Laman web BeautifulPeople.com setakat ini telah menolak sebanyak 7.5 juta permohonan dari seluruh dunia sejak dilancarkan pada 2003.
BeautifulPeople.com hanya menerima individu yang diundi ‘cantik’ oleh rakan-rakan berlainan jantina dalam tempoh 48 jam undian sebelum dibenarkan menyertai laman web itu.
Bagaimanapun, lebih satu per empat daripada pemohon yang ditolak, enggan mengaku kalah dengan membuat perubahan dramatik pada penampilan mereka sehinggalah mereka akhirnya diterima masuk.
Seorang perunding nutrisi dari Kanada, Kelly O’Donnell berkata, dia tahu hidupnya perlu berubah selepas berat badannya mencecah 90 kilogram.
“Saya bosan kerana sering dipandang rendah dan sakit sepanjang masa sehinggalah saya memutuskan untuk belajar apa yang saya boleh tentang nutrisi dan mula bersenam.
“Lapan tahun selepas itu selepas melalui proses yang meletihkan, saya mencapai berat 40 kilogram dan saya benar-benar boleh melupakan kehidupan lalu sekali gus menyukai hasilnya sekarang,’’ katanya sebagaimana lapor Mail Online.
Seorang pengguna lelaki laman web itu, Alexander Siegwardt dari Jerman berkata, dia telah ditolak banyak kali oleh BeautifulPeople.com hingga memaksanya membuat keputusan mengubah penampilan dan selepas sembilan bulan, dia kini mula mendapat perhatian ramai.
Pengarah Urusan BeautifulPeople.com, Greg Hodge berkata, oleh kerana tiada had penyertaan, pemohon yang telah ditolak masih boleh memohon masuk semula dan tidak mustahil untuk melihat empat atau kadang-kadang lebih 20 percubaan untuk melepasi saringan undian yang sengit.
Greg Hodge, pengarah urusan BeautifulPeople.com, berkata: ‘Oleh kerana tidak terdapat sebarang had kepada bilangan kali pemohon yang ditolak boleh cuba untuk memohon semula, ia tidak mustahil untuk kita melihat tiga, empat atau kadang-kadang lebih daripada 20 percubaan untuk melalui proses pengundian di-sangat ketat.
‘Sila lihat di beberapa selebriti tercantik di Hollywood dan ia adalah jelas untuk melihat mereka tidak dilahirkan indah.
‘Demi Moore, Nicole Kidman dan Ryan Seacrest adalah contoh-contoh yang hebat dan inspirasi kepada orang yang tidak menarik di seluruh dunia jadi jika mereka boleh melakukannya, maka anda juga boleh.
‘Kadang-kadang ia hanya turun untuk meluruskan gigi, mengawal selera makan anda, dandanan diri dengan penjagaan yang lebih sedikit dan mendapat ke gym.
‘Kami telah juga baru-baru ini melancarkan perkhidmatan bimbingan, berpasangan beberapa ahli yang paling berjaya kami yang juga pakar-pakar kecantikan profesional, stylists dan jurulatih keyakinan dengan harapan yang indah yang tidak tahu bagaimana untuk mengubah penampilan.
‘Ini telah pasti menyumbang kepada peningkatan dalam kedua kisah kejayaan masa tahun ini sahaja.
‘Ramai orang menulis kita kira sebagai tidak berhati perut, masyarakat dating lookist yang wujud untuk mengasingkan estetika yang kurang bernasib baik. Tetapi itu tidak benar. Kami mahu menggalakkan orang ramai untuk membuat yang terbaik daripada diri mereka sendiri.
‘Kami mendapatkan lebih teruja dengan cerita-cerita kejayaan transformasi daripada mana-mana aplikasi lain dan ahli-ahli kami yang mengubah sendiri kepada kami bagaimana surat penolakan kita adalah perkara yang terbaik yang boleh pernah berlaku kepada mereka -. Dan bahawa kami telah dipertingkatkan secara positif kehidupan mereka’