Pages

Thursday, September 16, 2010

ATM keluar wang palsu

RIYADH: Laporan kononnya beberapa mesin pengeluar wang automatik (ATM) di daerah Hayy Al-Wazarat mengeluarkan wang kertas palsu SR500 (RM420) mencetuskan suasana cemas di kalangan pengguna.
E-mel dan mesej pesanan ringkas (SMS) yang beredar di kalangan warga asing menasihatkan mereka supaya tidak menggunakan mesin itu di daerah berkenaan ketika pengeluaran wang menerusi ATM meningkat ketika cuti Aidilfitri.
Walaupun beberapa usaha dilakukan, akhbar Saudi Gazette gagal menghubungi bank terbabit bagi mendapatkan kenyataannya. Warga India, Firdous Khan memberitahu akhbar itu, sekurang-kurangnya tujuh pengguna ATM yang dikenalinya mengalami kerugian kerana wang palsu itu.

Katanya, seorang rakannya pergi membeli belah di kedai runcit yang berdepan dengan mesin ATM itu dan juruwang dapat mengesan wang palsu berkenaan.

“Ketika cuti Aidilfitri, seorang rakan saya mengeluaran SR3,500 dari mesin ATM dan pergi berbelanja di kedai berhampiran.

“Juruwang kedai itu mengesan mata wang palsu dan melaporkannya kepada polis,” katanya.

Menurutnya, mangsa berdepan dengan kesukaran untuk meyakinkan polis kerana semua wang yang dikeluarkannya daripada mesin itu palsu.

Firdous berkata, pengguna boleh mengeluarkan sebanyak SR5,000 sehari tetapi adalah lebih selamat jika mereka mengeluarkannya dalam bentuk wang kertas SR100 (RM84) bagi mengelak daripada berdepan dengan masalah yang tidak diingini. Bagaimanapun, menurut beberapa pegawai bank, tidak ada mesin ATM di Arab Saudi yang boleh mengeluarkan wang kertas palsu kepada pelanggan kerana semuanya dilengkapi alat pengesan wang palsu. - Agensi

83 terbunuh serangan AS

2010/09/16

Militan di sempadan Pakistan, Afghanistan jadi sasaran 

MIR ALI (Pakistan): Sekurang-kurangnya 83 orang maut dalam 15 serangan udara Amerika Syarikat di sempadan Pakistan, Afghanistan sejak awal September lalu hingga semalam.Ia adalah serangan terbanyak dari udara oleh kuasa besar itu sejak operasi dimulakan pada 204 di kawasan sempadan berkenaan, kata pegawai perisikan.
Serangan diperhebatkan itu menyasarkan satu kawasan pertanian berbukit yang dikuasai militan Haqqani yang memusuhi Amerika di Afghanistan. 

Dalam serangan terbaru, peluru berpandu Amerika membunuh 12 orang lagi di sebuah rumah di Dargah Mandi, 4 kilometer di barat bandar Miran Shah, utara Waziristan dan serangan kedua membunuh tiga lagi. 

Pegawai Amerika berkata, serangan udara berkenaan bertujuan mengehadkan operasi kumpulan Haqqani di sebelah sempadan Pakistan. 

Kebanyakan serangan tertumpu kepada Datta Khel, sebuah bandar dengan 40,000 penduduk yang terletak di sebuah kawasan utama di sempadan. 
Kawasan sempadan itu sudah lama menjadi tempat perlindungan militan dari seluruh dunia termasuk pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden dan pemimpin lain sejak tentera sejak tentera Amerika menawan Afghanistan pada 2001. 

Pegawai perisikan berkata, kebanyakan serangan udara terbaru menyasarkan anggota kumpulan pimpinan Jalaluddin dan Sirajuddin Haqqani, bekas panglima tentera anti-Soviet Union dan anaknya. 

Serangan udara di sempadan Afghanistan terhadap kumpulan itu diketuai Pemerintahan Khas Operasi yang semakin kerap dilancarkan berbanding sembilan tahun lalu. 

Kira-kira 4,000 serangan direkodkan pada bulan Mei dan Ogos dan menjadi tumpuan askar yang pulang dari Iraq. Serangan itu juga tertumpu kepada anggota kumpulan Haqqani. 

Sementara itu, pegawai Amerika tidak memberitahu apakah alasan mereka melancarkan serangan berterusan sekadar menjelaskan cuaca buruk pernah menghalang misi. 

Hingga kini, jumlah tertinggi serangan udara di Pakistan dalam tempoh sebulan ialah 11 pada Januari lalu. 

Pegawai Amerika juga tidak membuat pengakuan terbuka mengenai serangan peluru berpandu itu yang membunuh beberapa pegawai kanan Taliban dan al-Qaeda dengan pengkritik menyifatkannya punca pemberontakan kerana ada yang terbunuh adalah orang biasa. – AP

sakit kepala

LONDON - Seorang wanita dari sebuah kampung di barat daya England menyatakan dia mula bercakap dalam loghat Perancis selepas berulang kali diserang sakit kepala yang teruk.
Keadaan yang menimpa wanita itu dipercayai berlaku akibat sejenis sindrom ganjil yang menurut pakar-pakar saraf akan menyebabkan penduduk tempatan bertutur dalam loghat asing.
Wanita berkenaan, Kay Russell (gambar) berkata, suaranya menjadi semakin serak dan gaya pertuturannya berubah menyebabkan dia dipinggirkan orang ramai.
Wanita berusia 49 tahun itu memberitahu Perbadanan Penyiaran British (BBC) bahawa perubahan yang menimpa dirinya bukan sahaja pertuturannya berubah tetapi turut menjejaskan kehidupannya.
Kisah ganjil yang menimpa wanita tersebut akan disiarkan BBC pada minggu ini. - AP

Sos punca penyakit kronikPENGGUNAAN sos secara berlebihan boleh menyebabkan penyakit kronik kepada pengguna. - Gambar hiasan


GEORGE TOWN - Memasak tanpa menggunakan sos perasa untuk menyedapkan masakan seolah-olah tidak lengkap bagi manusia zaman ini.
Sos tiram, kicap manis atau masin, sos tomato dan sos cili, misalnya, bukan sahaja menambah perasa tetapi juga membangkitkan selera penggemarnya.
Namun begitu, percaya atau tidak penggunaan penambah rasa seperti sos ke dalam masakan harian didakwa menjadi punca kepada 146 penyakit kronik.
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendakwa, kandungan gula yang terlalu tinggi di dalam kandungan setiap botol sos itu bertindak sebagai 'pembunuh senyap'.
Kajian CAP pada tahun lalu mendapati sebotol sos cili dan tomato daripada pelbagai jenama mengandungi sebanyak 25.9 sudu teh hingga 37.1 sudu teh gula.
Pegawai Pendidikan Pengguna CAP, N.V. Subbarow berkata, penggunaan tanpa kawalan bahan-bahan itu dengan mudah boleh menyebabkan penyakit diabetes, obesiti dan mempercepatkan proses penuaan.

Ulang tahun pendaratan tentera Amerika di IncheonBot-bot amfibia Korea Selatan turut mengambil bahagian dalam melakonkan babak pertempuran semasa pendaratan tentera Amerika dan tentera sekutu dari sembilan negara lain di luar perairan Incheon, di barat Seoul, semalam. - REUTERS


INCHEON, Korea Selatan 15 Sept. - Kapal-kapal perang, pesawat pejuang serta anggota marin dari Korea Selatan, Amerika Syarikat (AS) dan Australia, hari ini melakonkan semula babak pertempuran dalam Perang Korea, yang telah mengubah arus perang tersebut, walaupun menerima bantahan dari Pyongyang.
Kira-kira 14,000 orang termasuk veteran perang dari sembilan negara yang terlibat dalam konflik 1950-1953 itu, menyertai upacara itu sebagai memeringati ulang tahun ke-60 pendaratan tentera di Incheon yang diketuai Jeneral AS Douglas MacArthur, kata Kementerian Pertahanan Korea Utara.
Pendaratan tersebut diikuti dua minggu kemudian dengan penawanan semula Seoul dari Korea Utara.
Sebanyak 12 buah kapal, 16 pesawat dan lebih 200 anggota marin dari tiga negara berkenaan mengambil bahagian dalam babak perang itu termasuk lakonan babak pendaratan, intipan secara menyelam dan penerbangan pintas.
Antara mereka yang menyaksikan upacara tersebut ialah 2,000 orang veteran perang dari Korea Selatan dan negara-negara lain yang menghantar tentera menyertai pasukan tentera Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) pimpinan AS bagi mempertahankan Korea Selatan.
Korea Selatan telah melakonkan semula babak pertempuran itu sejak 2008.
Korea Utara, yang menawan Korea Selatan pada 25 Jun 1950, membantah upacara tersebut dan menyifatkan pendaratan asal sebagai ''satu jenayah yang dilakukan bagi menjatuhkan penduduk Korea''.
Suratkhabar parti pemerintah, Rodong Sinmun semalam melaporkan lakonan babak pendaratan itu merupakan satu provokasi terhadap Korea Utara dan menunjukkan cita-cita musuh-musuhnya untuk menawan.... masih tidak berubah walaupun peristiwa itu telah berlalu hampir setengah abad.'' - AFP

Bila pandangan mula pudar


Bayangkan melihat sebatang tiang yang tegak tetapi pada pandangan ia seperti kabur di tengah dan juga condong ke kiri atau ke kanan.
Begitu juga bila melihat sebuah kereta yang laju di jalan raya tetapi pada pandangan, kereta tersebut menyondong ke tepi seolah-olah tidak stabil dan pudar pada bahagian tengah.
Jika itu yang dialami, segerakan berjumpa pakar mata kerana ia petanda awal kepada gejala kemerosotan atau degenerasi makular berkaitan usia (Age-related Macular Degeneration - AMD)
Ia adalah sejenis penyakit mata yang boleh menjejaskan penglihatan pusat tajam yang diperlukan untuk aktiviti pandangan 'lurus ke depan' mata seperti membaca, memandu kereta, mengecam muka dan sebagainya yang memerlukan penelitian.
''Namun, jika dikenal pasti lebih awal, pesakit mempunyai peluang yang cerah untuk menghalang perkembangannya malah boleh mendapatkan semula penglihatan yang hilang melalui rawatan terkini," Kata Pensyarah Kanan Bahagian Ophtalmic Universiti Malaya, Dr. Ahmad Fauzi Mohd. Sharif.
Tegas beliau lagi, AMD adalah penyakit mata kronik dan menjadi salah satu punca utama kehilangan penglihatan yang serius di kalangan golongan dewasa yang berumur 50 tahun ke atas.
Penyakit ini berkait rapat dengan proses penuaan di mana secara perlahan-lahan ia merosakkan bahagian tengah penglihatan atau makular.
''Bahagian makular diperlukan untuk melihat objek secara jelas, selain bagi tujuan menjalankan aktiviti biasa seperti membaca atau memandu.
"Dalam kes-kes tertentu, proses perkembangan AMD berlaku terlalu perlahan sehingga penghidapnya langsung tidak merasai perubahan pada penglihatannya.
''Tambahan pula, AMD tidak menyebabkan rasa sakit. Sesetengah pesakit pula merasakan AMD berlaku terlalu pantas sehingga menjurus kepada kehilangan kedua-dua daya penglihatan," jelasnya lagi.
Dr. Ahmad Fauzi menerangkan, AMD boleh berlaku dalam dua bentuk iaitu lembap atau kering.
Bagaimanapun AMD kering lebih banyak berlaku berbanding kes AMD lembap.
Bahkan daripada keseluruhan kes AMD, kira-kira 70 peratus adalah kes AMD kering berbanding 30 peratus AMD lembap.
AMD lembap terjadi apabila urat-urat darah abnormal di bahagian belakang retina mulai tumbuh di bawah makular.
Oleh kerana urat-urat darah ini masih baru dan 'mentah', kecenderungannya untuk pecah sehingga terkeluar cecair atau darah mudah berlaku.
''Darah dan cecair ini menaikkan makular daripada kedudukan normal di belakang mata. Jadi, kerosakan pada makular berlaku lebih pantas," katanya.
Oleh kerana kerosakan pada bahagian tengah penglihatan terjadi dengan pantas, maka AMD jenis ini juga dikenali sebagai AMD tahap awal - tidak seperti AMD jenis kering yang boleh berlaku secara berperingkat-peringkat.
''Begitupun simptom awal AMD lembap lebih mudah dikesan iaitu jika pesakit mendapati garisan lurus kelihatan seakan bengkang-bengkok," terang Dr. Ahmad Fauzi .
Sementara itu, AMD kering pula terjadi apabila sel yang sensitif pada cahaya di makular mati secara perlahan-lahan sehingga menyebabkan penglihatan bahagian tengah menjadi kabur. Lebih teruk, AMD kering boleh mengakibatkan penghidapnya melihat titik kabur pada tengah-tengah penglihatan.
Simptom yang dialami oleh pesakit yang mengalami AMD kering adalah penglihatan yang sedikit kabur.
''Penghidapnya mungkin sukar mengenali wajah orang lain dan memerlukan lebih banyak cahaya untuk melakukan aktiviti harian seperti membaca buku," katanya sambil memberitahu AMD kering lazimnya menjejaskan kedua-dua belah mata.
Kata Dr. Ahmad Fauzi lagi, AMD biasanya menyerang pesakit dalam keadaan senyap tanpa merasakan kesakitan pada mana-mana bahagian dan juga sebarang perubahan pada penglihatan.

Netanyahu, Abbas sambung rundingan


BAITULMAQDIS 15 Sept. - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas menyambung rundingan hari kedua di Baitulmaqdis hari ini, bagi menyelesaikan pertikaian berhubung penempatan haram Yahudi di wilayah Palestin, yang boleh menggagalkan usaha ke arah perdamaian.
Sebelum itu, Netanyahu mengadakan pertemuan berasingan dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton sebelum Abbas menyertai mereka petang ini bagi rundingan selama tiga hari yang turut dihadiri utusan AS ke Asia Barat, George Mitchell.
Dua pemimpin itu gagal mencapai kata sepakat, semalam di Mesir berhubung pembinaan penempatan haram Yahudi, namun Mitchell berkata, mereka berbincang pelbagai isu penting yang memisahkan kedua-dua pihak dan mereka juga yakin boleh mencapai penyelesaian dalam tempoh setahun.
Penangguhan sementara pembinaan penempatan haram yahudi oleh Israel selama 10 bulan di Tebing Barat akan berakhir pada 30 September ini dan Palestin berkata, pihaknya akan menarik diri daripada rundingan sekiranya pembinaan itu disambung semula.
Mitchell selepas pertemuan di resort peranginan Sharm el-Sheikh di Laut Merah berkata, beliau percaya rundingan tersebut secara keseluruhannya berjalan ke arah yang betul.
Status Baitulmaqdis, nasib pelarian Palestin, sempadan negara Palestin baru dan pengurusan keselamatan merupakan isu penting yang perlu diselesaikan oleh kedua-dua pemimpin tersebut bagi menjamin satu perjanjian damai yang kekal.
Pusingan terbaru rundingan damai tersebut dilancarkan semula bulan lalu selepas tertangguh selama 20 bulan.
Media Israel melaporkan, Netanyahu mungkin akan ke Washington awal minggu depan dengan spekulasi menyatakan bahawa Presiden AS, Barack Obama mungkin terlibat dalam usaha menyelesaikan kebuntuan berhubung masalah penempatan haram Yahudi.
Netanyahu sebelum ini berkata, beliau tidak akan melanjutkan penangguhan pembinaan penempatan haram Yahudi tersebut, sebaliknya hanya akan mengehadkan skop pembinaan di sebahagian kawasan penempatan. - Reuters

5 terbunuh ketika India cari jalan tamatkan pergolakan


16/09/2010 2:48am

SRINAGAR 16 Sept. - Empat terbunuh dan 30 cedera apabila polis India melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan di sebuah bandar berhampiran Kashmir.
Kejadian itu tercetus ketika pemimpin-pemimpin parti politik utama di India berdebat mengenai bagaimana untuk menamatkan bantahan puak pemisah selama berbulan-bulan di kawasan tersebut.
Seorang pegawai polis berkata, dalam pertempuran lain, seorang pembantah terbunuh dan dua lagi cedera ketika pasukan keselamatan kerajaan menggunakan senjata berpeluru hidup di Sopore, sebuah bandar di barat laut Srinagar.
Tentera kerajaan melepaskan tembakan apabila kumpulan pembantah bertindak menyerang mereka dengan batu ketika mereka dalam perjalanan pulang ke berek tentera, kata pegawai itu yang enggan identitinya didedahkan. - AP

Perancis haramkan burqa


PARIS 15 Sept. - Senat Perancis hari ini meluluskan rang undang-undang mengharamkan pemakaian burqa dan niqab di tempat awam di negara ini, tindakan yang dilihat sebagai simbol melindungi nilai-nilai Perancis.
Sebanyak 246 anggota Senat mengundi menyokong rang undang-undang tersebut berbanding hanya satu menentang, dan ia kini menunggu kelulusan daripada pemerhati Perlembagaan Perancis sebelum rang undang-undang pengharaman pemakaian burqa dan niqab itu menjadi satu undang-undang.
Penduduk Islam percaya, undang-undang berkenaan merupakan satu tamparan baru buat agama kedua terbesar di negara ini di mana rumah ibadah seperti masjid, dilihat sebagai sasaran kebencian.
Bagaimanapun, pihak yang menyokong rang undang-undang itu berkata, undang-undang itu akan memelihara nilai-nilai Perancis, termasuk asas sekularnya dan tanggapan persaudaraan yang bercanggah dengan golongan yang menutup muka mereka.
Dalam satu usaha untuk menghalang sebarang bantahan terhadap alasan undang-undang itu mungkin menyekat kebebasan beragama, pemimpin di kedua-dua Dewan Parlimen meminta satu badan khas iaitu Majlis Perlembagaan meluluskannya dalam tempoh sebulan.
Sebagai langkah keselamatan, perkataan 'wanita', 'Islam' dan 'niqab' tidak disebut pada mana-mana bahagian dalam rang undang-undang yang mengandungi tujuh artikel tersebut.
"Undang-undang ini adalah hasil perdebatan kompleks yang panjang," kata Presiden Senat, Gerard Larcher dan Ketua Perhimpunan Kebangsaan, Bernard Accoyer dalam satu kenyataan bersama ketika mengumumkan keputusan itu.
Perancis menjadi negara pertama di Eropah meluluskan undang-undang seumpama itu, walaupun negara-negara lain seperti Belgium sedang menimbangkan untuk melaksanakan undang-undang yang sama, selepas ia dilihat bercanggah dengan budaya tempatan.
Sementara itu, keputusan Perancis tersebut mendapat bantahan kuat daripada Majlis Ulama Indonesia atas alasan pemakaian burqa dan niqab di kalangan wanita Asia Barat adalah sebahagian budaya dan kepercayaan mereka.
"Sekiranya Parlimen Perancis mahu memperjuangkan hak asasi kemanusiaan, ia perlu membenarkan wanita memakai burqa dan niqab di tempat awam.
"Jika ia dibuat atas sebab-sebab keselamatan, persoalannya ialah setakat mana ancaman yang boleh ditimbulkan oleh wanita memakai burqa?," kata pengerusi majlis, Amidhan. - AP/AFP

Orang awam terbunuh dalam serangan tentera AS, Iraq


16/09/2010 2:52am

FALLUJAH Iraq 16 Sept. - 7 orang awam antara 18 yang mati ditembak ketika tentera Amerika Syarikat dan Iraq cuba menangkap seorang pemimpin tertinggi Al-Qaeda di sini, semalam.
Kejadian tersebut telah mencetuskan kemarahan awam di kawasan yang pernah menjadi pangkalan pemberontak itu.
Dua anggota tentera Iraq juga terbunuh dalam pertempuran di barat Baghdad, sementara satu serangan pengeboman jalanan di utara negara ini meragut sembilan nyawa askar lain yang sedang dalam perjalanan pulang ke rumah ketika bercuti.
Keganasan terbaru itu tercetus dua minggu selepas Washington secara rasmi mengisytiharkan penamatan operasi tentera di sini dan dengan ketiadaan kerajaan baru yang dibentuk sejak pilihan raya Mac lalu. - AFP