab)

Prof: Bukankah terdapat penyakit? Keruntuhan moral? Kebencian? Keburukan? Semua perkara yang dasyat ini wujud didunia ini bukan?

Pelajar: Ya professor.

Prof: Siapa yang menciptanya?

(Pelajar tiada jawapan untuknya)

Prof: Science menyatakan yang kamu ada 5 deria untuk mengenalpasti dan melihat dunia disekeliling kamu, beritahu saya anak muda, pernahkah kamu melihat Tuhan?

Student: Tidak pernah professor.

Prof: Sila beritahu jika kamu pernah mendengar akan Tuhan itu?

Pelajar: Tidak pernah professor.

Prof: Pernahkah kamu perasankan akan Tuhan itu? rasaiNya, menghiduNya? Adakah pada kamu itu apa-apa deria yang boleh membuat kamu kenal akan Tuhan itu?

Pelajar: Tiada professor, saya tidak pernah mengalaminya.

Prof: Dan kamu masih percayakan Tuhan itu?

Pelajar: Ya professor.

Prof: Berdasarkan kepada pemerhatian, pada kajian, pada suatu yang boleh didemonstrasikan, sains menyatakan yang Tuhan itu tidak wujud. Apa pendapat kamu mengenainya?

Pelajar: Saya tidak boleh berkata apa2 professor, saya hanya ada kepercayaan dan keimanan kepada Tuhan itu sendiri.

Prof: Ya.. percaya.. iman, itulah dia masalah yang dihadapi oleh sains.

(Pelajar termenung dan berfikir lantas bersuara..)

Pelajar: Professor, wujudkan apa yang dipanggil panas?

Prof: Ya.

Pelajar: Dan juga apa yang dipanggil sejuk?

Prof: Ya.

Pelajar: Tidak professor, tidak ada sebenarnya apa yang di panggil sejuk itu.

(Semua didalam dewan kuliah terdiam)

Pelajar: Professor, kita boleh ada banyak haba kepanasan, panas yang teramat sangat, yang sedikit atau pun tiada kepanasan. Sebenarnya kita tiada apa yang dipanggil sejuk. Kita boleh mencapai 458 darjah dibawah takat beku tetapi kita tidak boleh pergi rendah daripada itu. Sebenarnya tiada apa yang dipanggil sejuk. Kepanasan itu adalah tenaga, sejuk bukanlah lawan kepada panas, hanya ketiadaan panas itu sendiri.

(Dewan kuliah menjadi sunyi sepi)

Pelajar: Bagaimana pula dengan kegelapan? Adakah wujud apa yang dipanggil gelap itu?

Professor: Apalah malam jika tiada kegelapan?

Pelajar: Sekali lagi professor silap. Kegelapan hanyalah ketiadaan sesuatu. Kita boleh ada cahaya yang malap, cahaya normal, cahaya terang, cahaya berkilau… tetapi jika kita tiada cahaya, itu yang dipanggil kegelapan. Realitinya "gelap" itu tidak wujud. Kita tidak boleh membuatkan gelap itu menjadi semakin bertambah gelap bukan?

Prof: Jadi apa sebenar yang kamu ingin sampaikan disini?

Pelajar: Apa yang saya ingin nyatakan adalah, falsafah professor itu salah.

Prof: Salah? Bolehkah kamu jelaskannya?

Pelajar: Profesor membuat perhitungan menggunakan konsep yang berlawan, antara hidup dan mati, Tuhan yang baik dan tidak. Professor melihat konsep ketuhanan itu pada suatu yang nyata, sesuatu yang boleh kita ukur. Professor, sains masih tidak boleh menjelaskan dari mana datangya "ruh atau nyawa" dan apakah "minda" atau "fikiran" itu sendiri. Sains menggunakan elektrik dan magnetism tetapi ianya suatu yang tidak kelihatan dan nyata, malah kita masih tidak memahaminya secara keseluruhan. Untuk melihat mati itu sebagai lawan kepada kepada hidup adalah sesuatu yang tidak tepat kerana sebenarnya mati tidak wujud sebagai suatu bentuk yang nyata. Mati itu bukan lawan kepada hidup, mati hanyalah ketiadaan apa yang memberi kehidupan itu sendiri iaitu nyawa.

Sekarang beritahu saya professor, adakah kamu mengajar bahawa manusia asalnya dari monyet?

Prof: Jika kamu rujuk kepada proses evolusi semulajadi, ya.

Pelajar: Pernahkah professor melihat evolusi itu sendiri?

(Professor menggeleng kepala dan tersenyum kerana mula merasakan perbincangan ini semakin hebat)

Pelajar: Disebabkan tiada siapa pernah melihat proses evolusi itu sendiri sedang berjalan dan tidak boleh membuktikan yang ianya adalah suatu proses yang berlaku secara berterusan, adakah professor mengajar pendapat professor sahaja? Adakah professor saintis atau penceramah?

(Dewan kuliah menjadi gempar)

Pelajar: Ada tak sesiapa didalam dewan ini pernah melihat otak professor?

(Pelajar lain tertawa)

Pelajar: Ada tak sesiapa yang perasan akan otak professor itu? Rasainya, menghidunya? Saya pasti tiada siapa yang pernah berbuat demikian… jadi berdasarkan kepada pemerhatian, pada kajian, pada suatu yang boleh didemonstrasikan, sains menyatakan yang otak professor tidak wujud. Maaf saya katakan, bagaimana kami semua boleh percayakan kuliah2 professor selama ini?

(Seluruh dewan menjadi senyap.. Professor merenung lama kepada pelajar tersebut)

Prof: Saya rasa kamu semua hanya perlu percayakan kepadanya.

Pelajar: Itulah dia professor, hubungan antara manusia dan Tuhan adalah kepercayaan dan keimanannya dan itulah yang membuatkan kita dan seluruh alam ini hidup dan berfungsi sepertinya.