Pages

Wednesday, July 4, 2012

Malam Nisfu Syaaban

~* Tersebut di dalam Kitab Iqna' :
Bahawa Jibril bersungguh-sungguh pada malam Nisfu Syaaban menunaikan segala hajat.
Maka datanglah Jibril kepada Baginda Rasulullah s.a.w. dan berkata :
Ya Muhammad ! Gembiralah kamu bahawa Allah telah mengampunkan segala ummat mu orang yang tiada mempersekutukan Nya dengan sesuatu.
Angkatlah kepala mu lalu Baginda Rasulullah s.a.w.pun mengangkat kepala nya.
Tiba-tiba terbuka segala pintu langit :
1. Pada pintu langit yang pertama Malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang ruku' pada malam ini .
2. Pada pintu langit yang kedua Malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang sujud pada malam ini.
3. Pada pintu langit yang ketiga Malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang berdoa pada malam ini.
4. Pada pintu langit yang keempat Malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang berzikir pada malam ini.
5. Pada pintu langit yang kelima Malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang menangis takutkan Allah SWT.
6. Pada pintu langit yang keenam Malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang mengerjakan amal kebajikan pada malam ini.
7. Pada pintu langit yang ketujuh Malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang meminta maka di kurniakan permintaan nya itu.
8. Pada pintu langit yang kelapan Malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang memohon keampunan maka di ampunkan bagi nya.
Baginda Rasulullah s.a.w. bertanya Jibril : 
Sampai bilakah terbuka nya semua pintu ini ( di terima doa) ?
Jawab Jibril : Sehingga naik fajar subuh.
Jibril berkata lagi : Pada malam ini di merdekakan hamba Nya yang mukmin lelaki dan perempuan dari api neraka sebanyak bulu kambing Bani Kilab.
( Bani Kilab di antara orang-orang Arab yang paling banyak memelihara kambing) ~*

Islam semakin meningkat di Timur (Malaysia & Indonesia)Kebanyakan orang tahu tentang ramalan Nostradamus (seorang Yahudi Perancis) tentang kedatangan seorang penyelamat yang disebut sebagai "seorang lelaki denganserban biru ". 

Penulis Belanda, GH Brill di dalam buku Encyclopaedia Pertama Islam (1913) menulis tentang kebangkitan Islam dari Timur oleh seseorang dia dipanggil "Mahdi". 

Dan di dalam buku Jawa kuno dan terkenal yang dikenali sebagai Terjemahan Jawa, ada menyebut tentang kedatangan one "Ratu Adil" (Imam Mahdi) dan "Satria Piningit"yang akan memerintah Malaysia dan Kepulauan Melayu dengan ajaran Islam yang tulen. Permadi SH merupakan nama yang terkenal di Indonesia. 

Beliau berkata dengan jelas bahawa Satria Piningit adalah orang yang akan membawa kepada Ratu Adil. Hadapannya Kinunjara Satria dan Satria AMDB Imejnya. Satria Kinunjara yang menghabiskan sebahagian besar hidupnya di dalam penjara dan yang menetapkan Indonesia bebas daripada penjajahan. 

Yang telah Soekarno. Permadi SH juga berkata dengan jelas bahawa Satria Piningit adalah peminat dan dia mengulangi mesej Soekarno. Satria AMDB Imejnya adalah seorang pemimpin yang penuh karisma yang mengisi kemerdekaan Indonesia. Yang telah Soeharto. Tetapi Permadi SH juga menyebut bahawa era Soeharto masih merupakan era kekacauan dan anarki. Terdapat keadilan tidak sehingga ketibaan Satria Piningit. 

Satria Piningit harfiah bermaksud seorang pahlawan yang tersembunyi. Dia wujud tetapi nampaknya tidak wujud. Beliau tidak wujud tetapi muncul wujud. Ini bermakna dia dilindungi oleh Allah. Dia dikelilingi oleh kezaliman dan ketidakadilan seperti ulat merangkak dan menjalar di seluruh badannya. Pada satu pihak, Satria Piningit mempunyai ciri-ciri yang baik daripada Soekarno. Dari segi lain, dia mempunyai ciri-ciri yang baik Soeharto. Dia berani, lantang tetapi tenang dan terikat dengan strategi. 

Itulah mengapa Permadi SH berkata beliau adalah kombinasi kedua-dua Soekarno dan Soeharto. Keputusan tiba di penggabungan Malaysia dan Indonesia. Ini adalah kesinambungan kejayaan Kerajaan Majapahit. Yang bersatu padu kerajaan Kepulauan Melayu dengan pengaruh agama Hindu dan Buddha. 

Kali ini, Kepulauan Melayu akan bersatu di bawah panji-panji Islam tulen . Permadi SH juga menyebut ini adalah giliran orang Melayu untuk memimpin dunia. Cahaya Islam akan muncul dari Kepulauan Melayu dan akan menerangi seluruh dunia. 

Tanda-tanda sudah jelas dan kemunculan Satria Piningit adalah sangat dekat. Dia akan muncul tepat pada masa dia diperlukan. 

Ramalan Permadi SH ini adalah hampir serupa dengan ramalan-ramalan Nostradamus seorang Yahudi Perancis dan tulisan-tulisan GH Brill. Sesungguhnya Allah dengan cara sendiri telah tersebar berita iniyang mempesonakan tentang kebangkitan Islam pada era lepas kepada bangsa dan bahasadunia. Hampir semua kaum telah mendengar tentang hal itu. Ia adalah berita yang menarik dan elating kepada semua umat Islam. Tetapi musuh-musuh Islam, mereka berhati-hati dan sangat sedih. 

Kita boleh melihat apa yang berlaku di awal Timur dari awal abad ke-15 Hijriah. Kita akan melihat kebangkitan semula Islam di dunia Melayu yang semakin meningkat dan berkembang walaupun ia sedang menghalang dan terhalang. Ini adalah satu fenomena ganjil. 

Melayu menjadi orang yang terbaik dalam amalan Islam dan mereka berada dalam barisan hadapan dalam perjuangan Islam di seluruh dunia hari ini. Belum sempurna, tetapi sudah tentu maju. Ini tiada lagi rahsia. Walaupun Islam telah dibawa ke Kepulauan Melayu oleh Traders Arab lebih daripada 700 tahun yang lalu, hanya kini Islam mula berkembang di rantau ini walaupun dalam era di mana umur kedua sebab kejahilan telah menyelubungi seluruhdunia. Islam di sini tidak mati juga tidak ia binasa walaupun ia telah dijajah dan musuh-musuh yang cuba untuk membunuh berulang kali. 

Kebangkitan Islam yang kedua ini tidak mengikuti sistem atau proses pilihan raya politik. Islam mempunyai sistem sendiri. Nabi memilih sistem yang berbeza dari sistem masa untuk membawa dan untuk menaikkan Islam. 

Dia melakukannya melalui dakwah (dakwah) dan pendidikan yang menggunakan ayat-ayat ilahi dan Hadis. Pendekatan beliau adalah melalui kasih sayang, penjagaan, persaudaraandan persaudaraan. Apabila hati dan fikiran manusia diproses melalui ayat-ayat ilahi yang tulus dan tertinggi, akan ada perubahan yang menyeluruh dalam hati dan minda rakyat dan masyarakat ke arah kebenaran dan kebaikan yang akan membawa sebuah negara Islam yang diikuti dengan Empayar Islam. 

Kita patut mencontohi sahabat-sahabat Nabi yang bergegas untuk merealisasikan janji Allah untuk menjadi pemimpin tentera yang baik tentera yang akan menawan kota Constantinople dari golongan Nasrani sepertimana yang disebut oleh Nabi. Mereka tidak diberitahu tentang siapakah pemimpin tentera yang baik terrsebut. 

Jadi mereka tetap mahu mencuba untuk menjadi pemimpin terbaik (seperti yang disebut oleh Nabi) termasuk Sayidina Abu Ayub Al Ansari yang ketika itu berusia lebih daripada 90 tahun. Dia maju ke arah Constantinople dan kerana dia tidak yang dijanjikan, beliau mati syahid di sebelah tembok-tembok kota tersebut. Mereka tidak kecewa jika mereka gagal. Apa yang penting ialah untuk berjuang untuk apa yang telah dijanjikan oleh Allah dan mendapat keampunan-Nya dan penerimaanNya. Tidak cuba adalah lebih buruk daripada gagal.

Beribadah & Membaca Yasin 3 Kali Di Malam Nisfu Sya'ban

baby Apakah Hukum Membaca Yasin 3 Kali Di Malam Nisfu Sya'ban ?

Jawapan dari Ustaz Abdul Kadir Al Jofree :

Sebagai menjawab persoalan yang diajukan, Nisfu Sya'ban biasanya dimaksudkan 15 Sya'ban. Malam nisfu Sya'ban pula adalah malam 15 Sya'ban (14hb siangnya, malamnya, dipanggil malam 15 ya).

Di negara Arab dan Nusantara, biasanya dibacakan Yasin sebanyak tiga kali pada malam Nisfu Sya'ban setiap satu dengan niat tersendiri, yang akan diajarkan oleh para guru. Perkara ini hampir berlaku ijmak padanya, memandangkan dilakukan oleh para Fuqaha' zaman berzaman dari dahulu lagi.

Perkara ini tidak dinisbahkan kepada Rasulullah sendiri. Akan tetapi ia boleh dilakukan selagi mana ibadah tersebut tidak bertentang dengan syara' (samaada dilakukan bersendirian mahupun beramai-ramai itu sekadar satu teknik dakwah). Contohnya, zikir, doa, membaca Al-Quran, membuat kelas ilmu dan sebagainya.

Para ulamak kita di tempat lain (di Mesir, beberapa tempat di Saudi, Yaman, Siria, Nusantara, dan lain-lain) kebanyakannya tidak bersetuju dengan fatwa tersebut (Fatwa Dr Yusof Al Qardhawi yang menolak amalan Yasin 3 kali dan mengatakan ia adalah bid'ah yang diada-adakan). Oleh kerana itulah amalan beramai-ramai pada malam Nisfu Sya'ban ini dilakukan oleh para ULAMA' zaman berzaman di merata tempat sejak zaman salaf lagi.

Di bawah ana nukilkan tulisan Sidi Abu Muhammad pada menceritakan Nisfu Sya'ban dengan jelas dan adil ya...

Adapun kelebihan Malam Nishfu Sya'baan itu telah disebutkan di dalam hadis shahih daripada Mu'az bin Jabal radhiallahu 'anhu,

bersabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam yang maksudnya :

"Allah memandang kepada semua makhlukNya di Malam Nishfu Sya'baan, maka diampunkan dosa sekalian makhlukNya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan."
 [ Hadis riwayat Ibnu Majah, at-Thabrani dan Ibnu Hibban]

Di Malam Nishfu Sya'baan juga, adalah di antara malam-malam yang dikabulkan doa.

Berkata Imam asy-Syafi'ie dalam kitabnya al-Umm:

"Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: Sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam Jumaat, malam Hari Raya Adha, malam Hari Raya 'Aidil Fitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nishfu Sya'baan."

Malam Nishfu Sya'baan merupakan malam yang penuh rahmat dan pengampunan daripada Allah Subhanahu wa Ta'ala. Kenyataan ini dapat direnung kepada hadis yang diriwayatkan oleh Mu'az bin Jabal radhiallahu 'anhu di atas.

Adapun cara menghidupkan Malam Nishfu Sya'baan sebagaimana yang dilakukan sekarang ini tidak berlaku pada zaman Nabi shallallahu 'alaihi wasallam dan zaman para sahabat. Akan tetapi ia berlaku pada zaman tabi'in dari penduduk Syam.

Menyebut al-Qasthalani dalam kitabnya al-Mawahib al-Ladunniyah,

Bahawa para tabi'in daripada penduduk Syam seperti Khalid bin Ma'dan dan Makhul, mereka beribadat dengan bersungguh-sungguh pada Malam Nishfu Sya'baan. Maka dengan perbuatan mereka itu, mengikutlah orang ramai pada membesarkan malam tersebut.


Para tabi'in tersebut menghidupkan Malam Nishfu Sya'baan dengan dua cara:

* Sebahagian mereka hadir beramai-ramai ke masjid dan berjaga di waktu malam (qiamullail) untuk bersembahyang sunat dengan memakai harum-haruman, bercelak mata dan berpakaian yang terbaik.

* Sebahagiannya lagi melakukannya dengan cara bersendirian. Mereka menghidupkan malam tersebut dengan beribadat seperti sembahyang sunat dan berdoa dengan cara bersendirian.

Ada pun cara kita sekarang ini menghidupkan Malam Nishfu Sya'baan dengan membaca Al-Quran seperti membaca surah Yaasiin, berzikir dan berdoa dengan berhimpun di masjid-masjid atau rumah-rumah persendirian sama ada secara berjemaah atau perseorangan adalah tidak jauh berbeza dengan apa yang dilakukan oleh para tabi'in itu.

Berhubung dengan persoalan sholat khas Nishfu Sya'baan, maka berlaku khilaf antara ulama kita, ada yang mensabitkannya seperti Hujjatul Islam al-Ghazali dan ada yang memandangnya sebagai bid'ah yang keji. Khilaf berlaku pada pengkhususan sholat yakni memandang adanya satu sholat khusus malam tersebut seperti tarawih atau sholat hari raya. Untuk keluar dari khilaf bagi sesiapa yang hendak bersholat, maka lakukanlah sholat-sholat sunnat seperti sunat Awwabin (di antara waktu Maghrib dan Isya'), sembahyang tahajjud, akhirnya sembahyang witir atau sembahyang sunat muthlaq . Sembahyang sunat muthlaq ini boleh dikerjakan pada bila-bila masa sahaja sama ada pada Malam Nishfu Sya'baan atau pada malam-malam yang lain.

Sedikit tambahan lagi:

Amalan-amalan ini merupakan teknik yang pelbagai dalam menyampaikan dakwah oleh para ulama silam yang amat pakar dalam menyampaikan dakwah mereka ke seluruh pelusuk dunia. Adapun teknik-teknik amalan yang dilakukan oleh sesetengah pihak bergantung kepada para ulamak yang mengajarkan dan kepada siapa diajarkan. Semuanya adalah dibenarkan selagi mana tidak melanggar syara'. Sama ada hendak solat sunnah, berzikir atau membaca Al-Quran bergantung kepada kemampuan individu.

Perkara-perkara ini tidak patut sama sekali diperselisihkan atau ditentang. Biarlah manusia lain ingin beramal sedayanya tanpa kita sibuk menutup jalan-jalan kebajikan ini. Apapun perkara ini adalah dalam batasan perselisihan yang dibenarkan oleh syara'. Berlapang dadalah jika pihak lain tidak bersetuju dengan kita, selagi mana menjaga akhlak Islam.

Malang sekali jika perkara-perkara besar dalam masyarakat tidak dihiraukan, tetapi kita lebih suka membicarakan adakah boleh melakukan amalan pada malam nisfu Sya'ban atau tidak. Tetapi, kita lebih risau jika digolongkan di kalangan mereka yang menentang apabila perbuatan makruf dilakukan, manakala apabila perbuatan mungkar dilakukan, duduk diam sahaja tidak diendahkan. Na'udzubillah min zalik. Inilah akibatnya jika tidak mempunyai kefahaman jitu dalam ikhtilaf serta ujub dengan diri sendiri dalam ilmu yang dimiliki.

Semoga kita sama-sama dapat menggarap kemuliaan malam Nisfu Sya'ban yang menjelang. Semoga Allah menggolongkan kita di kalangan mereka yang mendapat pengampunan dan rahmat-Nya pada malam tersebut. Amiin.

Wallahu A'lam

Sumber: http://jomfaham.blogspot.com

Barat pujuk Russia terima Assad hidup dalam buangan

Berita Harian | Barat pujuk Russia terima Assad hidup dalam buangan: "MOSCOW: Negara Barat yang diketuai Amerika Syarikat berusaha memujuk Russia untuk menerima Presiden Bashar al-Assad hidup dalam buangan sebagai langkah penyelesaian krisis Syria, menurut akhbar Russia.

Kommersant melaporkan Moscow sehingga kini tidak begitu menerima idea berkenaan walaupun sumber Kremlin meletakkan peluang kelangsungan politik Assad hanya "10 peratus". Memetik sumber diplomatik Russia, Kommersant melaporkan negara Barat yang diketuai AS cuba memujuk Russia supaya menawarkan tempat tinggal untuk Assad yang kedudukannya menjadi masalah utama dalam krisis itu.
Namun, menurut sumber diplomatik itu: "Kami (Russia) tiada rancangan untuk menjadi tuan rumah kepada Assad." - AFP"

'via Blog this'

Presiden Syria 'kesal' tembak jatuh jet Turki

Turki dakwa Syria tembak jet kedua
Jet pejuang Turki F-4 ditembak jatuh oleh Syria - Foto EPA
DAMSYIK - Presiden Syria, Bashar al-Assad berkata beliau menyesal askarnya menembak jatuh sebuah jet pejuang Turki, tetapi menegaskan pihaknya menjangkakan ia milik Israel yang diaggap sebagai "musuhnya."

"Saya tidak berniat untuk bertindak demikian (menembak jatuh) kecuali ia milik musuh (kami)," kata beliau kepada akhbar Turki, Cumhuriyet.

Temu bual itu disiarkan semalam.

"Rakyat Turki adik-beradik kami dan sesuatu yang menyebabkan mereka sedih, tidak akan menggembirkan kami. Jika ia pesawat Israel, sudah pasti, saya gembira," katanya lagi.

Jet F-4 Phantom ditembak jatuh pada 22 Jun lalu. Nasib dua juruterbangnya belum diketahui.

Kata Bashar, jet itu menggunakan laluan yang sebelum ini digunakan oleh pesawat-pesawat Israel.

"Sebuah pesawat yang datang arah itu dianggap oleh tentera Syria sebagai pesawat Israel.

"Ia diterima sebagai pesawat musuh, diambil tindakan dengan cepat dan dilepaskan tembakan," kata pemimpin ini yang berhadapan dengan krisis yang berlarutan lebih 16 bulan.

Tekanan masyarakat antarabangsa juga meningkat ke atas Bashar.

"Memandangkan kami tidak boleh melihat pada radar kami, malah tiada maklumat diberikan, askar menembak jatuh.

"Kami (hanya) mengetahui ia milik Turki selepas ia ditembak jatuh," katanya lagi.

Sehubungan itu kata Bashar, insiden itu tidak wajar dibesar-besarkan.

Insiden itu meningkatkan ketegangan antara Syria dan Turki di sebalik krisis politik dalaman Damsyik, yang memperlihatkan kebangkitan rakyat terhadap kepimpinan Bashar.

Wakil khas ICC kembali ke Belanda

Wakil khas ICC kembali ke Belanda
Dua daripada wakil khas ICC sampai ke Belanda, semalam
AMSTERDAM - Empat wakil Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) yang ditahan di Libya empat bulan lalu, selepas melawat anak bekas pemimpin Libya, Saif al-Islam, tiba di Belanda, semalam.
Jurucakap ICC, Fadi El-Abdallah mengesahkan kesemua wakil khas itu masih belum terjamin keselamatan kerana akan dipanggil ke Mahkamah Libya bagi melengkapkan proses penghakiman.
Menurutnya, empat wakil khas yang bertugas di ICC berpangkalan di Hague itu tiba di Belanda awal pagi semalam tetapi enggan mendedahkan lokasi pendaratan pesawat mereka.
"Mereka dibebaskan oleh kumpulan militan berpangkalan di bandar Zintan, kesemua mereka selamat dan akan bertemu semula dengan keluarga masing-masing dalam masa terdekat ini," katanya.
Terdahulu, wakil-wakil khas itu diterbangkan ke Rom dengan sebuah pesawat yang ditaja kerajaan Itali sebelum menggunakan perkhidmatan penerbangan berbayar.
Wakil-wakil khas ICC termasuk peguam Australia, Melinda Taylor ditahan di bandar Zintan, barat daya Tripoli sejak 7 Jun lalu selepas menghulurkan bantuan bagi persiapan mempertahankan anak lelaki Muammar Gaddafi.

Serangan bom berani mati di Afghanistan, 7 maut

Serangan bom berani mati di Afghanistan, 7 maut: "KABUL 3 Julai - Seorang pengebom berani mati meletupkan kereta yang dipandunya di luar sebuah universiti di selatan Afghanistan semalam, menyebabkan sekurang-kurangnya tujuh orang terbunuh dan lebih 20 lagi cedera.

Ketua polis Kandahar, Jeneral Abdul Razaq berkata, serangan tersebut berlaku di depan Universiti Kandahar, kira-kira dua kilometer dari bekas kubu pemimpin Taliban, Mullah Omar yang kini digunakan sebagai pangkalan tentera khas Amerika Syarikat (AS).

"Serangan berani mati itu mengorbankan tujuh nyawa dan mencederakan 23 yang lain, kebanyakan mangsa merupakan penduduk Afghanistan yang bekerja di pangkalan tersebut," katanya. - AFP"

'via Blog this'

Myanmar bebas 46 lagi tahanan

NAYPYIDAW 3 Julai - Myanmar akan membebaskan kira-kira 46 banduan termasuk 20 tahanan politik mulai esok bagi membantu ‘Perdamaian Kebangsaan’, lapor media tempatan, ketika tekanan terus meningkat mendesak tahanan politik dibebaskan.
New Light of Myanmar melaporkan, 37 banduan lelaki dan sembilan banduan wanita akan dibebaskan bermula esok, walaupun ia tidak jelas jumlah sebenar tahanan politik yang akan dibebaskan di bawah program pengampunan yang diumumkan kerajaan Myanmar.
Menurut akhbar itu, keputusan itu dibuat untuk memastikan kestabilan dan kesejahteraan negara, perdamaian kebangsaan serta membolehkan semua pihak mengambil bahagian dalam proses politik.
Kerajaan Myanmar sebelum ini berjanji untuk memberi pengampunan kepada beberapa orang tahanan semasa lawatan pemimpin pembangkang Aung San Suu Kyi ke Eropah pada bulan lepas.
“Kami tidak pasti berapa ramai tahanan politik (yang akan dibebaskan)," kata Suu Kyi.
Januari lalu, Myanmar membebaskan lebih 300 tahanan politik, sebagai langkah mendorong Amerika Syarikat memulihkan hubungan diplomatik dengan Yangon.
Pada sidang media di Yangon, Suu Kyi berkata, dianggarkan 330 tahanan politik masih berada dalam tahanan, walaupun pihak lain meletak angka yang lebih tinggi.
Menurut Kumpulan Pelajar Generasi 88 yang Pro-demokrasi, tahanan yang dibebaskan termasuk aktivis demokrasi Myanmar, Aye Aung.
Aung ditahan pada 1998 dan dijatuhi hukuman penjara selama 59 tahun, bagaimanapun hukuman tersebut dikurangkan kepada 29 tahun. - AFP

Iran berjaya lancar ujian peluru berpandu balistik

Gambar bertarikh 28 Jun 2011 merakamkan kejayaan Iran melancarkan ujian peluru berpandu balastik yang diberi nama Ghadr. Iran kelmarin berjaya melancarkan satu lagu ujian peluru berpandu balastik versi Shahab 3 di lokasi rahsia. - AFP
TEHERAN 3 Julai - Iran hari ini melancarkan ujian peluru berpandu balistik di tengah-tengah padang pasir negara ini yang dikatakan mampu sampai ke Israel.
Ia merupakan sebahagian daripada latihan perang yang diadakan bagi menunjukkan kemampuan Iran bertindak balas sekiranya ia diserang, lapor media tempatan.
Pengawal Revolusi Iran melancarkan peluru berpandu jarak sederhana, Shahab-3 itu pada sasaran olok-olok di Gurun Kavir pada hari kedua sesi latihan 'Great Prophet 7' yang akan berakhir esok, lapor rangkaian televisyen Iran, Al-Alam.
Shahab-3 mampu mencapai jarak sehingga 2,000 kilometer dan secara teorinya boleh sampai ke Israel, yang hanya berada kira-kira 1,000 kilometer dari Iran.
Menurut Al-Alam, dua peluru jarak sederhana iaitu Shahab-1 dan Shahab 2, yang masing-masing mampu mencapai jarak antara 300 kilometer hingga 500 kilometer juga dilancarkan.
Dalam pada itu, agensi berita Fars melaporkan, berpuluh-puluh peluru berpandu pelbagai jenis dilepaskan dari beberapa lokasi di Iran yang disasarkan ke Gurun Kavir.
''Dalam latihan ini, kita menggunakan peluru berpandu yang mampu mencapai jarak 2,000 kilometer, namun ia dipendekkan sehingga 1,300 kilometer sahaja,'' lapor Fars yang memetik ketua bahagian angkasa unit Pengawal, Brigadier Jeneral Amir Ali Hajizadeh.
Sementara itu, agensi berita ISNA melaporkan, pada hari terakhir latihan itu pula, Pengawal Revolusi juga akan menggunakan 'pesawat pengebom tanpa pemandu'. - AFP

Beribu-ribu pemberontak didera

Hubungan Syria dan Turki tegang ekoran tindakan Syria menembak jatuh pesawat pejuang Turki di perairan Mediterranean pada Jumaat lalu. Tentera Turki menjalankan rondaan di bandar sempadan Turki-Syria, Reyhanli di wilayah Hatay, selatan Turki, kelmarin. - REUTERS
NEW YORK 3 Julai - Syria didakwa menahan beribu-ribu pemberontak di dalam 'sebuah pulau penyeksaan' di mana mereka menjadi mangsa dipukul, renjatan elektrik dan pelbagai lagi penganiayaan, dedah kumpulan hak asasi manusia, yang beribu pejabat di Amerika Syarikat (AS), hari ini.
Kumpulan itu, Human Rights Watch merekodkan terdapat 27 pusat tahanan di seluruh Syria dan ia menjadi tempat tahanan bagi penduduk Syria yang terlibat dalam pemberontakan menentang kerajaan sejak 16 bulan lalu.
Menurut kumpulan itu, mereka telah menjalankan lebih 200 temubual dengan bekas tahanan, tentera dan agen risikan yang berpaling tadah dan 'hampir kesemua' mendedahkan bahawa mereka mengalami sendiri atau menyaksikan penderaan termasuk dipukul secara berpanjangan dengan objek termasuk cota dan wayar.
Kaedah lain termasuk 'memegang tahanan dalam kedudukan tekanan yang menyakitkan untuk tempoh yang lama'; penggunaan elektrik; dibakar dengan asid bateri kereta; serangan seksual dan penghinaan; mencabut kuku serta hukuman olok-olok.
Human Rights Watch berkata, tahanan itu juga menjelaskan bahawa mereka ditahan di pusat tahanan yang penuh sesak dan kekurangan makanan serta dinafikan untuk mendapat bantuan perubatan serta pernah menyaksikan tahanan mati akibat didera.
Kata kumpulan itu, sebagai tambahan kepada 27 kemudahan tahanan sedia ada yang dikendalikan empat agensi risikan utama, ''mukhabarat'', tahanan-tahanan juga ditempatkan di stadium, kem tentera, sekolah dan hospital.
Seorang tahanan berumur 31 tahun dari Idlib mendedahkan bahawa para penyiasat telah menekan jarinya menggunakan playar dan mengetap stapler pada jari, dada dan telinganya.
''Saya hanya dibenarkan keluar sekiranya saya bercakap. Paku yang diletakkan di telinga saya merupakan seksaan yang paling menyakitkan.
''Mereka menggunakan dua wayar dari bateri kereta untuk memberi saya kejutan elektrik termasuk dikenakan pada alat kemaluan saya.
''Saya fikir, saya tidak akan melihat keluarga saya lagi. Mereka menyeksa saya seperti itu tiga kali selama tiga hari,'' dakwanya. - AFP

Pasukan keselamatan Yemen tahan anggota al-Qaeda

Pasukan keselamatan Yemen tahan anggota al-Qaeda: "ADEN 4 Julai - Pasukan keselamatan Yemen menahan 14 anggota kumpulan militan al-Qaeda termasuk sembilan anggota warga asing yang dipercayai terlibat dalam plot serangan keganasan, menurut Kementerian Pertahanan semalam.

Katanya, kumpulan militan tersebut merancang untuk melancarkan serangan terhadap pemimpin tempatan dan tentera selain beroperasi menerusi tiga sel.

Kementerian itu, bagaimanapun tidak menyatakan bila dan dimana penangkapan kesemua anggota militan tersebut dilakukan. - REUTERS"

'via Blog this'

Yasser Arafat mati diracun bahan polonium

Yasser Arafat mati diracun bahan polonium: "DOHA 4 Julai - Kematian Presiden Palestin, Yasser Arafat yang meninggal dunia pada 2004, dipercayai berpunca akibat diracun menggunakan bahan polonium, menurut kajian makmal di Switzerland.

Laporan agensi televisyen Al-Jazeera yang memetik kenyataan Pengarah Institut Radiasi Fizik Universiti Lausanne, Francois Bochud berkata, analisis tersebut dilakukan terhadap sampel biologi Arafat yang diberi oleh balunya, Suha Arafat.

“Kesimpulan daripada ujian yang dijalankan, kami mendapati terdapat unsur-unsur racun polonium dalam sampel Allahyarham," katanya. - AFP"

'via Blog this'

Iran hukum Eropah

Foto
Ahli parlimen Iran meluluskan rang undang-undang
 melarang kapal minyak melalui Selat Hormuz menuju
 ke negara Eropah yang mengenakan sekatan minyak
 ke atasnya. - Foto Agensi
Foto
Peluru berpandu jarak sederhana dilancarkan di
 Gurun Kavir, semalam. - Foto Agensi
Lulus rang undang-undang larang kapal minyak belayar di Selat Hormuz

Tehran: Kira-kira 100 ahli Parlimen Iran menandatangani rang undang-undang melarang kapal tangki minyak belayar di Selat Hormuz ke negara Eropah yang mengenakan sekatan ke atas minyak negara itu, lapor media kelmarin. “Projek ini adalah tindak balas kepada sekatan minyak dikenakan Kesatuan Eropah (EU) ke atas Republik Islam. Selari dengan rang undang-undang ini, kerajaan mempunyai hak menghentikan laluan kapal membawa minyak menerusi Selat Hormuz ke negara yang mengenakan sekatan minyak ke atas Iran,” kata Ahli Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Parlimen, Ebrahim Agha Mohammadi, yang dipetik agensi berita Mehr. 
Parlimen diminta meluluskan rang itu dan menganggap ia sebagai keutamaan.

Sekatan EU ke atas eksport minyak Iran berkuat kuasa Ahad lalu, mencetuskan kemarahan di Tehran yang berkata, langkah itu akan menjejaskan rundingan dengan kuasa dunia berhubung aktiviti nuklear.

Badan pemantau pasaran minyak dan penganalisis berkata, sekatan itu digabungkan dengan sekatan kewangan Amerika Syarikat Khamis lalu, memberi kesan kepada eksport minyak penting Iran, yang menyumbang sebahagian daripada pendapatannya.

Peluru berpandu 
Agensi Tenaga Antarabangsa berkata, eksport minyak mentah Iran Mei lalu jatuh kepada 1.5 juta setong sehari ketika pasaran bersiap sedia dengan sekatan, yang dilakukan mengikut peringkat sejak diumumkan 23 Januari lalu.

Ia jauh kurang berbanding 2.1 hingga 2.2 juta setong yang ditegaskan Iran masih dijual di luar negara.

Semalam, Iran menguji peluru berpandu balistik yang mampu sampai ke Israel sebagai sebahagian latihan perang yang bertujuan mempamerkan kemampuannya membalas jika diserang, lapor media.

Pengawal Revolusi Iran melepaskan bedilan peluru berpandu jarak sederhana Shahab-3 pada sasaran mainan di Padang Pasir Kavir pada hari kedua latihan perang Great Prophet 7, yang dijangka berakhir hari ini, menurut televisyen Al-Alam.

Jarak Shahabb-3 boleh mencecah sehingga 2,000 kilometer, secara teori mampu menyerang Israel yang terletak kira-kira 1,000 kilometer dari negara berkenaan.

Laporan Al-Alam menyebut, dua peluru berpandu jarak sederhana, Shahab-1 dan Shahab-2, dengan jarak 300 hingga 500 kilometer juga dilancarkan.

Sementara itu, Amerika menggerakkan pasukan ke Teluk untuk memastikan laluan air strategik itu dibuka dan menyerang Iran jika berlaku ketegangan, lapor New York Times, semalam. - AFP

Assad kesal Syria tembak pesawat Turki

Ankara: Presiden Syria, Bashar al-Assad berkata semalam beliau kesal pasukan pertahanan negaranya menembak jatuh sebuah pesawat pejuang Turki pada 22 Jun lalu, namun menegaskan jet itu berada di ruang udara Syria. 

“Pesawat terbang dalam koridor udara digunakan tiga kali pada masa lalu oleh tentera udara Israel,” katanya dalam satu temuramah dengan akhbar Turki, Cumhuriyet. Beliau menambah bahawa dirinya kesal dengan insiden yang berlanjutan menyebabkan ketegangan antara kedua bekas sekutu itu - “100 peratus.” 
Assad menolak tuduhan Turki bahawa pasukan pertahanan Syria sengaja menembak jatuh jet F-4 milik Turki, yang melakukan misi latihan di atas lautan Mediterranean. 

Katanya tentera yang menembak jatuh pesawat tiada radar dan tidak tahu negara mana milik pesawat terbabit. - AFP 

25 korban bom trak

KEADAAN tempat kejadian letupan ddi bandar Diwaniya, Iraq.KEADAAN tempat kejadian letupan ddi bandar Diwaniya, Iraq.
DIWANIYA: Sebuah trak meletup di pasar penuh sesak di bandar Diwaniya, Iraq menyebabkan 25 terbunuh dalam kejadian keganasan terbaru di negara itu, kata pegawai perubatan dan keselamatan. 

“Sekurang-kurangnya 25 maut dan hampir 70 orang cedera apabila sebutir bom meletup di sebuah trak yang diletakkan di tengah pasar pada jam 10.15 pagi,” kata seorang kolonel polis. Sumber hospital di bandar raya 160 kilometer ke selatan Baghdad itu mengesahkan menerima 25 mayat. 
Pihak berkuasa melaksanakan perintah berkurung di seluruh bandar raya yang didiami 440,000 penduduk. - AFP

Hadiah kereta mewah kerana hasil tinggi gandum

ASHGABAT: Presiden Turkmenistan, Gurbanguly Berdymukhamedov semalam mengarahkan pegawainya menghadiahkan kereta mewah Cadillac kepada sebuah kerajaan tempatan selepas petaninya berjaya mencatat rekod baru dalam pengeluaran gandum.
“Dalam era kekuatan dan kebahagiaan, petani Lebap memberi sumbangan besar kepada negara kita,” kata Gurbanguly, seperti yang dipetik oleh akhbar Neutral Turkmenistan.

Gurbanguly yang memerintah negara Asia Tengah itu sejak kematian diktator, Saparmurat Niyazov pada 2006, menetapkan sasaran pengeluaran bijirin yang berjaya diatasi oleh wilayah Lebap tahun ini dengan penuaian melebihi 350,000 tan.
Untuk membalas usaha mereka, beliau mengarahkan pemberian sebuah kereta Cadillac Escalade, kereta sport mewah buatan Amerika Syarikat yang tidak dijual di Turkmenistan dan jarang digunakan di negara itu. - Reuters

Krisis ekonomi paksa penduduk Eropah jual organ

NEW YORK: Kemiskinan memaksa beberapa penduduk Eropah menjual organ mereka. Antara mereka, menurut laporan akhbar The New York Times, ialah warga Serbia, Pavle Mircov, 45, dan temannya, Daniella.
Mircov, 50, hilang pekerjaan di sebuah kilang daging dan gagal mencari kerja lain.

Kesannya, untuk membeli batu nisan untuk bapanya yang meninggal dunia baru-baru ini juga dia tidak mampu.
Kerana itu, pasangan berkenaan yang memiliki dua anak remaja belasan tahun menawarkan organ mereka untuk dijual enam bulan lalu dengan mengiklankannya menerusi laman web tempatan.

Mereka berharap ada pihak yang bersedia membayar AS$40,000 (RM120,000) untuk satu buah pinggang mereka.

“Apabila anda perlu menyediakan makanan, menjual buah pinggang dilihat bukan pengorbanan yang besar,” kata Mircov kepada akhbar itu.
New York Times melaporkan, pasaran gelap untuk organ merebak di Eropah, kesan daripada kekurangan organ untuk pemindahan dan tindakan penyeludup yang mengambil kesempatan terhadap kesempitan hiup akibat daripada krisis kewangan di Eropah.

Di negara yang teruk terjejas seperti Greece dan Russia, iklan menawarkan organ, juga rambut, air mani, susu badan untuk dijual boleh ditemui di Internet. - Agensi

Tindakan bekal senjata burukkan konflik di Syria

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU: Senjata yang dibekalkan kepada kerajaan Syria dan penentangnya meningkatkan keganasan di negara itu.
Ketua Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Navi Pillay memberitahu wartawan selepas taklimat kepada Majlis Keselamatan badan dunia berkenaan, sebarang peningkatan ketenteraan dalam konflik berkenaan perlu dielak sama sekali.

Russia dan Iran adalah pembekal utama senjata kepada kerajaan Presiden Bashar al-Assad sementara negara Teluk, khususnya Qatar dan Arab Saudi membantu kumpulan penentang.
Menurut Pillay, kerajaan Syria dan penentangnya melakukan pencabulan hak asasi baru yang lebih serius, termasuk menyerang hospital.

Pada masa sama, beliau mengulangi rayuan kepada 15 anggota majlis itu supaya merujuk konflik Syria kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa. - AFP

Perbelanjaan Pentagon terjejas

WASHINGTON: Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat meminta Kongres memindahkan bajet pertahanan berjumlah berbilion dolar bagi membayar peningkatan kos minyak untuk mengangkut bekalan ke Afghanistan selepas Pakistan menutup sempadannya kepada konvoi Nato.
Dalam surat kepada Jawatankuasa Pertahanan Kongres semalam, Jabatan itu memohon penyusunan semula dana berjumlah AS$8.2 bilion (RM24.6 bilion) yang sebelum ini diluluskan untuk membiayai program keutamaan lebih mendesak, kata pegawai. - AFP

AS tingkat kekuatan tentera di Teluk

WASHINGTON: Amerika Syarikat mengerahkan pasukan baru tentera ke Teluk bagi memastikan laluan air strategik rantau itu kekal terbuka dan membolehkannya menyerang jauh ke wilayah Iran sekiranya perang meletus.
Akhbar New York Times memetik pegawai kanan sebagai berkata, langkah senyap itu bertujuan meyakinkan Israel bahawa Washington serius dalam menangani program nuklear Iran dan memastikan Selat Hormuz, laluan penting bagi eksport minyak negara Teluk, tidak ditutup.

“Mesej kepada Iran ialah, ‘Jangan langsung memikir untuk menutupnya. Kami akan memusnahkan periuk api anda. Jangan langsung berfikir untuk mengerah bot laju anda atau mengganggu kapal kami atau kapal komersial,’” kata seorang pegawai kanan Jabatan Pertahanan seperti yang dipetik akhbar berkenaan.
Tentera Laut Amerika Syarikat menggandakan jumlah kapal pemusnah periuk api di rantau itu. Pesawat penggempur stealth F-22 dan pesawat lama F-15C juga ditempatkan di pangkalan tentera Amerika di rantau berkenaan bagi mengukuhkan pasukan yang sedia ada, lapor akhbar itu. - AFP

Iran hukum anggota EU

TEHERAN: Anggota Parlimen Iran menandatangani rang undang-undang bertujuan menghalang kapal tangki minyak yang belayar ke Eropah daripada menggunakan Selat Hormuz.
Tindakan itu ialah bagi menghukum negara Kesatuan Eropah (EU) yang mengenakan sekatan terhadap republik Islam itu.

“Projek ini adalah sebagai tindak balas terhadap sekatan minyak yang dikuatkuasakan oleh Kesatuan Eropah terhadap Iran.
“Selaras dengan rang undang-undang ini, kerajaan berhak menyekat kapal yang membawa minyak ke negara yang mengenakan sekatan terhadap Iran daripada belayar menerusi Selat Hormuz,” kata anggota jawatankuasa Hal Ehwal Luar Parlimen, Ebrahim Agha Mohammadi. Menurutnya, Parlimen akan diminta meluluskan rang undang-undang itu dan menganggapnya sebagai keutamaan.

Sekatan EU terhadap minyak Iran mula dikuatkuasakan Ahad lalu, mencetuskan kemarahan Teheran yang berkata, tindakan itu menjejaskan rundingan dengan kuasa dunia mengenai aktiviti nuklearnya. Pemerhati dan penganalisis pasaran minyak berkata, sekatan itu, bersama-sama dengan sekatan ekonomi Amerika Syarikat yang dikuatkuasakan Khams lalu, menjejaskan eksport minyak Iran.

Separuh daripada pendapatan kerajaan Iran diperoleh daripada eksport minyak.
Agensi Tenaga Antarabangsa berkata, eksport minyak mentah negara itu merosot kepada 1.5 juta tong sehari ketika pasaran bersiap sedia berdepan dengan sekatan itu.

Ia jauh kurang daripada 2.1 hingga 2.2 juta tong minyak sehari yang menurut Iran, masih dijualnya ke seberang laut.
Iran sebelum ini mengancam menutup Selat Hormuz yang menjadi pintu masuk ke negara Teluk yang kaya dengan minyak sekiranya program nuklearnya menjadi sasaran serangan udara Israel dan Amerika Syarikat. - Reuters

Ketua Eksekutif Bank Barclays letak jawatanBEBERAPA pokok ganja yang ditanam di dalam pasu.


SAFED - Syarikat Tikun Olam di Israel menanam sejumlah pokok ganja di sebuah lokasi rahsia di atas bukit Galilee, utara negara ini yang dikawal rapi para pengawal bersenjata.
Pagar tinggi dan kamera keselamatan dipasang bagi mengelak kawasan penanaman pokok ganja itu dimasuki penceroboh.
Menurut para penyelidik syarikat itu, pokok-pokok tersebut ditanam bagi tujuan perubatan kerana ia boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan.
Ganja merupakan dadah terlarang di negara ini.
Menurut Kementerian Kesihatan Israel, penggunaannya untuk tujuan perubatan dibenarkan buat kali pertama pada tahun 1993.
Pihak kementerian itu menyatakan buat masa ini, ganja digunakan untuk merawat 9,000 orang yang menghidap kanser, Parkinson, tekanan, skelrosis dan penyakit usus. - Reuters

Trak bawa peralatan untuk konsert Madonna terbalikTRAK yang membawa peralatan sistem bunyi untuk konsert Madonna terbalik di sebuah lebuh raya di Goteborg semalam.


STOCKHOLM, Sweden - Polis menyatakan sebuah trak yang membawa peralatan sistem bunyi untuk konsert Madonna terbalik di barat daya Sweden semalam.
Trak itu terbalik merentangi sebuah lebuh raya yang menyebabkan kesesakan lalu lintas.
Polis menyatakan punca kemalangan itu masih belum diketahui.
Menurut polis, seorang cedera manakala tiga kereta turut rosak.
- Agensi

Pereka kereta Ferrari meninggal duniaSEBUAH kereta Ferrari P4/5 yang direka syarikat Pininfarina dipamerkan pada Pameran Kenderaan Paris di Paris pada 29 September 2006.(gambar kecil) Sergio Pininfarina


MILAN - Pereka bentuk kereta sport Ferrari, Sergio Pininfarina meninggal dunia pada usia 85 tahun di kediamannya di sini semalam.
Punca kematiannya tidak didedahkan tetapi dia pernah sakit sebelum ini.
Sergio dibimbing bapanya, Gian Battista yang merupakan pengasas firma reka bentuk kereta Farina pada tahun 1930-an, untuk menggantikannya sejak beliau masih kanak-kanak.
Dilahirkan pada 1926, beliau menyertai firma keluarga itu selepas memperoleh ijazah kejuruteraan mekanikal daripada Universiti Politeknik Turin.
Sergio dilantik ketua eksekutif Farina pada 1961 dan pengerusi apabila bapanya meninggal dunia pada 1966.
Ketika itu, firma berkenaan telah mencipta nama dalam mereka bentuk kereta bercirikan aerodinamik terkini yang menjadi tumpuan orang ramai.
Nama Farina kemudian ditukar kepada Pininfarina pada 1961 selepas mendapat restu presiden syarikat berkenaan.
Antara kereta terkenal yang direka bentuk firma tersebut termasuk kereta coupe Cisalfa pada 1947 yang kini dipamerkan di Muzium Seni Moden di New York.
Hubungan Pininfarina dengan Ferrari dimulakan oleh Gian Battista pada 1952 dan dipopularkan oleh Sergio sehingga menjadi jenama yang terkenal di seluruh dunia.
Sejak 50 tahun beliau menerajui Pininfarina, pengeluaran kenderaan syarikat itu meningkat daripada 524 unit setahun kepada lebih 50,000 kenderaan.
Selain perkongsian bersejarah dengan Ferrari, Alfa Romeo dan Maserati (kesemuanya dimiliki oleh Fiat), Pininfarina turut mereka bentuk kereta untuk Rolls-Royce dan beberapa jenama luar lain.
Antaranya kereta Chevrolet Corvette Rondine pada 1963, Cadiilac Alante pada 1986, Bentley Azure pada 1996 dan kereta coupe Peugeot 406 pada 1996.
Sergio turut mereka bentuk kereta Fiat 124 Spider keluaran 1986, Ferrari Testarossa pada 1984 dan dan Ferrari Scagliettia pada 2004. - Reuters

Bashar kesal jet Turki ditembakSEBUAH bangunan musnah rosak teruk akibat pertempuran antara tentera Syria dengan kumpulan pemberontak di Homs kelmarin.


DAMSYIK - Presiden Syria, Bashar Al-Assad menyatakan, beliau kesal berhubung insiden sebuah jet pejuang Turki ditembak jatuh oleh tenteranya, lapor sebuah akhbar Turki semalam.
Bashar juga dilaporkan berkata, beliau tidak akan membiarkan ketegangan antara dua negara berjiran itu meruncing sehingga mencetuskan konflik bersenjata.
Syria menembak jatuh sebuah jet pejuang RF-4E milik Turki pada 22 Jun lalu.
Damsyik memberitahu, pihaknya membedil pesawat tersebut selepas mendapati jet itu terbang rendah di ruang udara Syria tetapi Turki mendakwa, pesawatnya di ruang udara antarabangsa dan hanya tersasar ke Syria untuk seketika.
Dalam satu wawancara bersama akhbar Cumhuriyet, Bashar enggan memohon maaf berhubung insiden tersebut. Beliau sebaliknya memberitahu, jet itu ditembak jatuh di Syria dan tenteranya bertindak untuk mempertahankan diri.
Beliau berkata, pesawat itu terbang dalam laluan ruang udara Syria yang pernah digunakan oleh beberapa pesawat Israel pada tahun 2007 ketika rejim Zionis mengebom sebuah bangunan yang sedang dibina di utara Syria.
Agensi nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan, bangunan tersebut adalah sebuah reaktor hampir siap yang digunakan untuk menghasilkan plutonium bagi kegunaan membuat senjata nuklear.
"Pesawat itu menggunakan laluan sama yang digunakan oleh beberapa jet Israel sebanyak tiga kali pada masa lalu," kata Bashar kepada Cumhuriyet.
"Askar-askar kami menembak jatuh jet tersebut kerana kami tidak dapat mengesan pesawat ini dalam radar dan kami tidak diberitahu tentang penerbangan ini," jelas Bashar.
"Saya 100 peratus berkata bahawa saya berharap kami tidak menembak jatuh jet ini," tambahnya.
Bercakap kali pertama berhubung pelan tajaan PPB bagi peralihan politik di Syria yang kini diguna pakai kuasa dunia pada satu persidangan di Geneva Sabtu lepas, Bashar memberitahu, beliau 'gembira' kerana keputusan berhubung masa depan Syria diletakkan pada bahu rakyatnya.
Pelan tersebut menggesa supaya satu pentadbiran peralihan yang memiliki kuasa eksekutif diwujudkan di Syria.
Namun, ekoran permintaan Rusia, satu jalan tengah dipersetujui dengan Bashar turut dibenarkan menyertai pentadbiran peralihan tersebut manakala anggotanya pula dipilih menerusi persetujuan bersama antara pentadbiran beliau dan pihak penentang.
"Rakyat Syria akan menentukan segalanya," kata Bashar.
Konflik di Syria telah menyebabkan lebih 14,000 orang terbunuh sejak kebangkitan rakyat menentang pentadbiran Bashar bermula pada Mac 2011.
Kebangkitan itu melibatkan pertempuran antara tentera Syria dengan para pemberontak.
Sementara itu, pasukan keselamatan Syria didakwa mengendalikan lebih 24 pusat penyeksaan yang menyaksikan kuku para tahanan dicabut dan arus elektrik dialirkan pada kemaluan mereka serta beberapa bahagian badan yang lain.
Sebuah pertubuhan hak asasi yang beribu pejabat di New York, Human Rights Watch semalam menyatakan, penyeksaan tahanan yang kerap berlaku di pusat-pusat tahan di Syria boleh dianggap sebagai jenayah kemanusiaan.
Justeru, pertubuhan tersebut menggesa masyarakat antarabangsa supaya bertindak bagi menghentikan kekejaman tersebut.
"Penyeksaan dan layanan buruk yang direkodkan Human Rights Watch jelas menunjukkan amalan menyeksa tahanan dilakukan oleh pemerintah sekali gus melibatkan jenayah kemanusiaan," kata pertubuhan berkenaan.
Pertubuhan sama menggesa Majlis Keselamatan PBB merujuk situasi di Syria kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague, Belanda.
Badan dunia itu turut digesa mengenakan sekatan terhadap mereka yang mengamalkan dan mengendalikan penyeksaan. - Agensi