Pages

Monday, March 17, 2014

48 tahun tak sedar peluru dalam hidung

Amazing find... Mrs Zhao shows the bullet extracted from her head.
Tiny... A close-up of the bullet alongside a coin.
Lioning: Doktor minggu lalu berjaya mengeluarkan sebutir peluru yang berada dalam hidung seorang wanita sejak 48 tahun lalu.

Wanita berkenaan sebelum ini tidak pernah tahu mengenai kehadiran peluru berukuran 2.5 sentimeter itu dalam hidungnya.


Ia dikeluarkan doktor di Hospital Universiti Perubatan China di Shenyang dari kepala Zhao, 62, selepas dia mengalami resdung yang kronik, sakit kepala dan limpa bengkak selama lebih 10 tahun.

Dia mulanya menyangka kesakitan itu disebabkan batu kecil yang terdapat dalam rongga kanan hidungnya.


Zhao kemudiannya mendapatkan pemeriksaan lanjut apabila tidak mampu lagi menahan kesakitan yang di alami dan ketika itulah doktor mengesan peluru berkenaan di dalam hidungnya.


Zhao berkata, suatu ketika dahulu dia pernah terkena peluru sesat sewaktu masih kanak-kanak tetapi hanya merasa sedikit kesakitan dan membiarkannya.

Doktor percaya peluru itu beralih dan tersekat di hidung wanita itu, mengelak daripada terkena otaknya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/17

Motosikal tulang haiwan


Reese Moore, 65, dari Orange City mempunyai kemahiran unik menggunakan tulang binatang untuk membina replika motosikal selama lebih 10 tahun..
Rekaan terbarunya yang di beri nama Cowasaki akan mula dipamerkan di bilik pameran Ormond Beach sebagai sebahagian daripada Minggu Motosikal 2014

Replika bernilai AS$ 55,000 (RM 180,372) itu dibuat daripada tengkorak lembu, tulang buaya, rakun dan khinzir.
Foto
REPLIKA motosikal yang diperbuat daripada tulang haiwan.

“Saya suka menggunakan tulang dalam hasil kerja saya,” kata Reese.

Lelaki itu tidak pernah menunggang motosikal apatah lagi motosikal yang dibinanya kerana ia hanya replika dan bukan untuk digunakan.

Dia mula membina replika motosikal itu apabila dia cuba melakukan sesuatu yang hebat untuk anaknya pada hari Halloween dengan membuat replika dinosaur dari tulang binatang. 

Apabila rakannya meminta dia membuatkan satu untuknya, dia membuat sesuatu yang lebih baik.

“Pada mulanya saya cuma bergurau dengan mengatakan saya akan membuat motosikal untuk Minggu Motosikal, dan saya anggap itu sebagai satu cabaran buat saya,” katanya. Dalam kira-kira tiga atau empat hari kemudian saya menghubunginya untuk memberitahu ia sudah siap,” katanya.

Rekaan terbaru Reese itu kini dipamerkan untuk jualan di Dunn's Attic & Auction House. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/17

Empat hari dalam keranda


Shanghai: Seorang lelaki berusia 50 tahun bernasib baik kerana masih hidup selepas terperangkap dalam keranda di sebuah tanah perkuburan awam selama empat hari.

Lelaki berkenaan berkata, dia terpaksa minum air kencingnya sendiri untuk mengelak daripada mati.


Lelaki yang hanya dikenali sebagai Chien diselamatkan Khamis lalu apabila satu pasangan yang melawat tanah perkuburan awam Pifeng di daerah Nantao itu terdengar jeritan meminta tolong dari keranda berhampiran.Polis dan bomba dikejarkan ke tempat kejadian untuk membuka keranda itu dan mendapati lelaki terbabit di dalamnya dengan pakaian berlumpur.


Chien memberi kenyataan yang mengelirukan kepada polis mengenai bagaimana dia boleh terperangkap dalam keranda itu. Pada mulanya dia berkata kawannya meletakkan dia di situ tetapi selepas itu memberitahu dia terjatuh ke dalamnya kerana mabuk.


Dia gagal menerangkan bagaimana keranda itu boleh tertutup.

Chien memberitahu dia ketakutan apabila tersedar.


Dia cuba untuk meminta bantuan dan membuka penutup keranda itu tetapi tidak berjaya.

Dia mengalami dehidrasi selepas sekian lama berada di dalam keranda berkenaan tetapi bernasib baik kerana dapat menggunakan beg plastik yang ditemui dalam poketnya bagi diisi air kencingnya untuk diminum.


Chien berada di dalam keranda itu selama empat hari tanpa boleh menggerakkan badannya dan merasakan dia akan mati sebelum sempat diselamatkan.


Namun keajaiban terjadi apabila hujan ribut yang berlaku mengalirkan air melalui celah keranda membolehkan dia minum. Apabila mendengar suara orang berhampiran Khamis lalu, dia menjerit sekuat hati dan yakin dia akan diselamatkan selepas mendengar bunyi tapak kaki menuju dan anjing menyalak ke arahnya.


Doktor berkata Chien kini berada dalam keadaan stabil. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/17

Aligator hidangan untuk tetamuSEORANG tetamu merakamkan gambar aligator yang telah dimasak.


NEW YORK - Seorang cef terkenal, Gene Rurka mengetuai satu pasukan untuk menghasilkan makanan unik di Hotel Waldorf Astoria di sini kelmarin.
Rurka dibantu oleh 40 tukang masak bagi menyediakan makanan unik itu yang melibatkan masakan serangga, organ haiwan seperti kemaluan kambing dan labah-labah tarantula.
Tukang masak itu turut memasak lipas dan aligator untuk para tetamu pada majlis makan malam Kelab Penjelajah kali ke-110.
Aligator merupakan reptilia besar yang bentuknya seperti buaya.
Pada kebiasaannya ia terdapat di tasik dan sungai.
Pengerusi syarikat Amazon, Jeff Bezos turut menghadiri majlis makan malam itu.
Dia turut menikmati makanan lipas yang dimasak oleh Rurka dan pasukan memasaknya.
Kuih coklat yang dihidangkan bersama larva turut disediakan untuk para tetamu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0317&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2wAOQ4M4l 
Hakcipta terpelihara