Pages

Thursday, December 6, 2012

Terpukau panggilan misteri

Terpukau panggilan misteri - Utara - Sinar Harian:

Terpukau panggilan misteri
Kawasan air putar di mana mangsa hampir lemas.
Terpukau panggilan misteri
ARIFFIN
Terpukau panggilan misteri
AZWAN
KULIM - Kegembiraan sembilan sekeluarga berkelah hampir bertukar tragedi apabila seorang dari mereka nyaris maut ditelan arus putar air di Taman Rekreasi Air Terjun Ulu Paip kira-kira jam 2.30 petang kelmarin.

Mangsa, Mohd Azwan Amin, 8, berkata, ketika dia bersama beberapa ahli keluarga lain sedang mandi, dia terdengar suara memanggil namanya untuk pergi ke kawasan air deras.

Mangsa kemudiannya berjalan perlahan-lahan menuju ke arah suara itu dan terkejut apabila ternampak seorang wanita tua turut berada di kawasan air deras itu.

“Nenek itu muncul tiba-tiba. Rambutnya panjang, berpakaian serba putih dan mukanya buruk. Nenek itu terus memanggil dan melambai saya. Saya seperti terpukau dan berjalan sendirian sehinggalah saya terjatuh dan disedut oleh air putar di kawasan itu.

"Saya cuba bangun bagaimanapun terasa bagaikan ada tangan menarik kaki saya. Saya cuba melepaskan diri tetapi tidak berjaya. Ketika itu saya sudah mula cemas dan meminta tolong,” katanya.

Bapa saudara mangsa, Ariffin Mohd Nayan berkata, dia nampak mangsa dan memaklumkan kejadian itu kepada bapa mangsa sebelum berenang ke tempat di mana mangsa terjatuh.

Menurutnya, dia cuba membantu bagaimanapun, tubuh mangsa menjadi terlalu berat dan dirinya juga terasa bagaikan ada tekanan yang menarik dari bawah.

“Saya baca ayat al-Quran dan bertakbir barulah anak saudara saya dapat dikeluarkan dari dasar sungai itu. Bagaimanapun ketika dipapah ke tebing, keadaannya lemah dan badannya bercalar-calar seperti dicakar.

"Tangan saya turut lebam dan terdapat kesan sama. Kalaulah tidak ada sesiapa menyedari kejadian ketika itu, saya percaya anak saudara saya sudah lemas,” katanya.

Ariffin meminta Majlis Perbandaran Kulim Kedah (MPKK) meletakkan papan tanda amaran kerana kawasan itu berisiko tinggi untuk perkelahan kerana lebih lima kejadian lemas sudah dilaporkan berlaku," katanya.

'via Blog this'

Permata unik dipamerkan

Kosmo! Online - Dunia:PERMATA akuamarin yang berbentuk seperti tiang dipamerkan di Muzium Sejarah Semula Jadi, Washington pada hari ini.


WASHINGTON - Permata akuamarin potongan tunggal terbesar di dunia akan dipamerkan bermula di Muzium Sejarah Semula Jadi di sini mulai hari ini.
Dilombong di Brazil pada tahun 1980-an dan dinamakan sempena dua maharaja pertama negara itu, batu Akuamarin Dom Pedro bakal menjadi kebanggaan muzium tersebut yang merupakan sebahagian daripada Institut Smithsonian di Amerika Syarikat.
"Kualiti kristal asal, saiz dan warna biru hijau serta potongan tersendiri menjadikan ia permata yang jarang sekali ditemui," kata pihak muzium itu menerusi satu kenyataan.
Berbentuk seperti tiang dan direka bentuk oleh pereka barang kemas terkenal Jerman, Bernd Munsteiner, panjang permata itu ialah 35.5 sentimeter manakala beratnya mencecah dua kilogram (10,363 karat).
"Akuamarin Dom Pedro merupakan kombinasi kristal yang amat jernih dan kaya dengan warna serta digarap dengan kemahiran unik seorang tukang permata yang terkemuka," kata kurator koleksi permata muzium berkenaan, Jeffrey Post.
Koleksi permata dan mineral Institut Smithsonian itu merupakan antara yang terbesar di dunia. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1206&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2EERKfWaZ 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

Suami isteri tinggal dalam pembetung

Kosmo! Online - Dunia:KEADAAN di dalam pembetung itu yang dihuni Restrepo (kiri) dan Garcia bersama anjing mereka.MEDELLIN, Colombia - Seorang lelaki, Miguel Restrepo tinggal di dalam sebuah saluran pembetung bersama isterinya, Maria Garcia di sini lebih 30 tahun lalu.
Restrepo, 62, turut tinggal di dalam pembetung tersebut dengan seekor anjing.
Pembetung setinggi 1.4 meter itu mengandungi sebuah dapur, televisyen, katil dan kipas.
Restrepo yang tidak mempunyai rumah memasuki dan keluar dari pembetung itu melalui sebuah lubang. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1206&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2EEQq5wMG 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

274 maut akibat taufan Bopha di selatan Filipina

Kosmo! Online - Dunia:SEORANG mangsa taufan Bopha membawa kotak minuman daripada celah runtuhan gerainya di Lembah Compostela, selatan Filipina semalam.NEW BATAAN, Filipina - Jumlah kematian akibat taufan Bopha yang melanda negara ini meningkat kepada 274 mangsa semalam.
Selain itu, ratusan mangsa lagi masih tidak ditemui manakala beberapa pasukan penyelamat sedang berusaha untuk tiba ke beberapa kawasan yang terputus hubungan akibat banjir dan tanah runtuh.
Taufan Bopha membadai selatan kepulauan Mindanao pada hari Selasa lalu sekali gus menyebabkan beberapa batang pokok tumbang dan menerbangkan ribuan buah rumah dengan kelajuan angin 210 kilometer sejam sebelum menghala ke Laut China Selatan.
Ketua Pertahanan Awam, Benito Ramos berkata kepada wartawan, bahawa seramai 253 mangsa maut di sekitar kawasan pergunungan di New Bataan dan Monkayo ekoran taufan itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1206&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2EEPdyCxf 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'