Pages

Friday, July 27, 2012

Kopitiam didakwa masak katak dikompaunSITI NADIAH AHMAD ZAMLUS
27 Julai 2012
Kopitiam didakwa masak katak dikompaun
Ah Teong bertanya sesuatu kepada salah seorang pekerja kedai sambil diperhatikan Mohd Saiful Hamizi.
GEORGETOWN - Laporan Sinar Harian berhubung pekerja sebuah kopitiam yang memasak dan memakan katak di dapur mendapat tindak balas segera daripada pihak berkuasa yang melakukan operasi mengejut di premis berkenaan semalam.
Serbuan dibuat Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bersama Bahagian Pengurusan Halal Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (Jaipp) dan juga Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) jam 2.30 petang.

Sepanjang pemeriksaan selama sejam itu, pihak berkuasa tempatanmengeluarkan 15 kompaun serta-merta.
Kesalahan serius dilakukan ialah mengelirukan orang ramai dengan meletakkan perkataan halal di depan kedai. Untuk kesalahan ini, pemilik kopitiam itu akan dihadapkan ke mahkamah bawah Akta Perihal Dagangan pindaan 2011. Jika didapati bersalah boleh dikenakan denda RM200,000 atau penjara lima tahun atau keduaduanya sekali.
Ahli Majlis MPPP, Mohd Rashid Hasnon berkata, notis yang tertulis perkataan halal itu mengelirukan orang ramai, khasnya pelanggan Islam.
“Dari jauh pelanggan hanya akan nampak perkataan halal sedangkan sebenarnya notis tersebut adalah pemberitahuan bahawa kopitiam berkenaan dalam proses memohon sijil halal.
“Notis ini mudah diperoleh kerana hanya dengan membuat permohonan mereka akan dapat, namun ia mengelirukan orang ramai,” katanya dalam sidang media selepas operasi.
Hadir sama, Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Jaipp, Mohd Saiful Hamizi Mohd Yusof; Penolong Pegawai Penguatkuasa KPDNKK, Mohd Hussein Bahari; Pengerusi Jawatankuasa Gantian Tetap Kesihatan Awam MPPP, Ong Ah Teong dan Ahli Majlis MPPP, Lim Siew Kim.
Semalam, Sinar Harian melaporkan bahawa tukang masak di sebuah kedai kopitiam dekat sini disyaki memasak dan memakan katak di dapur premis itu.
Perkara tersebut didedahkan oleh salah seorang pekerja kopitiam itu kerana dia tidak mahu pelanggan kamah bawah Akta Perihal Dagangan pindaan 2011. Jika didapati bersalah boleh dikenakan denda RM200,000 atau penjara lima tahun atau keduaduanya sekali.
Ahli Majlis MPPP, Mohd Rashid Hasnon berkata, notis yang tertulis perkataan halal itu mengelirukan orang ramai, khasnya pelanggan Islam.

“Dari jauh pelanggan hanya akan nampak perkataan halal sedangkan sebenarnya notis tersebut adalah pemberitahuan bahawa kopitiam berkenaan dalam proses memohon sijil halal.
“Notis ini mudah diperoleh kerana hanya dengan membuat permohonan mereka akan dapat, namun ia mengelirukan orang ramai,” katanya dalam sidang media selepas operasi.
Hadir sama, Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Jaipp, Mohd Saiful Hamizi Mohd Yusof; Penolong Pegawai Penguatkuasa KPDNKK, Mohd Hussein Bahari; Pengerusi Jawatankuasa Gantian Tetap Kesihatan Awam MPPP, Ong Ah Teong dan Ahli Majlis MPPP, Lim Siew Kim.
Semalam, Sinar Harian melaporkan bahawa tukang masak di sebuah kedai kopitiam dekat sini disyaki memasak dan memakan katak di dapur premis itu.
Perkara tersebut didedahkan oleh salah seorang pekerja kopitiam itu kerana dia tidak mahu pelanggan

Jualan senjata di Colorado naik 43% susulan tragedi Aurora
26 Julai 2012
Pawagam yang menjadi sasaran suspek James Holmes melepaskan tembakan secara rambang minggu lalu.
Pawagam yang menjadi sasaran suspek James Holmes melepaskan tembakan secara rambang minggu lalu.
AURORA - Jumlah permohonan untuk membeli senjata api di Colorado telah meningkat sejak minggu lalu susulan tragedy serangan di sebuah pawagam Aurora.
Dalam tempoh tiga hari selepas kejadian itu, permohonan untuk pemeriksaan latar belakang  diperlukan untuk pembelian senjata api meningkat kepada 43 peratus.
Kejadian tembakan semasa tayangan filem Batman telah menyebabkan 12 maut dan 58 lagi tercedera.
Suspek yang bersenjata muncul di mahkamah pada Isnin lalu.
James Holmes, 24, dituduh membaling dua gas pemedih mata semasa tayangan tengah malam Batman The Dark Knight Rises sebelum melepaskan tembakan rambang ke arah penonton.
Menurut data Biro Siasatan Colorado, 880 orang yang telah memohon untuk pemeriksaan latar belakang telah diluluskan oleh kerajaan negeri pada 13 Julai lalu, hari sebelum kejadian itu berlaku.
Pada Jumaat, 29 Julai hari berikutan temabakan itu, jumlahnya mencecah 1,216 dan pada Sabtu ialah 1,243.
Kesemuanya sebanyak 2,887 permohonan telah diluluskan  sepanjang tempoh seminggu itu dan meningkat 43.5 peratus berbanding seminggu sebelum itu, kata biro tersebut.
Namun begitu, biro tersebut tidak dapat mengesahkan berapa ramai yang membeli senjata selepas tempoh itu, tetapi dilaporkan ada peningkatan dalam penjualan senjata api.
Dick Ruta, pemilik Den Gunners di bandar Colorado Arvada berkata, jualannya melebihi daripada hari biasa.
"Apa yang mereka katakan, mereka mahu peluang (mempertahankan diri)," katanya kepada Pos Denver.
"Mereka nak keupayaan lindungi diri dan keluarga mereka jika berada dalam keadaan seperti belaku dalam teater baru-baru ini," katanya.
Pekerja kedai Baker, Jake Meyers berkata, setiap hari hampir 20 pelanggan menunggu untuk mendapatkan senjata api.

OIC gesa Myanmar lihat nasib suku RohingyaWARTAWAN SINAR HARIAN
26 Julai 2012
KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu mengutus sepucuk surat kepada Presiden Myanmar Thein Sein untuk menggesa beliau mengambil berat nasib buruk yang menimpa masyarakat Islam Rohingya, sejajar dengan standard hak asasi manusia antarabangsa.

Ihsanoglu meminta presiden itu memberi jaminan tentang keselamatan dan kesejahteraan hidup masyarakat Rohingya sebagai warganegara Myanmar dan menghentikan semua bentuk ugutan serta penindasan terhadap mereka.  

Pertubuhan 57 negara anggota itu dalam kenyataannya berkata Ihsanoglu juga menggesa Presiden Thein menyiasat kekejaman yang dilakukan terhadap masyarakat Islam Rohingya sejak 3 Jun, 2012 dan membawa pelakunya ke muka pengadilan.

Beliau memberi jaminan kepada presiden itu bahawa OIC bersedia bekerjasama dengan Myanmar dalam urusan penghantaran pulang anggota masyarakat minoriti Islam itu ke kampung halaman mereka dan membantu memulihkan suasana aman dan meyakinkan di kawasan terbabit.

Ihsanoglu juga mengutus surat kepada Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) Ban Ki-moon dan Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB Navi Pillay untuk menggesa mereka menggunakan pengaruh masing-masing dalam mencari penyelesaian segera terhadap isu berkenaan, kata kenyataan itu.
  
Sehubungan itu, kata beliau, OIC, yang merupakan pertubuhan antarabangsa terbesar di luar PBB, akan memberi sokongan dan kerjasama penuh kepada kedua-dua pertubuhan itu untuk menyelesaikan isu tersebut.

Rohingya adalah rakyat Myanmar beragama Islam yang tinggal di wilayah Arakan. Pada 2012, dianggarkan 800,000 anggota masyarakat ini tinggal di Myanmar dan menurut PBB, mereka adalah antara kumpulan minoriti yang paling teruk dizalimi di dunia.

Dalam kenyataan bertarikh 11 Julai, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Kebangsaan Myanmar berkata sekurang-kurangnya 78 orang terbunuh sejak keganasan itu bermula, tetapi menurut anggaran tidak rasmi, lebih 100 nyawa terkorban, manakala kira-kira 50,000 hingga 90,000 orang – dengan angka lebih rendah diberi agensi kerajaan dan PBB -- dianggar diusir dari kampung halaman masing-masing. - Bernama

Arab minta resolusi Syiria
27 Julai 2012
Arab minta resolusi Syria
Sebahagian pelarian Syria tiba di sempadan Al-Qaim, Iraq.
NEW YORK - Negara-negara Arab mengumumkan akan menyertai Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan mendapatkan sendiri pengesahan terhadap resolusi baru untuk Syria.
Tindakan itu dibuat selepas Majlis Keselamatan gagal menangani krisis yang berlaku di negara bergolak itu dengan meminta peralihan terhadap politik dan penubuhan semula sebuah kerajaan demokrasi.

Duta Arab Saudi, Abdullah Al-Mouallimi dan diplomat Qatar, Abdulrahman Al- Hamadi mengumumkan Arab yang disertai 193 ahli seluruh dunia itu sedang merancang mencari penyelesaian yang mana tidak melibatkan sebarang kuasa veto semasa majlis perdebatan Majlis Keselamatan di Timur Tengah.
Minggu lalu, Russia dan China mengeluarkan kuasa veto mereka terhadap resolusi Majlis Keselamatan yang sebelum ini bertujuan menekan kerajaan Syria agar menghentikan keganasan terhadap rakyatnya dengan menyekat perlindungan.
Dalam pada itu, Arab Saudi dan Qatar dipersalahkan oleh wakil PBB Syria, Bashar Ja'afar susulan campur tangan ketenteraan, kewangan dan politik di Syria dengan dakwaan kedua-dua pihak itu berpakat menentang pelan damai duta antarabangsa, Kofi Annan 

Pemberontak kuasai separuh bandar AleppoBEIRUT 26 Julai - Pemberontak Syria mendakwa mereka berjaya menguasai separuh daripada bandar Aleppo, namun menghadapi serangan kuat daripada tentera pimpinan Presiden, Bashar al-Assad.
Komander Tentera Pembebasan Syria (FSA), Abu Omar al-Halabi berkata, pejuang-pejuangnya kini menguasai 50 peratus daripada bandar itu.
''FSA berjaya menangkis sekurang-kurangnya dua serangan tentera kerajaan.
''Jet pejuang kerajaan melancarkan serangan bom sejak awal pagi ini di Salaheddine dan Mashaad, luar bandar Aleppo bagi menghalang pasukan sokongan pemberontak,'' katanya ketika dihubungi dpa.
Badan Pemantau Hak Asasi Syria berkata, pertempuran sengit berlaku antara tentera kerajaan dan FSA di daerah al-Muhafaza, Aleppo.
Seorang pegawai FSA, Kolonel Abdel Jabbar al-Oqaidi berkata, sejumlah besar tentera telah dipindahkan dari wilayah Idlib ke Aleppo.
''Beratus-ratus pemberontak dari seluruh utara Syria akan tiba di Aleppo,'' katanya.
Aktivis berkata, pertempuran turut berlaku di kem pelarian Palestin, Yarmouk di Damsyik ketika tentera kerajaan cuba mengusir saki-baki pemberontak dari ibu negara Syria. - dpa/AFP
''Ia bermula pada kira-kira pukul 7 pagi ini. Mereka menggunakan bom tangan berpelancar roket dan mesingan,'' kata seorang penduduk di kem tersebut.
Aktivis berkata, selepas seminggu pertempuran sengit di Damsyik, tentera Assad menguasai kembali sebahagian besar ibu negara ini. - DPA/AFP

Militan Taliban ancam serang MyanmarISLAMABAD 26 Julai - Rangkaian pengganas Taliban di negara ini, Tehreek-e-Taliban (TTP) mengancam menyerang Myanmar bagi membalas dendam terhadap penindasan ke atas etnik Rohingya, jika Pakistan tidak menghentikan semua hubungan dengan Yangon dan menutup kedutaan Myanmar di sini.
Tehreek-e-Taliban dalam satu kenyataan mengenai penderitaan penganut Islam di luar negara, berkata, mereka akan membalas dendam dengan 'menumpahkan darah'.
Jurucakap kumpulan itu, Ehsanullah Ehsan mendesak kerajaan Pakistan menghentikan semua hubungan dengan Yangon dan menutup kedutaan Myanmar di sini.
''Jika tidak, kami tidak hanya akan menyerang kepentingan Yangon tidak kira di mana pun, termasuk menyerang rakyat Myanmar di Pakistan,'' katanya dalam satu kenyataan.
Kedutaan Myanmar di Islamabad tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan penjelasan.
Kumpulan itu sering mendakwa melancarkan serangan ke atas pasukan keselamatan di Pakistan tetapi kemampuannya untuk berbuat demikian di luar negara dipersoalkan.
Bagaimanapun, pegawai Amerika Syarikat (AS) berkata, terdapat bukti kumpulan itu mendalangi satu cubaan untuk melancarkan bom di Times Square, New York yang menyaksikan seorang rakyat AS-Pakistan, Faisal Shahzad dipenjarakan seumur hidup.
Ketua Tehreek-e-Taliban, Hakimullah Mehsud juga didakwa di AS kerana membunuh tujuh ejen Agensi Perisikan Pusat (CIA) yang maut apabila seorang ejen talam dua muka al-Qaeda meletupkan dirinya di pangkalan AS di Afghanistan pada Disember 2009.
Pertempuran baru-baru ini di Rakhine antara penduduk Buddha dan etnik Rohingya menyebabkan berpuluh-puluh orang maut dan berpuluh ribu orang kehilangan tempat tinggal.
Dalam pada itu, Setiausaha Agung Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Ekmeleddin Ihsanoglu menggesa Presiden Myanmar, Thein Sein menangani isu penderitaan etnik Rohingya mengikut standard hak asasi antarabangsa.
Beliau dalam sepucuk surat yang dihantar kepada pemimpin Yangon itu, mahu Thein Sein memberi jaminan keselamatan di atas etnik Rohingya sebagai penduduk Myanmar dan menamatkan semua bentuk penindasan. - AFP/BERNAMA

Tentera Syria bersedia serang pemberontakDAMSYIK 27 Julai - Tentera Syria semalam, bersedia untuk melancarkan serangan besar-besaran terhadap pemberontak yang menakluk bandar Aleppo.
“Pasukan khas dikerahkan sejak semalam ke pinggir bandar itu dan dijangka lebih ramai tentera akan tiba untuk mengambil bahagian pada hari Jumaat atau Sabtu ini," kata satu sumber.
Menurut sumber tersebut, pihak pemberontak telah membawa anggota bantuan yang dianggar seramai 1,500 hingga 2,000 orang.
Tambah sumber berkenaan, anggota tambahan tersebut datang dari luar Syria bagi membantu pemberontak yang dipercayai berjumlah sekitar 2,000 orang. - AFP

Kehidupan di Syria semakin sukar, bahayaSEPANG 26 Julai - Masalah bekalan elektrik terputus dua kali sehari selain catuan gas memasak menyebabkan urusan kehidupan seharian di Damsyik, Syria semakin sukar.
Menceritakan pengalaman itu, penuntut jurusan Dakwah Islamiah di Universiti Sheikh Ahmad Kiftaro, Siti Nur Afiqah Zahari, 20, bagaimanapun berkata, dia bernasib baik kerana semasa menghadapi peperiksaan bekalan elektrik pulih seperti sedia kala.
“Nasib baik bekalan elektrik tidak terputus ketika saya sedang menghadapi peperiksaan kerana jika tidak sudah tentu sukar untuk mengulang kaji pelajaran.
“Mengenai masalah mendapatkan gas memasak, saya dan teman serumah terpaksa memasak menggunakan elektrik. Walaupun sukar, ia tetapi terpaksa dilakukan untuk meneruskan hidup," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini.
Siti Nur Afiqah merupakan salah seorang daripada kumpulan kedua seramai 100 penuntut Malaysia di Syria yang tiba di tanah air hari ini menerusi tiga penerbangan berasingan dengan penerbangan komersial.
Kepulangan mereka berikutan arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ekoran krisis yang semakin meruncing antara Tentera Pembebasan Syria (FSA) dan tentera kerajaan.
Seorang pelajar Maahad Fatah Islami, Khairul Nizam Mohd. Said, 31, pula berkongsi pengalaman mencemaskan melihat kereta kebal melintasi pintu rumah dan tembakan dilepaskan.
Khairul Nizam berkata, pengalaman menakutkan itu dialami bersama tiga lagi rakan serumahnya selama seminggu apabila pertempuran semakin sengit di antara kedua-dua pihak.
“Semasa pertempuran, rakan-rakan tidak tahu nak buat apa, kami hanya berdoa agar rumah tidak menjadi sasaran bom mahupun tembakan.
“Kami juga tidak berani untuk meninjau keadaan semasa di luar rumah, pada masa sama kami hanya berharap pihak FSA dan tentera kerajaan beredar dari kawasan kediaman," katanya.
Khairul Nizam bagaimanapun memberitahu, dia dan rakan-rakan tidak berhadapan dengan masalah mendapatkan bekalan makanan kerana telah membuat persiapan sekiranya berlaku perkara tidak diingini.
“Kami juga berpuasa seperti biasa, dan melakukan solat tarawih secara bersama di rumah," kata pelajar tahun pertama jurusan Syariah Islamiah itu.
Sementara itu, lepasan Universiti Fatah Islami, Nursuriati Zakaria, 27, berkata, risiko berhadapan dengan peluru sesat ekoran pertempuran FSA dan tentera kerajaan adalah detik paling mencemaskan sepanjang berada di Syria.
Katanya, dia bersama suami Mohd. Nasiruddin Jumain, 30, dan anak Mohd. Fatieh berusia setahun menjadikan rumah sebagai tempat berlindung dan sentiasa berkurung bagi mengelakkan situasi tidak diingini.
Nursuriati berkata, bunyi letupan dan tembakan yang kuat juga menyebabkan perasaan takut semakin menjadi-jadi sehingga tiada siapa berani keluar dari rumah.
“Keadaan tersebut menyebabkan saya sekeluarga sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk menyelamatkan diri.
“Bunyi tembakan dapat didengari dengan jelas dari tempat tinggal saya di kota Damsyik, malah ia lebih kerap berlaku menjelang tengah malam," katanya.

OIC gesa Presiden Myanmar prihatin hak asasi
         
KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Ekmeleddin Ihsanoglu mengutus sepucuk surat kepada Presiden Myanmar Thein Sein menggesa beliau mengambil berat nasib buruk yang menimpa masyarakat Islam Rohingya, sejajar dengan standard hak asasi manusia antarabangsa.

Ihsanoglu meminta presiden itu memberi jaminan keselamatan dan kesejahteraan hidup masyarakat Rohingya sebagai warganegara Myanmar dan menghentikan semua bentuk ugutan serta penindasan terhadap mereka.


Pertubuhan 57 negara anggota itu dalam kenyataannya berkata, Ihsanoglu juga menggesa Presiden Thein menyiasat kekejaman dilakukan terhadap masyarakat Islam Rohingya sejak 3 Jun, 2012 dan membawa pelakunya ke muka pengadilan.

Beliau memberi jaminan kepada presiden itu OIC bersedia bekerjasama dengan Myanmar dalam urusan penghantaran pulang anggota masyarakat minoriti Islam itu ke kampung halaman mereka dan membantu memulihkan suasana aman dan meyakinkan di kawasan terbabit.

Program nuklear Teheran diserang cecacing baru


HELSINKI: Seorang saintis yang mendakwa bekerja dengan Pertubuhan Tenaga Atom Iran semalam memberitahu kumpulan keselamatan siber Finland bahawa program nuklear Teheran menjadi mangsa serangan baru siber.
Mikko Hypponen, ketua syarikat Finland, F-Secure berkata, beliau menerima beberapa e-mel dari Iran hujung minggu lalu.

“Apa yang kami boleh sahkan ialah e-mel itu datang dari Pertubuhan Tenaga Atom Iran. Kami tidak dapat pastikan sama ada ia benar atau tidak,” katanya.
Menurut Hypponen, saintis itu mendakwa program nuklear Iran diserang cecacing baru yang menjejaskan rangkaian komputer dan peralatan menggodam yang dikenali sebagai Metasploit digunakan.

“Katanya, kakitangan teknologi maklumat menghantar e-mel dalaman, menjelaskan bahawa berlaku serangan dan mempunyai beberapa butir serangan, termasuk yang merujuk kepada Metasploit,” kata Hypponen. - AFP

Tel Aviv perancang serangan di Bulgaria


PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU: Duta Iran ke badan dunia ini semalam menuduh Israel merancang dan melakukan serangan berani mati terhadap sebuah bas di Bulgaria minggu lalu yang meragut nyawa tujuh orang, termasuk lima pelancong Yahudi.
Seorang penyerang berani mati meletupkan bas berkenaan berhampiran Lapangan Terbang Burgas, kawasan pelancongan terkenal di pantai Laut Hitam. Israel menuduh Iran dan Hizbullah dari Lubnan bertanggungjawab terhadap kejadian itu. Iran menafikannya.

“Sungguh menghairankan. Hanya beberapa minit selepas serangan pengganas itu, pegawai Israel menuduh Iran yang melakukannya,” kata duta itu, Mohammad Khazaee ketika perbahasan Majlis Keselamatan mengenai Asia Barat. - AFP

Kuasa besar digesa segera serang Iran


BAITULMAQDIS: Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak semalam menggesa kuasa besar dunia menyegerakan usaha menyekat program nuklear Iran serta-merta.
Dia memberi amaran, keadaan akan menjadi lebih sukar apabila Teheran berjaya menghasilkan senjata atom. 
Media Israel mentaktrifkan kenyataan Barak itu sebagai gesaan untuk Israel melancarkan serangan terhadap Iran.

Amerika Syarikat, Israel dan Barat menuduh projek nuklear Iran itu sebagai usaha untuk menghasilkan senjata atom.

Iran menafikan dakwaan itu sebaliknya berkata, program itu bertujuan untuk keamanan semata-mata.

“Saya amat sedar dan tahu secara mendalam kesukaran dan kerumitan dalam usaha menghalang Iran daripada memperoleh senjata nuklear.

“Bagaimanapun, adalah jelas bahawa keadaan akan menjadi lebih sukar dan lebih berbahaya, lebih-lebih lagi dari segi nyawa manusia dan sumber sekiranya Iran sudah berjaya memperoleh senjata itu.

“Inilah masanya bagi seluruh dunia untuk bersedia bertindak bersama-sama, bersatu bagi menghentikan segera projek nuklear Iran,” kata Menteri Pertahanan Israel itu pada satu majlis tamat latihan pegawai keselamatan.

Portal berita Internet Israel, Ynet memetik seorang pegawai kanan yang namanya tidak dinyatakan sebagai berkata, kenyataan Barak boleh disifatkan sebagai cubaan bersungguh-sungguhnya untuk mendesak Israel menyerang Iran.

Media Israel sebelum ini berkata, Kabinet Israel sudah menimbang sama ada untuk melancarkan serangan itu dalam masa beberapa minggu lalu. - AFP

Saudi minat senjata nuklear Pakistan


JEDDAH: Satu laporan mendedahkan pegawai Arab Saudi berusaha untuk mencapai persetujuan dengan Pakistan bagi membeli senjata nuklear dari negara itu.
Memetik mesyuarat antara Raja Abdullah dari Arab Saudi dan Perdana Menteri Pakistan, Raja Pervez Ashraf di Jeddah baru-baru ini, agensi berita United Press International (UPI) berkata, ia meningkatkan spekulasi bahawa Riyadh cuba menandatangani perjanjian dengan Islamabad untuk mendapatkan senjata nuklear.

Mesyuarat itu berlangsung ketika Riyadh mula menghantar pasukan khas tenteranya untuk menjalani latihan di Pakistan.
“Langkah mengejut Abdullah pada 19 Julai lalu untuk melantik Putera Bandar bin Sultan, bekas duta negara itu ke Washington dan veteran dalam menguruskan dasar keselamatan sulitnya.

Menurutnya, Bandar memainkan peranan penting dalam melengkapkan pejuang Afghanistan dengan senjata sepanjang pencerobohan tentera Soviet pada 1979 hingga 1988 menerusi perkhidmatan perisikan Pakistan.

“Sejak dulu lagi Saudi dipercayai membiayai program nuklear Pakistan pada 1970-an dan 80-an dan kini mahu balasan dalam bentuk senjata nuklear yang sudah siap dan dibayar dengan bantuan kewangan besar-besaran kepada Islamabad,” lapor UPI.
Menulis dalam majalah The American Interest, bekas Penasihat Dasar Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat mengenai Asia Selatan dan Asia Barat, Christoper Clary berkata: “Pakistan dan Arab Saudi mungkin mendapati kerjasama tentera dan nuklear yang diperbaharu sebagai cara terbaik untuk memenuhi kepentingan masing-masing.

“Ketika Amerika Syarikat mengkaji peranan tenteranya di Asia Selatan dan Asia Barat dalam konteks mengundurkan askar dari Iraq dan Afghanistan, ia perlu melihat mengenai kemungkinan hubungan nuklear antara Saudi dengan Pakistan.” - Agensi

Pengasas Facebook warga Brazil antara 40 terkaya di Singapura


SINGAPURA: Pengasas bersama Facebook, Eduardo Saverin membuat kemunculan pertama semalam dalam senarai 40 individu terkaya di Singapura majalah Forbes dengan kekayaan dianggarkan bernilai AS$2.2 bilion (RM6.9 bilion).
Warga Brazil yang berpindah ke republik kaya itu pada 2009 kini adalah penduduk tetap. Dia menduduki tangga kelapan dalam senarai yang didominasi oleh rakyat tempatan dengan kekayaan mereka daripada hartanah, kewangan dan perniagaan lain.

Saverin, 30, dikritik kerana menyerahkan kewarganegaraan Amerika Syarikat miliknya sebelum pelancaran pasaran saham laman rangkaian sosial itu pada Mei lalu, tetapi dia dengan tegas menolak dakwaan mengelak daripada cukai. - AsiaOne

5 polis maut, seorang parah akibat bom kereta


YALA: Lima anggota polis terbunuh akibat bom kereta di daerah Raman semalam dalam satu serangan yang dipercayai pihak berkuasa berkaitan dengan penahanan suspek dadah, baru-baru ini.
Insiden itu berlaku tengah hari ketika trak pikap yang membawa enam pegawai polis antidadah diketuai Leftenan Sutham Onthong melalui sebuah terusan di Jalan Wang Phaya-U Po, di Ban Buke Yaera.

Letupan itu membunuh Onthong dan empat anggotanya, manakala seorang anggota, Sarjan Prasoet Rotkun cedera parah. Letupan juga menyebabkan trak pikap berkenaan tercampak ke dalam terusan itu.
Menurut siasatan, bom di sembunyikan dalam silinder gas 50 kilogram yang diletakkan dalam pikap dicuri yang diparkir dekat terusan itu. - BP

Batang balak kononnya ada kuasa


PHNOM PENH: Sebatang balak yang ditemui tertanam dalam tanah baru-baru ini menjadi perhatian ramai kerana dipercayai memiliki hikmat menyembuhkan penyakit serta meramal loteri, lapor media semalam.
Setakat ini kira-kira 5,000 orang datang ke kampung Prey Yeang, Pursat, untuk melihat kayu balak sepanjang 13 meter itu.

Ia ditemui awal bulan ini apabila sebuah keluarga menggali perigi di situ.
Ketua kampung itu, Hun Nov, berkata orang ramai yakin kayu balak itu memiliki kuasa ajaib.

“Ramai pelawat datang membawa pengeras seperti kepala babi dan ayam rebus apabila sesetengah penduduk memenangi loteri selepas menyentuh kayu berkenaan,” katanya.

Hun Nov berkata, pihak berkuasa tiada hak menghalang orang ramai datang ke situ. Dianggarkan beratus-ratus pengunjung datang ke situ untuk mencuba nasib dan sesetengahnya menyapu bedak ke kayu berkenaan dengan harapan dapat mengesan sebarang nombor di situ. - AFP

Taliban Pakistan mahu pertahan Rohingya

Islamabad: Pergerakan Taliban Pakistan semalam mengancam untuk menyerang Myanmar bagi membalas dendam jenayah yang dilakukan terhadap penduduk Islam Rohingya. 

Pada masa sama, ia juga mendesak kerajaan Pakistan memutuskan hubungan dengan kerajaan Myanmar selain menutup kedutaannya di sini sebagai syarat tidak meneruskan niatnya itu.

Dalam satu kenyataan mengenai nasib penduduk Islam di luar negara yang jarang disuarakannya sehingga hari ini, kumpulan Tehreek-e-Taliban (TTP) cuba menunjukkan diri mereka sebagai pembela wanita dan lelaki Islam di Myanmar. 
“Kami akan balas dendam terhadap kematian anda,” menurut kenyataan pergerakan itu. Sehubungan itu, jurucakap TTP. Ehsanullah Ehsan menuntut kerajaan Pakistan menamatkan semua hubungan dengan Myanmar dan menutup kedutaannya di Islamabad. 

Ancam serangan 

“Jika tidak, kami bukan hanya akan menyerang kepentingan Burma di mana-mana saja tetapi juga akan menyerang rakan Burma mereka di Pakistan satu persatu,” katanya dalam kenyataan itu lagi. 

TTP sering kali mendakwa bertanggungjawab atas serangan terhadap pasukan keselamatan di Pakistan tetapi keupayaan mereka untuk melancarkan keganasan di luar negara itu diragui. 
Tetapi, pegawai Amerika Syarikat berkata, ada bukti bahawa kumpulan terbabit adalah dalang dalam satu cubaan serangan di Times Square di New York yang menemui kegagalan pada 2010 apabila seorang warga Amerika berketurunan Pakistan, Faisal Shahzad dipenjarakan seumur hidup. 

Pemimpin TTP, Hakimullah Mehsud juga didakwa di Amerika berhubung pembunuhan tujuh ejen Agensi Perisikan Pusat (CIA) yang mati apabila seorang ejen al-Qaeda dari Jordan meletupkan bom di sebuah pangkalan tentera Amerika di Af- 
ghanistan pada Disember 2009. 

Pertempuran yang meletus baru-baru ini di bahagian barat Myanmar antara etnik Buddha Rakhine dan penduduk Islam Rohingya menyebabkan 78 maut dan berpuluh ribu lagi hilang tempat tinggal. 

Dianggarkan 800,000 etnik Rohingya tinggal di Myanmar pada masa ini. 
AFP

Awas kesan buruk merokok sebaik berbuka


Al Ain: Berbuka puasa dengan menghisap rokok boleh membawa maut, kata seorang pakar yang menggesa orang Islam membuang tabiat merokok ketika Ramadan. 

Perbuatan merokok boleh memberi bahaya kepada seseorang yang berpuasa kerana anggota badan mereka cuba untuk pulih selepas tidak minum atau makan dalam tempoh yang lama, katanya.
Pakar itu juga menekankan, perokok dikira bernasib baik sekiranya mereka tidak mempunyai masalah jantung berpunca daripada tabiat berkenaan. 
Merokok adalah perkara buruk yang dilakukan seseorang terhadap badan mereka terutama selepas berbuka puasa di bulan Ramadan, kata seorang pakar perubatan dalaman di Pusat Perubatan dan Klinik Emirates di Al Ain, Dr Riaz Ahmad Minhas. 

Disebabkan berpuasa, badan amat memerlukan air, glukos dan oksigen. Sebaliknya, merokok boleh menyekat saluran darah, menghalang aliran oksigen yang diperlukan. Merokok pada waktu kritikal juga boleh menyebabkan darah menjadi beku. 

Ini boleh menyebabkan pembuluh darah tersekat sekali gus meningkatkan tekanan darah, spasms (kesesakan arteri) mengganggu degupan jantung dan meningkatkan kolesterol. 

Ia boleh menyebabkan perokok maut. Sebab itu, perokok perlu berhati-hati dalam perkara ini, kata Dr Minhas. Agensi

Pemberontak Syria dibantu


Anggota FSA menahan anggota polis, seorang daripadanya cedera di muka, selepas menawan daerah Shaar di utara Aleppo. - AFPAnggota FSA menahan anggota polis, seorang daripadanya cedera di muka, selepas menawan daerah Shaar di utara Aleppo. - AFP
Bab Al-Hawa: Orang asing yang menyokong pemberontakan di Syria untuk menggulingkan Presiden Bashar al-Assad dilaporkan sudah mula masuk ke negara itu untuk membantu pemberontak Tentera Syria Merdeka (FSA). 

Di lintasan sempadan ini dekat Turki yang dikuasai FSA minggu lalu, berpuluh-puluh lelaki mendakwa mereka adalah warga negara asing yang datang untuk membantu pemberontak.

Ada yang berkata mereka berasal dari Algeria, dan ada mendakwa datang dari Maghribi, Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Mesir, Libya, Tunisia sehingga Chechnya dan Somalia. 
Tidak jelas berapa ramai orang asing yang sudah masuk ke Syria. Selain itu, mereka tidak melakukannya kerana demokrasi seperti FSA tetapi percaya pemerintah Syria daripada mazhab Alawiyah, serpihan Syiah, adalah kafir dan perlu dijatuhkan. 

Sejak awal pemberontakan 16 bulan, pentadbiran Bashar sudah menuduh pergerakan al-Qaeda bersubahat dengan pemberontak dan pemberontakan mereka adalah satu konspirasi luar. 

Di NEW YORK, negara Arab kelmarin mengumumkan pelan mendapatkan kelulusan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berhubung resolusi mendesak peralihan politik dan penubuhan kerajaan demokratik di Syria selepas Majlis Keselamatan badan dunia itu gagal menamatkan krisis. 

Duta Arab Saudi, Abdallah al-Mouallimi, dan diplomat Qatar, Abdulrahman Al-Hamadi, mengumumkan pelan mendapatkan sokongan 193 anggota badan dunia itu. AP

Rangka bot firaun ditemui di Abu Rawash
SEORANG pekerja mengukur lebar rangka sebuah bot Firaun.


KAHERAH - Rangka sebuah bot kayu yang digunakan pada zaman firaun dan berusia 5,000 tahun ditemui di kawasan arkeologi Abu Rawash, barat Kaherah oleh beberapa ahli arkeologi Perancis.
Panjang bot solar itu ialah 6 meter (m) panjang dan 1.5m lebar.
Pendedahan penemuan itu dibuat oleh Kementerian Antikuiti Mesir kelmarin.
Pada kebiasaannya, bot itu ditanam dekat mumia firaun kerana ia dipercayai mampu membawanya kepada tuhan di syurga. - AGENSI

14 bangkai harimau awet dirampas
SEORANG anggota polis kelmarin memeriksa harimau mati yang telah diawet selepas ia dirampas dari sebuah rumah gudang di Cibubur, Jakarta.


JAKARTA - Sebanyak 14 bangkai harimau yang telah diawet dirampas di sebuah gudang di Cibubur selatan Jakarta pada 19 Julai lalu.
Rampasan itu dibuat oleh anggota-anggota polis kerana harimau Sumatera tersebut merupakan haiwan yang dilindungi ekoran semakin pupus.
Seorang suspek telah ditangkap polis atas dakwaan melakukan perdagangan haram hidupan liar. - AFP

Udang karang gergasi dilepaskan ke laut
Pengurus restoran The Dock, Kristen Eighme menyerahkan udang karang gergasi kepada Wilson di Waterford, Connecticut kelmarin.


TELUK NIANTIC, Amerika Syarikat - Seorang lelaki Connecticut, Don MacKenzie membeli seekor udang karang gergasi seberat 9.07 kilogram dari sebuah restoran sebelum dia melepaskan semula ke dalam laut di sebuah lokasi rahsia kelmarin.
MacKenzie mengetahui tentang udang karang itu yang mempunyai nama jolokan Lucky Larry daripada kanak-kanak tempatan.
Namun, dia enggan mendedahkan harga yang perlu dibayarnya untuk membeli udang tersebut daripada restoran The Dock.
Menurutnya, udang itu perlu mengambil masa selama 80 tahun untuk mecapai saiznya seperti sekarang.
Dia membawa udang tersebut menaiki sebuah bot ke sebuah lokasi rahsia di sini dan melepaskannya ke dalam laut dengan bantuan seorang kenalannya, Steve Wilson. - AGENSI

Tentera Syria perhebat seranganBEBERAPA penduduk mengawal sebuah pusat pemeriksaan semasa pertempuran dengan tentera Bashar di Aleppo kelmarin.


LEBANON - Tentera Syria memperhebatkan serangan ke atas kumpulan pemberontak yang menentang kepimpinan Presiden Bashar Al-Assad di Aleppo, kata seorang aktivis tempatan, Mohammed Saeed semalam.


Menurutnya, terdapat serangan pada waktu malam di beberapa bahagian di bandar tersebut yang didiami tiga juta penduduk.


Beliau berkata, tentera Syria memperhebatkan serangan udara kelmarin dan semalam.


Menurutnya, tentera Bashar melakukan serangan di kawasan perumahan.


Beliau memberitahu agensi berita Ap menerusi Skype.


Pertempuran antara kumpulan pemberontak dengan tentera Bashar bermula sejak Mac tahun lalu yang telah menyebabkan lebih 19,000 orang terbunuh.


Para pemberontak itu menuntut Bashar meletakkan jawatan bagi melakukan pembaharuan dalam sistem pentadbiran dan pemerintahan di negara tersebut. - AGENSI

WAHAI ORANG AMERIKA… INILAH USAMAH !


DITULIS OLEH:
SYAIKH HUSSAIN BIN MAHMUD -SEMOGA ALLAH MENJAGANYA-


Ini adalah surat yang ditujukan kepada saya oleh beberapa pemuda, mereka berkata bahwa salah seorang warga amerika menulisnya di salah satu forum diskusi, dan mereka mengirimnya hingga sampai kepada saya. Mereka ingin saya menjawab pertanyaan orang amerika ini, awalnya saya ragu-ragu, namun mereka berkata sepertinya dia adalah pemuda yang sedang mencari kebenaran, dan sebagai orang muslim kita tidak keberatan untuk menyampaikan kebenaran, jadi biarkan pemuda amerika ini meminjamkan matanya dan membaca sedikit kata-kata sederhana yang mengggambarkan sosok usamah…beginilah bunyi surat yang sampai ke saya:

Saya seorang warga amerika, dan saya sangat tidak percaya pada setiap yang pemerintah saya katakan. Saya tergerak karena cara media menyajikan perihal kematian usamah bin ladin. Saya pikir dia dibenci oleh orang islam karena caranya; begitulah yang dikatakan pemerintah. Saya sadar setelah kematiannya, bahwa sesungguhnya ia dicintai oleh kalian! Saya ingin tahu seberapa besar arti usamah bagi kalian sebagai orang islam. Saya ingin tahu kebenaran dari kalian, dan bukan dari media-media, karena saya tidak percaya pada mereka. Tolong jawab dengan singkat lagi jujur. Saya sangat ingin mengetahui kebenarannya.

Dan inilah jawabannya:

“Wahai orang amerika.. Hari ini akan saya sampaikan tentang seorang pria yang ceritanya bagaikan seorang lagenda… dan ia memang seorang lagenda… lagenda yang disaksikan oleh seluruh penduduk dunia.

Namanya usamah, ayahnya bernama muhammad, dan kakeknya bernama ‘awadh. Jadi namanya usamah bin muhammad bin ‘awadh bin ladin.. Ayahnya berasal dari yaman. -jika kamu tidak mengetahuinya- yaman adalah salah satu negeri tertua di bumi dan berasal dari peradaban yang terbaik; dan merupakan asal mula dari orang-orang arab. Muhammad muda melakukan perjalanan dari yaman menuju ke jeddah, dibagian barat jazirah arab, memulai pekerjaannya sebagai pekerja bangunan, yang membawanya menjadi seorang kontraktor konstruksi terbesar di jazirah arab, ia dikenal dengan keterus-terangannya, kejujurannya, serta ketekunannya… ia juga menjalin hubungan yang kuat dengan keluarga penguasa di sana.

Saya tidak tahu -wahai orang amerika- seberapa jauh kalian tahu tentang islam, maka saya katakan kepada kalian bahwa umat islam memiliki tiga masjid suci, diantaranya: masjidil haram di mekkah, masjid rasulullah salallahu ‘alaihi wasalam di madinah, dan masjid al-aqsa di palestina. Tidak ada tempat suci lain bagi umat islam selain ketiganya; saya mengurutkannya berdasarkan kepentingan dan arti kebesarannya bagi umat islam… kalian mungkin tahu ka’bah, bangunan berbentuk kubus berwarna hitam di mekkah, jika kalian melihat disekeliling bangunan sederhana ini yang dibangun oleh nabi ibrahim dan putra pertamanya ismail, maka konstruksi yang mengelilinginya itu dibangun oleh ayahnya usamah “muhammad”. Jika kalian melihat gambar masjid suci rasulullah salallahu ‘alaihi wasalam di madinah dan melihat bangunannya yang sangat indah, ayah usamah-lah yang mendapat kehormatan untuk mengerjakan bangunan itu, dan ketika masjid al-aqsa dibakar oleh orang-orang yahudi -beberapa dekade yang lalu- terdapat kesepakatan antara orang-orang arab untuk membangun kembali masjid tersebut, dan ayah usamah jugalah yang kembali mendapatkan kehormatan untuk membangunnya.

Saya telah mengatakan ayah usamah berasal dari yaman, tapi saya belum mengatakan kepadamu bahwa ibunya berasal dari syam. Jadi usamah adalah putra yaman dan syam; dua negeri ini berasal dari peradaban terbaik didunia. Ia merupakan putraputra peradaban dan sejarah, tetapi ia lahir di hijaz. Hijaz merupakan keajaiban nabi muhammad salallahu ‘alaihi wasalam, jadi disini percampuran dari peradaban, sejarah, dan keimanan yang menyatu di dalam jiwa usamah.

Popularitas dan bisnis ayah usamah semakin berkembang ketika ia memberikan raja jazirah arab enam bulan gaji untuk para pekerjanya; kejadian ini terjadi pada saat krisis ekonomi di sana. Setelah itu, ia mendapat status yang tinggi dan dihormati oleh raja-raja dan pangeran jazirah arab. Dari rumah ini, dari keluarga ini, dari kehormatan dan kemuliaan ini, dan dari peradaban serta sejarah inilah: usamah berada.

Usamah tumbuh dengan aturan yang ketat dan baik, ayahnya -terlepas dari kekayaan dan popularitasnya- sangat berhati-hati dalam membesarkan anaknya dengan keseriusan, bekerja keras dan gigih. Jadi usamah tumbuh kembang menjadi seorang yang relijius, serius dan pekerja keras tidak seperti anak orang kaya yang lain yang hidup serampangan karena kekayaan, status dan popularitas mereka.

Terjadi perubahan besar pada hidupnya ketika remaja seiring masuknya tentara merah soviet ke tanah kaum muslimin di afghanistan. Kabar ini mulai mencapai telingan negeri dua masjid suci -barat jazirah arab- dan usamah didorong oleh sifat relijiusnya yang alami, dia mengikuti perkembangan berita tersebut bersama para pemuda di sana; namun dia tidak seperti mereka. Karena usamah adalah pemuda yang berfikir positif dan tidak puas jika hanya mengikuti berita. Beberapa kali dia pergi ke pakistan negara tetangga afghanistan. Akhirnya, dia memutuskan untuk masuk ke afghanistan pada tahun 1982, berarti sebelum usianya 29 tahun, dai telah berumur 25 tahun pada saat itu. Dia bersama mujahid afghan mengobarkan jihad melawan uni soviet sampai mengalahkan mereka dan mengusir mereka keluar dari afghanistan. Akibat peristiwa ini -yang melibatkan uni soviet-; negara mereka menjadi rusia dan kemudian banyak negara yang memisahkan diri darinya.

Ini baru awal pertama didalam kehidupan usamah muda… lalu, peristiwa berbahaya yang mengubah wajah dunia terjadi. Masuknya tentera amerika ke tanah jazirah arab pada tahun 1991 yang mana itu tempat tersuci bagi umat islam. Peristiwa ini terjadi setelah saddam hussain memasuki kuwait pada tahun 1990. Usamah telah memberi peringatan perihal perkembangan saddam kepada raja jazirah arab sebelumnya, tapi mereka tidak menggubris. Setelah saddam berhasil masuk ke kuwait, usamah -bersama mujahidinnya- menawarkan kepada raja jazirah arab untuk menendang saddam keluar dari kuwait, namun mereka lebih memilih amerika beserta bala tentaranya untuk masuk ke jazirah arab, tempat lahirnya nabi muhammad salallahu ‘alaihi wasalam. Dan dugaan usamah ternyata benar ketika dia menyatakan kepada khalayak bahwa tentara ini datang untuk menetap.

Kejadian ini sangatlah bersejarah yang sekaligus membawa perubahan pada dunia… inilah untuk pertama kali didalam sejarah, tentara kafir memasuki negeri dua masjid suci, tentara ini diperkuat setengah juta pria bersenjata lengkap, dan ini pula pertama kalinya seorang raja jazirah arab mengizinkan tentara kafir memasuki bumi wahyu dan jazirah nabi muhammad salallahu ‘alaihi wasalam…
Sangat tepat wahai -wahai orang amerika- jika kamu tidak mempercayai pemerintah kamu, mereka berkata kepada dunia bahwa peristiwa 9/11 adalah momen bersejarah dari perubahan; tapi kebenarannya ialah peristiwa 9/11 adalah sebuah reaksi ringan atas peristiwa besar yang mana jazirah arab dijajah oleh tentara kafir.

Setelah soviet keluar dari afghanistan pada tahun 89, terjadi beberapa konflik diantara sesama orang afghan. Usamah memilih untuk tidak ikut dalam perang lokal ini lalu dia pergi ke sudan, dan memulai beberapa program amal dan politik. Namun pemerintahan amerika tidak suka dengan kehadiran usamah di sudan, yang membuat pemerintah sudan menekan usamah untuk meninggalkan negara itu. Ketika usamah merasa tidak nyaman disana, dia memutuskan untuk kembali ke afghanistan, dan para mujahidin senior berkumpul disekitarnya lagi, lalu mereka menunggu sampai taliban menguasai kota-kota afghanistan.

Ketika usamah melihat kejujuran dan kesungguhan taliban untuk membuat perubahan berarti di afghanistan, maka kemudian mereka membuat aliansi bersejarah diantara mereka, usamah berperang bersama taliban melawan kelompok-kelompok afghan lain sampai mereka berhasil mempersatukan hampir keseluruhan afghanistan, lalu usamah menjadi orang terbaik dan sahabat terdekat para petinggi taliban serta pemimpin mereka “mullah umar”.

Umat muslim sedunia marah karena masuknya amerika ke negeri arab, karena negeri ini sangatlah istimewa bagi mereka dibanding negeri yang lain. Campur tangan amerika di irak dan membunuh lebih dari satu setengah juta warga irak -dimana setengahnya adalah anak-anak- dan juga bantuan amerika terhadap israel berupa uang dan senjata sangat berdampak pada usamah dan rekan-rekannya yang membebaskan afghanistan dari soviet dan mereka menyadari selama ini amerika memerangi mereka dari dalam kegelapan.

Mereka lau menyatakan perang terhadap amerika, mereka juga menyadari bahwa amerika merupakan dalang dibalik berbagai bencana yang menimpa mat islam. Dan usamah menyatakan bahwa amerika harus meninggalkan negeri arab.

Amerika berperan dalam penangkapan dan pengejaran terhadap mujahidin dimana-mana, termasuk memerintahkan negara-negara arab untuk menangkap siapa saja yang kembali dari afghanistan dan menempatkan mereka dipenjara dan menyiksa mereka dengan kejam.

Banyak peperangan terjadi antara muslim melawan kafir di bosnia, chechnya, kosovo, sudan, somalia, philippina, china, dan kashmir; umat islam disana tertekan dan usamah membantu mereka dengan mengirim orang dan uang sehingga mereka bisa bebas dari kezhaliman dan ketidak-adilan. Apa yang usamah lakukan ini membuat dia dikenal luas oleh umat islam.

Usamah dan kelompoknya meyakini bahwa amerika yang menjadi akar dari semua masalah yang menimpa umat islam, karena mendukung rezim diktator di negara-negara muslim. Juga, karena korupsi orang-orang yang berkuasa di dunia islam, dan menghalangi negara-negara ini untuk membangun dan berkembang. Kejahatan terbesar amerika adalah membantu yahudi di palestina: mereka menyediakan dana dan senjata canggih untuk membunuhi umat islam di sana, dan palestina -sama seperti jazirah arab- sangat istimewa bagi umat islam.

Bangsa arab telah tinggal di palestina sebelum nabi ibrahim ‘alaihis salam lahir, kamu mungkin tahu -dari kitab sucimu- bahwa ibrahim berhijrah dari irak ke palestina dan bangsa arab sudah ada di sana, lalu ia memiliki anak ismail dan ishak, dan ishak memiliki anak yakub, yakub inilah “israel” (semoga kebaikan selau tercurah kepada nabi-nabi alloh). Yakub hijrah ke mesir dan menetap bersama keturunannya selama 400 tahun, lalu mereka meninggalkannya dibawah kepimpinan musa ‘alaihis salam ke wilayah labirinth di sinai dan menetap disana selama 40 tahun. Kemudian anak cucu israel masuk ke palestina dan mengusir bangsa arab. Sebagai umat islam, kita yakin bahwa pada saat itu mereka bangsa israel pantas berada di palestina karena bangsa arab pada saat itu kafir sedangkan keturunan israel beriman kepada alloh, sang pencipta.

Keturunan israel menetap di palestina selama berabad-abad, kemudian alloh mengutus ‘isa, putra maryam ‘alaihimus salam lalu orang-orang yahudi tidak mempercayainya dan menindas pengikutnya. Lalu alloh memerintahkan kepada para pengikut ‘isa untuk merebut palestina dari orang-orang yahudi karena mereka meninggalkan agama musa dan tidak percaya pada ‘isa (‘alaihimus salam). Selanjutnya palestina dibawah pemerintahan pengikut ‘isa -yang dengan cepat berubah sesuai aturan alloh-, sampai bangsa arab pengikut nabi muhammad salallahu ‘alaihi wasalam merebut kembali palestina dari bangsa romawi. Kemudian berada pada kekuasaan umat islam selama 13 abad. Dan ketika umat islam tersesat jauh dari agamanya dan petunjuk rasulullah, alloh menetapkan pendudukan inggris-perancis atas mereka, dan inggris mengambil alih palestina, namun umat islam tidak merubah keadaan mereka dan kembali ke ajaran agamanya. Maka allah menghukum mereka dengan penguasaan tanah yang diberkati kepada orang-orang yang sangat benci dan kejam terhadap mereka: bangsa yahudi.

Tanah palestina tidak akan dirampas dari umat islam melainkan karena mereka manjauh dari ajaran agamanya, hal ini disadari oleh umat islam yang peduli, kemudian mereka mulai mengajak untuk kembali kepada ajaran agama agar dapat membebaskan palestina. Banyak ulama telah berkorban dalam hal ini, salah satunya usamah bin ladin yang mengajak umat islam untuk kembali ke ajaran islam yang murni, agar palestina dapat kembali lagi ke tangan umat islam.

Pengenalan sejarah ini penting untuk mengetahui pemikiran, kepercayaan dan ideologi seorang usamah. Saya tidak tahu -wahai orang amerika- jika kamu mengikuti berita tentang dia; tapi saya akan mengingatkan tentang janjinya setelah peristiwa 9/11 ketika dian mengatakan:“aku bersumpah kepada alloh yang meninggikan langit tanpa tiang, bahwa amerika jangan pernah bermimpi untuk hidup aman sebelum kami merasakan keamanan di palestina dan sebelum semua tentara kafir keluar dari tanah muhammad salallahu ‘alaihi wasalam”. Siapapun yang mengetahui sejarah usamah, ia akan sadar bahwa usamah hidup untuk memenuhi janjinya.

Mereka pemerintah amerika mengatakan bahwa usamah seorang teroris, dan kami tidak meragukannya, yang kami ragukan adalah arti dari terrorisme yang belum mereka jelaskan!! Amerika mengobarkan perang dengan: jepang, jerman, dan uni soviet. Bayangkan jika jepang menduduki california, washington, seattle dan arizona. Apa yang akan kamu lakukan!! Jika jerman menduduki washington d.c dan florida atau jika soviet menduduki georgia, new york, dan virginia; apakah kamu akan diam saja di rumah dan menunggu sampai mereka pergi kapanpun mereka mau!! Apa yang terjadi jika sebagian warga amerika melakukan perlawanan terhadap pendudukan jepang atau hitlerisme jerman atau soviet!! Apakah mereka termasuk teroris?! Bagaimana jika warga amerika meledakkan bom di jepang dan jerman atau soviet akibat pendudukan ini!! Apakah ini termasuk tindakan terrorisme?!

Kami tidak meragukan bahwa dia (usamah) adalah seorang teroris, ia meneror musuhnya; yang jadi pertanyaannya adalah: alasan kenapa usamah menjadi teroris!!

Saya akan beritahu sedikit tentang usamah… dia seorang yang ramah, sedikit bicara, sedikit tertawa, sangat pemalu, sangat dermawan, dan hidup dalam kesederhanaan. Meskipun dia orang kaya tapi hidupnya seperti orang miskin, makan seperti mereka, juga tidur seperti mereka, lalu ketika kamu berbicara dengannya, dia akan mendengarkan kamu sampai kamu merasa hanya kamulah temannya, dia rendah hati; dia menyukai puisi, literatur, dan bacaan, dia senang berkuda, siapapun yang duduk bersamanya akan menyukainya walau itu musuhnya, diakibatkan kesopanan dan sikap hormatnya kepada orang lain. Dan diatas semua itu; dia cerdas mewaris kecerdasan leluhurnya, dia pemberani mewarisi keberanian peradaban asalnya, dan dia beriman mewarisi keimanan tanah kelahirannya.

Inilah kelebihan usamah, dan mereka tidak berlebihan dalam hal ini, siapapun yang melihatnya, menerap bersamanya, dan bertemu dengannya akan merasakan hal ini… jadi, mari kita pikirkan: bagaimana bisa seseorang dengan kelebihan tersebut menjadi teroris!!

Seperti yang saya katakan: usamah lahir di jazirah arab, dan orang-orang di negeri ini adalah mereka yang mencintai kebebasan. Tidak ada bangsa dipermukaan bumi ini yang mencintai kebebasan seperti bangsa ini, dan inilah kenapa orang-orang jazirah arab memilih untuk tinggal di gurun selama puluhan abad daripada berimigrasi ke kota-kota maju yang terdekat. Karena mereka tidak suka berada dibawah kekuasaan seorang raja atau kaisar. Mereka hidup bebas selama berabad-abad di negeri yang langka akan air, tumbuhan dan binatang, dan dengan kehidupan yang keras dan kasar: mereka sangat bangga dan amat menghargai diri mereka, hal ini yang membuat mereka tidak mau menjadi budak, untuk diatur atau dipolitisasi. Sepanjang sejarah, mereka tidak pernah diperintah oleh seorang raja atau komandan, kecuali setelah datangnya nabi muhammad salallahu ‘alaihi wasalam dan beliau memimpin mereka dengan agama, dan jika bukan karena agama maka tidak akan ada seorangpun yang berhasil memimpin mereka, karena orang-orang di negeri ini tidak akan memberikan kekuasaan kepada seorangpun kecuali kekuasaan alloh subhana wa ta’ala.

Latar belakang ini sangat penting untuk mengerti betapa besar kebencian bangsa jazirah arab secara umum -dan usamah khususnya- terhadap tentara amerika yang telah mengotori negeri mereka dan menjajah negara mereka, mungkin kamu tahu nama jazirah arab dengan nama “kerajaan saudi arabia” yang diambil dari nama keluarga “al-saud”, yang dipersatukan oleh ayah dari raja yang berkuasa sekarang -namanya abdul aziz-. Dibawah kekuasaannya melalui kekuatan pedang dia menyatakan niatnya untuk memerintah dengan islam.

Maka penduduk arab berperang bersamanya untuk bersatu dibawah naungan agama. Namun kemudian mereka mengetahui bahwa abdul aziz didukung oleh inggris, kemudian oleh amerika dan kemudian putranya mengizinkan tentara amerika masuk ke jazirah arab dengan dalih dalam usaha untuk membebaskan kuwait. Maka, pengkhianatan raja arab dan anak-anaknya terhadap agama menjadi jelas.
Usamah -wahai orang amerika- melancarkan peperangan terhadap negaramu karena alasan berikut:

Pertama : menjajah jazirah arab negeri turunnya wahyu islam.

Kedua : memerangi umat islam di beberapa negeri mereka.

Ketiga : mendukung pemerintahan diktator di negeri-negeri umat islam.

Keempat : memerangi islam dan berusaha menyebarkan metodologi yangmenyimpang di negeri islam dan berusaha untuk merusak akhlak dan nilai murni kaum muslimin.

Kelima : berhasilnya pemerintahan amerika membunuh jutaan umat islam dalam waktu tiga dekade terakhir.

Inilah alasan utama yang membuat keramahan, ketenangan, dan kesederhanaan pria terhormat ini untuk berubah menjadi teroris yang berbahya dan menakutkan, serta menjadi manusia perang dan perlawanan dengan level yang unik… bahkan satu alasan saja dari alasan diatas telah cukup, merubah kehidupan seorang lelaki yang mungkin hanya memiliki sedikit kehormatan, lalu bagaimana dengan semua alasan tersebut?

Masalahnya bukan pada apa yang telah dikatakan oleh media kalian, kenyataanya adalah kebanyakan umat islam di dunia membenci pemerintahan amerika, juga membenci aturannya dan mengutuknya siang dan malam, dan apa yang kalian lihat di televisi yang memperlihatkan dukungan pemerintah amerika terhadap negara-negara arab adalah sesuatu yang dibuat-buat, atau lewat agen yang menipu rakyat mereka, karena mereka tidak mewakili umat islam, dan kebanyakan mereka bukan orang islam. Sebagian dari mereka di negeri islam ada yang atheis, opportunis dan karisis layaknya seperti di amerika -tapi mungkin dalam skala yang lebih besar- dan merekalah yang memiliki media, uang dan kendali, dan mereka tidak akan memilikinya tanpa bantuan dari pemerintah amerika.

Kalian bertanya mengenai realita apa artinya usamah begi kami, baiklah saya akan memberi tahu atas nama umat islam di dunia.
Usamah mewakili kebudayaan islam asli yang bersatu dengan keagungan islam… usamah mewakili suara hati umat islam dan jiwa kebebasan yang menginspirasi generasi baru umat islam.

Usamah -wahai orang amerika- adalah contoh kebenaran yang memerangi penindasan sepanjang sejarah… usamah -wahai orang amerika- adalah lelaki yang mempersembahkan keuntungan politiknya hanya untuk umat islam dan dalam rangka melayani mereka, ia seperti george washington yang mempersekutukan amerika dan mempersatu amerika memimpin amerika melawan inggris, ia seperti lincoln yang membebaskan perbudakan di amerika dan mempersatukan wilayah utara dan selatan, dan ia seperti martin luther yang berjuang untuk kebebasan warga kulit hitam di amerika…

Namun usamah berbeda dengan mereka karena ia seorang muslim yang berperang dan berstrategi untuk aqidah dan agamanya, dan berbeda dengan mereka karena ia berjuang untuk kemerdekaan global dan bukan untuk nasionalitas atau untuk ras lokal atau wilayah, dan ia berbeda karena musuhnya adalah: semua pemerintah tirani yang menindas bangsanya sendiri atau bangsa lain didunia ini, dan jika kamu melihat siapa yang memerangi usamah, maka kamu akan melihat bagaimana pemerintahan yang terkenal karena penindasan mereka terhadap rakyat dan penjarahan atas kekayaan bangsa bersekutu melawan usamah, karena itulah usamah membongkar para penguasa tiran tersebut dan mengajak rakyatnya untuk berdiri melawan dan menuntut hak mereka, dan ini yang membuat kebanyakan pemerintahan di dunia mengejarnya dan berusaha untuk membungkam suaranya sehingga orang-orang tetap tertidur dan mereka para tirani berada dalam kebebasan untuk menindas dan menjarah kekayaan rakyat.

Usamah -wahai amerika- menghabiskan hidupnya untuk mempersatukan umat islam, dan dalam rangka untuk membebaskan mereka dari ikatan perbudakan yang dililitkan ke leher-leher mereka oleh para penguasa, para penguasa yang bersekutu dengan pemerintahan amerika… usamah berjuang untuk kehormatan kaum muslimin dan agama mereka… usamah -wahai orang amerika- adalah contoh dari kejujuran, kemurnian dan kecemburuan dari nilai-nilai kemanusiaan, itu kebenaran yang kamu ketahui dan rakyat amerika lainnya ketahui secara praktis tidak terwujud dengan kebijakan gedung putih dan dengan pemerintahan dari barat dan timur dibumi ini…

Usamah -wahai orang amerika- adalah hal terindah yang telah berlalu dari permukaan bumi… saya berkata begitu karena kebanyakan pemerintah di dunia merubah kebenaran menjadi kebohongan dan menjadikan politik untuk kepentingan peribadi, sedangkan usamah mengembalikan politik keasalnya, kepada arti sesungguhnya dengan mereka yang berilmu dan berpengetahuan, baginya politik adalah: mengembalikan hak, kebenaran, kepercayaan, kehormatan dan memberi serta membagi uang orang dan mengorbankan dengan cara-cara memenuhi kepentingan mereka…

Mungkin -wahai orang amerika- kamu tidak mengetahui arti dari kata-kata ini, dan kami tidak menyalahkanmu, karena kamu hidup dilingkungan yang mementingkan diri sendiri, mencintai diri sendiri, dan kepalsuan serta penindasan tersembunyi dalam bentuk kapitalisme, dan agresi terselubung dibalik nama demokrasi…

Saya tidak tahu se-berbudaya apa kalian, dan saya tidak tahu apakah kalian mengerti apa yang saya tulis, tapi saya tidak bisa menggambarkan usamah kecuali dengan kata-kata yang mulia ini, karena ia lelaki mulia yang hidup di zaman dimana kemuliaan itu langka, karena ia berasal dari era para ksatria yang luhur, dari era para petempur yang terhormat dan dari era para komandan yang setia.

Usamah -wahai orang amerika- adalah seluruh kebajikan yang sedang diperangi oleh pemerintahmu dimuka bumi… dia tidak seperti apa yang diklain oleh pemerintahmu yang bangkrut… usamah adalah moralitas yang telah dilucuti dari para pemimpin negaramu dan juga oleh khalayak… usamah adalah kebangsawanan yang kamu baca didalam buku-buku sejarah…

Apa arti seorang usamah bagi umat islam!!

Usamah -wahai orang amerika- adalah kelompok dari ribuan orang yang mati kerena ingin mencapai kehidupan yang lebih baik untuk semua, dan mengorbankan apa yang paling berharga dari mereka agar umat setelah mereka mendapatkan yang terbaik dari apa yang pantas mereka dapatkan… usamah -wahai orang amerika- adalah jiwa dari umat ini yang denyut nadinya hidup di dalam tubuh yang tinggi lagi ramping!

Usamah -wahai orang amerika- adalah suara kebenaran di zaman kerusakan, dan suara kehormatan di zaman kesombongan dan suara kemuliaan pada zaman kelalaian… usamah adalah memori manusia pada masa yang penuh kepikunan… usamah adalah jantung yang berdetak pada ranjang kematian anak manusia.

Setiap nama memiliki arti dalam sejarahnya, dan usamah dalam budaya arab berarti: singa, dan sumpah bersejarahnya yang telah terekam desegenap penjuru bumi hanyalah sebuah auman dari singa ini, setelah itu dia kembali kesarangnya digua tora bora, pergunungan sulaiman dan hindu kush, menunggu untuk menyerang mangsanya, dan mungkin kamu tahu bahwa singa tidak banyak bersuara sebelum menerkam mangsanya seperti halnya usamah, sangat sedikit kata-katanya, dan sangat jarang berbicara.

Usamah -wahai orang amerika- seorang singa islam, yang tidak akan membiarkan tikusberada diatas tubuhnya, dan ketika mengaum, mereka akan lari tanpa menoleh ke belakang… nama usamah cukup membuat takut setiap serigala dan rubah yang ingin menerkam daging anak manusia.

Wahai orang amerika, katakan kepada siapa saja yang berada dibelakang rakyatmu, bahwa usamah itu hidup dihati setiap muslim yang bebas, dan sumpah sejarahnya telah terukir dihati setiap muslim, dan keamanan semakin menjauh dari orang-orang amerika sekarang, dan hari-hari mereka yang datang akan sangat menentukan didalam sejarah bangsa mereka, karena anak-anak usamah dan saudara-saudaranya sudah memutuskan untuk mengakhiri sejarah amerika untuk selamanya…

Barangkali -wahai orang amerika- kamu tercengang dengan pernyataanini dan kamu sudah bertanya karena ingin tahu, padahal kamu menyedari bahwa negara kamu memiliki kekuatan kemapanan materi yang membuatnya nampak mempesona dibumi, tetapi -wahai orang amerika- kamu tidak tahu realita aqidah jika menyatu dengan hati seorang mukmin, untuk berperang bukanlah dengan senjata, tidak juga dengan amunisasi, malah yang mengarahkan genderang kemenangan adalah; hati manusia.

Usamah -wahai orang amerika- mewakili kekuatan islam yang menguasi bumi lebih dari 1200 tahun, sedangkan tidak ada yang mengenal amerika pada dunia lampau, dan amerika tidaklah ditemukan oleh colombus kecuali setelah ia mendapt peta yang digambar oleh para ulama muslim di andalusia dan italia, jadi keberadaan anda sekarang berkat beberapa ulama islam dimasa lampau yang menyebabkan renaisans di eropah dan amerika, renaisanslah yang membuat fakta itu kabur, fakta bahwa hal tersebut telah dicuri dari kebudayaan islam…

Usamah -wahai orang amerika- datang mengingatkan umat islam tantang budayanya, mengingatkan mereka tentang kejayaannya, dan mengingatkan kembali perjalanan sejarahnya, dan berkata kepada mereka, kembalilah kepada agama-mu untuk meraih kembali kedudukanmu yang sesungguhnya diantara bangsa-bangsa didunia, umat islam tidaklah diciptakan kecuali untuk memimpin umat manusia, dan tidak diadakan kecuali untuk mendominasi diatas seluruh bangsa, dan alloh subhana wa ta’ala telah memutuskan dalam kitab-nya yang dia katakan kepada nabi muhammad kebenaran ini, dengan cara yang paling mendalam dan jelas ketika dia berfirman:

“dialah yang telah mengutus rasul-nya dengan membawa petunjuk (al-qur’an) dan agama yang benar untuk dimenangkan-nya diatas segala agama…” dia berkata hal ini setidaknya ada pada tiga tempat di al-qur’an.

Usamah -wahai orang amerika- adalah titik balik baru didalam sejarah dunia, karena usamah telah membangkitkan semangat islam didalam dada setiap muslim yang tertidur lelap. Dan dia mewarnai dengan darahnya bingkai kejaaan yang hendak dihapus dari kehidupan umat islam… tahukah kamu -wahai orang amerika- kamu akan terkejut jika tahu bahwa banyak kaum muslimin di beberapa tempat saling mengucapkan selamat kepada yang lain atas kesyahidan usamah, dan beberapa dari mereka membagikan manisan ditengah orang-orang!! Apakah kamu mengerti arti dari membagikan manisan disaat kematian orang yang paling mereka cintai!?

Jika urusan ini ditangan saya, saya akan korbankan hidup saya dan semua anak-anak saya agar usamah tetap hidup di tengah-tengah kita, tapi saya sampai sekarang tidak menitikkan setetespun air mata untuk usamah, dan jika saya menangis, saya menangis terhadap diri saya sendiri karena tidak meraih apa yang usamah raih… banyak orang berbicara tentang tujuan dan hak-hak mereka, tapi hanya sedikit yang siap mati untuk memperjuangkan hak-hak tersebut, dan usamah -wahai orang amerika- tidak hanya bersiap untuk mati, namun dia mengharapkan kematian itu setiap saat, karena mati diatas jalan aqidah itu adalah cita-cita teragung didalam keyakinan seorang mukmin sejati…

Mungkin saya telah kepanjangan menyampaikan hal ini kepadamu, namu saya belum menyebutkan kecuali sedikit dari yang sedikit tentang usamah dan apa arti usamah bagi umat islam, jika saya tahu hal ini tidak akan membuatmu bosan, saya ingin membuat kamu membaca untuk beberapa hari lagi tentang usamah dan artinya bagi umat islam, dan kebenaran dari seorang usamah…

Dan mungkin akan saya simpulkan saja dalam kalimat singkat dan memintamu untuk memikirkannya secara mendalam…

Budaya Kebenaran Dan Kemuliaan Manusia, Itulah Usamah…

Ditulis Seminggu Setelah Syahidnya Syaikhul Imam Usamah Bin Ladin -Semoga Allah Menyayanginya Dan Menerimanya-SUMBER : 

INFORM Foundation For Media Productions
Language and Translation Department

Download

http://ar-chive.org/download/78945616754u9y8t68g7hu9/indo1.pdf
http://ar-chive.org/download/48516muhgy8f6g79yhu/indo1.pdf
http://ar-chive.org/download/GRFTYFDRTFGY8456/indo1.pdf
http://ar-chive.org/download/7984651drfytguh/indo1.pdf
http://ar-chive.org/download/234567cfyvgubh/indo1.pdf