Pages

Tuesday, July 10, 2012

Julianne Scasny: Hatiku Bergetar Ketika Membaca Al-Quran


Suatu hari, Julianne Scasny mengikuti kelas Sejarah. Tema yang dipelajari hari itu, tentang Sejarah Agama-agama besar di dunia. Di depan bilik kelas, menyanyikan guru tengah Bab Agama Islam. Saat guru itu tengah asyik bercerita tentang Islam, Seorang rakan Julianne protes.

Penuntut yang berasal Komplek dan beragama Islam itu tak sependapat dengan penjelasan gurunya. Istilah Islam itu membetulkan dan meluruskan maklumat yang salah tentang Islam. "Wah, dia Berani sekali membantah guru,'' ujar Julianne. Sejak terjadi perdebatan antara temannya yang Muslim dengan guru Sejarah Kerana itulah, wanita Kelahiran Michigan, Amerika Syarikat (AS) itu mula tertarik pada Islam.

Julianne sangat penasaran dengan Islam. Pada suatu hari, ia pun bertanya kepada temannya yang beragama Islam tentang perbezaan antara Katolik - Agama yang saat itu dianutnya - dan Islam. Sayangnya, temannya itu tak banyak memberi penjelasan. Rasa ingin tahunya tentang Islam pun tak dipenuhi.

Ia tak Menyerah. Untuk mencari tahu tentang Islam, Julianne pun melawat rumah rakan sekelasnya yang Muslim itu. Ia lalu meminjam Al Quran dari orang tua temannya. Tentu saja, Al Quran yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa UK.

Hati Julianne bergetar jam membaca Al Quran. Gadis pecinta sastera dan pemuja puisi itu sangat terpesona dengan bahasa Kitab Suci Umat Islam yang amat indah. Tarikan pada keindahan bahasa Al Quran mendorongnya untuk membaca seluruh ayat-ayat Suci itu.

Dalam kalbunya terbesit sebuah keyakinan. '' Anda ini kitab Ditulis bergantung kepada keputusan dalam bahasa Inggeris, sekalipun, penulisnya tak mungkin Seorang manusia. Ini firman Siak,'' ujar Julianne dalam hati. Ia Begitu Yakin dengan Kebenaran dari Al Quran. '' Dan saya menjadi Muslim di dalam hati, "kata wanita pernah berkeinginan menjadi Seorang biarawati itu.

Julianne pun mengucap dua kalimah syahadat. Ia bertekad menjadi Seorang Muslimah, Meski Mencabar Berat harus dihadapinya. Dalam hatinya telah tertanam sebuah keyakinan bahawa Islam adalah agama yang paling benar.

***

Julianne berasal dari Keluarga keturunan Poland-Syria. Ia terlahir pada 25 April 1982. Ayahnya adalah Seorang campuran Poland dan Slovakia, sedang ibunya Seorang Halab, Syria yang lahir di Detroit. Julianne pun lahir sebagai Katolik di Detroit, Michigan.

Kedua-dua orang tuanya murka Begitu tahu bahawa Julianne telah memeluk Islam. Mereka tak boleh menerimanya, terutama sang ibu. Sebenarnya, ia amat WIB orangtuanya dapat menerima Islam sebagai agamanya, Namun ternyata sebaliknya.

Ibunya berusaha melarangnya berteman dengan orang-orang Islam. Sang ibu juga kerap menelefon orang tua temannya agar tak lagi mendakwahkan Islam kepada Julianne. Saat itu, ia Begitu bingung. Namun, imannya tak goyah sedikitpun.

Setiap hari menyanyikan ayat membongkar biliknya. Semua barang-barang bernuansa Islam yang ada di bilik Julianne seperti Tikar, tudung, dan Al Quran disita ayahnya. Julianne Terpaksa menyembunyikan Al Quran di ventilasi pendingin Terbang agar tak dapat berpatutan ayahnya. Ia amat khuatir kedua ibu bapanya akan membuang Al Quran itu.

Pelbagai usaha dilakukan kedua-dua orang tuanya agar Julinanne melepas keyakinannya sebagai Muslim. Mereka berusaha mengajaknya ke Gereja. Suatu hari ibunya berupaya mempertemukannya dengan Seorang Pendeta. Di hadapan Pendeta, Juliane mengatakan amat cinta kepada Islam.

'' Aku tak habis orang-orang tamak. Bagaimana Sesuatu yang indah ini (Islam) I Love You Dewi Answer oleh orang-orang,'' ucap Julianne. Paderi tersebut mengatakan bahawa Mimpi Julianne yang Scram ke negara Islam sambil berhijab adalah perbuatan Setan. "Saya tidak dapat melupakan wajahnya, ia kelihatan seperti Setan ketika ia mengatakan itu,'' ujarnya menggebu-gebu.

Julianne juga mengisahkan bagaimana ibunya kerap berbohong. Sang ibu kerap menghidangkan Masakan yang diperbuat dari babi, Namun mengaku diperbuat dari daging lembu. Sebagai Seorang Muslimah, Julianne amat selektif dalam Memilih makanan. Ia mesti memastikan hidangan yang disantapnya halal.

Ia pun memeriksa pembungkus makanan yang dihidangkan ibunya. Ternyata dugaannya benar, Masakan yang dihidangkan itu diperbuat dari daging babi. Ayahnya pun pernah membuatnya Memilih untuk tinggal di rumah sebagai Seorang Katolik atau meninggalkan rumah.

"Solat adalah Sesuatu yang sangat SULIT dilakukan di rumah, mereka mengolok-olok ketika saya selesai sembahyang,'' ujarnya. Sejujurnya Julianne mengaku sangat sakit hati diperlakukan seburuk itu. Keluarganya selalu menghina Islam, agama yang dianutnya.


***

Julianne mengaku mempelajari selesai sembahyang dalam bahasa Arab secara otodidak melalui video dan buku-buku. Ia juga mulai Bab tentang Islam kepada adik perempuannya. Mengatui hal itu, kedua ibu bapa Julianne mengancam akan mengusirnya dari rumah.

Julianne pun berhenti mengajarkan Islam kepada adiknya. Meski begitu, ia sempat mengatakan banyak hal kepada adiknya tentang Islam. Adiknya pun mulai tertarik dan Sebaliknya mulai mempersoalkan Sejumlah hal tentang Islam.

Lenang di bawah tekanan dari kedua-dua orang tuanya, Julianne pun mulai kesulitan untuk menunaikan selesai sembahyang. Ia sempat berhenti melakukan selesai sembahyang. Ia tak pernah berhenti berdoa di dalam hati agar diberi kesempatan untuk mendalami Islam ketika Dewasa.

Tidak Seorang pun menyokong keislamannya, kecuali orang tua rakan-rakannya yang meminta Julianne agar mendengar Nasihat kedua orang tuanya. Teman-teman Muslimnya juga sudah tentu tidak mengerti apa yang dialaminya. Barangkali, mereka sendiri belum sudah tentu Dewasa dan mengerti tentang Islam secara baik.

Ketika usianya menginjak 20 tahun dan sudah berstatus sebagai mahasiswi, doa Julianne yang ingin mendalami Islam terkabul. Ia mendapat khabar di sekitar lingkungannya dibina sebuah masjid. Untuk memastikan khabar itu, ia menelefon wanita yang memberinya Al-Quran dan menanyakan tentang masjid yang baru dibina di dekat rumahnya.

Sebelum berdiri rumah ibadah itu, masjid berdekatan di daerahnya tinggal harus ditempuh selama 45 minit hingga satu jam perjalanan. Berdirinya masjid itu membuatnya amat bahagia. Julianne pun memutuskan untuk mengulang syahadatnya sebagai seorang Muslim, tepat pada bulan Ramadhan.

Ia pun komited akan mendalami Islam dan tidak lagi peduli dengan larangan kedua orang tuanya. '' Saya merasa seperti Nabi Yunus yang berada di dalam perut ikan paus. Namun saya bertekad untuk keluar dari kebiasaan buruk itu,'' kenangnya.

***

Julianne pun mulai memakai hijab, meski kedua ibu bapanya melarang. Iman dalam hatinya sudah mantap. Islam adalah jalan hidupnya. Ia sudah tidak lagi menghiraukan perintah kedua ibu bapanya untuk meninggalkan Islam.

Agar boleh memakai tudung, kadang-kadang Julianne memakainya di kereta. Ibunya sangat kecewa. '' Ia mengatakan aku seperti seorang wanita tua, ketika aku mengenakan hijabku. Ketika ia berusaha mengambil hijab itu dari kepalaku, aku memukulnya. Astaghirullah,'' tuturnya.

Julianne benar-benar mengalami kehidupan yang berat pada saat itu. Sang ibu menilai dirinya telah membuat malu keluarga. Ibunya mengatakan tidak mahu melihat Julianne di bandar tempatnya tinggal.

Ia akhirnya tinggal di rumah neneknya. Lagi-lagi Julianne mengalami kesulitan. Ketika sedang menunaikan solat, sang nenek berteriak kepadanya, "Tidakkah kau mendengarku ketika aku berbicara denganmu?"

Mereka mentertawakan dan mengolok-oloknya ketika membaca Al-Quran. Datuknya, bahkan tidak mahu lagi berbicara dengannya. Ibunya sempat membawa Julianne ke seorang psikoterapi. Ia pun diberi ubat psikotik. Tentu saja ia tidak mahu memakannya, justeru membuangnya.


***

'' Satu-satunya hal yang dapat ku lakukan agar keluar dari kesulitan ini adalah dengan berkahwin,'' tuturnya. Julianne pun mengganti namanya menjadi Noora Alsamman. Pernikahannya pun dilalui dengan sejumlah halangan.

Ia bertemu dengan seorang Muslim dari Damsyik, Syria. Sang ibu tidak bersetuju pernikahannya dengan calon suaminya. Julianne memutuskan untuk berkahwin secara Islam. Hal inilah yang membuat ibunya tidak setuju. Selain itu, suaminya juga adalah seorang Muslim.

'' Ibu ingin aku berkahwin dengan seorang Kristian dan melaksanakannya di gereja, "tuturnya. Ia ingin melihat anaknya memakai gaun putih dan perkahwinan tersebut disahkan di gereja.

Keteguhan hatinya pada Islam membuat pernikahan itu akhirnya berjalan dengan lancar, walaupun sang ibu terus berusaha membatalkannya. Sang ibu memaksa Julianne untuk berpacaran terlebih dahulu dengan suaminya agar mereka saling mengenal.

Setelah berkahwin, Julianne alias Noora pindah dari Atlanta ke Houston. Setahun kemudian mereka dikurniakan seorang putra bernama Yousuf. '' Alhamdulillah, saya berharap, insyaallah boleh pindah ke Madinah,'' katanya.

Di akaun facebooknya, Noora menggabungkan nama asli dengan nama Islamnya menjadi Julianne Noora Scasny Alsamman. Status-status diisi dengan mesej-mesej keislaman dan rasa syukurnya menjadi seorang Muslimah.

20 Orang Yahudi memeluk Islam setiap tahun


Akhbar (Yediot Ahronot) kajian Israel, “Itzhak Reiter,” profesor universiti, Baitulmuqaddis Pusat untuk Israel Kajian telah membuktikan bahawa 20 Yahudi memeluk Islam setiap tahun.

Beliau menjelaskan, “Ritter” bahawa semua orang-orang Yahudi, menukar dari Islam dari wanita yang mendakwa bahawa mereka memeluk agama Islam untuk berkahwin dengan lelaki Islam.

Akhbar itu menambah bahawa agama Islam dan panggilan telah mula meresapi kalangan orang-orang Yahudi, dan aktivis Islam di Israel, lelaki berjanggut adalah seperti Salafis, semakin hampir kepada orang-orang Yahudi dan menjemput mereka kepada Islam perlahan-lahan sebagai ciri-ciri Ibrani bahasa fasih.

Dan berkata, “Abu Hassan” Satu daripada pendakwah Islam di Israel: “Tugas saya ialah untuk memberitahu dunia Alhako agama mereka untuk memutuskan apa yang mereka perlu lakukan.”

Kertas, untuk mengajar Islam di kalangan orang-orang Yahudi telah dipengaruhi oleh program-program Islam disiarkan oleh saluran satelit di Timur Tengah, Eropah, forum dan laman web.

Beliau menambah, “Ritter” bahawa panggilan Islam di Israel dan dalam bahasa Ibrani adalah yang pertama bagi lebih daripada 30 tahun.

Akhbar itu menyifatkan operasi untuk menyebarkan Islam bukan penerimaan yang tinggi di antara orang-orang Yahudi, pada masa apabila undang-undang tidak jenayah yang mengajar Israel dan sokongan agama lain tempat tetapi beberapa sekatan dan undang-undang.

Akhbar itu memetik “Abu Hassan”, yang mendapat pendidikan di salah sebuah universiti Israel bahawa dia telah menemui beberapa pendakwah agama Islam di Israel tidak mencukupi, jadi dia dan rakan-rakannya menciptakan “Jawatankuasa rahmat umat Islam baru”, untuk mengarahkan panggilan, pendakwah, dan pembentukan buku Islam dalam bahasa Ibrani, seperti buku “Jalan kepada kebahagiaan “dan tuntutan orang-orang Yahudi kepada Islam.
Dan akhbar menegaskan bahawa Kementerian Kehakiman Israel tidak boleh menentukan bilangan orang-orang Yahudi yang memeluk agama Islam daripada kalangan 600 orang Yahudi menukar agama mereka setiap tahun.
Bagi pihaknya, “Imad Younis,” pengasas “Jawatankuasa rahmat umat Islam baru” bahawa majoriti agama Islam wanita Alehudhm dan kembali aset mereka ke Rusia atau Eropah Timur, dan bahawa perayaan lalu ditukar 55 Yahudi Islam, semua wanita, antaranya lima wanita dilahirkan dan turbin di Israel.
The “Jasmine” -20 tahun – Yahudi memeluk agama Islam, “umat Islam telah menyambut saya dan tidak mengalu-alukan saya dan ibu bapa saya dan berkata, saya telah menjadi seorang daripada mereka sekarang dan saya hanya suami saya dan Islam.”

Michael Muhammad Knight, Menapaki Dunia Islam dan Lirik Hip-hop


Ia masih "bocah kulit putih berusia 15 tahun ketika Ayahnya didiagnosis skizofrenia, perogol dan pemisah perkauman. Ibunya baru saja bercerai kali kedua," tulis Michael Muhammad Knight dalam memoirnya yang terbit 2006, "Blue-Eyed Devil: A Road Odyssey Through Islamic America. "

Di rumahnya di Rochester, ia mendengar banyak lagu Publick Enemey dan membaca "Otobiografi Malcolm X". Pada usia 16 tahun, beliau telah mempunyai poster besar Ayatollah Khameini di dinding bilik tidurnya.

Akhirnya pada usia 17 tahun, setelah memeluk Islam, Knight 'berlari keliling Pakistan dengan pelarian Afghanistan dan Somalia "dan belajar di masjid-masjid terbesar di dunia, salah satunya Masjid Faisal di Islamabad, yang baginya kelihatan seperti kapal luar angkasa.

Itu berlaku seperti pada setengah hidupnya. Knight, kini 34 tahun, ialah mahasiswa doktoral di kajian Islam, Universiti North Carolina. Ia kembali ke Amerika Syarikat pada tahun yang sama ia pergi. Lalu pada usia 20 tahun ia mengubah pandangan fundamentalis Islam menjadi lebih liberal.

Ia seorang penulis yang produktif, sering menulis satir sesama Muslim, menusuk kaum fundamentalis. Knight telah menulis tujuh buah buku sejak 2002, termasuk sebuah memoir di mana ia menggambarkan kekecewaannya dengan Islam Ortodok. Lalu ada novel dengan judul "The Taqwacores," yang mengisahkan kumpulan punk fiksyen Muslim. Juga novel lain "Osama van Hallen" (2009), juga tentang punk yang menculik Matt Damon dan menuntut penggambaran lebih adil terhadap Muslim di Film. Tulisannya dianggap telah menggangu banyak Muslim mengingat isi kandungannya sering menyerang kemunafikan dan keterpecahan di dunia Muslim.

Hingga kini ia dianggap sebagai Muslim Suni taat yang berpengetahuan. Namun Knight mungkin kembali mengejutkan sesama penganut suni. Dalam bukunya yang ketujuh "Why I Am a Five Percenter" (Jeremy P. Tarcher / Penguin, 2011), Knight mengakui keterikatan dengan Nations of Gods and Earth, yang juga dikenali sebagai Five Percenters.

Pada tahun 2007, Knight menerbitkan buku sejarah dari Five Percenters, kumpulan yang ditubuhkan Clarence 13x Smith setelah keluar dari Nation of Islam. Organisasi itu dijalankan di Harlem sekitar 1964. Nama kumpulan diambil dari dari ajaran bahawa lima peratus orang ialah "guru benar miskin" yang harus mendidik rakyat tertindas, sebab hanya lima peratus saja orang-orang di dunia yang benar-benar peduli.

Dalam buku berjudul "The Five Percenters: Islam, Hip-Hop dan para Dewa di New York," Knight membantah bahawa reputasi jenayah kumpulan tersebut dilebihkan secara liar.

Namun, yang membuat para non-Muslim tertarik bukan jenis teologi yang diusung Five Precenters, melainkan alur yang unik. Kumpulan itu membawa formula eksentrik dalam kebanggaan bangsa - di mana lelaki kulit hitam dianggap 'dewa' dan wanita kulit hitam adalah 'bumi' - pandangan yang berpengaruh secara luas dalam muzik hip-hop dan melampaui pandangan kulit hitam Amerika lain.

Saat mengkaji Five Precenters, Knight tak luput mempelajari pula lirik-lirik hip-hop yang memasukkan pengaruh ajaran kumpulan tersebut, seperti Wu-Tang dan Busta Rhymes. Knight, awalnya tidak pernah menyimpulkan ia adalah sebahagian daripada mereka. Saat itu ia merasa Muslim yang tengah mengkaji kumpulan asing. Namun dalam buku terbarunya ada yang berubah.

Knight menulis, proses yang membuat ia tercelup dalam dunia Five Precenter, membuat ia sebagai 'orang dalam'. Ia menegaskan tak menerima kenyataan dan kebenaran harfiah tuntutan mereka, juga pernyataan si pengasas, Clarence yang menyebut ia adalah Allah. Tapi Knight merasa bukan lagi orang luar saat memandang kumpulan tersebut, kerana boleh memahami gagasan di balik itu.

Knight tidak hidup sebagai Five Precenter. Ia terlihat menjalani hidup seperti Muslim lain. Saat dua tahun di Harvard, di mana Mei tahun lalu ia menyelesaikan peringkat masternya, ia pergi ke masjid mungkin hanya dua kali. Namun ketika ia menyatakan "Why I Am a Five Precenter" beliau menegaskan bahawa identiti agama tak bererti tentang keyakinan atau kebudayaan.

Itu adalah cara dia memandang hidup. Ia memeluk Islam bukan kerana kebenaran tertentu tentang Tuhan, namun kerana doa-doa itu mampu membasuh dirinya bersih dari Amerika, ayahnya, ayah tirinya, Yesus 'yang selalu digambarkan kulit putih' dan semua teman sekelas yang tak peduli dari sekolah Katholiknya di bandar kecil.

Saat ia menyelesaikan buku pertamanya tentang Five Percenters, Harlem terlihat 'lebih mempunyai kaitan' terhadap dunianya 'berbanding seting Arab pramodern yang tak terbayangkan. "Berdiri di depan Hotel Theresa, di mana" Allah "ditahan pada 1965, atau melawat Marcus Garvey Park, di mana 'Tuhan' hadir dalam parlimen pertama, begitu mempengaruhi saya seperti seorang peziarah," ujarnya.

Dalam kata pengantar bukunya, Knight menawarkan sedikit nasihat kepada para cendekia lain. "Jaga pertahananmu dan jaga jarak. Anda akan menghabiskan banyak masa dengan sebuah budaya hingga luput memeriksa diri sendiri, maka anda pun akan jatuh cinta dan menjadi subjek itu sendiri."

Pada 2008, Knight melakukan ibadah Haji ke Mekah. "Di situlah saya, seorang Muslim di Makkah berjalan mengelilingi Kaabah dan saya mengintepretasinya lewaat Matematik, semua ajaran, hingga lirik hip-hop Wu-Tang. Saya harus boleh memahami ini."

Mualaf Steven: Bermula dari Falsafah Islam


Lelaki Tionghoa ini tak menyangka kebenciannya pada Muslim berbuah rengkuhan Islam. Di matanya kala itu, Muslim tak lebih dari sebuah golongan yang memberinya dan keluarganya sebuah pengalaman pahit.

Steven marah dan bertekad membalasnya. Ia mempelajari falsafah Islam, memahami seluk beluk agama itu, dan berhujah siapa pun yang berstatus Muslim. Hingga akhirnya, Steven mencari kebenaran dari semua yang telah dipelajarinya.

Steven berislam 11 tahun lalu, saat usianya baru 19 tahun. Kebenaran Islam yang membawanya pada agama Allah, bukan kekaguman pada apa pun atau siapa pun. "Aku belajar (Islam), bukan terinspirasi apa pun," katanya.

Bahkan, ia mengaku benci pada orang Islam kala itu. Rusuhan 1998 dipandangnya sebagai wujud pencitraan wajah Muslim yang merupakan penduduk majoriti Indonesia. "Itu pengalaman pahit bagi warga Tionghoa. Pada masa itu, aku kehilangan beberapa sanak keluarga yang tewas kerana dibantai. "

Beberapa tahun sebelum krisis nasional itu, saat Steven duduk di bangku sekolah dasar, orang tuanya menghantarnya ke asrama Katolik atas wasiat almarhum neneknya. Beranjak remaja, ia mengikuti seminar untuk memperdalam ajaran Katolik. Di sana, falsafah Islam menjadi salah satu bidang ilmu yang didalami.

Pasca peristiwa 1998 yang traumatis itu, Steven mempertekun pendalamannya tentang Falsafah Islam untuk membayar kemarahannya. "Aku jelas tak mungkin membalas kekerasan itu dengan perang fizikal, apalagi dengan membunuh. Kerana itu, aku bertekad membalasnya dengan menghajar akidah mereka, "geramnya.

Begitulah, Steven belajar Islam untuk 'membalas dendam.' Berkat pendalamannya itu, ia selalu siap dan percaya diri untuk berdebat dengan setiap Muslim yang ditemuinya. "Satu lagi kelemahan Muslim kutemukan pada masa itu, saat sebahagian besar mereka tak mampu menjawab soalan-soalan asas tentang agama mereka sendiri," ujarnya prihatin.

Steven terus membekali diri. Ia terus belajar, hingga akhirnya tahu bahawa ajaran Islam benar. Kebencian pada Muslim yang pernah dirasakannya tak menghalang hatinya untuk menerima kebenaran Islam.

"Semua yang diajarkan Islam benar. Melihat para Muslim yang berperangai tidak baik, aku melihatnya sebagai kesalahan yang berpunca dari diri mereka. Mereka tidak berperilaku sesuai dengan ajaran Islam, "ujarnya.

Dorongan pada Islam memuncak saat ia menemani salah seorang temannya solat di sebuah masjid.

Tanpa berbasa-basi, Steven pun menyatakan keinginannya pada temannya. "Aku bilang, aku mau masuk Islam. Begitu saja, "tuturnya.

Namun, semua tak berakhir di situ. Steven tak akan lega setelah bersyahadat, kerana keluarga besarnya menentang keyakinan barunya itu.

"Ya, seperti banyak kes mualaf lain, aku harus menghadapi kemarahan besar keluarga, dan kemudian diusir. Yah, itu masa lalu, "tutur Steven singkat, tak ingin membahasnya lebih jauh.

"Yang jelas," tambahnya, "Aku sempat merasakan hidup di jalanan setelah itu."

Semua terasa lebih baik beberapa lama kemudian. Meski harus menandatangani surat yang 'membebaskan' dirinya dari segala bentuk warisan keluarga, hubungan Steven dengan keluarganya membaik.

"Aku tetap berusaha melakukan apa yang baik untuk menghormati orang tua dan keluargaku, selama itu tidak bertentangan dengan ajaran Islam," ujar sulung dari lima bersaudara itu.

Di samping itu semua, Steven menyimpan sederet pengalaman 'bodoh' setelah bersyahadat. "Yang kutahu, Muslim harus menegakkan lima tiang agama, yakni rukun Islam. Selebihnya, kukira tak ada yang berbeza dengan aturan non-Muslim, "katanya.

Satu misal, Steven tak mengenal istilah haram. "Yang kutahu, Muslim tak boleh memakan daging babi dan anjing," kata dia.

Kerana itu, meski telah mendirikan solat lima waktu dan kewajipan Islam lainnya, Ia tak meninggalkan kebiasaan lamanya, seperti melawat diskotik dan meminum alkohol. Lucunya, meski mabuk saat pulang dari diskotik menggunakan teksi, ia masih mengingat bahawa ia berkewajiban menunaikan solat Subuh. "Aku minta pemandu taksinya singgah ke masjid yang kami lewati," kenangnya sambil tersenyum.

Kebiasaan itu baru ditinggalkannya setelah seorang teman memberitahunya tentang larangan Islam. Pemahaman tentang tiang Islam selanjutnya ia peroleh semasa menunaikan umrah pada 2003. "Tiang Islam sesungguhnya tidak hanya lima. Rukun Islam adalah lima tiang utama, ada banyak tiang lain yang kurang difahami, "kata dia.

Raphael Narbaez: Saksi Jehovah yang Menemukan Kebenaran Islam


Tak pernah terlintas di benak Raphael NarBaez, lelaki berbangsa Amerika Syarikat untuk mempelajari dan bahkan memeluk Islam. Betapa tidak. Dalam dirinya telah tertanam sebuah keyakinan bahawa semua agama, selain daripada yang diyakininya, adalah buruk.

Hingga suatu hari, ia tak lagi meyakini kebenaran agama yang dipeluknya. Narbaez pun memutuskan untuk meninggalkan agamanya. Ia lalu mempelajarinya semula, dan bahkan sempat tak memeluk agama apapun, setelah itu.

Ia merasa beruntung mempunyai satu keyakinan yang tersisa di hatinya. '' Aku yakin Tuhan itu ada,'' ujarnya. Keyakinan itu membawanya pada agama yang Islam, agama yanag diyakininya paling benar.

"Aku yakin, Allah telah merancang semua ini bahkan sebelum aku dilahirkan,'' katanya.

***

Raphael Narbaez adalah lelaki kelahiran Texas, California, yang akan dibaptis sebagai seorang Katolik, tak lama setelah lahir ke muka bumi. Maklumlah saja, ia berasal dari keluarga Katolik yang taat.

Narbaez tumbuh di Lubbock, wilayah Texas yang memiliki banyak gereja dan dihuni komuniti kuat Kristian. Lingkungan tersebut membawanya menjadi seorang 'saksi Jehovah' (Tuhan orang Yahudi).

'Saksi Jehovah' adalah sebuah denominasi umat Kristian pemulih kepercayaan milenialisme, di luar ajaran utama Kristian dan tidak meyakini adanyaa trinitas.

Suatu hari, kata Narbaez, pintu rumahnya diketuk oleh beberapa orang. Mereka mengadakan pengajian Bible di rumah. Setelah pengajian itu, beliau dan keluarganya juga mendatangi gereja para 'saksi Jehovah'. Mereka menghadiri sejumlah pertemuan dan bergabung dengan jamaah kebaktian mereka. Mereka pun menjadi sebahagian dari para saksi Jehovah.

Narbaez pun dengan penuh semangat mengkaji Bible. Semakin dalam mengkaji dan mendalami Bible, ia dihadapkan pada sebuah ironi mengenai kitab sucinya itu.

"Sesiapa yang familiar dengan naskah tersebut tahu tepat bahawa Bible telah banyak tercemar di sepanjang sejarah. Namun di sisi lain, aku selalu merasa bahawa Bible yang asal benar-benar berasal dari Tuhan," katanya. Umat Kristian yang lain pun, kata dia, memuaskan diri dengan pemikiran yang sama, bahawa Bible yang asli hebat dan logik.

Narbaez mula belajar lebih banyak dan mendalam Bibel, hingga ia dibaptis sebagai saksi Jehovah saat memasuki usia 13 tahun. Semenjak itu, ia seperti mendapat suntikan semangat untuk berbuat lebih banyak 'pekerjaan Tuhan.'

"Sesuatu yang tidak biasa terjadi. Aku diakui dan diberkati untuk menjadi pembicara dalam acara-acara kebaktian. Dan aku mulai berbicara di depan jamaat berjumlah besar," katanya.

Bahkan, ia baru berusia 20 tahun saat mempunyai jamaah kebaktian sendiri, dan ia semakin mendalami ajaran tentang 'saksi-saksi Jehovah. Lalu, setelah melewati banyak kebaktian, doa, dan duka, Narbaez meninggalkan agamanya dan tidak cuba untuk kembali.

Yang terjadi kemudian, katanya, ia tak dapat berpindah ke agama baru apapun. "Sebagai 'saksi Jehovah,' aku diajar bahawa semua agama tidak baik, bahawa hanya para 'saksi Jehovah' yang mampu membawa kepada penerimaan terhadap Tuhan," katanya

Dengan penuh kesedaran, Narbaez tak lagi mempercayai semua ajaran 'Saksi-saksi Jehovah,' juga ajaran agama lain. Jadi ia seseorang tanpa agama.

"Mujurlah, aku bukan seorang tanpa Tuhan. Aku masih mempercayai adanya Tuhan yang menciptakan seisi semesta," katanya.

Ia lalu memutuskan untuk kembali ke gereja, tempat di mana ajarannya berasal. "Aku dilahirkan sebagai seorang Katolik dan menjadi seorang 'saksi Jehovah' sepanjang hidupku, aku kembali ke sana untuk mencari sesuatu yang mungkin telah kulewatkan," katanya.

Tiga bulan lamanya Narbaez menghanyutkan diri dalam doa-doa, kebaktian dan juga misa. Namun, semua itu tidak mengubah keadaan yang dialaminya. "Sama sekali tidak menarik fikiranku, tidak juga hatiku," ujarnya.

Hingga pada satu hari, ia berkesempatan bertemu dengan seorang Muslimah yang selalu tampak gembira dan mesra. "Aku memperhatikannya dan tertarik dengan keperibadiannya. Ia memberitahu banyak perkara tentang Islam."

Setelah itu, tak sedikitpun terselit niat dalam benaknya untuk memeluk Islam. "Aku hanya berfikir tentang sebuah keinginan menjadi umat Kristian yang baik, dan aku yakin dengan cara Tuhan menjadikan seorang Kristian taat."

Narbaez pun kembali mendalami Bible. Ia melakukannya berjam-jam, terutama saat malam. Ia membaca seluruh isi kitab Perjanjian Baru, dan melahap Perjanjian Lama; Genesis (Permulaan), Deutoronomy (Ulangan), Exodus (Kepergian).

Lalu ketika ia mencapai bahagian tentang Prophets (Nabi-nabi), Narbaez tiba-tiba ingin merehatkan matanya sambil berfikir tentang pertemuannya dengan Muslimah yang memberitahunya tentang Islam, tentang menjadi seorang Muslim, tentang Al-Quran, dan tentang Allah SWT.

"Lalu aku berkata, 'Baiklah, aku adalah orang dengan fikiran terbuka sekarang. Aku akan mencari tahu tentang itu, bukan sebagai seorang saksi Jehovah'," tuturnya.

Mula-mula ia berfikir tentang jumlah Muslim dunia yang mencapai 1.2 bilion. Lalu Narbaez berfikir bahawa ternyata syaitan tak terlalu hebat untuk boleh memperdaya 1.2 bilion umat Islam, dan ia pun mulai membaca Al-Quran untuk mencari jawapannya.

Raphael menyelesaikan bacaannya, dan mula mencari jawapan lebih dari yang diharapkannya. "Segala-galanya menjadi jelas. Bahkan, aku boleh memahami Bible-ku setelah membaca Al-Quran," tegasnya. Dan Narbaez menyimpulkannya sebagai cara Tuhan menjadikannya seorang umat Kristian yang baik.
"Tuhan mengajar melalui Al-Quran."

Raphael terus membaca Al-Quran. Menurutnya, isinya lebih mudah dan lebih ringkas daripada kitab yang sering dibacanya. "Aku mula meninggalkan Bible yang pernah kuyakini sebagai perkataan Tuhan."

Bersamaan dengan itu, Narbaez mempunyai keinginan untuk menemui orang-orang Islam pemilik kitab suci tersebut. Ia memilih masjid sebagai tempat yang tepat untuk bertemu dengan mereka, untuk menyemak kebenaran maklumat yang pernah dikatakan oleh wanita Muslim yang pernah ditemuinya.

Dengan menggunakan kereta, Narbaez mendatangi sebuah masjid di California bahagian selatan. "Perutku menegang, rasanya seperti ketika kita diharuskan melakukan sesuatu sedangkan kita tidak menginginkannya," katanya.

Sambil berputar beberapa kali melewati masjid, ia kemudian mencari-cari alasan untuk membatalkan niatnya memasuki masjid tersebut. Ia mendapatkan sebuah alasan. Kawasan parkir masjid tersebut penuh.

'' Aku akan berputar sekali lagi. Jika tidak ada kereta yang keluar dari halaman masjid, aku akan pulang. "

"Allah Maha Berkehendak," ujarnya.

Ia menceritakan, saat melintas di depan masjid untuk terakhir kalinya, sebuah kereta keluar. Ia menjadi jauh lebih cemas dari sebelumnya. Namun ia menepati janjinya.

Narbaez menghampiri sekumpulan orang yang berbaur di dalam masjid selepas solat berjemaah, apabila beberapa di antara mereka menyambutnya sambil mengucap salam. Seseorang yang menyedari bahawa Narbaez adalah orang baru di sana, memimpinnya, mengajaknya berkeliling masjid, dan mengajarnya berwudhu.

Ia terkesima sekaligus takjub. "Aku suka cara mereka (Muslim) menyucikan diri, dan semua amalan yang mereka lakukan," ujarnya. Ia kagum dengan gerakan ruku dan sujud, yang dimaknainya sebagai ekspresi makhluk yang tidak berdaya di hadapan Tuhan.

Dalam hatinya muncul keinginan yang kuat untuk berdoa dengan cara yang dilakukan Muslim. "Saya merasa seperti pulang kembali ke rumah setelah lama mengembara." Raphael mantap berislam tak lama selepas itu.

Kemantapan hatinya itu, kata Raphael, bermuara pada Al-Quran dan hadis. "Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan, dan kamu lihat manusia masuk agama Allah dengan berbondong-bondong, maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penerima taubat," ujar Raphael mengutip surah kegemarannya, an-Nasr .