Pages

Monday, January 10, 2011

Tipu Daya Yahudi Terhadap Kebangkitan Islam


Ketahuilah bahawa makin pesatnya perjuangan kebangkitan Islam makin tercabarlah musuh-musuh Islam. Kalau tercabar, mereka lagi akan mencabar. Umat Islam kena faham hal ini. Jadi mereka akan buat cabaran-cabaran sama ada halus mahupun kasar.

Musuh ketat Islam adalah Yahudi, kemudian Kristian. Selain itu, musuh yang ada adalah yang ringan-ringan. Musuh utama Islam ialah Yahudi. Sebab itu disebut dalam Al-Qur’an dan hadis. Terbukti kalau kita baca sejarah, Yahudi sudah melakukan berbagai tipu daya terhadap umat Islam. Sebab yang paling faham tentang Islam dan apa yang akan berlaku di akhir zaman adalah yahudi, sedangkan mereka adalah musuh nombor satu umat Islam. Mereka pula cerdik-cerdik. Dengan kecerdikan itu, mereka bermusuh dengan umat Islam. Sebelum kejayaan umat Islam akhir zaman, umat Islam sudah dikucar-kacirkan, sudah dipecah belahkan dan dilemahkan.

Jadi, jangan anggap bila Islam sudah hampir dengan kemenangan, kita hendak berehat-rehat. Tidak sesekali begitu. Mereka akan buat tekanan lebih hebat lagi pada Islam samada kita sedar atau tidak, samada kita faham atau tidak. Hal ini mesti ada di dalam kepala umat Islam. Umat Islam tak boleh berjuang dengan senang-senang hati. Kena letakkan musuh di depan. Kalau begitu kali ini, sebagai penjelasan saya nak ceritakan bagaimana tipu daya yang telah dilakukan oleh yahudi semenjak zaman Rasulullah hingga ke hari ini. Mungkin ramai orang Islam tak sedar, ulama pun tak sedar, tapi sebagai orang Islam yang berjuang mesti ambil tahu, mesti sedar, mesti faham bagaimana mereka bertindak supaya orang Islam boleh hadapi dengan bijaksana dengan satu perjuangan yang berdisiplin, tersusun sesuai seperti bijaknya yahudi.

Jadi mari kita mengkaji tipu daya Yahudi sejak zaman Rasulullah SAW hingga sekarang. Mereka sangat berjaya. Sebenarnya kalau nak cerita semua kejahatan mereka tak selesai dalam satu bab. Tapi kita cuba lihat satu aspek sahaja. Kali ini akan dihurai, diulas, bagaimana mereka berjaya hingga Umat Islam terkeliru.

Yahudi sangat faham bahawa umat Islam samada yang sayang dengan ulama atau tidak, umat islam tak boleh lepas dari ulama. Apa bangsa pun tak boleh lepas dari ulama, samada sayang atau tidak mereka perlukan ulama setidak-tidaknya untuk menjaga fardhu ain, nikah kahwin, kenduri kendara, dan mengharapkan doa. Ini yahudi sangat faham.

Padahal kalau setakat itu saja keperluan Umat Islam terhadap ulama, tidak menjadi masalah. Tapi itu pun diambil berat oleh Yahudi hingga dia fikirkan bagaimana dia akan mengkucar-kacirkan peranan ulama agar Umat Islam haru-biru kerananya. Digunakan ulama untuk kucar-kacirkan Umat Islam.

Ada 5 golongan ulama yang mana sejarah mereka diputarbelitkan hinggakan masyarakat Islam terpengaruh dengan putar belit sejarah yang digambarkan yahudi. Jadilah haru-biru umat Islam. Yahudi suluh semua golongan ulama. Yang mana patut ditonjol, mana patut ditutup dan yang patut ditayang. Yang ditayang, diputarbelit tentang mereka itu.

Orang Yahudi tahu adanya ulama mazhab, mujadid, ahli-ahli sufi, ada ulama liberal, ada ulama fikir ilmu sains saja, atau fikir falsafah. Bagaimana dia akan gunakan ulama samada positif pada mereka atau negatif pada mereka.

1. Yahudi Menyerang Ulama Mazhab

Yahudi tahu ulama mazhab ini termasuk penyelamat umat Islam sebab mereka menjaga aqidah umat. Mana-mana yang tidak faham syariat, merekalah yang menjaga. Ulama mazhab sekiranya dibiarkan, tidak diputar belit tentang mereka, akan untunglah Umat Islam. Lahirnya diputar belit. Dia gunakan ulama Islam yang boleh dibeli samada dengan duit atau pengaruh. Ulama ini digunakan untuk mengatakan bahawa kedatangan ulama mazhab memecah belahkan umat Islam. Jadi ulama yang dibeli itu menyerang ulama mazhab. Yahudi gunakan ulama wahabi yang anti mazhab. Sebab itu selepas kedatangan wahabi (100 tahun yang lepas), haru biru dibuatnya kerana mereka sangat menentang mazhab. Jadi dengan cara ini mereka kucar-kacirkan umat Islam.

Pada kita ulama mazhab rahmatan lil alamin, kata Rasulullah. Merekalah yang menjaga ilmu Islam supaya ilmu Islam yang hak dapat dikekalkan. Tapi Yahudi gunakan ulama wahabi untuk mengatakan kedatangan ulama mazhab memecah belah umat Islam. Sebab itu diwaktu itu tak berjaya tapi sekarang sudah berjaya, umat Islam tidak menyebut lagi ulama mazhab dan lupakan empat imam mazhab. Sekitar 50 tahun ke belakang masyarakat sudah tidak menyebut nama-nama mereka. Akibat terpengaruh pendapat yang mengatakan ulama mazhab pemecah belah umat Islam.

2. Yahudi menutup sejarah adanya Ulama Mujaddid.

Golongan ini ditutup terus. Sebab dia tahu ulama mujadid ini membawa kebenaran yang mana dia bukan saja membawa ilmu tetapi Islam realiti, Islam praktikal, ‘zahirina ala haq’. Masyarakat hanya kenal 1 atau 2 saja seperti Imam Syafi’e, Umar Ibnu Aziz, tetapi yang lain tidak dikenali. Siapa yang kenal Imam Fakhrurazi, Imam Sayuti, begitu mahsyur, patut masyarakatg kenal tetapi berjaya ditutup. Ulama mazhab tadi diuar-uarkan tapi dinegatifkan, diburuk-burukkan. Ulama mujaddid ini langsung ditutup, ditenggelamkan.

3. Yahudi mengganti Ulama Sufi dan Ulama Tarikat dengan ulama khadam.

Golongan ulama ini Yahudi telah putarbelitkan, padahal mereka orang soleh walaupun bukan mujtahid dan mujaddid, mereka banyak ibadah, banyak kelebihan dan berlaku khawariqul ‘adah (mencarik adat), keramat-keramat pada mereka. Di waktu tak adanya mujadid dan mujtahid, masyarakat hormat pada ulama tarikat walaupun mereka hanya bawa ibadah sahaja, setidaknya mampu menjaga bara api Islam supaya tidak padam. Yahudi dorong dengan dibesar-besarkan khawarikul ‘adah, keramat-keramat lahir yang ada pada mereka.

Akhirnya umat islam yang jahil terpesona dengan khawariqul ‘adah. Apa yang mereka amal hanya kerana terpesona dengan khawariqul ‘adah. Kemudian datang pula ulama kemudian yang hendakkan pengaruh. Tetapi oleh kerana tidak setaraf dengan ulama sufi dan tarikat ini, mereka yang datang kemudian tadi apa yang mereka buat? Oleh kerana tidak ada anugerah Tuhan atas dasar taqwa seperti ulama sebelum itu, diusahakan ilmu khadam seperti boleh berjalan atas air, dan timbul perkara-perkara pelik yang lain. Yang tadi anugerah Tuhan kerana taqwanya. Masyarakat yang jahil ini mudah terpengaruh melihat ulama-ulama ini. Orang jahil giat beribadah tetapi dengan tujuan untuk dapat ilmu khadam. Teruklah begini. Wali yang diusahakan, sebenarnya itu bukan wali. Itu adalah orang yang dapat berkat. Yang wali itu ialah mereka yang sebelumnya, iaitu ulama sufi dan tarikat. Sebab itu ulama dahulu ramai yang mempunyai ilmu ini. Boleh berjalan diatas air, kebal, tak dinampak oleh orang. Mereka yang tidak faham menganggap tok guru tersebut adalah wali.

Berjaya Yahudi putar belitkan umat Islam. Sebab yang lahirnya sama. Yang satu kerana taqwa, yang satu lagi ilmu khadam. Jadi, nampaknya ramai orang beribadah kerana itu. Menipu diri sendiri. Ibadah banyak tetapi menipu diri sendiri. Yang mana cara itu tidak direstui oleh Tuhan. Sebab itu tidak hairan diwaktu Indonesia berperang dengan penjajah ada ulama yang boleh berjalan atas air, bila tentera baling bom mereka sambut dan jadi roti. Berjaya Yahudi menipu umat Islam. Digunakan ulama yang baik tadi kepada yang negatif iaitu ulama generasi kemudian terutama ulama pondok pesantren. Sebab itu masa perang, ramai orang melayu kebal, ramai tok guru ‘instant’ yang kebal.

4. Yahudi melahirkan Ulama Liberal

Yahudi gunakan ulama liberal untuk cadangkan kemajuan orang Islam. Mereka katakan orang Islam mundur sebab tiada kemajuan. Di antara tokoh-tokohnya, Muhammad Abduh, Rasyid Redha, Jamaludian Afghan, ini tokoh ulama liberal. Sebab itu Muhammad Abduh kalau dia hendak dapatkan ilham, dia jumpa ulama di barat. Jadi lahirlah ulama yang fikir hendak membangun tanpa fikir halal haram lagi, lupakan ibadah, dicadangkan maju sebab Islam suruh maju. Yang ini Yahudi sangat berjaya, sehingga kini dicadangkan lagi kemajuan-kemajuan atas nama Islam. Ulama-ulama ciptaan yahudi ini sebagian besarnya memang belajar dari yahudi di barat. Gelaran-gelaran keilmuan mereka diperolehi di barat. Mereka dimabukkan oleh yahudi dengan pujian, gelaran, award, hadiah, uang, pengaruh, glamor dan segala mata benda duniawi. Dengan sesuka hati mereka mengeluarkan hukum, fatwa, pendapat mengikut kehendak yahudi tanpa mengira halal dan haram. Lahirlah ulama liberal seperti Gus Dur yang membenarkan semua agama. Musdah Mulia, tokoh lepasan IAIN yang menghalalkan bahkan mempromosikan lesbian dan homoseks. Dan ramai lagi ulama liberal yang menghalalkan perkawinan campur antar agama.


5. Yahudi membesarkan Ulama Falsafah

Ulama dari ahli-ahli sains barat, ahli-ahli falsafah barat, dia hanya fikir ilmu sahaja. Lahirnya Ibnu Sina, Al-Farabi, ahli sufi dan falsafah. Mereka sangat dibesar-besarkan oleh yahudi, ditonjolkan riwayat hidup mereka sedangkan dikalangan ulama itu ada yang minum arak, ini pun berjaya diketengahkan oleh yahudi sehingga terpengaruh umat Islam, yang mana umat Islam begitu didorong untuk ambil tahu tentang sains teknologi kerana nak maju.

Akhirnya ulama yang benar-benar jadi contoh tenggelam terus. Bahkan kalau timbul seorang ulama di satu zaman, masyarakat Islam memusuhi terutama pemerintah akan musuhi. Dianggap sesat, jumud, anti kemajuan dan lain-lain. Begitulah berjayanya Yahudi menggunakan lima golongan ulama ditonjolkan mengikut apa yang dia nak, kadang-kadang dibentuk negatif, kadang-kadang positif, nampak positif tapi negatif. Atau tutup terus ulama mujaddid. Jadi kesemua lima golongan ini sudah berjaya diputar belitkan Yahudi hingalah umat Islam hari ini hendak kita pulihkan, sembuhkan kena berhadapan dengan sesetengah ulama.

Ulama jumud kata, “Kita tidak pentingkan ibadah”. Bagi mereka apa yang dipentingkan adalah khawariqul ‘adah, sedangkan bukan begitu yang dikehendaki Islam. Begitu juga dia berjaya tonjolkan ulama moden seperti Muhammad Abduh, berjaya tonjolkan ulama yang hendak ilmu sahaja, seperti Ibnu Sina. Itulah cara yahudi gunakan ulama untuk pecah belahkan umat Islam. Sekarang adalah kemuncak kejayaan yahudi, kita sedang berjuang, diwaktu ini mereka sangat berjaya menipu daya ulama, sebab itu waktu kita berjuang, sebelum berhadapan dengan yahudi, terpaksa berhadapan dengan ulama-ulama yang diputar-belitkan itu. Kalaulah kita faham hakikat ini, betapa susahnya hendak berjuang, kita mesti mempunyai banyak ilmu, fahami sejarah, faham akan putar belit yahudi.

Hasil penelitian dan pemerhatian bagi kita yang telah menjelajah dunia kususnya ke negara-negara umat Islam, kita akan dapati putar belit yahudi begitu halus sekali.Ada tiga suasana yang boleh kita saksikan. Contohnya di Sepanyol, bagi sesiapa yang pernah berkunjung kesana antara perkara yang penting untuk dilihat ialah kesan sejarah tinggalan Islam dinegara tersebut. Apa yang menjadi tanda tanya kita, mengapa banyak patung-patung orang berserban, entah apa pula strategi mereka. Menggambarkan satu ketika dahulu kebanyakkan orang disana berserban. Patung-patung tersebut hanyalah bertujuan hendak bagi malu terhadap Islam. Disini satu ketika dulu Islam, sekarang sudah tiada. Seolah-olah bila pelancung datang, hendak dimaklumkan bahawa negara itu daripada Islam, sudah menjadi kafir semula. Kalau di Arab Saudi, lain pula strategi yang digunakan. Kesan tinggalan sejarah Islam ditutup-tutup. Terutamanya yang ada kaitan dengan Rasulullah dan para sahabat, sangat ditakut-takutkan dengan bid`ah, khurafat dan syirik. Akibatnya, ulama tidak sedar telah dipermainkan oleh musuh yang meniti melalui ajaran wahabi.

Suasana ketiga, selain di Arab Saudi (Mekah,Madinah) umat islam disogokkan dengan perancangan yang menarik. Seperti tarikan pelancong, lalu ditawarkan tenaga-tenaga pakar yang boleh mengesan tinggalan purba yang ada di negara-negara umat Islam, bahkan segala perbelanjaan dibiayai oleh intitusi tertentu. Contohnya di Mesir, dengan penemuan purba tinggalan Firaun, tinggalan purba Carthag di Tunisia, Babylon di Iraq, dan lain-lain lagi. Segala yang berkaitan dengan tinggalan purba tadi dijaga dengan baik, mana yang telah rosak diperbaiki. Apa yang disebutkan tadi dipamerkan sebegitu rupa agar menjadi kebanggaan umat Islam di tempat masing-masing. Begitulah halusnya percaturan musuh, akhirnya tenggelamlah atau dilupakan orang tentang sejarah Islam. Negara Negara yang kita ketengahkan dikenali dengan Ardhul Ambia ( Bumi Para Nabi). Malangnya umat Islam telah diputar belitkan sejarah Islam yang ada di tempat masing-masing. Sebab itu di ingatkan lagi, bila kita hendak berjuang perlu faham sejarah dan mesti ada banyak Ilmu Islam.BADAR SEMESRA: Tipu Daya Yahudi Terhadap Kebangkitan Islam

200 Ribu orang amerika memeluk Islam setiap tahun


200 Ribu orang amerika memeluk Islam setiap tahun « Blog Peribadirasulullah:
http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_MoslemsinAmrica_340_309_.jpg
Perkembangan Islam di amerika amat cepat sehingga menjangkau 2 juta orang telah memeluk Islam daripada jumlah 310 juta penduduk amerika. 35 peratus daripada 2 juta orang yang menganut Islam adalah daripada wilayah Puerto Ricans, Dominicans, Mexicans, Cubans, dan Spaniards."

Dunia untuk 7 golongan manusia


http://www.moveed.com/data/media/43/CalmWater.jpg
Rasulullah Shallallahu ’Alaihi Wasallam bersabda :
1. “Dunia ini adalah tempat bagi orang yang tidak memiliki tempat (di akhirat).
2. Dunia adalah harta bagi orang yang tidak memiliki harta (di akhirat).
3. Dunia ini hanya akan ditumpuk-tumpuk oleh orang yang tidak sempurna akalnya.
4. Hanya orang yang tidak paham sajalah yang akan sibuk dengan kesenangan dunia.
5. Hanya orang yang tidak berilmu sajalah yang akan merasa bersedih karena dunia.
6. Hanya orang yang tidak memiliki nurani sajalah yang akan dengki dalam masalah dunia.
7. Hanya orang yang tidak punya keyakinan kepada Allah sajalah yang menjadikan dunia sebagai tujuannya.”
Hadits tersebut tidak melarang manusia untuk berusaha dalam mengurusi keduniawian, tetapi hendaknya tidak sampai melupakan urusan akhirat yang menjadi tujuan utama. Dalam hadits lain Rasulullah Shallallahu ’Alaihi Wasallam bersabda :
“Jika seseorang berusaha mencari nafkah untuk kepentingan anaknya yang masih kecil, maka dia berada di jalan Allah. Jika seseorang berusaha mencari nafkah untuk kepentingan kedua orang tuanya yang sudah lanjut usia, maka ia berada di jalan Allah. Jika seseorang mencari nafkah untuk memenuhi ebutuhan dirinya agar tidak meminta-minta, maka ia berada di jalan Allah. Jika ada seseorang mencari nafkah dengan tujuan riya’ dan untuk bermegah-megahan, maka ia berada di jalan setan.” (HR. Thabarani).Dunia untuk 7 golongan manusia « Blog Peribadirasulullah

Manusia dilalaikan oleh 3 perkara

Manusia dilalaikan oleh 3 perkara « Blog Peribadirasulullah: 44


Ibnu Mas’ud Radhiyallahu Anhu berkata:

“Betapa banyak manusia yang dihukum secara berangsur-angsur melalui kesenangan yang diberikan kepadanya;

Berapa banyak manusia yang mendapat cobaan melalui pujian orang lain kepadanya;

Betapa banyak manusia yang terpedaya karena kelemahannya disembunyikan oleh Allah.”

Sumber : Terjemahan Kitab Nashahlul Ibaad – Menjadi Santun dan Bijak"

5 Golongan yang mengejar duniahttp://www.moveed.com/data/media/43/4.JPG
Berbagai kesibukan dan pekerjaan yang dilakukan manusia demi mendapatkan makanan dan pakaian telah membuat mereka lupa akan diri mereka sendiri, tujuan utama kehidupan mereka dan tempat kembali mereka (akherat), hingga akhirnya mereka mendapatkan penyesalan. Akal mereka pun lemah untuk sampai kepada ma`rifatullah. Semua itu disebabkan oleh kesibukannya memburu dunia. Oleh karena itu golongan seperti ini dibagi menjadi beberapa kelompok :
1. Golongan yang didominasi oleh kebodohan dan kelalaian, sehingga mata mereka tidak terbuka untuk merenungkan akibat dari perbuatan mereka. Terbukti dengan perkataan mereka sendiri, “Tujuan utama kita dalam kehidupan yang hanya sebentar ini adalah berusaha keras untuk mendapatkan makanan. Setelah didapati kita makan hingga mendapat kekuatan untuk bekerja. Setelah mampu bekerja berusaha sekuat tenaga untuk mendapatkan makanan.” Perkataan ini menunjukkan bahwa tujuan hidup mereka adalah makan agar bisa bekerja kemudian mereka bekerja agar dapat makan. Ini adalah aliran orang yang tidak punya kenikmatan dan tidak punya pijakan agama. Mereka letih disiang hari untuk makan dimalam hari dan makan dimalam hari untuk bersusah payah disiang hari. Orang seperti ini bagaikan unta yang berjalan dipadang pasir yang mencari air dan rumput-rumputan agar dapat meneruskan perjalanannya hingga akhirnya mati ditengah padang pasir dalam keadaan lapar.
2. Golongan yang mengira bahwa tujuan utama manusia bukanlah bersusah payah untuk bekerja. Kebahagiaan itu terletak pada pelampiasan syahwat dunia yaitu syahwat perut dan kemaluan. Mereka menghabiskan waktu untuk mengejar wanita dan mengumpulkan berbagai makanan yang lezat. Mereka makan seperti binatang makan, mererka berhubungan badan seperti binatang berhubungan badan, dan mereka mengira apabila telah mendapatkan hal tersebut (makan dan berhubungan badan) berarti telah mencapai puncak kebahagiaan, hingga akhirnya mereka melupakan Allah dan hari akhirat.
3. Golongan yang mengira bahwa kebahagiaan terletak pada banyaknya harta dan simpanan kekayaan, sehingga mereka bersusah payah mengumpulkannya siang dan malam. Mereka melakukan perjalanan sepanjang siang dan malam hingga kelelahan, mondar-mandir melakukan berbagai pekerjaan berat hingga kesampaian, berusaha dan mengumpulkan kekayaan hingga mereka sendiri tidak memakannya kecuali sekedarnya saja. Hal itu karena mereka kikir dan takut hartanya berkurang. Mereka hanya menikmati dan mengumpulkan harta dan melihat hartanya yang berlimpah, walaupun mereka tidak sempat menikmatinya. Ketika mereka meninggal dunia, hartanya tetap tertimbun dibawah tanah (atau bank-pen) atau ditemukan oleh orang lain (atau jadi rebutan ahli waris-pen) yang memakannya dengan penuh syahwat dan kelezatan dan ia hanya mendapatkan keletihan. Lalu orang-orang yang sepertinya hanya menyaksikan dan memberikan belas kasihan tanpa dapat mengambil pelajaran dari kematian kawannya.
4. Golongan yang mengira bahwa kebahagiaan terletak pada nama baik, pujian dan penghormatan. Mereka rela mengurangi makanan dan minuman hanya untuk dapat membeli pakaian yang bagus dan kendaraan yang mewah. Mereka menghiasi pintu-pintu rumah dan sudut-sudut ruangan yang menjadi perhatian pandangan manusia agar dikatakan sebagai orang kaya. Memiliki harta banyak. Mereka mengira bahwa hal itu merupakan kebahagiaan. Perhatian utama mereka siang-malam adalah mendapatkan perhatian manusia.
5. Golongan yang mengira bahwa kebahagiaan terletak pada kedudukan dan kehormatan dikalangan manusia atau ketundukan manusia dan penghargaan mereka terhadap dirinya. Mereka berusaha sekuat tenaga untuk mendapatkan simpati dari manusia. Mereka mengira dengan menjadi pemimpin akan membawa dirinya dihormati dan dipatuhi. Saat itulah puncak kebahagiaan yang dirasakan. Ini merupakan tipu daya syahwat yang sangat besar atas orang-orang yang lalai kepada Allah. Mereka menyibukkan diri agar orang lain tunduk kepadanya dan bukan berusaha agar ia tunduk kepada Allah dan taat beribadah kepada-Nya.
Apabila seseorang tidak rakus akan kehidupan dunia atau mengambil bagian dunia sekedar kebutuhannya (taqliil), maka ia akan terhindar dari tipu daya dunia dan akan banyak mengikat kehidupan akhirat (zikrul akhirat) dan perhatiaannya tercurah kepada persiapan menghadapi kehidupan akhirat. Akan tetapi apabila ia rakus terhadap kehidupan dunia, apa yang diperoleh melampaui batas keperluannya. Ia akan banyak mendapat kesibukan duniawi, dan satu urusan akan melahirkan urusan yang lain hingga akhirnya ia tidak ada waktu dan kemampuan untuk mengingat Allah.
Sumber : Tazkiyatun Nafs – Kajian Lengkap Penyucian Jiwa

Oleh : Sa`id Hawwa5 Golongan yang mengejar dunia « Blog Peribadirasulullah

Sebuah kampung memeluk Islam


beritaislamglobal.blogspot.com (Original English version here and here)
MINA: Satu pembedahan untuk memisahkan sepasang kembar siam, yang diketuai oleh Menteri Kesihatan Dr. Abdullah bin Abdulaziz Al-Rabeeah, telah menyebabkan seluruh penduduk sebuah kampung di Cameroon memeluk Islam.
Ini didedahkan oleh seorang pegawai tinggi negara Afrika itu, Sultan Omar, semasa mengadakan lawatan untuk bertemu dengan Al-Rabeeah di Hospital Kecemasan Mina. Kembar tersebut, Rahima dan Hamidah, dipisahkan pada April 2007.
“Kejayaan pembedahan yang dijalankan oleh Al-Rabeeah itu telah menyebabkan ketua dan ahli-ahli puak di kampung Banki Tungo, yang berpenduduk seramai 1,100 orang, dan ramai lagi di beberapa bahagian Cameroon memeluk Islam secara beramai-ramai. Tindakan mereka didorong oleh sikap perikemanusiaan yang ditunjukkan oleh Raja Abdullah,” katanya.
Omar diiringi delegasi seramai 26 orang saudara baru warga Cameroon, yang sedang mengerjakan Haji sebagai tetamu Raja Abdullah, mengunjungi Al-Rabeeah untuk menyampaikan ucapan terima-kasih kepada beliau. “Kami bukan sahaja terhutang budi kepada Al-Rabeeah, tetapi juga kepada Raja Abdullah yang mengarahkan supaya kembar tersebut dipisahkan dengan kos ditanggung baginda.
Pembawa sial
Kembar Siam warga Cameroon Rahima dan Hamidah (dulunya dikenali Pheinbom dan Shevoboh) dianggap sebagai pembawa sial semasa dilahirkan, tetapi kejayaan pakar-pakar bedah Arab Saudi melakukan pemisahan telah merubah kehidupan mereka – dan keimanan penduduk kampung mereka.

Mereka bercantum di dada, perut dan punggung sewaktu dilahirkan dan para jururawat yang menyambut kelahiran bayi tersebut di Babanki Tungo, sebuah kampung utara Cameroon, berasa terkejut dengan “kelahiran pelik” itu sehingga lari bertempiaran meninggalkan klinik.
Perkhidmatan perubatan asas di Babanki Tungo sangat terbatas untuk merawat kambar perempuan tersebut dan, setelah rayuan dibuat melalui internet, Raja Abdullah bersetuju menanggung kos membawa mereka ke Arab Saudi untuk tujuan pembedahan pada 2007.
Pembedahan yang mengambil masa selama 16 jam tersebut berjaya memisahkan kembar tersebut dan kini masing-masing memiliki perut sendiri.
Memeluk Islam
Beberapa orang di Babanki Tungo – sebuah kampung yang mengeluarkan hasil-hasil sayuran – menganggap kembar tersebut sebagai “hadiah syaitan” yang dihantar untuk menghukum ayah mereka, yang sudahpun mempunyai 13 anak dengan dua isteri yang lain.
Setengah yang lain pula percaya yang Rahima dan Hamidah dihantar untuk menghukum seluruh kampung, selepas seorang pemimpin tradisi dalam wilayah berkenaan dibakar hidup-hidup oleh orang-orang bawahannya.
“Segalanya sangat sukar sewaktu bayi-bayi itu masih bercantum,” kata Emerencia Nyumale, ibu kepada pasangan kembar tersebut. “Apabila orang nampak saya membawa anak-anak, mereka akan lari dan ini membuatkan saya berasa sungguh bersalah dan sepi keseorangan,” katanya. “Syukur kepada tuhan segalanya sudah berakhir selepas pemisahan dilakukan.”
Cerita tentang kanak-kanak tersebut juga membawa kesan lain kepada penduduk Babanki Tungo.
Kerajaan Saudi membiayai pembinaan sebuah pusat Islam di kampung tersebut yang terdiri daripada sebuah masjid, taman asuhan kanak-kanak, sekolah rendah dan pusat kesihatan.
Beberapa orang penduduk percaya tindakan ini akan menyebabkan lebih ramai penduduk Kristian Babanki Tungo memeluk Islam. Langkah ini telah dimulakan oleh ibubapa kembar tersebut. Si ayah, Ngong James Akumbu, sekarang dikenali sebagai “Abdallah”, Emerencia sebagai “Aisha”, dan lima orang anak-anak mereka telahpun memasuki sekolah rendah Islam.

Rahmat atau sumpahan?
Kum Edwin, seorang guru di sekolah tersebut, juga telah memeluk Islam. “Sebelum sekolah dibuka, saya menganggur, dan memiliki ramai teman wanita dan banyak minum,” kata Edwin, yang menukar nama kepada “Abdallah Wagf”.
“Bila saya dengar sebuah sekolah Islam akan dibuka, saya terus mengikuti kursus pengajian Islam selama tiga bulan… Saya dah tak minum dan sekarang sedang mencari calon isteri kerana memiliki ramai teman wanita bukannya satu sikap yang baik.”
Ramai penduduk di Babanki Tungo menganggap kelahiran Rahima dan Hamidah telah membawa rahmat dan bukannya sumpahan. Masyarakat tidak lagi memandang serong melihat kanak-kanak kembar tersebut merangkak dalam kampung, seperti yang mereka lakukan dahulu.
“Saya selalu memberitahu para ibubapa supaya bersabar apabila menerima ujian tuhan kerana sesuatu yang buruk akan bertukar menjadi baik di masa depan,” kata ayah si kembar.
Sememangnya, kembar tersebut telah mengubah nasib mereka. Setelah melalui kepahitan dipinggirkan, sekarang kembar tersebut mempunyai kehidupan masing-masing dan menjadi faktor kepada perubahan yang berlaku dalam masyarakat sekeliling.
http://beritaislamglobal.blogspot.com/Sebuah kampung memeluk Islam « Blog Peribadirasulullah

Israel roboh hotel di timur BaitulmaqdisBAITULMAQDIS 9 Jan. - Pihak berkuasa Israel hari ini mula merobohkan sebuah kompleks hotel di timur Baitulmaqdis bagi menyediakan tapak untuk membina sebuah kawasan perumahan baru Yahudi di wilayah Palestin yang diduduki itu.
Polis mengadakan kawalan ketat ketika tiga jentolak merobohkan sebahagian bekas Hotel Shepherd dalam tindakan yang mendapat kecaman Palestin.
Tapak hotel tersebut akan digantikan dengan 20 buah unit pangsapuri mewah untuk rakyat Israel.
"Bahagian bangunan itu disebelah utara sedang dirobohkan dan pihak berkuasa Israel mahu membina 20 unit kediaman untuk pendatang Yahudi di sini," kata seorang aktivis keamanan Israel, Peace Now, Hagit Ofran.
Projek di kawasan kediaman Sheikh Jarrah di timur Baitulmaqdis yang diduduki penduduk Arab itu turut dikecam oleh Amerika Syarikat (AS).
Perunding Palestin, Saeb Erekat berkata, pihak Palestin tidak akan berunding dengan Israel selagi kegiatan pembinaan sedemikian diteruskan.
Kelulusan akhir untuk pembinaan 20 unit pangsapuri baru itu diberikan pada Mac lalu, ketika Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengadakan rundingan di Washington.
Projek pangsapuri itu dibiayai oleh jutawan Yahudi AS, Irving Moskowitz, yang telah lama menjadi penaung pendatang haram Yahudi.
Bangunan hotel yang sudah usang itu pernah menjadi kediaman Mufti Baitulmaqdis, Haj Amin al-Husseini yang menjadi terkenal kerana hubungannya dengan pemimpin Nazi, Adolf Hitler.
Walaupun majoriti penduduk timur Baitulmaqdis adalah Palestin, semakin ramai pendatang haram Yahudi mencerobohi kawasan kediaman di situ, sekali gus mencetuskan pergaduhan dengan penduduk Arab. - AFPUtusan Malaysia Online - Luar Negara

Wanita Amerika Syarikat mengaku mengintip di Iran

Utusan Malaysia Online - Luar Negara: "

TEHERAN 9 Jan. - Seorang wanita warga Amerika Syarikat (AS) yang didakwa Teheran sebagai perisik negara ini, telah mengaku melakukan kerja-kerja pengintipan, kata pegawai polis kanan Iran di televisyen rasmi negara ini, hari ini.

Timbalan Ketua Polis Sempadan, Brigadier Jeneral Ahmad Garavand berkata, ketika soal siasat awal dilakukan, dia mengaku melakukannya apabila ditanya sama ada terlibat dengan pengintipan.

Semalam, Garavand memberitahu media Iran bahawa seorang perisik wanita AS dikenal pasti sebagai Hal Talayan ditahan di Jolfa, yang bersempadan dengan Naxcivan, Azerbaijan, berdekatan Armenia.

''Wanita itu ditahan pada 5 Januari lalu ketika merakam filem dan berlakon sebagai pelancong dan dia ada misi daripada agensi perisikan AS,'' katanya.

Garavand berkata, dia ditugaskan oleh AS untuk merakam gambar sempadan-sempadan negara ini. - AFP"

Lebih 215,000 mohon lesen kereta di Beijing
Gambar fail bertarikh 9 September, 2010 merakamkan keadaan kesesakan lalu lintas di Lebuh Raya Lingkaran Dua di bandar raya Beijing. - AFP


BEIJING 9 Jan. - Lebih 215,000 orang memohon lesen kereta di Beijing pada bulan ini, tetapi hanya 20,000 yang akan diluluskan ekoran usaha ibu negara China ini untuk mengekang kesesakan lalu lintas yang semakin teruk di bandar raya ini.
Menurut agensi berita Xinhua, 215,425 orang membuat permohonan untuk peruntukan bulan Januari.
Keputusan akan dikeluarkan pada 26 Januari ini untuk menentukan siapa yang mendapat lesen dan berhak membeli kereta baru.
Di bawah undang-undang baru itu, hanya 240,000 kereta baru akan didaftarkan di Beijing pada tahun ini, berbanding rekod sebanyak 800,000 kenderaan dilihat berada di jalan-jalan di sini pada tahun lalu, kata laporan itu.
Pihak berkuasa mengakui bahawa had pendaftaran serta langkah-langkah lain seperti mengenakan bayaran meletak kereta yang mahal di pusat bandar raya ini dan penguatkuasaan tegas ke atas undang-undang lalu lintas secara automatik tidak akan mengurangkan masalah kesesakan tersebut.
Jangkaan kerajaan akan mengehadkan jumlah nombor plat baru mencetuskan peningkatan jualan pada bulan lalu dengan 20,000 kereta berjaya dijual dalam minggu pertama bulan lalu, kata Xinhua.
Jumlah itu menunjukkan peningkatan dua kali ganda berbanding 9,000 kereta yang dijual bagi tempoh yang sama pada 2009.
Beijing merupakan antara bandar raya yang mengalami pencemaran paling teruk di dunia dan masalah itu menjadi semakin buruk disebabkan permintaan yang tinggi terhadap pemilikan kenderaan peribadi.
Jumlah pendaftaran kenderaan di Beijing mencecah 4.8 juta pada akhir Disember lalu dengan purata lebih 2,000 kereta memenuhi jalan-jalan di ibu negara ini setiap hari pada tahun lalu, kata pihak berkuasa. - AFPUtusan Malaysia Online - Luar Negara

Penduduk Algeria merusuh ekoran kenaikan harga barangan
Penduduk Algeria yang mengadakan tunjuk perasaan membaling batu ke arah polis antirusuhan semasa berlaku pertempuran dengan pasukan keselamatan di daerah Belcour di tengah bandar Algiers, kelmarin. - AFP


ALGIERS 9 Jan. - Kerajaan Algeria akan menurunkan kos ke atas beberapa makanan utama hari ini bagi menamatkan rusuhan selama empat hari berpunca daripada kenaikan harga barangan, yang telah meragut dua nyawa dan ratusan lagi cedera.
Beberapa tunjuk perasaan diadakan di dua bandar di Kabylie di kawasan timur Algiers dan Menteri-menteri bertemu untuk membincangkan langkah untuk menyelesaikan masalah itu.
Sebagai reaksi pertama ekoran rusuhan paling buruk di Algeria itu, kerajaan akan memotong duti import dan cukai gula dan minyak masak bagi membendung kemarahan rakyat.
Algeria yang merupakan negara pengeksport gas asli keempat terbesar di dunia berhadapan konflik selama hampir dua dekad antara angkatan bersenjata kerajaan dan pemberontak Islam yang telah menyebabkan kira-kira 200,000 orang terkroban.
Namun, menurut penganalisis, rusuhan kali ini dijangka tidak akan melarat kerana Algeria mempunyai pembangkang yang lemah dan dengan pertukaran asing yang besar sebanyak AS$150 bilion (RM460.2 billion), ia dapat menangani impak kenaikan harga komoditi yang melambung tinggi.
Agensi makanan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) minggu ini berkata, harga makanan dunia mencatat rekod tertinggi pada Disember lalu dan sesetengah bahan asas dijangka terus naik lebih tinggi.
Menurut kenyataan kerajaan itu, kenaikan harga barangan dunia yang meningkat adalah antara faktor tetapi ia bukanlah satu-satunya punca kenaikan harga barangan kerana ia turut menyalahkan tindakan rangkaian pembekal tempatan kerana menyebabkan berlaku kenaikan harga barangan.
Langkah-langkah yang diambil kerajaan buat masa ini ialah memotong harga gula dan minyak masak sebanyak 41 peratus dan akan turut menggantung duti kastam untuk import gula sehingga akhir Ogos ini.
- REUTERSUtusan Malaysia Online - Luar Negara

Tentera Israel tembak mati pemuda Palestin
Penduduk Palestin mengangkat mayat Khaldun Samudi untuk dikebumikan di perkampungan Yamun utara Tebing Barat, kelmarin. - AFP


NABLUS 9 Jan. - Tentera Israel menembak mati seorang pemuda Palestin semalam semasa dia berlari ke arah satu sekatan jalan di Tebing Barat sambil melaungkan takbir.
Sementara itu, satu tembakan mortar yang dilepaskan dari Genting Gaza mencederakan dua pekerja warga Thailand di selatan Israel.
Saksi Palestin berkata, pemuda berkenaan, Khaldun Samudi, 23, terkena beberapa tembakan ketika dia berlari ke arah sekatan jalan yang didirikan oleh askar Israel di timur Nablus, sambil melaungkan 'Allahuakbar'.
Samudi ialah anggota pertubuhan pejuang Palestin, Jihad Islam di bandar Jenin, utara Tebing Barat dan dia merupakan rakyat Palestin keempat yang dibunuh oleh tentera Israel di wilayah Palestin dalam tempoh seminggu.
Tentera Israel mendakwa askar menembak mati Samudi semasa dia berlari ke arah sekatan jalan dengan 'membawa dua bahan letupan dan sebilah pisau'.
Pemuda Palestin itu berlari ke arah sekatan jalan selepas turun dari sebuah teksi, kata seorang jurucakap tentera.
Pihak Berkuasa Palestin (PA) pimpinan Presiden Mahmoud Abbas berkata, insiden tembakan semalam dan insiden lain seumpamanya 'berpunca secara langsung daripada tindakan Israel menduduki wilayah Palestin secara kekerasan'.
"Tidak ada nilai Israel menyuarakan perasaan kesal sedangkan sikap tidak mengendahkan nyawa penduduk Palestin sudah menjadi perkara biasa," kata PA dalam satu kenyataan.
Pada 2 Januari lalu, seorang lelaki Palestin ditembak mati di sekatan jalan yang sama. - AFPUtusan Malaysia Online - Luar Negara

Perokok dijangka pupus di Britain 50 tahun lagi

LONDON: Amalan merokok mungkin lenyap di Britain dalam tempoh 50 tahun akan datang, kata sebuah bank pelaburan utama, semalam.
Penganalisis Citigroup, Adam Spielman, berkata penyelidikan mendapati hampir tiada perokok di negara itu dalam tempoh 30 hingga 50 tahun lagi.

Katanya, statistik menunjukkan kadar perokok dewasa di Britain menurun dari 53 peratus pada 1960 kepada 21 peratus pada 2008.

“Jika trend ini berterusan, menjelang 2050 pasaran tembakau akan mati,” katanya.

Menurut laporan itu, ada kemungkinan tiada perokok di Britain atau di mana-mana negara membangun dalam tempoh sama.


Pendedahan itu dikatakan turut mendorong nilai pasaran saham syarikat rokok di Britain merudum. Saham syarikat British American Tobacco, misalnya, merosot 54.5 peratus, manakala Imperial Tobacco 37 peratus.

Sejak sekian lama, orang ramai menganggap saham syarikat rokok sebagai tempat selamat untuk melabur kerana menjamin pulangan keuntungan yang tinggi.

Namun, laporan didedahkan Citigroup semalam itu mungkin menyebabkan kebimbangan meluas di kalangan pelabur.

Laporan itu menunjukkan permintaan terhadap rokok mula menurun ketika harga pasaran untuk produk itu meningkat.

Amalan merokok merosot secara konsisten sejak 1960-an apabila kesedaran orang ramai terhadap kesan negatif daripadanya meningkat. - Agensi
myMetro | Perokok dijangka pupus di Britain 50 tahun lagi

Anggota Kongres AS kena tembak

LOKASI JENAYAH...polis mengawal pusat beli-belah Safeway selepas Gabrielle diserang ketika dia bertemu orang ramai di Tucson, Arizona, semalam.
LOKASI JENAYAH...polis mengawal pusat beli-belah Safeway selepas Gabrielle diserang ketika dia bertemu orang ramai di Tucson, Arizona, semalam.GABRIELLE...wanita Yahudi Arizona pertama ke Kongres.
GABRIELLE...wanita Yahudi Arizona pertama ke Kongres.


TUCSON: Seorang ahli Kongres cedera parah selepas ditembak di kepalanya, manakala enam lagi - termasuk seorang hakim dan budak perempuan berusia sembilan tahun - terbunuh dalam serangan ganas di Tucson, Arizona, semalam.
Pihak polis tidak menolak kemungkinan serangan ke atas Gabrielle Giffords yang mewakili Parti Demokrat itu dilakukan lebih daripada seorang penjenayah.

Media menamakan penyerang itu sebagai Jared Lee Loughner, 22, dan memiliki rekod jenayah lampau serta masalah psikologi tidak stabil.

Sheriff Clarence Dupnik berkata, ketika ini Loughner disoal siasat tetapi tidak memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa.

“Ada alasan untuk polis percaya dia pergi ke tempat kejadian bersama seorang individu lain,” katanya kepada media.


Laporan awal menyatakan, Gabrielle, 40, maut akibat serangan di luar pusat beli-belah itu tetapi kenyataan berkenaan diperbetulkan kemudian.

Seorang hakim persekutuan, John Roll, maut akibat terkena tembakan.

Ketua Unit Trauma Pusat Perubatan Universiti, Peter Rhee, berkata Gabrielle boleh diselamatkan walaupun kepalanya ditembusi peluru.

“Kami tidak boleh menyatakan tahap penyembuhan itu, tetapi agak yakin mengenainya,” katanya.

Bagaimanapun, dalam penjelasan selepas itu, bekas pakar bedah dan rakan keluarga Gabrielle, Richard Carmona, bersikap lebih berhati-hati.


Kata Carmona, mereka berharap ahli politik itu terselamat walaupun kecederaan dialaminya sangat serius.


Gabrielle menghadiri majlis perjumpaan dengan pengundinya di luar sebuah pusat beli-belah apabila Loughner melepaskan tembakan.


Selain enam terbunuh, 12 yang lain cedera.


Saksi berkata, Gabrielle ditembak dari jarak dekat tetapi motif serangan belum diketahui.


Ketika Gabrielle berkempen untuk memenangi pilihan raya sebelum ini, dua insiden membimbangkan berlaku ke atasnya.


Ketika Gabrielle menemui pengundi, seorang daripada mereka menjatuhkan sepucuk pistol dari seluarnya.

Tingkap pejabat Gabrielle juga pernah dipecahkan pihak tidak dikenali.
Gabrielle menjadi wanita Yahudi dari Arizona pertama dilantik ke Kongres pada 2006. - AFPmyMetro | Anggota Kongres AS kena tembak

Pohon pisang keluarkan 'darah'

Kosmo! Online - Dunia: "

POHON pisang dibalut dengan kain berwarna putih bagi mengelak ia ditusuk orang ramai yang mahu melihat cecair berwarna merah di Bojonegoro semalam.


JAKARTA - Sepohon pisang di Bojonegoro, Jawa Timur Indonesia mengeluarkan buah yang kelihatan seperti nenas manakala pohonnya mengeluarkan cecair berwarna merah seperti darah apabila ia ditusuk dengan benda tajam, lapor sebuah akhbar semalam.

'Sudah seminggu rumah saya didatangi ramai orang yang ingin menyaksikan pohon pisang aneh ini,' kata pemilik pohon itu, Sutrisno kepada wartawan Detikcom ketika ditemui dirumahnya.

Bahagian tengah pohon itu dibalut dengan kain berwarna putih yang digunakan untuk membalut mayat bagi mengelak orang ramai menusuknya semata-mata untuk melihat cecair berwarna merah keluar.

Menurut Sutrisno, pohon pisang itu tidak menunjukkan sebarang tanda keganjilan apabila ia masih kecil.

Namun, selepas pohon itu membesar, ia mula mengeluarkan buah aneh seperti nanas dan mengeluarkan cecair berwarna merah apabila ditusuk.

Menurutnya, sebulan sebelum pohon pisang itu mengeluarkan cecair berwarna merah, dia bermimpi air telaga di rumahnya melimpah. - Agensi"

Enjin jet guna kuasa air

SEORANG lelaki menunjukkan demonstrasi penggunaan enjin jet di Sungai Thames, London pada Jumaat lalu.
Kosmo! Online - Dunia: "

LONDON - Seorang lelaki menggunakan enjin jet untuk terbang di udara dalam satu demonstrasi yang diadakan di sini pada Jumaat lalu.

Enjin jet yang mempunyai empat lejang dan menggunakan muncung air itu boleh bergerak selaju 35 kilometer sejam dan terbang pada ketinggian 10 meter.

Jurutera-jurutera dari Kanada mencipta enjin itu yang menggunakan kuasa air untuk terbang ke udara. Aksi lelaki itu terbang umpama dalam satu adegan yang pernah disiarkan filem James Bond. - Agensi"

Buaya berwarna oren

SEEKOR buaya berwarna oren berjemur di Venice, Florida pada Rabu lalu.
Kosmo! Online - Dunia: "

MIAMI, Amerika Syarikat - Gambar seekor buaya berwarna oren dirakamkan di Sorrento Woods, Venice di sini berhampiran rumah seorang nenek, Sylvia Methen baru-baru ini.

Menurut Methen yang berusia 74 tahun, dia tidak menyangka dapat melihat buaya tersebut semasa pulang dari tempat kerja.

'Saya menganggap ia (haiwan itu) hebat. Saya merakamkan gambar dan menghantarnya kepada cucu saya supaya mereka menganggap saya salah seorang nenek yang hebat di Florida,' katanya.

Bukan dia sahaja dapat melihat seekor buaya itu tetapi seorang lagi saksi, Phillip Crosby turut melihat haiwan tersebut.

'Haiwan itu berjemur di atas simen,' katanya.

Menurutnya, dia dapat melihat buaya itu dari dalam keretanya.

'Haiwan itu memang berwarna oren. Kulitnya berwarna oren,' kata Crosby.

Namun, pakar-pakar hidupan liar yang meneliti gambar itu menyatakan haiwan berkenaan dipercayai berwarna oren kerana ia terkena bahan mengandungi warna tersebut. - Agensi"