Pages

Sunday, November 25, 2012

Kehidupan di Gaza kembali pulih


Seorang remaja Palestin yang diperhatikan dua rakannya, menggunakan cangkul bagi memperbaiki terowong penyeludupan yang musnah akibat bedilan tentera Israel di selatan Genting Gaza berhampiran sempadan Rafah, kelmarin. - Reuters


TEL AVIV 23 Nov. - Penduduk Palestin dan Israel di kedua-dua belah sempadan Gaza kembali menjalani kehidupan seperti biasa semalam, sehari selepas gencatan senjata yang menamatkan lapan hari keganasan di wilayah itu.
Namun, Israel memberi amaran jika Hamas melanggar perjanjian damai sementara itu, mereka tidak teragak-agak melancarkan serangan semula sebagai tindak balas.
Pada sebelah pagi, penduduk Palestin di Gaza meluangkan masa untuk melawat rakan-rakan dan ahli keluarga mereka yang cedera di hospital atau memantau kesan kemusnahan akibat serangan udara rejim Zionis Israel.
Menjelang petang, saksi berkata, kehidupan kembali pulih dengan kenderaan dan pejalan kaki kelihatan di jalan-jalan raya, manakala kedai-kedai kembali dibuka.
Penduduk turut mengambil peluang untuk menambah bekalan simpanan makanan selepas seminggu tidak dapat berbuat demikian ekoran serangan udara Israel.
Namun, sekolah-sekolah di Israel yang terletak dalam lingkungan 40 kilometer dari Gaza masih ditutup dan pihak berkuasa menasihati agar penduduk sentiasa berjaga-jaga.
Sekurang-kurangnya 164 penduduk Palestin maut, separuh daripada mereka orang awam dalam serangan udara rejim Zionis Israel selama lapan hari lalu, manakala di pihak Israel, enam penduduknya terbunuh akibat serangan roket dan mortar Hamas.
Sementara itu, China hari ini menyuarakan sokongan kepada Palestin berhubung konflik dengan Israel dan usaha wilayah itu untuk meningkatkan status mereka di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).
Menurut wakil Palestin, Bassam al-Salhi yang mengadakan pertemuan dengan Menteri Luar China, Yang Jiechi, Beijing menyokong 'penghentian sebarang tindakan agresif rejim Zionis itu ke atas penduduk Palestin, selain turut menyalurkan bantuan sebanyak AS$1 juta (RM3.07 juta).
Jurucakap tentera Israel, hari ini dalam pada itu mengumumkan pasukan keselamatan telah menahan pelaku pengeboman bas yang menyebabkan sekurang-kurangnya 17 penduduk Israel cedera dalam serangan di Tel Aviv, kelmarin.
Suspek berasal dari Tebing Barat, tetapi telah diberi kerakyatan Israel di bawah skim penduduk Palestin berkahwin dengan Arab Israel.
Beberapa anggota Hamas yang dikatakan berasal dari perkampungan Beit Lakia di Tebing Barat, berhampiran Ramallah yang merancang serangan itu, turut ditahan.
Sementara itu, kematian pertama dicatatkan hari ini sejak Hamas dan Israel mencapai gencatan senjata apabila seorang penduduk Palestin ditembak mati tentera rejim Zionis berdekatan sempadan Gaza, lapor pasukan perubatan Palestin. - DPA/AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121124/lu_01/Kehidupan-di-Gaza-kembali-pulih#ixzz2DEZeqkgv
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Maklumat pengebumian Osama didedah?Osama bin Laden
NEW YORK 23 Nov. - Kontroversi berhubung apa yang terjadi kepada jenazah orang yang paling dikehendaki Amerika Syarikat (AS), Osama bin Laden selepas beliau dilaporkan dibunuh oleh komando AS tahun lalu, sedikit terjawab apabila beberapa e-mel antara pegawai tentera AS mendedahkan persoalan itu.
Akhbar Daily Mail melaporkan e-mel dalaman rahsia tentera AS itu mendedahkan jenazah Osama dimandikan, dikapankan dengan kain putih dan kemudian dibuang ke dalam laut, mengikut cara pengebumian Islam.
Menurut e-mel rahsia itu, tiada kelasi yang menyaksikan proses pengebumian itu dilakukan.
E-mel antara pegawai tentera AS yang sebelum ini dirahsiakan dan dikawal ketat dan berjaya didapati melalui Akta Kebebasan Maklumat, merupakan pendedahan pertama maklumat kerajaan AS mengenai pembunuhan Osama pada 1 Mei 2011 oleh komando SEAL AS dalam serbuan di pekan Abbottabad, Pakistan.
Bagaimanapun, pendedahan e-mel itu masih menimbulkan keraguan kerana ketiadaan bukti-bukti lain termasuk gambar pengebumian, selain dianggap sebagai 'permainan' kerajaan AS bagi mengaburi apa sebenarnya yang berlaku.
Satu e-mel yang ditandakan sebagai sulit dan dihantar oleh pegawai kanan tentera, Laksamana Muda Charles Gaouette pada 2 Mei lalu, secara ringkas menerangkan bagaimana mayat Osama dimandikan, dikapan dan kemudian dimasukkan dalam beg yang mengandungi pemberat.
Satu lagi e-mel oleh pegawai hal ehwal awam kapal pengangkut USS Carl Vinson menyatakan, hanya sejumlah kecil kepemimpinan kapal itu dimaklumkan mengenai pengebumian Osama itu.
''Selepas dimandikan dan dikapan, mayat (Osama) diletakkan di dalam sebuah beg mengandungi pemberat. Seorang pegawai tentera membacakan doa yang kemudian diterjemah dalam bahasa Arab. Selepas selesai, mayat itu diletakkan ke atas papan dan dilepaskan ke dalam laut,'' kata e-mel Gaouette itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121124/lu_03/Maklumat-pengebumian-Osama-didedah#ixzz2DEYFMmJ2
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Merawat tekanan dalam keranda
24 November 2012
Merawat tekanan dalam keranda
Seorang pesakit sedang menjalani rawatan dalam keranda.
JIKA diberi peluang, mahukah anda tidur dalam keranda gelap dan sunyi demi merawat tekanan?

Lebih 1,000 pesakit di Shenyang, wilayah Liaoning, China menawarkan diri melakukan perkara itu dan dianggap sebagai satu kaedah rawatan psikoterapi khas.

Perunding pusat psikoterapi, Tang Yulong memberitahu, rawatan simulasi kematian ini sesuai kepada penghidap masalah psikologi khasnya mereka yang mengalami tekanan.

"Pesakit perlu masuk dan tidur di dalam keranda yang disediakan dalam sebuah bilik kecil. Kemudian, mereka akan diselimutkan dan dikehendaki menulis ayat-ayat terakhir sebelum menjalani proses kelahiran semula.

"Lima minit selepas keranda ditutup, pesakit akan dikejutkan dengan suara tangisan bayi menandakan dia telah dilahirkan semula," kata Yulong dan menambah tidak semua pesakit dibenarkan melakukan rawatan seumpama ini. - MailOnline

iSAVE YOU dijamin selamat, mesra alam
25 November 2012
iSAVE YOU dijamin selamat, mesra alam
Kusyen penyerapan hentaman berasaskan span lembut berfungsi sebagai penyerap hentakan.
MAJORITI pembikin kereta seluruh dunia sejak berdekad lalu, menganggap beg udara keselamatan hanya sesuai ditempatkan di kawasan tempat duduk dalam sesebuah kenderaan.

Namun kini, sekumpulan penyelidik Jepun berjaya menukar anggapan itu dengan mencipta produk terbaru iaitu kereta elektrik dibaluti kusyen atau dengan lebih tepat sebagai beg udara.

Syarikat pengeluar kereta iSAVE YOU, Humanix, mendedahkan kereta yang memiliki tiga tayar ini adalah satu daripada kenderaan elektrik paling selamat di dunia.

"Sebenarnya rangka kereta ini seperti kereta golf yang bahagian luarnya dibaluti dengan beg udara berkusyen yang berfungsi sebagai pembidas hentakan.

"Kereta ini sesuai untuk golongan tua dan kurang upaya," kata Presiden Humanix, Profesor Tsutomu Masujima.

iSAVE YOU kini dalam persediaan untuk dipasarkan pada harga 790,000 yen (RM29,326). - MailOnline

Bilik darjah ala Star Trek ganti papan hitam
25 November 2012
Bilik darjah ala Star Trek ganti papan hitam
Sebuah bilik darjah dilengkapi sistem papan pintar utama yang menyalurkan maklumat ke dalam meja pelbagai sentuh.
Bilik darjah ala Star Trek ganti papan hitam
Sebuah bilik darjah dilengkapi sistem papan pintar utama yang menyalurkan maklumat ke dalam meja pelbagai sentuh.
DEBU kapur papan hitam dan timbunan buku latihan di atas meja mungkin lenyap dengan adanya bilik darjah masa depan.

Seramai 400 murid sekolah rendah di Britain berpeluang menerokai teknologi tinggi di sepanjang proses pembelajaran menerusi 'Bilik Darjah Star Trek' yang pelbagai sentuh dan bermeja pintar.
Meja pintar mereka dilengkapi perisian komputer oleh pakar di Universiti Durham, London.

Hasil kajian menunjukkan medium itu mampu meningkatkan tahap kecekapan matematik seseorang.

Kajian membuktikan menerusi meja interaktif pintar, penggunaan kertas juga dapat dikurangkan.

"Bilik Darjah Star Trek ini membantu dalam kegiatan berkumpulan dan memudahkan guru untuk melihat sama ada pelajar mereka tidak menipu dalam pembelajaran," kata Ketua Penyelidik, Fakulti Pendidikan Universiti Durham, Profesor Liz Burd. - MailOnline

Fosil penguin gergasi ditemui
25 November 2012
Fosil penguin gergasi ditemui
Rangka rahang penguin gergasi menunjukkan perbezaan ketara dari segi saiz berbanding rangka penguin zaman kini.
Fosil penguin gergasi ditemui
Rangka rahang penguin gergasi menunjukkan perbezaan ketara dari segi saiz berbanding rangka penguin zaman kini.
BUENOS AIRES - Sekumpulan penyelidik Argentina berjaya menjumpai fosil penguin yang dianggar berusia 34 juta tahun dan berketinggian kira-kira dua meter di benua Antartika.

Pakar Paleontologi dan Muzium Sains Alam wilayah La Plata mendedahkan, baha rangka hidupan akuatik berkenaan ditemui dalam kawasan ais di benua sejuk selatan.

"Ini penguin terbesar yang pernah ditemui berdasarkan ketinggian dan jisim badan," kata pakar Carolina Acosta yang menyatakan rekod penguin terbesar sebelum ini dipegang  penguin Maharaja yang berketinggian 1.2 meter.

Ketua Penyelidik, Marcelo Reguero berkata, penemuan pada Selasa lalu, adalah satu petunjuk dalam kajian mereka yang mencari jawapan kepada susur galur keturunan penguin sehingga hari ini. - AFP

Rupa anak patung mirip artis Hollywood
24 November 2012
Rupa anak patung mirip artis Hollywood
Pelukis potret artis menghasilkan fi gura Harry Potter.
Rupa anak patung mirip artis Hollywood
Anak patung mirip Harry Potter.
Rupa anak patung mirip artis Hollywood
Anak patung mirip Edward dan Bella dalam filem aksi Twilight.
SEORANG pelukis potret, Noel Cruz, mencipta satu dimensi terbaik figura sejak lapan tahun lalu, dengan mengubah wajah anak patung biasa menjadi artis Hollywood terkenal.

Cruz menyolek semula beberapa wajah anak patung menyerupai wajah selebriti terkenal seperti pasangan romantik filem sekuel Twilight (Edward Cullen dan Bella Swan), Angelina Jolie, Johnny
Deep (Kapten Jack Sparrow dalam Pirates Of The Caribbean) dan banyak lagi.

Anak kelahiran Manila, Filipina ini berkata, setiap anak patung yang dihasilkan mempunyai nilai berbeza iaitu bermula pada harga £314 (RM1,530) sehingga £2,200 (RM10,723).

"Saya juga pernah mengecat semula wajah anak-anak patung menjadi wajah penyanyi terkenal seperti Cher, pelakon utama filem sekuel Harry Potter dan Orlando Bloom," kata Cruz. - MailOnline

Cermin mata pintar buat si buta
25 November 2012
Cermin mata pintar buat si buta
Cermin mata yang dilengkapi kamera khas akan melalui beberapa proses ujian bermula Januari depan.
Cermin mata pintar buat si buta
Cermin mata yang dilengkapi kamera khas akan melalui beberapa proses ujian bermula Januari depan.
TONGKAT dan anjing mungkin tidak lagi digunakan menjelang 2015 kelak dengan adanya cermin mata khas buat orang buta.

Menurut pakar Universiti Oxford, Dr Stephen Hicks, alat bantuan melihat itu direka untuk menghalang seseorang yang berada dalam peringkat permulaan buta menjadi buta kekal.

"Beberapa kamera stereoskopik kecil dimasukkan ke dalam lapisan cermin berkenaan kemudian pemakainya dapat melihat dengan jelas apa sahaja objek di hadapan," Hicks yang juga pencipta alat bantuan melihat ini.

Bagaimanapun, Hicks berkata, alat bantuan khas itu perlu menjalani beberapa ujian bermula Januari depan melibatkan 160 sukarelawan bermasalah penglihatan di Oxford dan London.

Beliau menambah, selain membantu seseorang yang buta melihat dengan jelas, kos untuk memiliki sepasangan cermin mata itu jauh lebih murah iaitu £600 (RM2,943) berbanding kos melahit anjing pemandu mencecah 

Mesir kembali bergolak
SEJUMLAH orang berkhemah bagi membantah dekri terbaharu Morsi di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Polis pencegah rusuhan melepaskan tembakan gas pemedih mata bagi menyuraikan para penunjuk perasaan yang berkhemah di Dataran Tahrir di sini semalam kerana membantah dekri yang dikeluarkan Presiden Mesir, Mohamed Morsi.
Pada 22 November baru-baru ini, Morsi mengeluarkan dekri yang mengumumkan setiap keputusan yang dibuatnya tidak boleh dicabar di mahkamah sehingga anggota-anggota baharu parlimen dipilih.
Para penunjuk perasaan itu dihalang polis dengan gas pemedih mata selepas mereka cuba untuk menyertai sejumlah lagi orang yang berkhemah di dataran tersebut.
Dataran itu menjadi tempat ratusan ribu orang berhimpun bagi mendesak Hosni Mubarak meletakkan jawatan pada tahun lalu kerana penyalahgunaan kuasa dan rasuah.
Hosni kemudian meletakkan jawatan pada Februari tahun lalu.
Para penunjuk perasaan juga akan mengadakan satu perhimpunan besar-besaran pada Selasa ini.
Hakim-hakim di bandar Alexandria juga melancarkan mogok bagi membantah dekri tersebut.
Amerika Syarikat (AS) turut mengkritik dekri tersebut menerusi satu kenyataan daripada jurucakap Jabatan Negara AS, Victoria Nuland.
Kelmarin, para penyokong dan penentang Morsi saling bertempur di serata Mesir selepas presiden itu mengumumkan dekri tersebut.
Pejabat parti Keadilan dan Kebebasan yang disokong Ikhwanul Muslimin turut menjadi sasaran serangan para penunjuk perasaan di Alexandria kelmarin. - Agensi

Lelaki bogel duduk di atas patung manusiaSEORANG lelaki yang berbogel (dalam bulatan) duduk di atas patung manusia di London kelmarin.


LONDON - Seorang lelaki bogel ditangkap selepas dia duduk di atas patung manusia dekat pejabat Perdana Menteri Britain, David Cameron di sini kelmarin.
Polis menutup kawasan di sekitar patung itu dan memujuknya untuk turun dari patung tersebut.
Menurut polis, dia kemudian berjaya dipujuk dan ditahan menerusi Akta Kesihatan Mental. - AFP