Pages

Saturday, January 10, 2015

‘Hafiz’ dari lokap jaga ibu sakit

Oleh Asmizan Mohd Samiran 
am@hmetro.com.my


MOHD Nasis (kanan) ketika di penjara dan wajah terkininya di Kemboja. FOTO ihsan pembaca
Kuala Lumpur: “Saya kini menjaga ibu yang sakit barah otak selain cuba mencari kerja bagi menyara hidup. Ayah sudah berusia 70 tahun dan menjadi tanggungjawab saya menjaga mereka,” kata Mohd Nasis Yaakob, 21, pemuda yang mendapat pujian di alam siber selepas video kemerduan suaranya mengalunkan surah al-Qalam bermula dari ayat 10 hingga 28 berdurasi dua minit 29 saat ketika dalam lokap menjadi viral sekitar Julai tahun lalu.
Dia yang kini berada di Kampung Prek Pra, Phnom Penh, Kemboja ketika dihubungi Harian Metro, di sini, petang ini mengakui individu dalam video berkenaan adalah dirinya dan tahu ia tersebar selepas dimaklumkan pegawai penjara.
Menurutnya, dia ditahan anggota polis di Kota Bharu kerana tinggal di negara ini melebihi tempoh ditetapkan sebelum ditempatkan di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu dan menjalani hukuman di Penjara Machang.
Katanya, ketika di lokap IPD, dia membaca ayat al-Quran yang dihafal sebelum ‘penghuni’ lokap lain memintanya membaca dengan lebih kuat.
“Memang menjadi amalan saya setiap hari membaca enam juzuk al-Quran. Apa yang saya ingat, ketika itu saya bangun daripada tidur dan terus mengalunkan ayat al-Quran sebelum ‘penghuni’ lain di dalam lokap menyuruh saya membaca dengan kuat.
“Saya terus membaca dan rupa-rupanya ada anggota polis merakamnya dan saya terus berhentikan bacaan,” katanya yang mengakui mendapat layanan baik di lokap dan penjara.
Mohd Nasis berkata, selepas dibawa ke Penjara Machang, pegawai penjara menunjukkan videonya mengalunkan ayat al-Quran dan bertanya adakah dia individu dalam video itu.
“Saya mengakuinya dan selepas itu barulah saya tahu video berkenaan tersebar. Alhamdulillah...” katanya.
Menurutnya, selepas dibebaskan dia dihantar pulang ke negara asal.
“Saya berusaha mencari kerja tetapi setakat ini belum mendapat kerja. Apa yang saya lakukan hanyalah menjadi imam di masjid dan menerima jemputan utuk mengajar agama dan memberi ceramah agama,” katanya yang menghafaz al-Quran ketika berusia 12 tahun.
Katanya, negara ini terlalu dekat di hatinya kerana sudah lama berada di Malaysia dengan menjadi imam dan mengajar agama di negeri seperti Selangor, Pahang dan Kelantan.
“ Memang saya nak kembali semula ke Malaysia, tetapi saya perlu menjaga ibu dan ayah,” katanya yang dibawa neneknya ke negara ini ketika usianya empat tahun.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 9 January 2015 @ 8:35 PM- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/22752#sthash.3kZoFtZK.dpuf

Cipta rekod cucuk 4,550 jarum di badanLELAKI itu menunjukkan sebahagian daripada 4,550 batang jarum yang dicucuk pada badannya baru-baru ini.


OTTAWA, Kanada – Seorang lelaki di sini mencipta rekod baharu dunia dengan mencucuk 4,550 batang jarum pembedahan di badannya dalam tempoh lapan jam bagi membantu sebuah badan kebajikan, lapor MailOnline semalam.
Lelaki itu, Matthew Menczyk, 30, berkata, dia bercadang mencipta rekod baharu itu kerana mahu mengumpul wang untuk membantu badan kebajikan, Directions Youth Services di sini.
“Saya hanya mampu menangis apabila 4,550 batang jarum dicucuk di seluruh tubuh. Bagi menahan kesakitan itu, saya sanggup menggigit dan menumbuk beberapa objek.
“Bagaimanapun, saya amat bersyukur kerana dapat menahan kesakitan itu demi membuat amal kebajikan,” katanya.
Rekod sebelum ini dicipta oleh seorang warga Amerika Syarikat, Tyson Turk dengan mencucuk 3,900 batang jarum pada badannya pada tahun 2011.
Bagaimanapun, Matthew berhasrat untuk mencipta satu lagi rekod baharu pada tahun hadapan. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3OMz9aETm 
Hakcipta terpelihara 

Imbang tong gas atas kepala sambil kayuh basikalLELAKI ini juga mempunyai kemahiran mengimbangi badan ketika basikalnya berhenti tanpa perlu menurunkan kaki ketika berada di simpang jalan. - AGENSI


SAO PAULO, Brazil – Satu rakaman video yang menunjukkan seorang lelaki menunggang basikal sambil mengimbangi sebuah tong gas kosong di atas kepalanya kini menjadi sensasi di internet.
Penonton yang melihat rakaman tersebut seakan-akan tidak percaya dengan kemahiran lelaki tersebut kerana secara bersahaja mampu mengimbangi tong gas di atas kepalanya tanpa apa-apa alat sokongan sambil menunggang basikal.
Aksi lelaki itu yang menunggang basikal di sebatang jalan raya di sini dirakamkan oleh seorang penunggang motosikal yang terpegun dengan kebolehannya.
Ketika dia menghampiri lampu isyarat, lelaki itu masih mengimbangi tong gas di atas kepalanya selain mampu mengimbangi badan ketika basikalnya berhenti di persimpangan jalan tanpa menjatuhkan kakinya.
Aksi tersebut dikatakan hanya mampu dilakukan oleh seseorang yang mempunyai kemahiran sangat tinggi dan kini berjaya menarik minat seorang pengarah filem. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3OMyyctgx 
Hakcipta terpelihara