Pages

Thursday, June 12, 2014

Ireland negara paling Islamik


Dalam wawancara dengan Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) baru-baru ini, Profesor Perdagangan dan Hal Ehwal Antarabangsa Universiti George Washington itu berkata, Denmark, Sweden dan United Kingdom menyusuli Ireland. 
Menurut Hossein, kajian yang dilakukan bersama rakannya Dr Scheherazde S Rehman juga mendapati Israel berada di tangga ke-27 senarai negara yang melaksanakan nilai yang terdapat dalam al-Quran, berbanding negara yang ramai penduduk Islam. 

Tidak ada satu pun negara yang mempunyai majoriti penganut Islam berada di 25 tempat teratas senarai itu dan tidak ada negara Arab termasuk dalam senarai 50 teratas.
Foto
HOSSEIN

Katanya, apabila ‘indeks keislaman’ mereka diguna pakai, hanya Malaysia (33) dan Kuwait (42) sebagai negara Islam tersenarai dalam 50 negara teratas.
Amerika Syarikat menduduki tangga ke-15, Belanda juga di tempat ke-15 dan Perancis, 17. 

Saudi berada di kedudukan ke-91 dan Qatar, 111. 

Dalam menjalankan kajian itu, kedua-dua penyelidik mengguna pakai kesempurnaan dalam Islam terhadap pencapaian ekonomi masyarakat, pentadbiran, hak asasi manusia dan politik serta hubungan antarabangsa sesebuah negara. 

“Dalam indeks itu, pencapaian negara Islam amat buruk,” katanya sambil menuduh negara berkenaan mengguna agama sebagai alat untuk berkuasa. 

Hossein berkata: “Kami perlu menegaskan bahawa kebanyakan negara yang mendakwa Islam dan digelar Islam tidak bersikap adil, rasuah dan tidak membangun. Mereka pada hakikatnya tidak ‘Islamik’ dalam semua perkara. 

“Melihat kepada indeks Keislaman Ekonomi atau bagaimanapun hubungan rapat antara dasar dan pencapaian sesebuah negara menggambarkan ajaran ekonomi Islam - Ireland, Denmark, Luxembourg, Sweden, United Kingdom, New Zealand, Singapura, Finland, Norway dan Belgium menduduki tempat 10 teratas. 

“Dalam ‘Indeks Keislaman Menyeluruh,’ ukuran yang meliputi undang-undang dan pentadbiran, hak asasi manusia dan politik, hubungan antarabangsa serta faktor ekonomi, senarai itu tidak banyak berubah dengan New Zealand, Luxembourg, Ireland, Iceland, Finland, Denmark, Kanada, United Kingdom, Australia dan Belanda berada di 10 tempat teratas. 

Dan sekali lagi, hanya Malaysia (38) dan Kuwait (48) menduduki kelompok 50 teratas dalam kalangan negara Islam. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/12

Kambing berkepala dua


Menurut akhbar tempatan, kambing itu dilahirkan di sebuah ladang di Jazan, selatan negara itu dengan satu badan tetapi dua kepala.
Menurut pemiliknya, Abdo Jarab, ia kejadian yang jarang ditemuinya.

“Ia mempunyai satu badan tetapi dua kepala yang sempurna, dengan setiap kepala lengkap dengan dua mata dan mulut,” katanya kepada wartawan, semalam. - Agensi
Foto
KAMBING dua kepala yang dilahirkan di Arab Saudi.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/12

Bekas pengarah syarikat dihukum penjara 1,942 tahun


KUALA LUMPUR 11 Jun - Bekas pengarah syarikat Lim Long Yew, dijatuhi hukuman penjara berjumlah 1,942 tahun dan denda RM1.596 juta oleh Mahkamah Sesyen di sini bagi 481 pertuduhan pengubahan wang haram dan mengambil deposit secara haram melibatkan kira-kira RM24 juta, empat tahun lepas.
Bagi kes sama, seorang lagi bekas pengarah, Leong Guan Yeu, 47, dijatuhi hukuman penjara berjumlah 139 tahun dan denda RM180,000 bagi sembilan pertuduhan mengambil deposit secara haram dan 130 pertuduhan pengubahan wang haram.
Sementara syarikat berkenaan, Asia Ceramic Marketing Sdn. Bhd., didenda RM180,000 bagi sembilan pertuduhan mengambil deposit secara haram.
Pada 2010, Lim, 43, dituduh memindahkan keuntungan daripada aktiviti haram itu daripada akaun peribadinya kepada akaun syarikat serta menerima dan memasukkan wang diperoleh secara haram ke dalam akaun syarikat di beberapa lokasi antara 19 Jun 2008 dan 19 Okt 2009.
Lim turut mengaku tidak bersalah terhadap sembilan pertuduhan mengambil deposit secara haram dalam satu kes saman bagi pihak syarikat - Asia Ceramic Marketing Sdn. Bhd. - atas kapasitinya sebagai pengarah. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20140611/ma_07/Bekas-pengarah-syarikat-dihukum-penjara-1942-tahun#ixzz34NbmGOP2
© Utusan Melayu (M) Bhd