Pages

Wednesday, May 20, 2015

Bergelar CEO pada usia hanya 10 tahun

Cory Nieves
Cory Nieves bijak mencari peluang untuk membantu ibunya menjana pendapatan.

MESKIPUN baru berusia 10 tahun, Cory Nieves bijak mencari peluang untuk membantu ibunya menjana pendapatan.

Kini, kanak-kanak ini bergelar Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di syarikatnya, Mr. Cory’s Cookies.

Nieves memulakan perniagaannya lima tahun lalu selepas berpindah ke New Jersey bersama ibunya Lisa Howard, dari Bronx, Amerika Syarikat.

Keadaan sejuk yang terpaksa dihadapi setiap kali turun dari bas membuatkannya terfikir bagaimana cara untuk membeli kereta.

Dia mencadangkan kepada ibunya untuk menjual koko panas, sebelum menambah makanan sampingan lain seperti pencuci mulut dan biskut.

“Pada awalnya saya memang tidak tahu apa-apa. Saya mula cari resipi di majalah dan mula reka resipi sendiri.

“Ia juga bebas bahan pengawet atau perisa tiruan. Saya tidak mahu beri orang makan sesuatu yang saya tidak makan,” katanya.

Dari dapur rumah, Nieves mengembangkan perniagaan sehingga dia terpaksa memindahkan operasi ke sebuah kawasan yang lebih komersial.

Pada 2012, perniagaannya diperbadankan menjadi sebuah syarikat liabiliti terhad (LLC).

Bagaimanapun, undang-undang buruh kanak-kanak melarang Nieves bekerja di dapur dan ibunya mengambil alih segala tugas membakar biskut.

Kini, Nieves mampu menjual sehingga 1,000 keping biskut setiap hujung minggu pada harga AS$3 (RM14) sekeping. – CBS News

Ikan berdarah panas

Ikan berdarah panas

SPESIES ikan adalah antara yang tergolong dalam haiwan berdarah sejuk seperti reptilia dan amfibia.
 
Bagaimanapun, sekumpulan saintis berjaya menemui spesies ikan pertama di dunia yang didakwa berdarah panas seperti mamalia.
 
Ia digelar sebagai Opah atau ikan bulan yang mempunyai berat sehingga 90 kilogram itu memanaskan badannya dengan cara menggerakkan siripnya yang kelihatan seperti kepak secara berterusan bersesuaian purata suhu sekeliling antara 4 hingga 5 darjah Celsius.  
 
Ahli biologi Pentadbiran Atmosfera dan Lautan Kebangsaan (NOAA), Nicholas Wegner berkata, Opah mempunyai struktur yang unik pada insangnya bagi menghalang ikan itu kehilangan haba kepada persekitaran.
 
"Opah tidak perlu naik ke permukaan air untuk mengekalkan suhu yang sesuai dengan haiwan berdarah panas walaupun sebenarnya sukar untuk mengekalkan haba pada di keliling kawasan yang sejuk," jelasnya lagi.
 
Ikan berukuran seperti tayar kereta ini boleh ditemui pada kedalaman 50 hingga 400 meter pada dasar laut dan sumber makanannya adalah ikan kecil serta sotong. - DailyMail